fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:45 23 Вер 2022

Хроніка подій 23 вересня — 212 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

Ключові події дня

Успіхи ЗСУ

📌 На півдні українська авіація завдала 13 ударів по окупантах, а сили протиповітряної оборони в Миколаївському та Баштанському районах збили п'ять російських дронів-камікадзе. Чотири з них — іранського виробництва.

Ще два російських безпілотники збито над Дніпропетровщиною.

📌 Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ вразили два пункти управління у Бериславі та Новій Каховці, три осередки окупантів та техніки в Херсонському й Каховському районах, один склад з боєприпасами — у Бериславському. З настанням темряви росіяни намагалися спрямувати колонну військової техніки по Каховському мосту, але ЗСУ зупинили їх.

📌 Загалом за минулу добу ЗСУ поцілили в 6 пунктів управління, 3 позиції ППО, 3 — артилерії, а також 3 склади з боєприпасами. 

📌 За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки противника в районах 8 населених пунктів на Донеччині.

📌 У районі Сватового поранено російського генерал-майора Цокова. Також, за даними Генштабу, з 19 по 20 вересня до військового госпіталю в Ростові доставили 105 тіл окупантів. 

📌 За добу ЗСУ знищили 550 російських окупантів. Загальні втрати орків перевищили 56 тисяч.

212 день війни

📌 На думку європейських експертів війни, ЗСУ продовжили поступовий наступ навколо Лимана, відбили Ярове та йдуть бої за сусідній населений пункт Дробишеве. Також з'явилася інформація, що українські військові прорвали фронт у районі населених пунктів Рідкодуб та Карпівка. Обходять із півночі Лиманський район оборони, що призведе до тактичного оточення військ рф, що залишилися

Про те, що ЗСУ готуються до звільнення населених пунктів на Лиманському напрямку, повідомив і радник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Черевий в ефірі телемарафону. Після звільнення Куп'янська Лиман — це наступний крок до звільнення Луганської області, — заявив він.

🇺🇦 Тим часом ЗСУ звільнили село Яцьківка в Лиманській міській територіальній громаді Донецької області, розташоване за річкою Оскіл.

📌 СБУ нейтралізувала хакерське угруповання, яке "зламало" майже 30 млн акаунтів громадян України та ЄС. До його складу входило декілька хакерів зі Львова, які діяли в інтересах рф. 

Також СБУ затримала ще трьох колаборантів на деокупованій Харківщині, у тому числі й втікачку-заступницю мера Вовчанська.

📌 У Мелітополі підірвали квартиру з родиною колаборантів. Вони як залізничники брали безпосередню участь в організації постачання озброєнь російських військ та вивезенні зерна.

Злочини рф

212 день війни

📌 Рашисти вдарили з "Градів" та важкої артилерії по Нікополю та Марганцю, Дніпропетровщина. Скерували на мирні міста майже 30 снарядів. У Марганці двоє людей загинули, ще дев'ятеро поранені. Через ворожу атаку без світла залишилися 2 200 родин.

📌 Окупанти обстріляли звільнений Куп'янськ, Харківщина. Двоє дітей отримали осколкові поранення та вибухові травми. Також госпіталізована жінка 72 років.

У Куп'янському районі поранення зазнали 4 людини. У Харківському районі загинув 51-річний чоловік.

Двоє людей підірвалися на міні в Чугуївському районі. Обидва госпіталізовані.

📌 Опівночі — знову прильоти ворожих ракет у Запоріжжі. Окупанти випустили по місту 10 ракет. Постраждали троє людей, об'єкти інфраструктури та житлові будинки.

📌 Росіяни вщент зруйнували міст в Бахмуті Донецької області, який з'єднував дві частини міста. Росіяни намагаються знищити місто, інфраструктуру, порушити цивільну логістику. 

Війна Руйнування

📌 Вночі рашисти вдарили з літака по дев'ятиповерхівці в Торецьку, Донецька область. Двоє загиблих та шестеро поранених. Також вночі знову обстріляно Слов'янськ.

22 вересня росіяни вбили 7 мирних жителів Донеччини: 3 у Бахмуті, 2 у Торецьку, 1 у Часовому Яру та 1 у Кліщіївці. Ще 17 людей отримали поранення.

📌 У Миколаєві вночі вдарили по офісній будівлі об'єкта промислової інфраструктури, було пошкоджено приватні будинки, водопровід та електромережі.

Під постійним вогнем — Березнегуватська громада, там пошкоджено об'єкти інфраструктури, приватні будинки, три об'єкти торгівлі та газовий трубопровід.

📌 Сумщина: 130 прильотів за добу. Пошкоджені два десятки будинків. 4 людини отримали поранення.

📌 У другій половині дня окупанти атакували Одесу дронами-камікадзе з моря. Внаслідок удару загинув цивільний, зруйнована адмінбудівля в припортовій зоні. Пожежники працюють. Два дрони збила ППО. 

📌 Глава ГУР МО Кирило Буданов заявив, що до багатьох звільнених захисників Азовсталі застосовувалися тортури. Жоден зі звільнених військовополонених не бачив представника міжнародного комітету червоного хреста.

212 день війни

📌 У "днр", "лнр", окупованих частинах Херсонської та Запорізької областей розпочалися незаконні "референдуми" про приєднання до росії. Колаборанти разом із військовими рф ходять по домівках і змушують "голосувати". Українська влада радить жителям окупованих територій не відчиняти двері, в жодному разі не брати "бюлетені" і не брати участь у злочині росіян. 

📌 У Херсоні, Новій Каховці та Скадовському районі військовослужбовці рф забрали в полон 12 людей. Вони вривалися до квартир з обшуками, звинувачували господарів у проукраїнській позиції та у відмові підтримувати "нову владу". Місцеперебування викрадених невідоме.

📌 Втрати Збройних сил України у війні проти росії становлять понад 9 тисяч людей. Міноборони поки що не може назвати точну цифру через неможливість підрахунку загиблих бійців у Маріуполі.

📌 ​​Правоохоронці завершують ексгумацію тіл із місць масового поховання біля Ізюма. У поліції Харківської області нам повідомили, що загалом виявили 447 загиблих, серед них є п'ятеро дітей та 22 українських військових. У більшості виявлених тіл знайшли ознаки насильницької смерті. 

📌 Комісія ООН, яка працює в Україні (у Київській, Харківській, Сумській та Чернігівській областях) — не просто знайшла докази воєнних злочинів рф, а "приголомшена кількістю страт". Також задокументували сексуальне насильство, жертвам якого — від 4 до 82 років. 

Життя в умовах війни

Поштовий блок Григорій Сковорода

📌 З 22 вересня в Україні можна купити поштовий блок, присвячений 300-річчю з дня народження Григорія Сковороди. Гроші від продажу Укрпошта спрямує на відновлення музею у Сковородинівці.

Томатна паста Чумак повертається

 

📌 Томатна паста "Чумак" повернулася на полиці українських супермаркетів. Завод бренду знаходиться у тимчасово окупованій Каховці, проте зараз виробництво відновилося на території, підконтрольній Україні. Повернувся "Чумак", повернеться і Херсонщина і всі окуповані території.

📌 У Вінниці стартувала Програма щодо підтримки співвласників багатоквартирних будинків з підготовки до зими в умовах війни. За її умовами співвласники за власні кошти купують генератор, а департамент житлового господарства своєю чергою виконує ремонтні роботи по будинку на суму в межах 50% від вартості генератора. 

📌 ДСНС завершили тестувати систему сповіщень.

Рішення для перемоги

Підтримка іноземних партнерів

212 день війни

💡 Конгрес просить Пентагон прискорити розгляд питання про передачу великих безпілотників Україні. Йдеться про розвідувально-ударні БПЛА MQ-1C "Gray Eagle" та MQ-9 "Reaper".

💡 Восьмий пакет санкцій Євросоюзу, який готується у відповідь на часткову мобілізацію та "референдуми", включатиме стелю цін на російську нафту і торкнеться ІТ та сфери кібербезпеки.

💡 Офіційно: Латвія анулює право на проживання росіянам, які не говорять латиською мовою. Чехія не надаватиме гуманітарних віз росіянам, які ухилятимуться від військової служби. А от Німеччина готова надати притулок дезертирам із росії.

💡 Ізраїль передасть Україні обладнання для боротьби з безпілотниками

💡 Саудівський кронпринц повідомив Зеленському про готовність Ер-Ріяда бути посередником між сторонами конфлікту в Україні.

212 день війни

💡 Голлівудська зірка Барбара Стрейзанд стала новою амбасадоркою фандрейзингової платформи UNITED24. Дідусь і бабуся Стрейзанд були родом з України.

💡 Українцям, які втратили або можуть втратити роботу, компанія Google виділить до 5 000 стипендій на освітній платформі Coursera. Навчання доступне українською мовою.                                                                   

💡 Політично росія вже програла війну проти України, програє її й на полі бою, — заявив Боррель.

Українці, об'єднуємось! 

212 день війни

💡 Молодші класи однієї зі шкіл Чернігова зібрали гроші та закупили шкарпетки для українських захисників. Ініціаторкою була донька військового, яка навчається в цій школі. Софійка влітку продавала компот, а на зароблені гроші купила дощовики військовим. Коли почалася школа, разом із однокласниками почала організовувати збір теплих речей.

212 день війни

💡 У Корабельному районі Миколаєва поблизу зупинки громадського транспорту 22 вересня встановили залізобетонне укриття. Це подарунок місту від одеського бізнесмена Анатолія Редера.

212 день війни

💡 Понад 10 кілограмів печива для поранених військових виготовили діти з інвалідністю під час занять з кулінарії в житомирській міській соціальній майстерні.

212 день війни

💡 А в Рівному на загальноміському ярмарку-продажу сувенірів, смаколиків, виробів власного виробництва, до якого долучилися педагоги, батьки та діти, зібрали 845 331 грн, які направлять на придбання дронів та обладнання для пересувної лазні для воїнів ЗСУ. 

💡 Про початок збору коштів на реабілітацію звільнених із полону "азовців" патронатна служба "Ангели Азова" оголосила о 17:30 вчора, 22 вересня. "Наша мета зібрати 10 млн для наших бійців", — йшлося в повідомленні. Вже за кілька годин українці задонатили необхідну суму!

2
150

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: