fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:43 17 Кві 2022

Хроніка подій: п'ятдесят третій день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 17 квітня і вже п'ятдесят три дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

"Україна потребує пришвидшення постачання різних видів озброєння від країн-партнерів, адже від цього залежать життя українців і подальший успіх нашої держави у боротьбі з агресором", – наголосив Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю представникам українських ЗМІ. 

Украіна дуже чекає допомоги, але і зараз кожного дня наші воїни нищать ворога вже наzвною зброєю. Так 16 квітня зенітно-ракетними підрозділами Повітряних Сил та підрозділами ООС уражено 13 повітряних цілей російських окупантів:

  •  1 літак;
  • 1 вертоліт;
  • 5 безпілотних літальних апаратів;
  • 6 крилатих ракет.

Авіація Повітряних Сил – штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24м, під прикриттям винищувачів, надали вогневу підтримку українським військам на кількох стратегічних напрямках, завдавши потужних ракетно-бомбових ударів по російських окупаційних військах. 

На фронті Луганщини та Донбасу за добу відбито 10 атак ворога – знищено 15 танків, три артилерійські системи, 24 одиниці броньованої та 10 одиниць автомобільної техніки противника.

На Південному напрямку за добу знищено 13 одиниць техніки окупантів – Оперативне командування "Південь". Серед технічних втрат – 2 самохідні артилерійські установки та 2 реактивні системи залпового вогню "Град". Також ворог втратив 36 осіб живої сили.

Пишаємося нашими захисниками і сьогодні, у Вербну неділю, молимо небеса про те, щоб вони залишалися живими і про нашу Перемогу!

Вербна неділя

"Кожен і кожна в Україні мають право на своє житло, на свій власний дім чи свою власну квартиру. Всі, чиє житло зруйнували окупанти, і всі, хто довгі роки стояв у черзі. Весь наш народ, який заслуговує на життя в сучасному середовищі. Абсолютно не маю сумнівів, що нам вдасться не тільки відновити зруйноване, а й відновити справедливість щодо тих, чиє право на житло було порушене", – пообіцяв Президент Зеленський. 

Тільки в Київській області російські окупанти зруйнували 1857 об'єктів. З них 28 багатоповерхових будинків та 441 приватна садиба. На теперішній момент через "Дію" українцями подано близько 70 тисяч заявок на відновлення житла. 

Сьогодні Президент робить акцент на першому етапі відновлення:

  • Це тимчасове житло для усіх переселенців.  Тих, чий будинок зруйновано війною. Тимчасовим – доки країна не відновить їхнє житло.  Або поки що люди не отримають компенсації – квадратними метрами чи грошима.
  • Другий етап буде стосуватися відновлення того, що окупанти намагалися знищити.  Для усіх міст та громад, які постраждали. 
  • На третьому етапі будуть забезпечувати житлом усіх, хто захищав чи захищає державу, хто працював чи працює на користь суспільства, а власного житла так і не має.

"Щоб реалізувати цей проект, ми вже залучаємо провідних архітекторів, весь потенціал держави та міжнародну підтримку.  Додамо участь компаній, країн-партнерів, міжнародних донорів", – додав Зеленський.

Бойові втрати ворога на ранок 17 квітня у зведенні від Генштабу ЗСУ:

Хроніка подій: п'ятдесят третій день оборони України від російської агресії

В Україні опублікували список загиблих на війні журналістів (у ньому 21 ім'я). Список було опубліковано Комітетом з питань свободи слова Верховної Ради України.

Сьогодні, 17 квітня – День пожежної охорони. Дякуємо нашим відважним вогнеборцям, які навіть під ворожими обстрілами ризикують власним життям, рятують українців! Наші пожежники працюють без вихідних та перерв. Вони – справжні герої на вогневому фронті!

Прем'єр-міністр Шмигаль офіційно підтвердив повідомлення про відмову від капітуляції українськими військовими у Маріуполі. "Українська армія, яка зараз перебуває в обложеному Маріуполі, відмовилася від капітуляції, яку раніше пропонувала російська сторона", – заявив український прем'єр.

"Я не вірю всьому світу. Ми не віримо словам. Після вторгнення росії ми не віримо своїм сусідам. Ми не віримо всьому цьому. Єдина віра в себе, у свій народ, віра в ЗСУ і віра в те, що країни підтримають нас не лише своїми словами, а й діями" – з інтерв'ю президента Зеленського CNN.

Але попри все, майбутньому в Україні бути! Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква повідомив, що опитувальник, необхідний для руху до ЄС, повністю заповнений. Тепер Європейська комісія буде готувати відповідну рекомендацію щодо того, чи виконує Україна копенгагенські критерії членства. А далі одразу мають розпочатися переговори про вступ України до ЄС.

 Гуманітарні коридори 

Щодо евакуації з Харківщини висловився Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА. "Враховуючи провокації, які чинили окупанти у місті Краматорськ, маємо працювати на випередження. Таке ж повідомлення було і щодо лозівського вокзалу. Ми вживаємо заходів безпеки, змінюємо маршрути. Із Лозової та Барвінкового, що на Ізюмському напрямку, виїхали майже 40 тисяч людей".

Влада закликає прислухатися до офіційних повідомлень та евакуйовуватися. Синєгубов додав, що Україна неодноразово ініціювала відкриття "зелених коридорів" із Ізюма та населених пунктів, що поряд, які зараз перебувають під тимчасовою окупацією.  Але, на жаль, погоджень від росіян не отримували. 

Щодо Харкова: на сьогодні проводити евакуацію в місті підстав немає.

Гуманітарні коридори 17 квітня не будуть відкриті. Станом на сьогоднішній ранок не вдалося домовитися з окупантами про припинення вогню на маршрутах евакуації. "Ми докладаємо усіх зусиль, щоб гуманітарні коридори знов запрацювали якнайшвидше. Вкотре вимагаємо відкриття гуманітарного коридору для евакуації з Маріуполя цивільних осіб, особливо жінок та дітей. Також через відповідні міжнародні структури ми вимагаємо від окупантів відкриття спеціального коридору для евакуації з Маріуполя поранених військових", — повідомила віцепрем'єрка Ірина Верещук.

13:00 – Попри все, сьогодні вдалося евакуювати з Луганщини 33 українців, –повідомив голова ОДА Сергій Гайдай: "Режиму тиші" росіяни не надали, але ми вже змогли врятувати 27 жителів Лисичанська та шістьох сєвєродончан. Зранку домовитися з окупантами про припинення вогню на маршрутах евакуації не вийшло. Тому "гуманітарні коридори" сьогодні не відкрилися. Але ж лисичани чекали на порятунок більше доби! І, попри всі думки про небезпеку, вони вже прямують до Дніпра. Через декілька годин ці люди повернуться до життя в тиші. Як і шестеро мешканців Сєвєродонецька, які також вже виїхали з області. Евакуація триває", — зазначив він.

Трофеї ЗСУ

Хроніка подій: п'ятдесят третій день оборони України від російської агресії

Днями ЗСУ виявили і зайняли "трофей" ворога. Окупанти викрали асенізатор, переплутавши його з бензовозом. Про цей курйозний випадок розповіли в 72 ОМБр ім.  Чорних Запорожців. Російські солдати викрали у мирних жителів машину, як думали, для перевезення палива – бензовоз.  На кузов та бочку навіть встигли нанести свій символ "V".  Тим часом виявилося, що це машина, яка чистить вигрібні ями. Заправити техніку гівном не вдалося, тому невдахи просто кинули машину в лісі.

Нові поставки від російського "воєнторгу"  для ЗСУ.

Трактор зі звільненої від окупантів Малої Рогані тягне кинутий російський танк для 92-ї бригади ЗСУ. Фото: Всеволод Кожемяко.

Українські морські піхотинці вполювали ворожого розвідника-корегувальника. Слава морській піхоті!

А в Харківській області українські військові знищили російський гелікоптер Ка-52. Від гвинтокрила залишилася одна пилюка, тому трофеєм в цьому випадку можна вважати фото попелища, яке раніше було літальним апаратом.

Перемовини України з росією

Путінський олігарх Роман Абрамович, проти якого запровадили санкції ЄС і Британія, навідався до Києва, щоби спробувати відновити переговорний процес між Україною та росією. Про це пише Bloomberg з посиланням на свої джерела. Російський бізнесмен буцімто зустрічався зі членами української переговорної групи й обговорив можливі шляхи відновлення перемовин. Представник Абрамовича спростував інформацію про те, що бізнесмен відвідав Київ. Підтвердження чи спростування цієї події з української сторони поки що не було.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ситуація в обложеному Маріуполі може стати "червоною лінією" в переговорах з рф. Глава МЗС зазначив, що ситуація в обложеному російськими військами місті склалася "жахлива". Він додав, що останнім часом між Україною і ордою не було ніяких дипломатичних контактів на рівні Міністерств закордонних справ.

Офіційний Київ готовий до дипломатичного діалогу з росією без ультиматумів кремля, але шанси на це зменшуються: суспільство дедалі менше хоче переговорів, і українці можуть воювати проти окупантів "і 10 років". Про це в інтерв'ю програмі State of the Union CNN заявив президент Володимир Зеленський.

Зеленський також сказав, що Україна не відмовиться від територій на сході, щоб завершити війну з росією, а українські військові готові до битви, яка може вплинути на перебіг усієї війни. 

"Якщо росія не хоче завершити війну дипломатією, ми будемо змушені завершити цю війну на полі бою, – сказав прем'єр Денис Шмигаль в інтерв'ю американському телеканалу ABC.  Він заявив, що Київ готовий до продовження війни.

Ядерна загроза

Олексій Арестович застеріг росію від ядерних ударів по території України. "Якщо росія завдасть ядерного удару, почнеться різанина, українців не зупиниш, ми озвіріємо, чи практично гарантовано війна перекидається на територію росії", – заявив радник ОП.

Сьогодні відновили електроживлення сховища відпрацьованого ядерного палива у Чорнобильській зоні відчуження, – повідомив "Енергоатом". Почалося настроювання обладнання та приладів для його нормальної роботи.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Хроніка подій: п'ятдесят третій день оборони України від російської агресії

Нова партія військової допомоги США почала прибувати в Україну, повідомив CNN представник Білого дому. Це 11 вертольотів Мі-17, 18 гармат Howitzer (155-мм калібр), 300 дронів Switchblade. США вперше погодилися надати Києву такі види потужної зброї, які ще кілька тижнів тому деякі представники адміністрації Байдена вважали надто великим ризиком ескалації.

Латвія надіслала 100 тисяч євро суду Гааги на розслідування злочинів РФ в Україні. Це добровільний внесок до Міжнародного кримінального суду, ініціатором якого є міністр юстиції країни Яніс Борданс. Гроші підуть на залучення експертів-розслідувачів.

А Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон пообіцяв, що вже найближчими днями його країна передасть Україні бронетехніку.

ЄС виділяє ще €50 млн на гуманітарну допомогу внаслідок війни в Україні. Таким чином обсяг фінансування гуманітарної допомоги ЄС у відповідь на війну становить сьогодні €143 млн. Це фінансування є частиною пакету підтримки в розмірі €1 млрд, який пообіцяла виділити Європейська комісія.

Голова Мінсільгоспу ФРН Джем Оздемір виступив за збільшення постачання зброї в Україну, щоб запобігти глобальному голоду у світі. За його словами, росія цілеспрямовано атакує об'єкти сільського господарства в Україні, щоб спровокувати нестачу продовольства, тому важливо, щоб Захід, зокрема Німеччина, підтримав Київ зброєю.

Допомога біженцям 

Українські абітурієнти, які виїхали за кордон, можуть здати ЗНО за місцем тимчасового проживання, — заявив міністр освіти. ЗНО проходитиме у столицях європейських держав або на базі провідних університетів, – заявив Сергій Шкарлет.

В Україні запустили освітній чат-бот EducationUaBot. Він допоможе знайти школу або садочок за кордоном, відновити документу про освіту та отримати корисну інформацію.

Принц Вельський Чарльз у великодньому зверненні до Великобританії подякував місцевим жителям, які приймають у себе вдома вимушених переселенців з України. Принц сказав, що він "убитий горем" через тяжке становище тих, хто був змушений покинути свої будинки через конфлікти. "Сьогодні мільйони людей виявилися переміщеними, стомленими своєю подорожжю з неспокійних місць, пораненими минулим, наляканими майбутнім — і такими, що потребують прийому, відпочинку та підтримки", — сказав він.

Новини від партнерів

Хроніка подій: п'ятдесят третій день оборони України від російської агресії

У Південній Кореї дронами у небі зобразили прапор України.

Під час великоднього богослужіння у Ватикані Папа Римський засудив жорстокість війни в Україні. На заході був Іван Федоров — міський голова окупованого Мелітополя, якого викрадали російські військові.

У своєму привітанні з Великоднем згадав Україну і Канцлер Німеччини Олаф Шольц:  "Бажаю вам і вашим сім'ям щасливого Великодня та кількох днів, щоб набратися сил і надії. Тому що війна серед Європи нас усіх пригнічує. Йдеться про мир та свободу, і тому ми всі допомагаємо українцям та підтримуємо їх", – написав Шольц у Twitter.  

А Борис Джонсон у Великодньому привітанні заговорив українською. "Будьте сильні і майте на серці відвагу. Всі ті, хто вповає на Господа", – сказав він.

Німеччина запровадила бездозвільний режим для українських перевізників, – повідомило міністерство інфраструктури. Тепер наші перевізники можуть вільно, без будь-яких транспортних дозволів, здійснювати двосторонні та транзитні перевезення до 30 червня.

У США розпочалися військові навчання за сценаріями з України. Навчання відбуваються в каліфорнійському Національному навчальному центрі міноборони, повідомляє "Голос Америки". У пустелі розігрують уроки з війни рф проти України. Мета навчань – підготувати американську армію до битви з великими противниками – такими як росія чи Китай.

Міноборони Великобританії – про ситуацію в Україні:

  • Російська армія продовжує перекидати бойову техніку та допоміжне обладнання з Білорусі до східної України — у тому числі під Харків та Сєвєродонецьк.
  • Російська артилерія продовжує завдавати ударів по українських позиціях на сході країни, де росія планує відновити наступ.
  • Хоча оперативний фокус росії змістився на схід України, кінцева мета війни залишається незмінною – росія прагне змусити Україну відмовитися від євроатлантичної орієнтації та затвердити своє панування у регіоні.

У кабельних мережах Угорщини з початку квітня почали транслювати українські телеканали.

Надихаюча новина: після знищення українськими ракетами "Нептун" російського крейсера "Москва" вже чотири країни виявили зацікавленість у купівлі ракет "Нептун", — повідомляє WP.

Навпроти посольства росії в США на підтримку України активісти та всі бажаючі висадили галявину соняшників🌻

росія направила Чехії дипломатичну ноту — у ній зазначається, що країна не має права постачати зброю радянського виробництва до третіх країн без дозволу росії. У Чехії повертіли пальцем у скроні та вирішили не реагувати на заяву.

Голова МЗС Туреччини розкритикував ООН та систему міжнародної безпеки через війну в Україні. Мевлют Чавушоглу заявив, що ООН у її нинішньому вигляді не здатна вирішувати будь-які конфлікти.  Тому її слід реформувати. "Ми бачимо це на прикладі України, бачили це раніше на прикладі пандемії коронавірусу".

Посольство Казахстану повернулося в Україну! Чекаємо на повернення посольств інших країн!

 Що там на росії?

Посилення росією обстрілів України навряд чи вплине на результат війни, оскільки немає жодних підстав вважати, що вс рф тримають у резерві достатню кількість повітряних і ракетних сил для нахилу чаші терезів на свою користь, йдеться в доповіді американського Інституту вивчення війни. Зазначається, що затоплення Україною крейсера "Москва" стало значною подією, яка, ймовірно, і викликала у відповідь інтенсивні повітряні та ракетні удари росії. Аналітики вважають, що вирішальні операції на цьому етапі війни, як і раніше, будуть проводитися на сході України.

Тим часом в ефірі кремлівського пропагандиста Соловйова заговорили про виведення військ з України. Там заявили, що "армія рф виконала своє завдання, а решту мають вирішувати дипломати". Русня потихеньку відкриває вікно Овертона чи озвучує вже прийняте кремлем рішення?

росія вимушено заморозила виробництво зенітно-ракетних комплексів через санкції

Про це повідомляє Головне управління розвідки. Виробничі потужності "Ульяновського механічного заводу", який виробляє для російської армії радіолокаційні системи та засоби ППО, фактично зупинені. Усе це через відсутність необхідних комплектуючих. Донедавна основним постачальником була Німеччина. Але із початком повномасштабного вторгнення в Україну співпрацю припинили. Зі слів співробітників заводу, продовжувати виробництво власними силами завод не в змозі, оскільки у ході технологічного процесу не використовується "практично нічого російського".

путін хоче продовжувати війну і не поспішає зустрічатися з Володимиром Зеленським, – прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі після телефонної розмови з президентом росії.  "Я запитав його: "Коли ви зустрічаєтеся із Зеленським?  Тільки ви вдвох зможете знайти рішення". Він відповів: "Час ще не настав".

 "Я починаю думати, що мають рацію ті, хто говорить, що з ним марно розмовляти, це просто марнування часу", – констатував Драгі.

Великодня листівка від британського тижневика The Times.

До половини екіпажу міг втратити затонулий крейсер "Москва".  Такого висновку зробив військовий аналітик H.I.  Sutton на підставі супутникових знімків з плацу, на якому побудувався особовий склад крейсера та відеозапису, опублікованого Мінобороною рф. Саттон підрахував, що на плацу присутні приблизно 240 людей, тоді як приблизний склад екіпажу "Москви" налічував близько 510 осіб. Ну це, звісно, якщо моряки на відео дійсно з "Москви". Всі ми знаємо, як у путінський росіі полюбляють використовувати акторів для своїх пропагандистських постанов.

Російські виші перейшли на воєнний стан: за викладачами стежать, їх змушують читати пропагандистські лекції — а студентів цькують за антивоєнні пости. З наслідками вторгнення в Україну російська система освіти зіткнулася з перших же днів війни: закордонні університети стали відмовлятися від співпраці з вітчизняними вишами, викладачів почали змушувати залишатися в росії, деяких викладачів, що виїхали, визнали іноагентами. 

Російський брехунець 

На росTV заявили, що "російські війська завдали удару по центру прийняття кокаїну". Пропагандонів штире не на жарт.

Міноборони росії заявило, що екіпаж знищеного крейсера "Москва" прибув до Севастополя. Як доказ показали 26-секундне відео без звуку із близько сотнею солдатів (нагадаємо, що екіпаж крейсера налічував понад 500 людей). В Україні повідомляли, що евакуювати вдалося лише кілька десятків людей, зокрема через шторм.

Санкціями по агресору!

Євросоюз розглядає банківський сектор та енергетику у 6-му пакеті санкцій проти рф, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Водночас вона наголосила, що наразі ЄС "розробляє розумні механізми", які дозволять включити ембарго на нафту до наступного санкційного пакету.

З сьогоднішнього дня порти Бельгії припинять обслуговування комерційних кораблів під російським прапором із дотриманням певних винятків, передбачених рішенням ЄС.

У свою чергу Болгария і Естонія приєдналися до країн, що заборонили російйским судам заходити у свої порти.

На кордоні Польщі та Білорусі через санкції, що набули чинності, утворилася пробка з сотень фур. Деякі водії стоять у нерухомій колоні вже понад 30 годин.  Довжина черги – близько 80 км. Нагадаємо, 16 квітня запрацював п'ятий пакет санкцій проти  рф, згідно з якими російським та білоруським вантажівкам заборонено в'їжджати до Євросоюзу.  Виняток становлять перевізники ліків, пошти та нафтопродуктів.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн в інтерв'ю Bild заявила, що "банкрутство росії – лише питання часу". "Санкції з кожним тижнем все глибше в'їдаються в російську економіку: експорт до Росії впав на 70 відсотків. 700 російських літаків втратили ліцензію через відсутність запчастин і оновлень програмного забезпечення. Сотні великих компаній і тисячі фахівців відвертаються від країни. За поточними прогнозами,  внутрішній продукт у росії впаде на 11 відсотків. Національне банкрутство росії – лише питання часу", – сказала фон дер Ляйєн.

Під час передвиборних президентських перегонів Емманюель Макрон обіцяє, що після другого туру виборів Франція стане "першою великою країною, яка відмовиться від нафти та газу", повідомляє Midi Libre. Звісно, якщо Макрон переможе.

Життя з урахуванням бойових дій

Хроніка подій: п'ятдесят третій день оборони України від російської агресії

Понад 10 000 людей вже записалося до лав добровольців-рятувальників ДСНС. Волонтери допомагають із пошуковими роботами, прибиранням вулиць та розбором завалів.

1,4 млн людей на сході України залишилися без доступу до безпечної води, ще 4,6 мільйона мають обмежений доступ. Це може спричинити спалахи інфекційних захворювань, повідомляє ЮНІСЕФ. Найкритичніша ситуація у Маріуполі.  Там десятки тисяч людей використовують "брудні джерела, оскільки шукають будь-яку воду, яку вони можуть знайти".  Це може спровокувати епідемії, "включаючи холеру, діарею, шкірні інфекції та інші смертельні інфекції".

Тарифи на електроенергію для населення залишаться без змін до кінця жовтня. Згідно з постановою Кабміну України від 16 квітня, фіксовані тарифи становлять:

 – до 250 кВт·год (включно, за весь обсяг споживання) – 1,44 гривень за 1 кВт·год (з ПДВ);

 – понад 250 кВт·год (за весь обсяг споживання) – 1,68 гривень за 1 кВт·год (з ПДВ).

Українська команда в перший день змагань на "Іграх нескорених" у Гаазі виборола три медалі! Родіон Сітдіков здобув "золото" у штовханні ядра, а Артем Лукашук і Іван Герецун стали срібним і бронзовим призерами у стрибках в довжину. Вітаємо спортсменів! Нехай ці перемоги у Гаазі стануть передвісником перемоги України!

Київ і область

У Києві ніч була спокійною, вибухів не зафіксовано. Звуки, які чули вночі кияни, — робота протиповітряної оборони. Про це повідомив в ефірі загального телемарафону перший заступник голови КМДА Микола Поворозник. 

У Києві та області змінюється час комендантської години. З 17 квітня комендантська година розпочинатиметься на годину пізніше, а закінчуватиметься на годину раніше. І триватиме з 22:00 до 5:00 ранку

Хроніка подій: п'ятдесят третій день оборони України від російської агресії

Зруйнований міст через Ірпінь стане частиною меморіалу. На нараді з питань відновлення житлової інфраструктури Президенту України презентували проект меморіального комплексу, який розповість історію тепер відомого на весь світ мосту у селі Романівка. Зруйнований міст став єдиним шляхом евакуації для мешканців захоплених міст Київської області, а також фактично зупинив наступ рашистів на Київ. "Важливо, що ми збережемо це місце. А люди зможуть відчути все, що тут діялося. Це буде пам'ятник нашому шляху до перемоги", – сказав Володимир Зеленський.

Хроніка подій: п'ятдесят третій день оборони України від російської агресії

Шафа з тим самим керамічним півником з деокупованої Бородянки теж стане музейним експонатом. Її розмістять у Національному музеї Революції Гідності. Стійку шафу з дозволу власниці обережно демонтували, щоб зберегти кожну деталь, аж до шурупів, на які вона кріпилася до стіни.

Тим часом у Бородянці продовжують розбирати завали. З-під завалів вже витягли тіла 41 загиблого, — повідомили у ДСНС. З 6 квітня у селищі розібрали п'ять багатоповерхових житлових будинків, ще два – на черзі.

Зранку під ракетний обстріл потрапили Бровари, пошкоджено інфраструктурні об'єкти.  Про це повідомив мер міста Ігор Сапожко. Про обсяги руйнувань та постраждалих даних немає.  За словами мера, можливі перебої з електроенергією та водопостачанням.

Це страшне фото – свіже кладовище з жертвами російського терору в Ірпені. Не забудемо і не пробачимо ніколи!

Після звільнення Катюжанки у школі знайшли щоденник військовослужбовця рф, судячи з манери письма, офіцерського рангу.  Свої міркування військовий почав описувати з 13 березня – коли російська армія вже майже два тижні як окупувала територію села та окопалася у школі:  "Бісить, що ніхто не говорить правду про втрати, про реальність бойових дій, тільки й чую, що "Справа наша вірна, перемога буде за нами"! Та чи правильна ця справа? Залізти в чужу країну і бомбардувати її міста?". "Хотіли бліцкриг, а зрештою… сіли на п'яту точку. Є відчуття, що історія назве наші дії другим гітлеризмом і влаштує черговий "нюрнберг", я вихляти не стану, винен, був, воював, шкодую! ".

Останній запис у щоденнику датований 19 березня. Сподіваємось "письменник" відвихлявся у цей день навічно.

Під час окупації Ворзеля Київської області російські військові зґвалтували чоловіка — охоронця дитячого санаторію "Орлятко". Він не витримав знущань окупантів і помер. Про цей жахливий випадок повідомив мер Бучі. Кцпи – не люди!

Донеччина і Луганщина

Рашисти обстріляли Сєверодонецьк, Новодружеськ та Кремінну Луганської області:

  • в Сєвєродонецьку зайнялися чотири багатоповерхових будинки, кількість жертв та постраждалих уточняється
  • в Новодружеську знищено будинок, власника евакуйовано
  • в Кремінній зруйновано будинок, поранено одну людину, – повідомив голова Луганської ОВА.

Ворог спробував перейти у наступ на Донеччині. Протягом ночі 17 квітня окупанти спробували наступати поблизу Мар'їнки і Красногорівки, але без успіху. У Мар'їнці внаслідок обстрілу одна цивільна людина загинула. Про це стало відомо з даних ОВА. 

Авдіївку, Торецьку та Очеретинську громади знову обстріляли. Є руйнування інфраструктурних об'єктів. 

Хроніка подій: п'ятдесят третій день оборони України від російської агресії

На Донеччині Січеславські десантники збили російський безпілотник "Орлан-10".  Його вартість близько 100 тисяч доларів.

Росіянам не вдається почати наступ на Донбасі не тільки через негоду. "Їх потужно стримують ЗСУ", – Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі телемарафону. За словами Маляр, росіяни накопичують сили на сході України – йдеться про особовий склад, боєприпаси, провіант, а також про медичну інфраструктуру. "Вони все це готують, але їм поки не вдається почати цей другий агресивний етап, тому що ЗСУ потужно їх стримують", – зазначила заступниця міністра.

Окупанти в Маріуполі призначили колишню підприємницю Юлію Мусієнко головою так званого "гуманітарного штабу єдиної росії" у Лівобережному районі. Як повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрущенко, жінка пішла на це за власним бажанням.

Андрющенко також розповів, що жителей Маріуполя окупанти змушують отримувати перепустку для пересування містом. За його словами, вже наступного тижня без такого перепустки не можна буде перебувати на вулиці.

17:30 – русня відкрила вогонь по центру міста Золоте: двоє людей загинуло, четверо поранено. В одній із багатоповерхівок зруйновані два поверхи – снаряди  пройшли навиліт. Це навмисне вбивство людей. Крім житлових будинків поряд нічого немає. Росіяни цілеспрямовано били по цивільних.

Також у Вербну неділю орки обстріляли храм у Сєвєродонецьку. Це вже четвертий приліт до Сєвєродонецького Свято-Христо-Різдвяного Кафедрального Собору.  Цього разу снаряди потрапили у дах, – повідомив голова Луганської області Сергій Гайдай. Загалом у Луганській області внаслідок обстрілу вже пошкоджено близько 10 релігійних будівель.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини повідомила, що в Маріуполі понад 100 тисяч мирних жителів страждають від голоду та спраги. За словами Людмили Денисової, за місяць блокади міста до нього не пропустили жоден український гуманітарний конвой із ліками та продовольством.  При цьому Денисова стверджує, що розрекламована гуманітарна допомога з боку росії – це буханець хліба та пляшка води на добу. Також у місті неможливо отримати медичну допомогу, а через перебування у холодних підвалах зростає кількість хворих.

ОРДЛО

У Донецькій Філармонії обманом мобілізували у так звану "армію ДНР" усіх музикантів.  Людей запросили нібито для зйомок сюжету на ТБ, а на місці оголосили, що їх відправлять на фронт.  Далі їх без жодної підготовки кинули до Маріуполя, де фактично використовували як приманку для виявлення вогневих точок "Азова".  Деякі музиканти вже загинули. Про цей випадок відправки людей "на м'ясо" розповів у фейсбук блогер Денис Казанскій.

На території так званих "Л/ДНР" почали мобілізацію серед дітей віком від 16 років, які беруть участь у "патріотичних клубах" — згодом їх відправляють на участь у війні проти України, повідомила омбудсменка Денісова. За її словами, уже відомо про загиблих.

Харківщина

Хроніка подій: п'ятдесят третій день оборони України від російської агресії

Харків постійно перебуває під обстрілами російських окупантів. Тільки за вчора загинули двоє людей, понад 30 – поранені.  Сьогодні у місті також димно.

Протягом доби рятувальники Харківщини виїжджали на виклики 31 раз: 11 з них були пов'язані з гасінням пожеж, що виникли внаслідок обстрілів. На жаль, є втрати і серед самих рятувальників. Троє з них загинули під час розмінування територій області.

війна

У Харківській області воїни десантно-штурмових військ завдали потужного удару по окупанту. Як повідомляє Держприкордонслужба, внаслідок удару було знищено 5 танків, 10 одиниць бронетехніки (БМП та БТР), а також колона підрозділів морської піхоти окупантів.

У Харкові бійці харківському спецпідрозділу KRAKEN знесли пам'ятник російському полководцю і упирю Жукову. Про це повідомив командир батальйону Костянтин Немічев. На відео, яке опублікував Немічев, видно, що після демонтажу бюст викинули на звалище.

У звільнених від окупантів селищах Вільхівка та Мала Рогань вже відновили електропостачання у 140 споживачів. Також проведені ремонтні роботи на частині газопроводів у селах Ємці, Шовкопляси та Велика Рогань. У селищі Мала Данилівка роботи з електропостачання виконані на 100%, – повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко. 

14:00 – Останнє неушкоджене обстрілами село Івашки Золочівської громади на кордоні з РФ піддалося обстрілам, є руйнування. «На щастя, люди всі живі", — повідомив голова громади Віктор Коваленко.

15:30 – В результаті обстрілу центральної частини Харкова, попередньо, 5 людей загинуло та 13 поранено. У місцях обстрілу працюють рятувальники.

18:30 – російські військові в Ізюмському районі (Харківщина) обстріляли два автомобілі під час евакуації. В одній із машин перебувала дитина та п'ятеро дорослих. Мати та бабуся дитини були поранені.

19:00 –  в місті Ізюм окупанти розпочали примусову мобілізацію чоловіків через брак людських ресурсів, – повідомляє Генштаб.

Значна частина російської техніки поступово виходить з тимчасово окупованої Борівської громади Харківської області в напрямку Донеччини, повідомляє Борівська селищна рада. "Даних щодо поранених і загиблих мирних жителів громади немає. Через відсутність зв'язку досі не вдалося встановити прізвища людей, які з розстріляного автобуса потрапили до лікарні. Є інформація, що частину вбитих російських військових поховано біля дороги на околиці Чернещини".

Вдень 17 квітня РФ вдарила по Лозовій ракетами — міський голова Сергій Зеленський. "Обійшлося без жертв", — у відеозверненні сказав Лозівський міський голова Сергій Зеленський. 

Також російсько-окупаційні війська обстріляли із реактивних систем залпового вогню та артилерії житловий район Салтівка у Харкові. Внаслідок цього 5 людей загинуло, постраждали 20. Пошкоджені багатоквартирні будинки та інша цивільна інфраструктура

Окупанти підло стріляють по цивільним, причому на безпечній для себе відстані. Перехоплені СБУ розмови окупантів на Ізюмському напрямку  свідчать: рашисти відмовляються йти у наступ.

20:30 – Олег Синегубов повідомляє, що в Харківській області ЗСУ вчинили вдалий контрнаступ, звільнивши населені пункти Базаліївка, Леб'яже, частину Кутузівки та просунулися на схід. Вперед, ЗСУ, сонечки наші! Трощіть російську сволоту по всім фронтам!

  Херсонщина

На Херсонщині військові рф основні зусилля зосередили на спробах встановлення контролю над областю та утриманні зайнятих позицій. Продовжується психологічний тиск, поширюється мовлення пропагандистських телеканалів, підключені заангажовані кримські телеканали, які розповсюджують фейки про війну в Україні. Водночас продовжується залякування та терор цивільного населення

У Каланчаку військові рф затримали кримського татарина Рустема Османова та відвезли його до Сімферополя. У Криму чоловіка засудили на два з половиною місяці.   

Мер Олешок Євген Рищук попереджає: На території Олешок Червоний Хрест не роздає гуманітарну допомогу! Також чиновник звернувся до людей із проханням не надавати нікому паспортні дані.

Псевдокерівнику окупованої Нової Каховки прокуратура Києва повідомила про підозру у колабораційній діяльності, – повідомляє Офіс Генпрокурора.

16 квітня в окупованій Новій Каховці на Херсонщині сталася стрілянина між російськими військами, – про це розповів голова Миколаївської ОДА Віталій Кім. "Навіть не знаю, за кого вболівати у цій ситуації", – пожартував Кім. Вважаємо, вболівати слід за те, щоб окупанти якнайскоріше перестріляли один одного.

Дмитра Мурашкіна з Каховки, якого російські військові разом з батьком, 11 квітня, забрали з власної оселі, відпустили додому. Його батько досі залишається у полоні, повідомляє Каховська міська територіальна громада.

Рашисти обстріляли групу підлітків у с. Гаврилівка на Херсонщині. 15-річний хлопчик загинув через отримані травми. Діти пішли за хлібом та борошном, яке завезли до села.  Побачили російських військових, частина підлітків почала знімати техніку на телефон.  Після пострілів окупантів діти злякалися і почали тікати.  Загарбники почали стріляти по дітях…

На окремих тимчасово зайнятих окупантами територіях продовжується підготовка до проведення незаконного референдуму з проголошення так званої "херсонської народної республіки". Для фальсифікації його результатів планується використати персональні дані жителів регіону, які збирають окупанти під час видачі так званої "гуманітарної допомоги". Серед мешканців також поширюється інформація, що після оголошення результатів псевдореферендуму розпочнеться їх "мобілізація" до лав зс рф.

Миколаївщина

Російська армія продовжує обстріли. Через це  в Миколаєві вже кілька днів проблеми з водою. Проте водопостачання незабаром відновиться, – обіцяє Віталій Кім. "Миколаїв без води не залишиться, щоб вийти в нормальний режим, потрібно пару-трійку днів".

Одещина

Днями, командувач Військово-Морських Сил ЗС України віце-адмірал Олексій Неїжпапа вчергове відвідав оборонні позиції Одеси та Одеської області. За його словами, ситуація на всіх стратегічних підступах до Одеської області повністю під контролем Збройних Сил України, Військово-Морські Сили разом з побратимами готові до відсічі сил і засобів російського окупанта. 

В ДСНС попередили, що усі пляжі в Одесі та області все ще залишаються замінованими, а інформація про їх розмінування є фейком. Інформація про те, що нібито сьогодні ДСНС буде розпочинати частково розміновувати одеські пляжі, з'явилася в деяких Telegram-каналах.

Одеса долучилась до передачі Миколаєву питної води. Як відомо, через обстріли рашистів на Миколаївському водоканалі сталась аварія, доступу до місця немає. Місцеві мешканці без води вже четверту добу. Для технічних потреб люди набирають воду з Південного Бугу, за питною ж стоять величезні черги.

Запоріжжя

Хроніка подій: п'ятдесят третій день оборони України від російської агресії

16 квітня окупанти обстріляли Гуляйполе.  Один чоловік травмований. В поліції України повідомили, що снаряди потрапили до п'яти приватних будинків.  В результаті частина з них зруйновані повністю, інші мають пошкодження різного ступеня.

Це теж Гуляйполе. Місцеві мешканці розповідають: ракета у місцеву школу прилетіла в середу. Ракета впала на дах і прошила всі три поверхи. 

Російські військові в Мелітополі вкрали 3 млн грн, які призначалися для виплати пенсій. Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація.  Директор "Укрпошти" Ігор Смілянський пообіцяв зробити все можливе, щоби повернути гроші.

Окупанти викрали 16-річного сина голови Запорізької РДА. Про це повідомив голова Запорізької райдержадміністрації Олег Буряк: "Мого сина викрали. Росіяни викрали його на блокпосту в Василівці. Йому лише 16 років. Де мій син зараз, я не знаю. Я звертаюся до Європейської спільноти, я звертаюсь до усього людства – допоможіть мені, будь ласка, нехай весь світ знає про те, що росіяни тут в Україні крадуть дітей".

Сумщина

Щодня рятувальники працюють над тим, аби розмінувати кожен клаптик землі Сумської області! Лише за вчора вони знайшли та знешкодили артилерійські снаряди, гранати та рештки мін.

▪ Конотопський район — два АС-45 мм, один АС-23 мм;

▪ Сумський район — два АС-30 мм, три АС-125 мм, пороховий заряд – 1 одиниця, одна граната Ф-1 та рештки ММ-120 мм.

Проте сапери не втомлюються попереджати – гуляти лісами ще зарано. Кцпня, відступаючи, залишила дуже багато пасток. До прикладу, вчора у Тростянці чоловік, вигулючи собаку в лісі, підірвався на вибухівці, залишеній російськими військовими. Постраждалого із пораненнями доставили до лікарні, де медики надають йому необхідну допомогу. 

 Чернігівщина

Хроніка подій: п'ятдесят третій день оборони України від російської агресії

У Чернігові своя вціліла шафка! Після обстрілу центра Чернігова, 27 лютого, руйнувань зазнала і міська бібліотека імені Михайла Коцюбинського. Ударною хвилею повибивало вікна, двері, стіни. Пам'ятник Михайла Коцюбинського, який стояв на території бібліотеки розрубило на дві частини, а шафа – вціліла.

Як розказала Суспільному директорка бібліотеки Людмила Зіневич, це шафа із бібліотечного музею поліської автентики. "У миснику представлений посуд з різних регіонів: Чернігівщини, Черкащини й косівська кераміка, яка внесена до культурної спадщини ЮНЕСКО".

Хроніка подій: п'ятдесят третій день оборони України від російської агресії

Ось такий брухт залишила після себе російська 90-та танкова дивізія, яка місяць перебувала в Ніжинському районі на Чернігівщині. Ворожа техніка згоріла після зустрічі зі Збройними силами України. Фото оприлюднила Крутівська ОТГ.

На розбомбленому стадіоні у Чернігові провели перший футбольний матч після початку війни

 У Чернігівській області з 18 квітня відновлює роботу "Укрпошта", відділення надсилатимуть та прийматимуть листи та посилки.  Про це повідомив голова ОВ В'ячеслав Чаус із посиланням на дирекцію підприємства.

Дніпропетровщина

Хроніка подій: п'ятдесят третій день оборони України від російської агресії

У Павлоградському районі Дніпропетровської області вибухотехніки знешкодили бойову частину ракети 9М79-1 "Точка-У". 

Війська рф обстріляли сільську місцевість Зеленодольської громади на Дніпропетровщині, загинув цивільний. Про це повідомив міський голова Зеленодольська Дмитро Невеселий.

Захід України

В одну з лікарень Львівщини медичним потягом доправили 16 дітей зі Сходу України. Троє з них зазнали травм внаслідок ракетного удару по вокзалу в Краматорську.

ФК "Прикарпаття" практично повним складом приєднався до лав Збройних сил України. Присягу на вірність нашій країні склали 14 футболістів та тренерів команди. перемога за Україною!

1
1848

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: