fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:33 18 Бер 2022

Хроніка подій: двадцять третій день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 18 березня і вже двадцять три дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне.

Сили протиповітряної оборони України 17 березня знищили 14 повітряних цілей агресора – 7 літаків, 1 вертоліт, 3 БпЛА і 3 крилаті ракети. Про це повідомило командування Повітряних сил ЗСУ.

Вчора українські бійці ліквідували командира 331-го костромського полку ВДВ Сергія Сухарєва. Саме Сухарєв у 2014 році командував БТГр того ж 331 полку, який розстріляв колони українських воїнів під Іловайськом. Земля металом. Бумеранг за Іловайськ повернувся.

23 день війни

Пентагон зафіксував рекорд, встановлений ЗСУ у використанні протитанкових комплексів «Джавелін»: з 112 запусків – 100 точних влучень!

Українські військові знищили російський Тигр із високопосадовцем і БТР з десантом — інформує командування ССО.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 18.03:

  • особового складу / personnel – близько/ about 14200 осіб, 
  • танків / tanks ‒ 450 од, 
  • бойових броньованих машин / APV  ‒ 1448 од, 
  • артилерійських систем / artillery systems – 205 од, 
  • РСЗВ / MLRS – 72 од, 
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems – 43 од,
  • літаків / aircraft – 93 од, 
  • гелікоптерів / helicopters – 112 од, 
  • автомобільної техніки / vehicles – 879 од,
  • кораблі /катери / boats / cutters – 3 од,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks – 60, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level – 12.
  • Спеціальна техніка / special equipment – 11.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій. 

"Є два фінали", розповів Кулеба про закінчення війни в Україні: "Не треба робити ніякої драми, але ми всі маємо пам'ятати, що у будь-якої війни є два фінали. Перший фінал — це безумовна тотальна поразка однієї зі сторін. Це те, що нам хотіли нав'язати з самого початку росіяни, висунувши такий документ. Другий фінал — це угода. Угода — це пошук і фіксації взаємоприйнятних рішень", — заявив міністр закордонних справ України.

А Президент Зеленський після розмови з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн заявив, що думка Єврокомісії щодо заявки України на членство в ЄС буде готова протягом кількох місяців.

НБУ повідомляє: На спецрахунку для допомоги армії залишилося 26 млн грн – потрібна подальша допомога. Загалом Національний банк уже зібрав і переказав на потреби оборони майже 12,2 млрд грн. 

Допомогти можна за цими реквізитами. Приєднуємось! Разом ми – сила!

Володимир Зеленський 3 новому зверненні: "Якщо Україна не отримає ефективної зброї – це буде знищення іміджу деяких європейських країн. Російські ракети не впадуть від дробовиків, якими хтось намагається підмінити корисні поставки". 

Також сьогодні Президент відзначив Державними нагородами 138 військовослужбовців.

"Золотий вагон" – Віктора Медведчука заочно заарештували. Повідомляється, що раніше слідчі ДБР та прокурори Офісу Генерального прокурора вжили заходів щодо міжнародного розшуку Віктора Медведчука, який залишив місце домашнього арешту після початку воєнних дій у Києві. Медведчука підозрюють у державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації.

Крім того, кільком українським військовослужбовцям вдалося провести успішну операцію по знищенню ворожої групи, що складалася, у тому числі, з працівників Головного розвідуправління рф. Втрат з нашого боку немає. Тільки один боєць поранений.

Гуманітарні коридори

Міністерка реінтеграції Верещук повідомила про гуманітарні коридори, які мають запрацювати 18 березня:

  • з Маріуполя до Запоріжжя. Колона автобусів зі бензовозом продовжила рух з селища Василівка,
  • з Сум, Тростянця, Лебединого, Конотопа, Краснопілля, Великої Писарівки до Полтави,
  • планується гуманітарний вантаж до Балаклеї та Ізюма на Харківщині. Також на завтра планують доставку допомоги до міст Херсонської і Луганської областей.

"Через обстріли не спрацював коридор для гуманітарної допомоги з міста Харкова до міста Вовчанськ. Ми продовжуємо працювати над узгодженням маршрутів для доставки гуманітарної допомоги до всіх оточених і заблокованих міст", – додала Верещук.

Уточнити інформацію щодо гумкоридорів або людей, які опинилися в зоні лиха без зв'язку можна за номерами Національного інформбюро, яке запрацювало вчора: 📞16-48; 044-287-81-65.

Ізюм. "Зеленого коридору" знов немає через обстріли, повідомляє начальник відділу міськради Максим Стрельник. Попри це, представники влади з теробороною доставляють гуманітарну допомогу в села Ізюмщини та евакуюють звідти людей.

14:00 – в Бердянськ прибула евакуаційна колона автобусів із Запоріжжя. Також прибув бензовоз з пальним для приватних авто, на яких евакуюються маріупольці. Після заправки приватні авто колоною вирушать у Запоріжжя.

15:00 – Зеленський: з Маріуполя, який росіяни зруйнували на 90%, вдалося врятувати понад 35 тисяч людей.

Станом на 15:00 по гуманітарному коридору з Сумської області виїхало 560 авто — 2288 громадян, 53 автобуси — 1725 громадян.

До уваги мешканців Херсонської МТГ! Міська влада не планує проводити жодних заходів стосовно евакуації населення! Будь ласка, користуйтеся виключно офіційними джерелами інформації (сайт Херсонської міської ради, телеграм- та інстаграм-канали Херсонської міської ради, Фейсбук-сторінка).

22:30 – 18 березня гуманітарними коридорами евакуювали 9 145 людей, повідомив заступник голови ОПУ Тимошенко. З Маріуполя до Запоріжжя виїхали майже п'ять тисяч людей, з них 1 124 — діти. З Сумщини евакуювали понад чотири тисячі цивільних.

Загалом з дев'яти гуманітарних коридорів спрацювали сім. Через порушення режиму тиші зірвана доставка допомоги в Балаклею та Ізюм

За словами міністерки реінтеграції Верещук, 19 березня працюватимуть над доставкою допомоги на Херсонщину, Харківщину та Луганщину, а також організацією евакуації людей з Київщини.

Перемовини України з росією

Зеленський готовий до зустрічі з путіним "хоч завтра", – повідомляє міністр закордонних справ Дмитро Кулеба: "Президент Зеленський до цієї зустрічі готовий. Його позиція чітка, вона сформульована з усіх питань, і Україна до цієї розмови готова". Міністр також детально пояснив, що на зустрічах делегацій України та рф, які зараз відбуваються, є ряд питань, які переговорники самостійно не можуть вирішити.

США поки що теж не дуже оптимістичні: Блінкен зізнався, що наразі штати не бачать ознак, що путін готовий зупинитися. На нинішньому етапі росія та її лідер володимир путін не демонструють жодних ознак щодо участі у відповідальних переговорах та припинення кривавої агресії рф проти України.

22:00 – Голова делегації від рф Мединський зробив низку заяв щодо переговорів:

  • Нейтральний статус України та її невступ до НАТО є темами, за якими москва та Київ максимально зблизили позиції на переговорах;
  • москва і Київ знаходяться "десь на півдорозі" з питання демілітаризації України в рамках переговорного процесу.
  • У цих пунктах є нюанси, пов'язані з гарантіями безпеки для України: "Нюанси, пов'язані з тим, які гарантії безпеки отримує Україна додатково до наявних у разі відмови від вступу до блоку НАТО", – додав Мединський.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Постачання зброї США в Україну відбувається раз на день або раз на два дні, додаткова військова допомога передаватиметься так само швидко, – заявила Псакі.

Глави МЗС країн "Великої сімки" домовилися збільшити гуманітарну допомогу Україні та закликали до цього інші держави.

Продовжити постачання озброєнь НАТО в Україну пообіцяв і Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Світовий банк виділить Україні $100 000 000 на виплати стипендій студентам вишів.

Не тільки кошти, а і люди. Так в Україну на поміч ЗСУ їде білоруський добровольчий батальйон. Бійці допомагатимуть у прориві блокади Маріуполя.

Американський режисер та продюсер Стівен Спілберг разом із дружиною, актрисою Кейт Кепшоу пожертвували $1 млн на гуманітарну допомогу Україні. Вони виділили гроші декільком організаціям, пишуть Variety.

23 день війни

До Вінниці та Миколаєва прибули автопотяги з вантажем гуманітарного призначення вагою 30 тонн. Як повідомив командувач об'єднаних сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв, гуманітарний вантаж складається з інвалідних колясок, медикаментів, дитячого харчування та їжі довготривалого зберігання. Вантаж передано за допомогою благодійного фонду "Міжнародна асоціація підтримки України". Допомога надходить з Італії, Німеччини, Польщі, Греції, Литви та Сполучених Штатів Америки.

13:00 – Україна отримала ще 300 млн євро макрофінансової допомоги від ЄС.

16:30 – Послиня України у США Оксана Маркарова розповіла що частина допомоги, яку США надала Україні, вже перетнула кордон. Маркарова запевнила, що це не остання допомога, яку чекає Україна від США.

Професійний тенісист зі Швейцарії Роджер Федерер вирішив пожертвувати $500 тисяч на допомогу дітям, які постраждали від війни в Україні.

Ізраїль надіслав Україні броньовані машини швидкої допомоги.

  Інфраструктура

За тиждень війни збитки, які росія нанесла інфраструктурі України, виросли щонайменше на $8,3 млрд. Станом на 17 березня ця сума складає 1,8 трлн гривень або $62,6 млрд. Про це свідчать дані аналізу Київської школи економіки.

З 18 березня в Україні знижують ціни на пальне: вартість дизеля за літр стане на п'ять гривень меншою, бензину — на понад сім гривень.

Президент НАН України Загородній звернувся до керівництва Міжнародної асоціації академій наук: "Вогнем російської авіації та артилерії стираються з лиця землі мирні міста, знищується цивільна інфраструктура – дитячі садки, школи, лікарні, житлові будинки. Під бомбардуваннями гинуть мирні люди та ні в чому не винні діти. Від російських обстрілів постраждали й об'єкти наукової інфраструктури, зокрема інститути Національної академії наук України у Києві, Харкові, Сумах та інших містах України", – йдеться у документі.

Зазначимо, Міжнародна асоціація академій наук з початку російського військового вторгнення жодним чином не зреагувала на трагічні події в Україні.

Газпром використовує українські газопроводи на повній потужності, повідомляє Українська газотранспортна система. Через Україну компанія відправляє понад 105 мільйонів кубометрів газу на добу.

Для порівняння, у січні "Газпром" скоротив щоденний обсяг транзиту газу через Україну до Європи приблизно до 50 мільйонів кубометрів. Це найнижчий показник із січня 2020 року. Це спричинило стрибок цін на енергоносії.

Мирний атом

Україна очікує більш рішучих дій від Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) стосовно захоплення російськими військами ядерних об'єктів в Україні. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко в ефері телеканалу "Прямий".

"Ми хотіли би більш чітких сигналів, більш чітких дій. В контексті того, чого ми чекаємо: по-перше, всі військові мають покинути ядерні об'єкти. Друге, – навколо тих об'єктів має бути сформована демілітаризована зона, в яку ніхто не має права заходити. Третє, – робітники мають працювати в гідних умовах", – сказав Галущенко.

Голова Громадської ради при Держагентстві України з управління зоною відчуження Олександр Сирота розповів про нову тактику росіян на території навколо ЧАЕС: "Вистрілив з городу та звалив у Чорнобильську зону. Те ж саме стосується літаків – вилітають, розряджають боєкомплект над хатами у людей, і тікають назад, – написав Сирота у Facebook.

Новини з-за кордону

Президент США Джо Байден обговорить війну росії проти України з китайським лідером Сі Цзіньпіном, повідомляє The Wall Street Journal. Американський президент зателефонує Сі Цзіньпіню 18 березня. Байден готується донести до Сі те, що "можливі наслідки, якщо підтримка Пекіна (щодо Росії) перейде від слів до дій". 

19:00 – Під час двогодинної телефонної розмови з президентом США Джо Байденом голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін заявив:

"Відносини між державами не можуть перейти до стадії військового протистояння. Конфлікт та конфронтація нікому не цікаві. Мир і безпека – найдорожчі скарби міжнародної спільноти". Однак, Сі Цзіньпін досі не називав війну в Україні війною.

За словами американських чиновників, Китай зважує, чи надати військову або фінансову допомогу росії. Якщо він таки погодиться, то може значно погіршити свої відносини із Заходом.

Шведська профспілка портових працівників оголосила про блокаду російських судів. Отже, всі розвантажувально-навантажувальні роботи, буксирування і навіть швартування пов'язаних із росією суден будуть заблоковані у шведських портах.

Вчора прем'єр Чехії Петро Фіала повідомив, що Чехія більше не може більше приймати біженців з України: країна вже прийняла близько 270 тисяч українців. Відтак за ніч знайшлося ще трохи вільного місця: влада Праги хоче віддати українським біженцям частину посольства росії. Про це проінформувало Чеське телебачення.

Естафету допомоги приймає Норвегія. Там готові прихистити близько 30 тисяч українських біженців цього року, але готується до ситуації, в якій може прибути до 100 000 людей.

Тим часом прем'єр-міністр Польщі оголосив про створення антипутінського щита та "дерусифікацію економіки" країни.

А Болгарія оголосила 10 російських дипломатів персонами нон грата. Їм надали 72 години для виїзду з країни.

Латвія, Литва та Естонія теж висилають російських дипломатів. Їх звинувачують у підриві нацбезпеки та поширенні пропаганди.

16:15 – на відео зустрічі китайський лідер Сі Цзіньпін заявив Байдену, що США та Китай мають не лише розвивати двосторонні відносини, а й брати на себе міжнародну відповідальність.

А екскомандувач військами США в Європі Бен Ходжес висловив свій прогноз щодо ситуації в Украіні: "Наступні 10 днів стануть вирішальними". Також він вважає, що:

  • Після наступних 10 днів російські війська вже не зможуть продовжувати атаку та захочуть заморозити ситуацію;
  • Київ оточити не зможуть;
  • Ядерна загроза перебільшена;
  • Після 10 днів переговорна позиція України стане кращою, потрібно вимагати повернення Криму та Донбасу.

Перед будівлею Ради Європи не тільки зняли прапор росії, але й викопали флагшток. Схоже, якби не екологи, то ще б і кислотою це місце випалили б. Щоб і згадки не залишилося. 

Канада запустила тимчасову міграційну програму для українців, які залишили країну через російське вторгнення. За цією програмою українці та найближчі члени їх сімей будь-якої національності можуть перебувати в Канаді як тимчасові резиденти до 3 років.

21:30 – Макрон у телефонній розмові з путіним закликав до "зняття блокади та доступу гуманітарної допомоги", а також зажадав негайного припинення вогню на всій території України. Що на це відповів путін – невідомо.

Російський брехунець не втомлюється

Працівники Центру протидії дезінформації при РНБО України зібрали добірку свіжих фейків, маніпуляцій та дезінформаційних "вкидів", які ворог продукував протягом 17.03.2022 року:

  • Керівник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС рф провів брифінг щодо біолабораторій США в Україні, які заражали птахів вірусами та вивчали шляхи їх міграції на територію рф. Фейк!
  • У мережі фото та відео врятованих дітей-сиріт супроводжуються закликом "швидко їх всиновити" та готовність влади України передати їх у "добрі руки". Фейк! Україна не "роздає" дітей-сиріт. Якщо буде потрібна будь-яка допомога, про це повідомлять офіційно. Зараз в Україні діє спрощена процедура, але не усиновлення, а опіки чи взяття під патронат. 
  • В мережі шириться інформація про те, що українська влада покинула Маріуполь. Фейк!  "Маріуполь – тема №1 для Президента і дипломатії". 

Окупанти зняли ролик, нібито вони роздають у Липцях, Харківської області, гуманітарну допомогу. "Чистісінької води монтаж", — зреагував на фейк голова Харківської ОДА Синєгубов. "Ми бачимо провокації, коли у Липцях було знято на російських телеканалах — начебто факт роздачі гуманітарної допомоги, знято спортзалу. Такої спортзали у даному населеному пункті немає. Це чистісінької води монтаж з акторами, які туди спеціально привозяться для коментарів та певної картинки".

Більше санкцій – гарних і різних!

У Нідерландах через санкції заморозили російські активи більш ніж на 200 мільйонів євро, – повідомляє Reuters.

Австралія ввела санкції проти 11 банків та держустанов росії. Також санкції проти росії вводить Нова Зеландія.  Держава заморозить активи путіна та 12 членів Ради безпеки.

Також нові санкції щодо приватних осіб та компаній із росії вводить і Японія.

Apple не продаватиме в Росії новий iPhone SE та інші пристрої з весняної презентації.

Один із найстаріших банків США Bank of New York Mellon призупинив інвестиції в російські цінні папери та передав Україні $1 мільйон гуманітарної допомоги.

За інформацією Кулеби, у Європейському Союзі обговорюють підготовку п'ятого пакету санкцій проти рф за її війну проти України.

14:00 – російським та білоруським дипломатам заборонили вхід до будівель Європарламенту, повідомила голова парламенту Роберта Метсола. Окупант та його посіпаки зараз гірше прокажених.

Найближчими дням українці готують акції протесту біля головних офісів іноземних компаній, що продовжують діяльність на території рф — повідомляє Дмитро Дубілет.

Литва обмежила вивезення готівкових євро до Білорусі та росії. Тепер фізособи, що прямують до Білорусі або росії з Литви, можуть мати при собі не більше 60€ на людину.

Корейська LG повідомила про припинення всіх поставок до росії.

На сьогодні з російського ринку вже пішли 220 компаній, і кожним днем їх стає все більше, відзначають у Міністерстві закордонних справ України.

США можуть скасувати багато санкцій проти рф лише у разі припинення кремлем війни проти України та відновлення її суверенітету, заявили у Держдепартаменті.

Норвегія приєдналася до низки нових санкцій ЄС щодо росії. Вони включають персональні санкції, а також обмеження на експорт технологій, товарів і послуг. Міністр закордонних справ Норвегії Аннікен Хюітфельд назвала цей пакет санкцій найширшим із тих, які будь-коли приймала країна.

Що там на росії?

23 день війни

Рейтингове агентство S&P знизило рейтинг росії до CC з CCC, адже власники російських бондів так і не отримали виплати. Від дефолтного рейтингу росію відділяє одна сходинка. Згідно зі шкалою агентства, рейтинг СС означає високу вразливість – дефолт ще не відбувся, але є фактично безсумнівним.

ЗМІ пишуть, що на росії не можуть додруковувати "рублі", бо фарбу й папір постачали Канада і Швейцарія.

Більш запасливими виявилися виробники гігієнічних засобів. Мінпромторг рф запевняє росіян, що прокладок та підгузків на росії вистачить аж на цілих 3 місяці: "Виробники закупили достатньо сировини, щоб уникнути дефіциту", кажуть у міністерстві. Як відомо, наразі через ажіотаж ці продукти в росії зникли з прилавків магазинів, а товари гігієни подорожчали на 40%. 

Проте росіяни даремно сподіваються на те, що через три місяці всі санкції знімуть.

Мордор погрожує Грузії: "Якщо Грузія відмовиться надати російським інспекторам доступ до американських біолабораторій на своїй території, то росія має повне право завдати по них ракетного удару", – заявив провідний експерт Центру військово-політичних досліджень МДІМВ Михайло Олександров.

Більш того, президент росії путін погрожуватиме застосуванням ядерної зброї проти Заходу, якщо український опір на війні продовжиться, – вважає розвідувальне управління Пентагону.

На фоні цих погроз Президент Польщі Анджей Дуда підписав новий закон про оборону країни, який збільшить армію майже вдвічі – до 300 тис.

У росії в чотири рази зріс попит на антидепресанти. З 28 лютого по 6 березня їх продажі в аптеках перевищили 525 млн рублів, це більш ніж у чотири рази більше, ніж рік тому.

Це не дивно, адже росія вже зазнала колосальних втрат на всіх фронтах. Українські захисники знищують російських солдатів. А санкції європейських країн знищують залишки надій росіян на хороше чи бодай нормальне життя. Дефолт технічно вже відбувся. Пояснюємо, що це означає.

"Будь-які вантажі, які заїжджатимуть на територію України, які ми вважатимемо, що перевозять зброю, стануть законною ціллю", — заявив глава МЗС росії Сергій Лавров. Це безумовно пряма погроза у бік західних партнерів України.

Миттєва реакція Кулеби не забарилася: Міністр закордонних справ України заявив, що не у москві будуть вирішувати, яку військову допомогу може отримувати Україна для спротиву російському вторгненню.

"росія ніколи не мала жодних претензій до народу України", – це теж слова лаврова. У перекладі на людську мову: ми вас вбиваємо просто тому, що нам це подобається.

Тим часом на росії затримали чоловіка за плювок у плакат із буквою "Z". Чоловік вийшов із машини та висловив своє ставлення до російської свастики.  Це вважають "дискредитацією використання ЗС росії".

Російським судам відключили оновлення навігаційних карт, – повідомляє Black Sea News. Російські судна незабаром не зможуть залишати порти через відмову компанії Регістр Ллойда Вояж Рус продавати та оновлювати всі свої продукти та сервіси у рф, а саме – електронні навігаційні карти. Коротше – гребіть на веслах, орієнтуючись за зірками.

Життя з урахуванням бойових дій

Термін дії електронного підпису під час воєнного стану подовжено.

Про це повідомляється на сторінці Кабінету Міністрів України в мережі Facebook. "Кваліфікований електронний підпис (КЕП) перевидаватимуть автоматично на основі раніше створених ключів. Тож, можна буде продовжувати підписувати документи онлайн", – йдеться у дописі.

Нацбанк України зафіксував розсилку електронних шахрайських листів, у яких нібито від імені НБУ українців просять переказати кошти на допомогу ЗСУ у криптовалюті. Зафіксовано дві такі фейкові адреси: 

Будьте пильними! 

Відсьогодні громадяни зможуть реєструвати авто, ввезені з-за кордону. Про це повідомляють у Головному сервісному центрі МВС. Для цього треба такі документи:

  • Паспорт 
  •  ІПН 
  •  документ на транспортний засіб  
  •  документ про правомірність придбання ТЗ 
  •  митні документи 
  •  сертифікат відповідності  

При першій реєстрації на території України обов'язковою сплачувати збір до Пенсійного фонду.

В Україні запрацював офіційний сайт Центру національного спротиву. Головне призначення сайту sprotyv.mod.gov.ua – підтримка та координація всіх, хто бажає боротися за звільнення України від загарбників.

А ще українці створили мобільний застосунок, що допомагає батькам дбати про емоційний та психічний стан дітей під час війни. Застосунок Hearty підказує прості ігри та активності. Працює оффлайн і його можна використовувати навіть в укриттях. 

Допомога евакуйованим українцям від друзів: Польща спростить обмін валюти для біженців з України — повідомив Нацбанк.

З 15 березня в Україні знову запрацювала Державна міграційна служба (ДМС). Роботу відновили територіальні органи та підрозділи, що розташовані в безпечних районах.

Через кілька днів кількість блокпостів на дорогах в Україні буде скорочено до 1 тисячі по всій країні, – повідомив радник голови МВС Вадим Денисенко.

В Україні безкоштовно роздаватимуть набори соціальних продуктів мешканцям міст, які опинилися в оточенні або знаходяться на лінії бойових дій. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Медичний сервіс Helsi запускає безкоштовні консультації з лікарями за допомогою відеозв'язку на час війни. 

 Щоб записатись: 

  1. Переходите за посиланням: https://cutt.ly/dShLM8d
  2. Обираєте лікаря потрібної спеціальності 
  3. Обираєте і натискаєте потрібний вам день та час.

 

Київ

23 день війни

Київ зазнав чергового удару від ворога – обстріляно житловий квартал у Подільському районі. Одна людина загинула, 19 постраждали, із них четверо дітей. Пошкоджені 6 житлових будинків, дитсадок та школа. На місці працюють рятувальники та медики.

Закриваємо небо над Київщиною своїми силами! Близько 8:15, в Бучанському районі, підрозділами ППО Сухопутних військ України збито ворожий винищувач-бомбардувальник СУ-34! Літак збито з використанням ПЗРК "Стінгер". Катапультування екіпажу не помічено, літак впав на тимчасово окупованій території.

Місто Славутич Вишгородського району Київщини перебуває у повній ізоляції, там бракує продуктів харчування.

58 окрема мотопіхотна бригада ім. гетьмана Виговського вже четвертий раз в одному і тому ж місці знищила понтонну переправу рашистів. "Наша артилерія з посмішкою стверджує, що не Чорнобаївкою єдиною – у кцпів мабуть тактика така", – пишуть виговці.

А на правому березі Дніпра захисники Києва відкинули ворога на рубежі 70 кілометрів від столиці, доповів заступник начальника штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Грузевич. Тому агресор не може вести вогонь по місту і здатен лише обстрілювати місто ракетами, які збиває українська протиповітряна оборона.

На Броварському та Бориспільському напрямках ворог відмовився від наступу. ЗСУ укріплює вже третє, дальнє кільце оборони столиці.

Загалом з початку нападу росії на Україну збройні сили змогли звільнити понад 30 населених пунктів у Київській області, які були тимчасово окуповані ворогом.

Харків

23 день війни

У Харкові російські окупанти обстріляли академію держуправління за президента України. Зруйновано одну із секцій академії. За інформацією ДСНС загинула 1 особа, 11 осіб постраждало та 1 особа знаходиться під завалами. В двох житлових будинках пожежі ліквідовано. Інформація уточнюється.

Рятувальники продовжують гасити пожежу на ринку "Барабашово", викликану обстрілами з боку військ рф. "Триває ліквідація пожежі, що сталася 17 березня в одному з найбільших торговельних центрів міста Харкова… Площа пожежі складає близько 7 га. Горять торговельні павільйони та частково пошкоджено 2 житлових будинки", – йдеться у повідомленні ДСНС.

10:00 – Пожежа на "Барабашово" локалізована.

14:00 – В селі Заводи внаслідок артобстрілу рф та руйнування будинку загинула родина з чотирьох людей — чоловік, дві жінки та 11-річний хлопчик, ще одна жінка поранена. Відкрито провадження, повідомляє Харківська обласна прокуратура.

16:00 – 25 окрема повітрянодесантна Січеславська бригада повідомляє: 

Ворожа техніка знищена разом з особовим складом!

19:00 – Окупанти відпустили з полону селищного голову Великобурлуцької громади Віктора Терещенка. Як повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, Терещенко перебуває у лікарні. Чоловіка викрали з робочого місця 17 березня.

Одещина

Вранці на Одещині українські військові збили російську крилату ракету морського базування — повідомило командування "Південь".

​​Кіберполіція Одещини викрила зрадника, який передавав окупантам інформацію про військові об'єкти України. Зловмисник через месенджер передавав загарбникам координати стратегічних об'єктів.

22:30 – Речник Одеської ОВА Сергій Братчук повідомляє: в Одесі вогнем ППО знищено ворожі дрони. Розвідка не вдалася. Дрони – в пекло. Наступними будуть ті, хто їх запускав.

Миколаїв і область

"Близько 6:00 у Вознесенську на Миколаївщині по одному зі складів нанесли авіаудар, інформації про травмованих і загиблих наразі немає", — написав зранку міський голова Величко.

У Миколаєві можна безкоштовно отримувати продуктові набори у двох відділеннях Нової пошти. Гуманітарна допомога буде видаватися щодня усім бажаючим.

Херсонщина

У Херсонській області крім підрозділів російських збройних сил зафіксували перебування співробітників поліції Краснодарського краю та тимчасово окупованого росіянами Криму.  Оперативні групи ФСБ здійснюють каральні функції. Ворогом проводиться агітація щодо залучення місцевого населення до так званої "поліції".

Під'їзд до села Правдине Білозерської громади Херсонської області замінований, ймовірно близько 140 га. У селі є поранені. Їх не можуть забрати машини швидкої допомоги через замінування, – повідомляє Херсонська облдержадміністрація.

13:00 – Очевидці повідомляють: рашисти підпалили херсонські плавні. Горить дуже сильно.

Військові рф затримали і вже дві доби утримують секретаря Новокаховської міськради Дмитра Васильєва. Його дружина каже, що його тримають  у підвалі будівлі поліції міста Нова Каховка, яке російські військові використовують як офіс так званої "комендатури".

15:00 – В Олешках на Херсонщині ще одне викрадення. рашисти викрали чиновника міської ради Олександра Зарівного. За повідомленням керівника ТГ, чоловік живий, коли його відпустять – невідомо. 

На Херсонщині у Високопіллі окупанти встановили правила для пересування пішки та на транспорті. "Кожень житель має носити білу ганчірку на лівій руці, на автівках – перев'язати нею бокове дзеркало", – написав місцевий активіст Юрій Самохвалов на сторінці "Високопільська громада" у Facebook.

Проте ніяким порядкам російських загарбників неподвласні південноукраїнські птахи. У районі Каланчака на Херсонщині гуси підключилися до протиповітряної оборони України. Тут зазнав аварії ще один ворожий винищувач. За даними від очевидців, цього разу військовий літак окупанта "збила" зграя диких гусей. Один або кілька птахів героїчно потрапили в мотор російського винищувача, внаслідок чого він звалився в болото. Гусей шкода, але навіть природа на боці нашої країни! 

"День бабака" в Чорнобаївці, передмісті Херсону, вийшов на новий рівень. ЗСУ знову атакували міський аеродром, який використовують російські загарбники для базування командних пунктів та літаків. За попередніми даними, командувач цієї армії загинув, можливо не лише він, а і деякі генерали, але інформація уточнюється.

Полтавщина

А в полтавській області відбулося "Гадяцьке сафарі". На півночі Полтавщині мисливці відібрали у ворога 10 танків та іншу техніку.

Сумщина

У Кролевці на Сумщині 6-річний хлопчик передав на потреби ЗСУ подарунок від батьків. Це — квадрокоптер. Про нього сам хлопчик довго мріяв. Отримав його на день народження, але сам вирішив передати омріяний подарунок нашим військовим. Тепер квадрокоптер стане у пригоді ЗСУ. 

Близько 16:00 у Сумах було чути два вибухи в районі Хіммістечка. Горить склад приватної компанії.

Біля Тростянця на Сумщині українські сили знищили колону російської техніки. Фото опублікували Сухопутні війська ЗСУ:

Близько 16:00 в Сумах російський артилерійський снаряд влучив у одноповерхову складську будівлю з лаками та фарбами. Виникла пожежа на площі більше шести тисяч квадратних метрів. Попередньо жертв та постраждалих немає, повідомляє ДСНС.

Донеччина і Луганщина

Російські окупанти за ніч зруйнували 20 будівель у Рубіжному та Сєвєродонецьку.  Двоє загинуло, четверо поранено, – повідомив голова Луганської області Сергій Гайдай

Вчора з-під завалів драматичного театру у Маріуполі вдалося врятувати до 130 людей. У бомбосховищі під руїнами може перебувати ще не менше 1300 людей.

По Краматорську завдано авіаудар. Внаслідок обстрілу Краматорська як мінімум двоє людей загинули, шестеро – поранені. Ракети потрапили до житлового будинку та адміністративної будівлі, – повідомив губернатор Донецької області Павло Кириленко.

Заступник мера Маріуполя Сергій Орлов заявив, що жоден із місцевих заводів не працює, а завод групи Метінвест "Азовсталь" розбомблено.

14:00 – Окупанти відкрили вогонь по одному з лікувальних закладів в Лисичанську. Загалом вони випустили десять снарядів. 

Вчора італійці висловили бажання відновити зруйнований рашистами Маріупольський драмтеатр, а сьогодні прем'єр-міністр Греції заявив, що його країна готова допомогти відбудувати пологовий будинок у Маріуполі, який розтрощили російські ракети.

18 березня в Авдіївці Донецької області під обстріли ворога потрапили дев'ятиповерхівка, крамниця та адміністративна будівля.

За попередньою інформацією, є двоє загиблих і троє поранених, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.  

19:00 – Українські військові відновили на Донеччині пам'ятник Василю Сліпаку, "Міфу", який знищили росіяни.

20:00 – Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомляє: рашисти не контролюють Луганщину. Вони лише частково зайшли в Рубіжне і Попасну. Кремінна – наша, Сєвєродонецьк – наш, Лисичанськ – наш, Гірське, Золоте – наші.

Запоріжжя

Російські військові у п'ятницю вранці обстріляли військовий об'єкт під Запоріжжям, наслідки уточнюються, повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

У Бердянську облаштовані центри для розміщення евакуйованих з Маріуполя. Цієї ночи більше 2600 людей змогли там переночувати. 

А ще в Запоріжжі створено наукову групу з військових та науковців, що разом працюватимуть над виготовленням інноваційних бронежилетів для нашої армії.  Очільник області повідомив, що розробка проєкту почалася ще у 2014 році, а тому вже через тиждень роботи над матеріалом науковці зможуть надати перші пропозиції.

Викрадення посадовців і активісті не припиняються. Російські окупанти взяли у полон в тимчасово захопленому Бердянську журналістку hromadske Вікторію Рощину. У виданні відзначають, що намагалися звільнити журналістку в непублічний спосіб, але це виявилось безрезультатно.

21:30 – У Запорізькій області окупанти обстріляли рятувальників, які приїхали гасити пожежі від попередніх обстрілів. Один співробітник ДСНС загинув і ще п'ять отримали поранення.

22:30 – Нацгвардійці зупинили наступ окупантів на Рубіжне. Протягом бою було знищено близько двадцяти ворожих солдатів.

Житомирщина

17 березня російські війська обстріляли з повітря два села на Коростенщині – рятувальники ліквідовують наслідки обстрілів.

Захід України

У Львові кілька ракет вдарили в районі авіаремонтного заводу. Від ударів знищені його будівлі. Активну роботу заводу вчасно зупинили, тому ніхто з людей не постраждав, повідомив міський голова Львова Садовий. 

Ракети, які вдарили по території біля Львівського аеропорту, були випущені з акваторії Чорного моря. За попередніми даними, було шість крилатих ракет, дві з яких знищили українські військові, повідомили у командуванні "Захід" повітряних сил ЗСУ.

Фото: ЛМР

У Львові на Площі Ринок поставили 109 порожніх дитячих візочків. Саме стільки українських дітей російські окупанти безжально вбили від початку повномасштабного вторгнення.

У Закарпатській області для переселенців встановлять тимчасові мінібудинки, доставлені із країн ЄС. Про це повідомляє у Фейсбуці Закарпатська обласна рада.

Вінниця і область 

Від початку доби над Вінницькою областю ЗСУ збили три ракети, — звітував голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Чернігівщина 

Внаслідок обстрілу російською артилерією мікрорайону у центрі Чернігова загинули 14 людей.

"Чернігів стоїть і буде стояти, ні х*** у вас не вийде. Ми вистоїмо і ми переможемо". Так у своєму відеозверненні сказав голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус 18 березня.

14:00 – Слова мера виявилися пророчими. Біля Чернігова відбили 2 спроби просування росіян та знищили багато техніки

І щодо посівної: "Там де є можливість розпочинати посівну, ми це маємо робити. Адже, ми сіємось на нашій землі і нам цей хліб збирати. Тому, там де є можливість, там де є доступ до ресурсів, там де відносно безпечні поля, я прошу розпочинати посівну. Адже хліб потрібен і Чернігову і країні. Я повторююсь, ми його будемо збирати на своїй землі!"

1
2009

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: