fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:05 02 Тра 2022

Хроніка подій: 68-й день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 2 травня і вже 68 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: 68-й день оборони України від російської агресії

На визволених територіях до розбомблених руснею домівок повертаються і птахи, і люди. За даними Держприкордонслужби кількість людей, що повернулися з Європи до України за минулу добу є максимальною з початку війни. Ми все відбудуємо, і все відновимо. Українців і Україну знищити неможливо. Воля – наш генетичний код! Перемога за нами!

А на Донецькому і Луганському напрямках наші захисники продовжують боронити українську землю. Упродовж поточної доби військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил успішно відбили 10 атак ворога

Праведним вогнем ЗСУ знищено:

  • 2 танки
  • 17 артилерійських систем
  • 38 одиниць бойової броньованої та 
  • 10 одиниць автомобільної техніки противника.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 7 безпілотних літальних апаратів. Загалом за тиждень підрозділами ППО збито 6 літаків 32 безпілотні літальні апарати та 2 крилаті ракети окупантів.

У Чорному морі за допомогою українських "Байрактарів" відправилися вслід за "Москвою" 2 російські катери типу "Раптор" . Це сталося сьогодні вдосвіта біля острова Зміїний.

Хроніка подій: 68-й день оборони України від російської агресії

Мінус 10 "Орлан-10" – такий результат роботи української ППО 1 травня. Ціль не проста, малопомітна, втім щодня українські захисники неба із різних засобів ураження вражають все більше цих БпЛА.

З початку російського нападу перетворилися на гумус вже майже 24 000 окупантів

Західна артилерія, що надходить в Україну, змінить війну з росією, – пише The Washington Post. Якщо звернути увагу на кількість знищених артсистем окупантів за останню добу, то і зараз можна побачити значний прогрес. Це вже починають працювати "подарунки із заходу".

Розвідка Британії повідомляє: росія задіяла в Україні приблизно 65% усієї її наземної бойової чисельності. Чверть сил, ймовірно, виведено з ладу. Деякі з найелітніших частин росії, у тому числі Повітряно-десантні війська, постраждали найбільше.  Мордору знадобляться роки, щоб відновити ці сили.

війна руйнування

Петиція про запровадження візового режиму з рф на сайті президента України набрала 25 тисяч голосів – тепер її має розглянути Володимир Зеленський. Петицію було подано 11 лютого, зараз її підписали вже 25 279 українців.  Автор петиції пропонує запровадити візовий режим для громадян рф, які в'їжджають на територію України. 

Зеленський опублікував чергові фото розбомблених росією українських міст:

"Зруйновані життя людей і спалене або вкрадене майно окупантам нічого не дасть. Це тільки збільшуватиме токсичність російської держави і кількість тих у світі, хто працюватиме на її ізоляцію", – прокоментував Зеленський світлини. 

Генпрокурор Ірина Венедиктова повідомила, що Україні висунули першу підозру у вбивстві громадянських російському військовому. Першим підозрюваним у звірячих цивільних убивствах у Бучі, за словами генпрокурора, виявився командир підрозділу нацгвардії росії Сергій Колоцей. Російський покидьок 18 березня вбив 4 людей.  Окрім цього він ще й катував інших мирних жителів. За скоєні злочини доведеться відповідати кожному окупантові!

 Гуманітарні коридори 

Вчора окупанти почали обстрілювати "Азовсталь", щойно там завершилася евакуація частини українців. Про це повідомив командир 12-ої бригади оперативного призначення Національної гвардії Денис Шлега в ефірі телемарафону. До моменту евакуації російський агресор два дні дотримувався режиму припинення вогню. Наразі на підприємстві залишилося близько 200 цивільних, серед яких 20 дітей, а також понад 500 поранених військових — медичну допомогу їм надають у дуже важких умовах

На сьогодні На 7-му годину ранку заплановано продовження евакуації з Маріуполя, на підконтрольну Україні територію. Локація – ТРЦ "Порт-Сіті". У мерії Маріуполя повідомляють, що додано ще два місця для посадки в автобуси: у Мангуші та на Луначарському кільці біля Бердянська.

ООН та Червоний Хрест підтвердили, що у Мангуші та на Луначарському кільці людям можна буде сісти в автобуси, які виїдуть з Маріуполя. Також до евакуаційної колони можна буде приєднатися на власному транспорті (в кінець колони).

12:00 – Евакуаційні автобуси з людьми виїхали з Маріуполя, – повідомляє радник мера Петро Андрющенко. Евакуація людей з "Азовсталі" не стосується військових та поранених.

14:00 –  За інформацією Запорізької ОВА, до Запоріжжя почали прибувати мешканці Маріуполя, які виїхали вчора з обложеного міста на власному автотранспорті. Людей, яких евакуювали з "Азовсталі", очікують в обласному центрі за кілька годин.

22:00 – Маріупольська міська рада повідомила, що завтра, 3 травня відбудеться евакуація мирного населення за підтримки ООН та Червоного Хреста. Збір людей запланований о 7:00 на Луначарському кільці біля Бердянську.

Трофеї ЗСУ

В результаті прямого влучення рашистського полковника Овчаренка розірвало на частини. Що змогли – зібрали у мішок та відправили на московію. Одну ногу знайшли потім, тому поховали окремо в українській землі. На одного полковника у орди стало менше. "Ти хотів землі моєї? Тож тепер змішайся з нею. Спи!"

Перемовини України з росією

Питання про зняття українських санкцій на двосторонніх переговорах з росією не підіймалося і не може бути підняте. Тільки після звільнення України коректно повертатися до розмови про скасування санкцій, – заявив Президент України Зеленський.

А Олексій Данилов вважає, що мирного договору з росією не може бути – можлива лише капітуляція рф. За словами секретаря РНБО в ефірі телемарафону, війна не закінчиться швидко і перелом ще не відбувся, але він обов'язково відбудеться, враховуючи обсяги допомоги, які надходять до України.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

У Німеччині назвали умову, за якої постачатимуть в Україну танки. Канцлер Німеччини Олаф Шольц досі відстоює свою позицію, щоб не постачати танків для України. Проте він не відкидає, що надсилатимуть техніку згодом, повідомляє Bild am Sonntag. За словами канцлера, він не може керуватися лише рейтингом у питаннях війни й миру. Шольц боїться, що може розпочатися масштабна війна НАТО з росією. Проте він зазначив, що Берлін таки може дати дозвіл на постачання зброї, яку просить керівництво України.

16 одиниць спеціальної техніки передали рятувальникам Одещини колеги з Німеччини. Зокрема ДСНС отримали пожежно-рятувальні автомобілі, вантажну та інженерну техніку, автобуси та інше необхідне обладнання.

Данія надаватиме Україні системи озброєння, а також очолить відбудову Миколаєва. Також голова МЗС Данії під час візиту до Києва заявив, що його країна виділила на допомогу Україні понад 200 мільйонів євро.

Україна отримала майже півмільярда євро від фонду Світового банку — кошти спрямують на забезпечення першочергових соціальних, гуманітарних видатків, а також на охорону здоров'я та підтримку внутрішніх переселенців.

Крім того, Україна отримала грант у розмірі 495 мільйонів євро від США, Норвегії та Австрії, – про це розповів міністр фінансів Марченко.  Найближчим часом готується чергова грантова підтримка від США розміром $500 млн.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

В Україні запустили проєкт "Там, де вас чекають". Він допомагає евакуюватися, знайти житло та отримати допомогу. На новоствореному сайті можна переглянути кількість місць, які кожна область може запропонувати для безоплатного розселення, та знайти телефони контактних центрів, щоб звернутися по допомогу. На вокзалах у Києві, Харкові, Одесі, Запоріжжі та Лозовій співробітники Укрзалізниці допомагатимуть українцям з поселенням та спільно із місцевими органами влади супроводжуватимуть новоприбулих до тимчасового житла.

Новини від партнерів

Угорщина накладе вето на санкції ЄС щодо російської енергетики, – повідомляє  Bloomberg. Через це й іншу підтримку росії, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вже потрапив до бази сайту "Миротворець" із позначкою "пособник російських військових злочинців". 

Проте політики — це не завжди те саме, що й народ. Ось так підтримують Україну угорці у Будапешті:

Хроніка подій: 68-й день оборони України від російської агресії

Данія та Швеція викликають послів рф після того, як російський літак порушив їхній повітряний простір. "Російського посла завтра викликають у міністерство закордонних справ. Ще одне порушення росією повітряного простору Данії. Це абсолютно неприйнятно і вкрай тривожно у нинішній ситуації", – повідомив  міністр закордонних справ Данії Йеппе Кофод. МЗС Швеції також повідомило, що посла росії викличуть у Стокгольм.

Тим часом Фінляндія планує почати зводити паркани на кордоні з рф. Про це заявив командувач прикордонної охорони Північної Карелії Марко Турунен. "Це важливе рішення — розпочати будівництво огорож на східному кордоні, або на ключових ділянках, або покрити ними більшу частину кордону".

Днями у ще одного прихильника мордору буквально "відкрилися очі". Президент Чехії Земан заявив, що напад на Україну знищить рф, а росіяни поводяться як божевільні. Мілош Земан, раніше відомий своїм позитивним ставленням до москви,  вибачився за свої заяви, які він зробив ще до повномасштабного російського вторгнення. "Я передумав, тому що я не ідіот. Я змінив  судження, виходячи з реальної ситуації", – заявив він.

У Львові з переселенцями вільно спілкується Анжеліна Джолі. А перша леді США Джилл Байден збирається відвідати Румунію та Словаччину, аби підтримати українців, які залишили країну через війну.

Все менше вільного неба для агресора і окупанта. Азербайджан за Туреччиною закрив свій повітряний простір для російських військових літаків, що прямують до Сирії.

Що там на росії?

росія спробує відкрити новий фронт проти України – молдовський. Про це із посиланням на українські військові джерела пише британська газета The Times. За словами одного зі співбесідників видання, існує низка свідчень про те, що росія найближчим часом нападе на Молдову, армія складається лише з 3250 військових. Видання пише, що москва може запустити у Молдові "донбаський сценарій", спробувавши приєднати Придністров'я до складу росії. Операцію нібито готують до 9 травня, коли путін оголосить про визнання росією незалежності Придністров'я.

При цьому міністр закордонних справ рф лавров натякнув, що до 9 травня у росії не буде "перемог" у війні проти України. "Наші військові не будуть штучно підганяти свої дії під якусь дату, зокрема під День Перемоги" — заявив він та додав, що темпи наступу російської армії нібито залежать "від необхідності мінімізувати будь-які ризики для цивільних".

"Мінімізування" чогось не дуже розповсюджується на прикордонні з Україною області. В Бєлгороді сьогодні вночі знов були сильні вибухи. Губернатор області Гладков також заявив про два вибухи, але причини наразі не назвав. Знов, мабуть, хтось курив "на об'єкті".

В рф активізується кампанія з набору "добровольців" на військову службу за контрактом. Передбачається, що вони мають відновити втрати особового складу підрозділів, які брали участь у бойових діях на території України. Також планується формування кількох нових підрозділів. При підписанні контрактів надається перевага тим, хто раніше проходив військову службу. Військове керівництво рФ встановило чіткі "норми набору" для далекосхідного та сибірського федерального це 200 "добровольців" щотижня. При цьому, в москві набір взагалі не проводиться.

Щоб російські діточки змалечку звикали до того, що вони для своєї держави не більше ніж розхідний матеріал, на росії почали випускати дитячі іграшки у вигляді військової техніки, яка бере участь у війні в Україні. Пластиковий пакет до комплекту не входить, його на війну потім зобов'яжуть взяти особисто.

І трошки традиційних "гарячих" новин. В Пермі горів завод який виготовляв заряди до "Градів" та "Ураганів". Регулярність цих нещасних випадків на виробництві вражає.

А що чутно про російських посіпак?

Білорусам вимикають Інтернет для приховування інформації про пересування російських окупаційних військ територією РБ, — повідомляє ГУР. Перше повне та часткове обмеження доступу було зафіксовано 1 квітня.  Протягом місяця у доступі до мережі Інтернет було обмежено цілі регіони Білорусі. КДБ Білорусі та фсб росії намагаються обмежити спілкування патріотично налаштованих громадян та запобігти поширенню інформації в соціальних мережах про пересування територією республіки російської військової техніки. Диктаторські режими намагаються заткнути людей.

Російський брехунець

війна

На росію вату годують відбірним лайном. У москві відкрилася нова художня виставка. "Хроніка жорстокості НАТО". У скляні бокси напхали все, що вдалося знайти на складах реквізиту "мосфільму".

Коняка лавров вчора заявив, що "Гітлер мав єврейську кров" і сказав, що "найзапекліші антисеміти, як правило, євреї".  Шоковані ізраїльтяни моментально викликали російського посла у МЗС Ізраїлю. Глава МЗС Ізраїлю Яїр Лапід заявив, що слова Лаврова "непробачні, обурливі і є грубою історичною помилкою", пише Haaretz. Ізраїль, заявив Лапід, чекає на вибачення з боку лаврова.

Санкціями по агресору!

ЄС припинить імпорт російського вугілля влітку, а до кінця року відмовиться від російської нафти. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв'ю Indian Express. "Багато країн приєдналися до санкцій, навіть якщо це неминуче спричинить економічні витрати для нас самих. Крім того, зараз ми реалізуємо дуже амбітну політику щодо зниження нашої залежності від імпорту викопного палива з росії. Цього літа ми припинимо імпорт російського вугілля, до кінця  року припинимо російську нафту та різко скоротимо імпорт газу з росії", – сказав Шольц.

Фінська компанія Fennovoima повідомила про розірвання контракту з Росатомом на будівництво АЕС "Ханхіківі-1".

У портах Нідерландів відмовляються розвантажувати танкер Sunny Liger із російським дизельним паливом, оскільки європейські держави близькі до запровадження ембарго на нафтопродукти з рф, — пише Bloomberg. Спочатку судну відмовили у шведському порту, а останніми днями його не пустили в Роттердам, а потім і в Амстердам.

Життя з урахуванням бойових дій

Українська оперна співачка Людмила Монастирська вийшла на сцену у "Метрополітен-опера" в Нью-Йорку, загорнувшись в український прапор. Зала зустріла її бурхливими оваціями. Монастирська замінила пропутлерівську співачку Анну Нетребко у постановці "Турандот" Джакомо Пуччіні.

росія заблокувала в українських портах близько 4 млн. тонн зерна, – заявив представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Мартін Фрік. ТЕкспортувати зерно не можна через закриті морські шляхи на тлі війни. Тим часом, глава Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Пауер заявила, що вторгнення росії в Україну можна порівняти з наслідками світової війни.

ОККО та WOG, одні з найбільших в Україні мереж АЗС, в умовах дефіциту пального на ринку заявили про тимчасове обмеження його продажу до 10 л за наявності картки лояльності PRIDE або програми.  При цьому скасовується обмеження відпустки у каністрі.

В Україні можуть продовжити загальну мобілізацію, – такий розвиток подій очікує начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач. Термін теперішньої закінчується 24 травня. 

Київ і область

У "Київському метрополітені" завершили перший етап збору пропозицій для перейменування п'яти станцій підземки та визначили найпопулярніші варіанти. 

Начальник поліції Київської області заявив, що з початку війни в регіоні знайшли 1202 тіла мирних жителів, які загинули від рук російських солдатів. Ще близько 300 людей зникли безвісти, додав Андрій Небітов.

Сьогодні на свої очі побачити результати звірств рашистських покидьків, на Київщину приїхав міністр закордонних справ Данії Єппе Кофорд. Він в Ірпені разом з єропейськими журналістами фіксував наслідки російської окупації, – повідомляє міський голова Олександр Маркушин.

СБУ повідомляє: стали відомі імена майже 900 росіян, які чинили звірства на Київщині. У спецслужби є вся інформація на окупантів, а також докази їхніх звірств. Також СБУ викрила близько 100 колаборантів, які допомагали ворогу на Київщині. Наразі триває документування кожного російського загарбника. Слідчі та оперативні підрозділи СБУ опитали майже 7 тисяч свідків ворожих звірств. Якщо у вас є інформація про злочини росіян у Київській області, телефонуйте за номером +38 096 928 93 89 (або пишіть у WhatsApp чи Telegram).

В Бородянці з розбомбленої будівлі врятували кота. В Україні з'явився новий символ живучості. Яка там шафка!

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: 68-й день оборони України від російської агресії

Водій обстріляного днями у Попасній автобусу у полоні окупантів. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. "Сьогодні, після двох діб пошуків, Михайло Панков знайшовся. росіяни записали з ним пропагандистське інтерв'ю і показали по центральному рашистському телеканалу". Окупанти змусили водія говорити, що українська влада не займається евакуацією людей, що вони кинуті напризволяще. "Розумію, що іншого варіанту Михайло не мав. Кадри красномовні. Дякувати Богу, він живий. Але орки тепер тримають його в полоні. Також, це означає, що росіяни заволоділи шкільним автобусом та можуть використати його для своїх провокацій.  Ми зробимо все можливе для його визволення!", – запевнив Гайдай.

Внаслідок обстрілів російських окупантів у Лимані на Донеччині загинули 4 мирних жителів, ще 7 дістали поранення. Крім того, поранені троє людей у Володимирівці та одна людина у Яровій.

Надважка доба видалася і на Луганщині. Троє загиблих, багато зруйнованого житла. Щонайменше 12 будинків знищено в Оріховому,  чотири – в Гірському, – повідомив керівник Луганської області Сергій Гайдай. В Лисичанську згоріла старовинна будівля багатопрофільної гімназії, яка є частиною Бельгійської спадщини міста, а також пошкоджено декілька будинків. У Сєвєродонецьку – шість багатоповерхівок, п'ять з яких розташовані поруч.  

Під час обстрілу Золотого поранення отримала дитина 2010-го року народження.

Зараз ворог зосереджує головні зусилля на взятті під повний контроль Рубіжного та підготовці до наступу на Сєвєродонецьк, для посилення війська на цьому напрямку туди перекинули одну батальйонно тактичну групу з Маріуполя, — повідомляє у ранковому зведенні Генштаб ЗСУ.

В Лисичанську окупанти спалили одну з найкращих шкіл країни, якій понад 100 років – Лисичанську гімназію. "Була збудована понад 100 років тому бельгійцями.  Входила до топ-100 найкращих шкіл країни.  Витримала дві світові війни та бій за місто у 2014-му, але згоріла через тварин без цінностей у 2022 році", – публікує слова однієї з випускниць школи голова Луганської ОВ Сергій Гайдай.

Рашисти вивозять тіла вбитих маріупольців у вантажівках, які використовують для доставки гуманітарки. Про це повідомляють у Маріупольській міській раді. "Як розповідають маріупольці, які ще перебувають у місті, спочатку окупанти привозять деякі набори з продуктами, а потім цими ж фурами вивозять тіла вбитих маріупольців, яких досі дістають із-під завалів зруйнованих будинків", – йдеться у повідомленні. На фото – одна з вантажівок, якою спочатку привезли "гуманітарну допомогу", а потім у неї завантажили вбитих мирних жителів міста:

При цьому окупанти намагаються вдавати, що життя у розтрощеному місті продовжується у нормальному режимі. Рашисти призначили заступником гауляйтера з фінансово-бюджетних питань колаборанта Вадима Істратова. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Зрадник Істратов був депутатом фракції ОПЗЖ у міській раді міста, а з приходом окупантів самостійно перейшов на їх бік.

Для утримання інформаційної блокади росіяни жорстко контролюють маріупольців. Не можна навіть робити селфі без окремого дозволу російських солдатів. "Можна дивуватись, але жителі міста впевнені, що російські солдати маршують Хрещатиком, Харків під контролем росії та кожного чоловіка з Маріуполя при виїзді відправляють на фронт", — пише радник міського голови Петро Андрющенко.

Харківщина

За добу окупанти завдали по Харкову 5 артилерійських обстрілів. Постраждали Салтівка, ХТЗ. По області зазнали обстрілів Богодухів, Золочів, Мала Данилівка, Чугуїв. На жаль, загинули 3 людей, 8 мирних мешканців отримали поранення.

Бої тривають на Ізюмщині. Ворог намагається проводити наступальні дії у напрямках Барвінкового. Але ЗСУ тримають позиції, тому спроби наступу окупантів успіхів не мають. Наші бійці проводять на сьогодні не одну успішну бойову операцію. Але поки що не про всі можемо говорити. Російські окупанти деморалізовані та відмовляються йти в бій. 

Загалом кількість обстрілів зменшилася, але  голова Харківської ОДА Олег Синєгубов просить не втрачати пильності.

​​Українським військовим все-таки вдалося взяти під контроль село Руська Лозова на Харківщині — попри загострення та втрати, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Про звільнення села стало відомо ще 29 квітня, однак потім Маляр заявила, що там почалось загострення: ворог активізувався, тому в українців було щонайменше 12 поранених та один загиблий.

Запоріжжя

Російські війська вивезли з Мелітополя сільськогосподарську техніку з дилерського центру та відправили її до Чечні.  Вартість обладнання оцінюється в 5 млн доларів, повідомляє з посиланням на місцевого українського бізнесмена CNN. Повідомляється, що обладнання вивезли з дилерського центру "Агротек".  Проте, як повідомив бізнесмен, коли комбайни пригнали до Чечні, то не змогли їх навіть увімкнути, бо техніку заблокували дистанційно. Скоріш за все тепер вкрадену техніку просто розберуть на запчастини.

Двоє людей загинули, ще чотири отримали поранення через обстріл житлових кварталів Оріхова Запорізької області. Про це повідомляє Запорізька облдержадміністрація. "Окупанти потрапили в багатоповерхові будинки. Внаслідок ворожого обстрілу з травмами різної тяжкості до лікарень було доставлено чотирьох людей, ще двоє чоловіків від отриманих осколкових поранень загинули", – йдеться у повідомленні.

Оріхів знаходиться прямо на лінії фронту, на якій зараз йдуть запеклі бої.  Російська армія намагається просуватися північ.

Дніпропетровщина 

Новий голодомор – одна з цілей російської "спецоперації". Там де рашисти не взмозі вивезти українське зерно, вони намагаються знищити його дистанційно. Зранку окупанти зруйнували склад із зерном ракетним ударом у Дніпропетровській області, — повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. "У нас знову "приліт" у Синельниківському районі", – повідомив Резніченко.  Ракета потрапила до елеватора.  Попередньо жертв немає.

8:45 – Новий удар по Дніпропетровській області.  Дві ракети прилетіли на кордон із Донбасом, повідомив голова облради Микола Лукашук.

Окупанти не перестають бомбардувати снарядами Синельниковський район. Близько 12 години дня росіяни двічі обстріляли свинокомплекс. Зачепило склади. Між ними вирва завширшки 15 метрів, глибиною 10 метрів, свині живі!, – повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валерій Резніченко.

Полтавщина

діти війна

Майже 1000 гривень на потреби Збройних сил України зібрав 10-річний харків'янин Іван Самсонов. Через війну хлопець із батьками два місяці проживає у Полтаві. Тут відновив справу, якою займався у рідному місті – плете різнокольорові браслети. Зароблені гроші Іван віддає батькам, які перераховують зібране на допомогу військовим. 

Херсонщина

Російські військові обстріляли селище Осокорівка Нововоронцовської громади на Херсонщині. Є влучання у приватні будинки та об'єкти комунальної власності.

У Херсоні повна відсутність мобільного зв'язку. Іноді проривається дротовий Інтернет. Місцеві повідомляють, що наразі в місті тихо.

12:00 – біля Херсону пролунав потужний вибух. Очевидці повідомляють, що вибух був у районі Чорнобаївки.

Внаслідок чергового ворожого обстрілу смт Нововоронцовка пошкоджено житлові будинки та школу. Осколкові поранення отримали місцеві жителі, повідомили у Херсонській обласній прокуратурі. У тяжкому стані до лікарні доставили чоловіка з уламковим пораненням шиї та переломом основи черепа. 

Миколаївщина

Між Миколаївською та Херсонською областями у зоні бойових дій порушено інтернет-комунікації. Про це заявив губернатор Миколаївської області Віталій Кім. "Ми визначили точку, сьогодні намагатимемося розбиратися, якщо вони спеціально не відключили. Якщо буде можливість і доступність, ми полагодимо, не залишимо херсонців без зв'язку". Також він заявив, що Миколаїв готується до курортного сезону. "У цей час ми зазвичай готуємося до курортного сезону. Цього року буде курортний сезон, але він відрізнятиметься", – заявив Кім.

Одещина

ДБР затримало прибічників Іллі Киви, які мали організовувати провокації та дестабілізувати ситуацію на Одещині. За інформацією відомства, на замовлення Іллі Киви один з підозрюваних відповідав за збір людей в Одесі та забезпечував їхню участь на акціях та мітингах на території країни. Інший затриманий наймав охоронців представників "ОПЗЖ" на масові заходи в Одеській та Київській областях.

12:40 – Російські військові втретє завдали ракетного удару по мосту через Дністровський лиман, повідомили в Одеській ОВА. Після перших двох рух пошкодженим мостом вдалося нормалізувати. Повідомляється, що сьогодні ворог атакував Одеську область трьома ракетами. Інформація про пошкодження та постраждалих уточнюється.

 А над Чорним морем було зафіксовано роботу БПЛА, який було знищено силами ППО, до Одеси ворожий безпілотник долетіти не встиг – повідомив ОК "Південь".

19:30 – По Одесі знову вдарили ракетами — влучили в об'єкти міської інфраструктури, зокрема пошкоджено одну з релігійних споруд. Очільник Одеської ОВА Максим Марченко повідомляє, що внаслідок удару є загиблі та поранені. UPD: В результаті ракетної атаки, за попередніми даними, загинув 15 річний хлопець і тяжко поранено 17-річну дівчину.

"Ми цього так не залишимо. Щоразу ці покидьки діють як звичайні терористи, а з терористами у нас розмова одна. Ми будемо їх знищувати, доки жодного живого окупанта не залишиться на українській землі!" – прокоментував кривавий обстріл очільник Одеської ОВА Максим Марченко.

Чернігівщина 

На Чернігівщині започаткували ініціативу "Українська картопля". Насіннєву картоплю безкоштовно розсилатимуть по всій Україні. За словами організаторів, кожному бажаючому нададуть безкоштовно до 30 кг насіннєвої картоплі. Треба лише оплатити пересилку "Новою поштою" та в кінці сезону передати кошти за насіння на потребу ЗСУ, або з вирощеного врожаю передати восени армії або підрозділу територіальної оборони мішок картоплі. "Акція триватиме поки не роздамо 30 тонн", – сказав директор ПрАТ "НВО Чернігівеліткартопля" Ігор Шкурко. Він додав, щоб взяти участь у проєкті "Українська картопля", треба зареєструватися платформі "Скажений картопляр". Також люди, які отримають мішок картоплі, мають з ним сфотографуватися та надіслати фото організаторам.

Сумщина

Над Сумщиною вчора помітили ворожий безпілотник. Генштаб попереджає про можливі провокації та обстріли з боку ворога, повідомляє голова ОВА Дмитро Живицький. За його словами, безпілотник окупантів пролітав уздовж кордону. Мешканців області закликають бути уважними та при першій небезпеці чи сигналі тривоги прямувати в укриття.

Житомирщина

Служба автодоріг Житомирщини облаштовує тимчасову переправу на автомобільній дорозі Р-02 Київ – Іванків – Овруч. Організація проїзду поблизу зруйнованого мосту спростить пересування місцевого населення та дозволить безперешкодно перевозити необхідні вантажі, – каже речниця Служби автодоріг області Світлана Чернях-Кондрацька. Роботи орієнтовно мають завершити до 10 травня.

Захід України

У Львові побудують тимчасове житло для вагітних, які тікають від війни — будинки будуть призначені приблизно для 100 жінок. Завершити роботи планують до 15 липня.

діти війна

Триває місія Анджеліни Джолі в Україні. Вчора голлівудська зірка та пані посол ООН у справах біженців відвідала дітей-переселенців з Луганщини у притулку в Бориславі Львівської області.

Українці наводять красу всюди, де б вони не були. У бомбосховищі на Рівненщині "розквітнув" Петриківський розпис. Прикрасити стіни укриття квітами вирішила волонтерка Софія Денисюк разом із друзями.

1
980

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: