fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:30 12 Жов 2022

Мінус 4 ворожих гвинтокрили за 18 хвилин та підручник з історії України для Ілона Маска: хроніка подій 12 жовтня та головні рішення

Сьогодні 231 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

🇺🇦 ЗСУ звільнили ще 5 сіл у Бериславському районі на Херсонщині. Під українським прапором Нововасилівка, Новогригорівка, Нова Кам'янка, Трифонівка, Червоне. 

📌 Українська авіація протягом доби завдала 15 ударів та вразила 13 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також дві системи ППО противника.

📌 Ракетні війська та артилерія за минулу добу вразили 12 пунктів управління, 17 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 4 склади БК і ще понад 20 інших важливих об'єктів ворога.

📌 Вчора ЗСУ відбили атаки в районах 7 населених пунктів на сході України.

📌 Вранці над Миколаївщиною українські військові збили 9 іранських дронів-камікадзе Shahed-136.

📌 На Вінниччині ППО збили ще два дрони-камікадзе.

📌 На півдні України зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил знищили чотири ударних вертольоти противника (імовірно Ка-52). Всі чотири — за 18 хвилин. Це рекорд!

📌 СБУ знешкодила мережу російського ГРУ у Харківській області, учасники якої корегували вогонь та шукали HIMARS. Злочинці збирали інформацію, використовуючи своїх друзів та знайомих "в темну".

Також викрили зрадника, який надавав військам рф координати для ракетних ударів по Києву.

📌 В окупованому Енергодарі (Запорізька область) вчора розстріляли машину так званого голови окупаційної адміністрації олександра волги. На жаль, сам він вижив.

📌 Біля Токмака на Запоріжжі ЗСУ знищили одразу 6 ворожих установок С-300 разом із боєкомплектом та обслугою. Ті самі, що обстрілювали Запоріжжя.

📌 В окупованій Херсонській області сталася  "бавовна". Як пишуть місцеві телеграм-канали, вибух стався у селищі Козацьке, жителі повідомляють про детонацію. В окупованому Бериславі теж був приліт, після якого почалася пожежа.

📌 Недобрий ранок для окупантів і в захопленому Мелітополі Запорізької області. Там підірвали авто. 

Злочини рф

Наслідки обстрілів на Нікопольщині

Наслідки обстрілів на Нікопольщині

📌 Ворог сім разів за ніч обстріляв Нікопольський район на Дніпропетровщині з "Градів" та важкої артилерії. Випущено понад 100 снарядів! Один з них прилетів просто у приватний будинок. Важкопоранені 6-річна дівчинка та її мама. Їх та ще одну постраждалу госпіталізовано. Дитині ампутували ноги.

Вранці росіяни ударили по енергетичній інфраструктурі у Кам'янському районі. Там сильна пожежа і руйнування. 

📌 Уночі по Запоріжжю та передмістях росія випустила близько 7 ракет С-300. Три з них влучили у приватні будинки. З-під завалів рятувальники дістали трьох людей

📌 Вчора окупанти вдарили по Оріхову і Степногірську Запорізької області. Внаслідок атаки загинули семеро людей, стільки ж отримали поранення.

Рятувальники розбирають завали в Запоріжжі

Рятувальники розбирають завали в Запоріжжі

📌 Кількість загиблих від  удару по багатоповерхівці у Запоріжжі 10 жовтня збільшилася до 8 людей.

Загалом за 12 днів жовтня у Запоріжжі загинули понад 70 людей.

📌 Зранку ворог завдав артилерійських обстрілів по Куцурубській громаді на Миколаївщині. Зруйновано понад 15 житлових будинків

📌 Ворог не припиняє тероризувати прикордоння Сумщини — вранці з артилерії обстріляно Миропільську та Середино-Будську громади. Ще два артилерійські прильоти з території рф — по об'єктах інфраструктури. У Сумському і Шосткинському районах — аварійне відключення електроенергії.

📌 За 11 жовтня росіяни вбили 6 мирних жителів Донеччини: 4 у Лимані та 2 у Тернах. Ще 1 людина отримала поранення.

Обстріл рф центрального ринку Авдіївки

Росіяни завдали удару по центральному ринку Авдіївки

📌 Унаслідок сьогоднішнього обстрілу Авдіївки на Донеччині  — 7 загиблих та 11 поранених

📌 Окупанти застосовують проти ЗСУ гранати хімічної дії. В Запорізькій області збили ворожий дрон, він ніс гранату К-51, усередині якої містилася подразнювальна речовина.

📌 На Херсонщині у Гладківці та Залізному Порту перебувають іранські інструктори, які навчають росіян користуватись дронами-камікадзе "Shahed-136" та безпосередньо контролюють удари по Миколаєву та Одесі, — повідомляє Центр національного спротиву. Нагадаємо, Іран офіційно заперечує участь у війні росії в Україні.

📌 Близько 30% енергетичної інфраструктури України було уражено за два дні ракетних обстрілів. путін воює з цивільними. Окупанти хочуть морити українців відсутністю електрики, води та опалення.

Життя в умовах війни

231 день війни

📌 У центрі Києва, біля корпусу Національного транспортного університету, знесли пам'ятник Олександру Пушкіну (на фото вище). На черзі ще вісім об'єктів на честь російського поета.

📌 ​Донецький "Шахтар" у матчі групового етапу Ліги чемпіонів зіграв унічию з мадридським "Реалом". Перед початком матчу вболівальники влаштували перформанс, зобразивши на стадіоні кольори українського та польського прапорів.⬆️

📌 Студентів-переселенців та тих, хто перебуває на захоплених росією українських територіях, переведуть на бюджетну форму навчання у вишах. Відповідну постанову сьогодні ухвалив уряд.

Прапор України на горі в Непалі

📌 Прапор України замайорів на горі Мера Пік в Непалі! Міщенко Христина, програмістка компанії АТБ-Маркет,  підкорила шість з половиною тисяч метрів та встановила на вершині український стяг. ⬆️

📌 У звільненому Святогірську, Донеччина, запрацював перший банкомат Ощадбанку.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 За дві доби збито 9 із 11 БПЛА "Shahed-136". "Це результат якісної підготовки наших зенітників, яку проводять польські побратими. Саме Польща надала комплекси, з яких радянськими ракетами українці збивають іранські дрони, запущені росіянами", — подякував Головнокомандувач ЗСУ Залужний.

💡 Німеччина в кооперації з Данією та Норвегією передасть Україні 16 САУ Zuzana. Крім цього, Німеччина передасть 130 систем опалення, 36 медичних транспортерів, 100 000 аптечок та 450 000 сухпайків.

💡 Канада надасть новий пакет допомоги на $47 мільйонів. Він передбачає 500 тисяч одиниць зимового військового одягу, артснаряди на $15,2 млн; забезпечення супутникового зв'язку на $2 мільйони. 

Також Канада направляє до Польщі 40 інженерів для тренування українських військових. Вони займатимуться підготовкою саперів, фахівців для інженерної розвідки та розмінування.

💡 США виділять Україні $4,5 мільярда для підтримки держбюджету.

💡 Нідерланди поставлять Україні ракети ПРО та ППО вартістю понад 15 мільйонів євро.

💡 4 додаткових РСЗВ М142 HIMARS від США та німецька система ППО IRIS-Т вже в Україні. 

💡 Європейський інвестиційний банк перерахував Україні 550 млн євро на  відновлення енергетичної інфраструктури.

💡 Франція попередила Білорусь про санкції за будь-яку нову підтримку війни pф.

💡 Постпреди країн ЄС погодили невизнання паспортів рф, виданих на територіях, непідконтрольних владі України та Грузії.

Українці, об'єднуємось! 

231 день війни

💡 В Одесі випікають та роздають безплатно патріотичні паляниці з гербом. Працюють пекарі від початку війни, щодня виготовляючи близько 30 кілограмів хліба.

💡 ​Ченці монастиря в Гурбах на Рівненщині сформували добровільну пожежну команду, яка допомагатиме сусіднім селам. Поруч з келіями збудували гараж, а спецавтомобіль отримали від ДСНС. "Не в рясах, звісно, будемо виїжджати, костюмами і всім потрібним нас забезпечили", — пояснив настоятель монастиря.

231 день війни

💡 Подружжя з Житомира Юлія Куренкова та Юрій Білоусов — кінологи. За останні п'ять місяців повномасштабного вторгнення вони підготували та передали військовим ЗСУ вісім собак для пошуку вибухових пристроїв. ⬆️

231 день війни

Громада Білопілля усуває наслідки обстрілу рф

💡 Білопілля на Сумщині потроху оговтується від обстрілу 10 жовтня — росіяни вдарили по центру міста, стріляли зі ствольної артилерії з території рф. Найбільше пошкоджень зазнав  багатоквартирний двоповерховий  будинок — 16 квартир фактично непридатні для проживання. Комунальники, небайдужі люди та мешканці пошкоджених осель розбирають завали.

231 день війни

💡 Вінниця передала 3 автобуси у Дніпро, де росіяни знищили міський автопарк.⬆️ 

231 день війни

Сергій Притула відправив Ілону Маску книжку з історії України Романа Піняжка

💡 Підручник з історії України, на який збирали українці у фонд Притули, вже полетів до Ілона Маска. Решту зібраних $63 100 витратять на рації для наших ЗСУ

💡 ​Прем'єр-міністр Шмигаль подякував українцям, які зменшили споживання електроенергії в попередні два дні на 10%, і закликав до цього знову. Для того, щоб не було планових відключень цей показник має становити 25%. Нагадуємо, уряд просить вимкнути з мережі непотрібне і не вмикати потужні електроприлади з 8 до 11 та з 17 до 23 години.

2
113

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: