Що відбувається

Хроніка подій 25 вересня — 214 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 Підрозділи протиповітряної оборони за вчора знищили 4 літаки (Су-25, два Су-30 та один Су-34), 5 БпЛА та крилату ракету рашистів.

📌 Втрати ворога на півдні України станом на ранок: 57 рашистів та 30 одиниць техніки, серед яких 2 гаубиці "Мста-Б" та ще одна 122-ох мм, самохідна артустановка "Гвоздика" та самохідна гаубиця "Акація", реактивна система залпового вогню "Град", 2 командно-штабні машини.

📌 Знищено три склади ворожих боєприпасів у Баштанському районі Миколаївщини, в Херсонському й Бериславському — на Херсонщині.

📌 Сьогодні підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках знищили 2 БпЛА окупантів

📌 Ракетні війська і артилерія за поточну добу уразили:

  • 6 пунктів управління; 
  • 11 районів зосередження живої сили та техніки противника; 
  • 2 позиції зенітних ракетних комплексів; 
  • 3 підрозділи ракетних військ і артилерії; 
  • 6 складів з боєприпасами; 
  • 8 окремих важливих цілей.

📌 Вночі ЗСУ завдали точкового удару по техніці росіян в окупованій Новій Каховці, Херсонщина.

📌 Ексдепутата Верховної Ради та колаборанта Олексія Журавка, що у 2015 році утік до росії, а навесні 2022 року приїхав до Херсону, ліквідовано. Удар ЗСУ прийшовся по готелю в Херсоні, де жили росіяни. Приліт стався о 05:30 ранку, там також була група російських пропагандистів, яких завалило уламками, і вони залишилися, на жаль, живими. 

Також у Херсоні було чутно близько 20 вибухів, активно працювала російська ППО. Місцеві пабліки повідомляють про влучення в Антонівський міст.

📌 У Маньківці (Луганщина) злетіли в повітря ворожі казарми, постраждав фермер-колаборант.

📌 Біля мерії Бердянська вибухнула автівка. Навколо розкидані частини безоболонкової вибухівки. Усе це — навпроти штабу окупантів "Мы вместе с росієй". Там сьогодні збирались відкрити дільницю фейкового референдуму. 

📌 Розцвіла "бавовна" і в окупованому Алчевську, Луганщина. Відмінусовано склад БК.

Злочини рф

📌 У Запоріжжі вночі масовані прильоти по цивільній інфраструктурі. Пошкоджені багатоквартирні будинки, заклади освіти та лікарня. Є постраждалі.

📌 Дніпропетровщина — понад 170 снарядів  з "Градів" та ствольної артилерії по трьох громадах Нікопольського району — Червоногригорівській, Нікопольській та Марганецькій. Майже 7000 людей залишилися без світла.

📌 Одесу знов атаковано ворожими дронами-камікадзе. Тричі ворог влучив в адмінбудівлю в центрі міста. Триває рятувальна операція й гасіння пожежі. Один дрон збитий силами протиповітряної оборони. Людських втрат немає.

📌 Вночі окупанти знову завдали ракетних ударів по Миколаєву. Внаслідок чого пошкоджені житлові будинки. Також є влучання в мережі водопроводу.

З 01:20 ворог завдавав ракетних ударів по береговій зоні м. Очаків. Постраждалих немає.

📌 За минулу добу росіяни обстріляли дев'ять населених пунктів Донеччини й здійснили 14 атак на житловий сектор, вбили 2 мирних жителів Донеччини — у Бахмуті. Ще 8 людей отримали поранення.

📌 Росіяни продовжують обстрілювати Харківщину. У Куп'янському районі поранено 7 осіб.

📌 На Заході припускають, що рф може застосувати одну або кілька одиниць тактичних ядерних бомб потужністю від 0,3 до 100 кілотонн, підірвавши ядерну бомбу над водою або в атмосфері над Україною, щоб створити електромагнітний імпульс, який виведе з ладу електронне обладнання, — повідомляє AFP. Тоді Захід повинен буде відповісти, і відповідь буде виходити від НАТО, а не лише від США, — додали у виданні.

Тим часом США підняли в небо одні з найрідкісніших та найунікальніших літаків RC-135S "Cobra Ball". Його використовують для стеження за стратегічною ядерною зброєю

📌 Російські окупанти примушують військовополонених брати участь у псевдореферендумах. Черговий міжнародний злочин.

А в Інституті вивчення війни (ISW) припускають, що росія може готуватися до примусової мобілізації українських військовополонених, що було б порушенням Женевської конвенції.

📌 Майже всі 215 звільнених з полону захисників Маріуполя мають крайній ступінь анорексії. "Стан наших військових просто шокуючий. Є випадки, коли родичі не можуть впізнати своїх рідних. Наші хлопці знесилені, контужені, дуже багато прихованих переломів та загострень різного ступеня хронічних хвороб", — кажуть у патронатній службі "Азову".

Ще й досі в російському полоні перебувають 2,5 тисячі українців.

📌 У Криму окупанти оголосили про завершення мобілізації, бо "виконали план". В Офісі президента це назвали геноцидом через масовий призов кримських татар.

Життя в умовах війни

📌 Згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, 70% українців фінансово постраждали через повномасштабне вторгнення рф, ще 33% — втратили роботу. 95% респондентів зазначають, що не живуть комфортно на свій нинішній дохід.

Та попри це понад 81% опитаних з початку повномасштабного вторгнення рф жертвували кошти на ЗСУ, 54% — дали притулок або допомогли ВПО, а 37% — займалися волонтерством.

📌 Евакуація триває. Укрзалізниця призначила щоденний додатковий нічний швидкий поїзд, який буде прямувати з Києва до Запоріжжя через Кривий Ріг. 

📌 Українська військова Мар'яна Мамонова, яка була в полоні росіян майже шість місяців, народила дівчинку в луцькому перинатальному центрі сьогодні, 25 вересня. Вітаємо!

📌 У Бучі 52 сім'ї військових стали власниками нових квартир. Квартири отримали захисники та сім'ї захисників, які пішли на війну ще у 2014 році. На жаль, троє з них загинули, боронячи Україну.

📌 У Слов'янську на Донеччині продали демонтований пам'ятник Леніну. 747 446 гривень підуть на виплату допомоги за зруйноване житло.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 ЄС збирається відключити від SWIFT останній великий держбанк рф, який має до неї доступ, — "Газпромбанк", через який здійснюються розрахунки за газ у Європі. Ініціаторами виступають країни Балтії, Ірландія та Польща. Також вони пропонують включити до нового пакету обмежувальних заходів заборону на купівлю в росії зрідженого газу.

💡 У німецькому Аугсбурзі відбувся мовчазний мітинг. Головне гасло мітингу: незаконні референдуми — це терористичний акт.

💡 Україна направила запит про термінове проведення Радбезу ООН щодо фіктивних референдумів росії на окупованих територіях.

Українці, об'єднуємось! 

💡 У Кропивницькому в Центрі комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю готують антизастудні медово-імбирні суміші для наших воїнів. 

💡 У Львові розробили бинт, який може зупиняти артеріальну кровотечу .Ще один винахід "Львівської політехніки", який вже активно застосовують на передовій наші бійці, — гідрогелеві пов'язки. Вони стають у пригоді в разі опіків, а також загоюють рани. 

💡 Українці за добу зібрали 6,6 млн грн на лікування морпіха й захисника Маріуполя Михайла Діанова, який понівеченим повернувся з російського полону. Збір коштів завершено! Українці — неймовірні!

💡 У Вінниці пройшов безкоштовний навчальний курс "Діти та війна. Навчання технік зцілення". Мета — обговорити інструменти для позбавлення стресу та навчитись позбуватись психологічних проблем, що виникли внаслідок війни та насилля.

💡 А цей хлопець просто стоїть на узбіччі однієї з доріг на Закарпатті, щоб, вітаючи прапором України наших військових, підняти цим їхній настрій.

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.