fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:00 24 Бер 2022

Хроніка подій: двадцять дев'ятий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 24 березня і вже місяць триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. 

Що сьогодні?

Головне.

​Місяць боротьби. Місяць спротиву. Місяць незламності. Перемога за нами. Слава Україні!

Хроніка подій: двадцять дев'ятий день оборони України від російської агресії

За добу важчими за повітря стали ще 11 повітряних цілей противника: 7 літаків, 1 безпілотник, 2 крилаті ракети. ПВО ВСУ наша гордість!

Загальні втрати російської армії за місяць війни:

особового складу – близько 15800 осіб, 

  • танків ‒ 530 од, 
  • бойових броньованих машин  ‒ 1597 од, 
  • артилерійських систем – 280 од, 
  • РСЗВ – 82 од, 
  • засоби ППО – 47 од, 
  • літаків – 108 од, 
  • гелікоптерів – 124 од, 
  • автомобільної техніки – 1033 од, 
  • кораблі /катери – 4 од, 
  • цистерн з ПММ – 72, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 50. 
  • Спеціальна техніка – 16.

Президент України Володимир Зеленський: "Ми всі повинні зупинити росію. Світ повинен зупинити війну. Я вдячний кожному, хто діє на підтримку України, на підтримку свободи. Але війна триває. Терор проти мирних людей триває. Вже місяць! Так довго! Це розбиває серце мені, всім українцям і кожній вільній людині на землі. Тому я прошу вас виступити проти війни!"

Звернувся до українців і Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний: "Сьогодні всі ми – солдати Перемоги. Військові і цивільні, громадяни України і легіонери, діаспорне українство і наші іноземні друзі… У наших серцях живе Україна. Могутність і стійкість нашої держави – це ми з вами. Вся сила – в людях".

США офіційно визнали дії російської армії в Україні воєнним злочином. Про це йдеться у заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена, опублікованій на сайті Держдепу. "Сьогодні я можу оголосити, що на підставі наявної у нас інформації, уряд США вважає, що російські війська вчинили воєнні злочини в Україні", – сказав Блінкен.

11:00 – Київ веде переговори щодо гарантій безпеки із США, Британією, Німеччиною, Францією та Туреччиною, – заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Злочини фашистської росії ретельно документуються. Покарання наздожене кожну тварюку! За місяць військового вторгнення росії в Україні окупанти забрали життя 128 дітей. Тільки за минулу добу загинули семеро дітей.

За даними UNICEF, кожна друга дитина в Україні з початку війни змушена була покинути свій дім.

З початку повномасштабного вторгнення до України російські окупанти скоїли 148 злочинів проти журналістів та медіа. Зокрема, військові рф убили п'ятьох журналістів, ще сімох — поранили. Один журналіст зник безвісти.


Пам'ятаєте дівчинку Варю, яка збирала кошти на "бронік", продаючи квіти? А ось продовження історії: за допомогою волонтерів Варя придбала бронежилет і вручила його одному з захисників. А айфон, про який вона мріяла і збирала на нього кошти, подарував їй магазин техніки "Apple.fixit".

14:00 – Зеленський звернувся до НАТО: "Я не звинувачую НАТО, я хочу тут бути зрозумілим. Ви не винні – це не ваші ракети і бомби руйнують наші міста. Сьогодні, до речі, були фосфорні бомби – вбиті і дорослі і діти. Я просто хочу, щоб ви знали: Альянс ще може запобігти смертям українців від російських ударів. Надавши нам всю ту зброю, якої ми потребуємо".

Верховна рада проголосувала за законопроєкт №7189, який передбачає кримінальну відповідальність за фото- або відеофіксацію переміщення українських військ. Цим законом вносяться зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України.

Також відтепер за співпрацю з державою-агресором передбачено від 10 до 12 років позбавлення волі. Колаборантам забороняють займати низку посад у майбутньому — на строк від 10 до 15 років з можливою повною конфіскацією майна.

перший обмін військовополоненими

Відбувся перший обмін військовополоненими. Наші хлопці повертаються додому! "В обмін на 10 захоплених у полон окупантів ми витягнули 10 наших військовослужбовців. Також, сьогодні ми відправили до росіян 11 цивільних російських моряків, яких ми врятували із затопленого судна біля Одеси. У результаті цього обміну додому повертаються 19 українських цивільних моряків із рятувального судна "Сапфір", які були захоплені окупантами при спробі забрати наших військових з острова Зміїний. За умовами обміну, сам рятувальний корабель також буде повернений Україні та буде відправлений до порту в Туреччині", — розповіла Ірина Верещук.

Гуманітарні коридори

евакуація

Ірина Верещук назвала "зелені маршрути", за якими сьогодні евакуюватимуть людей:

  • Маріуполь – Запоріжжя

Для евакуації людей з Маріуполя буде працювати маршрут Бердянськ – Запоріжжя. Місце зборів: спорткомплекс на вул. Мелітопольське шосе, 27.

  • Пологи – Запоріжжя

Місце зборів: міська рада.

  • Мелітополь – Запоріжжя

Місце зборів: пожежна частина №9.

  • Велика Димерка – Бровари

Місце зборів: Будинок сільської ради на вулиці Бобрицька, 1.

  • Богданівка – Бровари

Місце зборів: сільської ради на вулиці Богдана Хмельницького, 219.

  • Макарів – Житомир

Місце зборів: сільської ради, вул. Ростовського, 30.

  • Бервиця – Бровари

Місце зборів: з села Бервиця люди мають самостійно перейти до мосту між селами Мокрець та Заворичі, де переходять річку Трубеж в напрямку вулиці Радгоспна.

14:00 – Маріупольська міська рада повідомляє: Рашисти намагаються дезінформувати маріупольців, начебто евакуація на підконтрольні українському уряду території вже не проводиться. Містом їздить машина окупантів з гучномовцем і оголошує, що Запоріжжя вже не приймає біженців і треба їхати в росію, а також що Одесу вже взяли. Все це — свідома дезінформація окупантів, аби налаштувати маріупольців проти власної країни. Прохання до всіх — поширюйте правду, пишіть та дзвоніть своїм рідним та знайомим у Маріуполі.

21:00 – Евакуаційний поїзд "Київ — Івано-Франківськ" потрапив під обстріл окупантів. Повідомляють, що постраждалих немає. В трьох вагонах вибило шибки.

Радіаційна і хімічна загрози 

У Зоні відчуження біля Чорнобильської АЕС вирують лісові пожежі, Україна вже повідомила про це МАГАТЕ. На даний момент окупанти не пропускають пожежних машин на дані території.

UPD: станом на ранок більшість пожеж у Чорнобильській зоні відчуження локалізували, але залишаються невеликі ділянки, де горіння триває. Наразі немає загрози для життя та здоров'я людей.

росія готує хімічні атаки, заявив Центр протидії дезінформації при РНБО. У рф зараз щодня нагнітають істерію щодо "лабораторій" в Україні, які нібито створюють хімічну зброю.  Так пропагандистські ЗМІ готують населення росії до застосування хімзброї, щоб мати "прикриття" і, у разі чого, використовувати її самим.

13:00 – На захоплену росіянами ЧАЕС завезли групу пропагандистів, яка зніматиме фейкове «кіно» про роботу станції. Як повідомляють в "Енергоатомі", таким чином загарбники хочуть переконати МАГАТЕ в "нормальності" ядерного тероризму та приховати реальний стан справ із витоками радіації та забрудненням довкілля.

14:00 – Славутич – місто-супутник Чорнобильської АЕСу небезпеці. Окупанти намагаються взяти місто штурмом, йде обстріл українських блок-постів з боку загарбників. Є чергова загроза артилерійського обстрілу.

"Енергоатом" попереджає про фейк, розміщений на сайті МАГАТЕ про нібито силове утримання на Рівненській АЕС російських спеціалістів. Жодних спеціалістів – атомників на РАЕС не було і наразі немає. Натомість були чотири озброєних охоронців із рф, які супроводжували вантаж – елементи ядерного палива, що було поставлене на РАЕС ще до початку військової агресії.

Можливо окупанти мають на увазі посадовця НАЕК "Енергоатом", якого на Рівненщині затримали співробітники Служби безпеки України. Олега Бояринцева, що займав посаду виконавчого директора з персоналу НАЕК "Енергоатом", підозрюють у співпраці з російськими окупантами.

20:00 – США "дадуть відповідь", якщо росія застосує хімічну зброю в Україні, заявив президент Байден. Байден також виступив за те, щоб виключити рф з G20 та залучити Україну до формату.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Великобританія направить до України ще 6 тисяч одиниць зброї, в тому числі протитанкові ракети, повідомляють у канцелярії прем'єр-міністра. 

Європейська рада подвоїла фінансування для України в рамках Європейського фонду миру – військову допомогу збільшили на 500 мільйонів євро. Про це йдеться у заяві на сайті Європейської ради. Таким чином, сума початкового бюджету, що виділяється в межах Європейського фонду миру, подвоїлася і сягнула 1 мільярда євро. За ці кошти закуплять, зокрема, засоби індивідуального захисту, аптечки, паливо, військове устаткування, летальне озброєння оборонного характеру.

Україна отримала першу частину допомоги від США із нового пакету на $800 млн. Про це повідомив представник адміністрації президента у коментарі CNN. За словами чиновника, США продовжать передачу решти допомоги в Україну якнайшвидше, враховуючи, що серед іншого допомога включає 800 зенітних систем Stinger та 100 безпілотників

Екс-дружина Безоса, засновника інтернет-магазину Amazon.com та аерокосмічної компанії Blue Origin, пожертвувала гроші на потреби України. Американська письменниця Маккензі Скотт (повернула прізвище після розлучення) здійснила пожертви у 465 благодійних фондів, на суму в $ 3 863 125 000 (майже $4 млрд). Серед них фонди пов'язані з Україною.

Франція виділить 500 тис. євро на фінансування Міжнародного кримінального суду для підтримки розслідування злочинів, скоєних в Україні, – повідомляє CNN з посиланням на МЗС Франції. Франція також надасть суддів, слідчих та експертів, "щоб переконатися, що прокурор може вести своє розслідування у найкращих можливих умовах".

США готові прийняти 100 тисяч біженців з України і пожертвувати $1 млрд на допомогу європейським країнам, які прихистили у себе українців, — інформація NYT.

Володимир Зеленський звернувся до Північноатлантичного альянсу з проханням надати озброєння для захисту від нападу росії. "За десятки років росія накопичила чималі ресурси. Військові ресурси… техніку, авіабомби і ракети. Вони вкладали шалені гроші у смерть, поки світ інвестував у життя", — сказав він.

І сьогодні ж Борис Джонсон запропонував віддати Україні Євро-2028. Нагадаємо, в росії заявили, що подаватимуть заявку на проведення чемпіонату Європи 2028 року. У відповідь прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон запропонував віддати проведення чемпіонату України.

Аргентинська компанія Satellogic Inc., що спеціалізується на супутниках спостереження Землі, надасть Україні прямий контроль над групою супутників Dedicated Satellite Constellation, DSC. Це дозволить проводити розширену розвідку, моніторинг пересування військових, відстежувати коридори безпеки та слідкувати за критично важливою інфраструктурою.

НАТО надасть Україні військову допомогу у вигляді протитанкового й протиракетного озброєння, дронів, а також обладнання для захисту від біологічних, хімічних, радіологічних та ядерних загроз. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Новини з-за кордону

Новини з-за кордону

Мер Нью-Йорка підняв у центрі міста український прапор. За словами міської влади, прапор майорітиме до самої перемоги України у війні.

Рада безпеки ООН провалила запропонований росією проєкт резолюції щодо гуманітарної катастрофи в Україні. Документ, що подала росія, закликав до захисту цивільних та надання гуманітарної допомоги. "За" проголосували лише росія та Китай, всі інші члени Ради безпеки утрималися. Звісно, що сама країна-насильник не визнає себе винною у гуманітарній кризі в Україні.

Польський Сейм офіційно визнав путіна військовим злочинцем. Також Сейм рішуче засудив акти приголомшливої жорстокості та відвертого геноциду, який влаштували в Україні російсько-фашистські війська. Відповідну резолюцію прийнято 23 березня, повідомляє PolskieRadio.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що росія поки що не зацікавлена ​​у переговорах про припинення вогню в Україні, оскільки її армія не досягла своїх військових цілей.

росія, на думку Борреля, хоче окупувати все українське узбережжя до кордону з Молдовою та ізолювати Україну від моря. Він зазначив, що ситуація щодо війни росії проти України вирішиться в найближчі 15 днів. Тим часом союзники продовжуватимуть надавати Києву військову допомогу, оскільки це важливо. 

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила про необхідність розглянути варіанти, як Україна зможе отримати репарації від росії після війни на відновлення зруйнованої інфраструктури.

Червоний Хрест просить у росії дозволу на створення офісу поблизу України, а саме у російському Ростові-на-Дону. Пояснюють це намірами "покращити свою роботу" на території східної України, яка контролюється окупантами. Україна вже дала свою відповідь на цю "гуманітарну ініціативу": "Ми категорично проти відкриття офісу Червоного Хреста у Ростові-на-Дону для нібито ефективнішої роботи на сході України, — заявила віцепрем'єрка-міністерка України Ірина Верещук.

Що там на росії?

війна

Російським зомбі не соромно за вбивства, які чинить їхня країна. А нам не шкода окупантів.

Сьогоднішній день почався з повідомлення, що рф висилає американських дипломатів і оголошує американських співробітників "персонами нон грата".

А вчора в москві оштрафували активістку за плакат "Фашизм не пройде!" — на думку суду, плакат висловлює негативне ставлення до збройних сил рф.  

Хакери групи Anonymous зламали Центробанк росії. Тепер обіцяють оприлюднити 35 тисяч файлів із секретними угодами.

Понад 20 російських підприємств воєнно-промислового комплексу (ВПК) рф повністю або частково призупинили свою діяльність через відсутність комплектуючих частин та деталей.

Російські окупанти через свої надто високі втрати в особовому складі та техніці намагаються перевести війну в Україні у частково "затяжну фазу". Причиною таких дій росії є відсутність будь-якого значущого просування в усіх напрямках.

А що чутно про білорусів?

За оперативною інформацією, російське військове керівництво здійснює перекидання на територію Білорусі та тимчасово окупованої АР Крим озброєння та військової техніки з військових округів. Мета – здійснення спроби підготовки та реалізації наступальних дій для оточення міста Києва. Також підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують залучатися до прикриття окремих ділянок білорусько-українського кордону.

19:30 – У Білорусі помітили півтора десятка ракет для "Іскандерів" поблизу Гомеля.

При чому значна частина білоруських громадян не хоче бути навіть дотичною до війни. 67% білорусів виступають проти обстрілу української території з білорусі, а 52% людей взагалі проти використання території своєї країни як російського плацдарму для війни з Україною.

Російський брехунець 

війна

Кадировці "спіймали і знешкодили Степана Бандеру". Переможний звіт опублікували з фото Бутусова. Сам український журналіст живий і здоровий мочить рашистів на реальному і інформаційному фронтах.

Кримський самозванець Аксьонов цього року очікує рекордний турпотік до АР Крим. Але насправді рекордний турпотік вантажів 200 та вантажів 300 вже наступив. 

Безграмотні орки намалювали новий фейк, пояснюючи, чому росія напала на Україну і чому зараз їдуть росією похоронки. Тепер вони розповідають, що Україна виготовила медаль за "Взяття Криму". Але знову отримали за свою недолугу творчість "одиницю":

  • Не взяття, а звільнення;
  • Не наказ, а Указ;
  • Не Криму, а АР Крим;
  • Не В.А. Зеленський, а В.О. Зеленський
  • Якість фотошопу взагалі без коментарів.

Санкціями по агресору!

Прем'єр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що президент рф путін переступив межу варварства. За його словами, Захід "не вагається йти далі у посиленні санкцій та наданні подальшої оборонної військової допомоги Україні".

Велика Британія запровадила чергові санкції на тлі війни в Україні. Під обмеження потрапили 59 фізосіб та підприємств з орди. Зокрема санкції вводять щодо "Газпромбанка", "Россельхозбанка", "Альфа-банка", "СМП Банка", РЖД, "Совкомфлота", "РусГидро" та оборонних підприємств. Та особисто проти мільярдерів Германа Грефа та Олега Тінькова.

Western Union зупинила проведення грошових переказів у росії та Білорусі

Практично одномоментно Apple заборонила використовувати російські картки "Мир" в Apple Pay.

ТАРС більше не уповноважений заявляти. Агентство Reuters видаляє російський пропагандистський ресурс ТАРС зі свого контентного ринку через необ'єктивне висвітлення війни в Україні.

Польща заблокувала банківські рахунки російського посольства за фінансування тероризму.

Найбільша чартерна авіакомпанія росії через санкції зупиняє свою роботу: Azur Air здійснювала рейси з 40 міст рф за 29 міжнародними туристичними напрямками. 

Швейцарія заморозила російські активи на понад 6 мільярдів доларів. 

А лідери G7 домовилася проводити ревізію санкцій проти росії, – заявив Шольц.

Життя з урахуванням бойових дій

собака

Знайти загублених під час війни тварин або нову родину для чотирилапих тепер можна на сервісі PetLive.

На Центральному залізничному вокзалі столиці сьогодні з'явився центр кардіодопомоги. Послуга безкоштовна для всіх пасажирів. Лікарі-кардіологи інституту Амосова вже надають пасажирам консультації та проводять огляди, роблять кардіограми, ехо-дослідження сердця та аритмологію. Всі процедури виконуються в медичному пункті вокзалу, вхід до якого розташований на східній стороні 1 перону.

ВР проголосувала за №7132 про скасування складання державної підсумкової атестації, ЗНО, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування у 2022 році

Нардепи звільнили імпорт від мит та ПДВ.

Також сьогодні набув чинності законопроєкт про регуляцію трудових відносин в умовах воєнного стану. Працювати будемо без державних свят, з 60-годинним робочим тижнем та можливістю скоротити вихідні до одного на тиждень. 

Київ і область

Ранковий Ірпінь

Ранковий Ірпінь

Окупанти постійно обстрілюють Ірпінь з мінометів та "градів". "По місту випустили вже 20 залпів по 10 касет", — сказав мер міста Олександр Маркушин. За його словами, 80% Ірпеня контролюють підрозділи ЗСУ та територіальної оборони. Проте у місті є чимало диверсійних груп ворога та мародерів. Про них повідомляють самі місцеві жителі.

Вночі повітряні тривоги по всій області. Був бій в Ірпені, Гостомелі. Постійні артилерійські обстріли. У Фастівському районі обстріляли село Ясногородка. Коцюбинське в Бучанському районі — мінометний обстріл. Інформація про загиблих та поранених серед мирних мешканців уточнюється, дані про руйнування відсутні.

В районі села Макарів Київської області, протитанковими мобільними розрахунками одного з підрозділів Десантно-штурмових військ було успішно знищено декілька одиниць бронетехніки противника.

14:00 – Орки залишили більшу частину Гостомеля.  Вони відступають після взяття їх у кільце ЗСУ, сподіваються піти на прорив та втекти.  Їди в них немає, боєприпасів дедалі менше.  Повідомляють, що ЗСУ утримають облогу.

Завод

"Мрії" бути! Завод "Антонов" виступив з ініціативою відновити легендарний український літак Ан-225. "Ми пропонуємо заснувати Міжнародний фонд відродження транспортного літака Ан-225 "Мрія", — написав генеральний директор ДП Антонов Сергій Бичков у Facebook.

Чудова новина: звільнено Лук'янівку на схід від Києва! В результаті боїв знищено близько 40 російських загарбників, 9 бмп і 3 танки. Один танк відтепер слугуватиме ЗСУ. До Перемоги!

Запоріжжя

війна

Вранці, 24 березня, у Бердянську військово-морські сили України підірвали та знищили російський десантний корабель "Орск". Цю інформацію підтвердило командування ВМС, а міністерство оборони оприлюднило відео вибуху у порту. Як писали російські ЗМІ, корабель орків "Орск" прибув у Бердянськ два дні тому, 21 березня. Цим кораблем привезли військове озброєння для окупантів.

"Знищений у Бердянську корабель міг перевозити до 20 танків, 45 БТРів та 400 десантників. Це величезна ціль, яка була вражена нашими військовими", — сказала замміністра оборони Маляр. 

Крім знищеного корабля рашистів "Орск", пошкоджено ще такі кораблі окупантів:

  • пожежа на великому десантному кораблі "Саратов"
  • рятуються втечею ВДК "Куніков" та "Новочеркаськ", які також зазнали пошкоджень та втрат серед екіпажів (11 поранених, 3 загиблих).

13:00 – стало відомо, що командири двох пошкоджених десантних кораблів у Бердянську – з числа зрадників України. Командир ВДК "Саратов капітан 2 рангу Володимир Храмченков, колишній командир СДК "Кіровоград" українських ВМС, у 2014 році зрадив присязі та перейшов на бік окупантів. Другий – капітан 2 рангу Павлов Юрій Вікторович, командир ВДК "Новочеркаськ", на момент зради був старшим помічником командира ВДК "Костянтин Ольшанський".

ЗСУ звертаються до зрадників: "У вас залишився єдиний шанс хоч трохи відбілити свою совість, краще затопіть свої кораблі самі, ми вам за це навіть нагороду якусь дамо. В іншому випадку, наблизитесь до українських берегів ще раз, будете годувати наших азовських бичків разом з екіпажем "Орська".

У Мелітопольскому районі троє підлітків знайшли вибухонебезпечний предмет та вирішили ним погратися. Результат — всі знаходяться у Мелітопольській лікарні з пораненнями, один з підлітків потрапив до реанімації. 

Ще раз наголошуємо: наразі українська земля буквально нашпигована мінами. Щоб розмінувати всю Україну від російських мін, буде потрібно $250 млрд, – підрахував Генеральний штаб ЗСУ. Будьте обачні, доведіть інформацію про поводження з небезпечними предметами до дітей. Від цього залежить їхнє життя!

Окупанти будують в Мелітополі свою військову базу на території авіамістечка у нашому мiстi. З неї вони випускають ракети по інших містах України. Ці ракетні установки будуть знищуватись, тому мирні мешканці Мелітополя є живим щитом російських військових, – розповів мер окупованого Мелітополя Іван Федоров.

В Енергодарі депутати міськради склали повноваження, щоб не співпрацювати з окупантами. Депутати, які склали повноваження, продовжать займатися громадською роботою та підтримувати місцевих, – запевняє мер міста Дмитро Орлов. 

Село Малинівка Гуляйпільського району Запорізької області звільнено від російських окупантів! Так, це та сама Малинівка, яку ви бачили у кіно.

Донеччина і Луганщина

Вночі росіяни обстріляли Луганщину, а саме Рубіжне, ракетами та ймовірно фосфорними бомбами. Загинули четверо людей, з них двоє дітей. Ще шестеро людей поранено, повідомив голова ОВА Гайдай.

Росіяни прямо зараз активно депортують маріупольців на територію країни-окупанта, повідомляє Маріупольська міська рада. У людей забирають паспорти, а в росії через "фільтраційні табори" розподіляють українців у віддалені регіони. Як повідомляють у міськраді, під незаконну депортацію потрапило близько 15 тисяч маріупольців.

На сьогодні підтверджено інформацію про створення російського фільтраційного табору в Докучаєвську Донецької області. Туди масово доправляють цивільне населення, в якого вилучають документи. З людьми "працюють" співробітники фсб рф. Їхня мета – пошук громадян, що брали участь в АТО/ООС, українських військових та правоохоронців. 

В ООН заявляють: Понад 200 тисяч людей через бойові дії не мають доступу до води на території Донецької області. "Зростають побоювання, що вся Донецька область може бути відключена від водопостачання у найближчі тижні, через що мільйони людей залишаться без доступу до води".

У Маріуполі бійці окремого загону спеціального призначення "Азов" вивели з ладу бойову броньовану машину та 3 вантажівки російських окупантів.

Головне управління розвідки повідомляє, що російські окупанти знищують українську літературу та підручники з історії. ГУР зафіксував такі випадки у Луганській, Донецькій, Чернігівській та Сумській областях. Для знищення книг залучено російські підрозділи "воєнної поліції". Найбільшу зацікавленість поліцаїв викликають книжки щодо історії українських Майданів, АТО/ООС, історії українських визвольних змагань. Також путінські війська намагаються розставляти на місцях окупаційні адміністрації. Ведеться розшук патріотів та учасників АТО/ООС.

19:00 – Сотий, ювілейний ворожий літак був збитий захисниками героїчного Маріуполя. Маріуполь, тримайся! За нами перемога.

Сумщина

Окупанти обстріляли ракетами класу "повітря-земля" найгустонаселеніший мікрорайон Охтирки, розповів мер Павло Кузьменко.

Окрім Охтирського району, де тривали бої і рух ворожих колон, ніч в області пройшла відносно тихо. Інформація щодо руйнувань і постраждалого мирного населення наразі відсутня.

Харків і область

Вночі збільшилася кількість атак з далеких відстаней на Харків, але ЗСУ на своїх позиціях, проривів ворога не відбулося. Тривають бої в Ізюмському районі, вчора там збили два літаки окупантів. Увечері відбувся обстріл Старого Салтова, є постраждалі та одна людина загинула. 

14:00 – Окупанти знову обстріляли Ізюм. Під завалами можуть знаходитися не менш як 30 людей, заявив заступник міського голови. Спеціалісти ДСНС ознак життя на місці трагедії не виявили. Однак розібрати завали для отримання точної інформації щодо загиблих наразі неможливо.

16:00 – У Харкові російські вбивці обстріляли пункт "Нової пошти", де українці отримували гуманітарну допомогу. За попередніми даними, внаслідок обстрілу було вбито 6 містян та 15 поранено.

І знову в ППО врожайний день на Харківському напрямку! Ворог недорахувався 1 БПЛА та ще одного винищувача-бомбардувальника Су-34. Про це інформує Повітряне командування "Схід".

Той випадок, коли радієш обстрілу окупантів: російські військові вдарили по власних позиціях у Харківській області з вертольота, втрати величезні. "Вранці російський вертоліт "якісно відпрацював" свої ж позиції, знищив величезну кількість особового складу та військової техніки окупаційних військ у Малій Рогані. Саме ці солдати постійно обстрілювали місто Харків з артилерійського озброєння та РСЗВ", – розповів голова Харківської ОДА Синегубов.  

На Харківщині рашисти організовують викрадення дітей, – повідомляє ДПСУ. На частині Харківщини, яку зайняли рашистські війська, щоб тероризувати місцевих жителів, загарбники схиляють зрадників до кіднепінгу.

Херсонщина

прапор Херсон

Фото: Фейсбук/Рух ЧЕСНО

Український прапор знову вивісили над міськрадою Херсона. Про це повідомив міський голова Ігор Колихаєв. За його словами, прапор, який висів там раніше, було пошкоджено під час захоплення міста. За словами місцевих жителів, орки поки що не відреагували на цю акцію: "вони ж у нашій міськраді не сидять, лише обладміністрацію зайняли, а там прапор давно зняли".

На Південному напрямку ситуація стабільно напружена. Щоб повернути контроль над усім напрямком, ЗСУ необхідно звільнити Херсон. Про це заявив секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко. "Ситуація стабільно напружена. Але все ж таки хочу сказати, що вона менш напружена, ніж на це сподівався противник, який ставив за мету повністю відрізати в перші дні весь Південь нашої країни, щоб зробити Україну не морською державою. І завдяки тому, що тримався Херсон більше , чим очікував противник, це дало змогу закріпитися Миколаєву, Одесі. І зараз Одеса тримає напрямок із моря, а Миколаїв із суші", – зазначив Костенко.

Внаслідок обстрілів у Станіславі Херсонської області загинули двоє чоловіків Про це повідомив Станіславський сільський голова Іван Самойленко. За його словами, через обстріли ввечері і вночі 23 березня загинули місцевий житель та чоловік з Кірового, який евакуювався до родичів.

Директор Херсонського музично-драматичного театру Олександр Книга, якого вчора викрали окупанти, вже на волі. З ним все гаразд, повідомив Олешківський міський голова Рищук.

15:00 – На Херсонському напрямку сьогодні вранці протиповітряна оборона Сухопутних військ ЗСУ ліквідувала чотири вертольоти К-52 ЗС рф, повідомили в Міноборони. 

У місті Генічеськ, що на Херсонщині, російські окупанти намагаються ввести в обіг російську валюту й роздають пенсіонерам та бюджетникам "допомогу" у розмірі 10 тисяч рублів.

чорнобаївка

І традиційне заспокійливе на ніч. Всі вже трошки збилися з рахунку, але ж ви все зрозумієте навіть в такому супер-лаконічному варіанті. (Насправді це ювілейний 10 разгром орків у містичній Чорнобаївці).

Миколаїв і область

Українські військові на Миколаївщині відтіснили окупантів до межі з Херсонською областю. Про це повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім: "У перший тиждень ворог заходив до Вознесеська, а зараз ми вже ведемо бої на межі Миколаївської та Херсонської області. Успішно, тяжко. Військові працюють".

Також Віталій Кім розповів про те, що над Миколаєвом збили одну крилату ракету.

20:00 – Внаслідок обстрілу російськими окупантами села Явкине на Миколаївщині троє людей загинули і 13 поранено. Як повідомляє Баштанська міська рада, рашисти обстріляли смерчами мирних жителів села Явкине та евакуйованих жителів з Снігурівської громади.

Чернігівщина

війна

Чернігівська область. Партизани продовжують свою боротьбу із ворогом! Чергові трофеї від армії рф для українських патріотів.

До села Миколаївка Семенівської громади російські окупаційні війська привезли "гуманітарну допомогу". Про це повідомив голова Семенівської громади Сергій Деденко. "Вони нас вбивають, нищать інфраструктуру і потім хочуть, щоб ми брали їхні вонючі макарони. Гоніть їх під три чорти. Не продавайте країну", – закликав він земляків.

Сили спротиву Сіверщини продовжують звітувати про результати своєї роботи: сьогодні в лісах Чернігівщини відкинули копита не менше ніж 2 "Тигри", танк та "КамАЗ" орків. Частина колони в паніці почала розбігатися, але, як стверджують ЗСУ,  далеко не добіжать. 

Також на Чернігівщині наші воїни знищили машину постачання з боєкомплектом для важких вогнеметних систем ТОС-1А "Сонцепек".

Житомирщина

Ніч неспокійна. Було декілька тривог. Влучання ракети в промисловий об'єкт в Новоград-Волинському районі. Загиблих та травмованих немає.

Дніпропетровщина

У рятувальників Дніпра увірвався терпець і вони вирішили висікти палія лозиною. Три дні поспіль, двічі на день, в одному і тому ж місці рятувальники ліквідували пожежі в екосистемах поблизу житлових будинків. Аж поки не схопили за руку того, хто це робить. Про це повідомляє Міська рада з посиланням на начальника ДУ ДСНС у Дніпропетровській області Андрія Кульбача. "Вибачайте, але ані наші звернення, ані величезні штрафи людей не лякають. Тож, вирішили, що лозина трішки допоможе в навчанні правил пожежної безпеки", – написав Кульбач.

Вінниччина

На Вінниччині вилучили і передали на націоналізацію 21 вагон російських міндобрив.

Захід України

Від початку повномасштабної війни, за місяць, зі Львівщини в інші регіони України доправили понад 50 тисяч тонн гуманітарної допомоги — їжі, одягу, медикаментів та промислових товарів.

А до самого Львова за місяць війни прибули близько 200 тисяч вимушених переселенців зі всієї країни. Як повідомив міський голова Андрій Садовий, місто не лише приймає людей на тимчасове проживання, а й планує допомагати з роботою – уже  відкрили центр, який дає консультації щодо працевлаштування.

Мер Львова Андрій Садовий анонсував будівництво котеджних містечок для переселенців. Міський голова зазначив, що перші три ділянки для такого будівництва уже визначили.

3500

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: