fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 15:01 20 Січ 2023

Прочитати війну: ТОП-7 книг для військових

Військові щодня мусять вдосконалюватися. Особливо зараз, коли на війні чимало людей без воєнного досвіду. Зараз бійці відчувають гостру потребу у методичній та професійній літературі: статути, посібники, підручники. Книги про війну та спецслужби однозначно стануть у пригоді тим, хто сьогодні боронить нашу країну.

"Рубрика" та видавництво "Наш формат" підготували добірку з семи книг для військових, які допоможуть краще зрозуміти, як працює військо, які бойові тактики існують і як повторювати досвіди найуспішніших бойових операцій.

"Тактика легкої піхоти для малих підрозділів"

Книга підійде для малих груп бійців (від 3 до 30 людей) та їхніх командирів. Те, про що розповідає автор, буде корисним як новачку, так і досвідченому бійцю.

У книзі йдеться про те, як підвищити ефективність та злагодженість командної роботи підрозділів, що ведуть бойові дії без підтримки БМП, авіації чи артилерійського вогню. Автор розповідає про камуфляж, сигнальні жести, маневри піхоти, орієнтацію на суші, методику здійснення маршу, подолання зон небезпеки, вихід із засідки та багато іншого.

Посібник повністю написаний за стандартами НАТО, а його український переклад адаптований до українських реалій.

тактика легкої піхоти

"Посібник рейнджера. Не для слабких чи легкодухих"

Ця книга — для тих, хто хоче знати, як мислять та діють рейнджери. Вона підійде для піхотинців, які спеціалізуються на складних місіях, десантних рейдах, захопленні летовищ, знищенні особового складу та техніки в тилу ворога. Книга розповідає про досвід бойових дій та спеціальних операцій впродовж двох століть.

Тут найновіша інформація про військову тактику і планування операцій, розвідку, керівництво особовим складом та розвиток лідерських якостей.

посібник рейнджера

"Тотальний опір. Інструкція з ведення малої війни для кожного"

Як навчитись перемагати за будь-яких обставин? Ця легендарна книга швейцарського воєнного експерта майора Ганса дон Даха є чудовим посібником, який навчає, як перемагати навіть тоді, коли супротивником є, здавалося б, непереможна і переважаюча військова потуга.

Автор розкриває моральні засади, стратегічні цілі, тактику і бойові техніки так званої малої війни. Вихідним принципом служить переконання, що боротьба за свободу не завершується після нищівної поразки ворога у регулярній війні, навіть після цілковитого розгрому армії. Суттєву увагу автор приділяє принципам організації руху опору, створення формацій малої війни, забезпечення їх зброєю, боєприпасами, харчами, здійснення диверсій, засідок, методам протидії каральним заходам ворога тощо. Також книга проілюстрована численними рисунками автора, які, зображуючи зразки бойових акцій та технік опору, значно полегшують засвоєння матеріалу.

Книга має першу та другу частини. Видання не слід передавати в руки особам, які ще не досягли 18-річчя.

тотальний опір

"Техніка бою"

Фундаментальний швейцарський підручник з основ загальновійськового бою від автора "Тотального опору" Майора Ганса фон Даха. Автор детально і доступно описав техніки ведення сучасного бою і командування військовими підрозділами, розвідки та диверсійної роботи, особливості застосування зброї, створення фортифікаційних споруд й інженерних загороджень, правила організації маршу та розквартирування, постачання війська, санітарної служби, військового вишколу тощо.

Ця книга — професійний, але пристрасний текст військового фахівця, тож має потужний мотиваційний потенціал. Книга доповнена схемами, рисунками і таблицями, тому матеріал легко засвоїти.

Підручник зацікавить офіцерів, сержантів, солдатів Збройних Сил України, а також усіх, хто хоче належним чином підготуватися до оборони своєї країни від збройної агресії ворога та збільшити свої шанси на виживання у бою.

У першому томі розкриваються основи організації служби, бойового вишколу, а також техніка віддавання наказів.

Другий том розкриває принципи розквартирування, вартової служби, транспортування та організації маршів, а також основи командування взводом і відділенням, укріплення місцевості, розвідки й убезпечення.

Остання частина розповідає про основи ведення бойових дій вночі, взимку, а також про особливості боротьби за водні перешкоди, з ворожими танками на близькій відстані, з повітряним десантом.

техніка бою

"Бойовий статут механізованих і танкових військ сухопутних військ Збройних Сил України. Частина ІІІ. Взвод, відділення, екіпаж"

Тут викладено основні положення підготовки та ведення загальновійськового бою взводом (відділенням чи екіпажем) у взаємодії з підрозділами родів військ і спеціальних військ Сухопутних військ. Важливо, що положення, які містяться у Бойовому статуті, слід застосовувати творчо відповідно до ситуації, яка склалася, тобто не допускаючи шаблонності. Викладена тут інформація є основою для розробки тактичних прийомів і способів дій у кожному конкретному випадку.

Це видання призначене для військовослужбовців Збройних Сил України та курсантів військових навчальних закладів.

Бойовий статут

"Поля битв. Боротьба за захист вільного світу"

"Хочеш миру — готуйся до війни". Ні, це сказав не автор книги Герберт Макмастер, цим словам уже 15 століть. Але американський генерал-лейтенант і радник президента з нацбезпеки добре знає історію і як зробити так, щоб вона не повторювалася. Завдяки своєму досвіду автор вміло показує закулісся міжнародних перемовин найвищого рівня, робить важливі екскурси в історію та пояснює витоки сучасних протистоянь.

У книжці він детально аналізує "російську війну нового покоління", експансіоністську політику Китаю, проксі-війни Ірану, ситуацію на Близькому Сході, в Афганістані та Східній Азії. Автор детально та відверто говорить про помилки НАТО і США протягом останніх десятиліть. А ще — як подолати проблеми світової безпеки, захистити свободу і приборкати тиранію.

У книзі ви знайдете відповіді, чому ми живемо в таких реаліях, а також дізнаєтесь помилки минулого, на яких варто вчитися.

поля битв

"Моссад. Найвидатніші операції ізраїльської розвідки"

Ізраїльський "Моссад" відомий як одна з найефективніших спецслужб світу, він безпосередньо підпорядковується прем'єр-міністру Ізраїлю й більш нічим і ніким не регулюється. Про операції "Моссаду" мало хто знає не тільки в Україні, а й в загалом у світі. Те, що відомо, здебільшого базується на домислах чи на витоках інформації, навмисних чи ненавмисних.

У книзі історик Міхаель Бар-Зохар і популярний телеведучий Ніссім Мішаль розповідають, як насправді відбувалися операції "Моссаду". Їхніми джерелами були не лише офіційні дані, а й спогади самих учасників подій. Це допомогло створити захопливу історію спецслужби.

Моссад

Віримо у перемогу та наших захисників!

Партнерська публікація

Рубрика:
Корисності
1
7238

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: