fbpx
Сьогодні
Огляд 08:50 28 Гру 2020

6 рішень Зеленського в 2020 році, які всіх здивували

Чим запам'ятався президент України в такому непростому році, що минає

English version here

Наш уряд на чолі з Президентом не втомлюється нас дивувати, постійно підносячи нам нові курйози і каламбури, а іноді і по-справжньому зовсім не радісні новини. Ми зібрали кілька рішень Зеленського, які дивували всю країну у 2020 році — згадаємо все перед тим, як переступити поріг 2021 року.

Зробив "одразу дві корисні справи" в Омані

зеленський оман

2020 рік почався для Зеленського як для Президента не найкращим чином. Так, 5 січня він полетів з сім'єю в Оман на відпочинок, під час якого ще й відвідав Султанат Оману, зустрівшись з Кабус бен Саїд аль Саїдом правлячим на той час султаном монархії. Президент, який вирішив об'єднати відразу дві корисні справи, потрапив під удар у ЗМІ: його критикували за те, що про такий візит він нікому не повідомив заздалегідь і зустрічався з султаном "таємно". У спецпроекті "Схеми" Зеленського навіть звинуватили в таємній зустрічі в Омані з урядом РФ, за що пізніше на них подали до суду. Офісу Президента України довелося буквально виправдовувати Зеленського, пояснюючи, що поїздка в Оман не мала офіційного статусу, і що Володимир Олександрович вирішив використати приватну поїздку для зміцнення дипломатичних відносин між Оманом і Україною.

Обіцяв повернути заробітчан на Батьківщину – і повернув

заробітчани

Правда, не так, як собі це уявляв Зеленський. У березні було оголошено карантин, а державні кордони повинні були закритися через 3 дні після оголошення Президента в той час, коли масштаб поширення хвороби в Україні був до смішного малий. Наскільки це допомогло, напевно ми не можемо сказати, але величезні черги заробітчан на польському кордоні України результат ряду прийнятих в березні рішень.

Назвати це заслугою не можна, адже людям, які повернулися з-за кордону, запропонували смішні зарплати навіть за українськими мірками, однак це безпрецедентний випадок, який заслуговує на увагу. Але те, що поширення вірусу вдалося трохи "відтягнути" через введення жорсткого локдауну факт. Про хід боротьби з коронавірусом українцям мало не щодня в своїх відеозверненнях Зеленський доповідав особисто. Якийсь час він навіть жив у будинку президентської адміністрації і виголошував свої промови, будучи помітно неголеним.

Увірвався у чати дальнобійників

І обізвав їх "засранцями". У червні 2020 Зеленський вирішив звернутися до далекобійників вельми нестандартним способом. У чому була проблема. Як завжди, в дорогах. У Вайбері далекобійниками був створений чат, у якому водії фур обмінювалися інформацією, щоб обходити перевантаження автомобілів. Таким чином на українських дорогах з'являлося все більше перевантажених фур, що їх, по суті, руйнувало. Зеленський увірвався у цей чат з відеозверненням. "Хотів би я вам сказати, що ви, хлопці, засранці, ми тут хочемо щось хороше зробити для країни, допомагати ви не можете, не здатні, так хоч трохи не заважайте. Добре?", заявив Зеленський.

Заради кредиту від МВФ наполяг на введенні реформ

Йдеться про земельну, банківську та реформу оподаткування відкриття ринку землі, закони Коломойського і прийняття низки змін до законів про податкове законодавство. Критичним для економіки України було впровадження земельної реформи та прийняття закону Коломойського від цього залежало, чи отримаємо ми кредит від МВФ, який був такий необхідний під час карантину. Це відзначав і сам Президент, який виступав перед депутатами в день голосування за проекти.

Президент Єврокомісії, високий представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель на прес-конференції у Брюсселі похвалив Зеленського за впровадження масиву законів.

А ось українцям прийняті реформи сподобалися не так сильно, особливо бурхливу реакцію викликало відкриття ринку землі.

протест

Рішення дати можливість продавати землю не сподобалося нікому. Українці протестували з самого початку 2020 року протестували проти нього, але його прийняли під час карантину, в і без того критичний для України момент.

Хотів перехворіти коронавірусом

Влітку Президент заявив, що не проти заразитися коронавірусом. Він повідомив, що збирається ізолюватися на Банковій і перехворіти там, мабуть, щоб не відволікатися від роботи. "Я хотів на собі пройти цей етап, щоб людям було легше. Я запропонував нашим: "Давайте, я захворію, відразу мене ізолюємо на Банковій. І проживу це нормально". Щоб люди розуміли це страшно, ти можеш захворіти, тобі погано. І я через себе це пропущу, покажу", розповів Зеленський. Пізніше від ідеї вирішили відмовитися. Сам Президент прокоментував, що не зробить цього, тому що це перебір, а члени його сім'ї "сказали б, що я божевільний. І, в принципі, були б праві", пояснив він.

Втім, у листопаді Володимир Олександрович все одно захворів COVID-19, але продовжував виконувати президентські обов'язки віддалено, перебуваючи на самоізоляції у Феофанії.

Зеленський коронавірус

"Я хотів пройти цей етап, захворіти на коронавірус. Запропонував нашим: "Давайте, я захворію і мене одразу ізолюємо на Банковій. І проживу це нормально". Щоб люди розуміли – це страшно, ти можеш захворіти, тобі погано. І я через себе це пропущу, покажу. Але щоб люди розуміли, що це не чума. Щоб не було депресії. Повне інтерв'ю читайте на сайті "Української правди" https://www.pravda.com.ua/articles/2020/06/9/7254917/

Posted by Українська правда on Monday, June 8, 2020

Ледь не звільнив усіх суддів КСУ

У жовтні Зеленський "пішов війною на КСУ", пригрозивши звільнити всіх суддів. 27 жовтня 2020 року суд скасував частину положень антикорупційних законів і вказав, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування завідомо недостовірних даних, а також умисне неподання декларацій є надмірним покаранням за вчинення таких правопорушень. Рішення викликало праведний гнів Президента, який пообіцяв звільнити всіх суддів КСУ, а ще фактично це паралізувало систему електронного декларування, що в свою чергу, спричинило негайну реакцію західних партнерів. Києву пригрозили згортанням фінансового співробітництва і натякнули на можливість скасування безвізового режиму з ЄС.

Люди вийшли на протести, палили під судом шашки, а його працівників погрожували відправити, за традицією, як і всіх неугодних чиновників, до Ростова.

протест ксу

Боротьба за справедливість триває і донині. 23 грудня Зеленський підписав закон №1074-ІХ, який повертає відповідальність за декларування недостовірної інформації і за неподання суб'єктом декларування декларації, яка була скасована рішенням Конституційного Суду України.

Відзначимо, 28% українців вважають "невдахою" року президента Володимира Зеленського, в той же час майже 15% назвали Зеленського політиком року.

Також рейтинг довіри серед національних політиків очолює Президент Володимир Зеленський, якому довіряють 41%, а не довіряють 56%.

2765

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: