fbpx
Сьогодні
Що відбувається 21:50 14 Жов 2022

Київ-Краматорськ та "Ловець шахедів": хроніка подій 14 жовтня та головні рішення

Сьогодні 233 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

🇺🇦 Сьогодні День захисників і захисниць України. Вдячні всім, хто нас захищає, всім, хто зі зброєю в руках виборює майбутнє нашої України! Слава ЗСУ! Ми переможемо!

📌 Деокупаційні успіхи нашої армії. Станом на 13 жовтня ЗСУ вже звільнили 502 населені пункти в Харківській області, 75 — у Херсонській, 43 — на Донеччині й сім — на Луганщині.

📌 ЗСУ зменшили кількість озброєння ворога на півдні. Завдяки ударам наших військ росіяни втратили два "Урагани", "Град", вогнеметну систему "Солнцепек", два міномети та три танки.

📌 У районах Хлібодарівки (Донеччина), Токмака (Запоріжжя) та Токарівки (Херсонщина) ЗСУ знищили до 150 ворогів плюс близько 100 поранили. Також знищено 3 комплекси С-300 та до 10 одиниць іншого озброєння та військової техніки.

📌 Протягом доби авіація Сил оборони завдала 13 ударів — уразили 12 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 1 зенітний ракетний комплекс противника.

📌 Ракетні війська й артилерія уразили 3 пункти управління, 8 районів зосередження живої сили, озброєння й військової техніки та 3 склади боєприпасів.

📌 Підрозділи протиповітряної оборони збили 5 крилатих ракет та 9 БПЛА.

📌 За ранок 14 жовтня ЗСУ знищили 8 дронів-камікадзе. Загалом ЗСУ збивають 85-90% іранських дронів.

📌 Вчора в російському Бєлгороді сталася "бавовна". Весь вечір яскраво детонував склад з боєприпасами.

📌 Крім того, за дві доби було знищено 5 складів БК та 3 командні пункти/штаби рашистів:

  • Бериславський район, Херсонська область — мінус 3 БК, КП, штаб,
  • Херсонський район — мінус БК,
  • Снігурівський район, Миколаївська область — мінус БК,
  • Генічеський район, Херсонська область — мінус штаб.

Крім того, у районі залізничної станції в Антрациті (Луганщина) наші воїни знищили значну частину озброєння та військової техніки противника.

📌 Україна має змогу відвоювати Херсон та звільнити правий берег Дніпра вже наступного тижня. Про це пише Financial Times із посиланням на інформацію західних військових.

Злочини рф

📌 Вранці по Запоріжжю рф вдарила трьома ракетами С300. Вражені об'єкти інфраструктури, зруйнована історична будівля Запоріжжя. На місці влучень виникли пожежі. 

📌 Вночі окупанти атакували Дніпропетровську область:

  • По Нікопольському району окупанти вдарили з "Градів", важкої артилерії та дронів, обійшлося без потерпілих. 
  • Внаслідок удару ворога в Мирівській, Червоногригорівській та Первомайській громадах постраждали приватні будинки, водопровід та лінія електропередач.
  • У Синельниківському районі від обстрілів Межівської громади поранено 51-річного чоловіка, його доправили до лікарні.

📌 На Чернігівщині росіяни обстріляли Семенівську громаду. На Сумщині зранку — 10 прольотів з реактивної артилерії по Дружбівській громаді.

📌 11-річний хлопчик з Миколаєва, якого вчора дістали з-під завалів, де він пробув 6 годин, помер у лікарні від зупинки серця. А число жертв вчорашніх ударів по Миколаєву зросло до 8 людей.

📌 Вчора ввечері в Харкові — приліт по Холодногірському району, в області пошкоджена критична інфраструктура.

Окупанти не припиняють завдавати терористичних ударів по Куп'янську і населених пунктах Куп'янського, Харківського та Чугуївського районів — ушпиталено шістьох людей, серед яких двоє підлітків.

Вдень з російського Бєлгорода по Харківській області росіяни випустили 5 ракет. Є ушкодження нежитлових приміщень. На місці працюють спеціалісти.

📌 На Донеччині близько 01:30 росіяни обстріляли Костянтинівку: пошкоджено 2 двоповерхівки, в одній із них зруйновано тримальну стіну. На щастя, без постраждалих.

На ранок відбувся артобстріл Авдіївки — снаряди прилетіли в районі багатоповерхівок. 

📌 У росії залишилося приблизно третина від наявних на початок вторгнення  "високоточних" ракет (інфографіка вище). Також за словами голови Міноборони Резнікова, у рашистів залишилося ще близько 300 іранських дронів. Але ми маємо бути готові до того, що рф планує придбати ще кілька тисяч.

📌 Окупаційна влада продовжує вивозити українських дітей з тимчасово зайнятих територій. Зокрема з Херсона з початку жовтня було вивезено близько 170 дітей.

Життя в умовах війни

мурал

📌 У Львові на площі Галицькій відкрили 30-метровий мурал "Дорога додому". Його намалював маріупольський художник Дмитро Вовк ⬆️

📌 Опалювальний сезон в Україні почнуть вчасно. Будинки в більшості міст підключатимуть до тепла наприкінці жовтня, — заявили в Мінрегіоні.

📌 "Укрзалізниця" запустила поїзди з Києва до Краматорська. Після піврічної перерви поїзд знову щоденно курсуватиме зі столиці.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 Польща передала Україні 150 терміналів супутників зв'язку Starlink. Їх розмістили на Харківщині, там, де окупанти пошкодили мобільні вежі та оптичні кабелі.

💡 Португалія передасть Україні шість радянських гелікоптерів. Один з них потребує ремонту, але ідея в тому, щоб передати гелікоптери якнайшвидше.

💡 Україна отримає від НАТО сотні пристроїв для глушіння безпілотників. Вони мають зробити неефективними дрони російського та іранського виробництва. 

💡 Нідерланди виділять Україні €70 млн для ремонту систем опалення до цієї зими.

💡 Іспанія передасть Україні чотири пускові установки протиповітряної оборони Hawk.

💡 Відремонтовані в Литві САУ PzH2000 повертаються в Україну. Міністр оборони країни Арвідас Анушаускас опублікував їх фото у своєму Twitter та побажав українцям удачі. ⬆️

💡 Близько 300 пар штанів та светрів, 400 пар шкарпеток та сорочок, понад 200 пар черевиків, 250 дощовиків, 70 спальників — передало для наших військових Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові. Речі збирали люди в Чехії. 

💡 А з бюджету ​​Чехії протягом трьох років будуть виділяти по €20,2 мільйона на допомогу Україні. Таке рішення ухвалив чеський уряд.

💡 Ізраїль надає Україні дані розвідки про іранські безпілотники. Крім того, приватна ізраїльська фірма ділиться з нами супутниковими зображеннями позицій російських військ.

👎 У SpaceX Ілона Маска заявили, що більше не зможуть фінансувати послуги Starlink в Україні. Маск пропонує Пентагону взяти на себе фінансування урядового та військового використання Starlink в Україні.

Українці, об'єднуємось! 

💡 Українські інженери розробили технологію для відбудови міст, яка дозволить удвічі скоротити терміни багатоквартирного будівництва. За допомогою технології Well-being ConTech, можна зводити 120 квартир на місяць, або дві шестиповерхівки. Перший завод Well-being ConTech збудований в Одесі. Будівництво заводів готові масштабувати на будь-якій території України протягом 3-6 місяців.

💡 За вісім днів пішого ходу з Одеси до Яремче ветеран АТО з Житомира Олександр Швецов (на фото вище), який після поранення пересувається на протезі, зібрав три мільйони гривень донатів на транспорт для побратимів-військових. Хотів зібрати 800 тисяч на авто для ЗСУ, а зібрав вчетверо більше і достроково завершив піший марафон! 

💡 В Україні запустили анонімну та безплатну гарячу лінію психологічної підтримки для чоловіків. За номерами 2345 (Vodafone і Lifecell) або 067 752 2345 ("Київстар") можна звертатися цілодобово.

Житомирські волонтерки в'яжуть шкарпетки для українських військових. Нитки для плетіння жінкам приносять жителі міста

💡 Житомирські волонтерки в'яжуть шкарпетки для українських військових. Нитки для плетіння жінкам приносять жителі міста. А ще жінки виготовляють килимки, які військовослужбовці використовують як каримати. Волонтерки запрошують жителів Житомира долучитися до допомоги. Є потреба в нитках та умілих руках. Усі охочі можуть звертатися до Центральної міської бібліотеки ім. Василя Земляка.

💡 Захисник Азовсталі та Маріуполя Михайло Діанов віддає всі зібрані кошти на його лікування своїм товаришам по службі. Це понад 23 млн грн. Лікування самого Діанова оплатить ФК "Шахтар".

💡 У Кропивницькому студенти  Донецького медуніверситету здали більше п'яти літрів крові для ЗСУ

💡 ​​До Дня захисників і захисниць monobank, Ігор Лаченков та UNITED24 оголошують благодійний збір на "Ловця шахедів". Ціль — зібрати 100 мільйонів гривень на дві спеціальні системи протидії дронам. Серед усіх, хто задонатить кошти, розіграють спеціальний наклад браслетів з останньої партії Азовсталі. Кожні 5 гривень — вклад у нашу перемогу і шанс на виграш.

За 8 годин українці задонатили вже понад 100 мільйонів гривень на "Ловця шахедів"! Цифри вражають! Українці — неймовірні!

1
1652

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: