fbpx
Сьогодні
Що відбувається 20:29 15 Жов 2022

Епопея з Маском та нове озброєння для України: хроніка подій 15 жовтня та рішення для перемоги

Сьогодні 234 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 Сили оборони успішно відбили атаки противника в Донецькій області в районах 13 населених пунктів.

📌 За минулу добу авіація Сил оборони завдала близько 30 ударів. Підтверджено ураження 25 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також трьох зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили 9 БПЛА.

📌 Ракетні війська та артилерія за добу вразили 4 пункти управління, 15 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 12 складів з боєприпасами, одну артилерійську установку та 20 інших важливих цілей. 

📌 Уночі наші сили ППО знищили 6 дронів-камікадзе "Shahed-136" на півдні та сході. На південному напрямку збили російський ударний гвинтокрил.

📌 Підтверджено знищення особового складу та техніки противника в попередні дні в Запорізькій області. Так, внаслідок ефективних дій Сил оборони в районах населених пунктів Оріхів, Кінські Розбрати та Токмак уражено близько 100 окупантів. Серед них понад 25 щойно мобілізованих. У районі населеного пункту Бердянськ знищено 4 комплекси С-300.

Епопея з Маском та нове озброєння для України: хроніка подій 15 жовтня та рішення для перемоги

📌 Активісти руху "Жовта Стрічка" продовжують доводити рашистам, що Херсон — це Україна. ⬆️ 

📌 У російському Бєлгороді вчора ввечері сталася "бавовна". Горіла й вибухала місцева електропідстанція.

📌 А сьогодні в селищі Розумне Бєлгородської області спалахнула нафтобаза. Крім того, у Севастополі, Новофедорівці та Саках в окупованому Криму щосили працювала ППО.

Злочини рф

📌 Вночі армія рф атакувала Запоріжжя дронами-камікадзе. Внаслідок атаки БПЛА Shahed-136 у Запоріжжі постраждали об'єкти інфраструктури. Виникли пожежі, які були вчасно локалізовані рятувальниками. 

Вранці окупанти направили на Запоріжжя 10 ракет. Є руйнування на низці об'єктів енергетичної та промислової інфраструктури. 

📌 На Київщині ранок почався з ракетного удару по одній із громад області. Унаслідок ворожої атаки об'єкт енергетичної інфраструктури зазнав серйозних руйнувань. На Київщині знову попереджають про можливість віялових відключень електроенергії і просять киян та жителів сусідніх областей про економне споживання.

📌 Дніпропетровщина. Росіяни знову тероризували Нікопольщину. У самий Нікополь прилетіло 50 ворожих снарядів, 5 поранених. Пошкоджені житлові будинки, транспортне підприємство, магазини.

📌 За 14 жовтня росіяни вбили 2 мирних жителів Донеччини — в Бахмуті. Крім того, у Лимані виявили ще 6 цивільних, убитих окупантами під час окупації. Ще 6 людей за вчора отримали поранення.

📌  Внаслідок ворожих обстрілів у прикордонній громаді Харківського району загинув 66-річний мирний мешканець, у Куп'янському районі  74-річний чоловік госпіталізований з пораненням. У Чугуївському районі 65-річний чоловік отримав важкі поранення, наїхавши на автомобілі на ворожу міну. 

📌 423 дитини загинуло внаслідок збройної агресії рф в Україні, поранено — 810.

📌 Понад 7 мільйонів українців стали переселенцями через російську агресію. 

Життя в умовах війни

Епопея з Маском та нове озброєння для України: хроніка подій 15 жовтня та рішення для перемоги

📌 У Дубенському замку на Рівненщині рятувальники презентували власноруч зроблену ковану металеву лавку з символом ДСНС — псом Патроном.

📌 Україна спростила порядок в'їзду своїх громадян з територій, які наразі підконтрольні армії рф. Тепер за відсутності паспорта особам віком від 18 років достатньо буде пред'явити свідоцтво про народження. Потім ідентифікацію будуть проводити вже на території України

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 Байден оголосив про новий пакет постачання озброєння для України на 725 мільйонів доларів, до нього увійдуть:

  • 23 тисячі артилерійських снарядів калібру 155 мм;
  • 5 тисяч артилерійських снарядів RAAM;
  • 5 тисяч одиниць протитанкової зброї;
  • 500 високоточних 155-мм артилерійських снарядів;
  • понад 200 автомобілів HMMWV;
  • високошвидкісні протирадіолокаційні ракети HARM;
  • стрілецька зброя та понад 2 млн набоїв до стрілецької зброї;
  • додаткові боєприпаси систем HIMARS;
  • медичне приладдя.

💡 Kiewstraße в Мюнхені відтепер називається Kyivstraße. Російськомовний варіант транслітерації замінили українською. Мюнхен — місто-побратим Києва, і це знак солідарності з Україною, заявили в мерії німецького міста.

💡 ЄС надасть Україні додаткових 500 млн євро на озброєння та техніку. План фінансування має бути офіційно підтверджено наступного понеділка на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС.

💡 Норвегія на $20 млн закупить боєприпаси для українських артилерійських систем. 

💡 Саудівська Аравія виділить Україні $400 млн гуманітарної допомоги.

💡 Нідерланди приєдналися до ініціативи INTERFLEX — тренування українських військових у Великій Британії.

💡 Німеччина надала Україні 16 танкових мостоукладачів Biber та 10 понтонно-мостових машин. 

💡 А перша система ППО IRIS-T, яку Україна одержала від Німеччини, вже виконує бойові завдання на півдні України.

💡 У 50 країнах світу до Дня захисників і захисниць України висадили алеї дерев у пам'ять про загиблих військових

💡 Супутниковому зв'язку для ЗСУ — бути! Міністерство оборони США підтвердило, що веде переговори з компанією Ілона Маска щодо оплати роботи супутникового інтернету Starlink в Україні. Також розглядаються альтернативні варіанти.

Українці, об'єднуємось! 

Епопея з Маском та нове озброєння для України: хроніка подій 15 жовтня та рішення для перемоги

💡 На Рівненщині запустили виробництво мобільних комплексів спостереження для ЗСУ. ⬆️ Цей комплекс спроможний контролювати місцевість, виявляти ворога та координувати підрозділи артилерії на знищення ворожих цілей. Вже передали військовим перші три автомобілі з вишками для відеоспостереження. 

Епопея з Маском та нове озброєння для України: хроніка подій 15 жовтня та рішення для перемоги

💡 Тридцять тисяч порцій сухого борщу приготували та передали українським захисникам 6 жінок із Козятина (Вінниччина). Готують у волонтерській кухні в приміщенні місцевого храму. Військові називають козятинський борщ "маминим".⬆️ 

💡 Команда Kalush Orchestra, переможці Євробачення-2022, з початку літа зібрали 54 млн гривень для України. Незабаром вони продовжать благодійний тур у США та Канаді.

Епопея з Маском та нове озброєння для України: хроніка подій 15 жовтня та рішення для перемоги

"Збери яблука — допоможи ЗСУ"

💡 Студенти та викладачі Поліського національного університету Житомира розпочали збір яблук у саду цього навчального закладу. Планують зібрати до п'яти тонн. Фрукти продадуть, а гроші передадуть на потреби ЗСУ.

Епопея з Маском та нове озброєння для України: хроніка подій 15 жовтня та рішення для перемоги

 💡 У Чернігові розгорнули найбільший в'язаний прапор України ⬆️

Після фіксації рекорду його частини підуть на благодійність — пошиють ковдри. Частину з них передадуть переселенцям, а решту продадуть на аукціоні, кошти адресують ЗСУ. Прапор 5 місяців в'язали 350 українських майстринь по всьому світу, всі частки з'єднали у велике полотно розміром 30,54 м х 20,20 м.

💡 Футбольний клуб  "Динамо" передав нашим прикордонникам катер до Дня захисників і захисниць.

1
798

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: