Що відбувається

Нічна атака на Запоріжжя та втеча окупантів з півдня: хроніка подій 9 жовтня та головні рішення

Сьогодні 228 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

Наші воїни у звільненій Стельмахівці, Луганщина

📌 Продовжується наступ навколо Лимана (Донеччина), така сама ситуація й на Херсонському напрямку. 

🇺🇦 На сьогодні в Донецькій області звільнено 40 населених пунктів у Лиманській і Святогірській тергромадах. Там розпочато відновлення інфраструктури, тривають стабілізаційні заходи.

🇺🇦 На Херсонщині офіційно підтвердили, що населений пункт Трифонівка знову перебуває під українським контролем. Також наші воїни зайшли в сусіднє село Нова Кам'янка. ЗСУ продовжує просуватися на південь вздовж Дніпра. 

🇺🇦 Також ЗСУ звільнили 7 населених пунктів Луганської області.

📌 Ракетно-артилерійські підрозділи відпрацювали понад 200 вогневих завдань. Підтверджено знищення:

    • 83 рашистів,
    • 4 танків,
    • 4 гаубиць "Мста-Б",
    • 2 мінометів 120-го калібру,
    • 7 одиниць авто-бронетехніки.

Пошкоджено 7 одиниць ворожої техніки, зокрема, танк, 2 самохідні потужні гармати "Піон", інша авто-бронетехніка.

📌 За минулу добу підрозділи ЗСУ відбили понад 30 атак ворога на Бахмутському та Авдіївському напрямках. 

📌 Авіація Сил оборони завдала понад 30 ударів. Зокрема, 24 по районах зосередження живої сили, озброєння і військової техніки та дев'ять по ЗРК окупантів.

📌 На півдні знищено 3 склади з боєприпасами в та 1 пункт управління.

📌 Вранці в окупованій Голій Пристані на Херсонщині уражено склад БК росіян. 

📌 08 жовтня, близько 19:30, на підльоті з моря до Одещини ліквідовано черговий російський безпілотник (за добу збито 5).

Сьогодні близько 11:30 години ворог знов намагався атакувати Одесу дроном-камікадзе типу "Shahed-136" — його знищено над морем.

📌 Об 11:00 на Миколаївщині збили російський літак (імовірно Су-25, тип уточнюється).

📌 А на фото вище оператори HIMARS відмічають уражені цілі просто на своїй машині.

📌 ГУР МО зірвало провокацію російських пранкерів проти генерального директора компанії Baykar Defence Халюка Байрактара. Росіяни спробували зв'язатися з ним від імені українського прем'єра Шмигаля за допомогою технології deepfake.

📌 Ворог та колаборанти втікають, вони налякані успіхами Сил оборони. Представники окупаційної "влади" Нової Каховки вивозять свої сім'ї на тимчасово окуповану територію АР Крим.

Злочини рф

Наслідки ракетного удару в Запоріжжі

📌 Знову жахлива ніч в Запоріжжі13 прильотів ворожих ракет. Внаслідок нічного удару окупантів у Запоріжжі загинули 13 людей, з яких одна дитина; 87 госпіталізовано, з них 10 дітей. У місті зруйновано багато житлових будинків, в одній з багатоповерхівок — знищено цілий під'їзд. Також уражено об'єкти на острові Хортиця. 

В рф похвалилися ударом по Запоріжжю, а вбитих мирних мешканців назвали "спецназом".

📌 Нікополь, Дніпропетровщина, вчора росіяни атакували дронами-камікадзе. Пошкоджені 6 приватних будинків, господарські споруди, лінії електропередач.

А цієї ночі по Нікопольському району росіянами випущено майже 70 смертоносних снарядів. Били з "Градів" та важкої артилерії по містах та селах Марганецької та Нікопольської громад. Попередньо, люди не постраждали.

📌 Надвечір суботи армія рф знову обстріляла Чернігівщину — 10 приходів: 4, ймовірно, з міномету 120 мм; з 6 — АГС-17, в район Сеньківки. 

Внаслідок обстрілу території біля села Гасичівка загинула людина

📌 На Сумщині під ворожим вогнем — села Краснопільської та Великописарівської громад. Є поранений, також пошкоджено кілька приміщень аграрного підприємства.

Також сьогодні ворожий безпілотник приніс смерть  1 людині просто біля магазину в Миронівській ОТГ.

📌 На Харківщині рф обстрілювала Вовчанськ, населені пункти Куп'янського та Ізюмського районів. Двоє людей отримали поранення. У Дергачівській громаді 39-річний чоловік наступив на міну, його госпіталізували.

📌 За 8 жовтня росіяни вбили 3 мирних жителів Донеччини: 2 у Часовому Яру та 1 у Бахмуті. Ще 14 людей отримали поранення.

📌 У Кременчуцькому районі на Полтавщині сьогодні було чутно звуки вибухів. Це спрацювала ППО — збили кілька дронів-камікадзе "Shahed". 

📌 Під ворожими обстрілами знову опинився Бериславський район на Херсонщині, є руйнування цивільної інфраструктури та постраждалі серед місцевих. 

📌 7 жовтня біля Даріївського мосту на Херсонщині окупанти обстріляли з літака колону цивільних автівок. Щонайменше пʼятеро людей загинули, стільки ж отримали поранення.

📌 У Херсоні окупанти продовжують грабіж цивільних. Озброєні російські військові розграбували аптеку, офіс приватної охоронної фірми, нотаріальну контору. З території компаній з будівництва та з надання охоронних послуг викрали автомобілі та документи.

Життя в умовах війни

📌 Сталевий надпис з металу з Азовсталі "Вірю в ЗСУ" з'явився в Києві. У рамках цієї ініціативи також випустили партію браслетів, виготовлених з металу заводу "Азовсталь". Це була остання поставка матеріалу перед повномасштабним наступом росіян.

📌 563 млн грн уряд України виділяє на придбання дров та їх безкоштовної роздачі населенню на прифронтових територіях. Мова йде про громади у Донецькій, Дніпропетровській, Чернігівській, Харківській, Сумській, Херсонській, Миколаївській та Запорізькій областях.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 Німеччина оголосила про додаткові поставки зброї Україні. Україна отримає систему ППО IRIS-T та 100 танків із Греції та Словаччини.

💡 Словаччина передала Україні ще дві самохідні артилерійські установки Zuzana-2, що здатні стріляти на відстань 40 км. "А буде ще більше", — пообіцяв міністр оборони Словаччини Ярослав Надь. ⬆️

💡 Канада відновила українську тренувальну місію для українських військових у Великій Британії.

💡 Франція передала Україні пожежно-рятувальні машини, машини швидкої допомоги, медобладнання та понтонні мости — загалом понад 1000 тонн допомоги (на фото вище).

💡 Євросоюз засудив російські спроби "узаконити" переведення ЗАЕС у свою власність. 

💡 Чилійці приєдналися до відновлення Київщини. Разом із командою архітектор з Чилі Крістіан Віттіг уже працює над розробкою 4 архітектурних проєктів для Ірпеня.

Українці, об'єднуємось! 

💡 Понад 150 окопних свічок виготовили та відправили на фронт учні Чуднівського ліцею (на фото вище). Нині в закладі триває благодійна акція під назвою "Тепло віри в Перемогу", до якої долучилися учні, їхні батьки та вчителі.

💡 Рівненський драмтеатр у понеділок, 10 жовтня, проведе благодійну виставу на підтримку Миколаївського академічного художнього драматичного театру. Усі зібрані гроші актори віддадуть колегам з Миколаєва.

💡 На Прикарпатті військові отримали подарунки від дітей. Прикарпатські діти та діти-ВПО розмальовали 200 футболок патріотичними малюнками, щоб підбадьорити наших героїв. ⬆️ 

💡 У місті Кам'янець-Подільський, що на Хмельниччині, реалізують благодійний проєкт "Дітям війни". 42 дитини віком від 10 до 16 років із Дніпропетровської, Донецької та Миколаївської областей приїхали до міста й проживатимуть у місцевому готелі. Протягом місяця вони оздоровлюватимуться, отримають психологічну та педагогічну допомогу, зможуть перевести подих від постійних обстрілів. 

💡 Одеситка Вікторія Кіосе пробігла лондонський марафон на 42 кілометри, щоб зібрати гроші для проєкту United24. Учасниця подолала всю дистанцію, несучи прапор України.

Свіжі дописи

  • Корисності

Журналістика рішень працює: 10 найкращих статей “Рубрики” у квітні

Рішення інклюзії, підтримки, захисту довкілля та взаємодопомоги: “Рубрика” зібрала десять кейсів, які українці втілювали цього… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Корисності

Рецепти пасок з різних регіонів: смачні святкові рішення

“Рубрика” зробила добірку давніх рецептів пасок, якими поділилися жительки різних регіонів України. Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.