fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:48 04 Жов 2022

Хроніка подій 4 жовтня — 223 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 Збройні сили України відбили атаки поблизу сімох населених пунктів та завдали ударів по десятках позицій військ рф, повідомили в Генштабі.

📌 Підтверджено ураження 3 опорних пунктів, 16 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 3 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили два БпЛА ворога.

📌 Ракетні війська й артилерія за минулу добу уразили 2 пункти управління, 12 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 2 склади з боєприпасами, об'єкт протиповітряної оборони, а також 5 інших важливих об'єктів противника.

📌 На півдні за добу наша авіація завдала 9 ударів по ворожих позиціях, а ракетно-артилерійські підрозділи виконали 290 вогневих завдань. Знищено 87 рашистів та понад 60 одиниць техніки, 3 з яких — 2 танки та БМП — затрофовані. Також ЗСУ знищили РСЗВ "Ураган" та мінометний комплекс "Сані".

📌 Сили ППО над морем збили дрон-камікадзе "Shahed-136", який намагався атакувати Одесу.

🇺🇦  ЗСУ продовжують просуватися на південь уздовж лівого берега Дніпра. На Херсонщині перейшли під контроль ЗСУ:

  • Старосілля,
  • Велика Олександрівка,
  • Давидів Брід,
  • Блакитне,
  • Новодмитрівка,
  • Нововоскресенське,
  • Новомиколаївка,
  • Новопетрівка,
  • Дудчани.

📌 А на Антонівському мосту в Херсоні, по якому окупанти все ще намагаються налагодити постачання, знову серія вибухів — це працюють Хаймарси на озброєнні ЗСУ.

Борівська громада звільнена

🇺🇦  У Борівській громаді на Харківщині замайоріли українські прапори. Відео з Борової, Підлимана, Богуславки та Борівської Андріївки опублікувала Борівська селищна рада.

📌 За даними Інституту вивчення війни (ISW) продовжується поступове звільнення територій навколо Лимана (Донеччина). На думку європейських експертів війни, ЗСУ повернули контроль над населеними пунктами Підлиман, Борова, Шийківка, Ізюмське, Дружелюбівка, Терни та Ямполівка.

Окупаційні війська зараз повністю витіснені з півночі Донецької області. Інформація потребує підтвердження від українського Генштабу.

📌 "Україна, схоже, зараз перебуває на шляху до досягнення ключових цілей. Мета України — відтіснити російський плацдарм на західному березі Дніпра в Херсонській області". Це буде "великою поразкою росії", оскільки стане ще більшою перешкодою на шляху амбіцій кремля із захоплення Одеси, — таку думку висловила Селест Волландер, представниця Пентагону з питань міжнародної безпеки.

📌 В окупованому Сватовому на Луганщині росіяни видали розпорядження для місцевого населення провести самоевакуацію протягом 72 годин. ЗСУ наступають!

📌 Україна офіційно відмовилася від будь-яких переговорів з путіним. У відповідь на "спробу росії анексувати території" України Володимир Зеленський затвердив відповідне рішення РНБО. З терористами перемовини не ведуть!

Також президент України офіційно визнав нікчемними укази путіна про анексію українських територій, зокрема Криму.

Злочини рф

Обстріли Харківщини

📌 Вночі російські військові обстріляли Холодногірський та Новобаварський райони Харкова. Загинула 46-річна жінка. Також внаслідок удару знеструмлена залізнична мережа. Деякі рейси затримуються.

Обстріли Дніпропетровщини

📌 Армія рф вдарила по Нікопольському та Синельниківському районах Дніпропетровщини. У Нікополі — четверо поранених чоловіків. Понад 7 тисяч родин залишились без світла.  

📌 На Донеччині під удари потрапив приватний сектор в Краматорську. Є 2 поранених, ще 1 людина вбита в Красногорівці.

📌 Ударів завдано по Баштанському району Миколаївщини. Є пошкодження адмінбудівлі, без постраждалих.

Обстріли Сумщини

📌 У Великописарівській громаді на Сумщині обстрілами з території росії пошкоджено аграрне підприємство. 

📌 У Запорізькій області протягом доби під вогонь окупантів потрапили житлова та цивільна інфраструктура. Є інформація про одну поранену людину.

📌 рф контрабандою вивезла українське зерно на суму щонайменше $530 млн, — результати розслідування The Associated Press.

📌 В Енергоатомі повідомили, що російські військові "викинули" гендиректора ЗАЕС Мурашова на підконтрольну Україні територію ввечері 3 жовтня. Зараз він у безпеці в Запоріжжі.

📌 Виїзд із тимчасово окупованої території Херсонської області залишається фактично заблокованим. Вчора змогли виїхати лише 32 особи. За останні три дні — всього 51 особа. Росіяни фактично тримають українців у заручниках.

📌 Окупанти хочуть провести на окупованих територіях примусову паспортизацію.

📌 Росіяни замінували перший та другий атомні енергоблоки ЗАЕС, — про це повідомив екскерівник Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков.

📌 росія планує влаштувати демонстраційний підрив ядерної зброї на кордонах України, — про це пише Британська газета Times з посиланням на військові джерела. Найімовірніше, ядерну зброю випробують у Чорному морі. 

Водночас, пише Reuters, країни Заходу наразі не бачать ознак активності, пов'язаних із ядерним потенціалом росії.

Життя в умовах війни

📌 3D-копії керамічного півника, що вцілів на шафці зруйнованого будинку в Бородянці та став символом незламності українців, будуть представлені в провідних музеях світу.

📌 Для дітей, які вимушено виїхали у Європу, створили книжковий проєкт "Better Time Stories". У його рамках зможуть отримати набір із п'яти ілюстрованих книг, а також їхні аудіоверсії мовою оригіналу та в перекладі. Серед патронес проєкту — перша леді України Олена Зеленська.

Командири Азову зустрілися з родинами

📌 Учора звільнені з полону командири "Азову" нарешті зустрілись із дружинами та дітьми. Родини приїхали в Туреччину. 

📌 Для мешканців звільнених від ворога міст та сіл передбачена допомога від держави й благодійників. З листопада жителі деокупованих територій отримуватимуть додаткову допомогу в розмірі 2 200 гривень.

У Запоріжжі пам'ятник волонтерам

📌 У Запоріжжі створили пам'ятник волонтерам у вигляді бронежилета. 3-тонний монумент зводили майже чотири місяці.

📌 До понад 40 деокупованих населених пунктів Харківщини вже повернули мобільний зв'язок.

📌 В Умані хасиди, що традиційно попри повномасштабну війну приїхали туди відзначати юдейський новий рік, сплатили майже 10 мільйонів гривень туристичного збору.

📌 У Чернівцях загинула 22-річна патрульна поліцейська Таїсія Татарин. Разом з напарником вони прибули на виклик щодо педофіла. Він мав при собі зброю та відкрив вогонь. Зараз його продовжують шукати, пораненого напарника патрульної ушпиталили.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 Держави-члени ЄС домовилися, що до 15 тисяч українських військових мають пройти навчання за межами України. Зокрема, 3000 українських військових мають пройти спеціальну підготовку, наприклад тактико-бойову підготовку для командирів або курси для інженерів.

💡 Цього місяця до України приїдуть 15 джипів та 195 комплектів бойових дронів, створених за стандартами НАТО. Частину обладнання придбали завдяки збору Latvijas bairaktars, який ініціювали український журналіст Володимир Бірюков та латвійський співак Ральф Ейландс.

💡 Естонія передала Україні дрони, які росіянин намагався вивезти з країни для своєї армії. Чоловіка заарештували, а вилучені в нього дрони відправили українським військовим.

💡 Єврокомісія доставила в Україну п'ять мільйонів пігулок йодиду калію для людей, які живуть поблизу атомних електростанцій.

💡 Україна звернулася до США з проханням надати далекобійні системи ATACMS, пропонуючи Вашингтону нагляд за цілями, що вражаються. Таким чином Україна гарантує не бити по цілях на території росії.

Українці, об'єднуємось! 

223 день війни

💡 Триколісний велосипед для 90-річного волонтера з Ямполя Сергія Вознюка передала колишня жителька села Гонорівка Юлія Колісник. Жінка нині мешкає в Іспанії. Дізнавшись про волонтера, який допомагає українським бійцям, захотіла йому допомогти.

223 день війни

💡 У Рогатині, Івано-Франківщина, на фестивалі патріотичної пісні "Волі дух у кожнім серці" зібрали понад 31 тисячу гривень на теплий одяг для військових.

223 день війни

💡 У Кропивницькому під час благодійного освітянського марафону в громадському просторі "Мир 2.0" зібрали 161 тисячу гривень. На зібрані гроші куплять дрон і теплі речі для військових-вчителів

💡 Близько двох мільйонів гривень для дітей війни вдалося зібрати на благодійному аукціоні у Чернівцях. За ці кошти хочуть облаштувати будинок для зимівлі для понад півтори сотні вихованців соціально-реабілітаційних центрів Миколаївщини, що більше як пів року мешкають у літньому таборі на Буковині.

223 день війни

💡 Троє волонтерів з Києва теж вирішили допомогти миколаївцям. Минулого тижня "Рішучі" розпочали велозаїзд зі Львова у Миколаїв, мета якого зібрати — 2 400 000 грн. Саме стільки потрібно для будівництва двох свердловин з системами очищення води та їх обслуговування протягом року. Хлопці збираються за 14 днів подолати 815 кілометрів і відвідати 11 міст.

2
791

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: