fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:15 12 Тра 2022

Хроніка подій: 78 день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 12 травня і вже 78 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: 78 день оборони України від російської агресії

Бойові гуси. Фото з фронту від 93-ї холодноярівської бригад

У Міністерстві оборони заявили, що Україна виграла першу фазу війни із росією. Про це сказала заступниця міністра оборони Ганна Маляр. За її словами, ворог не досяг жодної з поставлених цілей і зазнав тяжких втрат. Також вона зазначила, що наразі новою метою вільного світу стало не зупинити, а перемогти росію.

З нею згодні і американці. "Україна у найближчі тижні перейде до контрнаступу, а до кінця літа відсуне війська рф до кордонів 24 лютого", – прогнозує колишній командувач армії США у Європі генерал Бен Ходжес у інтерв'ю СNN. Він додає: "Вважаю, росіяни вже наблизилися до кульмінації. У них немає сотень тисяч нових солдатів або нових танків, які готові вступити в бій"

Хроніка подій: 78 день оборони України від російської агресії

Ще один танк рашистів нарешті потрапив до дбайливих рук наших Збройних Сил

До речі, про танки. Німеччина має 300 танків, з них 150 на ходу.  Інші не мають запчастин або екіпажів. Українське ЗСУ, крім своїх 700 танків, відбило у противника ще 233 танки.  Враховуючи трофеї, міжнародну допомогу і ленд-ліз нам є чим воювати!

ЗСУ не тільки "віджимають", а й безжально нищать ворожу техніку. 11 травня на напрямку ООС (Донецька та Луганська області) силами ЗСУ знищено:

  • БПЛА типу "Орлан-10" – 4
  • танки – 8
  • зенітні установки – 1
  • бойова броньована техніка – 6
  • автотранспорт – 5

На напрямку оперативного командування "Схід":

  • склад з боєприпасами 
  • спостережний пост
  • танки – 6
  • БМП – 1
  • БТР – 1
  • ББМ – 2
  • автотранспорт – 7.

Загалом за добу відбито 14 атак ворога! Рашистські загарбники втратили за добу ще 300 військових, 17 броньованих машин та 8 танків.

Хроніка подій: 78 день оборони України від російської агресії

"Сьогодні весь світ бачить це й захоплюється героїзмом українців. Водночас хочу, щоб для всіх це не ставало чимось буденним. Для цього слід говорити й пам'ятати, що за сміливістю, за мудрістю нашого народу стоять тисячі реальних історій, імен, подвигів", – сказав Зеленський дякуючи Atlantic Council за нагороду "За видатне лідерство" українському народу. "Нагородити весь український народ – правильно й справедливо, адже мужність – це наша національна риса характеру". 

Більше ніж 643 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. Станом на ранок 12 травня 2022 року офіційне число дітей-жертв не змінилося – 226. Не зазнали змін і дані щодо поранених- 417. Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях. Внаслідок щоденних бомбардувань та обстрілів збройними силами РФ українських міст та сіл пошкоджено 1721 заклад освіти. При цьому 139 з них зруйновано повністю.

Хроніка подій: 78 день оборони України від російської агресії

А так рашистські "побіделеї" підписують снаряди, якими вбивають українських дітей

Більшість дій російських загарбників в Україні можна кваліфікувати як воєнні злочини. Про це заявила Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет, – пише Reuters.

 Гуманітарні коридори 

Командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський звернувся за допомогою до Ілона Маска: "Кажуть, ти прийшов з іншої планети, щоб навчити людей вірити у неможливе. Наші планети знаходяться поряд, тому що я живий там, де практично неможливо вижити.  Допоможи нам вийти з "Азовсталі" до третьої країни.  Якщо не ти, то хто?  Підкажи", – пише захисник "Азовсталі".

13:30 – Ірина Верещук щодо евакуації важкопоранених бійців з "Азовсталі": "Наразі тривають перемовини. московія не погодилася на процедуру "екстракшн". Вони пропонують лише капітуляцію. Як ви знаєте, наші хлопці не погоджуються скласти зброю. На сьогодні є лише єдиний шлях — йти покроково. Спецоперація матиме декілька етапів. Перший етап — це евакуація важкопоранених", — сказала Верещук.

15:00 – Представниця ОП Тетяна Ломакіна розповіла на брифінгу, що зараз відбуваються перемовини з росією щодо евакуації медиків, поранених бійців з "Азовсталі" та інших цивільних, які залишаються в Маріуполі.

Тим часом мешканців Маріуполя, які не пройшли фільтрацію, утримують у в'язницях в окупованому Донецьку, – повідомляє  омбудсменка Людмила Денісова. Зокрема, їх відправляють до виправної колонії №52 в селі Олегівна та сумнозвісної в'язниці "Ізоляція" в Донецьку. Жертв терору утримують в нелюдських умовах. Десь там, можливо і мама маленької Аліси з "Азовсталі".

17:30 –  Україна веде перемовини з росією щодо обміну 38 важкопоранених українських військових з території "Азовсталі", –  повідомила віцепрем'р-міністерка Верещук. Вона зазначила, що поки не йдеться про обмін "500-600 людей, про що повідомляють деякі ЗМІ".

Сьогодні вдалося евакуювати 60 мирних жителів Кирилівки, що на Запоріжжі, та сусідніх прибережних сіл. Відомо, що колона успішно пройшла всі російські блокпости і вже перебуває на підконтрольній Україні території.  Тепер у Запоріжжі всі ці люди зможуть отримати потрібну їм допомогу. 

Трофеї ЗСУ

Сьогодні 12 травня на Луганщині, стрілець-зенітник  з 81 окремої аеромобільної бригади ДШВ в складі Сил оборони виявив групу з чотирьох вертольотів противника, та з ПЗРК "Stinger" збив ведучого другой пари. Так тримати!

ЗСУ розбили під Білогорівкою цілу БТГр. Як повідомляє радник голови МВС Віктор Андрусів, попередньо батальйонно-тактична група входила до складу російської 74 ОМСБР.  За його даними, із 70 одиниць техніки рашисти втратили більше 50-ти.

Перемовини України з росією

москва зараз не бачить дипломатичних варіантів вирішення ситуації в Україні.  Про це заявив заступник постпреда росії при ООН Дмитро Полянський, повідомляють РИА Новости. Причиною відсутності таких варіантів Полянський називає позицію української влади.

Шлях до ЄС

Угорщина ніколи не була проти вступу України до НАТО, і не буде проти, якщо Київ вирішить приєднатися до альянсу — посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто. Щось там в Угорщині, яка дружить с путіним, круто міняється. Мабуть, вони щось знають.

Президент Польщі Анджей Дуда підтримав пропозицію Президентки Словаччини Зузани Чапутової здійснити серію візитів до країн Західної Європи, щоб переконати їхніх лідерів якнайшвидше надати Україні статус кандидата на членство в ЄС. "Важливою є ідея надання Україні статусу країни-кандидата в Європейський Союз. У нас немає жодних сумнівів, що цей статус їй потрібно надати якомога швидше", – переконаний Анджей Дуда.

Заявка України на вступ до ЄС обговорюватиметься на рівні глав держав та урядів у Єврораді у червні,  — повідомило МЗС Франції.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та політиків

Хроніка подій: 78 день оборони України від російської агресії

До України вже прибула шведська 40-мм зенітна автоматична гармата Bofors.

ООН проводить навчання українських медиків на випадок, якщо путінські війська застосують хімічну чи біологічну зброю, розповів Голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. За даними ООН, наразі підтверджених ознак застосування сторонами біологічної та токсинної зброї під час ведення воєнних дій немає. Але краще підготуватися до будь-якого варіанту.

А ось так виглядає підписаний Закон про ленд-ліз — Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022:

Хроніка подій: 78 день оборони України від російської агресії

Під цей закон США додатково спрямують 40 мільярдів доларів на допомогу Україні від російського вторгнення. Президент США Джо Байден попросив конгрес схвалити додаткову допомогу Україні у розмірі 33 мільярди доларів, але парламентарі вирішили збільшити фінансування на військові та гуманітарні цілі.

Що входить у пакет:

  •   $ 11 млрд – на відправлення адміністрацією Байдена військової техніки та зброї із запасів США в Україну;
  •  $6 млрд – на фінансування ініціативи сприяння безпеці України, що дозволяє США не використовувати запаси безпосередньо, а купувати зброю у підрядників;
  •  $ 9 млрд – на поповнення військових запасів (насамперед – Stinger та Javelin) самих американців замість відправленого обладнання в Україну;
  •  $900 млн – на житло, психологічну допомогу, навчання англійської мови біженцям;
  •  $54 млн – на охорону здоров'я та медичну підтримку українських біженців.

Крім того, США готові брати участь у відновленні України, – це заява Держдепу.

Дрони-винищувачі танків Switchblade можуть бути передані Україні, – пише Bloomberg. Міністерство оборони веде переговори із AeroVironment Inc.  про покупку 10 нових бронебійних моделей пікіруючого дрону-бомбардувальника Switchblade. "Департамент активно працює над укладанням контракту на закупівлю 10 Switchblade 600", – заявила в середу прес-секретар Пентагону Джессіка Максвелл.  "Дата поставки буде визначена після укладання контракту".

Велика Британія шукає по всьому світу радянську та російську техніку. Її планують придбати та передати Україні, повідомляє міністр оборони Об'єднаного Королівства Бен Воллес. За його словами, такі запаси мають 23 країни світу. Також, зазначив міністр, рф також шукає техніку, що може свідчити про закінчення в агресора власних резервів.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Канада організовує три чартерні авіарейси для українських біженців. Про це в своєму Твіттері написав міністр імміграції Канади Шон Фрейзер. Літаки прямуватимуть із Польщі та приземлятимуться 23 травня у Вінніпезі, 29 травня – у Монреалі та в 2 червня – у Галіфаксі.

Хроніка подій: 78 день оборони України від російської агресії

Новини від партнерів

Канада і Німеччина разом посилюватимуть економічну ізоляцію росії. Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо і канцлер Німеччини Олаф Шольц під час телефонної розмови домовилися разом працювати над посиленням економічної ізоляції росії.

Казахстан уважно подивився на скаженого російського сусіда і уклав з Туреччиною угоду про військове співробітництво, — пише RFE/RL. "Завдяки підписаній спільній декларації ми підняли наше партнерство на новий рівень стратегічного партнерства. Туреччина та Казахстан – дві братські країни", — заявив Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Білий дім розробив внутрішню інструкцію щодо обміну даними розвідки з Україною, спрямоване на те, щоб уникнути загострення відносин між США та росією, пише The Washington Post з посиланням на джерела. Зокрема, документ забороняє американській розвідці передавати детальну інформацію про місцезнаходження найбільш високопоставлених російських воєначальників та дані про цілі для ударів за межами України

У свою чергу перша леді США Джилл Байден звернулася до путіна із закликом припинити війну в Україні: "Неможливо вийти із зони, де йде війна, не змінившись.  Вам не потрібно бачити горе очима, бо відчуваєш його серцем.  Горе – це те, що прикриває обличчя, як вуаль…Пан путін, будь ласка, припиніть цю безглузду і жорстоку війну". Це звернення цивілізованої людини наврядчи дійде до вух мерзенної істоти, яка тільки зовні виглядає як гомо сапієнс.

Натомість голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн відкинула вже будь-які церемонії. Вона назвала росію загрозою світовому порядку.

Фінляндія офіційно подала заявку на вступ до НАТО! За це рішення виступили прем'єр та президент країни, які зробили письмову заяву з цього приводу. 

На що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що членство Фінляндії зміцнить як альянс, так і саму країну . "Якщо Фінляндія вирішить подати заявку, її тепло приймуть до НАТО, а процес вступу пройде гладко та швидко", – заявив Столтенберг.

Вслід за Фінляндією про приєднання до НАТО повідомили і зі Швеції. Уряд країни може подати заявку на вступ до НАТО в понеділок 16 травня. Про це повідомляє видання Expressen з посиланням на джерела.

росія на ці новини відреагувала як гопник: Фінських політиків попередили, що росія, як контрзаходи щодо вступу Фінляндії до НАТО, може припинити постачання газу до країни вже в п'ятницю, тобто завтра! Якщо так станеться, гопникові доведеться ще й заплатити за порушення контракту.

Більш того, росія почала погрожувати Фінляндії і Швеції і війною. "Щойно Фінляндія та Швеція стануть членами НАТО і підрозділи альянсу будуть там, ці території стануть можливою метою для військових рф", –  заявив заступник представника рф в ООН Полянський. Також Полянський заговорив про застосування ядерної зброї: "якщо ви загрожує ядерній державі, ви повинні враховувати всі варіанти". Орки вже божеволіють від злості.

Тим часом у Фінляндії показали бомбосховище зі спортзалом, кафе, футбольним полем та дитячим майданчиком. Тут можуть поміститися всі жителі Гельсінкі.  Воно також витримає, на думку влади, ядерний удар.

В ЄС не визнаватимуть "референдуми" рф на окупованих територіях України. Про це під час засідання Постійної ради ОБСЄ заявили у місії Євросоюзу при ОБСЄ:

  • Ми підтверджуємо наше рішуче засудження спроб росії зі створення нелегітимних альтернативних адміністративних структур у Херсоні, Маріуполі та інших містах України. 
  • Будь-які спроби росії провести так звані «референдуми» під дулом автомата на територіях, що знаходяться під контролем російських військових, з метою проголошення нових «народних республік» або приєднання до росії є незаконними і не будуть визнані.

Окрім того, в ЄС засудили примусову депортацію українців до рф та "фільтраційні табори".

Що там на росії?

Суд оштрафував на 50 тисяч жительку Санкт-Петербургу Ірину Кустову за те, що 9 травня вона виставила на підвіконня відкритого вікна колонку з розповідями про дії російських військових в Україні. Звісно ж, що донесли ж свої, сусіди.

Коли майже ніхто у світі не хоче піддаватися на шантаж і платити у рублях, можна звітувати про самих себе: росія та Білорусія перейдуть на оплату газу в російських рублях, — радіє Міненерго рф. Дуже смішно. А раніше росія сама собі у монгольських тугриках платила?

Тим часом інфляція на росії з 30 квітня по 6 травня прискорилася до 17,77%. Очікується, що наприкінці 2022 року річна інфляція складе 18-23%, йдеться в доповіді ЦБ рф про грошово-кредитну політику.

Але у путіна своя реальність. Сьогодні він заявив, що "росія успішно справляється з санкціями, інфляція знижується". 

Крім того, він похвалився, що "в росії очікується рекордний врожай зернових". Схоже, що зерно, яке рашисти вкрали в Україні і нікуди не можуть прилаштувати, через пару місяців будуть видавати за своє.

А що чутно про російських посіпак?

Учасники Великої Сімки вважають диктатора Білорусі спільником путіна і впевнені: він має розділити відповідальність за воєнні злочини скоєні на території України. "Ми докладаємо всіх зусиль, щоб притягнути путіна та інших архітекторів цієї агресії, включно з режимом лукашенка в Білорусі, до відповідальності за їхні дії відповідно до міжнародного права". Спільником путіна називають лукашенка і у Білому Домі. Про притягнення його до відповідальності заявила Робін Даніген, заступниця держсекретаря США.

Російський брехунець 

Рашистам ну дуже хочеться знайти хоч якісь "біолабораторіі" в Україні. росія звинуватила американських фармацевтичних гігантів Pfizer та Moderna у участі у "військово-біологічній діяльності США в Україні". "У цю схему залучені великі фармацевтичні компанії, у тому числі Pfizer, Moderna, Merck, а також афілійована з американським військовим відомством компанія Gilead", – заявив начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ) Збройних сил росії Ігор Кирилов, який вранці прокинувся без гамівної сорочки.

Україна обстріляла село Солохи Білгородського району, є постраждалі, заявив вчора губернатор Білгородської області. Щось плутає знову, це були просто "клацання", які періодично влаштовує путінська влада для своїх же громадян. 

Санкціями по агресору!

Міжнародний газовий союз призупинив будь-яку участь російських компаній у своїй діяльності.

А прессекретарка Міністерства енергетики Німеччини Анніка Айнгорн заявила, що Німеччина більше не повернеться до ідеї "Північного потоку-2". "Північний потік-2″ справді помер після того, як росія напала на Україну, і ніхто не думає переключатися на нього", – сказала вона.

Фінська енергетична компанія Fortum ухвалила рішення про звільнення з російського ринку. Також компанія підкреслила, що припинить використання свого бренду в росії та розгляне продаж своєї доньки – "Фортума".

Німецький концерн Siemens заявив, що виходить з ринку росії.

У Чехії вводять обмеження для студентів із росії та Білорусі. Обмеження стосуватимуться як абітурієнтів, так і студентів вузів Чехії. У планах колосальні скорочення за популярними спеціальностями серед абітурієнтів із країн СНД.  Йдеться про більшість технічних спеціальностей, на які було найпростіше вчинити через недобір серед чехів.

Польща заборонила Газпрому здійснювати транзит газу польською ділянкою газопроводу "Ямал – Європа". Трубопровід "Ямал-Європа" є одним із трьох основних маршрутів транспортування російського газу до Європи, поряд із підводним газопроводом "Північний потік-1" та українськими транзитними трубопроводами.

Рада національної безпеки та оборони України прийняла рішення примусово вилучити активи Сбєрбанку росії та ВЕБ в Україні.

Державна міграційна служба України не розглядає документи на громадянство від росіян. Натомість політика щодо громадян Білорусі залишилась незмінною. Про це повідомила очільниця ДМСУ Наталія Науменко. За її словами, служба робила паузу щодо розгляду документів від росіян та білорусів. Однак зараз планують відновлювати прийняття документів від білорусів. Громадяни рф, що вже мають посвідки на тимчасове або постійне проживання в Україні, можуть користуватися ними. Натомість видача нових посвідок для росіян не здійснюється.

Ярославський молочний комбінат припинив випуск молока у літрових пакетах. Проблема в тому, що виробника упаковки закінчилися картон, фарба, хімікати, картриджі та запчастини для виробничої лінії.  Як один із тимчасових варіантів розглядається роздрібний продаж молока населенню з розливом у бідони.

У Латвії наступного тижня заблокують російські соцмережі "Вконтакте", "Однокласники" та "Мой мир", –  заявив голова нацради з електронних ЗМІ Латвії.

Життя з урахуванням бойових дій

патрон

Україні знадобиться близько 100 років, щоб усунути наслідки війни з росії, зокрема – загрози від боєприпасів і мін, що не розірвалися, – заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц. "Ті, хто живе в Німеччині, знають, що ми досі знаходимо бомби, які падали під час Другої світової… Україні доведеться ще протягом сотні років боротися з наслідками цієї війни. Такі війни мають тривалі наслідки – всі снаряди, що зараз запускаються, можуть роками  залишатися у ґрунті", – зазначив канцлер. Вміють же німці зіпсувати настрій! Просто у вас не було пса Патрона, герр Шольц.

Вилучені з бібліотек російські книжки можна використовувати для друку українських, – придумав Мінкульт. "Йдеться не просто про вилучення книжок, а про те, що ці книжки можуть піти на макулатуру і, відповідно, оскільки з папером виникають труднощі, на них можуть наші видавці друкувати українські книжки", – цитує Читомо міністра культури Олександра Ткаченка.

У парламенті припинила існування ОПЗЖ (група "Платформа за життя та мир"), – повідомляють ЗМІ. Її розпущено, бо кількість членів налічувала менше 17 осіб.

Київ і область

ірпінь

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс відвідала звільнений від окупантів Ірпінь. "Центр міста – це історія жахливих руйнувань, завданих росією. Зруйновані будинки, школи, дитсадки, поліклініки та торгові центри. Я зустріла мешканців, які досі живуть у темних, холодних підвалах та сховищах", – написала Сімммонс у Twitter.

Проте влада обіцяє: До кінця року в Ірпені збудують 50 тис. метрів соціального житла. Про це повідомив мер міста Олександр Маркушин під час засідання Виконавчого комітету. Обласна рада передає санаторій "Ластівка" до власності міста. Міська рада змінить цільове призначення самої території та до кінця року зведе там соціальне житло. Комісія встановила, що 17  багатоквартирних будинків Ірпеня не підлягають відновленню і будуть знесені. Мешканці втратили приблино 1500 квартир та до 2000 приватних садиб.

Не одними марками. Пересувні відділення Укрпошти, які працюють у звільнених населених пунктах Київської області, роздаватимуть хліб місцевим жителям. Отримати хліб можна безкоштовно – його надав столичний виробник "Київхліб", який з початку війни забезпечує своєю продукцією ЗСУ, підрозділи тероборони, волонтерські організації, благодійні фонди, медиків, а також українців, які через війну опинилися у скруті.

Життя продовжується: Національна опера України відновлює свою роботу! Заплановані вистави на 21, 22, 28 та 29 травня. Також відновлює роботу київський зоопарк.

Хроніка подій: 78 день оборони України від російської агресії

CNN опублікував кадри вбивства російськими солдатами двох беззбройних українців. У розпорядженні телеканалу опинився запис із камер спостереження в автосалоні під Києвом, пограбованим 16 березня під час спроби російської армії захопити столицю України. На відео зображено п'ятеро російських солдатів, які намагаються проникнути в приміщення, стріляючи по замках і розбиваючи шибки.  Потім до них із піднятими руками наближаються двоє чоловіків: власник салону, чиє ім'я поки що не розголошується, та 68-річний охоронець Леонід Пляц.  Військові їх обшукують та після короткої розмови відпускають.  Коли чоловіки йдуть, двоє солдатів повертаються та стріляють їм у спину.  Пляц, отримавши поранення в ногу, зміг дістатися пункту охорони та викликати допомогу, але до її приїзду помер від втрати крові. Прокуратура України розслідує ці вбивства як військові злочини.

На території санаторію Дубки в Ірпені почало роботу перше наметове містечко для людей, які втратили власне житло. Вдалось облаштувати 70 місць у наметах та 120 у кімнатах санаторію. А також організувати роботу медпункту та їдальні.

Донеччина і Луганщина

Оперативне зведення від Генштабу ЗСУ станом на ранок 12 травня:

  • На Лиманському напрямку ворог форсував річку Сіверський Донець для введення основних сил та проведення наступу. У напрямку на Сіверськ веде наступ в бік Зеленої Долини і Новоселівки. Тривають бойові дії .
  • На Сєвєродонецькому напрямку противник веде наступ у напрямку Кудряшівка, Сєвєродонецьк, має частковий успіх.
  • На Бахмутському напрямку ворог веде штурмові дії у напрямку Первомайськ, Комишуваха, бойові дії тривають.
  • На Авдіївському напрямку противник веде штурмові дії у напрямку Новобахмутівка та Новокалинове.
  • На Курахівському напрямку ворог наступає у напрямках Степне – Новомихайлівка, Славне – Новомихайлівка та Олександрівка – Мар'їнка. Продовжуються бойові дії.
  • В Маріуполі основні зусилля окупантів зосереджені на блокуванні та спробах знищення наших підрозділів в районі заводу "Азовсталь". Противник не припиняє завдавати авіаційних ударів.

Минулої доби російські військові пошкодили не менше 24 будинків у Луганській області, заявив голова ОВА.  Сім будинків було обстріляно у Сєвєродонецьку, п'ять у Врубівці, чотири у Камишевасі, по три у Рубіжному та Тошківці, два у Горському.  Загалом міста та села Луганської області протягом 11 травня було обстріляно 26 разів.

Також учора поблизу Лисичанська, додав Гайдай, потрапив під обстріл вантажний автомобіль, який перевозив гуманітарний вантаж.  Він отримав ушкодження.

Також Гайдай повідомив, що на Луганщині майже не залишилося вцілілих об'єктів життєзабезпечення. "Більшість критичної інфраструктури в регіоні доведеться будувати з нуля". За його словами, вцілілі лінії електропередач неможливо відремонтувати через постійні обстріли з боку росії. Наразі в області повністю відсутнє електропостачання та централізоване водопостачання.

Крім того, за даними Гайдая, у Попасній почали масово зникати люди. "Рашисти влаштували сафарі на українських активістів", – повідомляє очільник Луганської ОВА.

Оперативна інформація від Генштабу станом на 18.00:

  • На Лиманському напрямку ворог намагається захопити ділянку місцевості на правому березі річки Сіверський Донець та закріпитись в районі населеного пункту Олександрівка. Здійснював штурмові дії у напрямку населеного пункту Новоселівка, успіху не має.
  • На Сєвєродонецькому напрямку противник продовжує штурмові дії в районі населеного пункту Воєводівка, успіху не має.
  • На Бахмутському, Авдієвському та Курахівському напрямках ворог веде штурмові дії з метою покращення тактичного положення своїх військ, успіху не має.
  • У місті Маріуполі ворог продовжив завдавати артилерійських та авіаційних ударів, основні зусилля зосереджував на блокуванні наших підрозділів в районі заводу "Азовсталь". 

Російські окупанти продовжують зазнавати втрат майже на всіх напрямках.

Харківщина

ВСУ просунулися далі на північний схід від Харкова, що змусило російські війська перейти до оборони та послабило артилерійський тиск на місто, – повідомляє Американський інститут вивчення війни (ISW). росіяни, ймовірно, продовжать об'єднувати наступальні зусилля на південь від Ізюму з настанням на захід від Донецька, щоб оточити українські війська на півдні Харківської області та у західній частині Донецької.

10:30 – рашисти обстріляли селище Мала Данилівка на Харківщині та завдали удару по місту Дергачі, – повідомляє очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов. Внаслідок обстрілів загинула одна людина. Ще троє отримали поранення.

Харків'яни поспішають повернутися додому. "Люди, дійсно, масово повертаються до Харкова. Сьогодні спілкувався з керівництвом "Укрзалізниці", вони додають вагонів до рейсових потягів, не вистачає місць. Люди повертаються. Щоб пересвідчитися щодо збереження свого майна, продовжити свій бізнес чи фактично розпочати його спочатку", — підтвердив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Водночас про повну безпеку ще не йдеться, особливо — на раніше окупованих територіях. "Історія двояка. Я не можу наразі рекомендувати людям повернутися до Харкова, на вулицях перебувати без нагальної потреби занадто небезпечно, прилетіти може у будь-яке місце… Ми не можемо заборонити людям повертатися. ЗСУ проливають за це свою кров", — додав він.

Неподалік селища Коротич 11 травня російський снаряд влучив у газову трубу високого тиску: без газу залишилися 17,5 тисяч споживачів. Відновлення постачання може зайняти кілька днів.

А сьогодні рашисти продовжують обстрілювати села Золочівської громади. Під удари потрапили селище Золочів, села Уди та Світличне.

Крім того, Харківська обласна прокуратура повідомила, що сьогодні вранці російські війська завдали ракетного удару по території Харківського аеропорту.

Чернігівщина

Хроніка подій: 78 день оборони України від російської агресії

Рашисти вночі здійснили авіаудари по Новгород-Сіверському на Чернігівщині. Є загиблі та поранені, – повідомляє голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус. Авіаудари було здійснено по об'єктам критичної інфраструктури. Також було пошкоджено приватні будинки та адмінбудівлі. Цілями окупантської авіації стали місцеві школа та інтернат.

UPD: В Новгороді-Сіверському внаслідок авіаудару загинули 3 людини, ще 12 — травмовані, — повідомило ДСНС.

У Чернігові збираються на першу толоку – будуть розбирати завали та рятувати цінності з молодіжного центру.

Сумщина

12 травня зранку з 06.00-06.30 відбулися обстріли з території росії. Зафіксовано близько 20 прильотів із важкої артилерії по території с. Нові Вирки (Білопільська громада). Загинула одна людина, – повідомив Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА.

Полтавщина

17:30 –  Російські війська чотири рази вдарили по нафтопереробному заводу у Кременчуці.Також звуки вибухів чутно було в Полтавському районі, –  повідомив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

21:00 –  Пожежу на території Кременчуцького НПЗ локалізували, там працюють рятувальники, – інформує Дмитро Лунін. З 12 ракет, випущених росією, 1 збила ППО, решта потрапили по об'єктах інфраструктури.

Дніпропетровщина 

Внаслідок обстрілів росіян постраждала Зеленодольська громада на Дніпропетровщині, – повідомляє керівник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. Зруйновано об'єкт енергетичної інфраструктури. Одна людина загинула, одну людину було поранено.

Уточнення: "На ранок окупанти знову обстріляли Зеленодольську громаду – з "Ураганів". Поцілили по Великій Костромці та Зеленодольську. Били якраз тоді, коли люди йшли на роботу. В результаті обстрілу – 1 загиблий, 1 поранений.

Запоріжжя

Хроніка подій: 78 день оборони України від російської агресії

Одна людина загинула і троє поранених внаслідок вчорашнього обстрілу Камишевахи Запорізької області. Також зруйновано будинки.  Одну ракету збили над смт Камишеваха.

10:10 – у Запоріжжі було чутно потужний вибух, – передає Суспільне. 

11:00 – офіційне підтвердження опублікувала Запорізька обласна військова адміністрація: Сьогодні, 12 травня, близько 10:00 війська рф запустили крилату ракету по м. Запоріжжя. За попередніми даними горить приватна будівля. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

У Запоріжжі СБУ запобігла теракту і затримала його виконавця. Зловмисником виявився мешканець Дніпра, 1966 року народження.  Його завданням було посіяти хаос та паніку у Запоріжжі. Для цього планувався злочин на об'єкті масового скупчення людей у центрі міста. Вибуховий пристрій дніпрянин виготовив сам і замаскував його під милицю. Він вмонтував у її порожнину піропатрон, вибухову речовину, а для посилення ефекту ураження – начинив вибухівку цвяхами та болтами. 

19:30 – У Запоріжжі ворожа ракета влучила в острів Хортиця. Після влучання ракети на заповідній частині острова Хортиця розпочалася пожежа, однак інфраструктура не була зруйнована, повідомив речник ЗОВА, полковник Іван Арєф'єв. Жертв і постраждалих немає.

Херсонщина

Ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський просить переглянути умови вступу для абітурієнтів з тимчасово окупованої області. За його словами, наразі порушені права сотень випускників. Нагадаємо, Херсонський державний університет переїхав до Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника (Івано-Франківськ).

Депутату Херсонської обласної ради Віталію Булюку заочно повідомили про підозру у державній зраді. Встановлено, що депутат допомагав захоплювати будівлю однієї з місцевих рад Херсонщини, а також впливав на патріотично налаштованих місцевих мешканців щодо їхньої непротидії окупантам в організації роздачі так званої "гуманітарної допомоги". Крім того, Булюк надав представникам рф інформацію про місцевого мешканця, який стояв на захисті інтересів громади, що стало підставою для незаконного позбавлення волі цього чоловіка.

Російські військові можуть готуватися відновити наступ, щоб захопити всю Херсонську область, – повідомляє Інститут дослідження війни (ISW). Окупанти намагаються зміцнити свої позиції на заході Херсонської області та взяти під контроль Брускінське та Велику Олександрівку, аби покращити своє тактичне становище на півдні.

Частина Херсонщини знову без мобільного зв'язку та інтернету. На території Херсонщини зник мобільний зв'язок та інтернет – таким чином військові рф блокують можливість отримувати новини і спілкуватись між собою місцевим жителям. Наразі СБУ разом з мобільними операторами працюють над посиленням сигналу в області, повідомив депутат облради Хлань.

Херсонський зрадник і колаборант Кирило Стремоусов вже не знає як догодити своїм російським хазяям. Тепер "влада Херсонщини" пообіцяла московії, що пускатимуть воду Північно-Кримським каналом безкоштовно. Таку заяву зробив зрадник Стремоусов для росЗМІ.

Найсерйозніша ситуація із лісовими пожежами зараз на Херсонщині. Вогонь охопив понад 1587 гектарів, повідомив голова Держагентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець. Боротись з лісовими пожежами на Херсонщині складно через тимчасову окупацію військовими рф та відсутність пального у лісівників та працівників ДСНС. Місцеві жителі кидають заклики про допомогу, збирають пальне та долучаються до гасіння лісових пожеж.

А на Кінбурнській косі пожежі тривають вже більше тижня. Горить на межі Миколаївської та Херсонської областей. 

Херсонська туристична агенція організує тури до Чорнобаївки після перемоги України. Але квитки почали продавати вже зараз. Зібрані кошти підуть на допомогу ЗСУ, жителям Чорнобаївки, Херсона і на підтримку партизанського руху на тимчасово окупованих територіях.

Одещина

Хроніка подій: 78 день оборони України від російської агресії

Одеська тероборона при проведені робіт  з облаштування фортифікаційних укріплень тероборонівці знайшли старовинні амфори датовані приблизно 4-5 сторіччям д.н.е.! Знахідки обережно відкопали і передали Одеському археологічному музею НАН України.

Ще один корабель! У районі острова Зміїний українські військові підбили російський корабель тилового забезпечення "Всеволод Бобров". Спалахнув, як сірник.  За деякими даними, його зараз буксують до Севастополя. Про це заявив представник Одеської ОВ Сергій Братчук у своєму відеозверненні.

Захід України

півник

У Львівському муніципальному мистецькому центрі демонструють копію знаменитого "півника з Бородянки" – нашого символу незламності. Керамічна фігурка належить 88-літньому львів'янину. Експозиція триватиме три тижні, а вилучені кошти скерують до ЗСУ.

Хроніка подій: 78 день оборони України від російської агресії

На Тернопільщині затримано двох братів, які використали понад 2 млн грн пожертв на Збройні сили України для власного збагачення – повідомляє Офіс Генпрокурора України. Псевдоволонтери придбали собі позашляховики Range Rover та Audi Q5, мобільні телефони та інші цінні речі на суму понад 2 млн грн. Під час обшуку у них виявлено значні суми грошей у різних валютах.

В Ужгороді на вулиці Радищева чоловік виявив мінометну міну. У подальшому на місце приїхали піротехінки ДСНС, ідентифікували знахідку, як мінометну міну калібром 50 мм та знищили її встановленим порядком. Хтось привіз "сувенір" із зони бойових дій?

1
728

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: