fbpx
Сьогодні
Що відбувається 13:54 12 Кві 2022

Хроніка подій: сорок восьмий день оборони України від російської агресії

English version here

Фото: t.me/Denys_Smyhal

Сьогодні 12 квітня і вже сорок вісім днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: сорок восьмий день оборони України від російської агресії

11 квітня зенітними-ракетними підрозділами Повітряних Сил та ППО Сухопутних військ Збройних Сил України знищено 7 повітряних цілей російських окупантів:

  • один літак;
  •  два вертольоти;
  •  чотири безпілотних літальних апарати.

На території Донецької та Луганської областей нашими воїнами за минулу добу відбито 6 атак ворога, знищено 4 танки, 5 одиниць броньованої, 26 одиниць автомобільної техніки та вісім артилерійських систем противника.

Загалом за весь час війни ЗСУ знищили 5000 одиниць російської техніки, тепер це металобрухт вартістю у $45 млн.

Хроніка подій: сорок восьмий день оборони України від російської агресії

33 тисячі мешканців Маріуполя були примусово депортовані до рф та тимчасово окупованих районів Донецької області, — розповіла Людмила Денісова.  "При цьому ЗМІ країни-агресора, посилаючись на джерела у військових відомствах рф, рапортують про понад 700 тисяч осіб, вивезених окупантами до росії, з них понад 131 тисяча – діти. З Маріуполя за період війни вивезено 134 тисячі людей", — підкреслила уповноважена ВРУ з прав людини.

Також Людмила Денісова Український омбудсмен заявила про факт масового сексуального насильства у Бучі: під час окупації Бучі російські солдати тримали в одному з підвалів близько 25 жінок та дівчат віком від 14 до 24 років та регулярно ґвалтували.  Дев'ять із них тепер вагітні, заявила українська уповноважена Людмила Денісова виданням The New York Times та BBC. "Російські солдати сказали їм, що ґвалтуватимуть їх так, що їм не захочеться мати сексуальні контакти з жодним чоловіком, щоб завадити їм мати українських дітей", — цитує Денисову видання.

У російських в'язницях утримують приблизно 1700 українських захисників та цивільних людей. Серед них – 500 жінок, такі цифри повідомила віцепрем'єр-міністерка Верещук в інтерв'ю Reuters.

Володимир Зеленський підписав Указ, яким скасовується весняний призов. Зазначається, що військовослужбовців, які вислужили встановлені терміни строкової військової служби, може бути звільнено в запас "не раніше оголошення в установленому порядку демобілізації". 

"Треба робити усе, щоб зараз відповідь Європи на російську агресію була по-справжньому сильною та консолідованою. Не можна чекати на розробку сьомого, восьмого чи дев'ятого чи двадцятого пакету санкцій проти росії, щоб ухвалити по-справжньому потужні рішення. У шостому санкційному пакеті Євросоюз може це зробити і повинен. Необхідно обов'язково включити туди нафту та санкціонувати російські банки", – наголосив Зеленський у своєму зверненні до парламенту Литви. Також він запросив литовців приєднатися до проєкту відновлення України.

Станом на 12 квітня в Україні розміновано 168 із 1,5 тисяч населених пунктів – повідомив заступник голови ВП Кирило Тимошенко під час брифінгу. Роботи з розмінування проводилися та продовжуються у Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях. У ДСНС України раніше заявляли, що майже половина території України потребує гуманітарного розмінування.

Незважаючи на готовність президента ФРН передавати зброю Україні, Зеленський відмовився прийняти в Києві Штайнмаєра – "через його тісні зв'язки з росією". Українці ще надто добре пам'ятають "формулу" цього політика.

Ввечері Зеленський в Інстаграм привітав українців з Днем космонавтики. Ілюстрацією до привітання стало фото сумного Медведчука. Подробиці щодо того де і як було зроблено світлину, Президент пообіцяв розповісти пізніше.

Зеленський в Інстаграм привітав українців з Днем космонавтики

Втім, занадто довго інтригу втримати не вдалося. "Дякую всім співробітникам СБУ, зокрема контррозвідникам та слідчим, які, виконуючи доручення Президента України Володимира Зеленського, довели свій професіоналізм та провели цю блискавичну та небезпечну багаторівневу спецоперацію із затримання поки що ще народного депутата Медведчука.  Жоден зрадник не втече від покарання та відповідатиме за Законом України. По всій злочинності, за всі злочини, до яких привели його особисті дії в тому числі, – заявив Голова СБУ Іван Баканов.

Гуманітарні коридори 

В Україні на 12 квітня погоджено 9 гуманітарних коридорів для евакуації людей із населених пунктів, які постраждали через російське вторгнення, у Запорізькій, Луганській та Донецькій областях. Про це повідомила Ірина Верещук.

З Маріуполя Донецької області запланований виїзд людей до Запоріжжя на власному транспорті.

Запорізька область:

  • З Бердянська, Енергодара та Токмака передбачено евакуацію до Запоріжжя на власному транспорті. Також на блокпості в місті Василівці чекають пропуску автобуси, відправлені із Запоріжжя. У Токмаку місце збору – вулиця Шевченка, 5. В Енергодарі місце збору автомобілів оголосить місцева влада.

Луганська область:

  • З міста Сєвєродонецька до міста Бахмута. Місце збору – проспект Хіміків, 28.
  • З міста Лисичанська до міста Бахмута. Місце збору – ГТВ (РТИ), квартал 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324.
  • З міста Попасної до міста Бахмута. Місце збору – вулиця Первомайська, 42.
  • З міста Рубіжного до міста Бахмута.
  • З міста Гірського до міста Бахмута. Місце збору – вул. Гагаріна, 13.

"Усі маршрути гуманітарних коридорів у Луганській області працюватимуть у разі припинення вогню з боку російських окупаційних військ", – зазначила віце-прем'єр-міністр.

20:30 – За сьогодні з районів бойових дій було евакуйовано 2671 людину. Це — мешканці Маріуполя, міст Запорізької та Луганської областей.

Хімічна зброя

За словами президента Зеленського, заяви з російського боку про можливе застосування хімічної зброї проти оборонців Маріуполя, які пролунали раніше, свідчать, що рф готується до нового етапу "терору проти України".

НАТО піде на радикальні заходи у разі біологічної та хімічної атак з боку московії – заявляв ще в березні канцлер Німеччини Олаф Шольц. За його словами, Альянс готується до оперативного реагування, якщо орда наважиться застосувати біологічну чи хімічну зброю в Україні. 

Втім поки що у Пентагоні заявили, що поки не можуть підтвердити інформацію про те, що російські війська застосували хімічну зброю проти українських захисників у Маріуполі.

"Ми терміново працюємо з партнерами, щоб перевірити деталі", – заявила міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс про вчорашню хімічну атаку на Маріуполь."Будь-яке застосування такої зброї буде безжальною ескалацією цього конфлікту, і ми вимагатимемо від путіна та його режиму відповіді", – написала міністр.

Прессекретар Пентагону Джон Кірбі повідомив, що США занепокоєні потенційним використанням хімічної зброї в Україні. "Ці повідомлення, якщо вони правдиві, викликають глибоке занепокоєння і відображають наші побоювання щодо того, що росія може використовувати в Україні різні засоби придушення заворушень, зокрема сльозогінний газ, змішаний з отруйними речовинами", – зазначив Кірбі.

Надійшли подробиці про стан постраждалих від хіматаки росіян у Маріуполі. Контакт цивільних з отруйною речовиною був мінімальний, тому що епіцентр ураження був трохи далі від людей. Військовослужбовці знаходилися дещо ближче. Про це повідомили у полку "Азов" Маріуполь. "Серед постраждалих цивільних найгірший стан – у літньої жінки. Основна симптоматика постраждалих: гіперемія обличчя, підвищення артеріального тиску, сухість та печія в області ротоглотки, слизових ділянок очей", – йдеться у повідомленні.

Ймовірно, ворогом було застосовано отруйні речовини задушливої дії. 

Перемовини України з росією

Переговори точаться дуже важко, вони продовжуються на рівні робочих підгруп. росія намагається чинити тиск на мирні переговори своїми публічними заявами, – розповів про хід переговорів Михайло Подоляк.

"Росія заявляє, що її мета в Україні – "захистити людей на Донбасі".  Просто у цей момент російські мобільні крематорії спалюють тіла тисяч цивільних у Маріуполі, другому за розміром місті Донецької області.  Ті, що вижили, помирають від голоду.  Від чого ви їх захищаєте?  Від життя?", – прокоментував Подоляк сьогоднішню цинічну заяву Путіна про "захист Донбасу".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Хроніка подій: сорок восьмий день оборони України від російської агресії

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний продемонстрував ізраїльські "дронобійки" від Skylock – комплекси знищення безпілотників EDM-4S Skysweeper. Ручні системи РЕБ боротьби з БПЛА незабаром надійдуть на фронт.  Понад 10 таких систем перебувають на озброєнні української армії ще з 2020 року.

Німеччина, Нідерланди і Швеція заявили, що виділяють €2,5 млн Міжнародному кримінальному суду (МКС), щоб допомогти у розслідуванні воєнних злочинів в Україні. Наразі, як повідомила Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова, відкрито вже 5,8 тис. розслідувань воєнних злочинів в Україні. 

Хроніка подій: сорок восьмий день оборони України від російської агресії

9 квітня відбулось весілля сина Девіда та Вікторії Бекхемів – Брукліна та спадкоємиці мільярдера Ніколи Пельтц. Молодята попросили 500 своїх високоповажних гостей не дарувати їм коштовні подарунки, а направити всі кошти на допомогу Україні.

Голова Світового банку Девід Малпасс готує для України пакет підтримки на суму $1,5 млрд. на надання населенню держпослуг.

війна

Злочини окупантів проти України тепер буде зафіксовано у HD якості – приватні компанії AXON та Benish GPS передали МВС України нагрудні відеореєстратори загальною вартістю 4 млн доларів. Це дозволить українським правоохоронцям ефективно збирати та оцифровувати докази військових злочинів росії проти України Обладнання, отримане МВС, вважається одним із найкращих зразків у своїй галузі. Надані компаніями боді-камери використовуватимуть слідчі та криміналісти для фіксації слідів військових злочинів, а дані передаватимуться до єдиного архіву історичної пам'яті про агресію росії проти мирної України.

У Міноборони Великобританії заявили, що в країну найближчими днями прибудуть українські військові, яких навчатимуть керувати бронетранспортерами.  Партію зі 120 бронемашин Великобританія має передати Україні у рамках військової допомоги.

Допомога біженцям

​​Канада розширює пакет допомоги українцям. Окрім того, що у країні вже понад місяць діє програма екстреного виїзду для українців та їхніх родин CUAET, окремі провінції Канади пропонують додаткову допомогу із працевлаштуванням, навчанням, медичним обслуговуванням та навіть фінансову підтримку.

Розширено і загальний пакет допомоги Канади українцям за програмою CUAET.

Тепер він міститиме:

  • чартерні перельоти для українців;
  • короткотермінову фінансову допомога для задоволення базових потреб;
  • тимчасове розміщення у готелях Канади до двох тижнів.

У Норвегії, Швеції, Литві, Польщі та Ірландії надрукували 25 716 книжок для дітей українських біженців, повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Деякі діти вже розпочали навчання в іноземних школах, дехто проходить період адаптації, тому українські книги обовʼязково стануть у нагоді.

Новини від партнерів

Європол розпочав операцію "Оскар" з пошуку російських активів, які підпадають під санкції ЄС через вторгнення рф в Україну.

Влада Варшави вилучила на користь міста комплекс будівель, що належав росії. Місцеві жителі насмішливо прозвали його "Шпигунове". Наразі будівлі мають оглянути та відремонтувати. Далі їх передадуть для потреб українців.

У Польщі зникли 100 танків

У Польщі зникли 100 танків. Привезли під кордон уночі, залишили (заправленими) та пішли.  На ранок приходять – бац!  – Танків немає. Певно відправилися до українських "воєнторгів".

Бельгія готується знову відкрити своє представництво у столиці України. Про це заявила міністр закордонних справ Бельгії Софі Вільмес. Відзначимо, дипломати країн Балтії також повертаються до Києва. Також поновили роботу посольства Туреччини і Словенії. 

У Німеччині в місті Ганновер любителі

У Німеччині в місті Ганновер любителі "росіюшки" влаштували автопробіг із рашистськими державними прапорами. Як повідомив польський журналіст Вітольд Шабловський, автопробіг тривав недовго. Українці зупинили учасників шабашу та закидали кінськими фекаліями.

А у Варшаві затримали російського шпигуна та двох білорусів. Арештовані інформували спецслужби рф про стратегічні об'єкти боєготовність збройних сил Польщі та НАТО.

Ідея примирення українців з росіянами дуже подобається Ватикану, як і паралельний світ, в якому він існує. За задумом Папи Римського під час передвеликодньої Хресної ходи цієї п'ятниці у Римі на 13-ій станції хрест триматимуть українка Ірина і росіянка Альбіна, які разом працюють в Італії в госпісі. Вони символізуватимуть єднання і примирення в лоні церкви. 

Мер литовського Вільнюса заявив, що педагогів, які підтримують російську агресію проти України, звільнятимуть.

Що там на росії?

Хроніка подій: сорок восьмий день оборони України від російської агресії

Трохи української народної магії. Ми дістанемо окупантів, де б вони не були.

Московія призначила генерала Олександра Дворнікова командувачем військ в Україні. Однак, в Білому домі переконані у тому, що це не виправить стратегічний провал кремля. "Ми знаємо, що це генерал, відповідальний за звірствами, які ми спостерігали в Сирії. І ми очікуємо, що це буде продовженням того типу звірств, які ми вже спостерігали в Україні. Але знову ж таки все пішло не за планом президента путіна, і ми не очікуємо, що кадрові зміни це виправлять", – заявила прессекретарка Білого дому Джен Псакі.

Вночі в Бєлгородській області на кордоні з Україною невідомі підірвали залізничні колії. Про це повідомив голова регіона.

Начальник ГУР Міністерства оборони України, генерал-майор Кирило Буданов заявляє: "Російські спецслужби планують серію терактів з мінуванням і підривом житлових будинків, лікарень та шкіл у російських населених пунктах. А також нанесення ракетно-бомбових ударів по місту Білгород чи одному з міст Криму". Буданов переконаний: провальне виконання плану з мобілізації в рф змушує путінський режим пускати в дію брудні сценарії, щоб емоційно сколихнути російське суспільство і ще більше його консолідувати проти українців: "Для цього вони планують вибухи в російських житлових будинках чи ракетні обстріли, щоб звинуватити в цьому ЗСУ та добровольчі батальйони".

Ідея примирення українців з росіянами дуже подобається Ватикану, як і паралельний світ, в якому він існує. За задумом Папи Римського під час передвеликодньої Хресної ходи цієї п'ятниці у Римі на 13-ій станції хрест триматимуть українка Ірина і росіянка Альбіна, які разом працюють в Італії в госпісі. Вони символізуватимуть єднання і примирення в лоні церкви. 

Мер литовського Вільнюса заявив, що педагогів, які підтримують російську агресію проти України, звільнятимуть.

А що чутно про білорусів?

Вранці Лукашенко прибув до російського Благовіщенська. Звідти він та путін вирушили на космодром Східний. На космодромі президенти двох країн мають провести прес-конференцію, присвячену, зокрема, й війні в Україні. 

Після зустрічі з Лукашенко путін заявив, що розпочати діалог з Україною стало можливим багато в чому завдяки Лукашенку. Також він сказав, що "цілі операції із захисту Донбасу будуть досягнуті, вони благородні. Київ публічно відмовився виконувати Мінські угоди, продовжувати терпіти геноцид було неможливо". Саме тому цей виродок влаштував справжній "благородний" геноцид в Україні.

Лукашенко у свою чергу розказав, що обговорив із путіним Бучу, і назвав це… психологічною спецоперацією Британії. "Ми сьогодні докладно обговорювали "психологічну спецоперацію" в Бучі, яку провели англійці. Якщо вам потрібні адреси, паролі, явки, на чому приїхали, то ФСБ рф може надати цю інформацію", – заявив Лукашенко. 

На заяву Лукашенко відреагувала лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська: "Лукашенко назвав різанину у Бучі "психологічною спецоперацією, яку проводять англійці (!)". Яка маячна спроба перевернути все з ніг на голову і приховати злочини. Білоруський диктатор винен у них так само, як і путін — адже російські солдати прибули до Бучі з території Білорусі за згодою режиму".

Білорусь ввела ліміт на вивіз продуктів – вивезти можна не більше кілограма борошна, круп, макаронних виробів, цукру та солі, не більше літра соняшникової олії, до 3 банок консервів. 

Російський брехунець

У феномені російської пропаганди розбиралася CNN. "Росіяни, які дізнаються правду із державних ЗМІ, живуть в альтернативній реальності" – такий висновок зробило видання. 

  • "Російська армія зображується переможною, яка не чинить звірств і не несе втрати, а тому росіяни мають всі підстави пишатися тим, що вони бачать на державному телебаченні, — зазначає  аналітик Мадлен Роуч.
  • "рф створює стільки абсурдних заяв, що якимсь із них у результаті вірять.  Вона заперечує найочевидніші факти, як-то убивство мирних жителів у Бучі, а тому люди просто здаються і кажуть: "Я не знаю, де тут правда, я не можу за всім встежити", – додає фахівець із перевірки фактів Деніел Дейл.

Російські госпіталі наразі переповнені військовослужбовцями, які брали участь у бойових діях на території України, з пораненнями різної тяжкості. Більшість з них не бажають повертатися у зону бойових дій. Цю ситуацію російські пропагандисти намагаються переламати за допомогою спецвипуску "Комсомольской правды". В ньому розміщені постановчі фотографії радості "звільнених українців", матеріали про "фейковість" світової преси та про підтримку росіян війни проти України.

Російська пропаганда поширює черговий фейк про нібито виробництво біохімічної зброї на Азовсталі в Маріуполі, — попереджає гендиректор комбінату Енвер Цкітішвілі. "Всі наші підприємства у Маріуполі законсервовані у перший тиждень вторгнення росії до України.  Хімічні реактиви, які використовуються металургами в процесі виробництва, знищені ще 25 лютого, про що є всі необхідні документи.  На Азовсталі немає жодних секретних тунелів із біохімічними лабораторіями", – написав Цкітішвілі.

А Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай спростував інформацію кремлівських ЗМІ про те, що українська армія нібито хоче підірвати резервуари з 10 тоннами хлору у Попаснянському районі для очищення води. Провокації рашистів не пройдуть! 

 Трофеї ЗСУ

Трофеї ЗСУ

"росія", яку перетворили на утиль бійці 93 бригади Холодний Яр.

Трофеї ЗСУ

А це "Тигр", якого окупанти, тікаючи від наших військових, залишили разом з ключами та паливом. Тепер буде служити на благо ЗСУ.

Журналіст Юрій Бутусов показав трофейний танк Т-80, що був захоплений нашими військовими, завдяки координатам російських пропагандистів.

Санкціями по агресору!

МЗС Японії оголосило санкції щодо 398 громадян росії та 28 організацій з рф через повномасштабне вторгнення в Україну.

США готують новий безпековий пакет для України, — повідомляє CNN з посиланням на представників Міноборони.

Україна пропонує міжнародним партнерам застосувати "іранську модель" санкцій щодо "Газпрому", коли російський газ ітиме в ЄС, але кошти за нього не надходитимуть в росію.

Фінський виробник техніки Nokia йде з російського ринку.

Життя з урахуванням бойових дій

В Україні запрацював додаток "ТиХто" для перевірки підозрілих осіб та диверсантів на блокпостах, на вулиці

Завдяки додатку можна перевірити:

  • чи відповідає фото в паспорті дійсності, чи є паспорт недійсним та чи вважається він втраченим;
  • чи перебуває людина в державному розшуку;
  • чи накладені на неї санкції РНБО та чи присутня ця особа в реєстрі терористів;
  • чи є особа включена до списку воєнних терористів і ДРГ або бази "Миротворець";
  • чи перебуває авто особи в розшуку.

Завантажити додаток можна для android та iOS.

В Україні хочуть заборонити російську музику на радіо та телебаченні, — повідомляє Верховна Рада. Відповідний законопроект уже зареєстровано у парламенті. Нарешті! 

У Генштабі ЗСУ не вважають порушенням закону вручення повісток у військкомат на вулицях чи блокбостах.  Про це йдеться у коментарі військового відомства виданню "Українські новини". У Генштабі уточнили, що всім поспіль повістки не вручають, а лише тим, хто підлягає мобілізації, не прийшов у військкомат, і про них є відповідна інформація в базі.

Укрпошта ввела в обіг нові марки

Укрпошта ввела в обіг нові марки. На церемонії погашення були автор культової фрази Роман Грибов та автор ілюстрації, яка перемогла у народному голосуванні за кращий ескіз для поштової марки Борис Грох, повідомили в Укрпошті. Марку, яка ілюструє всім знайому фразу про "руський воєнний корабель" відсьогодні можна придбати у головпоштамтах або онлайн.

У Києві прибрали плату за місце на парковці на час дії воєнного стану. Про це заявив Віталій Кличко, коментуючи випадки здирництва за паркування. "Не вірте та не платіть шахраям, які активізувалися, щоб скористатися ситуацією!  Якщо з вас вимагають гроші за паркування – викликайте поліцію!", – наголосив Кличко.

Суму у 5,6 млн грн, що зібрали на відновлення Костелу святого Миколая, спрямують на потреби українських військових.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про 100% гарантії держави на депозити населення у банках під час війни. Сума відшкодування становитиме 600 тисяч гривень замість нинішніх 200 тисяч.

Київ і область

Хроніка подій: сорок восьмий день оборони України від російської агресії

Через залишені росіянами боєприпаси та заміновані регіони, саперам доведеться розмінувати близько 300 тисяч км². Це майже половина України. Про це на брифінгу сказав головний сапер ДСНС Олег Бондар. За його словами, щодня вилучається та знешкоджується в середньому від 2 до 6 тис. вибухонебезпечних предметів. Наразі основні зусилля з розмінування територій зосереджені на Ірпінсько-Бучанському, Чернігівсько-Броварському, Ніжинському та Тростянецькому напрямках.  Також піротехніки працюють у Харківській та Миколаївській областях.

У районі чергове жахливе виявлення розстріляної окупантами сім'ї: загинуло троє жінок та двоє дітей. 12 березня зі Здвижівки їхало 15 автівок з цивільними та усіма позначками, що це мирні люди (написи "Діти" та білі шматки матерії). Солдати рф спинили їх у селищі Гавронщина, та не дали їм вийти. Вони переночували і спробували виїхати 13-го. БМП росії вдарив по колоні важким кулеметом. 5 вбитих людей, серед яких 2-річна дитина. Всі вмерли на місці. Сім людей з колони (серед них двох поранених) місцевий мешканець Юрій переховував у себе до відступу росіян. Він же і поховав загиблу родину у себе на городі. На фото ексгумація загиблої родини з передостаннього авто:

У селі Шевченкове на Київщині знайшли тіла шістьох застрелених українців. За даними Броварської окружної прокуратури, у селі Шевченкове військові рф вбивали мирне населення під час тимчасового захоплення села. Відкрито справу за статтею про порушення законів та звичаїв війни.

У Вишгородському районі встановлена понтонна переправа через річку Здвіж біля села Катюжанка, завершується влаштування під'їздів з твердим покриттям. 

Завершене влаштування мостової переправи біля села Казаровичі. 

Розпочались підготовчі роботи по відновленню мостового переходу через річку Ірпінь біля села Демидів. 

Бородянка

Бородянка. Рятувальники продовжують розчищати завали та розшукувати під ними тіла людей. Точна кількість загиблих невідома.

З початку проведення робіт із-під тонни бетону вилучили 19 загиблих. "Після ворожих бомбардувань місцеві жителі намагалися самостійно розібрати завали, але окупанти відкривали по них вогонь…" – згадує місцева мешканка.  Вона досі не знайшла тіла своїх дітей та онуки.

Бучанська різанина: російські війська вбили понад 400 мирних жителів за період окупації, повідомив голова ОВД. Раніше повідомлялося про 320 жертв.

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: сорок восьмий день оборони України від російської агресії

Через нічні обстріли Луганщини російськими військовими, одна людина загинула, ще троє поранені, – повідомив керівник ОВА Гайдай. Найбільше постраждали житлові масиви Рубіжного, Лисичанська, Сєвєродонецька та Новодружеська. Вогонь росіяни відкривали по Сєвєродонецькій громаді, Лисичанську, Кремінній, Новодружеську, Рубіжному. Ними пошкоджено 17  об'єктів – 12 житлових будинків та 4 об'єкти інфраструктури, нежитлові споруди.

На Донеччині в Очеретинській ВА приблизно з 4 ранку розпочалися обстріли майже по всій лінії в районі сел Новоселівка-3, Красногорівка, Водяне, Пески.

Авдіївська ВА: Обстріли тривають по всій лінії навколо міста, поодинокі прильоти в стару частину міста. Станом на ранок інформації про постраждалих та загиблих не надходило.

Наступ російських військ у Луганській області гальмується через затяжний дощ, повідомив голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. Навіть погода за нас.

Окупанти вісьма снарядами зруйнували гуманітарний центр у Сєвєродонецьку, – повідомила омбудсмен з прав людини Людмила Денісова.

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив, що у Маріуполі від рук росіян загинули до 22 тисяч людей. За словами Кириленко, ситуація у місті важка, і уточнити кількість жертв складно.

Також він розповів, що мешканці області змушені ховати тіла загиблих у дворах житлових секторів. Через постійні обстріли в деяких районах тіла залишаються лежати на вулицях.

22:30 – Сьогодні внаслідок обстрілу на Донеччині поранено ще 2 людей, у тому числі 12-річного хлопчика, повідомив губернатор області Павло Кириленко. Також повідомляється про одного пораненого у Мар'їнці.

Але є і гарні новини: у Маріуполі підрозділ миколаївської 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Белінського в результаті спецоперації зміг вийти з оточення ворога та з'єднатися з полком "Азов". Про це повідомляє "Преступности.НЕТ" із посиланням на одного з офіцерів бригади. "Я не можу розповісти вам деталі, але можу сказати, що зараз ми з'єдналися з полком "Азов". Вийти вдалося декільком сотням морських піхотинців, зокрема й пораненим", – розповів офіцер бригади.

Харківщина

Хроніка подій: сорок восьмий день оборони України від російської агресії

Окупанти продовжують обстріли цивільного населення. Росіяни із РСЗВ почали розкидати по місту міни уповільненої дії. Увечері обстріляли 16-поверхівку. За ніч і день обстрілів в області більше 30 постраждалих серед цивільного на населення, 8 загинули. Кількість ще встановлюється.

По Харківській області тривають бої в Ізюмському напрямку. Також були обстріли мирного населення та цивільної інфраструктури в Балаклії, Дергачівському, Чугуївському районах.

10:00 – Окупанти обстріляли багатоповерховий будинок на Салтівці: є постраждалі.

Миколаївщина

На Миколаївщині, вишукуючи відчайдушні способи диверсій, перевдягнені рашисти на 3 цивільних автівках намагалися видати себе за групу евакуйованих місцевих мешканців, що заблукали. Під'їхавши під таким прикриттям до наших позицій, окупанти спробували атакувати, але отримали гідну відсіч. Втративши 5 своїх, рашисти хутко вшилися з поля бою.

Кім закликав миколаївців не реагувати на російські вкиди у соцмережах. "Окупанти роблять вкиди в український інформаційний простір, а потім відстежують наші реакції та черпають з них інформацію. У росіян поменшало агентури, тому наші соцмережі стають для них джерелом інформації. Через це слід менше писати та обговорювати у соцмережах те, що відбувається у місті.

"Росіянам про це знати не потрібно. Ми рухаємося за планом", – підсумував Кім.

У Миколаєві підрахували приблизну шкоду від обстрілів.  На сьогодні це понад 110 млн. грн. За інформацією мера Олександра Сенкевича, найбільші руйнування зафіксовано у житловому секторі: 550 звернень на 80 млн. грн.  Також сильно постраждали заклади освіти – 46 об'єктів на 20 млн грн. Пошкоджено лікарні (4 млн грн), спортивні заклади (5,5 млн грн) та заклади соцзахисту (1 млн грн).

Херсонщина

На Херсонщині: тривають бойові дії та обстріли на територіях неподалік Дніпропетровщини та Миколаївщини. Є постраждалі, інформація уточнюється. Область перебуває на межі гуманітарної катастрофи. Без електроенергії наразі перебуває 106 населених пунктів.

Гарна новина: староста Старої Збур'ївки Віктор Маруняк, якого ще 21 березня взяли у полон російські військові, вийшов на зв'язок.

Одещина

Хроніка подій: сорок восьмий день оборони України від російської агресії

У порту на Одещині затримали вісім російських вантажних суден та два танкери, які були на профілактичному ремонті. Власники намагалися незаконно вивезти морський транспорт з порту, змінивши прапори. Судна 11 квітня передали до Адміністрації морських портів України, а тепер планують націоналізувати.

Чернігівщина

На Чернігівщині замість трьох зруйнованих мостів біля сіл Смолин, Якубівка та Киселівка встановлять тимчасові споруди для проїзду транспорту. Про це повідомляє Служба автомобільних доріг у Чернігівській області на своїй сторінці у Facebook.

11 квітня підрядні дорожні організації приступили до роботи на дорозі Київ – Вишгород – Десна – Чернігів. Роботи планують завершити за два дні.

Поблизу Киселівки роботи розпочнуть найближчим часом.

Голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус наголошує: в області дуже багато замінованих доріг і полів – там, де стояли російські військові!

Хроніка подій: сорок восьмий день оборони України від російської агресії

Так у селі Красне Чернігівського району 11 квітня підірвався легковий цивільний автомобіль. Внаслідок вибуху 64-річний водій загинув на місці. Про це повідомляє Поліція Чернігівської області на своїй сторінці у Facebook. Поліцейські встановили, що 64-річний місцевий мешканець їхав дорогою з села Ладинка в напрямку Красного. В селі він побачив знайомих, вирішив зупинитися і з'їхав з дороги на узбіччя. Там автівка наїхала на протитанкову міну. Внаслідок вибуху водій загинув на місці.

Хмельниччина

Уночі війська рф завдали ракетного удару по інфраструктурному об'єкту на Хмельниччині. У результаті була пожежа, її ліквідували. Травмованих немає, повідомив керівник ОВА Гамалій.

Голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус закликав жителів міста та області не вірити неперевіреним панічним чуткам, які розганяють по мережі. "Кілька днів лунає: "скоро наступ, терміново тікайте, перевірена інформація, всі силовики вже виїхали з міста" і тд. Ніхто нікуди не виїхав. Не дочекаються. А якщо наступ і буде (ну, хто зна, що в того хворого уральського карлика в голові) – ми гідно зустрінемо ворога, у нас багато подарунків. Ми ж українці, вчимось дуже швидко. Навчились. Don't panic", – написав Чаус у себе в Telegram.

Сьогодні в росії з помпою святкують День космонавтики. А в Чернігові російська ракета на стадіоні імені Юрія Гагаріна залишила слід у вигляді гигантської вирви зовсім недавно:

війна

Дніпропетровщина 

У Синельниківському районі Дніпропетровської області російська ракета потрапила до млина. Постраждалих немає, але будівля зруйнована. Другу ракету, що летіла, збила ППО. Про це повідомив голова облради Микола Лукашук.

Лінію військових зіткнень відсунуто від Дніпропетровської області.  Тепер проходить територіями Херсонської, – заявив голова ВА Кривого Рогу Олександр Вілкул в ефірі телемарафону. За його словами, під контроль України перейшли понад 15 населених пунктів.  На даний момент там відновлюється інфраструктура, насамперед електропостачання.

Сумщина

Російська війська стоять на кордоні з Сумською областю, але сил для удару у них немає. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький у відеозверненні. "Щодо питання можливого вторгнення і загрози. Дійсно, війська на кордоні з Україною є. На кордоні із Сумською областю – є. Вони постійно переміщуються, передислоковуються, їх то більше, то менше, але наразі ми не спостерігаємо такого ударного угруповання", – зазначив він. За словами Живицького, триває робота над тим, щоб вторгнення не відбулося. Очільник ОВА додав, що людям залишати територію області не потрібно.

Запоріжжя

У Запорізькій області спецпризначенці СБУ затримали жителя регіону, який коригував ворожу артилерію по позиціям ЗСУ. Тим, хто спрямовував удари ворога по своїм співвітчизникам у пеклі буде приготовлено окремий котел.

Полтавщина

22:00 – Ворог знову атакував Миргород, – повідомив голова Полтавської ОВА. У місті два прильоти. Інформація щодо наслідків і постраждалих уточнюється.

Хмельниччина

Уночі війська рф завдали ракетного удару по інфраструктурному об'єкту на Хмельниччині. У результаті була пожежа, її ліквідували. Травмованих немає, повідомив керівник ОВА Гамалій.

Житомирщина

"Укравтодор" зводить тимчасову переправу на трасі Київ-Житомир біля Стоянки. Її планують відкрити вже на початку наступного тижня. Україна починає відбудовуватися! Перемога за нами! 

Захід України

Кремль планував створити "народні республіки" у західних областях України, – повідомляє СБУ. Один із учасників угруповання пішов на співпрацю зі слідством. Він розповідає, що група почала роботу з повалення конституційного ладу ще влітку 2021 року. Для захоплення влади угруповання мало завербувати 500 бойовиків і забезпечити їх зброєю. Втілення плану мало збігтися в часі з російським повномасштабним вторгненням в Україну, але завдяки роботі СБУ мережу було викрито, а її організатора та ключових осіб – затримано на початку березня в Івано-Франківській і Хмельницькій областях.

Третина міста Рівне позбавилася залежності від російського газу, замінивши його тріскою з місцевих лісів, – розповів голова Рівненської ОВ Максим Коваль. Ще 23 лютого у Рівному стартували пускові налагоджувальні роботи котельні ТОВ "Рівнетеплоенерго" на біосировині – трісці.  Сьогодні вона вже забезпечує теплом 11 об'єктів соціальної сфери та 91 багатоповерхівку.

війна

А ще у Рівному за допомогою слова "паляниця" викрили російського шпигуна з вибухівкою. 42-річний уродженець Гомеля плутався у поясненнях, не міг пояснити мету перебування у Рівному. Під час звичайної перевірки інспектори виявили у нього підозрілі блокнот та записи, а також згорток, замотаний скотчем з невідомою речовиною, ймовірно, вибуховою. "Чоловік не міг вимовити слово "паляниця", на його думку, це слово означає споруду з балок. На місце патрульні викликали працівників СБУ, які надалі виявили у росіянина паспорт громадянина росії для виїзду за кордон, внутрішній паспорт росії, військовий квиток росії,  документи, що підтверджують наявність нерухомості в росії та Криму, а також адміністративний протокол, складений на нього ФСБ росії. З ідіота такого рівня могли зробити шпигуна тільки на росії.

6
4508

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: