fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:36 17 Жов 2022

108 звільнених з полону українок та 500 млн євро від ЄС на зброю: хроніка подій 17 жовтня та головні рішення

Сьогодні 236 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 Ключові гарячі точки на Донбасі — Соледар та Бахмут, там тривають важкі бої. Однак сили оборони України тримають удар та не дають противнику пройти далі.

📌 За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів у районах 10 населених пунктів Донецької області.

📌 Вчора ввечері протягом години — з 21:30 до 22:30 воїнами Повітряних Сил знищено 9 дронів-камікадзе "Shahed-136". Загалом за ніч та ранок сили ППО збили 37 ворожих БпЛА. Також ворог атакував критичну інфраструктуру на східному напрямку крилатими ракетами різних типів. Три ракети були знищені.

📌 Сьогодні вдень збито усі три крилаті ракети, що летіли на Київ. А прикордонники Чернігівського загону збили російський безпілотник.

📌 Україна працює з країнами-сусідами Ірану, щоб зупинити всі наявні логістичні коридори постачання зброї з Ірану до росії.

📌 Збройні Сили на півдні знищили ворожий зенітно-ракетний комплекс "Тор" та 50 російських військових. Крім того, ЗСУ вдалося вивести з ладу:

  • два танки;
  • три крупнокаліберні гаубиці типу "Мста";
  • гармату типу "Гіацинт";
  • самохідну артустановку;
  • міномет;
  • станцію радіоелектронної боротьби;
  • три одиниці автобронетехніки.

📌 Фонд "Повернись живим" запустив разом із ГУР проєкт по зброї дальньої дії "Бавовна у москві". Пишуть, що над проєктом фонд працює вже близько 2 місяців. Наразі проєкт уже на 100% законтрактований. 

📌 А сьогодні "Бавовнятко" завітало до окупованого Криму в Джанкой та в бєлгородській аеропорт (рф).

Злочини рф

Обстріл Києва дронами-камікадзе

📌 Відкритий терор росією мирного населення України продовжується. Сьогодні зранку територією України рф запустила 43 дронів. 28 із них летіли на Київ. ⬆️

📌 Метою атаки в Києві були об'єкти критичної інфраструктури в центрі міста. Значну частину дронів збили ще на підльоті на Київщині, але деякі змогли долетіти. Зафіксовано 5 прильотів. Один безпілотник влучив по житловому будинку (фото нижче). Внаслідок атаки дронами-камікадзе врятували 19 людей, 4 постраждали та 4 загинули. Ліквідація наслідків продовжується.

Серед загиблих у зруйнованому дроном житловому будинку в Києві — чоловік та дружина. Жінка була на шостому місяці вагітності… росія — країна-терорист!

Обстріл Києва дронами-камікадзе

📌 Війська рф знову завдали удару по енергетичній інфраструктурі у Кам'янському районі Дніпропетровщини. Руйнування серйозні. 

📌 Також вдень окупанти завдали удару по обʼєкту критичної інфраструктури у Вінницькій області. За попередньою інформацією, жертв немає.

📌 З боку Чорного моря по Одеській області завдано ракетного удару. Пошкоджено один з об'єктів інфраструктури. Без людських втрат.

Рятувальники розбирають завали на Сумщині.

Рятувальники розбирають завали на Сумщині

📌 Сумщина:

  • Щонайменше четверо людей загинуло в Сумській області через ранковий ракетний удар, девʼятеро поранені. Три російські ракети прилетіли в об'єкт цивільної інфраструктури в Роменському районі о 5:20 ранку. Під завалами досі перебувають люди.
  • А вчора Великописарівську громаду на Сумщині росіяни 5 разів обстріляли з "Градів" та мінометів, а також випустили 20 ракет з гелікоптера. Пошкоджене аграрне підприємство.

📌 Вчора ввечері була масована атака "шахідів" по Миколаївщині: 11 збили, ще 3 поцілили в об'єкти інфраструктури міста та фармацевтичний склад. Були пожежі, обійшлося без постраждалих.

📌 Також війська рф з РСЗВ ударили по Марганецькій громаді, що в Нікопольському районі Дніпропетровщини. 

📌 Донеччина. У Покровському районі під обстріли потрапили села Очеретинської громади. У Краматорському районі росіяни поцілили в підприємство у Слов'янську. У Бахмутському районі були поодинокі обстріли сіл Соледарської громади — в Парасковіївці пошкоджено 1 будинок.

📌 На під'їзді до Лимана (Донеччина) проводять зачистку території та розмінування. На одній з доріг, що веде до міста, знайшли згорілу колону машин. В одній з цих автівок знайшли вибуховий пристрій.

📌 В результаті російських обстрілів Запорізька АЕС знову втратила зв'язок з українською енергомережею. Наразі роботу атомної станції забезпечують дизель-генератори.

📌 Розвідка Британії повідомляє: після пошкодження Кримського мосту головним логістичним пунктом для постачання угруповання окупантів на Херсонщині став Мелітополь (Запоріжжя). Там же розташовані великі сили російської авіації.

📌 У деокупованому Лимані на Донеччині ексгумували тіла 35 військових та 152 цивільних, — усіх цих людей вбила росія.

📌 У росії заблокували сайт українського державного проєкту "Хочу жить", через який росіяни могли здатися в полон Збройним силам України. Влада рф зовсім не хоче, щоб хтось жив. Їм подобається вбивати навіть своїх громадян.

Життя в умовах війни

Як розпізнати БПЛА

📌 МВС опублікувало інфографіку, як розпізнати БПЛА та захиститися від дрона-камікадзе.

📌 "Укрзалізниця" зробила важливу заяву для пасажирів: всі, хто чекає на відбій повітряної тривоги в укритті та не встигає на свій поїзд, зможуть виїхати наступним рейсом того ж напрямку. Пасажирів закликали зберегти проїзний документ та показати його провіднику для того, щоб він підшукав місце у вагоні. Поїзди вирушатимуть за встановленим графіком.

236 день війни

📌 У Гостомелі відтепер є мурал із літаком "Мрія".

📌 12-річний мультиплікатор з-під Ізюма Матвій Глазунов створив мультфільм про російсько-українську війну. Стрічка стала кращим анімаційним фільмом на кінофестивалі Children Kinofest у 2022 році. 

📌 85% українців, які змушені були покинути свої домівки через війну, мають намір повернутися. Про це свідчать результати опитування соцгрупи "Рейтинг". Лише 6% зазначили, що вже не повернуться додому.

З російського полону звільнили 108 жінок

📌 З російського полону звільнили 108 жінок. Це був перший цілковито жіночий обмін. 37 евакуйованих з "Азовсталі", 11 офіцерок, 85 — рядових та сержанток. ⬆️

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 Водолази ВМС України проходять навчання по застосуванню безпілотних підводних апаратів, наданих Королівськими ВМС.

💡 Німеччина навчатиме 5000 українських військовослужбовців.

💡 В уряді Ізраїлю закликали надати Україні військову допомогу. За словами міністра у справах діаспори Нахман Шая, Єрусалим повинен надавати Києву таку ж військову підтримку, як це роблять США та НАТО.

💡В Італії презентували проєкт з відновлення Ірпеня "Irpin Reconstruction Summit". Це відбулося в Мілані під час виставки "Італія Х Україна". Йшлося також про співпрацю з фондом "Terres des Hommes" у підготовці до зими чотирьох багатоквартирних будинків в Ірпені.

💡 Боррель: ЄС збільшує військову допомогу Україні до 3,1 млрд євро й шукає докази участі Ірану у війні.

💡 ЄС оголосив про створення масштабної військової місії для України EUMAM Ukraine. Місія забезпечить індивідуальну, колективну та спеціалізовану підготовку ЗСУ, у тому числі Сил територіальної оборони. Вона проходитиме на території країн-членів ЄС. Ініціативу не підтримала лише одна країна — Угорщина.

💡 Також ЄС затвердив виділення €500 млн на озброєння для України.

Українці, об'єднуємось! 

💡 Укроборонпром анонсував українську відповідь іранським безпілотникам.  Подробиць не повідомляють, але кажуть, що все майже готово:  "Дальність — 1000 км, вага бойової частини — 75 кг. Завершуємо розробку".

236 день війни

💡 П'ять видів маскувальних костюмів розробили та виготовляють для ЗСУ волонтерки з центру "Житомирські калинки". Над створенням кікімор центр почав працювати в березні цього року. Щоб підтримати військовим настрій, кожну кікімору ще й і називають. Є "Попіл москальських мрій", "50 відтінків зеленого", "Біле сонце пустелі" (на фото вище).

236 день війни

💡 Календарі з військовими ⬆️ та автографом Залужного продадуть на аукціоні, щоб допомогти ЗСУ. До календаря буде додаватись буклет з історією героїв.

236 день війни

💡 40 тисяч гривень на потреби ЗСУ зібрав вінницький ансамбль танцю "Радість" ⬆️ під час концертів у Німеччині. Гроші передали благодійному фонду Сергія Притули.

💡 Персонал Музею Івана Франка в селі Нагуєвичі, що на Львівщині, виростив 1,3 тонни картоплі для потреб Збройних сил. Більшу частину врожаю через волонтерів уже передали для польових кухонь військових. 

236 день війни

На гроші, що збирала протягом місяця, дівчинка купила болгарку, дриль та набір інструментів

💡 10-річна волонтерка Юля Дорошенко з Дніпра протягом місяця продавала сувеніри, які зробила власноруч. Зібрала більше шести тисяч гривень. На них придбала інструменти для ремонту автівок, які передала військовим з повітряного командування "Схід".

1
40

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: