fbpx
Сьогодні
Спецпроект 09:56 15 Жов 2018

«3Д: Добро, Дія, Держава». Інклюзивний простір для дітей

«Рубрика», як інформаційний партнер премії Social Project Awards, публікує тексти конкурсантів про свої соціальні проекти

Дитинство – це час, коли не існує меж між бажаним і можливим. Час, коли закладається фундамент щасливого майбутнього дитини.  І саме від того, чи забезпечимо ми дитині комфортні умови для її всебічного розвитку і щасливого дитинства сьогодні, залежить її завтра. Кожній дитині потрібне здорове середовище як території захисту і безпеки, де вона може зростати та розвиватись як особистість.

В Україні щороку народжується 180 тисяч дітей. Клубів раннього розвитку в середньому в кожному місті є 5-6 в залежності від кількості населення. Число дітей, що народжуються з інтелектуальними та емоційними особливостями 10 років тому складала один випадок на 200 новонароджених, зараз – один на 50. Але клуби розвитку для особливих діток, на жаль, з такою швидкістю не утворюються, а якщо з'являються – то переважно приватного характеру. Державні установи – це здебільшого реабілітаційні та корекційні центри і кабінети психологів і то, це один-два на область. А про клуби інклюзивного раннього розвитку і мова не йде.

Враховуючи такі статистичні дані та рівень ситуації, в якій опинились особливі діти віком від 2-х до 6 років, утворилася команда однодумців зі спільною метою.

Ми прагнемо змінити ставлення суспільства до дітей з особливими потребами, довівши на прикладі свого проекту, що особливі діти є повноцінними членами громади. І пропонуємо.

Територія щасливого дитинства

Проект 3Д: Добро, Дія, Держава (автором якого є Оксана Ремізова) – це сучасний інклюзивний простір, в якому діти з інтелектуальними та емоційними особливостями будуть займатись зі звичайними дітьми разом і на одному рівні.

В клубі раннього інклюзивного розвитку буде багато цікавих студій, де діти будуть тренувати логіку, увагу, пам'ять, мислення та дрібну моторику. Займатимуться з психологом, логопедом та масажистом. Відвідуватимуть заняття з танців, фітнесу та творчості, музичної терапії, логоритміки та розвитку сенсорики.

Команда інклюзивного клубу буде працювати в системі комплексної дії, тобто кожен спеціаліст буде вносити частинку себе і своїх вмінь для розвитку дитини. Так як в залежності від особливостей буде вибудовуватись чіткий план індивідуальної програми, щоб бачити динаміку розвитку, педагоги та тренери будуть займатись не тільки з дитиною, але й з батьками, бо тільки так працює справжня команда. Батьки, які виховують особливих діток, теж потребують і моральної підтримки і інформаційної консультації. У нас це буде можливо.

Слід зазначити, що головне фокусування ми робимо на те, що всі діти не тільки знаходяться на одній території, не тільки працюють за індивідуально складеною програмою, а розвиваються, граються та навчаються разом в одному мікросоціумі. В цьому і полягає інновація, що на спеціально стилізованій  території, обладнаною по сучасному слову і техніки, і творчості, впроваджуватиметься система інклюзії, заснована на альтернативній освіті. Саме це є особливістю і родзинкою клубу, що на групових заняттях діти займатимуться разом. Бо сприймають один одного такими, якими вони є, і те що вони навчатимуться, спілкуватимуться на одному просторі і разом, набагато швидше адаптуватиме їх не тільки освітньо, але й соціально.

Територія щасливого дитинства

На що саме спрямований проект

 По-перше, проект руйнує стереотипи буденності, що діти з особливими потребами не мають повноцінних можливостей. Команда проекту впевнена, що якщо інтенсивно і комплексно працювати і розвивати, то особливості можливо перетворити в переваги. І чим раніше працювати цілою командою спеціалістів, разом з батьками, тим більше можна встигнути.

По-друге, проект формує морально здорове, свідоме, сучасне українське суспільство, яке йде шляхом соціальної користі. Бо якщо громада допоможе дітям сьогодні, завтра носії необмежених можливостей проявлять себе з позитивної сторони.

Ми всі є важливими членами суспільства і не варто про це забувати.

Проголосувавши за проект, саме Ви можете стати агентом змін, як особистісних, так і глобальних.

Будь-який проект працює на результат, наш – не виняток. При інтенсивному навчанні, розвитку, релаксі і творчості, а головне – разом, особливі діти будуть швидше реагувати, ефективніше поглинати новий матеріал та результативніше соціалізуватись. А звичайні діти будуть рости і формувати правильну модель суспільства, де всі рівні і потрібні.

Територія щасливого дитинства

Дітки віком від 2-х до 6-ти років відвідуватимуть інклюзивний клуб розвитку, це практично від самого початку прояву чи діагностування хвороби. Вони разом з командою спеціалістів розпочинатимуть інтенсивну комплексну працю, і по досягненню семи років особливі діти інтелектуально будуть готові до шкільного життя на 60%, а показник соціальності та моральності не впаде нижче 50%. Бо атмосфера любові, толерантності і добра діє. І зразок демократичного суспільства без обмежень варто будувати з малечку. Бо всі ми чудово розуміємо – висота польоту не визначається красою крил.

Якщо ви не хочете, щоб ваше життя пройшло повз, слід діяти, займати позицію і гідно працювати над особистим розвитком і розвитком громади. Лишати пам'ять про себе і свої вчинки, які формують здорову державу.

Врятуймо моральність нашою громади та долучимось до інклюзії в нашому місті зараз і в Україні в майбутньому підтримавши проект «3Д: Добро, Дія, Держава».

Підтримати проект можна за посиланням.

Територія щасливого дитинства

Нагадаємо, «Рубрика» запрошує номінантів премії Social Project Awards розповісти на своїх сторінках про ініціативу, що допоможе знайти більше її прихильників і є додатковою промоцією пропозиції голосувати за неї. Деталі тут.

14
837

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: