fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:15 16 Кві 2022

Хроніка подій: п'ятдесят другий день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 16 квітня і вже п'ятдесят два дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: п'ятдесят другий день оборони України від російської агресії

"Завдання номер один – прискорення миру. Наші Збройні Сили виконують його блискуче. Вони зупиняють атаки окупантів. Вони реалізовують контрнаступи. Свою активність мають продовжувати наші дипломати за всіма можливими лініями, на всіх можливих рівнях. Як офіційних, так і неофіційних. росія назавжди програла Україну. Її не сприймає, і ніколи вже не сприйматиме увесь український народ", – сказав у відеозверненні Володимир Зеленський.

Як пише Bild, анонсований путіним масований наступ на Донбасі поки що не увінчався якимось істотним просуванням його військ. А все тому, що українське військове керівництво вміло використовує нову тактику ведення бою.

15 квітня зенітними-ракетними підрозділами Повітряних Сил та силами 93-ї ОМБр Холодний Яр уражено 7 повітряних цілей російських окупантів:

  • один літак;
  • один вертоліт;
  • три безпілотні літальні апарати;
  • дві крилаті ракети.

Ударна авіація Повітряних Сил під прикриттям винищувачів успішно здійснила близько 10 авіанальотів на позиції окупантів. 

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито 10 атак ворога, знищено 3 танки, 1 бронетранспортер, 1 одиницю спеціальної техніки, 2 автомобілі та 3 артилерійські системи противника. Захоплено один бронетранспортер загарбників.

Силами ЗСУ знищено вже 20 100 тисяч окупантів!

На жаль, втрати є і у нас: в інтерв'ю CNN президент України Зеленський озвучив втрати України: за попередніми даними, загинуло до 3 тисяч українських військових, до 10 тисяч поранено. Востаннє Україна називала кількість загиблих військових 12 березня – 1,3 тисячі людей. Хай земля буде пухом нашим Героям! Україна помститься за кожного нашого воїна!

Хроніка подій: п'ятдесят другий день оборони України від російської агресії

Але найстрашніше те, що росія воює і з українськими дітьми. За даними ювенальних прокурорів,  близько 560 дітей постраждало в Україні з початку збройної агресії російської федерації. З них 200 дітей загинуло та більше 360 отримали поранення.

Українці продовжують чинити спротив окупанту на тимчасово окупованих територіях:

  • В Херсоні місцеві жителі масово вивішують українську символіку на будівлях міста. 
  • В Енергодарі місцеві вчителі відмовляються працювати на умовах окупаційної адміністрації та намагаються дистанційно проводити уроки за українською програмою. 
  • В Скадовську окупанти змінили прапори України на адмінбудівлях на триколори. У відповідь на це працівники міської ради відмовилися виходити на роботу і заявили, що не будуть співпрацювати з ворогом. 
  • В багатьох містах Донецької області українські вчителі також не ідуть на співпрацю з ворогом, а на його вимогу відновити навчальний процес на умовах окупаційних сил заявили: "Ми в цьому шапіто участі брати не будемо!".

Депутати Київради запропонували перейменувати росію на "Московію" і таким чином повернути країні-агресору її історичну назву.

Віце-прем'єр Ірина Верещук в ефірі телемарафону заявила, що наразі у російському полоні перебуває близько 700 українських військових. А також понад 1000 цивільних, з яких понад половину це жінки. Верещук заявила, що Україна вимагає відпустити цивільних без жодних попередніх умов. За її словами, що в українському полоні перебуває близько 700 військовослужбовців рф.

В Україні за весь час бойових дій звільнили 918 населених пунктів, які перебували під окупацією російських військових, — повідомив президент Зеленський.

Президент України провів нараду з питань відновлення та відбудови житлової інфраструктури, яка була зруйнована або постраждала внаслідок війни з росією. Головні тези:

  • Будівництво тимчасово житла розпочнуть з Київської області. Планують зводити спеціальні модульні містечка. 
  • Це буде якісне, комфортне житло, у якому тривалий час зможуть мешкати жителі постраждалих міст, поки триватиме відновлення їхніх осель чи будівництво нового житла.
  • Обов'язково мають передбачити можливості для розв'язання питання забезпечення постійним житлом українських військових.

Міністр оборони України Олексій Резніков звернувся до російських солдатів: "Слідуйте за "Москвою" або будьте розумнішими – йдіть додому.  І чекайте на запрошення на безкоштовну поїздку в Гаагу.  Така можливість "зараз чи ніколи" випадає раз у житті.  Не пропустіть", – написав Олексій Рєзніков. Можливо міністра росіяни і почують. Правда, розуму там ніколи не було, але може хоч інстинкт виживання спрацює.

 Гуманітарні коридори 

 На 16 квітня в Україні погодили роботу 9 гуманітарних коридорів

  • Маріуполь — Запоріжжя;
  • Бердянськ — Запоріжжя;
  • Токмак — Запоріжжя;
  • Енергодар — Запоріжжя; 
  • Сєвєродонецьк – Бахмут;
  • Лисичанськ – Бахмут;
  • Попасна – Бахмут;
  • Гірське – Бахмут;
  • Рубіжне – Бахмут.

Сьогодні вдалося зробити коридор для евакуації  жителів  Михайлівки Нововоронцовського району Херсонської області. Всі, хто виїхав, вже на підконтрольній ЗСУ території. По іншим селам ще йдуть перемовини, – повідомив депутат селищної ради Дмитро Бурлай.

Мер Лозової на Харківщині просить терміново виїхати з міста. Ймовірність ракетних ударів дуже висока!

16:00 – Росіяни зірвали евакуацію з Лисичанська, – голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Під час "режиму тиші" російська армія відкрила вогонь центром Лисичанська. Евакуацію було фактично зірвано, бо вдалося вивезти лише одну людину.  Також 6 людей поїхали із Попасної.

17:30 – росіяни відмовляються від домовленостей про евакуацію з Маріуполя цивільних та поранених, навіть посередництво президента Туреччини Реджепа Ердогана не дало жодних результатів, – сказав Президент Зеленський.

21:00 – Ірина Верещук звітувала про роботу сьогоднішніх гуманітарних коридорів: за суботу вдалося вивезти 1449 осіб – з Маріуполя, Запорізької та Луганської областей. 

Перемовини України з росією

Президент Володимир Зеленський вважає, що договір про мир із росією має складатися із двох документів, один з яких містив би гарантії безпеки для України. "Я вважаю, це може бути два різні документи. Гарантії безпеки від тих, хто готовий до цих гарантій безпеки. І окремий документ із росією", — зазначив президент.

А в інтерв'ю українським онлайн-медіа Зеленськиq зазначив: якщо росія вб'є захисників Маріуполя, це може завести будь-які переговори в глухий кут. "Глухий кут – тому що ми не торгуємо територіями й нашими людьми. І чим більше буде Бородянок, тим складніше буде".

22:00 – "Україна готова обговорювати з росією питання про відмову від вступу в НАТО і статус Криму, але тільки після того, як будуть припинені військові дії і російські війська будуть виведені з української території". Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю мережевим ЗМІ.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Хроніка подій: п'ятдесят другий день оборони України від російської агресії

Великобританія повернула в Україну спецназ SAS (військові інструктори), щоб відновили підготовку українських військ у Києві та його околицях — The Times.

Наступного тижня делегація з України вирушить до Вашингтона на перемовини з МВФ та Світовим банком про економічну підтримку, повідомляє Reuters із посиланням на джерела.

Хроніка подій: п'ятдесят другий день оборони України від російської агресії

Астронавт NASA Скотт Келлі, який встановив рекорд перебування на орбіті, створив власний NFT-проєкт та зібрав півмільйона доларів на підтримку України.

Рятувальники зі США, Австралії, Німеччини та Польщі прибули до України для надання допомоги у ліквідації наслідків війни. Із сьогоднішнього дня вони працюють у Бородянці Київської області.

Також до Києва з підтримкою прибула делегація грузинських парламентаріїв на чолі зі спікером Шалвою Папуашвілі. "Сьогодні у Києві разом із колегами-парламентаріями, щоб передати послання Грузії: ми відчуваємо ваш біль, Грузія підтримує Україну, грузини – з українцями", – написав Папуашвілі.

Під час візиту Шалва Папуашвілі та грузинські депутати відвідали Бучу та Ірпінь, щоб побачити наслідки звірств російської армії. Папуашвілі зауважив, що все побачене доводить акт російської агресії проти України та нагадує про події в Грузії.

В Офісі президента відзвітували про результати роботи Гуманітарного штабу: за час війни в Україну було завезено 270 тис. тонн гуманітарної допомоги, залізницею евакуйовано майже 4 млн людей.

Німецька компанія Quantum офіційно заявила про перше в історії постачання Збройним силам України і ТРО надсучасних безпілотників військового призначення Vector, які будуть застосовуватися у бойових діях. Безпілотники вертикального злету і посадку призначені для допомоги артилерії в наведенні на цілі за допомогою оптико-локаційної станції з лазерним далекоміром, і мають беззаперечну перевагу над будь-яким російським безпілотником подібного класу.

Новини від партнерів

Хроніка подій: п'ятдесят другий день оборони України від російської агресії

Напис на вході на станцію метро Уолл-стріт у центрі Нью-Йорка: "Я думав, що знаю, що таке хоробрість. І тут я побачив Україну"

Лідер найбільшої опозиційної партії Німеччини ХДС Фрідріх Мерц критикує канцлера Шольца за затримки у постачанні в Україну важкого озброєння. Згадавши про нинішні дебати щодо постачання важкого озброєння в Україну, Мерц заявляє  інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung, що "повністю" згоден із позицією голови МЗС Анналени Бербок, що таким затримкам "більше немає виправдань". Мерц розкритикував канцлера Олафа Шольца за його поведінку щодо війни між росією та Україною. За словами лідера християнських демократів, нинішня поведінка Шольца  загрожує "згуртованості всієї спільноти держав стосовно росії".

Фінляндія буде в НАТО "з високою ймовірністю". Про це повідомила міністерка з питань Європи Тютті Туппурайнен. За її словами, опитування показують величезну підтримку членства в НАТО, але "рішення ще не прийняте". "Жорстока війна росії в Україні – тривожний дзвінок для всіх нас, не тільки для фінів, але всього всього кордону безпеки в Європі", – зазначила міністерка.

Із завтрашнього дня заборонено захід російських кораблів у румунські порти.  Про це попередила Військово-Морська адміністрація Румунії. Під забороною буде захід "будь-яких судів, зареєстрованих під російським прапором, у тому числі судів, які змінили російський прапор на прапор будь-якої іншої держави або змінили свою реєстрацію в Росії на реєстрацію в будь-якій іншій державі після 24 лютого 2022 року". Однак Румунія дозволить заходити у свої порти російським судам, які потребують допомоги або шукають місце притулку, а також тим, хто потребує аварійної зупинки.

До Румунії у портовій блокаді кораблів рф приєдналась Італія, Бельгія та Литва.

Реакція на звірства російської армії в Україні

Хроніка подій: п'ятдесят другий день оборони України від російської агресії

Відомий французький актор П'єр Рішар записав відеозвернення до  володимира путіна, в якому засудив агресію проти України. "Мене розриває на частини від того, як орда вторглася в Україну. І "вторглася" — це слабо сказано. Це вторгнення, яке перетворилося на масові вбивства, я навіть сказав би, на варварство. Я впевнений, немає нічого, що могло б виправдати вбивства жінок, дітей і мирних жителів, це просто жахливо", — наголосив актор. Він зауважив, що постійно дивиться новини і фото з України, і його "більш ніж переповнюють емоції". Рішар зазначив, що захоплюється сміливістю та самовідданістю українців.

Володимир Зеленський попросив Джо Байдена визнати росію державою-спонсором тероризму, — пише Washington Post. Наразі такими вважають Кубу, Північну Корею, Іран і Сирію.

Біля російського посольства у Вільнюсі провели акцію, яка має на меті привернути увагу до зґвалтувань та знущань рашистів над жінками та дітьми в Україні. Подібні акції вже проводили в Естонії біля посольства РФ в Талліні, у Відні та Стокгольмі.

Що там на росії?

путін наказав не шкодувати солдатів, але берегти техніку. Про це заявив екс-зам начальника Генштабу ЗСУ Романенко, зазначивши, що такий наказ було надано на нараді з головами силових структур.  За його словами, такий "жуківський підхід" пов'язаний із тим, що відновити техніку під час війни фактично неможливо.

На російському "Уралвагонзаводі" намагаються подолати кризу, що виникла внаслідок введених санкцій. Це російський виробник бронетехніки, в першу чергу – основного танку рф "Т-72". Попри широко розрекламоване "імпортозаміщення" рф не спроможна самостійно продовжувати випуск високотехнологічної зброї без продовження постачань імпортних комплектуючих. Зараз створений "оперативний штаб" основним напрямком роботи визначив ремонт пошкодженої у війні з Україною військової техніки.

На території росії почалася "рейкова війна". За останні 2 тижні невідомі особи провели низку успішних "акцій" щодо непридатності залізничних колій у районах Брянській, Орловській, Смоленській та Курській областях. Відповідальність за деякі пошкодження інфраструктури РЗ взяли на себе "Білоруські партизани".

Міністерство закордонних справ московії заборонило вʼїзд прем'єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону. Зроблено це у відповідь на санкції Великої Британії. Окрім Джонсона до "чорного списку" потрапили ще кілька британських міністрів, зокрема міністерка закордонних справ Елізабет Трасс і міністр оборони Бен Воллес.

На росії прощалися з генерал-майором, заступником командувача 8-ї армії рф Володимира Фролова, який був ліквідований ЗСУ. Про це повідомила пресслужба адміністрації губернатора Санкт-Петербурга, який особисто відвідав похорон путінського вбивці. Це найвищий поставлений петербурзький військовий, якого знищили українські захисники.  

Російський брехунець 

Як стверджує міноборони рф, вчора о 7 ранку по Каховській ГЕС завдали удару двома ракетами "Точка-У", але браві рашисти мужньо збили їх в повітрі і "врятували" Херсонщину від руйнування греблі Каховської ГЕС і, відповідно, затоплення. Звісно це все – чергова брехня роспропаганди. Нагадаємо, російські війська захопили Каховську ГЕС у Херсонській області ще у перший день війни.

Не в змозі розшукати сакральні "біолабораторії" в Україні, Росія взялася вигадувати їх в інших місцях. Російський сенатор Косачов заговорив про перенесення біолабораторії США з України до Монголії. "Американці вступили після початку спецоперації в контакт із Монголією і збираються там ставити лабораторії.  Є серйозні підстави вважати, що це ті, що вони згорнули в Україні.  Їм важливо, як і раніше, залишатися впритул до росії". Монголії варто було б напружитися після таких заяв.

Дружина Медведчука Оксана Марченко на вчорашній прес-конференції у москві вирішила позмагатися у фейкньюсі з російськими пропагандистами. Вона заявила, що Медведчук сам вивів тисячі полонених мінним полем

Зробити з чоловіка героя Марченко не вдалося. Сьогодні Личаківський районний суд м. Львова задовольнив клопотання слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань, яке погоджене Генеральним прокурором  та обрав народному депутату України Віктору Медведчуку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення застави.

В Московії  роздмухують черговий фейк. Там заявили, що нібито "над Одесою збили український літак, який віз озброєння в Україну від західних партнерів". З боку України жодних подібних повідомлень не було, про вибухи не повідомлялося, та й навіщо Україні постачати зброю повітрям під час війни.

Життя з урахуванням бойових дій

Українські католицькі медіа не транслювали цьогорічної хресної дороги з Ватикану, яка відбулася ввечері 15 квітня, у страсну п'ятницю за католицьким обрядом. За сценарієм, цього року під час хресної ходи у Колізеї українка і росіянка разом несли хрест заради примирення обох націй. Таке рішення викликало шквал критики і обурення українців.

Київський метрополітен створив відкриту онлайн-форму, в якій усі охочі можуть запропонувати свої варіанти нових назв для 5 станцій метро: "Мінської", "Героїв Дніпра", "Берестейської", "Дружби народів" і "Площі Льва Толстого". Відправити свої пропозиції можна до 15 травня. 

Flixbus відновлює міжнародні рейси до України. Відтепер європейський автобусний перевізник буде курсувати із українських міст до Польщі, Угорщини та Чехії, а також у зворотному напрямку.

Для пошуку людей, із якими втрачений зв'язок під час війни в Україні, створено чат-бот "Знайди рідних". Сервіс дозволяє знайти друзів та рідних, незалежно від того, де вони зараз перебувають.

Мін'юст спростив реєстрацію шлюбу в умовах воєнного стану – тепер одружуватися можна за добу і через Zoom.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає, що з нового навчального року предмет "російська мова" у школах необхідно замінити на інші дисципліни. А саме "Історія України", "Українська мова", "Українська література", "Математика" та "Англійська мова". Уповноважений також наголосив на важливості перегляду навчальної програми з "закордонної літератури", адже в ній досі велика увага приділяється вивченню російських письменників.

Київ і область

Під ранок Київ зазнав обстрілів. Вибухи пролунали в Дарницькому районі на околиці міста, – повідомив Віталій Кличко. Зараз на місці працюють рятувальники та медики. Дані про постраждалих уточнюються. Мер ще раз закликав киян не нехтувати сигналами повітряної тривоги. А також попросив не повертатися поки до столиці і залишатися в більш безпечних місцях.

13:00 – Одна людина загинула, кілька госпіталізовано внаслідок ранкових обстрілів з боку росії у Дарницькому районі Києва. Про це повідомив міський голова Віталій Кличко.

Хроніка подій: п'ятдесят другий день оборони України від російської агресії

Окупанти відступили з Київщини, але лишили чимало жахливих "сюрпризів". Вибухівка в автівках, пральних машинах і просто на деревах, розтяжки в будинках, нерозірвані снаряди та міни на дорогах. Начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов повідомив, що вже зафіксовано низку трагічних фактів, коли нехтування застереженнями правоохоронців вартувала громадянам не лише здоров'я, а й життя.     

Розмінування звільненої від окупантів території Київщини може зайняти до року. За словами голови Київської ОВА Олександра Павлюка, основні заходи з розмінування населених пунктів та доріг в області планують завершити до кінця травня. Утім на решті територій роботи триватимуть довше. 

"Это приказ, sorri" – такий напис із помилками залишили російські солдати на стіні квартири українців перед тим, як залишити Бучу. Наказ гвалтувати, нищити та засирати все навколо себе? росіяни – дика, неписьменна орда.

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: п'ятдесят другий день оборони України від російської агресії

Сєвєродонецьк майже на 70% зруйнований, — констатує голова військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк. У місті залишилось близько 20 тисяч городян зі 130 тисяч, які жили там до війни. 

Вночі і зранку продовжувалися мінометні обстріли Сєвєродонецька, Лисичанська та Кремінної. У Кремінній один загиблий, у Лисичанську поранено трьох. У Сєвєродонецьку перебито центральний газопровід. Місто без води та газу. Зафіксоване потрапляння ворожого снаряду в газопровід і в Лисичанську, але з менш вагомими наслідками.

На Донеччині ввечері обстріли у Покровському районі (с. Запоріжжя і Срібне, пожежа у житлових будинках, пошкоджено дитсадок). Вночі і до ранку — обстріли в районі Новоселівки-3 Очеретинської громади.

Росіяни обстріляли Лисичанський нафтопереробний завод, – повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Ще вранці окупанти вдарили по нафтовому підприємству, піднялася пожежа 5000 кв.м, гасіння продовжується і дотепер. Це вже не перший обстріл цього заводу.  Рашисти цілять у нього систематично, щоб виснажити ДСНС.  Палива там нема.  Горять залишки нафтошламу.

За інформацією радника мера Маріуполя Петра Андрющенка, в місті бойові дій набирають люті. Окупанти кидають все на штурм міста. Цивільним окупанти повідомляють, що з 18 квітня планується остаточне закриття не тільки міста на в'їзд/ виїзд для всіх, але й буде діяти заборона на переміщення по районах на тиждень. В цей час буде проведено фільтрацію всіх чоловіків, що залишились в місті. Для того їх буде переміщено в Новоазовськ, який знаходиться під контролем "ДНР". За інформацією, частину людей планують мобілізувати до російського окупаційного корпусу, частину через примус відправити на розчистку завалів, а віднесених до неблагонадійних ізолювати. З огляду на всі фактори, окупанти збираються залишити в місті жінок та чоловіків виключно для обслуговування потреб. 

Директор департаменту транспорту та зв'язку міськради Василь Клат розповів чому не евакуювали маріупольців – план з евакуації Маріуполя було зірвано. Після 2 березня розпочалися сильні обстріли. Російська сторона не давала режиму тиші, розстрілювала автобуси, порушувала домовленості. Ворог робив усе, щоб змусити думати маріупольців, що їх кинули гинути. Також з'ясувалося, що маріупольські депутати фракції ОПЗЖ були причетні до зриву евакуації. Вони допомогли окупантам знищити весь транспорт для порятунку людей. 

А так зараз виглядає "звільнений і денацифікований" армією рф залізничний вокзал в Маріуполі.

Російські війська на донецько-луганському напрямку почнуть наступ, щойно закінчаться дощі.  За кількістю особового складу та техніки вони вже готові до прориву. Про це повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у телефірі.  На його думку, російські війська намагатимуться одночасно розпочати прорив і в Донецькій, і в Луганській областях.

Сьогодні окупанти вивезли на територію рф автобусами понад 50 мешканців захопленого Ізюма. В Ізюмській міськраді закликають їхніх родичів, які перебувають на підконтрольній території України, звертатися до правоохоронців, а депортованим — не віддавати загарбникам свої паспорти та не підписувати жодних документів.

Запоріжжя

Стелу, що позначає в'їзд у захоплений росіянами Енергодар, перефарбували в кольори російського прапора. Пофарбувати, звісно, можна все, що завгодно, проте це не змінить істинного ставлення українців до окупантів.

18:30 – Українські бійці завдяки невідомим патріотам вдарили по залізниці в окупованому Токмаку, де окупанти розвантажували боєприпаси з вагонів. Особовий склад росіян було ліквідовано, а боєприпаси здетонували.

Сумщина

Після перебування російських військових на Сумщині у селі Білка було виявлено залишки хімічної зброї. Про це мер Тростянця Юрій Бова сказав в ефірі Українського радіо. "Ми знайшли у селі Білка залишки хімічної зброї — це зарин та інші речовини. Виявили ампули. Зараз цим займається Служба безпеки України. Можливо, цією хімічною речовиною окупанти хотіли бити чи по Києву, чи по Полтаві, чи по інших містах", – сказав міський голова Тростянця.

Житомирщина

У Коростені на Житомирщині СБУ викрила двох чоловіків, які в соцмережах підтримували вторгнення рф в Україну. Про це у Фейсбуці повідомляє Управління СБУ у Житомирській області: "У Коростені співробітники СБУ припинили діяльність двох колаборантів, які сприяли злочинній пропаганді рф та дискредитації Збройних сил України". Один із них – колишній працівник Кабінету Міністрів України.

Харківщина

Інтенсивність обстрілів в окремих районах міста Харкова за добу збільшилася, вчора за день по місту більше 50 осіб поранено, загинули 9 цивільних. По області окупанти обстрілювали Дергачі, Балаклію, Золочів. Постраждали 3 людини, загинули 2 людини. Бої ведуться в Ізюмському напрямку.

Одна людина загинула, щонайменше 18 поранених внаслідок ракетного удару по місту Харків сьогодні, 16 квітня,  — повідомив директор обласного Департаменту охорони здоров'я Максим Хаустов.

UPD: Харків обстріляли крилатими ракетами "Калібр". Під обстріл потрапили Слобідський та Основ'янський райони міста. За уточненими даними кількість загиблих збільшилася до двох осіб. Пошкоджено та зруйновано житлові будинки, автомобілі, ринок та магазини.

21:00 – знову обстріли в одному з районів Харкова. 1 людина загинула, двоє поранені, повідомив мер Харкова Ігор Терехов у телеефірі. "Ці обстріли проводяться умисно, щоб посіяти хаос, залякати людей, тому що перший обстріл був у районі ринку, сьогодні субота, люди пішли купувати продукти, речі, і у цей час стався обстріл. Тобто умисний геноцид проти українського народу, української нації, міста Харкова – по-іншому кваліфікувати дії ворога, агресора, російський військ, не можна", — сказав Терехов. 

Кропивницький і область

Через великі втрати, російські окупанти суттєво знизили активність в українському повітряному просторі, натомість наносять удари дистанційно – балістичними та крилами ракетами. В Олександрії на Кіровоградщині окупанти завдали ракетного удару по інфраструктурі аеродрому. Тривають аварійно-рятувальні роботи, — повідомив міський голова Сергій Кузьменко.

Миколаївщина

Протягом минулої доби російські війська завдали удари з реактивних систем залпового вогню по цивільних об'єктах Миколаєва. За попередніми даними, загинули 5 людей та 15 поранені. У суботу зранку у Миколаєві був обстріляний інфраструктурний об'єкт. За попередньою інформацією постраждалих немає. Деталі уточнюються.

Загалом за добу в Миколаївській області було поранено 39 людей. Про це повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва.  Абсолютна більшість постраждалих – мирні жителі.  За словами Замазєєвої, вчора російські військові обстрілювали житлові квартали, де немає військових об'єктів.  Одна з ракет прилетіла на територію обласної онкологічної лікарні.  Удари продовжились і сьогодні.  Усім постраждалим внаслідок обстрілу надається медична допомога.

Під російські обстріли потрапив один із дитячих садків у Миколаєві, – розповів мер міста Олександр Сенкевич. Під час обстрілу всередині будівлі знаходився охоронець.  Чоловік не постраждав.

Херсонщина

Як повідомляє видання "Міст", херсонського депутата та начальника Муніципальної варти Херсону, Іллю Карамалікова, затримали співробітники СБУ. Сталося це коли депутат намагався евакуюватися з регіону та був затриманий на першому українському блок-посту, неподалік Снігурівки.  Його супутники змогли продовжити шлях до свого призначення.

Росіяни в Херсоні поширюють брехливі листівки, де винними у власній агресії називають українців. Окупаційна адміністрація Херсону намагається переконати місцеве населення, що "збройні сили рф не воюють з український народом", а війна розпочалась через "західні плани" знищити російський та український народи. Винними в російській агресії називають самих українців та обрану ними владу. Фактично такі дії російських пропагандистів є прямим визнання того, що ця війна не має стосунку до міфічного "захисту Донбасу". Її мета – знищення української державності та окупація всієї України, – зазначає ГУР МО України. 

Окремо зазначено: "Не думайте, що це буде швидко та безболісно". Це твердження стає особливо актуальним, враховуючи що, згідно даних супутникових знімків компанії Planet Lab, за час окупації на херсонському міському цвинтарі з'явились щонайменше 824 нові могили.

16:30 – Окупанти спробують відновити наступ, щоб вийти на адмінкордони Херсонської області. Але ЗСУ готують адекватну відповідь, — повідомили в оперативному командуванні "Південь".

Тим часом в окупованій Херсонщини росіяни   друкують бюлетені для псевдореферендуму. Омбудсмен Людмила Денісова заявила, що "референдум" заплановано ворогом на на першу декаду травня.

Рашисти сунулися з тимчасово окупованого села на Херсонщині та одразу ж попали під вогонь ВСУ. В результаті окупанти втратили трьох "Тигрів" та БМП-3.

Дніпропетровщина

Хроніка подій: п'ятдесят другий день оборони України від російської агресії

Вночі ворог влучив у об'єкт господарської інфраструктури. Будівлі зруйновано. Наразі інформації щодо постраждалих немає. Деталі з'ясовуються. 

UPD: то була птахофабрика. Вщент зруйнована птахофабрика, яка не працювала – там нікого і нічого не було, добре, що орки поцілили дорогоцінною вбивчою ракетою саме туди.

Також сьогодні вранці російські війська обстріляли Криворізький район. Зруйновані два житлові будинки. Загиблих та поранених немає, повідомила представниця ДСНС в області Дарина Цуркань.

Сьогодні на території Павлоградського району проводились роботи щодо знищення виявленої частини сучасної ракети 9М79-1 "Точка-У", повідомляє Головне управління ДСНС України у Дніпропетровській області.

О 16:30 неподалік сіл Богданівка та Богуслав залишки від ракети було знешкоджено піротехніками ДСНС.

Незважаючи на війну, в Україну прийшла весна. У суботу, 16 квітня, ботанічний сад Дніпровського національного університету  відчинив свої двері для відвідувачів. Зазвичай у вихідні заклад для відвідування закритий. Але цього дня зробили виняток, адже зараз у багатьох рослин – пора квітування. До того ж українцям як ніколи необхідні позитивні емоції.

Полтавщина

Ранок був недобрим і для Полтавщини. У ніч із 15 на 16 квітня російська армія знову завдала по області удару. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін. Через обстріл одна людина загинула, а ще одна поранена, але госпіталізації не потребує. Це п'ятий обстріл  на Полтавщині від початку повномасштабного вторгнення росії.

Чернігівщина

Мешканці села Смяч Сновської громади згуртувалися та власноруч відновили міст через річку між селами Заріччя та Смяч, який підірвали окупанти. Про це повідомляє Сновська міська рада на своїй сторінці в Facebook. "Після того як окупанти підірвали міст між Заріччям та Смяччю, селяни залишилися відрізаними від центральної садиби громади. Не було можливості доїхати до лікарні та доставити хліб, бо замість 12 метрів мосту була прірва", — йдеться в повідомленні. Тепер, завдяки всім жителям громади, які дружно працювали, сполучення відновлено.

Захід України

Ворог намагався обстріляти і Львівщину. Вранці, 16 квітня, з літаків Су-35 російських окупантів завдали ракетних ударів у Львівській області, – повідомив Максим Козицький, голова Львівської ОДА. Проте досягти цілей ворожим ракетам не вдалося: підрозділи зенітних ракетних військ знищили чотири крилаті ракети! Винищувачі окупантів злітали з аеродрому Барановичі, але Білорусь і досі "участі у війні не бере".

Рівненський пивзавод більше не випускатиме "Жигулівське". Тепер цей вид пива називатиметься "Віденське". Пиву повернули його історичну назву, яку в 30-их роках змінила радянська влада. Назву обирали за результатами онлайн-голосування. Серед пропозицій були також назви: «українське», «козацьке», «рідне українське», «байрактар», «100% бандерівське», «бандерівське смузі».

1
1127

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: