fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:15 04 Тра 2022

Хроніка подій: 70-й день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 4 травня і вже 10 тижнів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: 70 день оборони України від російської агресії

Вчора окупанти вдарили по шести залізничних станціях у центрі та на заході України. Укрзалізниця заявляє: пошкодження інфраструктури тяжкі. Росіяни бояться поставок нової зброї для нас, вони бояться нас і намагаються перерізати транспортні артерії.

Але зброя дійде. Кляті окупанти, все приїде куди треба. Спершу приїде, а потім буде якісно прилітати. Україна переможе. Ми б'ємося за свою землю! Ми створюємо нову історію. І саме тому нам допомагає весь світ.

18 ракет увечері 3 травня випустили російські бомбардувальники Ту-95 чи Ту-160. Ворог вів вогонь із Каспійського регіону. Орієнтовно росіяни випустили 18 ракет. Українська ППО збила щонайменше 8 крилатих ракет ворога.

На Донбасі за добу відбили 12 атак російського війська

Українські воїни знищили:

  • 6 танків;
  • 5 артилерійських систем (з них 3 РСЗВ);
  • 15 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 9 автомобілів ворога.

Підрозділи ППО в небі Донбасу збили:

  • крилату ракету;
  • 3 безпілотники типу "Орлан-10".

На південному напрямі за добу ворог втратив 47 тіл особового складу та 15 одиниць техніки. Крім того, ЗСУ знищили 7 складів та колону росіян з боєприпасами та пально-мастильними матеріалами.

За час повномасштабної війни російська армія втратила 24500 окупантів та 1077 танків. Найбільших втрат окупанти минулої доби зазнали на Ізюмському та Новопавлівському напрямках. Далі буде більше.

Хроніка подій: 70 день оборони України від російської агресії

Президент США Джо Байден назвав війну в Україні "поворотним пунктом історії, який трапляється раз на 6-8 поколінь". 

А секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що можливість перенесення війни на територію росії буде залежати від багатьох чинників: "путін же сказав, що воєнторг є у будь-якому місті. Наскільки я розумію, він вже з'явився у Брянську, Курську, Бєлгороді. Може там з'явиться Бєлгородська, Курська, Брянська народні республіки. Що стосується нашої незалежності, то після того, що зробив путін, ми будемо її захищати так, як вважатимемо за потрібне, і нікого питати не будемо, і його в тому числі", – заявив Данілов.

У російсько-українській війні розпочався другий етап.  На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський, виступаючи на сесії Wall Street Journal CEO Council Summit. За його словами, головне завдання України на цьому етапі – максимально витіснити росію з нашої території, оскільки просування армії супротивника вже зупинено.

 Гуманітарні коридори 

Триває гуманітарна операція по вивезенню  мешканців Маріуполя у безпечні місця. На сьогодні планується евакуація до Запоріжжя з чотирьох точок:

  1. Маріуполь (біля торгового центру "Порт Сіті") – 08:00. 
  2. Луначарське кільце (біля Бердянська) – 10:00. 
  3. Токмак – 15:00.
  4. Василівка – 16:00.

Також сьогодні, 4 травня, працюватиме евакуаційний коридор з тимчасово окупованого Енергодара до Запоріжжя через Василівку – Камянське і через Токмак-Оріхів та у зворотньому напрямку. Їхати можна буде лише на власному транспорті, – повідомляє міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

Водночас голова Луганської ОВА з сумом повідомляє, що місцеві жителі не бажають евакуюватись. "Охочих виїжджати вже майже немає. З Лисичанська та Сєвєродонецька евакуювали лише 29 людей". Близько двох тижнів з обласного центру евакуаційний автобус щодня  їде майже порожнім. Обстріли та відсутність комунікацій людей, здається, не лякають.

Протилежна ситуація в Рубіжному та Попасній, охочих виїхати сотні, але через щільність обстрілів евакуація звідти неможлива. Їжі та води в цих містах залишилося лише на тиждень.

Перемовини України з росією

Зеленський заявив, що Київ не погодиться на заморожений конфлікт із москвою. Про це він сказав під час виступу на сесії Wall Street Journal CEO Council Summit. "Ми не підемо на заморожений конфлікт. Я прийшов у президенти, коли був Мінськ-1, Мінськ-2, були відповідні документи, які піднімалися, тож я можу сказати, що це були не серйозні документи. Були домовленості на папері, це був  заморожений конфлікт. Я проти. Такого документа у нас точно не буде", – сказав Зеленський.

 Президент додав, що Україна не порушувала мінських угод і не виходила з переговорного процесу. "Ми зараз не виходили з Мінська, з нього вийшов 24 лютого російський лідер, сказав це публічно, і вони розпочали "військову операцію", хоча ми розуміємо, що це війна, повномасштабне вторгнення. Тому вони вийшли, і більше в таке дипломатичне болото Україна точно не піде", – заявив Зеленський.

путін же вважає, що Захід може допомогти покласти край війні в Україні, якщо посилить тиск на президента Володимира Зеленського та припинить постачання зброї його військам. Таку заяву він зробив учора, під час першої за місяць телефонної розмови з президентом Франції Емманюелем Макроном.

Хто поїде в Україну?  

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Хроніка подій: 70 день оборони України від російської агресії

Джонсон заявив про передачу "важких безпілотників" для України. Найімовірніше, це будуть дрони Malloy Aeronautics.

Крім того, Борис Джонсон повідомив про намір передати Україні військової техніки на £300 мільйонів. За попередньою інформацією, пакет допомоги включатиме:

  • засоби радіоелектронної боротьби
  • контрбатарейну радарну систему
  • GPS-глушилки
  • тисячі приладів нічного бачення
  • більше десятка спеціалізованих Toyota Landcruiser для евакуації мирного населення на сході України

Також Великобританія передає чергову партію мобільних електрогенераторів для потреб українців. Генератори будуть використані для електропостачання лікарень, укриттів, станцій зв'язку, водопостачання тощо. Першу частину із 570 генераторів – майже 200 – Британія передала Україні у квітні.

Британський актор Деніел Редкліфф, який зіграв роль Гаррі Поттера, продає знамениті мантії, а зібрані кошти передасть українським сім'ям.

Парламент Болгарії проголосував за надання допомоги Україні, включаючи ремонт української військової техніки.

А Молдова допоможе Україні розміновувати звільнені території, — заявив спікер парламенту Молдови Ігор Гросу.

У свою чергу Нідерланди розглядають можливість постачати більше важкої зброї в Україну. Про це заявив прем'єр-міністр Марк Рютте після телефонної розмови з президентом України. Також він відзначив, що Нідерланди відправляють в Україну слідчо-криміналістичну групу для збору доказів для розслідування військових злочинів.

90% американських гаубиць, обіцяних Україні, вже на місці, заявив представник Міноборони США, повідомляє CNN. "Понад 90% із 90 гаубиць, які були обіцяні Україні в двох останніх пакетах допомоги, фактично перебувають в українських руках", – сказав чиновник. За його словами, майже 90 000 із 144 000 снарядів для гаубиць зараз також знаходяться в Україні.

Новини від партнерів

Хроніка подій: 70 день оборони України від російської агресії

Лідер опозиції Німеччини Фрідріх Мерц відвідав Ірпінь та зустрівся з президентом Зеленським і мером Києва Віталієм Кличком. Голова партії "Християнсько-демократичний союз" сказав, що він "був і залишається абсолютно шокований. Це не ті образи, які ви поспіхом забуваєте. Таке не можна дивитися просто по телевізору. Щоб усвідомити весь трагізм цих нападів, це треба бачити на власні очі". Фрідріх Мерц зауважив, що проінформує Олафа Шольца про свою поїздку.  "Канцлер має рацію: тут захищають не просто Україну, а демократію та свободу – те, як ми живемо у Німеччині".

А Канцлер ФРН Олаф Шольц назвав "проблематичною" відмову влади України прийняти з візитом президента Штайнмайєра. На думку канцлера, небажання Зеленського бачити Штайнмайєра – це помітна подія. Шольц вважає, що влада України робить неправильно.  Він нагадав, скільки економічної та військової допомоги Україна отримує від Берліна.

Нагадаємо, сам Шольц не збирається їхати в Україну, допоки там не приймуть Штайнмайєра. У свою чергу Штайнмайєр заявив про свою готовність до переговорів із Володимиром Зеленським. Справа за запрошенням української сторони.

Угорщина блокуватиме план ЄС щодо повної заборони російської нафти. Навіть попри вийнятки для неї та Словаччини, – заявив речник уряду Угорщини Золтан Ковач."Ми не бачимо жодних гарантій ані в пропозиції щодо управління, ані щодо енергетичної безпеки Угорщини", – сказав він. Мабуть, все ще надіються на якісь "гарантії" путіна.

Натомість міністр економіки Словаччини заявив, що його країна підтримує заборону імпорту нафти з рф, але просить дати їй перехідний період у три роки, повідомляє Reuters.

ЄС розглядає можливість надати Молдові додаткову військову підтримку, щоб уникнути поширення російської агресії на неї. Про це заявив президент Євроради Шарль Мішель, який перебуває з візитом у Молдові. Заява з'явилась на тлі нещодавніх вибухів на території невизнаного "Придністров'я".

А жителі Тампере (Фінляндія) фіксують перекидання військової техніки на кордон із московією. В основному це танки Leopard.

Пізніше міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен спростував інформацію щодо перекидання техніки до кордону з росією. Танки та бронетехніка призначені для військових навчань Arrow 22, які розпочалися сьогодні.

московія намагалась продати Єгипту вкрадене в Україні зерно. Судно "Матрос Позинич" завантажило 27 тис. тонн вкраденого в Україні зерна та прямувало до порту в Александрії. Речник МЗС Олег Ніколенко наголосив, що українські дипломати завадили московії доставити вантаж в Александрію. Єгипет не прийняв награбоване зерно. Тепер у планах грабіжників податися до Лівану та Сирії. Наше МЗС вже повідомило спец.органи цих країн, щоб вони арештували крадений вантаж, якщо судно зайде в їх порти.

Що там на росії?

Хроніка подій: 70 день оборони України від російської агресії

Над Москвою помітили "літак судного дня". Це літак путіна, його ще називають "Летючий Кремль".  Спеціально переобладнаний Іл-80 має забезпечити можливість главі держави керувати країною з повітря у разі ядерного удару на землі. Літак здійснює прольоти вже кілька днів.  російська влада заявляє, що це пов'язано з його участю в параді перемоги 9 травня. Але оскільки останній раз "Летючий кремль" брав участь у параді 2010 року, експерти припускають, що таким чином путін посилає сигнал Заходу про серйозність своїх намірів щодо застосування ядерної зброї. Питання тільки одне – куди у випадку ядерної війни це плешиве чмо зібралось летіти? До Марса Іл-80 точно не долетить.

Російське опозиційне видання "Проєкт" стверджує, що у кремлі шукають заміну терміну "денацифікація". Виявилось, що росіяни його не розуміють, а представники делегації рф на переговорах з Україною не можуть пояснити, йдеться в публікації. А чого так? Красиве ж слово було, на іноземний манер. (Тут чутно голос задорнова прямо з-під землі: ну тупииииєєєє). А може це тому, що навіть у мордорі почали відчувати, що цей термін по відношенню до України повна маячня?

Тим часом на росії продовжують удосконалювати автозаки. Нові партії цього поліцейського спецтранспорту будуть обладнані кондиціонером та туалетом, розповіла уповноважений з прав людини у москві. Це той рівень прав і комфорту, який заслужили росіяни.

Можна довго дивитися на три речі. І одна з них – пожежі в мордорстані. Сьогодні кросівоє показують у Дзержинській промзоні в Нижегородській області. Попередньо, спалахнули цистерни в районі 8-ї виробничої ділянки "Капролактам". За словами очевидців, з місця загоряння лунають гучні ляскання. На місце направляються екстрені служби, інформація про причини пожежі та постраждалих поки немає.

А що чутно про російських посіпак?

У Білорусі спостерігаються пересування військової техніки. Колона з близько 30 одиниць військової техніки Білоруських збройних сил рухалася з Мінська в бік кордону з Литвою. В бік українського кордону вирушив дивізіон ракетного комплексу С-300 ПС Збройних сил Білорусі.

Крім того, в Білорусі запровадили смертну кару за замах на теракт. У країні верхня палата парламенту схвалила поправки, що розширюють застосування смертної кари. Після внесення змін до Кримінального кодексу, до найвищої кара у Білорусі зможуть засудити за замах на теракт із застосуванням об'єктів атомної енергії, з використанням радіоактивних речовин або ядерних матеріалів, хімічних або біологічних речовин.

Російський брехунець 

Хроніка подій: 70 день оборони України від російської агресії

РосЗМІ звинуватили ЗСУ у використанні чорної магії. Тут вже ніякі пігулки не допоможуть. 

Новини про можливу загальну мобілізацію в рф всполошили не тільки українців, а й диванних вояків в оркостані. У зв'язку з цим пєсков поспішив заспокоїти російську біомасу. Він назвав "нісенітницею" та "неправдою" повідомлення, що 9 травня в рф буде оголошено мобілізацію. Війну, за словами пєскова, теж оголошувати не збираються. "Значить готують якусь іншу подляну", – подумало населення і побігло по новій затарюватися "гречею" і цукром. Ну а ми не забуваємо, що в лютому росія теж говорила, що скупчення військ перед українським кордоном є "плановими навчаннями".

Санкціями по агресору!

Шостий пакет санкцій проти росії буде представлений сьогодні. Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Під нові санкції ЄС потрапить російський Ощадбанк. Також шостий пакет обмежень включатиме заборону на трансляцію низки російських телеканалів. Крім того, Єврокомісія запропонує заборонити весь імпорт російської нафти до ЄС.  Це відбудеться протягом 6 місяців.

Сьогодні не вдалося домовитися про запровадження Євросоюзом нафтового ембарго проти росії. Reuters пише, що послам країн ЄС не вдалося досягти угоди щодо ембарго на імпорт російської нафти, оскільки проти виступили 4 країни. А саме: Угорщина, Словаччина, Чехія та Болгарія. Переговори про деталі та механізм нафтового ембарго продовжаться 5 травня.

70 російських політиків та понад 30 так званих посадовців ОРДЛО під санкціями в Австралії через російську агресію проти України, – повідомляє міністр закордонних справ Австралії Маріс Пейн. Мова йде про заборону на вʼїзд. Загалом з початку повномасштабного наступу росії Австралія запровадила санкції проти 812 фізичних та 47 юридичних осіб.

Життя з урахуванням бойових дій

В Україні підвищили штрафи за нецензурну лайку у громадському місці – від 170 до 510 грн або громадські роботи від 20 до 40 годин, або виправні роботи від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт строком до 10 діб.

Якщо вам все ж таки хочеться матюкатися, наприклад тому, що не можете заправити машину, заспокойтеся. В Україні вже за кілька днів не буде дефіциту бензину, який спостерігається зараз. Про це заявив перший віце-спікер Верховної Ради Олександр Корнієнко, повідомляє прес-служба парламенту.  При цьому Корнієнко додав, що будуть інші ціни, але можливість придбати паливо для автотранспорту буде.

В СБУ запустили нові чат-боти

  • Чат-бот @Traitor_Search_bot Можна надсилати інформацію про зрадників та колаборантів, а також інтернет-агентів, які «зливають» ворогу важливу інформацію та поширюють контент на підтримку загарбників.
  • Чат-бот @stop_marauder_ua_bot Збирає інформацію про мародерів, які розкрадають чуже майно під час війни. 

Усі дані перевірятимуть та розмістять на створеному СБУ сайті. Усіх колаборантів, мародерів та "агентів кремля" обов'язково притягнуть до відповідальності!

Пенсійний фонд створив інструкцію щодо порядку подання заяви на призначення пенсії у режимі онлайн. Вона буде особливо корисною для тих, хто зараз не може подати таку заявку у звичайному режимі. Перед поданням онлайн-заяви потрібно підготувати скани документів (їх перелік на Порталі ПФУ) та підключити СМС-інформування від Пенсійного фонду.

Київ і область

Хроніка подій: 70 день оборони України від російської агресії

У Києві зʼявиться бронзова мініскульптурка на честь Привида Києва в рамках проєкту "Шукай". Проєкт присвячений історії Києва, його цікавим місцям та видатним постатям.

За минулу добу, 3 травня, у Київській області виявили тіла ще 20 мирних жителів, загиблих під час російської окупації. 

Мінна небезпека зберігається на околицях Києва там, де велися бойові дії. Про це заявив Сергій Корнійчук, начальник штабу КМВА. "Ми завершуємо розмінування парку, пляжу та залізниці у районі Пуща-Водиця. Також небезпечним для цивільного населення є район Виноградар. Ми і досі просимо громадян не відвідувати лісопаркові зони, особливо на околицях міста – це Житомирський напрямок.

У Києві внутрішньо-переміщені особи пільгових категорій, які зареєструвалися в столиці після 24 лютого 2022 року, зможуть отримати сертифікат на покупки в мережі "Сільпо" на 500-4500 грн.

А заступник голови КМДА Микола Поворозник просить подарувати дім і родину кішці чи собаці, які пережили російські бомбардування. Він розповів, що на території "Експоцентру Україна" волонтери організували тимчасовий притулок для тварин з Київської області, які втратили господарів чи свої домівки. Зараз там 25 собак та 5 кішок із Ірпеня, Бородянки, Гостомеля та довколишніх сіл. Потрапити до притулку можна за попереднім записом (093-540-12-18) з 10:00 до 17:00. "Ви не можете врятувати всю країну, але щонайменше одну постраждалу від росіян душу врятувати в силах!", – закликав Поворозник.

Набережну річки Стугна у Василькові назвуть на честь Бориса Джонсона, – повідомляє голова міста Наталія Баласинович. "Саме він першим із європейських лідерів ухвалив рішення надати повномасштабну  військову допомогу Україні. Дякуємо тобі, Борисе!", – написала вона.

Сьогодні в Бучу приїхали спікер парламенту Молдови Ігор Гросу та голова парламентської комісії з національної безпеки Ліліан Карп. "Цю війну необхідно зупинити, а військові злочини розслідувати та покарати", – написав Гросу у своєму Twitter.

21:30 – Мер Броварів пише про вибух у селі Требухів. Поки що без подробиць.

Донеччина і Луганщина

Коротке зведення за минулий день, 03 травня.

  • Безпечних місць на Луганщині немає. Найгарячіша точка області – Попасна. Евакуація людей звідти неможлива.
  • До 9 травня рашисти намагатимуться здійснити прориви по трьох напрямках: Рубіжне, Попасна, Сєвєродонецьк. Атаки та обстріли посиляться.

Хроніка подій: 70 день оборони України від російської агресії

За минулу добу росіяни 34 рази вдарили по житловим районам Луганської області. 2 людини загинули, пошкоджені 45 будинків та інших обʼєктів, – повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Росіяни обстріляли церкву на Луганщині. Внаслідок уламкового поранення загинув в.о. намісника Свято-Іллінського чоловічого монастиря с. Варварівка та настоятель храму святителя Феодосія Чернігівського у с. Михайлівка єромонах Парфеній.

Авдіївський коксохімічний завод, який сьогодні зранку знову обстрілювали росіяни, законсервують. Керівництво вже зменшило кількість персоналу, що працює на промислових майданчиках, розповів нам директор заводу. Внаслідок вчорашнього обстрілу заводу загинули 10 людей, ще 15 — постраждали

В зруйнований Маріуполь прибув перший заступник глави адміністрації президента росії, відповідальний за питання внутрішньої політики рф, Сергій Кирієнко. Відомо, що віднедавна саме він став новим кремлівським куратором питань щодо ОРДЛО. Основне завдання путінського чиновника – підготовка "урочистих заходів" 9 травня

Рашисти відмовляються від проведення "свята" в Донецьку, в тому числі імітації "військового параду". Тож тепер Маріуполь, за планами рашистів, має стати центром "урочистостей". В місті проводиться термінове прибирання центральних вулиць від завалів, тіл вбитих та нерозірваних російських боєприпасів. Триває широкомасштабна пропагандистська кампанія, в ході якої росіянам демонструватимуться сюжети про "радість" місцевих жителів від зустрічі з окупантами. 

15:30 – Мер Маріуполя повідомив про те, що з українськими військовими на "Азовсталі" втрачено зв'язок.  На заводі продовжуються важкі бої. Повідомляють, що російські війська прорвалися на територію заводу.

20:00 – Цю інформацію підтвердив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія у коментарі Радіо Свобода з посиланням на слова командира полку "Азов". "Другий день продовжуються спроби штурму заводу. Російські війська на території "Азовсталі" вже перебувають", – заявив Арахамія. При цьому він повідомив, що зв'язок із українськими військовими на заводі відновлено.

Тим часом в окупованій Макеївці, що знаходиться на території, підконтрольній так званій "ДНР" палає нафтобаза. Вогнем охоплені 4 п'ятитонні резервуари. нафтопродуктів. Це означає, що палива у ворожої техніки буде на 20 тис тонн менше.

300 маріупольців, яких депортували до Владивостока, розселили у селищі поряд. У людей немає грошей, через що вони не можуть вийти на зв'язок. Маріупольці залишаються без документів, на місці триває їх "оформлення", — повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

У розбомбленому орками Драмтеатрі в Маріуполі загинуло близько 600 людей. За словами тих, хто вижив, щонайменше 100 людей перебували на польовій кухні недалеко від будівлі, і з них ніхто не вижив. Вони також сказали, що кімнати та коридори всередині будівлі були переповнені: приблизно одна людина на кожні 3 квадратні метри вільного простору, – повідомляє інформагентство Associated Press.

Харківщина

Британська військова розвідка повідомляє: навколо Ізюму росія зосередила 22 батальйонні тактичні групи (700-900 осіб). Від Ізюму ці сили мають намір рухатися на Краматорськ та Сєверодонецьк, але прорвати українську оборону їм не вдається. Якщо орки візьмуть ці міста, вони стануть плацдармом для оточення українських військових. Ну, це ми ще подивимося.

У Харкові не залишилося жодного уцілілого трамвая через постійні обстріли російських військ.  Про це повідомила прес-служба Харківської міськради. "Трамваїв у Харкові більше немає.  Знищено підстанції, які забезпечували їхню роботу.  Зруйновано депо", – йдеться у повідомленні. Місцева влада також попереджає, що метрополітен не запрацює ще тривалий час.

Візуально підтверджена перша втрата рашистами новітнього танка Т-90М "Прорив". Тепер його спалений скелет "прикрашає" ландшафт на Харківщині.

Сумщина

Хроніка подій: 70 день оборони України від російської агресії

Росіяни обстріляли школу на Сумщині. Про це повідомив керівник області Дмитро Живицький. За його словами, обстріл стався близько 3 години ночі на території Есманської громади. "Два постріли з гелікоптера, два – з землі. Потрапляння по школі та по об'єктах інфраструктури. Між 6 та 7 ранку відбувся артобстріл з Градів вздовж кордону біля Юнаківки. Також кілька пострілів з вертольоту було по території біля Могриці".

Ворог утримує біля українсько-російського кордону в районі населеного пункту Козино Курської області підрозділи зі складу 90-ї танкової дивізії Центрального військового округу з метою не допустити перекидання резервів наших військ на ключові напрямки.  Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.  У зв'язку з цим у Генштабі допускають активізацію обстрілів із району Козино територією Сумської області.

Запоріжжя

У захопленому рашистами Токмаку Запорізької області російські військові почали масово шити форму ЗСУ та переодягатися в неї, повідомляє Оперативне командування "Південь". "Не виключено вчинення провокаційних дій такими "рядженими" підрозділами з метою компрометування українських військових на окупованих територіях та нападів ДРГ на лінії зіткнення", – повідомляє командування. 

У тимчасово окупованому Бердянську влада міста не перейшла на бік росіян, тому окупанти набрали до "мерії" двірників та слюсарів. Натомість місцеві депутати зараз працюють у Бердянську як волонтери.

Дніпропетровщина 

Наслідки обстрілу Дніпропетровщини 3 травня: у Кам'янському районі зруйнована тягова підстанція та електромережі залізниці.

Ще одна ракета впала на відкритій території, неподалік від пам'ятника радянському літаку. На місці падіння утворилася вирва діаметром 15 та глибиною 5 метрів. 

Херсонщина

Впродовж усієї ночі тривали вибухи та обстріли на території області. Окупанти продовжують мародерити. Стабільно критична ситуація. 

У результаті вечірнього обстрілу територій населених пунктів Кочубеївської громади на Херсонщині одна людина загинула, четверо поранені.

З тимчасово окупованої території чотирьох областей, в тому числі і Херсонської,  України російські окупанти вже вивезли приблизно 400 тисяч тонн зернових. Най вам награбоване поперек горла встане!

У селі Козачі Лагері Олешківської громади російські військові вночі обстріляли дитячий садок, – повідомив Олешківський міський голова Євген Рищук. Ще два місяці тому ця новина б шокувала. Але тепер ми все впевнилися – росія намагається стріляти саме по дітям.

На Херсонщині завдяки зусиллям Держспецзв'язку всі оператори відновили мобільний зв'язок. Голова Держспецзв'язку України Юрій Щиголь: повідомив, що причиною зникнення зв'язку на Херсонщині та частині Запорізької області пошкодження орками волоконнооптичної мережі, яку перебили під час обстрілу, і відключення від живлення станції комутації в місті Херсон.

Також, є інформація про перекомутацію волоконнооптичних ліній та станцій зв'язку на кримський канал. Це є грубим порушенням міжнародного законодавства. "Ми звернулися до Міжнародного Союзу електрозв'язку щодо застосування санкцій до рф. Аж до позбавлення їх права членства в МСЕ", – повідомив голова Держспецзв'язку.

Ворог обстріляв з "Градів" Великомихайлівську громаду, що у Синельниківському районі. Поцілили по двом селам. Там пошкоджені кілька десятків житлових будинків, вибиті шибки у магазині, школі і дитячому садку. Людей не зачепило. Більшість місцевих мешканців виїхали з небезпечної території. – повідомив начальник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. 

20:30 – Мер Дніпра Філатов повідомив, що орки здійснили обстріл прямо по центру міста. 

UPD: У Дніпрі вдарили по залізничному мосту. Гендиректор Укрзалізниці Олександр Камишин підтвердив, що ракетний удар наносився по залізничній інфраструктурі у Дніпрі. За його інформацією, серед залізничників постраждалих немає.

А це – окупована Каховка, яку росіяни намагаються відправити у минуле. При чому останнє опитування "Рейтинг" свідчить – лише 11% українців ностальгують за розпадом СРСР, що є найнижчим показником за всю історію спостережень.

Миколаївщина

Вночі обстріляли один із районів Миколаєва. Жертв та постраждалих немає. Житлові будинки руйнувань не зазнали.

ЗСУ повернули 4 населених пункти на півдні України. Про це повідомили в оперативному командуванні "Південь". За інформацією від військових, забезпечення контролю території стало можливим завдяки успішним діям мобільних протитанкових груп. Звільнені населені пункти знаходяться поблизу адмінмежі Миколаївщини і Херсонщини. Їх назва поки що не оприлюднюється. 

Віталій Кім, голова Миколаївської ОДА показав, що вчора прилетіло до України. 

Ця залізяка, схожа на самогоний апарат – деталь старовинного ЗРК "Круг". "Друга армія світу" дістає совкові запаси. "Скоро балалайками кидатиметься", – говорить Кім.

Водопровідна вода у Миколаєві може з'явитись до 15 травня. На це урядом виділено фінансування, повідомив очільник Миколаївської області Віталій Кім. Нагадаємо, води у Миколаєві немає з 12 квітня. "Думаю, до 15-го треба встигнути, щоб вона з'явилася у якомусь вигляді", – заявив Кім.

Чернігівщина

Хроніка подій: 70 день оборони України від російської агресії

У Чернігові чоловік місяць жив у вуличному туалеті на дворі, бо більше не було де, – розповідає Суспільне. В будинок Василя Примаченка у мікрорайоні Бобровиця у 20-х числах березня потрапив російський снаряд. Чоловік якраз вийшов до туалету і це врятувало йому життя. Не бажаючи завдавати клопіт сусідам, вирішив лишитися жити в єдиній вцілілій будівлі у дворі. В туалеті він спав, слухав радіо і читав книжки. Їжу готував на вогнищі, а вмивався дощовою водою. Покинути життя у вбиральні та переселитися до дитсадка його вмовили волонтери. 

Житомирщина

В заповіднику "Древлянський" на Житомирщині, який замінували росіяни, гинуть дикі звірі. "Обстежуючи територію, ми знайшли загиблу самку лося, яка підірвалася на розтяжці", – зазначають у заповіднику. Та додають, що його треба розмінувати якнайшвидше. Адже триває пожежонебезпечний період, зростає вірогідність виникнення лісових пожеж. Погасити їх вчасно на замінованій території буде неможливо.

Між Києвом та Житомиром повністю відновлено рух. "На Варшавській трасі за час ведення бойових дій було зруйновано та пошкоджено три штучні споруди. На сьогодні по всіх цих зруйнованих мостах забезпечено тимчасовий проїзд та відновлено сполучення Києва з Житомирською автомобільною дорогою М-07 "Київ-Ковель-Ягодин", – повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков у Facebook.

Черкащина

20:30 – У Черкасах пролунало два вибухи — спрацювало ППО, повідомив керівник ОВА Табурець. Майже у всіх областях України триває повітряна тривога — людей закликають залишатися в укриттях. ППО відпрацювало на відмінно також і в Черкасах, і в Одесі.

Захід України

Мер Львова Андрій Садовий про наслідки ракетного обстрілу: Двоє людей отримали поранення. Пошкодження у комунальній інфраструктурі. Є перебої з водопостачанням та електрикою.

13:00 – Після вчорашніх ракетних ударів по Львову у місті відновили електропостачання. Про це повідомив голова Львівської ОВ Максим Козицький. Він наголосив, що окупанти цілеспрямовано атакували канали передачі допомоги (включаючи гуманітарну) від західних партнерів.

Закарпатська ОВА теж повідомила деталі щодо нічного удару ракет рф у регіоні.  Мета – теж залізничне сполучення.  Ракета потрапила до однієї із залізничних підстанцій біля вокзалу у Воловці: "… На об'єктах у радіусі 500 м вибито вікна, уламки ракети пошкодили автомобілі поблизу".

Кількість загиблих у ДТП на Рівненщині зросла з 17 до 26. Це найбільша аварія за кількістю постраждалих, яка траплялась області. Нагадаємо, вночі 3 травня на трасі "Київ – Чоп" зіткнулися бензовоз, маршрутка та легковий автомобіль. 

В Калуші за підтримки Фонду Східна Європа та коштом Європейського Союзу в межах проєкту "Допомога внутрішньо переміщеним особам в Калуській громаді" проводить тренінги для вимушено переселених осіб "Трансформуй свій гнів у плани" з планування свого життя в умовах війни та післявоєнний час. Яка чудова назва, а ще у плани можна трансформувати безліч руйнівних і деструктивних емоцій. Нам всім потрібен подібний тренінг!

У Львові хочуть націоналізувати приміщення, що належать росіянам, на території заводу "ЛАЗ".  Про це заявив мер міста Андрій Садовий на своїй сторінці у Фейсбуці. Мер Львова пропонує повернути цю територію місту.  Вона належить росіянам із дев'яностих років, і новий закон про націоналізацію майна російських громадян дозволить це зробити.

3
1337

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: