fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:46 31 Жов 2022

Масований ракетний обстріл України, екологічна катастрофа на ЗАЕС та дія “зернової угоди”: хроніка подій 31 жовтня та головні рішення

Сьогодні 250 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу. Символічно саме цей день — останній, коли “Рубрика” випускає щоденну хроніку подій повномасштабної війни. Надалі ми готуватимемо щотижневий аналітичний матеріал, у якому розбиратимемо головні події та тенденції тижня. Перша оновлена хроніка подій за тиждень вийде вже цієї суботи.

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 О 07:00 31 жовтня російські окупанти здійснили кілька хвиль ракетних атак по об'єктах критичної інфраструктури України. Випущено 55 крилатих ракет. 45 крилатих ракет було знищено ППО.

Одна з ракет "передумала" і полетіла назад до росії.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат назвав неймовірно високим відсоток збивання російських ракет під час атаки 31 жовтня. За його словами, запорукою успіху сил ППО стали великий досвід, розвідка та трохи удачі. Водночас Ігнат упевнений, що добрий результат не скасовує необхідності посилення ППО. Радянські зразки мають замінити сучасні види.

📌 За даними Генштабу, у Херсонській області за вчорашній день знищено колону військової техніки противника, в Запорізькій — знищено склад боєприпасів, 5 одиниць озброєння та військової техніки різного типу та поранено до 120 військовослужбовців.

📌 Окремі підрозділи російської армії готуються до евакуації з правобережної частини Херсонської області: уточнюють наявність плавзасобів річкового флоту, встановлюють понтонні переправи й перевіряють справність барж. Дві з них у районі Антонівського мосту нещодавно знищили ЗСУ.

📌 Авіація Сил оборони протягом доби завдала по ворогу 21 удар, із них: 

  • 15 — по районах зосередження озброєння та військової техніки, 
  • 2 — по взводних опорних пунктах, 
  • 4 — по позиціях комплексів протиповітряної оборони противника. 

📌 Збито 1 гелікоптер К-52 та 1 штурмовик Су-25 противника.

📌 Воїни ракетних військ та артилерії за минулу добу уразили пункт управління та зенітну ракетну установку.

📌 Два російські вертольоти Ка-52 вибухнули в Псковській області (росія). Причини "самоліквідації" невідомі, але від вибуху уламки фюзеляжу розкидало на 200 метрів довкола. Ще два гелікоптери пошкоджено, — дізналося ГУР.

📌 Також "забавовніло" в центрі окупованого Донецьку. Мінімум 2 вибухи. Очікуємо на подробиці. 

Злочини рф

250 день війни

На фото — рятувальники з Черкащини борються з пожежею після ударів по інфраструктурі.

📌 Ранок понеділка для українців почався з нового масованого ракетного обстрілу російських терористів. Російськими ракетами та дронами уражено 10 регіонів України, де пошкоджено 18 об'єктів, більшість яких — енергетичні. Знеструмлено сотні населених пунктів у семи областях країни. Травмовано 13 людей.

  • У Києві — прильоти по об'єктах критичної інфраструктури. Частина столиці знеструмлена. У 80% столиці зникло водопостачання. Ввечері водопостачання відновили відповідні служби.
  • На Київщині — травмовані 2 людини та пошкоджені будівлі.
  • У Вінницькій області збита російська ракета впала на цивільні об'єкти, є руйнування.
  • Падіння уламків ракет на території Хмельниччини. Є руйнування цивільного об'єкту. 
  • У Запоріжжі росія атакувала об'єкт критичної інфраструктури. Через атаку в місті відключили енергопостачання.
  • Ворожні ракети влучили в один з енергетичних об'єктів у районі Світловодська Кіровоградської області. Триває ліквідація наслідків пожежі.
  • У Чернівецькій області є пошкодження критичної інфраструктури.
  • У Черкаській області через ранкову атаку постраждали чотири людини, їх госпіталізували.
  • Зафіксовано серйозні руйнування на об'єктах енергетичної інфраструктури в Дніпрі та Павлограді.
  • Знеструмлено кілька ділянок залізниці.

📌 Російські ракети летіли через повітряний простір Молдови. У населеному пункті Наславча Окницького району на півночі країни впала російська ракета, збита нашою ППО. 

📌 Сьогодні приблизно о 8:00 ранку ворог завдав по Харкову та Чугуївському району ракетних ударів. Попередньо — ракетами комплексу С-300, які запустили з Бєлгорода. Пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури. 

📌 Дніпропетровщина. Ніч масованих обстрілів. На Нікопольщині найбільше постраждав Марганець. Туди прилетіли 40 снарядів з російських "Градів". Загинула 31-річна жінка. Ще одна жінка — поранена. 

У місті пошкоджено майже 30 багатоповерхових та приватних будинків. Понівечено місцевий ліцей, адміністративну будівлю, автівки та лінії електропередач. 

У Кам'янському районі ворог ударив дронами-камікадзе по об'єкту енергетичної  інфраструктури. Серйозні руйнування. 

📌 Вчора на Сумщині внаслідок мінометного обстрілу Краснопільської громади поранена жінка.

📌 Окупанти продовжують обстрілювати Миколаївщину. Під удари потрапили населені пункти Баштанського й Миколаївського районів та 5 громад. Щонайменше 3 людей поранені.

Також учора на снаряді, який не розірвався раніше, підірвалися двоє людей. Один із них — 12-річний хлопчик, він у важкому стані в лікарні. 

Загалом, станом на сьогоднішній ранок, у миколаївських лікарнях знаходяться 436 громадян, що постраждали від атак окупантів на Миколаївщину.

📌 У ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС розпочався масовий мор риби. Як повідомляє Енергоатом, окупанти на ЗАЕС спровокували екологічну катастрофу. Їхні дії знищують важливу екологічну складову роботи станції. Якщо температура води в ставку-охолоджувачі не підніметься найближчим часом, на берег викине близько тисячі тонн мертвої риби.

📌 Поблизу Очакова окупанти обстріляли два портові цивільні буксири, які транспортували баржу зі збіжжям. Два члени екіпажів загинули, одного з пораненнями вдалося врятувати.

📌 Інститут вивчення війни вважає, що російський диктатор, ймовірно, вирішив дочекатися зими, щоб побачити, чи не послабиться підтримка України країнами Заходу. Агресор продовжить звичайні військові операції, щоб утримати захоплені раніше території, але навряд чи наважиться застосувати тактичну ядерну зброю.

Життя в умовах війни

📌 Половина українців вважає, що адаптувалися до відключень світла. Легше далася адаптація жителям міст до 50 тисяч населення. Під час відключень світла українці найчастіше займаються хатніми справами (44%). 

📌 "Нова пошта" відкрила три нових відділення у Варшаві та друге — у Кракові. Загалом у цих містах вже працює шість відділень оператора.

250 день війни

📌 У Миколаєві встановлять ще два бетонних укриття для містян ⬆️.

250 день війни

📌 На Одеській митниці під час проведення чергового обшуку у вантажному контейнері виявлено гвинтокрил Мі–2 (на фото вище), що перебував там з 2007 року. Його передадуть ЗСУ. 

📌 І не дуже приємна новина: у ДТЕК закінчився складський запас обладнання для відновлення енергосистеми, — заявив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук. Він додав, що компанія робить все можливе, щоб їх поповнити.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 "росія продовжує бездушні та варварські ракетні удари по народу України", — у посольстві США відреагували про ранковий обстріл країни терориста.

💡 Система ППО IRIS-T, надана Німеччиною раніше цього місяця, сьогодні спрацювала зі 100% результатом! Однак таких систем потрібно значно більше.

💡 З українських портів вийшли 12 суден, попри вихід росії з "зернової угоди". ООН та Туреччина погодили рух суден із 355 тис. тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

У Празі мітинг на підтримку України

💡 У Празі відбувся багатотисячний мітинг проти зростання екстремізму і на підтримку України "Чехія проти страху і ненависті". ⬆️

💡 А сьогодні до Києва прибула урядова делегація з Чехії на чолі із прем'єр-міністром країни Фіалою.

💡 Чехія розробила власний План допомоги Україні, який передбачає фінансову підтримку сумою понад €20 млн протягом 2023-2025 років.

💡 Швеція ухвалила рішення передати Україні сучасне озброєння, що змінює оновлену оборонну політику північної країни.

Українці, об'єднуємось! 

💡 В Україні створять точки Wi-Fi на випадок відключення електроенергії. Вони працюватимуть на акумуляторах Tesla Powerwall та терміналах Starlink. Для цього використовують частину понад 1500 терміналів Starlink, які Україна отримає від Польщі. Перші такі точки мають запрацювати вже у листопаді.

💡 Громадська організація "Землячки" запустила бренд 3MLCHK, який займатиметься пошивом безоплатної військової форми для наших захисниць ⬆️. Лекала для пошиву розробляли ГО "Землячки", харківська фабрика Lap та "Ужгородська швейна фабрика". Перша партія осінньої форми складається з трьохсот екземплярів. Зимові комплекти нині в розробці, проте відшивати їх почнуть зовсім скоро.

💡 На одному з полтавських підприємств виготовляють сумки для приладів супутникової системи зв'язку "Starlink", який використовують наші військові на передовій. Частину матеріалів для спорядження закуповує саме підприємство, а частину приносять благодійники.

БО

Фото: БО "Солдатська куховарня"

💡 Понад 40 тисяч порцій сухих борщів та супів для бійців ЗСУ виготовили та передали волонтери БО "Солдатська куховарня" з Немирова, що на Вінниччині. Загалом виготовляють сім видів супових наборів. Волонтери не тільки вже переробили понад 7 тонн овочів, а й об'єднали місцевих мешканців задля спільної справи.

250 день війни

💡 У Первомайську, що на Миколаївщині, розігрують картину з патріотичним сюжетом "Руський воєнний корабель, іди…". Її зробили за принципом маскувальних сіток. Розіграш розпочався 24 жовтня. Правила розіграшу прості — за донат від 250 гривень людина отримує номер і шанс виграти картину. А отримані кошти підуть на допомогу 79-й бригаді ЗСУ.

3
129

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: