Що відбувається

Хроніка подій 21 вересня — 210 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

Ключові події дня

Успіхи ЗСУ

📌 За добу на Донеччині наші війська відбили атаки противника в районах 10 населених пунктів. 

За сьогодні  у Харківській та Донецькій областях ЗСУ відбили атаки в районах населених пунктів Куп'янськ, Веселе, Зайцеве, Курдюмівка та Бахмутське.

📌  Авіація ЗСУ завдала 32 ударів по позиціях росіян. Крім того, ППО української армії знищили одну крилату ракету та 3 БПЛА.

📌 Ракетні війська та артилерія ЗСУ завдали ударів по 22 об'єктах армії рф, включаючи склади боєприпасів, об'єкти ППО та понтонні переправи.

📌 Наші поліцейські патрулюють населені пункти на лінії вогню. Вони доставляють гуманітарні продуктові набори, ліки хворим, будівельні матеріали та допомагають в евакуації. На фото — селище Нововоронцовка, Херсонщина. Інфраструктуру селища майже повністю знищено російськими обстрілами.

📌 Підтверджено знищення комендатури в місті Сватове Луганської області, де противник організував штаб та склад боєприпасів. 

📌 Сьогодні "бавовна" завітала на склад рашистів і в Новоайдарі Луганської області.

📌 Вогневим контролем ЗСУ в окупованій Новій Каховці зупинено ремонтні роботи на мосту й уражено колону військової техніки, що готувалася до переправлення через Дніпро. 

📌 З початку повномасштабної агресії ліквідовано 55 110 окупантів, 2227 танків, 4748 бойових броньованих машин, 1340 артилерійських систем.

📌 Маріупольське "Ні референдуму"! Навіть в окупації маріупольці нагадують, що Маріуполь — це Україна! 

Злочини рф

📌 Вночі Нікополь на Дніпропетровщині війська рф обстріляли двічі. Туди прилетіли 30 російських снарядів. Постраждав 56-річний чоловік. У місті пошкоджені більш ніж 20 багатоповерхівок та приватних осель, автівки, газогони та лінії електропередач. Ворожі снаряди понівечили й місцевий хлібокомбінат, садочок, бібліотеку та декілька магазинів. 

У Великій Костромці пошкоджені кілька приватних будинків. Без світла лишилися 350 сімей. Енергетики лагодять лінії. 

📌 Вдень у Синельниківському районі Дніпропетровської області під обстріл потрапили об'єкт інфраструктури та сільгосппідприємство. Є руйнування. Попередньо — без постраждалих.

Одна людина загинула, двох поранено внаслідок сьогоднішнього обстрілу Червоногригорівської та Марганецької громад Нікопольського району Дніпропетровщини.

📌 Вчора росіяни знову обстріляли Запорізьку АЕС: є пошкодження інфраструктури на території станції, у тому числі в системі охолодження. Окупанти публікують результати своїх же обстрілів і, звичайно, у всьому звинувачують ЗСУ.

Також у Запорізькому районі ракетних атак зазнали села Григорівка, Юльївка, Річне, смт Камишеваха. За попередньою інформацією, ворог застосував ракети С300.

📌 У другій половині дня зафіксовано 5 прильотів в кількох районах Запоріжжя. Ударів зазнали інфраструктурні обʼєкти міста та приватні будинки. Поки що відомо про трьох постраждалих.

📌 Вночі обстріляно Холодногірський район Харкова. У багатоповерхівці після удару було заблоковано мешканців, ДСНС вивела звідти 10 людей. В іншому будинку — один поранений. В обох будинках зруйновано дахи та верхні поверхи. Також був "приліт" по залізничній інфраструктурі.

📌 Вчора вночі повідомлялося про прильоти по греблі в Печенігах поблизу Харкова. Є загроза руйнації. Може виникнути НС "внаслідок катастрофічного затоплення територій вниз за течією".

📌 Донеччина:

  • У Покровському районі завдано удару по Кураховому, влучення по будинку. Поранено 12 осіб, у тому числі — двох дітей. Ще одна людина може перебувати під завалами. Триває рятувальна операція ДСНС.
  • По Бахмуту та Сіверську била авіація, наслідки уточнюються.
  • Вранці в Торецьку артилерією пошкоджено адмінбудівлю, ніхто з цивільних не постраждав.

📌 Протягом доби 20 вересня та вночі 21 вересня російські війська обстрілювали Миколаївський район Миколаївської області. Удари завдали по Шевченківській, Первомайській та Куцурубській громадам.

📌 Так виглядає після росіян деокупована Кам'янка на Харківщині. Село вщент знищене — росіяни "звільнили" місцевих від будинків, майна і мирного життя. Раніше в селі було близько тисячі жителів. Зараз залишилося всього 9…

📌 У Козачій Лопані на Харківщині знайшли дві катівні, в яких окупанти знущалися з мирних жителів. Катівні загарбники облаштували в підвалах залізничного вокзалу та місцевого магазину. 

📌 З місця масового поховання в Ізюмі станом на вечір 20 вересня ексгумували вже 263 тіла загиблих, з них 120 жінок та двоє дітей. Наразі ексгумація триває.

📌 У Києві затримали чотирьох місцевих, які передавали росіянам дані про столичні ТЕЦ для наведення ракет і зриву опалювального сезону. 

📌 У Криму заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова окупанти "засудили" до 17 років за ґратами. Джелялова та ще двох активістів "влада" звинувачує у підриві газопроводу в селі Перевальне. Кримські татари свою вину не визнають — справу сфабрикували, а щодо них застосовували тортури.

📌 путін оголосив про проведення часткової мобілізації в росії та доручив забезпечити безпеку "референдумів" у Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях, назвав захоплені рф українські території історичними землями вигаданої їм "новоросії". Тепер ще більше росіян помруть за хворобливі марення кремлівського диктатора.

Життя в умовах війни

📌 В Україні запрацював державний портал для пошуку роботи — "Єдиний портал вакансій". Вакансії з'являються на порталі в режимі реального часу.

📌 Українські підприємці зможуть цілий рік продавати товари на Amazon без комісії. Раніше підприємці з України платили від 7 до 17% від ціни за певну категорію товару.

📌 Рада ухвалила законопроєкт про добровільний жіночий військовий облік. Виняток — медики. Вони ставитимуться на військовий облік обов'язково.

Рішення для перемоги

Підтримка іноземних партнерів

💡 Євросоюз запровадить проти росії нові санкції в разі проведення псевдореферендумів.

💡 Джо Байден на Генасамблеї ООН заявив, що росія порушила основні засади статуту ООН. "путін виступив із безрозсудними ядерними загрозами. Ніхто не загрожував росії й ніхто, крім росії, не прагнув конфлікту", — підкреслив президент США. "Усі повинні чинити максимальний тиск на путіна, щоб зупинити війну. США хочуть, щоби війна в Україні закінчилася на справедливих умовах".

💡 В Укроборонпромі заявили, що Україна досягла угоди з однією з країн НАТО збудувати спільний завод з виробництва бреприпасів. Боєприпаси випускатимуться за стандартами НАТО. Деталі поки що не розкриваються.

💡 Пентагон замовив для України далекобійні дрони-камікадзе Switchblade 600, які мають дальність польоту 40 кілометрів. Наразі у нас на озброєнні Switchblade 300. Дальність — 10 кілометрів.

💡 Естонія передала ЗСУ протитанкові гранатомети, 120-мм міномети та 90-мм протитанкові гармати. 

💡 "Укрзалізниця" та Deutsche Bahn підписали меморандум, у якому домовились поглибити своє партнерство. Зокрема, німецька компанія допоможе відбудувати українську залізничну інфраструктуру.

💡 З міркувань безпеки, Естонія і Латвія не видаватимуть гуманітарні візи громадянам рф, які тікають від мобілізації. А міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевичс заявив, що росія так само небезпечна для Європи, як нацистська Німеччина в минулому столітті.

💡 Слідом за турецькими банками приймати російські карти "Мир" припиняють інші країни. Про це повідомили банки у В'єтнамі, Казахстані та Вірменії.

💡 Японський ютубер Коїчі Кувабара проводить кампанію "Безкоштовні обійми" по всьому світу з 2011 року. Тепер він приїхав до Києва, щоб продемонструвати свою підтримку та турботу українцям через обійми, які, здається, їм дуже сподобалися. "Я з Японії. Я не такий хоробрий, щоб піти в армію. Тому я прийшов сюди, щоб обійняти вас усіх і сказати — я з вами", — написано на плакаті Коїчі.

Українці, об'єднуємось!

💡 Український форвард, гравець іспанського клубу "Фуенлабрада" Роман Зозуля разом із колегами-футболістами оголосив про початок збору коштів для придбання БПЛА Bayraktar TB2 для ЗСУ. Ініціативу підтримала українська діаспора та посольство України в Іспанії.

💡 Український студент з КПІ Ігор Клименко став найкращим студентом світу за версією премії Global Student Prize. Він отримав золоту статуетку під час тижня ООН в Нью-Йорку. Разом з нею — 100 тисяч доларів на розвиток свого винаходу — робота для розмінування Quadcopter Mines Detector.

💡 9-річний Данило Моісєєв за останні два тижні власноруч пошив вже понад сотню екоторбинок. Юному франківцю вдалося назбирати 4500 гривень, з яких 3500 уже використали, щоб купити 235 пар шкарпеток для українських захисників.

💡 В Ужгороді провели кулінарний майстер-клас для дітей. Метою є відволікти дітей від жахів сьогодення, надати психологічну підтримку та прищепити любов до здорового харчування.

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.