Що відбувається

Нова фаза наступу на Херсонщині і несподівані заяви Шольца: хроніка подій 16 жовтня та головні рішення

Сьогодні 235 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 На Херсонщині розпочалася нова фаза наступу українських сил. Російські пабліки повідомляють про критичну ситуацію в обороні. Ворог добровільно здається у полон.

📌 За даними Генштабу окупанти розпочали евакуацію "держустанов" у Херсонській області. 

📌 Логістика російських військових — у критичному стані через пошкодження Кримського мосту. "Майже 75% постачань проходили через Кримський міст. Наразі через вітер неможливо здійснювати сполучення між точками через протоку", — пояснила речниця ОК "Південь"  Наталія Гуменюк.

📌 росія, ймовірно, не може виробляти ракети з тією швидкістю, якою вони витрачаються, повідомляє британська розвідка. 10 жовтня російська армія випустила по Україні понад 80 ракет: "ці атаки свідчать про подальше погіршення російських запасів ракет великої дальності".

📌 росії не вдалося подолати залежність армії від західних технологій — до такого висновку прийшов Bloomberg, проаналізувавши результати кампанії з "імпортозаміщення". Фахівці очікують на деградацію російської техніки в умовах санкцій, йдеться в статті.

💪 А українські сили тим часом продовжують нищити особовий склад та техніку ворога:

📌 Ракетні війська та артилерія за минулу добу уразили 3 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, один склад боєприпасів, 7 об'єктів ППО противника та інші військові цілі.

📌 Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 32 удари. Підтверджено ураження 24 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 8 позицій зенітних ракетних комплексів противника. 

📌 Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках збили 6 БпЛА та 1 вертоліт ворога.

📌 За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах 8 населених пунктів на сході країни.

📌 Сьогодні ювілей по кількості знищених окупантів — уже 65 тисяч ліквідованих ⬆️ Цього тижня маємо й значні цифри знищеної ворожої техніки.

📌 У населеному пункті Марфопіль Запорізької області знищено склад боєприпасів та поранено більш як 20 окупантів. В Токмаку знищено 10 одиниць військової техніки та поранено до 40 військовослужбовців. У Пологах — до 30 поранених окупантів. У Кам'янці-Дніпровській знищено 7 одиниць військової техніки та поранено близько 40 військовослужбовців противника. 

📌 Українська авіація завдала ударів по розгортанню ППО рашистів у Бериславському та Каховському районах (Херсонщина). За добу в боях на півдні втрати рф становлять:

  • 14 солдатів;
  • 3 самохідні артустановки;
  • гаубиця "Мста-Б";
  • станція радіоелектронної боротьби;
  • знищено диверсійно-розвідувальну групу до 7 осіб, запущену в напрямку деокупованої Трифонівки.

📌 Неспокійний ранок для окупантів і в окупованій Новій Каховці Херсонської області. Там пролунало понад 10 вибухів, працюють системи ППО. Також потужно прилетіло у Донецьку "мерію" та аеропорт російського Бєлгорода.

Злочини рф

📌 Рашисти не давали Нікопольщині спокою й цієї ночі. Найгарячіше було в Нікополі. Туди прилетіло понад 40 російських снарядів. Поранений 47-річний чоловік. У місті пошкоджено майже 30 багатоповерхових та приватних будинків, промислове підприємство, кілька газопроводів та ліній електропередач. 

📌 Минулої доби ворог обстрілював населені пункти поруч із лінією зіткнення та кордоном з рф у 4 районах Харківщини. У Куп'янському районі з пораненням госпіталізовано 3 людей: 2 чоловіків 36 та 48 років та 69-річну жінку.

📌 Миколаївщина. Ворог атакував область з берегового ракетного комплексу "Бастіон". Без втрат. Також були удари з мінометів, обстріли громад. Є один постраждалий.

📌 Чергові страшні знахідки: на деокупованих частинах Харківщини і Донеччини виявили закатованих цивільних. У Козачій Лопані правоохоронці знайшли тіла двох чоловіків зі слідами тортур і насильницької смерті. Водночас у Лимані знайшли ще шість тіл загиблих мешканців, убитих росіянами під час окупації.

📌 Фото розтрощених обстрілами окупантів шкіл у Пологівському районі Запорізької області опублікував очільник ОВА Олександр Старух. ⬆️ 

📌 Росіяни на блокпості у Василівці (Запоріжжя) тримають у заручниках охочих виїхати. За два з половиною тижні окупанти пропустили на підконтрольну Україні територію всього 200 авто — з тисяч бажаючих покинути анексовані частини Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей. 

📌 Іранські ТГ-канали повідомляють, що рф замовила у Ірану дрони-камікадзе "Араш-2". У порівнянні з "Шахедом-136" у них потужніша боєголовка і заявлена ​​дальність польоту становить нібито 1700 км. Офіційних доказів немає і, найімовірніше, не буде. Іран знову каже, що нічого не продавав. А The Washington Post з посиланням на свої джерела повідомляє, що Іран планує передати росії не тільки ударні безпілотники, а й ракети класу "земля-земля".

Життя в умовах війни

💡 Підприємства, які через війну втратили свої виробничі потужності, зможуть отримати до 60 млн грн пільгового кредиту. Уряд затвердив відповідну постанову.

📌 Знай наших! Першим в історії чемпіоном світу з паркуру на швидкість став представник України, мешканець Олександрії Богдан Колмаков. ⬆️

📌 У деокупованому Ізюмі (Харківщина) працюватиме мобільний пологовий: у ньому зможуть проводити огляди вагітних, приймати пологи та робити операції.

📌 "Укренерго" подякувало споживачам за те, що українці свідомо обмежили користування електроприладами. Подекуди споживання зменшилося на 20%, як на Чернігівщині, а в Києві результат сягнув 7%.  

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 Уряд Румунії передасть 400 тисяч доларів у трастовий фонд НАТО для зміцнення оборони та стійкості України. 

💡 Франція навчить близько двох тисяч українських військових. Також Франція поставить Україні системи ППО Crotale. Вони будуть особливо корисні в боротьбі з безпілотниками та повітряними бомбардуваннями.

💡 Канцлер Німеччини Шольц закликав реформувати та розширити Євросоюз, а також скасувати принцип одностайності під час ухвалення рішень. Він підтримав Україну, Молдову та Грузію на шляху вступу до ЄС.

💡 Ілон Маск обрав сторону світла: мільярдер заявив, що його супутникова компанія Starlink продовжить безкоштовно фінансувати зв'язок для України.

Українці, об'єднуємось! 

💡 Менш ніж за дві доби українці зібрали 150 мільйонів гривень на потужну антидронну систему "Ловець Шахедів".

💡 Два 13-річні хлопці й дві 11-річні дівчинки із Радсадівської громади на Миколаївщині разом із бабусями ⬆️ виготовляють випічку, кошти з продажу якої передають на потреби військових. Волонтери змогли зібрати понад 20 тисяч гривень.

💡 Одяг-трансформер ⬆️ для поранених військових, який можна одягнути навіть на лежачих за майже будь-яких травм і поранень, шиють волонтери в Козятині на Вінниччині. За місяць волонтери пошили 75 комплектів, які передали у вінницький госпіталь.

💡 У Житомирі більше двох сотень людей стали учасниками благодійного забігу "Дика гонка", під час якого збирали кошти на авто для військових. До кінця п'ятигодинної акції зібрали понад 130 тисяч гривень.

А до Дня захисників та захисниць України житомирський бігун Юрій Мілованов проклав новий біговий маршрут у вигляді малюнку "ЗСУ" ⬆️

💡 У Львові відкрили виставку "Херсонщина — це Україна". Роботи художників згодом продадуть на онлайн-аукціонах на потреби ЗСУ, а після звільнення окупованих територій їх скерують на відбудову культурних пам'яток півдня України. 

Свіжі дописи

  • Що відбувається

Пазлик, що випав: чи вплине звільнення віце-прем’єра з питань відновлення на саме відновлення?

“Рубрика” розібрала ситуацію довкола розділення Міністерства інфраструктури та звільнення Олександра Кубракова Читати більше

Saturday May 11th, 2024
  • Небайдужа

“Коли ворог спільний, треба обʼєднуватися”: українки, які створюють мости дружби між Сакартвело й Україною 

Перша країна, яка створила свій легіон у складі ЗСУ та дотепер зустрічає українців з окупованих… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • УрбанРубрика

Маю квартиру, але не маю дому: що відбувається з недобудованими об’єктами “Київміськбуду”

“Рубрика” поспілкувалася з власниками недобудованих квартир про те, як “Київміськбуд” (не)відновив свою роботу після початку… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • Здоров’я

Тренування вдома: з чого почати та як уникнути помилок?

“Рубрика” поспілкувалася з досвідченими тренерками, щоб зрозуміти, як підтримувати своє тіло здоровим, не відвідуючи спортзали,… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • eРубрика

Депортація, дискредитація та приховані інтереси у війні: як працює російська дезінформація щодо ЄС та України

Україна рухається далі на своєму шляху європейської інтеграції. У відповідь на це російська пропагандистська машина… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Екорубрика

Зелене відновлення України: перспективи та перешкоди під час війни. Слухай англомовний подкаст “Рубрики”

У новому випуску подкасту «Рубрика» запросила трьох відомих спікерів розповісти про «зелене відновлення» України як… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.