fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:44 19 Жов 2022

Плани на Різдво та альтернатива російському газу: хроніка подій 19 жовтня та головні рішення

Сьогодні 238 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

Фото однієї зі збитих ракет на Чернігівщині

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 Росіяни на Херсонщині готуються до втечі — грабують та вивозять з регіону абсолютно все. Рух "Жовта Стрічка" фіксує непоодинокі випадки крадіжок майна в Херсонській області. Місцеві повідомляють, що росіяни грабують побутову техніку, продукти, засоби особистої гігієни, а іноді навіть білизну.

Ситуація нагадує той самий "жест доброй волі" на Київщині, коли порозкрадавши усі будинки, росіяни ганебно втекли.

📌 А гауляйтер Херсонщини сальдо заявив про необхідність евакуації на лівий берег через те, що ЗСУ "накопичили величезні ресурси" для звільнення регіону. Окупанти планують депортувати 50-60 тисяч жителів Херсонщини.

"Українська армія не нищить українські міста та села. ЗСУ високоточною зброєю б'ють тільки по армії рф, її техніці, пунктах управління, складах та логістиці", — голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич звернувся до херсонців не піддаватись на заклики окупаційної влади щодо "евакуації".

📌 Інститут вивчення війни пише про те, що окупанти провели обмежені наземні атаки на північному сході Харківщини, намагаючись повернути втрачені позиції. Але малоймовірно, що вони зможуть досягти успіхів у цьому районі.

📌 За ніч у Миколаївській області наші ППО збили 12 дронів-камікадзе. А за 36 днів ЗСУ знищили вже 223 дрони-камікадзе Shahed-136.

📌 А сьогодні вдень на Херсонщині ЗСУ збили російський ударний гелікоптер Ка-52.

Обстріл Чернігова

Місце падіння уламків безпілотного літального апарату у Чернігові

📌 У другій половині дня сили ППО знищили понад 12 ворожих повітряних цілей. Збито 4 крилаті ракети та 8 безпілотників.

📌 За добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів у районах 11 населених пунктів Харківщини й Донеччини.

📌 На Луганщині сили оборони уразили 16 районів зосередження озброєння та військової техніки, опорного пункту, а також вісім позицій зенітних ракетних комплексів противника. Тривають бойові дії.

📌 Звітує ОК "Південь": нашою авіацією відпрацьовано 15 ударів у райони опорних пунктів та місць зосередження сил та засобів противника. Ворожі втрати становлять:

  • 84 рашисти;
  • 2 самохідні великокаліберні гаубиці типу "Акація" та "Мста-С"
  • танк;
  • 3 одиниці автобронетехніки.

📌 Авіація Сил оборони України протягом попередньої доби завдала 24 удари. Підтверджено ураження 16 районів зосередження озброєння та військової техніки, опорного пункту, а також 8 позицій зенітних ракетних комплексів противника.

📌 Воїни ракетних військ і артилерії уразили 4 пункти управління, 5 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 об'єкти ППО та 1 — артилерії, станцію РЕБ.

📌 ЗСУ за добу знищили 7 складів баз БК та одну військову частину російських загарбників.

📌 Сьогодні "Бавовнятко" навідалося в окупований Севастополь, на металургійний завод в окупований Донецьк та в російський Бєлгород.

Злочини рф

📌 У Кривому Розі (Дніпропетровщина) вночі був приліт по одному з об'єктів енергетики. Частина міста та населених пунктів району залишилися без світла та води.

📌 Окупований Енергодар на Запоріжжі, місто де знаходиться ЗАЕС, вночі знову зазнав провокативних обстрілів окупантів. Пошкоджено одну з підстанцій, в також будівлі виконавчого комітету міської ради. Місто частково без світла й води.

📌 Росіяни майже сім годин обстрілювали Оріхів у Запорізькій області. Поранено вісім людей, усі в лікарні. Руйнувань зазнали приватні будинки, будівля міської ради, навчальний заклад. Через обстріли в Оріхові відсутнє електро- та водопостачання.

Також окупанти обстріляли Гуляйполе ракетами С-300. Руйнувань зазнала місцева школа. Без постраждалих.

📌 Російські війська продовжують обстрілювати територію Миколаївської області. Вчора прилітало по Березнегуватській та Широківській громадах Баштанського району. Також обстріли Березнегуватської громади зафіксовані вночі.

📌 Вдень росіяни влучили ракетою в енергетичний об'єкт на Вінниччині.

На Вінниччині СБУ затримала 4 жителів, які знімали та пересилали відео з "прильотами". Один із них відзняв на відео наслідки атаки дронів-камікадзе, яке за пів години з'явилося у російських пропагандистів, а за годину відбувся повторний ракетний обстріл, який призвів до ще більших руйнувань і поранень людей. З трьох поранених двоє у тяжкому стані.

📌 На Івано-Франківщині окупанти знову вдарили по Бурштинській ТЕС. Пожежу ліквідовано.

📌 У Чернігові вибухнув дрон-камікадзе "Шахід". Три людини поранено.

📌 Протягом доби на Харківщині з пораненнями через обстріли рф госпіталізовано 2 людей: 28-річна жінка в Чугуївському районі та 57-річний чоловік у Куп'янському.

На Харківщині поблизу села Курилівка знайшли ще одну жертву розстріляної колони цивільних. Це 19-річний хлопець, який пораненим пройшов 1,5 км та помер у посадці. Кількість загиблих зросла до 26.

📌 Херсонщина.

  • Протягом минулої доби війська рф двічі обстріляли з "Ураганів" та "Градів" нещодавно звільнені Петропавлівку і Трифонівку Бериславського району.
  • Окупанти приховано переміщують військову техніку та особовий склад. З цією метою у населених пунктах Таврійськ та Нова Каховка Херсонської області противник блокує роботу операторів мобільного зв'язку та інтернету.
  • росіяни перекрили в'їзд для цивільних до Херсонської області "на 7 днів".

📌 ​​Уряд повідомив, що понад 90% будинків у Лимані та Святогірську Донецької області зруйновані.

📌 ООН зафіксувала низку порушень, скоєних військовими рф на тимчасово окупованих територіях України. Кількість загиблих серед мирного населення обчислюється тисячами, а пошкодження інфраструктури є руйнівними. Серед іншого, окупанти:

  • використовували вибухову зброю в населених пунктах;
  • вбивали мирних, які намагалися втекти;
  • викрадали, страчували та катували людей;
  • ґвалтували мирне населення;
  • жорстоко поводилися з людьми;
  • депортували населення до рф.

📌 путін ввів воєнний стан на окупованих територіях України. Тепер окупанти будуть ще більше грабувати населення.

"Для України це не змінює нічого: продовжуємо звільнення та деокупацію своїх територій", — так радник керівника ОП Подоляк прокоментував запровадження "воєнного стану" на окупованих територіях.

📌 У Маріуполі рашисти демонтували пам'ятник жертвам Голодомору, заявив, що "Україна та Донбас не сильно постраждали від голоду у 1932-1933 роках".

Життя в умовах війни

238 день війни

📌 Журнал Inker випустив комікс ⬆️ про 15-річного хлопця, який на початку повномасштабного вторгнення допоміг знищити понад 100 одиниць ворожої техніки на Київщині. Андрій Покраска разом з батьком приєднався до ТРО. А пізніше став оператором справжнього дрона та проводив аеророзвідку для побратимів.

238 день війни

📌 Україна посіла друге місце на європейському етапі конкурсу PostEurop за ескіз до поштової марки "Мир — найвища цінність людства!" (на фото вище). Зміну цьогорічної теми ініціювала Укрпошта.

📌 А Київський симфонічний оркестр отримав одну з найпрестижніших музичних нагород Європи — Премію принца П'єра де Монако.

📌 Православна Церква України дозволила проводити Різдвяне богослужіння цього року за Новоюліанським календарем — 25 грудня. Це важливий крок. Він ще більше зближує Україну зі всім цивілізованим світом.

📌 Європарламент присудив українському народу премію Сахарова "За свободу думки".

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 До кінця 2022-го Україна отримає PzH 2000, антидронні системи та РСЗВ від Німеччини. Будуть також передані броньовані евакуаційні машини, броньовані машини Dingo, мостоукладні танки, додаткові гаубиці Panzerhaubitze 2000.

💡 А вже зараз до України з Німеччини поїхали броньовані інженерні машини, 35 навантажувачів, спальні мішки та зимовий одяг для ЗСУ.

💡 ЄС підготував нові санкції проти Ірану за постачання зброї росії.

238 день війни

💡 Зірка світової рок- і попмузики Род Стюарт прихистив українських біженців у своїй домівці. ⬆️

💡 Україна та Туреччина підписали меморандум щодо повоєнного відновлення. Анкара допоможе відбудувати частину зруйнованої інфраструктури, зокрема мости.

💡 А в ​​Нідерландах сьогодні відбувається конференція щодо відбудови України після війни. Також приділено увагу короткостроковим потребам, таким як підготовка до майбутньої зими.

💡 Європа знайшла альтернативу для російського газу швидше, ніж очікувалося. Навесні припускали, що відмова від російського газу триватиме сім років, але знадобилося лише вісім місяців, аби замінити дві третини поставок, — повідомила Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Українці, об'єднуємось!

💡 Запрацював застосунок YesHelp для зв'язку українських біженців із волонтерами по всьому світу. Користувачі додатка можуть напряму шукати житло, транспорт і фахівців із догляду за дітьми або домашніми тваринами. YesHelp уже доступний для завантаження на iOS та Android у понад 60 країнах.

238 день війни

💡 "Тачка на ТРОкачку" — проєкт, за допомогою якого відновлюють старі військові автомобілі. 17 машин вже зремонтували завдяки меценатам. Але зараз Сили ТРО ЗСУ потребують для фронту щонайменше 4000 таких автомобілів. Долучитися можна за посиланням.

💡 Обладнання для реабілітації військових, закуплене на кошти від благодійного показу мод, передали Центру неврології в Ужгороді.

Закарпатська школа моделей закупила обладнання на кошти, виручені на благодійному показі мод 17 вересня. Тоді на шоу вдалося зібрати 45 тисяч гривень.

238 день війни

💡 Під час благодійних матчів у Нью-Йорку в Сполучених Штатах Америки українські бейсболісти ⬆️ зібрали понад 20 тисяч доларів. Ці гроші спрямують на відновлення спортивних закладів, пошкоджених внаслідок вторгнення росії в Україну.

238 день війни

Майстер Денис Скиба зробив для аукціону три десятки янголів з гільз

💡 У Прилуках, Чернігівщина, провели благодійний аукціон на підтримку ЗСУ. Серед лотів — підсвічники у вигляді янголів, прапори та футболки із підписами військових командирів, картини місцевих художників. Від продажу лотів зібрали понад 50 тисяч гривень на благодійному аукціоні.

💡 Олександр Усик став амбасадором фандрейзингової платформи United24. Він збуде підтримувати напрям "Відбудова України", насамперед у Київській області. Для збору коштів на відновлення Usyk Foundation 20 жовтня влаштовує благодійний вечір та аукціон у Лос-Анджелесі.

238 день війни

💡 У Дніпрі вихованці художніх шкіл разом з викладачами розмальовують стіни тимчасових укриттів у закладах позашкільної освіти. ⬆️ Прикрасити укриття запропонували самі діти. Кажуть, що під час повітряної тривоги місце, де вони перебувають, має бути яскравим та приємним, аби менше нервуватися, а більше надихатися.

1
93

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: