fbpx
Сьогодні
How-to 11:20 23 Лис 2018

Раціональне споживання: 7 правил проти шопінг-психозу

Купи 2 непотріби за ціною одного? Як не піти на поводі агресивної реклами та зберегти гаманець

Почалася підготовка до новорічних свят – а це час «жатви» для брендів і виробників. Ще й «Чорна п'ятниця» (Black Friday) – день найбільших розпродажів року.

В Україні традиції Black Friday почали з'являтися десь з 2014-го, однак вони вже міцно «прижилися». За даними команди аналітиків Black-Friday.Global  про «Чорну п'ятницю» знає 88% опитаних українців.

І це не дивно, бо в останні роки з середини листопада українців починають «бомбити» агресивними маркетинговими кампаніями: sms-розсилки з анонсами нечуваних акцій, повідомлення про «шалені» знижки на електронну пошту, рекламні банери переваг «Чорної п'ятниці» на вулицях, в громадському транспорті, інтернеті… Мимоволі потрапляєш в коловорт масового знижкового психозу. І часто наслідками «Чорної п'ятниці» стає купа непотрібних вам речей, пустий гаманець та неочікувані борги, бо ж до зарплати тепер треба якось прожити. А нову сумочку у рота не покладеш.

У цьому матеріалі «Рубрика» радить, як протистояти наступу агресивної реклами та бути свідомим споживачем.

Українська чорна п'ятниця. Яка вона?

black Friday

  • Відмінність «знижок» від світових стандартів

У США, як родоначальника традиції, знижки Чорної п'ятниці досягають 90%, у середньому ж – 70%. У країнах Європи такі знижки сягають 55 – 75%. В Україні ж середній дисконт – 50%.

Тож Black Friday в Україні – це, скоріш, маркетинговий інструмент, ніж реальні знижки. Знижку у 50% (а інколи й більше) можна отримати й в інші дні, коли та чи інша компанія проводить свої власні акції. Особливість української Чорної п'ятниці полягає в загальній масовості знижок, ніж в їх розмірі.

  • Застарілий асортимент

Для українських компаній Black Friday – це, перш за все, можливість позбутися товару, який залежався на складах і утримувати його надалі нерентабельно. Старі колекції одягу, застаріла на фоні нових інновацій техніка, продукти з обмеженим строком придатності – це стандартний набір Чорної п'ятниці по-українські.

Деякі магазини можуть пропонувати гарні знижки на найдорожчі товари, але вони, зазвичай, не користуються популярністю у звичайні дні. І, як показує практика минулих років, новенький iPhone з 50% знижкою ви навряд чи знайдете.

  • Шахрайські практики

А найсумніше явище української Black Friday – це збільшення випадків шахрайства. Деякі українські ріелтори за кілька тижнів свідомо підвищують стандартну ціну товарів, а потім «знижують» її до звичайної, а, інколи, навіть вищої за стандарт.

Крім того, шахраї під виглядом знижок намагаються впарити споживачеві браковані речі. На відміну від США та ЄС, де покупці чудово знають свої права і легко можуть повернути несправні чи браковані речі, українці стикаються з купою бюрократичних та психологічних складнощів у цих питаннях.

Час згадати про свідоме споживання

свідоме споживання

А взагалі, листопадова шоппінг-манія – це гарний привід згадати про свідоме споживання. Масові покупки часто непотрібних нам супутніх товарів не тільки б'ють по бюджету, але й негативно впливають на екологію. Бо ж рано чи пізно зайві речі все одно прямують у смітник і забруднюють нашу планету.

Свідоме споживання – це відповідальне ставлення до навколишнього середовища і розумне використання ресурсів. І якщо ви прийшли купити саме джинси, то супутній гаманець вам зовсім не потрібен, хоч би яка знижка на нього не пропонувалася. Отже:

1. Перш ніж купити – досліди

Якщо ти вже вирішив, що тобі необхідна конкретна річ і знижки Чорної п'ятниці йдуть тобі на користь, досліди існуючий асортимент.

Перш ніж витрачати гроші на  новий електронний прилад/іграшку/одяг/меблі тощо, варто розуміти, за що ти платиш: за бренд чи за річ. Етичний споживач обирає якісні товари, які знижують етику «бренду заради бренду».

Крім того, знаючи про збільшення випадків шахрайства у Black Friday перед покупкою варто перевірити, чи реальною є знижка. Для цього варто заздалегідь (тижня за 2) вивчити ціни на необхідні товари. Або ж використовувати онлайн-сервіси з порівняння цін на обрані товари.

2. Якщо купляєте нове, давайте «друге життя» старому

Коли ви купуєте нову річ, переконайтеся, що ваші старі речі підходять для подальшого використання. Наприклад, у Великій Британії щорічно виробляється понад 1 млн тон електричних відходів, але лише 30% електротехнічних приладів переробляються, і більша частина «старих» речей все ще знаходиться в робочому стані.

Продавайте, віддавайте, переробляйте старе, а не просто кладіть його у смітник.

друге життя

3. Думайте про причини-наслідки

Перш ніж купляти товар, варто подивитися на вплив вашої покупки більш широко. Можна купити 2 курки замість 1, щоб покласти у морозилку, але чи рівноцінними будуть витрати  енергії та ресурсів при створенні вашого продукту? Чи дійсно потрібно купляти новий телефон, якщо старий справно працює і задовольняє ваші потреби?

4. Вивчайте склад товарів

Якщо ти вирішив бути свідомим споживачем, то варто розуміти зсередини, що ти купляєш. Наприклад, якщо оновлюєш косметику, ознайомся з її інгредієнтами. Нікому не потрібна пальмова олія в підводці для очей. Це дешевий наповнювач з величезним негативним впливом. Як показує практика, сюрпризи у складі могуть бути і у розкручених брендах.

5. Контролюй свої фінанси

Коли ти обрав, що будеш купляти і де – чітко встановлюй планку. Наприклад, бери з собою стільки грошей, скільки запланував першочергово на конкретну річ. Нічого зайвого. Якщо ти прихильник оплати карткою, то встанови ліміт на витрати.

6. Використовуй сashback

Для того, щоб зекономити, можна використовувати сashback. Цю функцію мають чимало банків, які співпрацюють з великими торговими мережами. Завдяки сashback власник повертає частину витраченої суми на свій рахунок. Тож варто заздалегідь вивчити, де можна користуватися цією можливістю.

7. Пам'ятайте. Непотрібне можна повернути

Агресивний маркетинг, ще й у масовому прояві, може вплинути навіть на найраціональнішого покупця. Тож, якщо вже ви потрапили під дію масового знижкового психозу і купили непотрібні вам речі – законодавство вам у допомогу!

За наявності чека ви можете повернути непотрібні або браковані речі назад до магазина протягом 14 днів. І отримати назад ваші гроші.

Важливо! Винятками є ліки, продовольчі товари, предмети гігієни, іграшки, білизна, ювелірні вироби, друковані видання.

34515

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: