fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:31 30 Вер 2022

Хроніка подій 30 вересня — 219 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

🇺🇦 Ямпіль на Донеччині звільнено!

📌 На Донеччині ЗСУ оточили росіян у Лимані. За даними Інституту вивчення війни, наші військові прорвали оборону рф під Ставками й перерізали дорогу Торське-Дробишеве — останній шлях постачання та відходу ворога на захід від Лимана.

 ЗСУ також відрізали доступ рф до дороги Сватове-Лиман — основної лінії зв'язку, що підтримує її угруповання в самому Лимані.

📌 "Операція з оточення російського угруповання в Лимані знаходиться "на етапі завершення", — заявив представник Східного угруповання Сергій Череватий.

📌 За попередніми даними, практично в повному оточенні в Лимані залишилися близько 5,5 тисяч окупантів.

219 день війни

📌 Авіація Сил оборони протягом доби завдала 29 ударів. Підтверджено ураження 6 опорних пунктів, 20 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 3 зенітних ракетних комплексів ворога. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили сім БпЛА, зокрема, п'ять — іранського виробництва, один гелікоптер Мі-8 та штурмовик Су-25.

📌 Ракетні війська й артилерія за минулу добу уразили 5 командних пунктів, 15 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 6 складів з боєприпасами та паливо-мастильними матеріалами, один зенітний ракетний комплекс та вісім інших важливих об'єктів противника.

📌 Морські піхотинці знищили 3 самохідні гармати "Гіацинт-С", бойову машину піхоти та важкий автотранспорт. Остаточні втрати ворога уточнюються.

📌 У Херсоні внаслідок удару ЗСУ вбито так званого "першого заступника голови ВДА Херсонської області з безпеки" Олексія Катериничева.

📌 За добу ЗСУ ліквідували 500 російських військових.

📌 Понад 2000 росіян подали звернення про здачу в полон — такі цифри оприлюднив спікер проєкту "Хочу жить" Віталій Матвієнко.

 Україна подає заявку на вступ до НАТО

📌 Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку, — заявив президент Зеленський за підсумками засідання РНБО.

Злочини рф

Обстріл цивільної колони на виїзді із Запоріжжя

📌 Росіяни завдали ракетного удару по цивільній гуманітарній колоні на виїзді із Запоріжжя. 25 загиблих і 74 поранених цивільних! Загалом росіяни випустили по Запоріжжю 16 ракет.

Обстріл Дніпра

📌 Жахлива ніч  — окупанти обстріляли "Іскандерами" житловий квартал і транспортне підприємство в Дніпрі. 3 людей загинуло, 5 поранених. Згоріло 52 автобуси, ще 98 — пошкоджені.

Обстріл Миколаєва

📌 2 ракетами С-300 рф атакувала спальний район Миколаєва. З-під завалів багатоповерхівки дістали жінку, ще 8 поранених.

2 ворожі безпілотники на Миколаївщині атакували адмінбудівлю та об'єкт критичної інфраструктури. 3 дрони збито.

Обстріл Миколаєва

Кількість загиблих у Миколаєві внаслідок вчорашнього обстрілу збільшилась до трьох. Двоє людей загинули, щонайменше 12 отримали поранення внаслідок обстрілу зупинки в Миколаєві — окупанти вдарили касетними снарядами.

📌 У Слов'янську (Донеччина) під завалами будинку знайшли тіло жінки. 3-поверховий житловий будинок був зруйнований внаслідок обстрілу військами рф 27 вересня.

За добу росіяни вбили 8 мирних жителів Донеччини, ще 17 людей отримали поранення.

📌 По Сумщині за минулий день російські терористи випустили майже 200 мін та снарядів.

Пес Крим втратив родину у Дніпрі

📌 Це — пес Крим на фоні руїн свого дому. Крим мав щасливих власників — українську сім'ю з двома дітками. Вони виїхали з центру Дніпра в "безпечне" місце — на околицю до бабусі. Учора всі вони загинули від прямого влучання російської  ракети

📌 Загалом за добу росіяни завдали 5 ракетних та 11 авіаційних ударів, здійснили понад 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об'єктах на території України. Постраждало майже 50 населених пунктів.

219 день війни

📌 А так виглядає Нововоронцовка (Херсонщина) зараз, обстріли там тривають щодня.

📌 У Херсоні окупанти виселили мешканців кількох гуртожитків, щоб заселити російських військовослужбовців, які прибули на посилення підрозділів.

📌 Учора путін підписав укази про визнання Херсонської та Запорізької областей "незалежними територіями" після проведення там так званих "референдумів". А сьогодні заявив, що "днр, лнр, Херсонська та Запорізька область входять до складу росії". Факт анексії абсолютно нічого не змінює для нас. Україна звільнить області, окуповані рф. Віримо в ЗСУ!

Життя в умовах війни

📌 В Україні запустили гарячу лінію, де допомагають подолати страхи, пов'язані з війною. Також на лінії консультуватимуть людей, які готуються до повернення близьких із фронту й не знають, як краще себе поводити. Лінія 0 800 332 029 безплатна, працює цілодобово. Усі розмови є приватними.

219 день війни

📌 Гендиректор "Укрпошти" Ігор Смілянський підписав наказ про те, що територія кремля належить "Укрпошті". Юридично цей наказ дорівнює указу путіна про визнання незалежності Херсонської та Запорізької областей. 

📌 Українка вперше стала лауреаткою альтернативної Нобелівської премії. Нагороду отримала голова "Центру громадянських свобод" Олександра Матвійчук за документування воєнних злочинів і порушень прав людини.

📌 З 24 лютого ця послуга була недоступною, але тепер сплатити штрафи з автофіксації знову можна у "Дії".

📌 Під час війни Харківський театр для дітей та юнацтва зіграв 8 безплатних вистав для дітей. Наступну готують 2 жовтня на території паркінгу харківського ТРЦ.

📌 У кінотеатрах мережі Multiplex відбудеться кіномарафон українських фільмів за 1 гривню. Це продовження проєкту "Кіно заради перемоги!". Прокат фільмів триватиме з 29 вересня по 19 жовтня.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 Світ реагує на заяви путіна про анексії чотирьох регіонів України та розширює санкції проти росії:

  • Канада запровадила санкції проти 43 російських олігархів, членів їхніх родин та 35 ставлених росією "високопосадовців" на окупованих територіях України
  • США ввели нові санкції проти десятків росіян та організацій. Зокрема, членів Держдуми та Ради Федерації, а також родичів високопосадовців
  • Велика Британія запровадила заборону експорту майже 700 товарів, які мають вирішальне значення для промислових і технологічних можливостей рф. А також внесла до санкційного списку голову Центробанку рф.

💡 Президент Байден після анексії українських територій росією заявив, що США підтримають спроби Києва повернути їх.

💡 Сенат США схвалив законопроєкт про продовження фінансування уряду, що включає 12,35 млрд доларів додаткової допомоги Україні. 7,8 млрд доларів з цієї допомоги підуть на оборону, 4,5 млрд доларів — на пряму бюджетну підтримку України.

💡 Для оптимізації системи навчання та військової допомоги Україні Пентагон створить спеціальне командування. Підрозділ розміститься на американській військовій базі в Німеччині, керуватиме ним високопоставлений генерал.

💡 Ядерний удар по Україні розглядатиметься як напад на НАТО, — заявив сенатор США Ліндсі Грем.

💡 Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес вчора таємно відвідав Київ, "щоб обговорити додаткову військову допомогу Україні".

219 день війни

💡 У Великій Британії зараз проходять навчання наші рятувальники.

💡 Литва купить дрони-камікадзе Warmate для ЗСУ. Цими дронами можна знищувати танки та командні пункти. В Україні їх очікують у жовтні-листопаді.

219 день війни

💡 Миколаєву передали камери відеоспостереження з румунського міста Брашова. 10 камер призначені для систем "Безпечне місце". Кошти на їх придбання збирали жителі різних містечок Румунії.

💡 МАГАТЕ організує нові постачання обладнання в Україну для забезпечення ядерної безпеки.

💡 Єврокомісія рекомендувала країнам ЄС не приймати від росіян заявки на візи, подані в третіх країнах.

💡 Уже десять країн рекомендували своїм громадянам залишити росію. З кожним днем ​​їхня кількість збільшується. У США (CNBC) обережно натякають, що це може бути пов'язане із перенесенням воєнних дій на територію росії. 

Українці, об'єднуємось! 

💡 В Івано-Франківську навчально-виробниче підприємство УТОГ буде шити для ЗСУ зимову форму, комбінезони та термобілизну.

219 день війни

💡 Мінкульт збирає гроші на відновлення зруйнованого російськими окупантами будинку культури в Ірпені. Це один із найстаріших будинків культури, щоб його відновити, потрібно близько 200 мільйонів гривень.

219 день війни

💡 У Тисменицькому ліцеї на Франківщині започаткували проведення благодійних ярмарків на підтримку ЗСУ, перший з яких відбувся у четвер, 29 вересня: зібрали 20 000 гривень.

💡 Київ надасть Дніпру 30 автобусів — замість тих, що згоріли унаслідок російських обстрілів.

219 день війни

💡 Вінничани збирали на дрон для розвідувального батальйону півтора місяця. Його вартість — 800 000 гривень. "Вінницький месник" вже на передовій. 

💡 В Україні стартувала благодійна кампанія "День для незламних", у межах якої українці перераховують свій одноденний заробіток на сучасні біонічні протези для українських військових та цивільних.

219 день війни

💡 ​​Вінничанка, яка зараз проживає в Америці, передала 70 тис. грн на облаштування укриття дитсадка №51, де колись працювала. Для сховища обрали приміщення в будинку неподалік, яке жителі використовували для збереження непотрібних речей. Тепер це безпечне та комфортне укриття, де можуть сховатися понад 100 дітлахів.

5
113

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: