fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:35 16 Бер 2022

Хроніка подій: двадцять перший день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 16 березня і вже три тижні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

21 день війни

Протиповітряна оборона ЗСУ за минулу добу знешкодила 3 літаки, 1 гелікоптер, 3 безпілотники та 2 ракети. Також нанесла 9 авіаударів по колонах російської техніки.

Ворогом наразі втрачено до 40 % підрозділів, залучених до так званої "спецоперації" на території України. За час війни ЗСУ вже знищили щонайменше 4-х ворожих генерал-майорів, 3-х полковників та 3 підполковників армії рф.

Загальні втрати ворога станом на 16.03: 

  • танків ‒ 430 од., 
  • бойових броньованих машин  ‒ 1375 од., 
  • артилерійських систем – 190 од., 
  • РСЗВ – 70 од., 
  • засоби ППО –  43 од.,
  • літаків – 84 од., 
  • гелікоптерів – 108 од.;
  • автомобільної техніки  – 819 од.,
  • легкі швидкісні катери — 3 од.,
  • цистерн з ПММ –  60 од., 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня  – 11 од.,
  • Спеціальна техніка — 10.

Майже 14 тисяч російських терористів ніколи не повернуться додому живими.  

Вирушила до Аллаха і більшість "кадирівців", засланих вбивати українців. Їх було в Україні близько 1000, – про це повідомив нардеп Веніславський.

Коли закінчиться війна з рф, Україні знадобитися кілька років лише на період розмінування, — прогноз міністра внутрішніх справ Денис Монастирський.

Жертвами окупантів вже стали 103 дитини, – повідомила генпрокурор Ірина Венедиктова.

Зеленський підписав закон про заборону поширення російської пропаганди.

Україна вірить, що Міжнародний суд ООН вже сьогодні може наказати росії припинити війну. Про це сказала коагент України на слуханнях у Міжнародному суді директор Департаменту міжнародного права МЗС Оксана Золотарьова в ефірі національного телемарафону сьогодні вранці. Вона також зазначила, що міру особистої відповідальності за воєнні злочини російських загарбників визначить Міжнародний кримінальний суд.

У боях із російськими окупантами загинула мати 12 дітей, військовий медик Ольга Семидьянова. Жінка була удостоєна нагороди матері-героїні за те, що народила шістьох дітей і стільки ж взяла на виховання з дитячого будинку. Як розповідає донька загиблої, під час бою сили ЗСУ відступали, і комбат дав команду відправити всіх жінок подалі з передової. Проте Ольга захотіла залишитися зі своїми побратимами і до останнього продовжувала рятувати українських бійців. Вічна пам'ять героїні України!

Відсьогодні кожного ранку о 9 годині по всій Україні буде хвилина мовчання на знак пам'яті про людей, які полягли від рук окупантів. 

14:30 – Президент Володимир Зеленський провів розмову з прокурором Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карімом Ханом, який перебуває в Україні й уже почав працювати, щоб окупанти відповіли за всі воєнні злочини проти українців.

16:00 – Зеленський під час віртуального виступу перед Конгресом США запропонував створити нове об'єднання U24 — United for peace: "Союз відповідальних держав, які мають силу і совість, аби зупиняти конфлікти негайно. За 24 години надавати усю необхідну допомогу". 

Також президент нагадав про необхідність закрити небо над Україною для російської авіації та закликав запроваджувати нові санкції доти, доки "росія не припинить війну". 

ГБР затримало одного з українських дипломатів, який намагався вивезти з країни 140 тис. доларів, 68 тисяч євро та 12 кілограмів золотих злитків та 13,8 кілограмів ювелірних виробів із золота. Вилучене майно відправлять до держбюджету для потреб української армії.

19:00 – Міжнародний суд ООН зобов'язав Росію припинити війну проти України, повідомив президент України Володимир Зеленський. "Україна здобула повну перемогу у справі проти росії в Міжнародному суді ООН. Суд зобов'язав рф негайно припинити вторгнення в Україну. Наказ є обов'язковим до виконання росією згідно з міжнародним правом", – написав у Twitter Зеленський. На його переконання, ігнорування рішення москвою "зажене рф у ще більшу ізоляцію".

"Ми впевнені, що припинення вогню буде досягнуте найближчими днями», — сказав радник голови ОП Михайло Подоляк у інтерв'ю американському каналу PBS. Також він повідомив про підготовку документів для прямих переговорів лідерів України та рф.

"Є підстави вважати, що рф не виконає рішення Міжнародного суду ООН, втім ці дії вплинуть на остаточний вирок. Зокрема, щодо суми компенсації, яку має отримати Україна", – прокоментував міністр МЗС Кулеба.

Зелені коридори

21 день війни

Вчора російські окупанти затримали евакуаційну колону у Тростянці на Сумщині, відібрали у людей мобільні телефони, які потім склали в мішок і спалили та протримали їх в місті до вечора.   

А сьогодні Україна не отримала відповідь на пропозиції щодо відкриття гуманітарних коридорів 16 березня, які направили вчора до Червоного Хреста — повідомила міністерка реінтеграції Ірина Верещук. 

Залишається невирішеним питання організації гуманітарних коридорів для Ізюма та Маріуполя.

22:00 – "Колону з продовольством та автобусами для евакуації так і не пропустили до Маріуполя. Було організовано збір людей, що вибралися із заблокованого Маріуполя до Бердянська. Зараз усі 15 автобусів з маріупольцями доїхали до Запоріжжя. Всього у Запоріжжі сьогодні прибуло 6426 маріупольців, з них – 2039 діток" – підвела підсумки дня Ірина Верещук.

Мирний атом

Російські окупанти використовують Запорізьку АЕС як військову базу, так само як і ЧАЕС — повідомив керівник "Енергоатому" Петро Котін. "Тільки там вже шість енергоблоків і дуже багато ядерного матеріалу. У кожному реакторі активна зона повністю завантажена паливом, і на кожному енергоблоці є басейн витримки відпрацьованого ядерного палива", — розповів він.

Важливо! Окупанти продовжують підривати снаряди та міни на території ЗАЕС.

Російські військові слідом за Запорізькою атомною електростанцією намагалися захопити Південноукраїнську АЕС, але українські військові відбили наступ.

Персонал ЧАЕС у нелюдських умовах дбає про безпеку станції та цілого світу — говорить "Енергоатом". 21 добу персонал без зміни працює на майданчику станції. Існує ймовірність, якщо персонал покине станцію, окупанти замість них завезуть персонал "Росатому".

Окупанти мародерствують та розграбовують Чорнобиль! Про це повідомив голова Громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження Олександр Сирота на своїй сторінці у Facebook. За його словами, рашисти пограбували всі офіси підприємств, що розташовані у місті. Вивозять системні блоки, оргтехніку і навіть спецодяг. 

Також "Енергоатом" показав фото повністю зруйнованого російськими окупантами корпусу навчально-тренувального центру Запорізької АЕС в Енергодарі.

22:00 – Між Україною та МАГАТЕ готується угода про гарантії безпеки ядерних об'єктів

Інфраструктура

російський агресор вже знищив в Україні 3500 об'єктів інфраструктури.

На відновлення України після війни з росією знадобиться не лише час, а й величезні кошти — 565 млрд доларів, — підрахували в Кабінеті міністрів України. 

Поїзди від київського вокзалу відправляються попри комендантську годину, яка триває у столиці з вечора 15 березня до ранку 17 березня. "В період комендантської години сісти на потяг можна. Ми закликаємо поважати заклики влади, поважати комендантську годину. Але якимось чином навіть сьогодні до вокзалу в Києві добираються люди – і їм треба якось їхати. Ми не призначали додаткових потягів, але і не прибирали планові. Є приміські, які прибувають на вокзал. Ми не різали на корню евакуаційні рейси з Києва" — повідомив голова правління АТ "Укрзалізниця" Олександр Камишін у загальнонаціональному телеефірі.

Офіційно! Україна стала членом "енергетичного Євросоюзу". Тепер українська електроенергія тече до Європи, а європейська — до України. Завершилось об'єднання.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Міністр оборони Резніков візьме участь в нараді міністрів НАТО і порушить питання надання нової військової допомоги Україні, зокрема протиповітряної та протиракетної оборони.

Адміністрація Байдена розглядає можливість надання Україні передових керованих ракет для боротьби з танками та артилерією – повідомляє NBC

16:00 – США та їхні союзники НАТО направляють в Україну кілька зенітно-ракетних комплексів для допомоги в обороні проти російської агресії.

І сьогодні ж Зеленський у виступі перед конгресом США попросив надати Україні системи ППО, включаючи С-300.

Команда крипто-проекту BAYC пожертвувала Україні $1 млн.

19:30 – США передають Україні 800 зенітних систем, 9 тисяч протитанкових систем, 7 тисяч одиниць стрілецької зброї, кулеметів, гранатометів, рушниць, 20 мільйонів боєприпасів — Байден.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес підтвердив, що Україна отримає переносні ПЗРК Starstreak. Зараз вони на озброєні лише у Британії і ПАР та здатні знищувати цілі на відстані 5000 м.

Новини з-за кордону

Прапор росії спущено та видалено з алеї прапорів держав Ради Європи!

Сьогодні вранці на позачерговому засіданні Комітет міністрів у контексті процедури, розпочатої відповідно до статті 8 Статуту Ради Європи, вирішив, що російська федерація з сьогоднішнього дня припиняє бути членом Ради Європи, після 26 років членства. 

Сенат США одноголосно прийняв резолюцію, що засуджує путіна як військового злочинця.

Ліван — перша арабська країна, яка підтримала Україну і засудила військове вторгнення росії.

Чотири патрульні кораблі морської поліції КНР увійшли в зону біля спірних островів Сенкаку у Східно-Китайському морі, яку Японія вважає своїми територіальними водами, повідомило найбільше інформаційне агентство Японії "Kyodo".

Що стосується України, Японія істотно спрощує в'їзд в країну нашим біженцям: уряд дозволив в'їзд в країну українським біженцям, навіть якщо у них немає родичів або знайомих в Японії, які могли б виступити як поручитель.

Віцепрем'єр-міністр Польщі Качинський запропонував відправити в Україну озброєну миротворчу місію НАТО: "Вона служитиме світові, несенню гуманітарної допомоги, але також буде захищена відповідними силами, збройними силами".

Радник президента Зеленського Олег Устенко під час телемарафону повідомив, що 300 млрд доларів від Центрального банку росії, які перебувають на рахунках за межами росії вже зарезервовані для України. "Це кошти, які додатково надходитимуть у фонд, які будуть надходити від заарештованого майна російської так званої еліти, яке далі буде продаватися на ринку", – зазначив Устенко.

кадиров вирішити принизити Ілона Маска, звернувшись до нього у жіночому роді – Ілона. Але Маска порівняння з жінкою не принизило, він сам підписався "Ілоною" і знов викликав путіна на поєдинок, пообіцявши справитися з ним однією рукою.

12:20 – У Брюсселі розпочалась позачергова рада міністрів оборони країн-членів НАТО, за участю України. Головна тема – розширення безпекових питань та напад рашистів на Україну.

У Канаді заарештували "Руслан" російської авіакомпанії "Волга-Днепр".  Він буде переданий для потреб ЗСУ, для доставки озброєнь із США та Канади.

Мордорський екіпаж може брати весла у руки і гребти додому через океан самостійно.

Volkswagen і BMW призупиняють роботу заводів по всій Європі через брак деталей, що імпортувалися з України, – за повідомленням Financial Times. Тепер, сподіваємось, хоч трохи стане ясно, що війна в Україні не суто внутрішня справа. 

Сербія закрила для росії останнє вікно до Європи. Авіакомпанія Air Serbia під тиском громадської думки підтримала всесвітні санкції та скасувала рейси до росії через її військові дії в Україні. Нарешті.

ЗМІ повідомляють, що в Хорватії заарештували 92-метрову яхту Royal Romance Віктора Медведчука, кума путіна.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відкинув ініціативу Польщі щодо миротворчої місії НАТО в Україні, — повідомляє видання Spiegel.

Литва продовжуватиме наполягати на швидкому вступі України до ЄС. Про це заявив президент Литви Гітанас Науседа. Дякуємо, литовці! Ви наші справжні друзі!

Більше санкцій — гарних і різних!

Одна з найбільших юридичних компаній у світі Baker McKenzie припиняє роботу у росії. Вони працювали там 33 роки. 

Мати справи з мордором вже не бажають навіть наркоторговці: Афганістан, Колумбія, а також деякі мексиканські картелі вирішили призупинити наркотрафік до росії.

Найбільший енергоконцерн Німеччини E.ON припинив закупівлю нових обсягів газу у російських компаній – повідомляє Bloomberg.

Швейцарія розширила санкції проти росії через напад на Україну. "Ще 197 людей тепер підпадають під фінансові санкції та обмеження на в'їзд. Серед них є олігархи та відомі бізнесмени. Ще 9 компаній також підпадають під фінансові санкції", – заявили в уряді. 

Що там на росії?

21 день війни

В росії анонсували запуск російської копії Instagram — росграм

Розробники не приховують, що функціонал повністю повторюватиме звичну для всіх соцмережу і обіцяють додаткові "плюшки" з монетизації. Поки що виглядає жалюгідно, як і всі до того спі…жені срср, а потім і росією західні розробки.

Блокування оригінального Instagram коштуватиме росії від $200 млн до $2 млрд.

Російський "АвтоВАЗ"зупиняє виробництво. Компанії бракує запчастин. Схоже у росіян скоро не буде змоги пересуватися навіть вітчизняними "відрами". 

Проукраїнські хакери зламали сайти арбітражних судів росії та закликали до звільнення всіх політв'язнів.

Глава МЗС росії Сергій Лавров заявив, що на переговорах України та росії "є певна надія на досягнення компромісу". 

росії знадобляться роки, щоб розплатитися з кредиторами і повернутися до світової фінансової системи, написала WSJ. Інвестори не вірять у розморожування активів.  Котирування російських суверенних облігацій впали до рівня паперів Аргентини 2001 року — а цій країні знадобилося 15 років, щоб сплатити борги.

Тим часом московський аеропорт Шереметьєво тимчасово закрив ще один термінал – Є. А також використання третьої злітно-посадкової смуги. Літати все одно нікуди.

За інформацією Генштабу ЗСУ, рф достроково випустить курсантів, щоб відправити їх в Україну.  "За наявною інформацією, російське військове керівництво ухвалило рішення про достроковий випуск курсантів вищих військових навчальних закладів на території російської федерації з подальшим залученням їх до бойових дій проти України", – йдеться у повідомленні.

Срочники закінчилися, пішли студенти.

На росію повертають смертну кару. ЛДПР готова внести на обговорення ініціативу про референдум для повернення смертної кари для найтяжчих злочинів, заявила фракція партії у Держдумі.

На війну в Україні відправляють жителів окупованої частини Грузії – республіки Південна Осетія, контрактників 4-ї гвардійської військової бази рф. Інформацію підтвердив екс-президент самопроголошеної республіки Південна Осетія Едуард Кокойти.


Сайт МНС росії зламали. На головній сторінці з'явилися гіперпосилання зі словами: "Не вірте російським ЗМІ — вони брешуть".

А що чутно з Білорусі? 

Білоруські залізничники на перегоні Фариново-Загаття спалили релейну шафу. В результаті світлофори та стрілочні переведення на даній ділянці перебувають у неробочому стані.  Про це повідомив голова правління АТ "Укрзалізниця" Олександр Камишин. "Я вдячний білоруським залізничникам за те, що ви робите! Я не помилявся, коли казав, що в Білорусії залишилися чесні люди!", – написав Камишин.

23:00 – з Білорусі повідомляють про вибухи в Барановичах та інших локаціях.  росія давно готувала обстріл Білорусі з метою звинуватити Україну.

Російський брехунець 

"Не вірте в акції протесту на центральному російському каналі, програмна сітка якого пишеться в кремлі" — закликала українців заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Адже давно відомо: прямих телеефірів на росіі не існує.

Російська деза з'явилася і в ефірі телеканалу "Україна 24": у рухомому рядку транслювали фейкове текстове звернення президента Володимира Зеленського. У зверненні президент нібито закликав українців скласти зброю та повернутися до сімей. Стрічку зламали хакери. Володимир Зеленський назвав цей фейк "дитячою провокацією": "Ми вдома, ми захищаємо свою землю, своїх дітей, свої сім'ї. Тож ніяку зброю ми складати не збираємося до нашої перемоги", — заявив президент.

Брехлива коняка лавров заявив, що "любить українську культуру, мову та гумор.  І що москва ніколи не мала претензій особисто до українського народу". Зізнання лаврова залишиться без взаємності. Українці ненавидять все російське на десятиріччя вперед!

А ще на росіі зробили діпфейк Зеленського. Вийшло, як завжди, косо і криво. Їх пропаганда щиро вірить, що після цього топорного відео українці підуть здаватися. 

Вдень на російське телебачення виліз і бункерний щур: "В Україні діяла й мережа з десятків лабораторій, де під керівництвом та фінансовою підтримкою Пентагону проводилися військово-біологічні програми", – завів стару платівку путін.

І це ще не все. Член держдуми рф Олег Матвейчев заявив в ефірі державного російського телеканалу, що "після демілітаризації України" росія вимагатиме від США повернення Аляски, каліфорнійського форту Рос та виплати репарацій, які компенсують санкції.  Також вся Антарктика, за його словами, має бути віддана росії.  Про це пише Fox News. Той самий випадок коли член таки член.

Крим

Окупанти в Криму готують "святкові акції", щоб відвернути увагу від потоку поранених та вбитих солдат рф – представництво президента в Криму. 

 Окупаційна адміністрація в Криму планує відсвяткувати восьмиріччя так званої "русской весны". Провести її планують в "стилі Z". Запланована процесія від Сапун-гори до гори Гасфорта за участю одіозних байкерів "Ночные волки". Передбачувана кількість учасників від 1000 до 2000 тисяч осіб, кількість залученої техніки від 200 до 400 одиниць. 

"Ми повернемо Крим і кожен клаптик нашої землі, тимчасово окупований росією, і покладемо на росію та її керівництво відповідальність за всі злочини, вчинені нею в Україні", – заявило МЗС.

Життя з урахуванням бойових дій

Українські фермери продовжують збирати врожай трофеїв 

Українці можуть перетнути кордон з Молдовою та Польщею за документами в "Дії" — таке спрощення діятиме в умовах воєнного стану в Україні.

Знайти рідних та близьких, евакуйованих із прифронтової частини Донеччини допоможе спеціальний телеграм-бот "Вже в безпеці" @SearchUkraine_bot. Тут зібрано інформацію про всіх, кого  організовано вивезли із Волновахи та Вугледара. Щоб скористатися ним, необхідно натиснути на "/start" і ввести прізвище. Прізвище треба вводити українською мовою. 

Окрім телеграм-бота, можна також звернутися на гарячу лінію за номером 0992774571. Графік роботи: у будні з 09:00 до 18:00, у суботу з 11:00 до 14:00, у неділю вихідний.

А ​ інформацію щодо воєнних злочинів рф, слід надсилати на портал https://dokaz.gov.ua/. Збирайте та направляйте на адресу всі докази! Віддамо ворога під трибунал разом!

ДСНС застерігає біженців! Щоб не стати жертвами торговців людьми, після перетину кордону дотримуйтесь наступних правил

▪️не віддавайте нікому оригінали документів, покладіть у різні місця їх копії;

▪️не погоджуйтеся на роботу незрозумілого характеру;

▪️не беріть у борг у незнайомих;

▪️підтримуйте зв'язок з рідними, вивчіть телефони екстрених служб;

▪️допомога в ЄС – телефон 112.

Київ

В результаті сьогоднішнього обстрілу в Києві виник частковий обвал багатоповерхівки. Постраждало 35 людей, двох з них госпіталізували. 

Проте плани росіян взяти Київ не реалізуються ніколи — запевнив міський голова Віталій Кличко. "Обстрілами вони намагаються навести страх, паніку в місті, але отримують зворотний ефект. У людей виникає злість, ненависть і бажання мстити".

Знову заручники: російсько-окупаційні війська захопили працівників та волонтерів Бучанської міської ради.

14:00 – Працівників міськради та волонтерів у Бучі, яких раніше взяли в полон росіяни, відпустили, — інформація від  "Громадського".

Радник голови МВС Вадим Денисенко повідомляє: "На захід від Києва всю ніч тривали артилерійські бої. Українська армія вела наступальні дії. Станом на зараз із того, що можу я говорити, в цілому все іде нормально, в цілому. Ми знищили достатньо багато військової техніки і живої сили рашистів".

18:30 – Уламки російської ракети зруйнували верхній поверх і викликали пожежу біля дитячої лікарні в Києві.

19:30 –  в Києві знову обстріл. Снаряди потрапили в декілька приватних будинків в Подільському районі.

Сьогодні у Києві було затримано священика російського патріархату отця Онуфрія (УПЦ МП). Під час обшуку будинку з'ясувалося, що священик російського патріархату співпрацював із спецслужбами рф.

22:00 – ЗСУ завдали удару по командному пункту і пункту забезпечення окупантів на Київщині.

Харківщина

На Салтівці у Харкові не припиняються вибухи та пожежі.

На Харківщині депутату селищної ради повідомлено про підозру за фактом захоплення влади.

13:00 – у Харкові снаряди знову потрапили до житлового будинку, горить сусідній дитячий садок.

​​​​У Харкові правоохоронці затримали п'ятьох мародерів під час патрулювання міста. Троє чоловіків вирішили пограбувати продуктовий магазин, ще двоє – кіоск з продажу тютюнових виробів.

Мер Харкова Ігор Терехов: Окупанти знищили один з ринків Харкова, який знаходився в житловому мікрорайоні. Є поранені. 

За останню добу Харків рашисти обстріляли 65 разів. 

Разом з людьми страждають і тварини. Найстаріший зоопарк України потерпає від бомбардувань та боїв у місті Харків. "Зараз нелегко знайти їжу для тварин. Мавпам потрібні фрукти та овочі, а хижакам м'ясо. Наші вовки зараз виють тривожними сиренами, і серця розриваються від болю. Коли ми дивимось у вічі наших тварин, ми бачимо страх і горе, але ми зробимо все, щоб допомогти, нагодувати та захистити наш зоопарк", — сказано в офіційному повідомленні. Зоопарк звертається до небайдужих людей з проханням про допомогу. Реквізити для переказу грошей тут.

Працюють ЗСУ: Українські артилеристи знищили батальйонно-тактичну групу окупантів під Харковом.

Донеччина і Луганщина

Російські окупанти почали обстрілювати Маріуполь ракетами з моря. Ворожі кораблі розташувалися в районі села Білосарайська Косa.

Після чергової невдалої спроби штурму Сєвєродонецька ворог посилив обстріли житлових кварталів на Луганщині. Внаслідок обстрілу та пожеж у Рубіжному і Сєвєродонецьку 8 людей отримали поранення, ще одна людина загинула. 

ЗСУ знищили позиції російських окупантів на Луганщині — вони подавили переважальні сили окупантів та здійснили прорив їх оборони.

18:30 – Ще одна жахлива звістка з Маріуполя. Країна-терорист розбомбила Драматичний театр у Маріуполі. Драмтеатр було визначено місцем збору біженців, які втратили житло та засоби для існування. На сьогодні в театрі переховувалися майже тисяча цивільних маріупольців з маленькими дітьми. Російські фашисти цілеспрямовано поцілили в будівлю театру надпотужною авіаційною бомбою. Вони знали, що там тільки цивільні, адже це було офіційно визначене місце. 

Під завалами залишились люди. На теперішній момент кількість загиблих та поранених невідома. 

Ще одна авіабомба прилетіла до маріупольського басейну "Нептун".  Будинок служив притулком для вагітних жінок та мам з дітьми до 3-х років.  Одну вагітну жінку завалило уламками. Її намагаються витягти з-під завалів. Скільки ще потрібно трагедій, щоб небо було закрито?

Близько 16:00 години волонтерка, парамедик Юлія Паєвська (позивний "Тайра") потрапила в полон у Маріуполі, коли їхала санітарним автомобілем надати допомогу пораненим цивільним. Тайра – відома волонтерка ще з 2014 року, на рахунку Тайри понад три сотні врятованих життів. Народна героїня України.

Одещина

Речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук розказав про ситуацію в області станом на ранок 16 березня:

  • Зараз йде підготовка до можливої висадки російського десанту на узбережжя Одеської області,
  • Кораблі росіян і досі курсують у Чорному морі, залишається висока ймовірність нанесення ракетних ударів,
  • Російські війська намагаються виявити нашу систему ППО для подальшого її знищення.

Але є відповідь і з нашої сторони: зенітний ракетний підрозділ Повітряне командування "Південь" сьогодні о 5 ранку ліквідував два винищувачі Су-30см російських окупантів, які намагалися атакувати одне із селищ на Одещині.

Херсонщина

21 день війни

ЗСУ вкотре знищили гелікоптери російських фашистів в окупованому аеропорту в Чорнобаївці. Дякуємо вам, наші захисники! 

російські окупанти викрали мера Скадовська Олександра Яковлєва та його заступника Юрія Палюха. Місцеві жителі вийшли на мітинг та вимагають звільнити мера, а також скандують "Скадовськ — це Україна!".

14:30 –  Окупанти відпустили мера Скадовська Олександра Яковлєва. "Зайшли зранку, спілкувались зі мною, заступником та секретарем. Мене відпустили зараз, їх ще ні, але обіцяли відпустити пізніше. Я залишаюсь виконувати свої обов'язки", – повідомив Яковлєв.

За повідомленнями очевидців у Скадовську окупанти застосовують шумові гранати, сльозогінний газ та стріляють у повітря, намагаючись розігнати мітинг перед міською радою.

Жителів Херсонщини попереджають про можливі провокації під час неузгодженої евакуації 17 березня. Окупанти задумали евакуацію автобусами жителів Високопілля у Херсонській області на Кривий Ріг та Берислав. Офіційного повідомлення української влади щодо евакуації у громаді немає.

Миколаївщина

В область приїхали військові медики з Канади, США, Австралії, Великобританії. Вони навчали медиків у Львові та Києві, і зараз збудуть навчати медиків у Миколаєві, – розповідає Віталій Кім.

На околицях Миколаєва українські захисники захопили командно-штабну машину Р-149МА1 армії росії. 

Також Поблизу Миколаєва знищили черговий руZький гелікоптер Ка-52.

20:30 – У найближчий час росіяни не планують нападати на Миколаївпрогнозує голова ОВА Віталій Кім. місто буде в тилу. Окупанти рухаються за Херсон.

Чернігівщина 

Чернігів. Фото Олександр Бондар

На Чернігівщині окупанти обстріляли працівників агрофірми: 1 загиблий, 4 поранених.

Цієї ночі захисники Чернігова збили ще один ворожий літак типу СУ, який завдавав ракетні удари по місту. Як інформує оперативне командування "Північ", спрацювали наші фахівці ППО. 

Також в ОК "Північ" додали деталі про спроби прориву росіян в Чернігів. Вони намагалися зайти зі сторони Новоселівки, однак зазнали втрат й відступили!

22:00 – Обстріл людей у черзі за хлібом у Чернігові: кількість загиблих зросла до 13. Травмувалися десятки людей. Про це повідомив начальник поліції області Володимир Нідзельський.

У селі Мохнатин, що біля Чернігова, російські окупанти розстріляли трьох місцевих підлітків. Двом загиблим по 17 років, одному – 19. Це сталося 15 березня.

Сьогодні під час розбору завалів гуртожитка у мікрорайоні ЗАЗ у Чернігові рятувальники дістали з-під завалів тіла 5 людей, 3 з них – діти.

Артилерія ЗСУ "мінусонула" ворожий склад боєприпасів та більше десятка паливозаправників поблизу Чернігова.

Сумщина

Бійці 93 бригади "Холодний яр" знищили техніку рф на вокзалі у Тростянці на Сумщині. Про це українські військові повідомили на своїй сторінці у Facebook.

У Чернігові в одному із спальних мікрорайонів міста російські вбивці обстріляли людей, які стояли в черзі за хлібом. В результаті обстрілу загинули як мінімум 10 мирних мешканців. Путінські мразі!

Вінниця і область

Близько 4 години ранку окупанти обстріляли Вінницю. Мер міста Сергій Моргунов повідомив, що постраждалих немає

Зокрема під обстріл потрапила телевежа у Вінниці. У місті тимчасово не працює ефірне мовлення. 

Запоріжжя

У Запоріжжі сьогодні окупанти вперше бомбардували цивільні об'єкти. Ворожі ракети прилетіли в район залізничного вокзалу Запоріжжя-2 і в район ботанічного саду. За попередніми даними, загиблих немає.

19:00 – Мер Мелітополя Іван Федоров звільнений з російського полону – повідомив Андрій Єрмак.

На Запоріжжі військові рф обстріляли колону авто мирних жителів, які евакуювались з Маріуполя. Відомо про 5 поранених, одна дитина у важкому стані. Її оперують з дистанційним залученням медиків "Охматдиту". Через обстріли на полі вздовж траси зайнялась пожежа.

Хмельниччина

На Хмельниччині в ДТП потрапив мікроавтобус з переселенцями: 7 осіб загинуло, 9 — травмовано.

Житомир і область

В Житомирі 15 березня нацгвардійці затримали двох диверсантів. Обидвоє громадяни України, малювали спеціальні мітки-орієнтири для ворога. 

Дніпропетровщина

Полювання на диверсантів було вдалим і в Дніпропетровській області. Поліцейські Дніпропетровщини виявили вісім осіб, які можуть бути причетні до диверсійно-розвідувальної роботи. Всіх осіб затримали 15 березня та доправили до Служби безпеки України для проведення процесуальних дій. 

Всього за минулу добу до поліції надійшло близько 700 орієнтувань щодо ймовірних диверсійних груп. 

Захід України

21 загиблий: у Рівному завершили розбирати завали телевежі після ракетного удару окупантів 14 березня.

2
3689

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: