fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:37 03 Жов 2022

Хроніка подій 3 жовтня — 222 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

🇺🇦 У Хрещенівці на півночі Херсонщині замайоріли українські прапори. Також фото з нашими військовими з'явилися у соцмережах у Михайлівці (Херсонщина, ще південніше від Хрещенівки) і Боровій (Харківщина). Чекаємо на офіційне підтвердження Генштабу.

🇺🇦  Володимир Зеленський у своєму зверненні заявив про звільнення сіл Архангельське та Миролюбівка на Херсонщині. А нацгвардійці повідомляють, що й Золотої Балки на Херсонщині повернувся український прапор. ЗСУ продовжують упевнений наступ з півночі.

222 день війни

📌 ЗСУ вже рухаються в напрямку Кремінної — міста неподалік Сєвєродонецька на Луганщині. Наші підрозділи вже звільнили село Торське на Донеччині, розташоване по дорозі на Кремінну, де намагаються закріпитися окупанти.

📌 Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала сім ударів. Підтверджено ураження пункту управління, 5 місць зосередження озброєння та військової техніки, а також зенітного ракетного комплексу противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили один гелікоптер Ка-52, 2 штурмовики Су-25 та 8 безпілотних літальних апаратів.

📌 На Запорізькому напрямку з ПЗРК знищено ворожий гелікоптер Ка-52.

📌 Ракетні війська й артилерія за минулу добу уразили 2 командних пункти, 14 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 3 склади з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами, а також 8 інших важливих об'єктів противника.

📌 ЗСУ за тиждень знищили 20 складів БК, 8 баз рашистів та 5 КП/штабів армії рф.

📌 У деокупованому Лимані (Донеччина) тривають стабілізаційні заходи. Відловлюють поодиноких окупантів, розміновують місто. Окупанти залишили надзвичайно багато протипіхотних мін, розтяжки, залишили невидимі міни-"пелюстки". Сапери активно працюють.

222 день війни

📌 Українські захисники захопили рідкісну командно-штабну машину "Тигр". Вона призначена для організації зв'язку командира з вищим керівництвом та підлеглими підрозділами як на стоянці, так і під час руху.

📌 Україна звільнила з російського полону вже 808 осіб через 24 процедури обміну полоненими.

📌 Вчора ввечері внаслідок "бавовни" злетіли в повітря окупанти в Нижній Дуванці Сватівського району (Луганська область). Також прикрий для росіян вибух був у тимчасово окупованій Новій Каховці (Херсонщина).

Рух

📌 А в Херсоні працюють активісти руху "Жовта стрічка".

Злочини рф

📌 Вранці російські військові випустили близько десяти ракет С30 по Запоріжжю та двох селах району. Одна людина поранена. Руйнувань зазнали об'єкти інфраструктури та реабілітаційний центр, де навчалися діти з особливими потребами.

📌 Також вранці завдали удару по Дніпровському району Дніпропетровщини. 

222 день війни

📌 Харківщина: з пораненнями, отриманими в результаті російських обстрілів, за добу госпіталізовано 2 цивільних у Чугуївському та Куп'янському районах. У Харківському районі на міні вибухнув та отримав поранення 36-річний чоловік.

Обстріл лікарні у Куп'янському районі

📌 Ввечері окупанти завдали ракетного удару по лікувальному закладу в Куп'янському районі, Харківщина. Загинув лікар-анастезіолог, одну медсестру поранено. Інформація щодо постраждалих ще уточнюється. Будівля майже повністю зруйнована з 1 по 4 поверх. 

📌 Вночі російські військові обстріляли Часів Яр на Донеччині. Один зі снарядів влучив у гуртожиток, щонайменше одна людина опинилася під завалами.

📌 Вчора росіяни били зі ствольної артилерії по території Сумського району. Усього 56 приходів по Юнаківській та Хотіньській громадам.

📌 Загалом за добу від ворожих ударів постраждало більш як 35 населених пунктів України.

📌 На Харківщині в селі Піски-Радьківські  знайшли ще одну катівню російських військових — там знущалися з мирних українців. А в Кам'янці в одному з підвалів силовики серед речей знайшли тіла жителів села, яких вбили військові рф.

📌 росія намагається закріпити злочинну спробу анексії українських територій. Сьогодні держдума одноголосно ратифікувала "договори" про включення до складу рф "днр", "лнр", Запорізької та Херсонської областей. Завтра це рішення має бути затверджено голосуванням у раді федерації.

📌 416 дітей загинуло внаслідок збройної агресії рф в Україні. Понад 784 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Життя в умовах війни

222 день війни

📌 У Туреччині спустили на воду протичовновий корвет типу Ada "Гетьман Іван Мазепа". Він буде першим кораблем такого класу для Військово-Морських сил України. Будівництво розпочиналося у 2021 році.

Загинув льотчик Михайло Матюшенко

📌 У Бучі прощалися з льотчиком, який очолював "Привидів Києва". Полковник Збройних сил Михайло Матюшенко загинув у повітряному бою над Чорним морем. Його тіло довго шукали, а сьогодні поховали в рідному місті.

📌 У разі референдуму щодо вступу України до НАТО цю ініціативу б підтримали 83% українців — найбільше за всю історію спостережень — такими є дані опитування "Рейтинг".

222 день війни

📌 Нацбанк України презентував нову обігову монету "Сили територіальної оборони Збройних Сил України". 

📌 Окупанти звільнили гендиректора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова, якого викрали 30 вересня, — повідомив гендиректор МАГАТЕ.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

222 день війни

💡 У Чехії зібрали $1,3 млн на танк для ЗСУ. Танк отримав назву "Томаш". До збору коштів долучилися 11 288 людей.

💡 "Ми знищимо всі конвенційні сили, які зможемо побачити та ідентифікувати на полі бою в Україні та окупованому Криму, а також усі російські кораблі в Чорному морі", — розповів про відповідь США та НАТО на потенційне застосування путіним в Україні ядерної зброї ексдиректор ЦРУ Девід Петреус.

💡 Експрем'єр Великої Британії Борис Джонсон отримав нову посаду, на якій продовжить допомагати Україні. Він очолить Групу дружби з Україною Консервативної партії.

💡 росію виключили з Ради Міжнародної організації цивільної авіації (ІСАО). Колективне рішення 170 країн-членів ІСАО є відповіддю на повномасштабне вторгнення в Україну.

💡 Франція планує передати Україні 20 колісних бронетранспортерів ACMAT Bastion IMV. Окрім цього, планують передати €50 млн, коштом яких Україна зможе закупити військову техніку у французьких компаній.

💡 Рятувальники Харківщини отримали від української діаспори США двох роботів-саперів. Одного з них, з позивним "Бобер", використовуватимуть для знешкодження сучасних протипіхотних мін ПОМ-3 в лісах навколо Балаклії. 

💡 Британець Майкл та болгари Ангеліна і Данчо приїхали на Київщину, щоб відновлювати будинки. Разом із добровольцями з організації "Сміливі відновлювати" вони підготували до зими вже 26 будівель. Також іноземні волонтери розбирають завали будинків в Ірпені.

💡 ЄС підписав Меморандум про надання Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги.

💡 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вирушає в дипломатичне турне країнами Африки для збільшення підтримки України на континенті. Крім політичних питань, обговорюватимуться питання продовольчої безпеки в контексті експорту українського зерна, просування українських IT-продуктів та інші економічні питання.

💡 Литва виступила за початок переговорів щодо вступу України в НАТО.

Українці, об'єднуємось! 

222 день війни

💡 На Рівненщині під час експедиції на території Смизької громади чоловік знайшов золотий перстень німецького солдата часів Другої світової війни. Він продав перстень, щоб придбати дрон для ЗСУ. Знахідку оцінили в 5 тисяч гривень.

💡 Мінцифри презентувало військові облігації в "Дії": Громадянам пропонують придбати 7 різних видів облігацій, кошти з яких направлять на підтримку економіки та армії.

222 день війни

💡 На Житомирщині учні Хорошівського ліцею №2 замість букетів на День учителя зібрали гроші на потреби військових. Акцію ініціювали самі вчителі. Зібрані гроші передали місцевим волонтерам.

💡 У Львові створюють житло в форматі комʼюніті-центру для внутрішніх переселенців Urban Camp Lviv. Акцент тут роблять на соціалізації та адаптації переселенців до нового життя. Тому в одному приміщенні облаштують комʼюніті-простір, інфо-поінт, коворкінг, дитячу кімнату, обідню зону, кухню, офіси, житло на 100 людей і внутрішній двір для відпочинку, ігор чи роботи.

222 день війни

💡 Військовий хірург з Вінниці Роман Бенцак навчає домедичної допомоги й тактичній медицині демобілізованих захисників. По закінченню курсів вони теж зможуть вчити цивільних рятувати життя — своє й тих, хто поруч в умовах війни.

2
910

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: