fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:20 15 Вер 2022

Хроніка подій 15 вересня — 204 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

Ключові події дня

Успіхи ЗСУ

🇺🇦 Оперативна обстановка на півдні України:

  • Ракетно-артилерійські підрозділи виконали 285 вогневих завдань. Зокрема по 3 районах зосередження живої сили, озброєння та техніки, 2 складах боєприпасів, та 1 пункту управління безпілотниками.
  • Під щільним вогневим контролем перебували Каховський міст і переправа в Дар'ївці. Окупанти не мали жодної можливості ними користуватися.
  • Втрати ворога становлять: 33 рашисти та 31 одиницю техніки. Ворог послабшав на 11 танків, 5 гаубиць "Мста-Б", самохідну артустановку "Гвоздика", 13 одиниць автобронетехніки.

📌 На сході ЗСУ успішно відбили атаки противника в районах 8 населених пунктів Донеччини.

📌 Підтверджено знищення 137-го парашутно-десантного полку 106-ї парашутно-десантної дивізії рф на Бахмутському напрямку. Значні втрати не дозволяють ворогові продовжувати бойові дії вказаним підрозділом без проведення додаткових заходів.

📌 Сили оборони України атакували російські позиції на сході Харківщини, півночі та заході Луганщини та на півночі Донеччини в районі Лиману, — продовжує моніторити ситуацію Інститут вивчення війни (ISW). Дослідники також відзначають, що окупанти відводять углиб території засоби ППО та вимикають мобільний зв'язок на тимчасово підконтрольній їм території Луганської області, аби контролювати інформаційну ситуацію в регіоні та уникнути масової втечі військ та колаборантів на територію росії.

📌 За минулу добу підрозділи ПВО на різних напрямках знищили чотири літаки окупантів: три Су-25 та один Су-24М.

204 день війни

📌 Сьогодні в Новій Каховці на Херсонщині "бавовна". На фото вище — розбита база окупантів. За повідомленням місцевих, удару завдали сьогодні зранку. Чекаємо на офіційні підтвердження Генштабу.

📌 Також повідомлялося про вибухи в окупованих Мелітополі та Херсоні. А в Євпаторії (Крим) спрацювало вороже ППО.

📌 СБУ на звільнених територіях Харківської області перевірила вже 7000 громадян та виявила серед них 16 колаборантів. Також співробітники СБУ отримали повні списки з даними представників колишньої окупаційної адміністрації та осіб, які з ними співпрацювали.

204 день війни

📌 А це — наші коти та "котики" у звільненому Ізюмі.

Атаки рф

Зруйнована Карачунівська гребля

📌 У Кривий Ріг, Дніпропетровщина, вчора прилетіли 8 російських крилатих ракет. Росіяни поцілили в гідротехнічні споруди — зруйновано греблю на Карачунівському водосховищі. Через це на 1-2 метри підвищився рівень води в річці Інгулець, почалося підтоплення міста, зі 112 приватних будинків людей евакуювали. Станом на ранок рівень води в Інгульці почав знижуватися. Ліквідація наслідків обстрілу триває.

Сьогодні вдень — два нових обстріли Кривого Рогу ракетами. Після 13:00 крилата ракета влучила в промислове підприємство. Руйнування серйозні, жертв немає. Близько 17:00 — знову два прильоти в районі гідротехнічних споруд. Країна-терористка свідомо б'є по цивільній інфраструктурі.

📌 Нікопольський район Дніпропетровщини ворог обстріляв 5 разів за ніч. Обійшлося без постраждалих. Нікополь росіяни атакували "Градами" і дроном-камікадзе. Пошкоджені з 10 приватних будинків, 114 панелей сонячної електростанції, санаторій та 2 місцеві підприємства. А в Марганецькій громаді пошкоджена лінія електропередач. 

Також з важкої артилерії війська росії обстріляли Зеленодольську громаду. У Великій Костромці пошкоджено кілька будинків. Поранених і загиблих серед цивільного населення немає.

📌 Вночі близько 00:30 відбувся ракетний обстріл Київського району Харкова. Попередньо без жертв, постраждалих та руйнувань.

📌 Запоріжжя знову зазнало ворожої атаки. Зафіксовано приліт поруч з одним з інфраструктурних підприємств міста. За попередньою інформацією — без постраждалих. 

📌 На Миколаївщині протягом ночі до 6:17 ранку противник завдав ударів по місту Очаків. Влучення переважно в аквазону, постраждалих немає.

Також о 00:30 були обстріляні околиці Миколаєва. Інформація про наслідки уточнюється. Крім того, зафіксовано удар по інфраструктурному об'єкту в Чорноморці.

204 день війни

📌 Донеччина

  • Близько опівночі в Бахмуті обстрілами було зруйновано багатоповерхівку, за даними ДСНС, під завалами можуть перебувати чотири особи, на місці працюють рятувальники.
  • У Торецьку обстріляно лікарню, пошкоджено 3 відділення, поранено 1 особу.
  • У Мирнограді через влучання по шахті поранено 1 особу. Попередньо стріляли касетними боєприпасами з РСЗВ "Смерч".
  • В Авдіївці — масований обстріл центру міста.

📌 На Кіровоградщині ніч теж неспокійна. Попередньо — спрацювало ППО.

Ближче до вечора по Кіровоградській області росія завдала ракетних ударів. На території Петрівської громади зафіксовано прильоти ворожих ракет. Агресор намагається варварськи знищувати інфраструктурні об'єкти. Одну ракету збила ППО.

204 день війни

📌 Тікаючи, в одному з населених пунктів на Харківщині російські окупанти закрили в підвалі 4 дівчат та 1 хлопця-підлітка. Наші прикордонники сьогодні їх звільнили. Діти розповідають, що окупанти проводили з ними "фільтраційні заходи", після чого на 7 днів закрили у підвалі. Зараз вони в безпеці.

Життя в умовах війни

📌 Міністерство інфраструктури в жовтні запустить сайт для електронної черги на прикордонних пунктах пропуску, до кінця року з'явиться й застосунок. Система самостійно визначатиме пріоритет для вантажів, вона буде повністю безплатною для перевізників.

📌 "Нова пошта" у 2,5 раза знизила вартість доставки посилок з України до Польщі.

87% українців не згодні на територіальні поступки

📌 Згідно з опитуванням КМІС, 87% українців не згодні на територіальні поступки у війні з росією. Примітно, що найбільше противників територіальних поступок — це мешканці нині окупованих територій — 92%.

Рішення для перемоги

Підтримка іноземних партнерів

Урсула фон дер Ляєн прибула у Київ

💡 Очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прибула в Київ. Серед іншого вона обговорить з президентом Володимиром Зеленським підключення України до електричної мережі ЄС та запровадження безплатного роумінгу для українців. Це її третій візит до Києва з початку повномасштабної війни росії в Україні.

204 день війни

Ім'я Урсули фон дер Ляєн з'явилося в Києві на Алеї Слави. А ще політикиню пригощали кавунами й динями з деокупованих територій Херсонщини.

💡 Німеччина за останній тиждень передала Україні ще 4 зенітні самохідні артилерійські установки Gepard, довівши їхню загальну кількість до 24. До відправки до України готується ще 6 зенітних САУ Gepard. Крім того, було передано 65 рефрижераторів для медичних поставок на додачу до двох переданих раніше.

204 день війни

Також Німеччина поставить Україні ще дві РСЗВ MARS II (аналог Хаймарсів) та 200 боєприпасів до них, а також 50 бронемашин Dingo, — про це повідомила міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт. 

💡 Уряд Литви схвалив рішення про відправку Україні двох партій бронетранспортерів. Перша партія техніки надійде до України найближчим часом.

💡 Австрія збудує та обладнає в Україні три медичні заклади вартістю в 600 мільйонів євро.

💡 ЄС продовжує на шість місяців індивідуальні санкції Євросоюзу проти 1206 фізосіб та 108 юросіб, "відповідальних за підрив чи створення загрози територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України".

💡 США та ЄС посилюють тиск на Туреччину. Вони не задоволені тим, що турецькі банки приєднуються до російської платіжної системи "Мир". У США та ЄС вважають, що це створює лазівки для уникнення західних санкцій.

💡 Європарламент схвалив пакет макрофінансової допомоги Україні в розмірі 5 млрд євро.

💡 МВФ розробить нову довгострокову програму для України. Нагадаємо, днями стало відомо, що Україна отримає від МВФ додаткові 1,4 млрд доларів у межах програми екстреного фінансування. А тепер мова йде про довгострокову співпрацю, що, безперечно, сприятиме макрофінансовій стабільності нашої держави.

204 день війни

💡 Британські мотомандрівники Ніл Бейлі та Кіран Рідлі пожертвують зібрані в подорожі Україною гроші на лікування українських дітей.

В Парижі демонстрація проти псевдореферендумів

💡 А в Парижі пройшла демонстрація проти псевдореферендумів. Учасники акцій закликали міжнародну спільноту об'єднатися у своїй боротьбі за мирне майбутнє. "Потрібно зупинити російський терор в Україні, щоб потім не зупиняти його в ЄС! Референдуми та примусова паспортизація — терористичні акти!" — такими були гасла демонстрантів.

Українці, об'єднуємось! 

204 день війни

💡 Волонтер Руслан Гриців з Тернопільщини купує старі газові балони та виготовляє буржуйки для ЗСУ.

💡 Від куртки до шкарпеток. Дітям переселенців безплатно видадуть комплекти зимового одягу. Допомога розрахована на дітей віком до 14 років. Для отримання комплекту достатньо зателефонувати до кол-центру Мінреінтеграції України за номером 15-48 або на номер 80 (66) 813 62 39. Першочергово зимові набори будуть надаватися багатодітним родинам.

💡 У Горінчівській громаді, що на Хустщині, Закарпаття, під житло для ВПО переобладнали приміщення колишньої дільничної лікарні. Тут відремонтували дах, житлові площі, харчоблок, душові та вбиральні, провели опалення й воду тощо. Загалом в осередку зможуть розміститися близько 60 осіб.

204 день війни

💡 200 окопних свічок на тиждень виготовляють житомирські волонтерки для військових на фронт. Їхні свічки вже зігрівають захисників України на передовій.

евакуювали понад 170 тварин із Запоріжжя

💡 У львівську "Домівку врятованих тварин" евакуювали понад 170 тварин із Запоріжжя. Для них упродовж тижня облаштували 16 нових тимчасових вольєрів. Надалі усіх тварин оглянуть, вакцинують, а також нададуть їм необхідну допомогу.

4
126

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: