fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:29 05 Жов 2022

Дрони-камікадзе, початок деокупації Луганщини та рішення для перемоги: хроніка подій 5 жовтня

Сьогодні 224 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 ЗСУ здійснили прорив на херсонському напрямку, звільнивши 8 населених пунктів Бериславського району Херсонської області. Включно зі стратегічно важливим Давидовим Бродом — саме цим шляхом морська піхота впевнено просувається до Чорного моря. А перша окрема бригада спецпризначення ім. Івана Богуна підняла прапор України у Нововоскресенському Херсонської області. Його підняли над сільрадою, де раніше росіяни обладнали склад боєприпасів.

Український прапор над Нововоскресенським

Український прапор над Нововоскресенським

📌 На окремих ділянках південного фронту на Херсонщині підрозділи Збройних Сил України заглибились на 10-20 кілометрів. За вчорашній день ЗСУ завдали 7 авіаційних та 290 ракетних і артилерійських ударів по позиціях і об'єктах ворога. Знищили 31 військовослужбовця рф та понад 40 одиниць техніки, понтонну і поромну переправи через Дніпро.

📌 За ніч збито шість дронів-камікадзе "Shahed-136". 4 жовтня на півдні повітряні сили знищили два ворожі гелікоптери — Мі-24 та Мі-8

Сьогодні, близько 11:30 години, над морем біля Очакова збито безпілотник оперативно-тактичного рівня, ймовірно "Орлан-10".

224 день війни

📌 За вересень українські захисники звільнили від окупантів 10 608 кв. км територій. Це вп'ятеро більше, ніж захопила рф за 3 місяці.

📌 Британська розвідка повідомляє: Україна в рамках наступу в Луганській області просунулась на 20 км до російської смуги оборони в бік міста Сватове, що дозволить контролювати важливий вузол постачання росіян.

📌 Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай заявив про "офіційний початок деокупації Луганської області". За його словами, військові зараз підіймають український прапор над кількома звільненими від російської армії населеними пунктами Луганської області. 

ЗСУ біля Греківки

🇺🇦 Українські військові розмістили фото біля в'їзду до Греківки. Село знаходиться в Луганській області, біля кордону з Харківською та неподалік траси Кремінна-Сватове. Луганщина — ЗСУ просуваються вперед!

📌 В окупованому Херсоні та передмісті вранці пролунали вибухи. За попередніми даними "бавовна" прилетіла по рашистському складу зі зброєю.

ЗСУ влучили по базі фсб-шників у Херсоні

Результати роботи ЗСУ по базі фсб-шників у Херсоні

Також херсонські телеграм-канали пишуть, що є влучання в Херсоні по базі фсб-шників, який ті розгорнули в одному із готелів міста. Є загиблі рашисти.

📌 До 40 потенційних колаборантів на день затримують на блокпостах у звільнених районах Харківської області.

Злочини рф

Робота пожежників у Білій Церкві

Робота пожежників у Білій Церкві

📌 Уночі рф вперше двічі атакувала Білу Церкву на Київщині дронами-камікадзе: усього зафіксували шість влучань. Одна людина отримала поранення. Пожежі, що спалахнули після удару, ліквідовано.

Наслідки обстрілу на Дніпропетровщині

Наслідки обстрілу на Дніпропетровщині

📌 Російські війська вчергове обстріляли Нікопольський район на Дніпропетровщині з важкої артилерії: зруйновані та пошкоджені цивільні будівлі. 

У Червоногригорівській громаді ворог знищив два будинки, до 20 будинків пошкоджено. Російські снаряди пошкодили два ліцеї, церкву, магазин, газопровід та лінії електропередач. У Нікополі ворог бив по базах відпочинку.

📌 Росіяни завдали ракетного удару по Запоріжжю. Руйнувань зазнали об'єкти інфраструктури. Одну з ракет касетного типу знешкодили над містом, її уламки впали в різних місцях.

Внаслідок ракетного обстрілу міста Гуляйполе загинули заступник голови місцевої громади та керівник КП "Благоустрійсервіс".

📌 По Очакову Миколаївської області росіяни випустили півтора десятка снарядів важкої артилерії та РСЗВ з метою пошкодження портової інфраструктури. На щастя, без постраждалих.

📌 На Харківщині ворог обстріляв райони населених пунктів Гранів, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ та Білий Колодязь. У Чугуївському районі з пораненнями госпіталізовано одну людину.

📌 На Донеччині вночі та зранку ворог завдав терористичного удару по Часовому Яру, пошкоджено приватний будинок. Також окупанти інтенсивно обстрілювали Торецьку громаду, де пошкодили багатоквартирний будинок. За добу зафіксовано загибель п'ятьох людей, ще шестеро дістали поранення.

📌 путін підписав закон про анексію тимчасово окупованих Донеччини, Луганщини, Запоріжжя та Херсонщини. В Україні цей "документ" назвали "нікчемним".

📌 У росатомі офіційно юридично "оформили" Запорізьку АЕС як російське підприємство. В Енергоатомі називають це "агонією уявного божевільного світу країни-агресора, в якому дійшли до створення псевдопідприємств". ЗАЕС, як і раніше працює в українській енергосистемі.

коробка з вирваними золотими зубами у катівні

📌 Знаряддя тортур і коробку із вирваними золотими зубними коронками та протезами (фото вище) знайшли українські військові в російській катівні після звільнення селища Піски-Радьківські на Харківщині. Аналогічні коробки знаходили американські війська у нацистських концтаборах після Другої світової війни.

📌 росія завдала збитків екології Україні на $35 млрд. П'ята частина заповідних територій в Україні перебуває під загрозою знищення, і вже зафіксовано близько 2000 випадків екологічних збитків.

📌 Десять російських військових уже отримали вироки в українських судах. Про підозру вже повідомили 176 військовим російської армії. До суду спрямували 44 обвинувальні акти.

Життя в умовах війни

📌 У Відні безплатний проїзд для українців у громадському транспорті Wiener Linien продовжили до кінця жовтня.

📌 Суддю Богдана Львова, у якого знайшли російський паспорт, відрахували зі штату Верховного Суду.

📌 Глава "Енергоатому" Петро Котін взяв на себе виконання обов'язків гендиректора Запорізької АЕС.

224 день війни

📌 У Кропивницькому з'явилась перша зупинка-укриття (фото вище). Вона розрахована на 12-15 осіб, обладнана освітленням та двома виходами.

📌 Педофіла, який під час затримання вчора застрелив у Чернівцях поліцейську, знайшли. Під час повторного затримання він знову застосував зброю, у відповідь правоохоронці застосували зброю і ліквідували його.

📌 Україна, Іспанія та Португалія подали спільну заявку на проведення чемпіонату світу з футболу 2030 року. Про це повідомила Українська асоціація футболу.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 США виділили Україні новий пакет військової допомоги на суму 625 мільйонів доларів, який зокрема включає HIMARS, артилерійські системи, боєприпаси та бронетехніку.

💡 12-13 жовтня відбудеться чергова зустріч Контактної групи з питань оборони України — так званий формат "Рамштайн". На полях цієї зустрічі міністри оборони країн НАТО планують детально обговорити заяву про вступ України до Північноатлантичного Альянсу. Нагадаємо, заяву України публічно підтримали вже 11 країн.

224 день війни

💡 У Великій Британії та Північній Ірландії розпочалася підготовка молодших командирів ЗСУ (фото вище). Навчання ведуть українські та британські інструктори, використовуючи іноземні зразки озброєння та військової техніки. 

💡 Постпреди країн Євросоюзу погодили новий пакет санкцій проти росії. Цей пакет включає обмеження ціни російську нафту.

💡 ЄС планує включити допомогу Україні у бюджет на 2023 рік.

💡 Фінляндія заявила, що підготовка до відправки дев'ятої партії військової допомоги Україні на завершальному етапі. Загальна вартість попередніх пакетів наданої Фінляндією допомоги оцінюється у приблизно 93 млн євро.

💡 Чехія, Швеція та Фінляндія офіційно підтвердили свою готовність допомагати відновлювати Луганщину. Хорватія запропонувала допомогу в розмінуванні звільнених територій.

💡 66% європейців підтримують вступ України до ЄС.

224 день війни

💡  В Іванівці на Чернігівщині родина, яка через війну залишилася без оселі, житиме в індивідуальному модульному будинку, збудованому за кошти британської родини. Ключі сім'я з шести осіб отримала під час урочистого відкриття.

💡 ​​Україна отримає від ЄС €5 мільйонів на програму з відновлення будинків. Програма буде реалізовуватись поки лише у чотирьох областях: Київській, Житомирській, Сумській та Чернігівській. 

Українці, об'єднуємось! 

💡 У Мінцифри домовились про купівлю 986 БпЛА на 1,9 мільярда гривень для Армії дронів ЗСУ. Цю роботу проводили з Генштабом та Держспецзв'язку. Вже три місяці українці й громадяни з 76 країн світу донатять на дрони для Сил оборони.

224 день війни

💡 Благодійний фонд з Тернополя "Колеса Перемоги" за сім місяців війни зібрав та передав на передову українським військовим 250 машин.

224 день війни

💡 А комік з Одещини Марк Куцевалов після благодійного походу до Говерли придбав для ЗСУ три карети швидкої допомоги та позашляховик ⬆️.

💡 Рівненські актори 10 жовтня зіграють благодійну виставу задля того, щоб зібрати кошти на розбомблений Миколаївський театр. Благодійний квиток коштує 100 грн. Усі кошти, виручені від благодійної вистави, передадуть на відновлення театру.

224 день війни

💡 На в'їзді до села Микільське Терешківської громади (Полтавщина) на імпровізованому блок-посту діти збирають гроші для ЗСУ ⬆️. Для цього зупиняють автомобілі та просять долучитися до збору. Юним воякам вдалося зібрати вже понад 2000 гривень.

224 день війни

💡 Бренд української дизайнерки Ясі Хоменко RCR Khomenko випустив благодійний стікерпак на підтримку заповідника "Асканія-Нова", який зараз під російською окупацією. Увесь прибуток із продажу перерахують на закупівлю кормів для холодної пори року. Придбати стікерпак можна за посиланням.

💡 Організація UAnimals закликає українців приєднатись до Віртуального маршу за тварин. Усі зібрані кошти підуть на допомогу притулкам для тварин, які постраждали від війни.

224 день війни

💡 У Кривому Розі благодійники фонду "Добро + Дій" організували освітній майданчик для дітей. Приходити можуть школярі, які не мають доступу до гаджетів та інтернету вдома. Переважно це діти з багатодітних родин. "Сьогодні всі наші діти — діти війни, а це наш фронт", — говорять у фонді. На фото вище — заняття на майданчику.

💡 Команда "АТБ" здала кров для захисників України. 100 співробітників "АТБ" стали донорами для ЗСУ вже вдруге

💡 Завдяки читачам "Рубрики" за декілька годин зібрали суму на авто в підрозділ члена команди нашого видання. Не вистачало 110 тисяч гривень, а вдалося зібрати більше 130! Дякуємо кожному!

2
107

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: