fbpx
Сьогодні
Новація 19:32 16 Кві 2020

Антивірусні рішення: як волонтери в Бердянську друкують маски для лікарів на 3D принтері

Щоб допомогти медичним закладам, можна шити захисні костюми, жертвувати гроші і... підключати до роботи 3D друк. Розповідаємо, як і що це може дати

Коронавірус поставив багато медичних систем розвинених країн в глухий кут: не вистачає елементарного (антисептики, маски, захисні костюми) через великий наплив пацієнтів. В Україні станом на 16 квітня 4161 підтверджених хворих Covid-19, а волонтери з різних галузей вже включилися в допомогу місцевим лікарням. У Бердянську проблему нестачі засобів захисту для лікарів допомагають вирішувати волонтери, наприклад виготовляють маски на 3D принтері.

"Рубрика" зв'язалася з Віктором Галіциним, який виробляє маски для лікарів міста Бердянська на 3D принтері, щоб дізнатися всі подробиці.

Який принтер потрібен для друку масок для лікарів 

Будь-який FDM 3-д принтер з областю друку 20х20см та філамент — пластикова нитка, яка заправляється у принтер. 

Як виникла ідея друку масок для медиків на 3д принтері 

Один мій колега поділився посиланням на статтю про стартап, який на прохання італійських медиків відгукнувся допомогти в розробці кисневих клапанів для ШВЛ, які дуже швидко закінчувалися. Хлопці за пару днів зробили дослідний зразок, випробували і налагодили серійне виробництво. Було багато схвалення і критики з боку суспільства. Проте ця історія і послужила певним тригером, мотивацією для мейкерів по всьому світу проявити власну ініціативу. Так сталося зі мною. Я опублікував пост в Facebook про те що маю в наявності 3д принтер і готовий безоплатно виготовити деталі для мед обладнання в разі їх необхідності. Через пару днів зі мною зв'язався директор БТМО (Бердянське територіальне медичне об'єднання), ми призначили зустріч, обговорили можливості і почали співпрацю.

Виктор Голицын

Віктор Галіцин

Скільки коштує одна маска і чи можливий масовий друк в умовах пандемії 

Собівартість залежить від обраної моделі маски-щитка. Я, наприклад, взяв за основу модель Еріка Сідеберга (ERIK CEDERBERG. 3DVerkstan), вніс в неї кілька правок і друкую одну штуку за 30 хвилин. Вона компактна, дуже легка і без гумки. У моєму випадку собівартість виходить близько 25 гривень за одиницю. Готовий щиток складається з оправки, надрукованій на 3д принтері і захисного екрана, зробленого з прозорої пвх плівки товщиною 0.2 мм. Якщо з поставками філамента проблем немає, з огляду на те, що в Україні є місцеві виробники, то з пвх плівкою вже виникають складнощі. Теоретично, на одному принтері можна друкувати близько 50 оправок на добу, за умови правильно підібраних налаштувань друку.

как волонтеры в Бердянске печатают маски для врачей на 3D принтере

Фото pro.berdiansk.biz

Чи відчувають медики нестачу таких речей як така маска

Таке масове використання домашнього 3д принтера для медичних застосувань – це винятковий випадок, перший в історії, я вважаю. Будь-який медичний виріб, перш за все, має пройти оцінку відповідності, шляхом виконання процедур, передбачених Технічним регламентом. Це все серйозно і займає чимало часу. Але в умовах великого дефіциту і форс-мажору, якщо можна так назвати сьогоднішню ситуацію, у медпрацівників просто немає вибору, вони готові скористатися будь-якими доступними засобами захисту. Я не знаю, на якому рівні українські лікарні укомплектовані такими масками, але очевидно, в період епідемії попит на них просто величезний. Якщо більш бути точним в формулюванні, вона називається "екран (щиток) захисний медичний".

Виктор Голицын

Масовий друк таких масок і проблеми, які виникають при цьому

Безсумнівно є необхідність масового друку таких масок, адже це універсальний захист для всіх, хто так чи інакше контактує з великою кількістю людей. Соціальні працівники, поліція, медперсонал, всі вони потребують такого роду захисту. За словами директора Бердянського ТМО, Дмитра Єгорова, такий щиток запобігає потраплянню мікрокрапель (повітря, що видихається, кашель, чхання) від інфікованих пацієнтів.

Скажу без перебільшення, допомога дуже потрібна, в першу чергу фінансова. Для нарощування темпів виробництва необхідно більше принтерів, більше витратних і комплектуючих матеріалів. Захисний щиток це дуже простий виріб, яких треба зробити тисячі, інша справа, більш серйозний захист, як наприклад, повнолицев маска з примусовою подачею повітря (Powered air-purifying respirator, PAPR). Я впевнений, мейкери зможуть спроектувати і провести таке обладнання в дуже стислі терміни. У моєму випадку, етап дослідження і розробки вже розпочато.

Збір коштів поки не дуже ефективний. Навіть не знаю, з чим це пов'язано. Можливо, люди до кінця не усвідомлюють серйозність того, що відбувається і важливість заходів, що допомагають запобігти поширенню COVID-19. Але в будь-якому випадку, виходячи з наших можливостей, ми будемо продовжувати робити те що робимо і шукати нові способи і рішення вплинути на цю кризу.

Наостанок хочеться сказати, що технології 3д друку некоректно в українському інформаційному просторі досі називаються новими. У людей це створює враження чогось "космічного", недосяжного, того що "десь там". Насправді, все набагато простіше і доступніше, ніж здається.

Виктор Голицын

"Збери сам": що потрібно для початку друку таких масок 

Що потрібно для друку таких масок 

🗜️  3д принтер 

Для підвищеної швидкості друку важливо оснастити 3Д-принтер не стандартним соплом, я використовую діаметр 1мм, филамент для друку рекомендую PLA.

🎞️  плівка

Якщо є доступ до лазерного гравера, можна кроїти екрани за шаблоном з ПЕТ-плівки. Для нарізки вручну можна використовувати канцелярський ніж, ножиці для заокруглення кутів і дирокол для перфорування отворів. Крім ПЕТ-плівки можна використовувати також ПВХ-плівку, рекомендована товщина 0.2 – 0.3 мм.

📲  як почати комуникацію 

Першим кроком необхідно заявити про свою ініціативу в соцмережах Facebook, Instagram і ін. Потрібно перерахувати наявні ресурси, а також зробити запит про необхідні (витратні матеріали, гроші). Написати в особисті повідомлення людям / сторінкам, які на вашу думку можуть потребувати вашої допомоги. Залучіть волонтерів. Чим більше людей дізнається про ваш намір допомогти — тим краще. Відгук не змусить себе чекати.

Читайте також:

Нестандартні рішення у боротьбі з COVID-19: що робити, якщо апаратів ШВЛ не вистачає

Медреформа і коронавірус: чи готова українська лікарня? Репортаж із Бердянська

Підозра на Covid-19 і госпіталізація: реальні випадки пацієнтів

Коронавірус та пологи: що потрібно знати вагітним

5201

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: