fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:15 16 Вер 2022

Хроніка подій 16 вересня — 205 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

Ключові події дня

Успіхи ЗСУ

📌 На Донеччині сили оборони України успішно відбили атаки в районах населених пунктів Одрадівка, Зайцеве, Бахмут, Весела Долина, Авдіївка та Новомихайлівка.

📌 ЗСУ на півдні знищили 71 окупанта, п'ять танків та реактивну систему залпового вогню "Град". Крім того, українські військові атакували склад боєприпасів у Бериславському районі, Каховський міст та п'ять понтонних переправ.

📌 Вранці на Херсонщині наші Захисники збили російський Су-25. На східному напрямку "приземлили" гвинтокрил і БПЛА.

📌 Як повідомляє Генштаб, у результаті ефективних високоточних ударів у районах населених пунктів Херсон, Василівка, Перевальськ та інших трупи російських солдатів вивозили у переповнених вантажівках.

📌 За добу ЗСУ знищили 5 складів БК, дві бази та штаб російських окупантів на тимчасово окупованих територіях України.

📌 ЗСУ витіснили війська з населених пунктів Соснове та Студенок біля річки Сіверський Донець. Українські військові просуваються через річку Оскіл у Харківській області та зміцнюють позиції у селі Гряниківка, — про це пише Інститут вивчення війни (ISW). Підтвердження від Генштабу ще не було.

Вибух біля адмінбудівлі в Херсоні

📌 Вранці в окупованому Херсоні розцвіла бавовна. Відомо про вибух біля міської адміністрації. Палала будівля апеляційного суду, де розташовувалася комендатура окупантів. Про постраждалих мирних жителів офіційної інформації поки немає.

📌 Потужний вибух пролунав і в будівлі "генпрокуратури лнр" у центрі Луганська. Загинув "генпрокурор" та його "заступниця". Також було гучно на аеродромі в тимчасово окупованому Мелітополі, де окупанти облаштували військову базу. 

📌 Важкий день для окупантів. У тимчасово окупованому Бердянську росзмі підтвердили загибель "заступника мера з ЖКГ" та його дружини, яка очолювала "територіальний виборчком". 

Злочини рф

📌 Від авіаційних і ракетних ударів та задіяння ворогом РСЗВ за минулу добу постраждала інфраструктура понад 30 населених пунктів. Ворог завдав 11 ракетних, 15 авіаційних ударів та здійснив 96 обстрілів із систем реактивної артилерії по об'єктах на території України.

205 день війни

📌 12 людей поранено внаслідок вчорашніх обстрілів Харківського, Куп'янського та Ізюмського районів Харківської області. У тому числі двоє хлопчиків — 12 і 13 років.

Вночі війська рф завдали удару по двох районах Харкова. Поранення отримали двоє дорослих та двоє дітей — 5 та 17 років. 

📌 Вночі сили ППО приземлили рашистську ракету, яка летіла в напрямку Одещини. Вдень ППО спрацювала в Дніпрі та на Черкащині.

205 день війни

📌 Через обстріли Нікополя на Дніпропетровщині поранена 57-річна жінка. У місті пошкоджено 11 багатоповерхових та приватних будинків, ліцей, дитсадок, центр соцобслуговування, кілька підприємств, газогони та лінії електропередач.

205 день війни

📌 Російські військові знову вдарили по критичній інфраструктурі Кривого Рогу. Є серйозні руйнації гідротехнічних споруд, А до того, після ударів рашистів по греблі, вода в річці Інгулець стала червоною.

📌 Через обстріли російських військ у Великій Костромці на Дніпропетровщині загинули два чоловіки — 48 та 52 років. Ще один — поранений. 

📌 Унаслідок російських обстрілів на Сумщині пошкоджений трансформатор на електропідстанції. Знеструмлено 21 населений пункт.

📌 Донеччина:

  • Вночі було завдано удару зі "Смерча" та ЗРК С-300 по Селідову — 1 загиблий та 5 поранених. Ракетами пошкоджено 32 п'ятиповерхівки, школа, гімназія та дитсадок.
  • У Парасковіївці Соледарської громади обстрілом зруйновано будинок, ще 5 — пошкоджено.
  • Під вогнем були Авдіївка, Мар'їнка, Красногорівка, Новомихайлівка та Георгіївка.

В Ізюмі виявили братську могилу

📌 В деокупованому Ізюмі Харківської області виявили братську могилу українських воїнів та 460 поховань цивільних жителів

На місці масового поховання сьогодні виявлено понад 400 тіл. Серед тіл, які були ексгумовані сьогодні, 99% — з ознаками насильницької смерті.

📌 Станом на ранок 16 вересня щонайменше 1137 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф: 384 дитини загинули та понад 753 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області.

📌 Юлія Паєвська ("Тайра"), яка 3 місяці перебувала в російському полоні, дала свідчення перед Гельсінською Комісією. Вона розповіла про жахи російської блокади Маріуполя та про перебування в нелюдських умовах у полоні окупантів.

📌 А у звільнених населених пунктах Харківщини виявили вже 10 катівень. Одна з катівень  була  розташована в Балаклії —  у відділенні місцевої поліції, де в камерах утримували близько 40 осіб. Ще шість — в Ізюмі. Людей до 48 днів тримали у жахливих умовах, над ними знущалися. Місцевих мешканців допитували та били струмом, катували молотками та зашморгами.

Залишки іранського БПЛА виявили у Нікополі

📌 Залишки іранського БПЛА Shahed-136 (російське маркування Герань-2) виявлено у Нікополі. Це друге задокументоване використання іранських БПЛА російською армією.

Життя в умовах війни

📌 Згідно з дослідженням психологічного стану населення, яке опублікувало МОЗ, понад 90% опитаних українців мали прояви хоча б одного з симптомів ПТСР, а 57% громадян перебувають у зоні ризику розвитку посттравматичного стресового розладу

📌 Близько 5 мільйонів українців повернулися з ЄС до України, — підрахували в Єврокомісії.

📌 В Україні остаточно заборонено діяльність партії "ОПЗЖ". 15 вересня Касаційний адмінсуд відхилив апеляційну скаргу "ОПЗЖ", чим остаточно заборонив діяльність проросійської політсили.

📌 Нардеп Андрій Деркач у розшуку. Його підозрюють у держзраді та незаконному збагаченні. За даними слідства, за останні два роки нардеп отримав щонайменше 567 тисяч доларів від рф за "підривну діяльність" проти України.

📌 В Україні підтвердили перший випадок віспи мавп. Людину госпіталізували, в неї легкий перебіг хвороби. Усе, що треба знати про віспу мавп, читайте у матеріалі "Рубрики".

Рішення для перемоги

Підтримка іноземних партнерів

💡 В Естонії громадянина рф, який на пляжі в Таллінні ображав україномовних біженців, позбавили постійної посвідки на проживання. Дрібниця, а приємно. Це тільки початок.

💡 Латвія запроваджує обмеження на перетин латвійського кордону для росіян із шенгенськими візами. Рішення набуде чинності 19 вересня. Раніше про те ж саме оголосила Естонія.

💡 А вже відсьогодні росія більше не буде учасником Європейської конвенції з прав людини.

💡 Ухвалено новий пакет військової допомоги Україні на $600 млн від США. Він включає боєприпаси для HIMARS, окуляри нічного бачення, обладнання для розмінування, 105-мм та 155-мм високоточні артилерійські снаряди. Також гроші будуть використані на військову освіту

До речі, Папа Римський назвав "морально прийнятними" постачання зброї Україні для захисту від вторгнення рф. 

💡 Рада МАГАТЕ ухвалила резолюцію, у якій закликала рф припинити окупацію Запорізької АЕС. Документ прийняли 26 голосами, 7 країн утрималися. Проти виступили росія і Китай.

 Bring Me The Horizon створила благодійні бандани

💡 Британська група Bring Me The Horizon створила благодійні бандани "Слава Україні! Героям слава!". Усі гроші від їхнього продажу передадуть київському притулку для тварин.

💡 12 млн євро виділить ФРН на допомогу 8500 українцям, які пережили Голокост.

💡 Україна досягла домовленостей з американськими видобувними компаніями про постачання 2 млрд кубометрів газу протягом двох найближчих кварталів.

Українці, об'єднуємось! 

205 день війни

💡 На Львівщині учень профтеху Тарас Януш розробив транспортний засіб для українських військових. Саморобну модель повнопривідного позашляховика багі Tyrex вже протестували та готуються передати на фронт. Українські захисники зможуть відпрацьовувати маневри та впевненіше пересуватися на передовій.

205 день війни

💡 Мобільні котельні, які необхідні під час війни, планують встановити у великих містах Миколаївщини.

Волонтерка вчить дітей плести маскувальні сітки

💡 Житомирська волонтерка Людмила Субин вчить дітей плести маскувальні сітки для шоломів українських військовослужбовців. Заняття проводить у школах, до участі в процесі можуть долучитися всі охочі.

205 день війни

💡 Зведений загін Вінницьких поліцейських відправили на звільнені від росіян території. Одна з пріоритетних задач — повернути місцевому населенню, постраждалому від російської агресії, відчуття безпеки та спокою.

💡 У Львові вперше здійснили протезування біонічної руки. Протез отримав український військовий. Реабілітаційний центр "Незламні" — дуже амбітний проєкт у Львові, центр хочуть зробити одним із найкращих у світі з протезування.

205 день війни

💡 Через платформу UNITED24 вдалося зібрати кошти на 82 сучасні швидкі. Перші 18 реанімобілів уже рятують життя українців у регіонах. До збору долучилися тисячі українців, а також "ОККО", "Епіцентр К", "Freedom Finance" та "АстраЗенека".

4
231

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: