fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:21 11 Тра 2022

Хроніка подій: 77-й день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 11 травня і вже 77 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

зсу армія

Головна ціль України – звільнення всіх територій. Про це сказав вчора голова МЗС України Дмитро Кулеба. "У перші місяці війни перемога виглядала як відведення рашистів на позиції, які вони займали до 24 лютого. Тепер, коли Україна зміцнила свої позиції на військовому фронті, єдина перемога – це повне визволення українських територій". Кулеба також додав, що у разі, якщо союзники швидко нададуть обіцяне важке озброєння, Україна буде здатна повністю витіснити російські війська. 

Західні партнери тільки починають включати "воєнторг" на повну потужність. Ленд-ліз запрацює за кілька днів. Треба набратися терпіння, адже потрібен ще деякий час, щоб не тільки отримати техніку та навчити бійців з нею працювати, а й провести бойове згладжування. 

Саме тому Президент Володимир Зеленський закликав українців не поширювати надмірних емоцій щодо Збройних сил України в очікуванні нових перемог. Він наголосив, що захисники роблять усе можливе для звільнення українських міст, таких як Херсон, Мелітополь, Бердянськ, Маріуполь. Зеленський також подякував воїнам, які "тримають оборону та проявляють надлюдську силу, щоб вигнати армію загарбників".

Тримаймо стрій і віримо в наших воїнів! Вони в нас найсильніші, найвмотивованіші і найталановитіші!

На фронті Луганщини і Донеччини за добу відбито 12 атак ворога, знищено: 

  • 12 танків
  • чотири артилерійські системи
  • 19 одиниць бойової броньованої техніки
  • дві одиниці спеціальної інженерної техніки
  • сім автомобілів.

На Запорізькому напрямку протягом минулої доби завдяки умілим діям та майстерності наших воїнів було знищено:

  • реактивних систем залпового вогню "Град" –  6 од;
  • 120 мм мінометів – 2 од;
  • бойових броньованих машин – 3 од.
  • автомобільної техніки – 5 од.

10 травня нашими воїнами знищено 5 повітряних цілей: протиповітряною обороною Сухопутних військ та Повітряних Сил уражено 4 БпЛА "Орлан-10" російських окупантів, а бригада десантно-штурмових військ Збройних Сил  України знищила ворожий вертоліт Мі-24. Авіація Повітряних Сил на різних напрямках продовжує завдавати ворогу вогневих ударів з повітря, підтримуючи бойові дії наземних військ.

Активно продовжує розвиватися Руху опору в тимчасово зайнятих агресором містах та селах.

Загальні втрати ворога станом на ранок 11 травня:

війна 77 день війни

З нетерпінням чекаємо на ювілейний – 200 збитий ворожий літак!

Дружини командира полку "Азов" Дениса Прокопенка Катерина та бійця полку Арсенія Федосюка Юлія приїхали до Папи Римського. Жінки передали фото з заводу "Азовсталь" та листи. Світ повинен почути і зробити все для звільнення героїв з пастки!

Україна пропонує рф вивезти важкопоранених з "Азовсталі" в обмін на полонених росіян. Пропозицію озвучила глава МінТОТ Ірина Верещук:

"Ми вивозимо наших важкопоранених хлопців з Азовсталі по гуманітарному коридору. Натомість віддаємо полонених росіян за стандартними правилами обміну військовополонених. Домовленості ще немає. Переговори тривають". Верещук також додала, що "станом на зараз, військовим шляхом деблокувати "Азовсталь" неможливо".

У Нацгвардії вперше назвали втрати за час повномасштабної війни росії проти України: 501 військовослужбовець загинув, 1697 — отримали поранення. А на "Азовсталі" загинув чемпіон Києва з боксу Артем Моша. 

Кожного згадаємо, за кожного помстимося.

Вічна пам'ять героям! Смерть ворогам!

Втрати окупантів вже становлять близько 20% особового складу та до 60% основних видів озброєння та військової техніки, – повідомляє Генштаб.

"Найближчим часом росіяни будуть шоковані від місця удару, який завдадуть ЗСУ", – заявив радник голови МВС Андрусів. Цікавий анонс виходить. Кримський мост чи одразу кремль?

Тим часом У районах Харкова та Ізюму, а також на Херсонському та Мелітопольському напрямках ворог перейшов до оборони. Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов. ЗСУ зупинили наступ орків!

Трофеї ЗСУ

війна 77 день війни

Знищений у Харківській області російський ударний гелікоптер Мі-28 був показовим. Вертоліт Мі-28 з номером RF-13654 брав участь у форумі "Армія-2020" як виставковий зразок. Але завдяки ЗСУ виявився "важчим за повітря", так само, як і його "непородисті" брати.

війна 77 день війни

А так виглядає чудова робота українських десантників! Купи спаленого брухту та кіптява навколо них – це результат знищення окупантів 81-ю бригадою ДШВ. Воїни-десантники успішно підбили та спалили техніку ворога.

В Харківській області, в районі Ізюму наші воїни збили російський вертоліт КА-52. Слава ЗСУ!

Перемовини України з росією

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель виступив за постачання зброї Україні, продовження війни та проти переговорів з росією. В інтерв'ю газеті Frankfurter Allgemeine він заявив, що "не розуміє людей, які бачать у постачанні зброї продовження війни". Боррель додав, що ЄС не збирається бути посередником у переговорах із росією. "Розумієте, війни закінчуються переговорами. Але сідати за стіл переговорів треба з позиції сили, і завдання зараз поставити на цю позицію українців", – заявив глава євродипломатії. Тобто фактично чиновник сказав, що "ця війна має бути виграна на полі бою. За його словами, потрібно продовжувати "ослаблення економіки росії та її міжнародну ізоляцію".

Бажання вести переговори з росією зникає з "кожною новою Бучею", – заявив Зеленський. Але Україна продовжує спроби, додав президент під час виступу перед студентами французького університету Sciences Po.  І наголосив: "Щойно повернемо все, що належить нам, ми це закінчимо".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та політиків

Палата представників США підтримала рекордний пакет допомоги для України на $40 млрд! Тепер Сенат "має вжити швидких заходів", щоб затвердити його та відправити на підпис президенту США Джо Байдену. Є гроші на ленд-ліз!

Тим часом 89 із 90 обіцяних Україні гаубиць M777 вже передано ЗСУ, відправлено 120 тисяч артилерійських боєприпасів калібру 155-мм (65% від запланованого), – повідомив Пентагон. Наразі програму підготовки щодо поводження з даними системами завершили 370 українських військовослужбовців.

Канада надає Україні кібердопомогу і розвідувальні дані про кіберзагрози, – повідомляє МЗС.

Губернатор штату Меріленд Ларрі Хоган оголосив у вівторок про відправку багатомільйонного пакета допомоги до Одеси, включаючи медикаменти та бронежилети. Департамент охорони здоров'я Меріленда пожертвував понад 485 000 бинтів та засобів для догляду за ранами, 95 механічних вентиляторів Eternity для відділень інтенсивної терапії та 50 портативних вентиляторів Astral, повідомили у канцелярії губернатора. Пакет також включає близько 200 одиниць бронежилетів, у тому числі тактичні жилети та щити, подаровані поліцією штату Меріленд.

А Естонія та Латвія віддали Україні вже майже третину своїх оборонних бюджетів, — візуалізував Ukraine Support Tracker.

Ресторан-пекарня Malina Ukrainian Bakery в канадському Едмонтоні пропонує гостям особливі вареники з картоплею. Весь прибуток перерахують на допомогу українським сім'ям

Посольство Німеччини повернулося до Києва та відновило свою роботу на вулиці Богдана Хмельницького.

Сенат Чехії визнав дії росіян в Україні геноцидом. Про рішення верхньої палати парламенту Чехії повідомив посол України Євген Перебийніс. "У прийнятій постанові також міститься підтримка подальшого надання Чехією Україні зброї та отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС", – написав посол.

Крім цього, президент Чехії Мілош Земан підписав рішення про дозвіл 103 чеським військовослужбовцям вступити до лав ЗСУ. Про це повідомив речник глави держави. Будемо бити рашистських покидьків разом!

А в Німеччині стартували тренування українських військових на гаубицях Panzerhaubitze 2000. Про це повідомила німецька міністерка оборони Крістіне Ламбрехт. Німеччина та Нідерланди планують спільними зусиллями навчити до 18 українських екіпажів користуватися цими самохідними гаубицями.

Новини від партнерів

Країни-союзники України мають намір провести ще одну зустріч глав оборонних міністерств до кінця травня. Обговорюватиметься військова допомога ЗСУ, — повідомив прессекретар Пентагону Джон Кірбі. "Буде ще одна подібна зустріч цього місяця. Глава Пентагону Ллойд Остін хоче проводити подібні зустрічі щомісяця. Тому, швидше за все, вони будуть в онлайн-форматі. Але поки що, остаточно це не вирішено", — розповів Кірбі.

Німеччина стане найбільшим газовим хабом у Європі.  Уряд планує будівництво 4-х плавучих терміналів, що дозволить замінити не менше 70% імпорту російського газу та знаменує собою значний розворот в енергетичній політиці.

Чиновники Євросоюзу розглядають можливість надання Угорщини компенсації на підтримку ембарго на російську нафту та санкцій проти росії в цілому, – повідомила газета Politico. Раніше прем'єр-міністр країни заявляв, що санкції, які передбачають ембарго на російські енергоносії, це атомна бомба для угорської економіки.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба їде на тиждень до Німеччини, Бельгії та Нідерландів. Він візьме участь у заходах «Великої сімки» та ЄС. А також проведе переговори, щоб скоординувати підтримку партнерів та забезпечення Україні просування до членства в ЄС, – повідомляє МЗС.

Велика Британія підписала зі Швецією, яка вирішує питання вступу до НАТО, угоду про гарантії безпеки.  У другій половині дня очікується підписання аналогічної угоди з Фінляндією.

Американська газета The Washington Post відкриє в Києві своє представництво. Воно висвітлюватиме події, пов'язані з війною в Україні.

Що там на росії?

війна 77 день війни

Замість випускного учнів російських військових училищ відправлятимуть на війну в Україну, – повідомляє Головне управління розвідки. Склад розбитих десантних підрозділів поповнять випускниками та курсантами, зокрема, Рязанського вищого повітрянодесантного командного училища ім. Маргелова.

російські окупанти намагаються приховати участь у бойових діях, – також дізналося ГУР. Рашисти вимагають надати їм фальшиві документи про перебування на лікуванні чи у відпустках. Дехто з льотчиків хоче отримати документи, що на початку війни вже не служив. Проте українській розвідці вже відомі імена воєнних злочинців – військовослужбовців 277 бомбардувального авіаційного полку 303 змішаної авіаційної дивізії 11 армії ВПС і ППО.

На сайті так званої "ЛНР" з'явився наказ підготувати до 1 червня список усіх чоловіків і жінок (крім осіб з інвалідністю), яких потім мобілізують. 

А що чутно про російських посіпак?

Білорусь. З'явилися повідомлення про те, що безліч танків перекидається у напрямку Пінська. Це найближче місто до кордону України. Знаходиться у напрямку міст Луцьк та Рівного.

У так званій "ДНР" заблокували доступ до Facebook та Instagram. Як заявили в так званому Мінзв'язку "республіки", компанія Меta "дозволяла розміщувати у своїх соцмережах заклики до насильства щодо російськомовних користувачів". Тому доступ до Facebook і Instagram буде в "ДНР" заборонено "в рамках захисту населення від інформації, що несе загрозу". Добре, що VPN не здогадалися "заборонити", а заодно і весь інтернет.

Російський брехунець 

Мінвбивства рф зовсім забрехалося, воно вже й забуло, що ще місяць тому розповідало про те, що весь повітряний флот України "знищено". Тепер воно продуцює іншу маячню. "Україна втратила 14 літаків і гелікоптерів при спробі захопити острів Зміїний", — заявило Міноборони рф. Так-так, а ще 44 повітряні кулі, 15 дирижаблів і 1 міжзірковий космічний крейсер.

А фсб стверджує, що затримала прихильника "Правого сектора»* у Калінінграді.  Він нібито готував теракт проти військовослужбовців перед 9 травня. За даними фсб, після теракту чоловік планував виїхати воювати в Україну.  На відео затримання оперативники повідомляють, що знайшли пакет із чимось схожим на саморобний вибуховий пристрій, а також показують наклейки "Правого сектора" та "Азова".

Тим часом довіра росіян до телебачення впала за два місяці війни, – повідомляє GroupM. 17 березня 33% опитаних назвали телебачення джерелом інформації, якому вони більше довіряють. 27 квітня так відповіли лише 23% респондентів. Здається, лайно вже не таке й смачне. Цікаво, що б показали сьогоднішні заміри?

Санкціями по агресору!

Спеціальна група міжнародних експертів під головуванням Майкла Макфола і Андрія Єрмака запропонувала Дорожню карту енергетичних санкцій. Це детальний документ, який описує, що треба зробити, щоб росії стало справді складно фінансувати війну, але при цьому – щоб глобальна економіка не зазнала втрат через обмеження для російських енергоресурсів. Це раціонально складений документ, і вже сьогодні почали працювати над його реалізацією, – розповів Зеленський у вечірньому зверненні.

У Фінляндії, в рамках санкцій Євросоюзу, зупинено платежі, що стосуються російської компанії Faberlic та заарештовано майно головного редактора "Московського комсомольця" Павла Гусєва, повідомляє газета Helsingin Sanomat з посиланням на Управління зі стягнення боргів (Ulosottolaitos).

Нова Зеландія запровадила додаткові санкції проти рф. Цей пакет спрямований проти російських пропагандистів.

А Болгарія домовилася про постачання газу зі США. Як стверджує уряд країни, американський газ коштуватиме Болгарії дешевше, ніж газ із росії. Нагадаємо, наприкінці квітня "Газпром" припинив постачання газу до Болгарії через відмову країни перейти на оплату в рублях.

Життя з урахуванням бойових дій

Оператор ГТС України заявив про припинення транзиту газу через окуповану північ Луганщини у зв'язку з втратою контролю над компресорною станцією "Новопсков". Через неї проходила майже третина транзиту до Європи, повідомляється на сайті ОГТСУ. З 7 години ранку 11 травня 2022 року приймання газу до газотранспортної системи України у фізичній точці з'єднання "Сохранівка" не здійснюватиметься. Компанія заявила, що втрата контролю над об'єктами газотранспортної системи є обставиною непереборної сили (форс-мажором), що унеможливлює виконання зобов'язань на "Сохранівці" і прикордонній компресорній станції "Новопсков".

калуш євробачення 2022

​​Україна – у фіналі Євробачення-2022! Kalush Orchestra знову заспіває "Stefania" на фінальному концерті, що відбудеться уже в цю суботу, 14 травня, о 22:00.

Кабмін спростив процедуру отримання посвідчення водія в Сервісних центрах МВС. 

Група київських креативників та комунікаційників подала офіційні заявки та звернення до найвідоміших у світі академічних словників англійської, які стежать за належним поповненням мови актуальними словами — Оксфордського та Кембридзького. Українці просять їх внести "рашизм" до словнику, щоб ввести це слово до офіційного вжитку по всьому світу. Інформаційну кампанію назвали #BrandNewFascism (укр: новий фашизм), а приєднатися до неї може кожен охочий, використовуючи хештеги #BrandNewFascism #Rashism #Ruscism.

А поки що в англомовній "Вікіпедії" з'явилося німецьке слово "Putinversteher". Так у Німеччині називають тих, хто з розумінням ставиться до путіна. Через війну в Україні цей неологізм став майже лайкою. Загалом коло "путінферштеєрів" у Німеччині досить широке. Та найвідоміший з них – Ґергард Шредер, канцлер Німеччини з 1998-го по 2005 рік, який вважається найближчим другом російського президента. 

Ілон Маск повідомив про нарощування кібератак з боку рф на Starlink в Україні. За його словами, Starlink поки що відбиває російські хакерські атаки.

Архітектурне бюро KYB Architects розробило концепцію житла для внутрішніх переселенців Oselya. У таких будинках можна жити довгий період часу, а далі їх можна адаптувати під студентське містечко чи офісні приміщення.

В Україні створять стратегічний запас пального на кілька місяців наперед. Про це під час брифінгу повідомив заступник голови ОП Ростислав Шурма. Додатковий стратегічний запас неможливо буде розбомбити та знищити, він створить стабільність і наявність нафтопродуктів на найближчі місяці.

В Україні 5 мільйонів людей втратили роботу з початку війни, – підрахувала Міжнародна організація праці. За оцінками організації, якщо бойові дії загостряться, втрати робочих місць зростуть до семи мільйонів.

Київ і область

війна 77 день війни

Наводити лад після російських окупантів не менш важливо, ніж їх знищувати. З 11 травня по 16 червня в усіх районі Києва будуть проходити толоки. Мешканців столиці також зовуть до них долучитися.

Донеччина і Луганщина

азовсталь

Полк "Азов": За минулу добу на територію заводу "Азовсталь", яку боронять захисники Маріуполя, було здійснено 34 вильоти літаків, в тому числі 8 вильотів стратегічних бомбардувальників.

До кінця року в Маріуполі від хвороб та нестерпних умов може померти більше 10 тисяч людей. Зараз в місті перебуває 150-170 тисяч жителів. "Окупанти перетворили Маріуполь на середньовічне гетто. Тож смертність буде відповідною. Без ліків та медичної допомоги, відновлення водопостачання та справної каналізації в місті сплахнуть епідемії. Зараз більша частина наявного населення – старенькі та хворі люди. Без належних умов, смертність серед уразливих категорій зросте в рази. Частина маріупольців з прилеглих селищ повернулася до міста, бо їх не випускають на територію вільної України через жорстку систему фільтрації. Але ж росіяни продовжують геноцид, який розпочали 24 лютого. Наші люди в смертельній небезпеці. Тому потрібна повна евакуація міста", – наголошує мер Маріуполя Вадим Бойченко.

У Слов'янську завдали ракетних ударів по двох мікрорайонах міста.  Наслідки уточнюються, – повідомив мер Вадим Лях.  Жертв немає.

На Луганщині протягом 10 травня ворог 15 разів відкривав вогонь по житловим кварталам та інфраструктурі області. Як зазначив Сергій Гайдай, загарбники в черговий раз відкрили були вогонь по Гірському. "Є потрапляння в будівлю обласної спеціальної школи, де навчались діти з особливими потребами. Заклад із сучасним ремонтом та новим обладнанням. Був – "завдяки" росіянам. На щастя, вихованців школи заздалегідь евакуювали", – повідомив голова області.

Під Краматорськом внаслідок бойових дій пошкоджено склад з аміачною селітрою.  Про це повідомляє влада Слов'янська: "Наголошуємо, що безпосередня загроза життю мешканців Слов'янської громади відсутня.  Але керівництво міської військової адміністрації просить обмежити перебування на відкритому повітрі та закрити вікна терміном на добу".

У Сєвєродонецьку 30% будинків вже непридатні для проживання, – повідомив голова Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк.

Жителі Донбасу залишились без українського газопостачання. Окупанти перекрили крани магістрального газогону "Шебелінка – Новопсков", – повідомляє керівник газотранспортної системи України Сергій Макогон.

Чотирирічну Алісу з Маріуполя, яку під час евакуації російські військові розлучили з матір'ю, забрав рідний дядько до Чернівців.

Українські захисники вчергове знищили ворожі переправи через Сіверський Донець. Про це повідомив Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

Харківщина

росія виводить війська з Харківської області через значні втрати,  – говорить Генштаб ЗСУ. Йдеться про військових 138-ї окремої механізованої бригади 6-ї загальновійськової армії західного військового округу.  Усі вони вирушили "на відновлення".

При цьому російська армія намагається утримати позиції в Харківській області і не допустити просування ЗСУ до кордону.

Життя у Харкові відновлюється, окупанти вже на достатній відстані відкинуті від міста, але небезпека триває. Мер міста Ігор Терехов заявив, що наступного тижня планується вперше після війни, запустити наземний громадський транспорт – автобуси і тролейбуси. Сподіваються відновити і трамвайні лінії. Що стосується метрополітену, запустити його зможуть не раніше, ніж за два місяці після закінчення війни. Зараз там і досі живуть люди.

У Харківській області під час контрнаступальних дій прикордонники знищили 30 солдатів рф, ще двох взяли в полон, — повідомляє ДПСУ. Полонені назвалися жителями Красного Луча окупованій Луганській області.

У Харкові будівельники усувають наслідки обстрілу житлових будинків. Зокрема, комунальники зачиняють вікна у квартирах будинків, а також ремонтують дахи.  Загалом таких звернень з початку війни до міської інформаційної служби "15-62" надійшло близько 12 тисяч.

На Харківщині ракета з російського літака влучила у трактор, що працював у полі. 26-річний тракторист отримав поранення, повідомив начальник Слідчого управління Сергій Болвінов. Як уточнили у поліції, це сталося у Новому Мерчику Богодухівського району. Дякувати богові – живий.

Міська рада Харкова перейменувала Московський проспект на Героїв Харкова, Білгородське шосе – на Харківське шосе, Московський район на Салтівський, а узвіз Білгородський – на вул. Героїв-Рятувальників – адже з початку війни харківські рятувальники врятували 500 людей, зазначили в ДСНС.

Збройні сили України звільнили селище Питомник, що на північ від Харкова, повідомляє Генштаб ЗСУ. Тепер, за даними Генштабу, росіяни перейшли до оборони на Харківщині, щоби уповільнити темпи наступу ЗСУ. 

Оскаженівши від невдач, окупанти обстріляли селище Циркуни на Харківщині запалювальними снарядами. Селище горить у кількох місцях. Про це повідомляє кореспондент Центру стратегічних досліджень. Обстріл вівся з боку селища Липці. Єдиною метою обстрілу було підпалити селище, де зараз залишилося 20 лежачих людей, багато дітей і лише декілька дорослих.

Сумщина

війна 77 день війни

Подробиці вечірнього авіанальоту на Сумщині: російський літак випустив дві ракети по території Шосткинського району. Голова Шосткинської громади Микола Нога повідомив, що внаслідок обстрілу російським літаком в смт Вороніж ушкоджені 21 будинок та 43 квартири. Одна жінка отримала контузію. Дані уточнюються. 

В Україні вперше судитимуть окупанта за вбивство цивільного. Офіс Генпрокурора скерував до суду перший обвинувальний акт за фактом порушення законів та звичаїв війни. Як це було: окупант разом із чотирма співслужбовцями на вкраденій машині заїхав в смт Чупахівка Сумської області. Дорогою вони побачили беззбройного мешканця села й один із військових наказав обвинуваченому вбити цивільного, щоб він не повідомив про них. Обвинувачений здійснив декілька пострілів через відкрите вікно автомобіля із автомата у голову 62-річного потерпілого. Чоловік помер на місці.

Те, що кожен з загарбників відповість за свої злочини, сумнівів немає. Звісно, якщо доживуть.

Полтавщина

21:00 – Ракетний удар росіян по Полтавщині! Ворог вдарив з літака. Деталей про руйнування та постраждалих поки що немає.

UPD: "Приліт" у Карлівській громаді по обʼєкту інфраструктури. Рятувальники гасять пожежу. Інформація про постраждалих і руйнування уточнюється, – повідомляє керівник області Дмитро Лунін.

Чернігівщина

Рашисти продовжують цинічно обстрілювати прикордонні території України зі сторони рф. 10 травня російські окупаційні війська обстріляли територію Чернігівщини. Надвечір з боку села Нові Юрковичі, що неподалік пункту пропуску "Сеньківка" Городнянського району, росіяни здійснили обстріл з мінометів. Постраждалих немає, інформація уточнюється.

О 6 ранку росіяни обстріляли Чернігівщину з мінометів, – повідомив голова Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

В Ніжині зносять пам'ятник радянським міліціонерам і продзагонівцям, – розповів ніжинський міський голова Олександр Кодола. Рішення було прийнято ще в січні, а зараз реалізовано.

Запоріжжя

війна 77 день війни

По Запоріжжю сьогодні вранці було завдано ракетного удару, – повідомляє Запорізька ОВА. Під час обстрілу спрацювала ППО.  Ракета розірвалася над інфраструктурним об'єктом у населеному пункті біля обласного центру.  Об'єкт зазнав тяжких руйнувань. За попередньою інформацією, постраждалих немає.

В Офісі генпрокурора повідомили, що російські військові таки викрали з музею в окупованому Мелітополі скіфське золото та інші національні цінності України.

В Оріхові загинули люди внаслідок обстрілу окупантами, — повідомляє Нацполіція. Подія сталася ще 10 травня, однак у поліції повідомили про це лише сьогодні, 11 травня. Також серед мирних мешканців є травмовані.

Дуже мила і на вигляд майже мирна новина. Жительки Запоріжжя в'яжуть бойових гусей та "Джавеліни" для допомоги ЗСУ. Анна Авакян та Белла Плетінь створюють та продають в'язані іграшки на благодійному аукціоні, а виручені гроші віддають на ремонт військових автомобілів у Запоріжжі.

Дніпропетровщина

Ніч пройшла практично спокійно – лише одна тривога, – повідомляє Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА. На ранок ворог знову стріляв на межі з Херсонщиною. "Втрапили у поля на околицях сіл Зеленодольської та Широківської громад. Нікого і нічого не зачепило. Зараз все нормально". 

Дніпропетровщину тричі на день обстріляли з "Градів", – повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. Мова йде про ту ж саму Зеленодольську громаду. Поцілили по Зеленодольську і Великій Костромці. Є руйнування; жертв, на щастя, немає.

Херсонщина

Старосту Старої Збур'ївки Віктора Маруняка, який перебував у полоні російських військових, вдалось вивезти з тимчасово окупованої Херсонщини. Чоловік виїхав разом із дружиною.

"Влада" Херсонської області звернеться до президента росії з проханням включити регіон до складу росії, — заявив заступник "голови військово-цивільної адміністрації області". Стремоусов додав, що Херсонська область вирішила не проводити референдум щодо приєднання до рф, стати частиною росії регіон намагатиметься без цієї процедури — влада регіону. Але навіть пєсков осадив занадто жвавих зрадників: "Жителі Херсонської області повинні самі вирішувати, бути чи не бути зверненню про входження регіону до складу рф, можливість включення Херсонської області до складу рф має мати чітке юридичне обґрунтування",— заявив пєсков.

ВСУ звільнять Херсон, які б ігри слів не вигадали окупанти, — так Михайло Подоляк прокоментував "включення Херсона до складу Росії".

Дах у місцевих колаборанті поїхав вже зовсім безповоротно: чергова "видатна думка" – переназвати одну з вулиць Херсона на честь Жириновського.

Поки зрадники фонтанують дебільними ідеями, Херсонщина горить. Площа лісових пожеж уже становить близько 800 га, – повідомили у Міністрерстві захисту довкілля і природних ресурсів. Внаслідок воєнних дій та часткової окупації регіону пожежники не можуть повноцінно гасити вогонь.

Херсонські партизани передають "привіт" зраднику та колаборанту Кирилу Стремоусову. Листівки розвішані містом обіцяють нагороду за його "козлину" голову – 500 тисяч грн. Саме він сьогодні заявив, що окупанти звернуться до путіна, щоб приєднати область до рф.

Миколаївщина

На Півдні України ситуація залишається напруженою, орки стоять у повній бойовій готовності в Придністровському регіоні Молдови.

На Миколаївському напрямку військові рф продовжують обстрілювати позиції ЗСУ. Для придушення каналів радіозв'язку противник застосовує комплекси радіоелектронної боротьби, – повідомляє Генштаб.

Окупанти вивозять вкрадену продукцію з елеваторів Групи компаній "Прометей", що розташовані на тимчасово захопленій території Запорізької та Миколаївської областей. Про це повідомляє Укрінформ. Йдеться, зокрема, про викрадення зернових, олійних, а також мінеральних добрив з "Пологівського" й "Снігурівського" елеваторів. У компанії уточнили, що з території зерносховищного комплексу "Пологи" росіяни вивезли понад 100 тонн міндобрив. Схожа ситуація і в "Снігурівського" елеватора – окупанти щодня вивозять тонни насіння соняшника та добрива.

Одещина

Зведення від Британської розвідки:

  • Продовжуються бої на острові Зміїний, де росія намагається посилити свій слабко захищений гарнізон.
  • Україна вразила російські засоби протиповітряної оборони та судна постачання за допомогою безпілотників Bayraktar.  Російські кораблі постачання мають мінімальний захист у західній частині Чорного моря – після втрати ракетного крейсера "Москва".
  • Спроби росії посилити гарнізон на острові дають Україні більше можливостей для ведення бою з російськими військами та знищення техніки.
  • Якщо росія зміцнить свої позиції на острові за допомогою стратегічних крилатих ракет, ППО та берегової оборони, воно зможе домінувати у північно-західній частині Чорного моря. Якщо…

14:30 – Вибухи на Одещині! Це ППО збила над морем крилату ракету окупантів, — заспокоїв ОК "Південь".

Хмельниччина

Штат Міссісіпі визнав Хмельницьку область регіоном-побратимом. Це вперше в історії штат США ухвалив таке рішення, – дивується голова Хмельницького ОВ Сергій Гамалій.

Захід України

книги

В Івано-Франківську збирають літературу для знищених російськими військами бібліотек Чернігівщини. Ініціативу започаткував директор Музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук після того, як побачив у новинах, яку руїну по собі залишили окупанти. Приносити книги можна у будні за адресою Тарнавського, 22.

5
966

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: