fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:34 08 Кві 2022

Хроніка подій: сорок четвертий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 8 квітня і вже сорок чотири дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

За минулу добу на території Донецької та Луганської областей відбито 7 атак ворога, знищено 4 танки, 2 артилерійські системи, 10 одиниць броньованої та 11 – автомобільної техніки противника. Авіація Повітряних Сил продовжувала завдавати ударів по місцях скупчення військ противника.

"Ця війна демонструє, як багато всього не хотіли помічати в нашій країні. У наших людях. Як багато світ вірив чужій пропаганді та російським міфам про Україну, а не тому, що є насправді. Ми ж завжди були такими… сміливими. Найсміливішими у світі. Бо хто ще робив би те, що роблять українці?", –  сказав Володимир Зеленський під час відеозвернення наприкінці 43-го дня війни.

Апарат РНБО на доручення президента веде реєстр колаборантів. Найближчим часом його оприлюднять, щоб усі бачили їхні прізвища, імена, по батькові, заявив секретар РНБО Олексій Данілов. "Там буде дуже багато дивовижних людей, які до 24 лютого виступали на всіх телеканалах. Вони були завсідниками та навіть ведучими деяких програм і на наших каналах кричали про нашу державу, свободу слова", – пообіцяв Данілов.

В Україні розпочалася третя хвиля загальної мобілізації, під час якої призову підлягають громадяни, що належать до мобілізаційного резерву, – тобто військові кафедри вузів, що закінчили, як офіцери запасу, а також ті, кого не закликали під час попередніх мобілізаційних хвиль.

ООН відновить присутність у Києві, – заявив представник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік.

Ухвалене вчора історичне рішення про ленд-ліз означає, що війна путінського режиму загрожує всій демократичній моделі світу, як раніше існування Гітлера

Сам факт існування путінської росії загрожує світовій демократії, – висловився Кирило Буданов, начальник ГУРТКИ МО України.

80% українців відчувають гордість за свою країну, – про це свідчить свіже дослідження соціологічної групи "Рейтинг". Пів року тому людей, які відчувають гордість за Україну, було більш ніж удвічі менше.

Захоплене росіянами рятувальне судно "Сапфір" повернулося під контроль України. Сьогодні його доставили в румунський порт Суліна. Над поверненням "Сапфіра" працював особисто Президент України, вся команда Офісу, Міністерство інфраструктури та Міжнародна Морська Організація (IMO). 

Росіяни ґвалтують дітей на тимчасово окупованих територіях України! Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Жертвами звірств стали:

  • Дівчинка, 14 років, зґвалтована 5 чоловіками-окупантами. Зараз вагітна. Буча.
  • Хлопчик, 11 років, зґвалтований на очах у мами – її прив'язали до стільця, щоб дивилася. Буча.

Чи можна когось ненавидіти більше, ніж росіян?

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн після візиту до Бучі заявила, що всіх винних у звірствах притягнуть до відповідальності: "Важливо було розпочати мій візит у Бучі. Тому що у Бучі наша людяність руйнувалася. Мій меседж українському народу: винних у звірствах буде притягнуто до відповідальності. Ваша боротьба – наша боротьба. Я сьогодні у Києві, щоб сказати вам, що Європа на вашому боці", – написала фон дер Ляєн у Twitter.

Також Урсула фон дер Ляєн у Києві офіційно передала Президенту Зеленському опитувальник, заповнення якого є необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС. Україна відповість на анкету про вступ до ЄС протягом тижня, — запевнив Зеленський. Заявку України про вступ до Євросоюзу подадуть до Європейської Ради цього літа

З вечірнього звернення Президента Зеленського: "Як і масові вбивства в Бучі, як і багато інших воєнних злочинів росії, ракетний удар по Краматорську має стати одним зі звинувачень на трибуналі, який обов'язково відбудеться. Відповідальність неминуча".

Гуманітарні коридори 

війна

За вчорашній день гуманітарними коридорами вдалося евакуювати 4 676 людей. Зокрема, з Маріуполя та Бердянська на власному транспорті та автобусах до Запоріжжя змогли доїхати 3 256 людей.

Три евакуаційні потяги, які були заблоковані через авіаудар російської авіації по шляхопроводу в районі станції Барвенкове, продовжили рух. Потяги вже знаходяться на безпечній відстані від епіцентру авіаудару та прямують за визначеним маршрутом. Серед пасажирів поранених та постраждалих немає.

На 08 квітня 2022 року погоджено 10 гуманітарних коридорів:

Донецька область: 

  • Маріуполь – Запоріжжя (на власному транспорті).

Запорізька область: 

  • Бердянськ – Запоріжжя (на власному транспорті та автобусами).
  • Токмак – Запоріжжя (на власному транспорті та автобусами).
  • Мелітополь – Запоріжжя (на власному транспорті). 
  • Енергодар – Запоріжжя (на власному транспорті). 

Луганська область: 

  • Сєвєродонецьк – Бахмут.
  • Лисичанськ – Бахмут.
  • Попасна – Бахмут.
  • с. Гірське – Бахмут.
  • Рубіжне – Бахмут.

9:40 – Майже всю колону автобусів, які їхали до Мелітополя з гуманітарною допомогою для подальшої евакуації людей, забрали російські військові.  Про це повідомив голова Запорізької ВА Олександр Старух. Водіям наказали пересісти в один автобус та повертатися назад.  Інші автобуси російські окупанти конфіскували.

13:00 – через ракетний обстріл залізнична станція у Краматорську закрита для прийому поїздів 8 квітня. Евакуаційні рейси вирушать зі Слов'янська до Ужгорода, Львова, Чернівців, Тернополя та Одеси, повідомили в Укрзалізниці.

23:00 – За сьогоднішній день евакуйовано 6665 осіб, – повідомила Ірина Верещук.

Трофеї ЗСУ

війна

Черговий "Орлан-10" російської федерації посадили фахівці радіоелектронної боротьби на Луганщині. Окупанти постійно використовують такі безпілотні літальні апарати для ведення розвідки та коректування вогню артилерії по позиціях українських захисників. 

Протитанковий ракетний комплекс "Стугна-П" продовжує полювати на новітній гелікоптери рашистських окупаційних військ. Український десантник Юрій Кочевенко, бійці 95-ї окремої десантно-штурмової бригади знищили ще один сучасний гелікоптер рашистів Ка-52.

На Київщині гвардійці Національна гвардія України виявили службову документацію російського модулю розвідки і управління. Подібного роду документи допоможуть краще зрозуміти методи ведення розвідки та управління військами противника, а також принципи функціонування відповідного програмного забезпечення  для ефективної протидії військам російської федерації.

Перемовини України з росією

Переговори між Україною та росією в онлайн-форматі ведуться безперервно, але емоційне тло розмов після подій у Бучі змінилося. Про це розповів представник української делегації Михайло Подоляк у інтерв'ю "РБК-Україна". "Це не питання власне ведення переговорів, а емоційне тло, на якому ці переговори ведуться. Українське суспільство зараз зі значно більшим негативом відноситься до будь-якої переговорної концепції, що стосується рф", – пояснив Подоляк.

Також, за словами Подоляка, поки що складно назвати дату наступної очної зустрічі делегацій.  Це від багатьох чинників, зокрема і стану справ на фронті.

Франція готова бути одним із гарантів безпеки для України після війни, – заявив Макрон.

При чому сам Макрон вважає, що війна в Україні найближчим часом не закінчиться. "Цей конфлікт, на жаль, не завершиться найближчим часом. Я думаю, що ми побачимо дуже тяжку ситуацію на Донбасі найближчими днями та тижнями.  Тому ми робимо все разом із Туреччиною та Грецією та ООН для організації гуманітарних операцій у Маріуполі" – заявив Макрон в ефірі радіостанції RTL.

Гарантом безпеки України висловила готовність стати і Італія. Також там вважають за необхідне залучити міжнародних посередників до переговорів про мирне врегулювання. Про це заявив міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо.

Міністр закордонних справ рф лавров заявив, що росія запропонувала включити Білорусь у число країн-гарантів безпеки України. Таких "гарантів" нам точно не треба.

 Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

війна

Австралія, як і обіцяла, передала Україні 20 бронетранспортерів Bushmaster на $38 млн. Фото надсиланої техніки опублікував посол України в Австралії Василь Мірошниченко.

Голова Європейської ради Шарль Мішель повідомив про ініціативу глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля збільшити військову допомогу Україні на чергові 500 млн євро. "Після швидкого схвалення це збільшить до 1,5 млрд євро підтримку України військовою технікою від ЄС", — написав Мішель у Twitter.

Канада виділить $1,5 млрд на зброю та фінансову допомогу для України, – про це повідомив депутат канадського парламенту Іван Бейкер. Уряд Канади вніс до парламенту новий бюджет на 2022-23 роки, у яких передбачено фінансування купівлі зброї та нові кредити для України.

Міністр оборони США Ллойд Остін публічно підтвердив, що Сполучені Штати забезпечують надання розвідувальної інформації українським силам для ведення бойових операцій, зокрема, на сході України. Про це глава Пентагону заявив під час слухань у Комітеті з питань Збройних сил Сенату США, повідомляє CNN.

Вже сьогодні США поставила в Україну 12 000 протитанкових систем, 1400 ППО, "сотні" дронів- камікадзе. Окрім того тисячи боєприпасів, каски, бронежелети і військове обладнання. Про це повідомила Адміністрація Джо Байдена.

НАТО надасть Україні обладнання для хімічного та біологічного захисту, – генсек Альянсу Єнс Столтенберг. НАТО також підтримуватиме кібербезпеку.

А ось канцлер Німеччини Олаф Шольц незважаючи на тиск з боку кількох інших високопосадовців затягує остаточне рішення щодо того, чи надавати Україні високоякісні танки для війни проти росії. Про це повідомляє Politico з посиланням на чотирьох людей, знайомих з обговореннями. Його партнери по урядовій коаліції розчаровані такою позицією канцлера.

Словаччина надала Україні системи протиповітряної оборони С-300. Інформацію підтвердив прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер. "Український народ мужньо захищає свою суверенну країну та нас. Наш обов'язок допомагати, а не стояти осторонь і не помічати загибель людей у результаті російської агресії", – написав прем'єр у Twitter.

Крім того Україна хоче купити у Словаччини самохідні артилерійські установки "Zuzana". Переговори щодо закупівлі цієї техніки майже завершено.  Україна отримає 2 батареї техніки, тобто 16 машин.  

Велика Британія надасть Україні додаткову військову допомогу на 130 млн доларів — йдеться про протитанкові комплекси, шоломи, бронежилети та прилади нічного бачення.

Пентагон опублікував кількість поставок в Україні з початку війни з рф. Це 5000 систем JAVELIN, 1400 систем STINGER, 7000 протитанкових систем, 50 000 000 патронів і тд. Тільки з 24 лютого, коли почався наступ, США виділили понад 1,7 мільярда доларів на допомогу Україні щодо безпеки.

Допомога біженцям і тим, хто їх приймає

Німеччина погодила фінансову підтримку для українських біженців у розмірі €2 млрд.

Новини від партнерів

війна

Весь світ зараз із українцями! Легендарний рок-гурт Pink Floyd вперше за майже 30 років випустив нову пісню — "Hey Hey Rise Up" ("Гей, гей, вставай") у колаборації з Андрієм Хливнюком та його "Червоною калиною". Всі виручені кошти підуть на гуманітарну допомогу Україні. Слухати і дивитися тут:

В Естонії громадяни росії та Білорусі більше не зможуть отримувати нові дозволи для проживання, роботи та бізнесу. Проте країна не анулює вже чинні дозволи на проживання, перебування та роботу. Ставимося до цього з розумінням – треба ж щось і на десерт залишити.

Сейм Латвії затвердив законопроєкт, згідно з яким 9 травня цього року буде Днем пам'яті постраждалих та загиблих в Україні. В цей траурний день буде заборонено проводити масові розважальні та святкові заходи.

війна

Жителі Лондона принесли до посольства рф речі, які вони можуть "забрати собі як трофеї". Серед них: пральна машина, тостер, ганчірки, білизна, дитячі іграшки та прикраси. Все те, що росіяни мародерили на українській землі.

Збірна Казахстану з хокею відмовилася від участі у турнірі в росії.

Дипломати повертаються до Києва:

  • 7 квітня до української столиці повернувся посол Литви Вальдемарас Сарапінас. Перший час у Києві працюватимуть шість литовських дипломатів та співробітників.
  • Також увечері 7 квітня латвійські дипломати відновили роботу у посольстві в Києві. Посол приєднається до них після консультацій у Ризі, повідомив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Ринкевічс.
  • Найближчими днями планує повернутися до української столиці і посол Естонії.
  • Раніше у Києві поновили роботу посольства Туреччини і Словенії.

Відновлює свою діяльність у Києві і представництво Євросоюзу. Про це повідомив глава представництва Матті Маасікас. Як він написав вранці у своєму Твіттері, прямує до України "в доброму товаристві", разом з президенткою Єврокомсії Урсулою фон дер Ляєн та верховним представником ЄС Жозепом Боррелем. "Раніше ніколи не уявляв, що таке просте повідомлення може зробити мене таким щасливим", – зазначив Маасікас.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр наполягає скликати трибунал з військових злочинів проти президента путіна та лаврова, — пише Der Spiegel.

Що там на росії?

Прессекретар президента рф пєсков заявив, що росія має значні втрати у війні з Україною, проте не назвав точної цифри. Вперше рф заявила про суттєві втрати від початку повномасштабного вторгнення на офіційному рівні. Також прессекретар путіна назвав нову причину повномасштабного вторгнення росії в Україну. Це… запобігання Третій світовій війні. А ще пєсков наголосив, що Маріуполь це частина еленер. Навіть не "ДНР", а "ЛНР". Хоч би на карту глянув.

Курс рубля більше не відображає реальність, а штучно підтримувати його шкідливо для економіки, кажуть західні банкіри, аналітики та преса. У росії тепер два валютні курси – чорний та біржовий.  Через обмеження курс зростає на біржі, де попит штучно занижений, а пропозиція штучно завищена. "Можна розбити вікна, вимкнути опалення і вдавати, що прийшло літо", – коментує голова ЦБ Латвії Мартіньш Казакс. З ним згоден його фінський колега Лікка Корхонен:  "Рубль перестав бути вільно конвертованою валютою.  Отже, його офіційний курс не має майже жодного значення", – сказав Корхонен.

У росії готуються ініціювати низку законопроєктів, які дозволять усиновлювати дітей, вивезених із тимчасово окупованих територій України до рф, за спрощеною процедурою. Це прямо порушує права малолітніх громадян нашої країни, а також норми Конвенції ООН із захисту дитини, заявляє радник-уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук. 

Російський оператор експрес-доставки документів та вантажів СДЕК ускладнив життя окупантам-мародерам. Компанія відмовилася приймати до відправки посилки з товарами, якщо відправник не може підтвердити право власності на них, наприклад, надавши касовий чек із магазину. Причому зробили це тільки після того, як відправлення краденого набули всесвітнього розголосу.

А що чутно про білорусів?

На білоруску порушили кримінальну справу за лист проти війни до адміністрації Лукашенка. У своєму листі активістка руху "За Свободу" Людмила Романович вимагала прибрати російську армію з території країни і нагадала про обіцянку Лукашенка, що ніхто і ніколи з території Білорусі не атакуватиме Україну.  Тепер Романович ставиться в провину стаття за образу Лукашенка.

Тим часом Білорусь готується до безпосередньої участі у воєнних діях. Збройні сили республіки Білорусь проводять заходи оперативної та бойової підготовки на полігонах по всій території країни. Посилено охорону українсько-білоруського кордону. Також на території республіки Білорусь здійснюється відбір так званих "добровольців" із числа білорусів для комплектування нових підрозділів приватної військової компанії. 

Білорусь ввела держрегулювання цін на шкарпетки, мило та туалетний папір. Також білоруські чиновники будуть контролювати ціни на серветки, підгузки, мийні засоби, зубну пасту та взуття для дітей.

Тим часом російські солдати-мародери тягнуть через Беларусь в рф крадені українські автомобілі. Колони з украденими в Україні авто помічені на дорогах Білорусі. Серед них не тільки легкі авто, а й вантажівки з маркуванням  українських торгових брендів.

Російський брехунець 

війна

Нещодавно в ефірі "Росія-24" вирішили "викрити" українські фейки та показали, як "двоє українців у військовій формі обмотують манекен скотчем, щоб пізніше видати його за труп". На це дівчина з Санкт-Петербурга заявила, що відео знімали 20 березня у Всеволожську, коли постановники трюків з помічником готували манекен до зйомки, щоб він зімітував падіння з вікна для якогось російського серіалу.

На росії розпочалася хвиля звільнень топ-працівників з пропагандистських каналів і видань. Сьогодні звільнилася та поїхала з росії заступниця головного продюсера "Росії-1" Агнеса Немирівська.  Вчора звільнилася редакторка "Першого каналу" Наталія Пєшкова. Звільнився головний художник "Першого каналу" Дмитро Лікін (24 роки там служив). Масово звільняються з "Вестей".  Кинув роботу один із найдавніших продюсерів "Вісті Тижня", а режисер щоденного ефіру зробив заяву прямо під час ефіру. Також звільнилася керівник (близько 15 років на посаді) "путінського відділу".

Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій, машина російської пропаганди  вигадала нову тему про українців, які вимушено виїхали до Європи через вторгнення росії. Пропагандисти рф просувають тезу, що "українці поводять себе нахабно, принижують росіян, бо заражені вірусом українського націоналізму". Так, в одному з "листів від звичайної російської емігрантки з Німеччини" після опису усієї "ницості" автор додає кілька слів про українців:  "…Тут буде розвиватися покоління, яке через 5-10 років повторить історію фашистської Германії".

Проте зараз всі бояться повторити долю не давно знищених фашистів з Німеччини, а їх сучасних послідовників з росії, які перевершили фашистів 20 століття. 

Окупанти вже другий день поширюють новину, що вони "взяли під контроль Маріуполь". Також про "захоплення 98% міста" заявив і рамзан кадиров. Але всі ці повідомлення – неправдиві, повідомляє радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. "Фактично вони просунулись в контролі на один квартал і відносно контролюють територію в районі знищеного Драмтеатру. Назвати це контролем "центру міста" – російське перебільшення", – написав у своєму Telegram-каналі Андрющенко.

Під українським контролем залишаються Приморський район, частина Лівобережного в районі Азовсталі, узбережжя від Азовсталі до порту, сам Порт і території заводів. Це більша частина міста. 

Санкціями по агресору!

Польща закликає ЄС замінити заморозку майна рф та російських олігархів на конфіскацію. "Політика умиротворення росії була політикою боягузтва. Ми повинні відійти від цієї політики", – заявив голова польського уряду Матеуш Моравецький.

Розрахунки за російський газ у рублях вважатимуться обходом санкцій, заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. "Вважаємо, що пропозиція щодо обміну (валюти на рублі. – ред.) буде не тільки представляти ризик для компаній, але також стане обходом санкцій, що діють", – відзначила Урсула фон дер Ляйєн. Цікаво, що на це скаже Орбан?

Ще одні нарешті роздерли очі на 44 день війни. Німецький виробник  продуктів харчування Dr. Oetker нарешті йде з рашки

У росії ще працюють півтори сотні міжнародних компаній. Найбільше – з Китаю, їх 42. Також 28 французьких, 22 американських, 21 індійська, 13 німецьких, 13 японських, 10 італійських компаній. Криваві гроші дорожчі за людські життя.

ЄС вкотре розширив список персональних санкцій.  До нього додали 216 людей. Крім цього ЄС заморозив активи ВТБ, Новікомбанку, Радкомбанку, Відкриття, концерну Калашников і 14 промислових і транспортних компаній.

Компанія Acer остаточно призупинила свою діяльність в росії.

"Аcer думає про постраждалих людей і працює з кількома міжнародними агентствами та неурядовими організаціями над гуманітарною підтримкою", – повідомили на офіційному сайті тайванського виробника комп'ютерної техніки та електроніки.

Кількома днями раніше з російського ринку вийшла й американська компанія Intel, найбільш відома виробництвом процесорів. Раніше там заявляли лише про припинення поставок своєї продукції до рф та білорусі.

Життя з урахуванням бойових дій

війна

В Україні створили корисний Telegram-бот психологічної допомоги. Якщо вам важко впоратися з ситуацією, зверніться до психолога. Однак якщо стресова ситуація відбулася нещодавно, а змоги поспілкуватися із фахівцем немає, – скористайтеся Telegram-ботом першої психологічної допомоги. Цього бота створили на основі сучасних досліджень, тому він справді може допомогти вам у перші години після травматичної події.

Усіх чоловіків, які покинули Україну під час війни без відповідного дозволу, будуть виловлювати на зворотньому шляху. Про це заявив секретар РНБО Данилов під час телемарафону.

З 9 квітня "Нова пошта" закриває відділення на Донеччині. Останній день їхньої роботи – сьогодні.  Видаватимуть посилки, які вже прибули.  Приймати відправлення не будуть.

COVID-сертифікат у додатку "Дія" тепер відображатиметься 1,5 роки з дати щеплення, – повідомили у МОЗ України. Це дозволить українцям за кордоном пред'явити цифровий документ про отриману в Україні вакцинацію від COVID-19, отримати наступну необхідну дозу або мати менші карантинні обмеження, ніж невакциновані особи. Щоб продовжити дію сертифіката, потрібно надіслати повторний запит у програмі.

Київ і область

війна

Арестович заявив, що спроба "взяти Київ" вдруге – з розряду божевільних, і якщо окупанти знову спробують це зробити, то вона закінчиться їхнім провалом набагато швидше, ніж перша. Також радник голови ВП розповів, що ракети, якими стріляють по нас рашисти, були передані їм Україною після підписання Будапештського меморандуму.

В Бучі вже ідентифікували 163 вбитих росіянами мешканців. Загалом знайшли 320 тіл вбитих російськими окупантами бучанців. 

Сьогодні в Бучі почали ексгумацію тіл з братської могили біля церкви Андрія Первозванного і всіх святих, щоб ідентифікувати людей та встановити обставини їхньої смерті.

Бізнесмен Андрій Ставніцер дав наводку українським військовим на свій дім, де окупанти облаштували собі пункт дислокації. Через камери спостереження він побачив, як російська армія завезла до його будинку багато техніки для атаки українських міст. Він дав ЗСУ точні координати і дозволив прицільно вистрелити для знищення ворогів і їхньої техніки.

У Бородянці продовжують розбирати завали.

На допомогу рятувальникам прибули 60 добровольців із Києва. Разом із бійцями ДСНС добровольці розбирають завали, очищають територію від будівельного сміття, шукають тіла загиблих.

У селищі Макарів Київської області виявлено тіла 132 вбитих мирних жителів. Як стверджує глава селища Вадим Токар, цивільних вбили російські військовослужбовці.  За його словами, сам Макаров зруйнований на 40%, а багато будинків не підлягають відновленню.

А в одному з сіл російські окупанти при втечі замінували картоплю, яку виставили спеціально на очах у голодних людей.

Окупанти знищили багаторічний архів і документи, які Україна збирала на Чорнобильській АЕС, – повідомляє "Енергоатом". Практично всі офісні приміщення в будівлях ЧАЕС розворовані.  Також розграблена і знищена сучасна аналітична лабораторія вартістю 6 млн євро.

19:00 – В'їзд у Пущу-Водицю обмежили на невизначений термін. "Військове керівництво прийняло рішення про обмежений в'їзд на територію Пущі і пов'язане воно з величезною кількістю об'єктивних факторів, ряд з яких я, на жаль, не маю право озвучувати", — повідомив голова Оболонської РДА Кирило Фесик.

 

20:30 – сьогодні Бучу відвідала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та європейські посадовці. Європейські урядовці на власні очі побачили усі звірства, які вчинили російські військові над цивільним та мирним населенням Бучі. 

Донеччина і Луганщина

Ворог не перестає завдавати авіаційних ударів та вести обстріли цивільної інфраструктури, зокрема й із застосуванням реактивних систем залпового вогню. Таку діяльність зафіксовано в районах населених пунктів Кремінна, Сєверодонецьк, Новотошківське, Попасна, Новозванівка, Суха Балка, Новоселівка Друга, Степне, Троїцьке, Новобахмутівка, Мар'їнка та Солодке.

На Луганщині тривають постійні мінометні обстріли та позиційні бої у Кремінній, Попасній,  Рубіжному. Ввечері ворог зосередився на Лисичанську.

На території області сталися 24 пожежі в житловому фонді внаслідок обстрілів. Одна людина загинула.

У Попасній окупанти знову застосовували заборонені Женевською Конвенцією зброю. Орки обстріляли населений пункт фосфорними снарядами.

Житель Маріуполя Дмитро Юрін вибрався з оточеного росіянами міста, пропливши крижаним морем 4 км, щоб дістатися підконтрольної Україні території. Вперше цю історію опублікувала британська газета The Guardian.

20:00 – Повідомляється, що підрозділ російських військових, що воював у Сирії, у повному складі відмовився від подальших спроб штурму Маріуполя. У боях проти ЗСУ з 2 по 4 квітня підрозділ втратив близько 30 військовослужбовців.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко у ефірі телепроєкту "FREEДОМ" заявив, що наразі вдалося підтвердити, що 31 тисяча жителів міста примусово депортовані на територію росії чи так званої днр. "Є люди, які готові надати свідчення, як їх примусово вночі під дулом автомату заставляли покинути місто у невідомому напрямі. Потім вони опинялися в Астрахані, Томську, Тамбові, чи інших містах глибоких злиднів росії", – заявив міський голова.

Гірські штурмовики успішно атакують ворога та відкинули загарбників на 6-10 км від міста Кремінна на Луганщині. Росіяни тікали, залишаючи на українській землі свою техніку і зброю.

Окупаційна влада на тимчасово окупованій території Донецької області, так званої "ДНР", отримала вказівки від російських кураторів щодо повернення  на зазначені території людей, які виїхали протягом січня-лютого 2022 року до російської федерації. Відповідно до вказівок місцевих адміністрацій, громадяни повинні повернутись до населених пунктів за місцем реєстрації/проживання після двох місяців перебування на території росії. Схоже росії дуже не вистачає мирних жителів для "живого щита".

20:00 – Місто Золоте обстріляне росіянами. П'ятеро людей поранено, – повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Краматорськ

10:50 – На залізничний вокзал Краматорська прилетіло 2 ракети. Є постраждалі. Деталі уточнюємо, – повідомила Укрзалізниця.

11:30 – Почали з'являтися перші подробиці щодо жахливої трагедії в Краматорську — Ракетний удар прийшовся по залізничному вокзалу, де було багато людей. Повідомляють про 30 загиблих та понад 100 поранених. Людей вбила ракета з написом  "За дітей". Кремлівські ЗМІ, які спочатку написали, що "працюють по скупченню бойовиків ЗСУ", пізніше ці записи видалили та почали звинувачувати в обстрілі українську сторону. Паскудні потвори! Чи є межа цинізму і звірствам росіян?

13:30 – кількість жертв збільшилася до 39 людей, з них четверо — діти, повідомив речник СБУ Дехтяренко. Вчора рашисти розбомбили єдиний виїзд залізницею зі Слов'янська та Краматорська. Після чого пасажирів заблокованих поїздів розмістили на вокзалі. А сьогодні вони вбили десятки мирних людей на Краматорському вокзалі. Це не помилка. Це свідомий тероризм. Атака росіян на вокзал Краматорська має єдину ціль: залякати тих, хто хоче виїхати. Зупинити евакуацію. Залишити цивільне населення у містах під обстрілами, живим щитом, як це завжди роблять росіяни.

14:30 – російське міноборони переконує, що війська рф не використовують ракети "Точка-У" (саме такою ракетою росіяни вранці вдарили по Краматорську), однак розслідувачі Conflict Intelligence Team ще 6 березня писали, що рф повернулася до використання цього типу ракет.

15:30 – Під час ракетного обстрілу на вокзалі в Краматорську було близько чотирьох тисяч людей, повідомив міський голова Олександр Гончаренко. Поранених ушпиталили, їх оперують — багато людей втратили руки та ноги. 

Останні тижні Краматорськ був найбільшим хабом для евакуації з Донецької та Луганської області. Зараз ведеться робота по зміні напрямку евакуації.

Краматорські лікарні не справляються з кількістю поранених, які надходять із вокзалу після ракетного удару. Міський голова Краматорська Олександр Гончаренко заявив, що уламки ракети знайшли за 40 м від епіцентру удару, що свідчить про її високу потужність. 

Цинічний напис на одній з ракет, що вдарили по краматорського вокзалу. Ракетами з такими написами росіяни вбивають українських дітей

Незадовго до нанесення удару по Краматорську у телеграм-каналі "Типичный Донецк" о 10.25 з'явився запис запуску двох ракет. Як повідомляє співтовариство, вони запущені із Шахтарська (територія підконтрольна "ДНР").

Служба безпеки України уже відкрила кримінальне провадження за даним фактом. Наразі дії рашистів кваліфіковано за 438 статтею Кримінального кодексу – порушення законів та звичаїв війни. Краматорськ – ще один доказ того, що світ має спільними зусиллями зупинити російських нелюдей назавжди! 

З-за кордону першим на трагедію у Краматорську відреагував представник ЄС Жозеп Боррель. "Це чергова спроба закрити шляхи відходу тим, хто біжить від цієї невиправданої війни, і заподіяти людські страждання", – заявив він.

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс шокована жахаючими повідомленнями про російські ракетні обстріли мирних громадян на залізничній станції в Краматорську, що на сході України. "Напад на цивільних громадян – це воєнний злочин", – сказала вона.

Президент Франції Еммануель Макрон назвав ракетний удар по вокзалу Краматорська "мерзотою" та пообіцяв підтримувати розслідування по всій Україні, щоб забезпечити справедливість.

Голова Європейської Ради Шарль Мішель висловився більш рішуче: "Це жахливо – бачити, як росія б'є по одній із головних станцій для евакуації цивільних із регіону, де рф нарощує атаки. Потрібно більше санкції проти росії та більше зброї для України".

Зеленський відреагував на обстріл росіянами вокзалу у Краматорську. "Російські нелюди не полишають своїх методів. Не маючи сил та сміливості протистояти нам на полі бою, вони цинічно знищують цивільне населення. Це зло, яке не має меж. І якщо воно не буде покаране, то ніколи не зупиниться", – написав президент України у себе у Facebook.

17:30 – повідомляють про 50 загиблих (серед яких 5 дітей) і 98 поранених. 8 швидких забрали поранених з Краматорська на кордоні з Донецькою областю і зараз везуть до лікарень Дніпропетровщини, зазначає голова ОВА Валентин Резніченко. Ще 25 швидких їдуть до Краматорська. І дітей, і дорослих доправлятимуть у різні лікарні області.

17:30 – Міський голова Краматорська Олександр Гончаренко повідомив, що із залізничного вокзалу негайно вивезуть усіх автотранспортом: "Сьогодні починаємо екстренно евакуювати людей усім комунальним транспортом, усім приватним транспортом. Шукаємо водіїв. Десь 30-40 водіїв потрібно на сьогодні – нам не вистачає 30 водіїв. Будемо залучати всіх небайдужих та охочих". Пасажирів вивезуть в більш безпечні місця, до яких будуть далі подаватися потяги. Це будуть робити з різних локацій, щоби не доводити до великого скупчення людей. 

Харківщина

Харків та область: вночі ворог знову обстріляв з артилерії житлові райони міста: Салтівка, ХТЗ, Олексіївка. 14 постраждалих, 1 жінка загинула. По області росіяни завдали удари по Дергачах та Балаклії.

Харківська прокуратура розслідує факт тортур та вбивства у ще одному звільненому населеному пункті. 7 квітня українська армія взяла під контроль село Гусарівка в Ізюмському районі. У підвалі одного з будинків знайдено спалені частини тіл трьох людей.  За даними слідства, російські військові катували, а потім підпалили трьох місцевих жителів, щоб приховати сліди.

Окуповані селища в Харківській області перетворилися на руїни. Люди в окупації з 24 лютого. Немає води, зв'язку, їжі, електрики.  Люди виживають як можуть.  Багато просто вмирають у своїх же домівках. Росіяни випускають тільки в одну сторону — Бєлгород.  Більшість будинків просто зруйновані, багато магазинів згоріли. Солдати забирають телефони у людей, щоб не могли дзвонити своїм близьким.

Поліція Харківської області повідомляє, що серед закатованих та спалених людей у ​​звільненому селі Гусарівка в Ізюмському районі є дитина.

На фото наслідки ворожого обстрілу за останню добу в Дергачах. Внаслідок ворожих обстрілів серйозно пошкоджено будівлі медустанов, у підконтрольних Україні старостатах від бомбардувань постраждали кілька приватних будинків.  Поранених та загиблих, на щастя, немає.

В Дергачах на службовому автомобілі вибухнули на міні співробітники "Харківобленерго". Бригада енергетиків прямувала на усунення аварійного пошкодження електромережі.  Службовий пікап на ґрунтовій дорозі наїхав на міну.  Внаслідок вибуху двоє працівників Дергачівського РЕМ отримали поранення, їх доправили до лікарні і зараз оперують. Автомобіль знищено повністю.

Дніпропетровщина

Біля Кривого Рогу сталося падіння уламків ворожої ракети. Вибуху не було, одній людині не важко пошкодило ногу, – розповів на брифінгу начальник Військової адміністрації Кривого Рогу Вілкул.

Сумщина

Сумську область звільнено від російських військ, – заявив голова ОВА Дмитро Живицький. Однак повертатися туди поки що небезпечно. Попереду – розмінування території від боєприпасів, залишених російськими "визволителями".

війна

А це Охтирка. Тут продовжують прибирати вулиці, розбомблені ворогом.

За минулу добу працівники ДСНС під час розмінування міст та районів Сумщини виявили 115 вибухонебезпечних предметів. Частину з них знешкодили, частину — відправили на сортувальний майданчик, — повідомляють в ОВА.

Одещина

Вночі внаслідок ракетного удару з моря на Одещині були вражені об'єкти інфраструктури. Подробиці уточнюються.

Враховуючи події, що трапились в Краматорську Донецької області, в Одесі є загроза нанесення ракетного удару 10 квітня. Саме тому Розпорядженням Начальника Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка, запроваджено на території Одеси та Одеської області вводять подовжену комендантську годину з 21 години 00 хвилин 9 квітня 2022 року до 06 годин 00 хвилин 11 квітня 2022 року. Заборонено перебування людей у зазначений період часу на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень.

Херсонщина

Вночі в області було чутно вибухи. Інформація щодо наслідків наразі відсутня. 

Загалом ситуація на Херсонщині стає критичнішою: гуманітарна катастрофа в багатьох селах, відсутність води і світла, а головне – ліків, наголошує влада.

Росіяни продовжують мародерити.

7 квітня російськими військовими були здійсненні обстріли територій Херсонської області, – повідомляє Угруповання військ "Південь" ЗСУ. Ворог піддав обстрілам цивільне населення, в результаті чого 4 особи загинули, серед них одна дитина, та 7 осіб, серед яких три дитини, отримали тяжкі поранення та госпіталізовані до лікарні.

Станом на ранок відомо, що росіяни вели вогонь з системи залпового вогню "Град". Його цілями не були військові об'єкти, противник все частіше здійснює обстріли цивільного населення. "Просимо мешканців всіх регіонів не ігнорувати сигнали повітряної тривоги та одразу ховатися в укриття – небезпека не минула, ризик у тому числі авіаударів залишається. Що стосується мешканців окупованих територій та територій що нещодавно були звільнені від окупантів, просимо мешканців обмежити пересування поза межами будинків та укриттів", – повідомляють наші військові.

Олешківський міський голова Євген Рищук повідомив, що російські військові спробують призначити у місті свою владу. За його словами, вони планують це зробити 9 квітня.

Миколаївщина

На усій території ніч була відносно спокійною, окрім Баштанського району, там були обстріли. Деталі з'ясовуються. 

Окупанти, які попадають у полон до наших захисників, дуже дивуються рівнем життя громадян України. "За ці роки їм промили мізки пропагандою. У них відсутнє логічне мислення, відсутня аналітика, вони не знають, що таке зіставлення фактів. Вони не вміють мислити, сперечатися, вони можуть лише висловлювати свою точку зору та шукати цьому підтвердження. Вони себе вже переконали у всьому", – пояснив причини ненависті росіян до всього українського Віталій Кім.

Також Голова Миколаївської ОВА повідомив, що росіяни залишилися лише у декількох місцях в області. "Снігурівка і кілька сіл на півдні… Але через те, що ці потвори нічого не можуть зробити, вони обстрілюють наше місто дистанційно зі  "Смерчів", щоб посіяти паніку серед людей і завдати максимальної шкоди цивільним», – розповів Кім.

Ввечері Віталій Кім повідомив, що готує розпорядження про послаблення комендантської години. Комендантська година у Миколаєві буде з 21-00 до 6-00.

Запоріжжя

У Мелітополі окупанти викрали вже понад 100 людей, – розповів мер міста Іван Федоров. "Сьогодні складна ситуація з викраденням жителів міста. Вже викрадають викладачів нашого педагогічного університету. Усього понад 100 людей уже", – сказав він.

Крім того, Федоров додав, що у місті затримано одного з місцевих колаборантів – депутата міськради Олександра Фалька.

Чернігівщина

"Над областю літають літаки, літають ракети", — повідомляє голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус і закликає мешканців регіону дотримуватися заходів світломаскування. "Не забуваємо, що в країні війна; не забуваємо, що в нашій країні перебуває ворог. Це стосується всього: і пересування по населених пунктах, і пересування між населеними пунктами. Усе заміновано. Ви знаєте, що є дуже багато місць, де ми не можемо навіть проїхати. Піротехніки працюють", — наголосив Чаус.

Сьогодні до Чернігова приїхала найбільша за весь час колона гуманітарної допомоги.

Близько 700 людей загинули у Чернігові від початку повномасштабного вторгнення російських військ. Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив міський голова Чернігова Владислав Атрошенко. З його слів, 70 людей ідентифікувати не змогли. 

Волинська область

На Волині діти виклали іграшками слово Буча. Сьогоднішній день жалоби за загиблими в Бучі від рук російського окупанта – це спосіб розділити цей біль з усією країною!

Вінниччина

У Вінниці відбулася мирна акція на підтримку українських захисників та міста Маріуполь. У заході взяли участь понад 30 людей, повідомляють організатори.

Захід України

Під консульство московії у Львові теж принесли пральні машини, монітори, колонки, сантехніку і навіть сумнонозвісну собачу будку. Мер Львова Андрій Садовий запропонував провести такі акції під усіма дипломатичними установами орди.

 

 

3
2065

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: