fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:45 06 Кві 2022

Хроніка подій: сорок другий день оборони України від російської агресії

English version here

Автор муралу Sasha Korban

Сьогодні 6 квітня і вже шість тижнів дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. 

Що сьогодні?

Головне

У Командуванні повітряних сил зазначають, що територія орди змінила тактику ведення бойових дій у повітрі – росіяни намагаються не входити в зону поразки нашої ППО і не йдуть на прямий контакт із винищувачами. Натомість ворог завдає ракетних ударів з повітря, зокрема з повітряного простору Білорусі.

Враховуючи це наше ППО працює беспрестанно – протягом вівторка, 5 квітня, Повітряні Сили ЗСУ збили вісім крилатих ракет російських окупантів.

Вже 18 тисяч 600 російських окупантів удобрили українську землю. Днями було збито ювілейний 150-й ворожий літак!

Хроніка подій: сорок другий день оборони України від російської агресії

Служба безпеки України здобула секретні карти та списки російських окупантів, яких українська армія знищила на Донеччині. "Карти зареєстровані 22 лютого та містять плани окупантів із захоплення всієї території Донецької області", – йдеться в повідомленні СБУ. Усі документи долучать до матеріалів кримінальних проваджень як докази злочинів рашистів та особисто путіна для міжнародних судів.

"Ми усвідомлюємо, що окупанти переважають чисельно. Що в них більше техніки. Але в нас немає жодного іншого вибору – вирішується доля нашого народу. Ми знаємо, за що воюємо. І робимо все для перемоги", – сказав Зеленський у новому відеозверненні.

Інфографіка злочинів вчинених за період повномасштабного вторгнення рашистьської федерації

Інфографіка злочинів вчинених за період повномасштабного вторгнення рашистьської федерації

ООН підтверджує 1,5 тисячі жертв від початку повномасштабної війни росії проти України. Насправді тих, кого вбили та понівечили окупанти, значно більше.

Єдиний спосіб запобігти розширенню російської війни за межі України — це надати нам найповнішу підтримку, – вважає голова МЗС України Дмитро Кулеба. "Максимальні санкції. Вся зброя. Політика "не провокувати Путіна" в останні роки зазнала невдачі. Допоможіть нам стримати це зло зараз або ризикніть, що Путін перевірить статтю 5 (стаття НАТО про те, що напад на одного члена блоку є нападом на весь блок) пізніше", – написав Кулеба.

Заступник голови Офісу Президента Олег Татаров дав втекти віктору медведчуку, андрію портнову, а також сину портнова. Про це заявили в Центрі протидії корупції (ЦПК) Крім того, за даними ЦПК, Татаров пробує розблокувати заморожені в Україні рахунки компанії путінського олігарха Дерипаски – Миколаївського глиноземного заводу. Про скількох зрадників ми ще дізнаємося?

У Верховній Раді зареєстрували проект ухвали про визнання дій росії в Україні геноцидом.

Командир воюючого за Україну "Грузинського легіону" Мамука Мамулашвілі заявив, що його підрозділ не братиме в полон російських солдатів.

Гуманітарні коридори 

Віце-прем'єр Ірина Верещук розповіла про намір евакуювати мешканців Маріуполя водним коридором на турецькому кораблі: "Є попередня домовленість між Ердоганом та путіним про те, що буде створено морський коридор для того, щоб до порту зайшов турецький корабель у порт до Бердянська та забрав поранених цивільних, жінок, дітей та турецьких підданих – їх близько 100 осіб. Туреччина хоче врятувати своїх  громадян і допомогти нам домовитися про гуманітарний коридор", – пояснила Верещук. За її словами, переговори про цей коридор продовжуються. Вона додала, що всі маршрути та логістика готові, але росія тягне з відповіддю.

На 6 квітня 2022 року погоджено 11 гуманітарних коридорів:

  • З Маріуполя до Запоріжжя на власному транспорті.
  • З Бердянська до Запоріжжя на власному транспорті та автобусами.
  • З міста Токмак до Запоріжжя на власному транспорті та автобусами.
  • З міста Енергодар до Запоріжжя на власному транспорті.
  • З міста Гуляйполе до Запоріжжя на власному транспорті. Також будуть відправлені автобуси з міста Запоріжжя з гуманітарною допомогою.
  • З міста Мелітополь до Запоріжжя на власному транспорті. Також будуть відправлені автобуси з міста Запоріжжя з гуманітарною допомогою.
  • З міста Сєвєродонецьк до міста Бахмут. Місце зборів: проспект Хіміків, 28.
  • З міста Лисичанськ до міста Бахмут. Місце зборів: РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324.
  • З міста Попасна до міста Бахмут. Місце зборів: вул. Первомайська, 42.
  • З селища Гірське до міста Бахмут. Місце зборів: вул. Гагаріна, 13.
  • З міста Рубіжне до міста Бахмут.

Мешканців Луганщини просять максимально евакуюватись з регіону. Для евакуації сьогодні діятиме п'ять "гуманітарних коридорів". Місця зборів:

  • Сєверодонецьк: проспект Хіміків, 28;
  • Лисичанськ: ГТВ (РТІ), 40 років Перемоги; вул. Сосюри, 324, ДСНС;
  • Попасна: вул. Первомайська, 42;
  • Гірське: вул. Гагаріна, 13а;
  • Нижнє: Паркова, 13;
  • Рубіжне: вул. Чехова, 11.

Людей з Донецької та Луганської областей влада закликає негайно евакуюватися. Після початку нового наступу окупантів зробити це буде майже неможливо, – наголошує глава МінТОТ Ірина Верещук. 

Харківська область підлягає евакуації частково, уточнили в МінТОТ. Влада Харківщини радить евакуюватися мешканцям Лозової та Барвінкового.

Ворог планує зосередитися на сході України, адже відведення військ окупанта з Київської та Чернігівської областей аж ніяк не було "жестом доброї волі" перед черговим раундом перемовин, як це намагається подати російська влада.

23:00 – За день гуманітарними коридорами вдалося евакуювати майже 5 тисяч людей, з них понад 1 200 — з Луганської області, повідомила міністерка Верещук. 

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Хроніка подій: сорок другий день оборони України від російської агресії

Естонія передала Україні партію гаубиць "Д-30", боєприпаси до стрілецької зброї та бронежилети.

А США виділять додатково 100 мільйонів доларів на закупівлю протитанкових систем для України. Про це повідомив держсекретар Блінкен.

Хроніка подій: сорок другий день оборони України від російської агресії

Завдяки концертам в різних країнах світу вдалось зібрати понад 83 млн євро на підтримку України.

А Національна служба здоров'я Великої Британії надасть Україні 20 карет швидкої допомоги. Зазначається, що автомобілі не нові, але зможуть замінити машини, знищені внаслідок бойових дій в Україні. Перша партія карет швидкої прибуде до Львова вже цього тижня. Звідти їх відправлять у регіони, де тривають бойові дії.

Євросоюз не бажає поразки України у війні і тому продовжить її озброювати. Про це заявив голова дипломатичного корпусу ЄС Жозеп Боррель виступивши з новою заявою щодо російського вторгнення. При цьому представник європейської дипломатії каже, що Євросоюз має уникнути прямого конфлікту з росією.

Крім того Канцлер Німеччини Шольц заявив, що ФРН спрямовує Україні всю зброю із запасів Бундесверу, яку можна оперативно поставити. Яка саме ця зброя, поки не розголошується.

20:30 – Байден заявив, що сьогодні підписав новий пакет оборонної допомоги Україні, він включає ракети Javelin.

Новини від партнерів

Хроніка подій: сорок другий день оборони України від російської агресії

У Стокгольмі запалюють свічки на згадку про загиблих в Україні.

Вчора виконавчий орган Європейського Союзу розпочав нову дисциплінарну процедуру проти Угорщини, що може призвести до заморожування фінансування прем'єр-міністра Віктора Орбана за підрив ліберально-демократичних прав. Схоже своєю прихильністю до "руского міру" Орбан дістав не тільки Україну.

США заборонять росії користуватися замороженими валютними рахунками в американських банках для погашення суверенного боргу, як це було можливо раніше, заявили в Білому домі.

Туреччина повертає персонал посольства до Києва після тимчасової евакуації.

Папа Франциск розгортає український прапор, надісланий із Бучі.

Папа Франциск розгортає український прапор, надісланий із Бучі.

румунія посольство

У Румунії машина врізалася у ворота російського посольства. Інцидент стався у Бухаресті. За даними місцевих ЗМІ, після зіткнення автомобіль спалахнув, водій загинув на місці події. Випадковість це чи спланована акція поки що невідомо.

У Європі пропонують обговорити надання притулку солдатам росії, які відмовляються воювати проти України, — про намір надавати захист тим, хто не хоче вбивати, повідомив Президент Євроради Шарль Мішель.

Одержавши перемогу на виборах, угорський прем'єр Орбан підтвердив наміри Угорщини платити за російський газ у рублях. "Якщо росія просить платити в рублях – платитимемо в рублях",сказав Орбан. Мабуть, щиро вірить, що путін ніколи не попросить від Угорщини "денацифікуватися".

Anonymous заявили, що вони отримали доступ до кремлівської системи відеоспостереження. "Тепер ми всередині Кремля", — кажуть хакери.

литва озеро

У Вільнюсі озеро біля російського посольства пофарбували в колір крові. Це художній перформанс, для привернення уваги світу до військових злочинів рф. Червоний колір – символізує кров убитих українців. Фарба, якою пофарбували воду, не шкідлива для тварин та рослин. 

А Премʼєр-міністр Словенії Янез Янша опублікував картинку про те, як на його думку зʼявився символ російських окупантів Z:

Премʼєр-міністр Словенії Янез Янша опублікував картинку про те, як на його думку зʼявився символ російських окупантів Z:

 

Війна, яку росія розв'язала проти України, вступає у критичну стадію, і союзники по НАТО готові надати Києву всю необхідну допомогу для протидії ймовірному черговому наступу загарбників. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перед початком засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ.

Сполучені Штати не будуть брати участь у зустрічах G20, на яких буде присутня росія, — про це заявила міністр фінансів США Джанет Єллен.

Реакція на звірства російської армії в Україні

Хроніка подій: сорок другий день оборони України від російської агресії

Міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід звинуватив рашистів у військових злочинах. Це перший різкий коментар від ізраїльських чиновників стосовно геноциду в Бучі.

Індія засудила вбивства в українській Бучі та підтримала заклики до незалежного розслідування. 

москва знала і навмисно проводила кампанію звірств у Бучі під Києвом. На цьому наголосив Держсекретар США Ентоні Блінкен учора ввечері перед від'їздом на зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО у Брюсселі. "Те, що ми бачили у Бучі, не випадковий акт злочинного підрозділу.  Це навмисна кампанія: вбивати, катувати, ґвалтувати, чинити звірства", — сказав Блінкен.

Україна вже має поіменний список нелюдей, причетних до звірств у Київській області, повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. У ході розвідки біля одного із населених пунктів колишнього Бородянського району українські військові виявили штаб однієї з батальйонно-тактичних груп (БТГ) орди. Серед знайденої документації – книга штатно-посадового обліку, поіменний список особового складу, бойовий та чисельний розрахунок, а також таблиця позивних.

Що там на росії?

росія через свого постійного представника при ООН Василя Небензю визнала, що веде в Україні війну, а не "спеціальну операцію". Небензя в ООН кілька разів на пресконференції вжив слово "війна" замість "спецоперація" та визнав, що російська армія вбивала цивільних осіб.

А захарова заявила, що вислані із західних країн російські дипломати будуть працевлаштовані. Що, всіх в Еритрею пристроять? 

Цивільний персонал армії рф жаліється на інфляцію, профспілки погрожують судами. На сьогодні в російському ВПК починають назрівати соціальні збурення через стрімке падіння заробітків та рівня життя. Це логічний наслідок астрономічних витрат на війну та неможливості забезпечити стабільні надходження до бюджету через міжнародні санкції та падіння економіки, – повідомляє ГРУ.

Сьогодні вранці хтось спробував підпалити віллу Соловйова на озері Комо (Італія) за допомогою шин, на жаль пожежники настигли вчасно та встигли загасити все без шкоди для вілли.

Чергова дрейфуюча міна виявлена в Чорному морі біля острова Кефкен поблизу узбережжя Туреччини.

І трохи гарних новин: на скрепостані знову помер жириновський. Цього разу вже остаточно.

В рашці пєсков пояснив причину виведення військ з Київщині: "Рішення про виведення російських військ із Київської області було прийнято у "знак доброї волі для створення сприятливих умов переговорів". Ти диви, як заговорили. Невже зрозуміли головний принцип: чим більше звільнено територій, тим успішніші переговори.

Виявилося, що карти "Мир" випускалися на європейських чіпах.  Їх більше оператору карток, компанії НСПК не продають.  Імпортозаміщувати поки що нічим.

У росії загрожують Фінляндії "заходами у відповідь" у разі її вступу до НАТО. "Вступ Фінляндії в НАТО зробило б її мішенню для російських заходів у відповідь", – сказав перший заступник голови міжнародного комітету ради федерації рф Володимир Джабаров. Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг Столтенберг заявив, що Фінляндія та Швеція можуть розраховувати на членство в НАТО за прискореною процедурою.

А що чутно про Білорусь?

Білорусь позбувається людських прав: там заблокували сайт Human Rights Watch.

Так само, як і Білорусь, російські окупанти можуть використовувати територію невизнаного Придністров'я для наступу на Україну. Аеродром міста Тирасполь вже готують для прийому літаків. У відповідь на такі припущення, президентка Молдови Мая Санду говорить, що в органах влади не мають інформації про нібито підготовку аеропорту Тирасполя до прийому російських літаків, але стовідсотково виключити такий ризик теж не можна.

У білорусі затримали трьох мешканців Бобруйська, які, як стверджує влада, намагалися перешкодити потягам із російською технікою рухатися у бік України.

Двоє громадян Білорусі були затримані в Польщі. Їх підозрюють у тому, що вони займалися шпигунською діяльністю на користь білоруських спецслужб, йдеться у заяві Національної прокуратури Польщі. Вони, серед іншого, збирали дані про військові та цивільні об'єкти, що мають вирішальне значення для оборони Польщі.

Російський брехунець 

Хроніка подій: сорок другий день оборони України від російської агресії

Жителі Бєлгорода почали труїти голубів через телевізійну брехню про українські біолабораторії. Але насправді нічого смішного тут немає – це показує глибину хворості створеного телевізором суспільства. 

Мій бізнес тепер зруйнований

Організатор рашистського автопробігу у Берліні жаліється: "Ну я не знав, що там така трагедія, не поїхали б. Мій бізнес тепер зруйнований, мені дзвонять щохвилини з різних країн із погрозами. Сторінку мого автосервісу завалили фото з трупами…." Ще один "який нічого не знав" і був на "учєніях".

На зомбі-телебаченні захарова співає звичні куплети.  На думку захарової, іноземні ЗМІ теж стали співучасниками злочинів у Бучі. Зокрема, знову у всьому винна Америка, яка стала співучасником у "цій каральній акції" та "розповсюдженні фейків". Нічого нового. Всі навколо вороги, як завжди.

Тим часом на валютному ринку офіційний курс долара впав нижче за 80 рублів.  При чому на Аліекспрес він коштує 146. Звичайна практика країни з "залізною завісою" в анамнезі. В срср долар теж мав свій власний, вигаданий "курс" –  60 копійок.

Санкціями по агресору!

Американський розробник електропристроїв та компонентів для комп'ютерів Intel призупиняє усі бізнес-операції в росії. Раніше компанія вже призупинила всі поставки клієнтам у росії та Білорусі.

Велика Британія заморозить більше 60% російських резервів іноземної валюти. Це заблокує доступ росії до 305 мільярдів доларів. Про це повідомила міністерка закордонник справ країни Елізабет Трасс. Деталі щодо такого рішення уряду обіцяють опублікувати цього тижня.

Литовський виробник продуктів Viciunu grupe піде з ринку росії.

Вслід за російським військовим кораблем Google відправив і сайт росавіації.

Міністерство фінансів рашкостану повідомило, що іноземний банк відмовив у виконанні доручення на виплату купонного доходу за російськими облігаціями, які мали бути виплачені 4 квітня. Фактично росії тепер загрожує дефолт.

Як повідомляє міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хекстра, митниця країни заарештувала 14 російських яхт через санкції проти росії.  Дванадцять із них тільки будуються на верфях, а дві перебувають на технічному обслуговуванні.

США вводять повні блокуючі санкції проти російських Ощадбанку та Альфа-банку.  Також Штати забороняють нові інвестиції у російську економіку.  Заявлено, що Штати намагаються позбавити росію доступу до доларів, щоб вона не могла обслуговувати зовнішній борг. Білий дім заявив, що санкції США можуть бути посилені чи ослаблені залежно від ситуації.

У США вважають, що санкції відкинуть російську економіку на 15 років назад.

Крім цього США вводять санкції проти дочок путіна, а також проти дружини та доньки лаврова, заявили у Білому домі. Обмеження також торкнуться Медведєва, Мішустіна та членів російського Радбезу. 

Великобританія також вводить нові санкції проти росії. Серед них заборона на імпорт російських товарів із заліза та сталі; заборона на нові інвестиції в росію, заборона на експорт до росії обладнання для переробки нафти. Також Великобританія заявила, що відмовиться від імпорту російського вугілля до кінця 2022 року.

Російські бізнесмени намагаються обійти антиросійські санкції – вони переводять бізнес і капітали до Туреччини, яка не приєднувалася до санкцій проти рф. Так, останнім часом у Туреччині було відкрито близько 1000 компаній зі 100% російським капіталом, повідомив глава Турецько-Російської ділової ради Іззет Екмекчібаші. 

Трофеї ЗСУ

Кабмін України дозволив територіальній обороні застосовувати артилерію та ракетні системи. Про це йдеться у постанові №403. Раніше теробороні було дозволено використовувати лише стрілецьку зброю. Тепер бойових трофеїв у наших захисників буде в рази більше.

Кабмін України дозволив територіальній обороні застосовувати артилерію та ракетні систем

Цими днями, воїни 81 окремої аеромобільної бригади знищили підрозділ радіоелектронної боротьби ЗС російської федерації. Охорону підрозділу РЕБ здійснювали військовослужбовці однієї з бригад спеціального призначення Головного Управління генерального штабу ЗС рф.

Життя з урахуванням бойових дій

ЦПД при РНБО України вчергове закликає убезпечити свої гаджети.

Українці почали отримувати повідомлення для відновлення акаунтів, що надходять з телефонів, викрадених військовими рф, в намаганні відновити доступ до награбованих "трофеїв". 

Як вберегти свої гаджети від потенційного зламу?

  1. Встановіть пароль блокування екрану. Пароль має складатися не менш, ніж з 4 символів.
  2. Записати на аркуші PUK-код SIM-картки (8 цифр, вказаних на пластиковому тримачі від SIM-картки). PUK-код також можна знайти в особистому кабінеті мобільного додатка оператора чи отримати його за допомогою USSD-коду.
  3. Записати на аркуші IMEI-ідентифікатор пристрою. Його також можна отримати за допомогою USSD-коду.
  4. Придбати запасний смартфон і SIM-картку до нього.
  5. В акаунті Google обрати розділ "Способи підтвердження особи" і вказати резервний номер телефону, e-mail довіреної особи та секретне питання.
  6. Обов'язково підтвердити резервні номер телефону та адресу електронної пошти.

Хроніка подій: сорок другий день оборони України від російської агресії

В Україні запустили інтерактивну "Мапу культурних втрат". До її заповнення може долучитись кожен, надіславши фото або відеодокази знищення об'єктів культури внаслідок війни. Про це повідомляється на сайті автора проєкту, Українського культурного фонду. За підрахунками фонду, понад 150 пам'яток та об'єктів були або пошкоджені, або вщент знищені внаслідок розгорнутої окупантами війни проти України.

Національна поліція України відкрила "гарячу лінію" для родичів загиблих внаслідок військових дій рф. Номер 0 894 201 867. Ця  лінія працює цілодобово. Оператори готові надати необхідну консультацію та роз'яснення щодо процедури поховання. 

Наразі у звільнених від російських військ населених пунктах поліцейські цілодобово працюють над пошуком та ідентифікацією загиблих мирних людей. Тіла жертв військової агресії росії направляють на судово-медичну експертизу для встановлення причини смерті. Після проведення необхідних досліджень тіла загиблих передають родичам для поховання. 

Паралімпійський чемпіон Сергій Ємєльянов

Паралімпійський чемпіон Сергій Ємєльянов виставив на аукціон свою Золоту медаль з Токіо-2020. Зібрані кошти підуть волонтерам на допомогу ЗСУ. Аукціон закінчується завтра. Взяти у ньому участь можна за цим лінком.

Київ і область

Зберігається висока ймовірність нанесення противником ракетних ударів по елементам військової та цивільної інфраструктури Києва. Про це попередив голова Київської міської військової адміністрації Микола Жирнов.

За 35 днів російської окупації в Гостомелі Київської області понад 400 людей зникли безвісти.

У Бородянці окупанти бомбили багатоповерхівки і забороняли діставати з-під завалів похованих живцем людей", – повідомляє селищний голова.

Мер Бучі Анатолій Федорук розповів, що сам став свідком страти рашистами кількох людей."Я сам бачив кілька епізодів. Були три цивільні машини, які намагалися евакуюватися в бік Києва, і їх по-звірячому розстріляли. Була вагітна жінка, чоловік якої кричав і просив не стріляти в неї, але вони взяли і просто жорстоко застрелили" – повідомляє мер.

російський генерал Віталій Школенко, який віддавав накази про обстріл Бучі та Ірпеня, виявився українцем. Він є уродженцем Уманського району Черкаської області.  Раніше він неодноразово приїжджав у гості до родичів із Бучі та Ірпеня. Для таких у пекло має розпочатися ще при житті.

ворзель

У Ворзелі окупанти підвісили голови курей на прищіпки на мотузках для білизни… Цивілізований світ ніколи не збагне мету таких вчинків, але зрозуміло лише одне – у російських глубинках, звідки походять ті, хто зараз знищує все живе на нашій землі, психопатія є нормою. Російська армія втілює у життя все те, що може уявити лише хвора психіка людини.  

Теж Ворзель. Це… лапки від коргі. За будинком стоїть драбина. До якої рашистські нелюди прибивали саморізами собак і потім їх тут свіжували. А потім їли! Що недоїли – складали в пакет, щоб потім розігріти. Якими словами описати всі звірства скаженілої орди?

"Після Бучі, Ірпеня, Гостомеля ми думали, що готові до всього.  Але Бородянка.  Це найжахливіше, що доводилося бачити", – говорить голова Київської ОВ Олексій Кулеба. "Розбирати завали у Бородянці їдуть рятувальники з усієї України.  Окупанти стерли селище з лиця землі", – зазначив Кулеба.

Донеччина і Луганщина

За минулу добу в Рубіжному загинула одна людина. Ще п'ятеро – постраждали. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Крім того, в області зруйновано 11 житлових будинків. Такі наслідки вчорашніх обстрілів російською армією житлових кварталів Рубіжного, Лисичанська, Попасної, Сєвєродонецька, Тошківки. "У старій частині Сєвєродонецька стялося займання гаражів, у Рубіжному – цистерни з азотною кислотою, попередньо – без наслідків. У будинку в Попасній вигоріли одразу три поверхи. Під час ворожого вогню загинув житель Рубіжного, ще п'ятеро місцевих мешканців отримали поранення. Сімох вдалося живими дістати з-під завалів", – йдеться в повідомленні.

В обложеному Маріуполі продовжуються важкі бої та авіаудари російською авіацією. Гуманітарна ситуація у місті погіршується.  Більш ніж 160 тис. осіб немає світла, комунікацій, доступу до медицини, тепла та води.  

Колишній мер Рубіжного Сергій Хортів не просто перейшов на бік російських загарбників – він передає окупантам інформацію про людей з проукраїнською позицією. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. "Мер, крім того, що перейшов на сторону окупантів, він ще й активно з ними співпрацює у плані виявлення українських активістів. Він їх просто здає. Такий уже стовідсотковий зрадник, який здає окупантам людей з проукраїнською позицією", – розповів очільник області.

Разом із тим, за словами Гайдая,  Україна змогла "трохи поламати плани окупантів, які хотіли зробити картинку, як мер міста передає окупантам ключі, і як їх з радістю зустрічають". Він зробив подання, і президент підписав указ про запровадження військово-цивільної адміністрації у Рубіжному. Це означає, що "мер тепер ніхто", і навіть рашистським окупантам цей зрадник уже не потрібен.

Також сьогодні 503 батальйон морської піхоти спростував заяви росЗМІ про здачу в полон особового складу у Маріуполі.

Після широкого міжнародного розголосу геноциду в Бучі, вище керівництво рф наказало знищити будь-які свідоцтва злочинів своєї армії в Маріуполі. Всю брудну роботу росіяни залишили для колаборантів. Очевидці повідомляють, що рашисти залучили до спеціальних бригад зачистки місцевих та терористів "днр". Вони збирають та спалюють тіла замордованих та вбитих в результаті російського вторгнення жителів Маріуполя. Координує роботу цих груп беспосередньо самопроголошений мер-колабораціоніст Костянтин Іващенко.

12:30 – Голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив, що орки обстріляли місто Вугледар із реактивної артилерії. Вдарили за місцем видачі гуманітарної допомоги. За попередніми даними, двоє мирних жителів загинули, п'ятеро – поранені.

21:30 – Кількість жертв внаслідок обстрілу Вугледара зросла до 4 осіб.

ворзель

15:40 – російські військові обстріляли Сєвєродонецьк, десять багатоповерхівок загорілися. Кількість травмованих уточнюють, повідомив керівник Луганської ОВА Гайдай.

Загарбники розгромили один із корпусів міської лікарні в Маріуполі, живцем згоріли майже 50 людей.  Про це повідомив мер міста Вадим Бойченко. Він закликав Захід посилити санкції проти росії за всі ці звірства.  Як заявив мер, за попередніми оцінками у Маріуполі за місяць блокади загинули 5 тисяч людей.  Серед загиблих приблизно 210 – це діти.

Тільки за минулу добу Маріуполь бомбили 118 разів! Про це повідомила уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова.

20:30 – Фонд "Повернись живим" зміг доставити допомогу в оточений рашистами Маріуполь! Команді фонду вдалося передати захисникам міста тепловізори, квадрокоптери і павербанки. Попри надскладну логістику обіцяють робити це ще, і ще!

Запоріжжя

П'ять депутатів від ОПЗЖ в Маріуполі були інформаторами та коригувальниками окупантів. Вони допомогли росіянам швидко паралізувати місто та створити гуманітарну катастрофу, – повідомляє Маріупольська міська рада. Зараз посібники геноциду в Маріуполі активно сприяють створенню окупаційної адміністрації. Всі матеріали щодо колаборантів вже передано до СБУ.

У Василівці Запорізької області окупаційні війська пограбували комунальну будівлю, де знаходяться  Управління соціального захисту  та Сервісний центр закладів освіти. Вони розікрали всю комп'ютерну техніку, в тому числі ту, де зберігались бази даними з мешканцями. В результаті дій рашистів пенсії та інші соціальні виплати здійснити буде неможливо. Зараз представники місцевої влади заблокували вхід у приміщення, аби окупанти не могли далі розкрадати майно громади.

Херсонщина

ЗСУ звільнили села та селища Херсонської області: Добрянку, Нововознесенське та Трудолюбівку.  Голова криворізької військової адміністрації Олександр Вілкул уточнив, що ці населені пункти були на найнебезпечнішому південному напрямку від Кривого Рогу, а тепер там ЗСУ.

Наразі тривають бої в районі села Олександрівка

"Я дуже хотів би, щоб Херсон звільнили. Не всю інформацію ми можемо говорити зараз, але так, плани звільняти Херсон у нас є", – поділився радник МВС України Вадим Денисенко у всеукраїнському телемарафоні.

У Новотроїцькій громаді військові рф викрали депутата обласної ради, керівника сільськогосподарського підприємства "Світанок" Сергія Максименка, повідомило місцеве видання "Трудова слава".  Як повідомили місцеві жителі сталось це три дні тому.  Депутата забрали разом із сином після обшуків. Наразі про їхнє місцеперебування нічого невідомо.

Дніпропетровщина

Кривий Ріг: якщо водія затримають за кермом у стані алкогольного сп'яніння, його автомобіль передадуть у територіальну оборону. Про такий наказ повідомив начальник військової адміністрації міста Олександр Вілкул.

дснс

У ніч на 6 квітня ворог атакував Дніпропетровську область з повітря і влучив у нафтобазу та один з заводів. Нафтобазу з горючим знищено. На заводі рятувальники продовжують приборкувати полум'я — там сильна пожежа.

Через через постійні погрози та "пропозиції" до співпраці з боку російських військових, міський голова Скадовську Олександр Яковлєв виїхав з міста. Він повідомив, що був змушений це зробити.

російські військові оточили селище Новоолексіївка Генічеського району. Там проводять обшуки у будинках, з гранатометів обстріляли житловий будинок. Кількість жертв наразі невідома. Про це повідомляє видання "Український Південь" з посиланням на Кримськотатарський ресурсний центр. 

У Високопільскій ОТГ сьогодні було дуже гаряче. День почався з 5 ранку гучними і активними вибухами. Ті, хто залишився у Високопіллі, приблизно до 12:00 сиділи у підвалах та інших безпечних місцях. Всі хочуть звільнення, нерви вже здають, але треба триматись, люди вірять, що перемога вже дуже близько.

мапа карта війна

20:00 – ЗСУ звільнили  ще одне село на Херсонщині – Осокорівку! –  повідомляє Генштаб. 

Перед тим військові рф викрали й вивезли в невідомому напрямку старосту села Осокорівка Сергія Кунця, повідомляють у ФБ-групі Новини Нововоронцовщини.

Вінниччина

На Вінниччині вночі було влучення в інфраструктурний об'єкт у м. Козятин. Обсяги ушкоджень з'ясовуються. Постраждалих немає.

тульчин

У місті Тульчин на Вінниччині працівники бібліотек виклали на площі 165 дитячих книг в пам'ять про дівчаток та хлопчиків, які загинули під час війни. Акція відбулася перед центральною бібліотекою міста, повідомляють у Тульчинській міській територіальній громаді.

Житомирщина

Понад 90 мін виявили спеціалізовані служби на окремій ділянці дороги одного з лісництв Народицького лісовового господарства. Про початок розмінування звільнених від російський військ північних територій Житомирщини пише на сторінці в мережі Facebook Державне агентство лісових ресурсів України. Ретельного огляду потребує техніка, територія біля адмінбудівель. Громадян просять не відвідувати лісу під час воєнного стану через небезпеку для життя.

Чернігівщина

чернігівщина

Ось так виглядають об'єкти "Чернігівводоканалу", які постраждали внаслідок обстрілів російськими військовими. Коли у Чернігові відновлять централізоване водопостачання – невідомо. "Через серйозні пошкодження ні підприємство, ні навіть місто не зможе сьогодні відновити ці об'єкти без зовнішньої допомоги", – повідомляє "Чернігівводоканал".

Харківщина

Минулої ночі російські окупанти нанесли близько 27 ударів із різних видів зброї по житлових кварталах Харкова. "Ворог хоче нас деморалізувати та продовжує наносити хаотичні удари по цивільній інфраструктурі", – каже Голова Харьківської ОВА Олег Синєгубов.

Харківщина

А сьогодні весь день саперами ДСНС проводилися роботи з розмінування у багатоповерхових житлових будинках, приватному секторі та об'єктах торгівлі у Малій Данилівці, Куліничах, ХТЗ та Північній Салтівці. "Окремо хочу звернутися до жителів Харківщини: не чіпайте снарядів, які не розірвалися. Не намагайтеся їх переносити, ліквідовувати самотужки і т.д. Як тільки ви побачили боєприпас – телефонуйте 101", – наголошує Синєгубов.  

Російські війська обстріляли Золочів з боку тимчасово захопленої Козачої Лопані в ніч проти 6 квітня, – повідомив голова громади Віктор Коваленко.  За його словами, загинув 33-річний мешканець.

22:30 – На Харківщині російські війська обстріляли окуповану Балаклію, троє людей загинули.

Захід України

Вчора сили протиповітряної оборони збили над Радеховом дві ворожі крилаті ракети, повідомляє голова Львівської ОВА Максим Козицький. Уламки ракет впали на околиці міста – 3 вибухи на об'єкті цивільної інфраструктури, який не використовують. На місці вибухів сталося займання, яке наразі усунули рятувальники. Постраждалих немає.

Крім того, очільник ОВА попросив не фотографувати та не поширювати інформацію про літаючі об'єкти в соцмережах та закликав повідомляти про них у чат-бот у телеграмі "Шось летить" – @rusrocketfly_bot.

Від початку війни на Львівщину евакуювали 48 підприємств з територій, де ведуться активні бойові дії. Серед релокованих компаній найбільше підприємств харчової, хімічної, легкої, меблевої промисловості та деревообробки. Також є підприємства у галузях будівництва, машинобудування та металообробки.

Закарпаття передало 95 апаратів штучної вентиляції легенів до областей, де тривають бойові дії. Про це повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита Facebook.

1
2947

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: