fbpx
Сьогодні
Огляд 15:30 18 Січ 2021

6 головних трендів 2021: якими будуть відносини, мода і страви року

Які новинки з'являться на ринку в 2021 році і хто диктує ці тенденції? Скажімо три слова: дігісексуальність, молекулярний алкоголь і гриби

English version here

Ми звикли чути про модні тренди, які змінюють один одне частіше, ніж настає новий місяць але хто їх задає? Не стилісти, не модні будинки і не окремі особистості існують цілі інститути, які вивчають тренди в різних галузях. Серед таких інститут кольору Pantone, а ще агентства Carlin, WGSN, Trend Union.

Співробітники таких компаній подорожують по світу, приходять на андеграундні заходи, наймають колишніх байерів, маркетологів, дизайнерів, співпрацюють з відомими музеями і університетами на кшталт Центрального коледжу мистецтва і дизайну ім. Св. Мартіна або Школи дизайну Парсонса, блогерами та "social influencers", вивчають споживчий ринок, а потім синтезують отриману інформацію і намагаються припустити куди буде рухатися далі світ?

За такою інформацією, зібраною в тренд-буках, полюють виробники, які хочуть покладатися не так на свою інтуїцію, а на аналіз: що хоче отримати потенційний покупець їх продукції? Що нового можна запропонувати ринку? Яку нішу в Блакитному Океані ще не зайняли?

Ми ж зібрали інформацію про тренди, щоб задовольнити власний інтерес, а ще бути готовими до дивних новинок… У різних сферах життя.

1. Стосунки: Дігісексуальність

головні тренди 2021 року

Фото Freepik

2020 рік багатьох з нас змусив довгий час провести на самоті, або далеко від близьких людей і партнерів. Карантин і розвиток технологій, які відкривають нам віртуальну реальність, штучний інтелект і роботів, що не відрізняються від людей, підштовхнув людей до того, що в питаннях любові і близькості вони все більше покладаються на технології. На думку агентства WGSN, тренд буде активно розвиватися в подальшому. Нам же залишається сподіватися хоча б у 2021 році не опинитися в ситуації героя Сильвестра Сталлоне з фільму "Руйнівник".

2. Друзі: Роботи-хатні улюбленці

На думку того ж агентства WGSN, з роботами можна буде не тільки заводити любовні відносини, а й дружні — заводячи собі робота-вихованця. Що ж, виглядає цілком реально, особливо на тлі відео, що нещодавно облетіло весь світ, де роботи компанії Boston Dynamics виконали запальний танець. 

Зараз компанія пропонує свої пристрої для інспектування приміщень, в якості вантажників і чомусь у вигляді акробатів. На тлі всього цього робот в ролі домашнього вихованця виглядає цілком реально

3. Їжа: Курячі яйця

головні тренди 2021 року

Вегани нарешті зможуть замовити собі омлет! На думку того ж агентства WGSN, найбільш швидкозростаючою альтернативою на рослинній основі у 2021 році стануть яйця, виготовлені з рослинного білка. Якби ми знали, що це таке, ми б обов'язково розповіли, але поки що ми цього не знаємо, тому що не пробували. Але ось на ринку в США в середині 2020 року виробник JUST Egg вже продав 50 мільйонів яєць, виготовлених з маш-маша. Британський Oggs Aquafaba виробляє курячі яйця з нуту, а ізраїльський Zero Egg — з суміші сої, картоплі, гороху і нуту.

головні тренди 2021 року

На підтвердження того, що яйця на рослинній основі щільно узвичаяться у нашому житті, WGSN наводить приклад: ще в 2014 році агентство прогнозувало впровадження рослинного способу життя на тлі зростаючих проблем споживачів, пов'язаних з алергією, здоров'ям, стійкістю і благополуччям тварин і припустило, що популярним продуктом стане дивина вівсяне молоко. До 2018 року зростання продажів продуктів харчування на рослинній основі було в десять разів вище, ніж у всіх роздрібних продуктів харчування, при цьому вівсяне молоко стало найбільш швидкозростаючим молоком на рослинній основі в США і Великобританії.

4. Напої: Молекулярний алкоголь

головні тренди 2021 року

Фото The Whiskey Wash

Використовуючи реверс-інжиніринг, виробники напоїв навчилися відтворювати і вже продають віскі і бурбон, Москато-вино, ароматне саке і каву, створені безпосередньо з перероблених насіння, стебел і листя рослин, "витягуючи" з них необхідні молекули. При цьому кінцевий продукт нічим не відрізняється від звичайного віскі, вина або саке, різниця лише у виробництві, під час якого використовується менше води, ресурсів, викиди вуглецю нижче, а час приготування витриманого віскі можна скоротити з кількох років до одного дня. Звучить, як щось нереальне, але такі продукти вже можна знайти в США і Гонконгу: авангардист тренду, компанія Endless West з Сан-Франциско, пропонує споживачам спробувати віскі Glyph, вино Gemello і саке Kazoku.

5. Матеріал: Гриби

головні тренди 2021 року

Так, гриби. Такі, як міцелій. У 2021 році світ почне використовувати його для виготовлення різних речей: від лампових абажурів до взуття. Adidas, Стелла Маккартні, Лулулемон і Керинг об'єдналися, щоб інвестувати у новий біоматеріал Mylo кожен бренд погоджується витратити семизначні суми, щоб збільшити виробництво і створити ланцюжок поставок альтернативної шкіри.

У світі вже були випадки, коли передові відкриття робили практично в один час різні вчені так, наприклад, було з радіо — у світі досі точаться суперечки, хто ж був першим: італієць Гульєльмо Марконі, серб Нікола Тесла, німець Генріх Герц чи британець Олівер Лодж. Що стосується матеріалу з грибів, аналогом зарубіжного Mylo став біопластик, винайдений науковцями Херсонського державного аграрного університету.

головні тренди 2021 року

6. Кольори: Жовтий та сірий або бірюзовий

Уже 20 років поспіль щороку фахівці за кольором Pantone з Інституту кольору Pantone аналізують тенденції, досліджують світ у пошуках нових колірних впливів. Вони вивчають індустрію розваг і фільми у виробництві, пересувні колекції творів мистецтва і нових художників, моду, всі області дизайну, популярні напрямки для подорожей, а також новий спосіб життя, стилі гри і соціально-економічні умови. Впливи можуть також виходити від нових технологій, матеріалів, текстур і ефектів, що впливають на колір, відповідних платформ соціальних мереж і навіть майбутніх спортивних заходів, що привертають увагу всього світу.

У 2021 році на думку Інституту кольору Pantone, наймоднішими кольорами стануть жовтий (PANTONE 13-0647 Illuminating) і сірий (PANTONE 17-5104 Ultimate Grey).

головні кольори 2021 року

Обрані кольори фахівці описують так: 

  • "PANTONE 13-0647 Illuminating — це яскравий і життєрадісний жовтий, іскристий жвавістю, теплий жовтий відтінок, наповнений сонячною енергією. PANTONE 17-5104 Ultimate Grey символізує тверді і надійні елементи, які вічні і забезпечують міцну основу. Кольори гальки на пляжі і природних елементів, чий застарілий вигляд підкреслює здатність витримати випробування часом, безтурботно запевняє Ultimate Grey, заохочуючи почуття холоднокровності і стійкості".

головні тренди 2021 року

А ось на думку WGSN, ключовим трендом в кольорах у 2021 році є колір "Aqua" — синій або бірюзовий

"Недавній огляд тонів, які використовуються на найбільших веб-сайтах світу, показав, що синій легко перевершує інші, а відтінки синього, які широко використовуються в технологіях, стануть більш захоплюючими і важливими", — вважають фахівці.

головні тренди 2021 року

Читайте також, як знайти друзів на карантині — інструкція для дорослих.

6062

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: