fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:14 10 Жов 2022

Масований обстріл України та 62 млн грн на помсту: хроніка подій 10 жовтня та головні рішення

Сьогодні 229 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

Ракетний обстріл Києва

Ранок у Києві. Рятувальники надають допомогу постраждалим внаслідок російських ракетних ударів

📌 Під час ранкових ракетних обстрілів росія випустила територією України 84 ракети та 24 бойові БПЛА. ЗСУ збили 43 ракети. Збройні Сили роблять все можливе, щоб захистити співгромадян.

📌 Також ППО збила 13 безпілотників

📌 У Київській області збили два іранські дрони-камікадзе "Шахед", які були випущені з території Білорусі.

📌 Ближче до вечора в Кременчуці на Полтавщині ППО збило 2 ракети.

📌 Оперативна обстановка на півдні України станом на ранок:

  • Нашою авіацією завдано 99 ударів по противнику,
  • ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 246 вогневих завдань,
  • орієнтовні втрати противника за добу дорівнюють: 44 рашисти, 2 реактивні системи залпового вогню "Град", 4 танки, 10 одиниць автобронетехніки, 4 міномети 120 калібру.
  • Пошкоджено 2 танки, 2 бронемашини, самохідна гаубиця "Мста-С".

229 день війни

📌 На Харківщині ССО приземлили рашистський БПЛА "Тахіон". ⬆️

📌 На Херсонщині затрофеїли машину ГЗМ-3, яка мінує місцевість. Тепер вона працюватиме на ЗСУ.

📌 На росії "бавовна":

  • У Бєлгородській області влучення по скупченню C-300. 
  • У Курській – влучення в центр управління дронами;
  • У Брянській – влучення по полігону з мобілізованими.
  • Під Ярославлем загорівся великий військовий арсенал ВМФ.
  • Є повідомлення про вибухи в Джанкої в окупованому Криму.
  • У Ростовській області розбився СУ-25, який летів на бойовий виліт з аеродрому. Пілот не вижив.

Злочини рф

Масована ракетна атака рф 10 жовтня:

📌 На Україну цього ранку була націлена масована ракетна атака. Обстріл тривав більше 5,5 годин.

Ракетний обстріл Києва 10 жовтня

📌 Ракетами атаковано столицю. Зранку, в годину пік, в центрі Києва зафіксовано перші вибухи. У центрі міста внаслідок ракетного удару загинули 5 людей, ще 51 мирних жителів отримали поранення.

Загалом у Києві кілька влучань в об'єкти критичної інфраструктури в 5 районах міста.

Російські терористи в Києві розбомбили такі неймовірно "мілітаризовані" об'єкти, як дитячий майданчик, музей та пішохідний міст. Постраждали консульство Німеччини, будівля Консультативної місії ЄС, житлові та офісні будівлі.

📌 На Київщині зафіксували прильоти в 3 районах — удари по критичній та цивільній інфраструктурі. 

  • Окупанти обстріляли один із населених пунктів на Вишгородщині. Внаслідок вибуху сталося займання будинків місцевих мешканців, двоє з них поранено.
  • Одна людина загинула, одна поранена внаслідок ракетного обстрілу Броварського району.
  • В Обухівському районі Київщини шість людей поранені через ракетні удари.

📌 У Харкові російські окупанти вразили об'єкт енергетичної інфраструктури. Попередньо, три удари. Електропостачання відновлюють.

📌 У Конотопі на Сумщині дві ракети влучили в об'єкти інфраструктури. Є травмовані. У Сумах припинена подача води, зупинені всі водозабори міста. 

📌 У Хмельницькому ракетний удар по інфраструктурі міста. Щезло світло та вода, лікарні працюють від дизель-генераторів.

Пожежа на Львівській підстанції

Пожежа на Львівській підстанції

📌 У Львові енергетичний колапс — у близько 90% міста зникла електрика, не працюють міські ТЕЦ, електротранспорт, немає води. Підключають резервні потужності, щоб дати воду містянам.

📌  В Івано-Франківській області обстріляно Бурштинську ТЕС, що розташована біля міста Бурштин на перетині ліній електропередач, що з'єднують Україну з Угорщиною, Румунією та Словаччиною. Від неї йде експорт електроенергії до Європи.

📌 У Житомирі одну з ракет збила ППО. Уже відновлено енергопостачання всіх об'єктів критичної інфраструктури, ремонті роботи тривають. 

Обстріл Дніпра 10 жовтня

Пожежі у Дніпрі після російської атаки

📌 Унаслідок ракетної атаки на Дніпропетровщину щонайменше четверо людей загинуло та 19 були поранені. рф скерувала на область більше 10 ракет, чотири з них збила ППО. Є влучання по об'єктах критичної інфраструктури, житлових кварталах, зупинках транспорту. Руйнування серйозні, кажуть в ОВА.

У двох районах Кривого Рогу немає електрики та води через руйнування енергетичної інфраструктури. Воду підвозитимуть автоцистернами.

📌 У Полтаві зникла електроенергія та вода. Вибухи були в Кременчуцькому районі.

📌 У Тернополі, на Вінниччині та Рівненщині працювала ППО.

Ракетні удари по Україні 10 жовтня

Мапа сьогоднішніх ворожих ракетних ударів по Україні

📌 Внаслідок сьогоднішніх атак росіян пошкоджено 70 об'єктів, у тому числі 29 об'єктів критичної інфраструктури, чотири багатоповерхівки, 35 приватних будинків та одна школа в Києві. Загинули 11 людей, постраждали — 87.

Наразі всім потрібно бути готовим до тимчасових перебоїв зі світлом, водопостачанням, зв'язком. Влада сьогодні просить з 17:00 до 22:00 обмежити споживання електроенергії, щоб зменшити критичні навантаження електромереж.

📌 Три російські крилаті ракети, випущені вранці по Україні, порушили повітряний простір Молдови. МЗС країни повідомили, що викликали посла росії для пояснень.

До масованого обстрілу: що сталося вночі?

Обстріл Запоріжжя

Зруйнована російською ракетою багатоповерхівка в Запоріжжі

📌 Кремлівська нелюдь продовжує вбивати мирних людей. Черговий нічний жах у Запоріжжі. У місті близько другої години ночі було понад десяток прильотів ракет. І знову — пряме влучення по багатоповерховому будинку, де знищено цілий під'їзд. Загинуло 2 людей, поранено 23, серед яких одна дитина.

Загалом за два дні в Запоріжжі через нічні атаки рф 16 мирних загиблих і близько 100 поранених.

📌 Глава Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив про 10 прильотів по Миколаєву. За його словами, по місту запустили ракети ЗРК С-300. Попередньо, без постраждалих.

📌 Дніпропетровщина. Ніч масованих атак. Росіяни били ракетами, "Ураганами", "Градами" та важкою артилерією по 4 районах області. У Нікопольському обстріляли 3 громади — Нікопольську, Червоногригорівську та Мирівську.

229 день війни

Слов'янськ після обстрілу рф

📌 Чергового ворожого удару центральна частина Слов'янська (Донеччина) зазнала в ніч на понеділок. Внаслідок обстрілу загинули четверо людей.

📌 Станом на вчора, внаслідок повномасштабної збройної агресії рф 421 дитина загинула та понад 798 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

📌 У російських пабліках сьогодні — "лікованіє вєлікоє". Гойда, кричать, гойда! Вже росіян не цікавлять ніякі військові об'єкти. Вже не потрібна ніяка "СВО", "демілітаризація і денацифікація". Все, що є зараз в росії — чиста, незамутнена радість від вбивств і руйнувань. Світ, запам'ятай це назавжди.

Життя в умовах війни

📌 45% всіх коштів Держбюджету 2023 спрямують на військо та безпеку країни. Майже 30% видатків підуть на пенсії, соціальні програми, освіту та медицину. Парламент вчора ухвалив це за основу бюджету на 2023 рік. 

📌 Військовослужбовці зможуть отримати право на виїзд за кордон, щоб відвідати родичів. Такі зміни до чинного законодавства вже зареєстровані у Верховній Раді.

📌 Українцям дозволили не скасовувати реєстрацію в ЄС, навіть якщо вони повертаються додому надовго. 

📌 Україна через ракетні обстріли припиняє експорт електроенергії до ЄС з 11 жовтня.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 Зеленський заявив, що домовився з Шольцем про термінову зустріч G7, на якій він планує розповісти про теракти, влаштовані росією.

💡 У Конгрес США внесли законопроєкти про визнання росії країною-спонсором тероризму та про визнання дій росії в Україні геноцидом.

💡 Естонія готує офіційне визнання росії державою-терористом.

💡 Єврокомісія працює над законопроєктом, який дозволив би заарештовувати активи, які підпадають під санкції проти рф, та використовувати їх для відновлення України.

💡 Євросоюз запровадить проти росії екстратериторіальні санкції. Новий пакет заходів дозволить ЄС вносити до чорного списку людей та організації, які допомагають обходити санкції Євросоюзу. Якщо коротко, "паралельному імпорту" — кінець.

💡 Німеччина передасть Україні 100 тисяч комплектів зимового одягу, сотні мобільних електрогенераторів та інше обладнання на загальну суму 11 млн євро.

💡 Також на тлі ракетних ударів по Україні Міноборони ФРН заявило, що поставить Україні першу з чотирьох раніше обіцяних систем ППО IRIS-T.

💡 У Брюсселі на цьому тижні відбудеться термінова зустріч "Рамштайн" з приводу ракетної атаки рф.

229 день війни

💡Цієї зими один із найбагатших підданих Великої Британії Джон Колдуелл (на фото вище) вимкне батареї у всіх кімнатах свого великого маєтку в Стаффордширі, крім однієї. Таке рішення він ухвалив, "щоб не допомагати путіну".

💡 Від путіна відвертаються навіть його друзі. Вірменія, Киргизстан та Казахстан відмовилися від проведення навчань ОДКБ. Міноборони країн повідомили, що скасовують військові навчання, які мали проводитися спільно з росією в середині жовтня.

Українці, об'єднуємось! 

💡 Збираємо на помсту: Сергій Притула та Сергій Стерненко відкрили збір на дрони-камікадзе RAM II UAV. Усі посилання для донатів можна знайти тут.

Українці буквально за 4 години вже зібрали "на помсту русні" більше 62 млн грн.

💡 Український ветеранський фонд запустив гарячу лінію допомоги. Дзвоніть безплатно 0 800 33 20 29, якщо вам потрібна психологічна допомога. Тут надають підтримку всім та цілодобово.

💡 На столичному вокзалі розгорнули пункт харчування для пасажирів. Пасажири всіх рейсів, які прибудуть сьогодні після комендантської години, зможуть залишитися на ніч на вокзалі.

2
1113

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: