fbpx
Сьогодні
Корисно 10:05 25 Вер 2019

Бути еко-дружнім просто: 25 мобільних додатків, які варто встановити

Повідомити про стихійне сміттєзвалище. Дізнатися, як сортувати сміття та скільки природніх ресурсів використовується у цю хвилину. Заробити гроші на соціальні справи. Все це можна зробити через свій телефон.

🚀 Матеріал виходить за підтримки International IT Forum (Запоріжжя, 27 вересня). Дізнайтесь першими про цифрове майбутнє для своїх громад і проектів – замовити квитки тут 🚀

Сучасні екозастосунки мають багато корисних функцій, які значно спрощують формування корисних екозвичок.

«Рубрика» зібрала 25 корисних додатків і посилань, які налаштують ваше життя на «зелене світло».

📲 УНАОЧНЮЮТЬ ДИНАМІКУ ЗМІН

✅ Worldometers

Світова статистика про природні ресурси. В онлайн-режимі ви можете подивитись, скільки води було використано, енергії вироблено, скільки людей померло та народилось, як змінюються витрати на здоров'я і багато іншого, що так чи інакше впливає на навколишнє середовище прямо зараз.

Лінк

✅ Your plan, your planet

Цей додаток від Google в інтерактивній формі, показує ваш вплив на навколишнє середовище та дає поради щодо того, як зробити побут екологічним. Він поділений на 4 сектори: речі, їжа, вода та енергія.

Програма пропонує пройти тести на розуміння того, скільки ресурсів ми витрачаємо. Крім того, інтерактивна система дає поради. Зокрема, про заощадливе використання води в побуті та правильне зберігання їжі.

Лінк 

✅ GP Calculator

Додаток-калькулятор від Greenpeace, який рахує, наскільки одні види транспорту екологічніші за інші. Він показує викиди вуглекислого газу і діоксиду азоту.

Лінк 

🌏 СПРОЩУЮТЬ ЖИТТЯ

✅ Ecomapa

Бачите стихійне сміттєзвалище? Повідомте, аби уповноважені органи прибрали. Мапа, яка дозволяє направити інформацію про місця стихійних звалищ в Мінприроди.

Лінк

✅ goRecycle

Український додаток, який представляє собою мапу з пунктами прийому технологічних відходів (саме ламп та батарей).

Завантажити додаток з Play Market.

✅ EcoinspectorUA

Додайте інформацію про вчинене екопорушення чи виникнення екопроблеми і слідкуйте за реакцією природоохоронних органів в режимі онлайн. Система проконтролює процес реального вирішення екопроблеми.

Завантажити додаток з Play Market.

✅ Еко-Трекер

Додаток екологічних звичок, який пояснює шкоду тих чи інших дій, пропонує альтернативу чи варіанти, як менше впливати не екологію і допоможе відстежувати вам свій прогрес.

Завантажити додаток з App Store.

✅ "Кліматичні краплі"

Мобільний додаток відстежує та винагороджує екологічно-дружні вчинки громадян з метою захисту довкілля та клімату планети. Кожен бал, що має назву "Кліматична крапля" – це 1 кг парникового газу СО2, який не потрапляє до атмосфери внаслідок екологічних дій користувачів додатку.

Партнери додатку – екологічно-свідомі підприємства та організації – приймають від Джерел кліматичні краплі в обмін на знижки, бонуси або призи.

Окрім фізичних осіб, Джерелами можуть бути школи (див. інформацію про шкільний конкурс), ОСББ, компанії тощо.

Завантажити додаток з Play Market.

✅ Charity miles

Цей додаток дозволяє заробити гроші для різних благодійних потреб та мотивує корисні звички. Все що потрібно робити − це пересуватися пішки або на велосипеді. Кожен пройдений кілометр буде оплачений в додатку певною сумою. Зароблені гроші перераховуються в обраний вами благодійний фонд, серед яких є й фонд з охорони навколишнього середовища.

Завантажити додаток можна тут.

✅ Litterati

Додаток дає можливість користувачам створити глобальну базу даних стихійних звалищ по всьому світу. Для цього ви фотографуєте звалище і класифікуєте її за допомогою спеціальних тегів.

Завантажити додаток з Play Market або з App Store

♻️ ВЧАТЬ СОРТУВАННЮ СМІТТЯ

✅ Сортуй

Український додаток, розроблений компанією «MacPaw Labs». Допомагає детально розібратися у типах відходів та правилах сортування різних організацій. Усі відходи поділені на наступні категорії: одноразовий посуд, пластик, папір і картон, скло, метал, тетра-пак, батарейки. Якщо не можете знайти потрібну категорію, зазирніть до розділу «Інше».

Окрім цього, «Сортуй» стисло розкаже про різні організації, зайняті у сфері сортування, збору або переробки, а на мапі відмітить пункти прийому вторсировини. Розділ «Новини» та перелік операторів із сортування оновлюються.

Завантажити додаток з Play Market або з App Store

✅ Garbage 31

Онлайн-платформа про роздільний збір відходів, яка навчає сортувати. Детально пояснює особливість кожного виду сміття та його вплив на екологію.

Працює онлайн

✅ Trash-It

У цьому додатку ти фотографуєш те, що йде у смітник, а машинний інтелект підкаже, чи це підходить для компосту, загального сміття, електронних відходів або може йти на переробку. Якщо програма сумнівається у типі відходів, то відобразить це у процентах.

Завантажити додаток з Play Market

✅ Ecolabel guide

Додаток пояснює  значення екологічного маркування, нанесеного на етикетку, чи пакування різноманітних продуктів. Довідник додатку містить інформацію про всі надійні системи сертифікації та їхні логотипи.

Завантажити додаток з Play Market

🌬 ЧИСТЕ ПОВІТРЯ

✅ SaveEcoBot

Перший в Україні екологічний бот для моніторингу інформації про дозвільні документи та процедури промислових та інших забруднювачів довкілля.

Встановити його можна у свій месенджер за посиланням.

✅ Індекс якості повітря у Києві

Telegram-бот «Quality bot», який розповідає про якість повітря в Києві і попереджає, якщо його показники значно погіршилися.

Встановити його можна у свій месенджер за посиланням.

🛍 СВІДОМЕ СПОЖИВАННЯ

✅ Love Food Hate Waste

Цей сайт існує, щоб планувати ваше харчування та правильно зберігати їжу. Бо ж третина (!) виготовленої людством їжі йде у смітник.

Пропонуються поради, як "реанімувати" в'ялі овочі і фрукти, що робити з залишками продуктів, як впорядкувати холодильник тощо. Також на сайті ви знайдете безліч рецептів страв, які можна приготувати з частин продуктів, що ми зазвичай не використовуємо.

Працює онлайн

✅ It's fresh

Калькулятор, який рахує вплив на довкілля і те, скільки грошей можна було б заощадити, не викидаючи їжу.

Працює онлайн

✅ Stock factory

Українська онлайн-платформа, де продається товар від офіційних виробників, але з деякими ушкодженнями. Наприклад, пошкоджена упаковка, товар з минулих колекцій або залишки сировини після виробництва.

Працює онлайн

🍏ЕКОЛОГІЧНІ ПРОДУКТИ

✅ Dirty Dozen

Додаток розповідає, які продукти найбільше схильні до забруднень пестицидами, а яким овочам і фруктам пестициди не страшні.

Завантажити додаток з App Store

✅ Refill

Цей додаток показує, де можна поповнити запас води, щоб не купувати чергову пластикову пляшку з водою.

Завантажити додаток з Play Market або з App Store

Happy cow

Онлайн-гід вегетаріанськими ресторанами і магазинами. Щоб знайти найближчий такий заклад треба ввести свої місцезнаходження. Крім того, на сайті також є інформація про подорожі та здорове харчування.

Працює оналйн

Eco friendly cafe

Мапа закладів, які охоче наливають напій у вашу чашку і дають знижку за екоусвідомленість.

Працює онлайн

🤸‍♀️ ЕКОГРА

Lunchtime Legends

Англомовна гра, яка за 10 хвилин вчить розділяти 2 типи відходів: звичайне сміття та те, що можна переробити. Гравець протягом обмеженого часу має обрати один із двох контейнерів для, наприклад, яблука, дезодоранту чи шкарпеток. Якщо сміття потрапляє у неправильний контейнер, то гравець втрачає бали і отримує підказку щодо правильного контейнеру.

Завантажити додаток з Play Market або App Store

✅ Forest

Цей додаток-гра допомагає вам відкласти телефон і зосередитися на важливих речах. Чим довше ти не будеш торкатися до ґаджету, тим більше гілок виросте на дереві. Якщо ти вийдеш з програми завчасно, дерево гине.

Завантажити додаток з Play Market або з App Store

===

Все про оцифровування процесів – на International IT Forum 2019 (Запоріжжя, 27 вересня). Національна подія міжнародного масштабу для проактивних мешканців, бізнесу та компаній у сферів інновацій. Купити квитки тут.

62400

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: