fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:20 14 Вер 2022

Хроніка подій 14 вересня — 203 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

Ключові події дня

Успіхи ЗСУ

🇺🇦 Від початку контрнаступу ЗСУ звільнили 388 населених пунктів на Харківщині. Це майже 8500 кв. км. На половині звільнених територій ще тривають стабілізаційні заходи. Фахівці виявляють залишки окупантів, диверсійних груп, затримують колаборантів і "повертають повну безпеку".

📌 За минулу добу ЗСУ вдарили по 9 пунктах управління бригадного та батальйонного рівнів, а також по місцях зосередження живої сили та техніки рашистів. Крім цього, нашою авіацією було завдано 12 ударів по ворожих позиціях.

📌 На півдні ЗСУ знищили понад 120 загарбників, значну кількість техніки, а також уразили чотири склади боєприпасів та три пункти управління. Також уражена понтонна переправа в Дар'ївці, Херсонщина.

📌 ОК "Південь" повідомляє: майже вся Херсонщина наразі перебуває під вогневим контролем ЗСУ. Це унеможливлює спроби російських військових підтягнути резерви.

📌 Станом на 14 вересня бойові втрати особового складу окупантів становили 53 650 осіб. За минулу добу знищено 350 загарбників.

📌 Сили оборони успішно відбили атаки ворога в районах 8 населених пунктів на Донеччині. За словами головнокомандувача ЗСУ Залужного, ситуація на фронті напружена, але повністю контрольована.

📌 Річка Оскол в Харківської області стала "новою лінією фронту", до того ж вона виходить до адмінкордонів Луганської області. Але, як пише Інститут вивчення війни, росіяни навряд чи зможуть втриматися на цьому рубежі, бо не отримують підкріплення.

203 день війни

📌 У бійців ЗСУ з'явився ще один рідкісний трофей — модифікація станції радіолокації СТ-68. Вона призначена для виявлення цілей на малій висоті за складних погодних умов.

203 день війни

📌 "Північний буревій — 2022": Нацгвардія, ДПСУ й інші підрозділи МВС спільно з ТРО проводять навчання на кордоні з Білоруссю. Вони тренуються облаштовувати оборонні позиції та мінувати територію, а також проводити визволення і зачистку районів від ворожих сил. Відпрацьовують виявлення, блокування та ліквідацію збройних формувань і ДРГ. 

відсотки окупованих територій станом на 14 вересня

📌 На цій карті — відсотки окупованих територій областей України станом на сьогодні. Попереду в наших воїнів ще дуже багато роботи.

📌 Втім, окупанти вже побігли з окупованого Мелітополя на Запоріжжі в бік тимчасово окупованого Криму. Як повідомив мер міста Іван Федоров, колони військової техніки вже зафіксовані на пункті пропуску у Чонгарі.

Атаки рф

203 день війни

📌 Вночі російські терористи здійснили масований обстріл Миколаєва ракетами С-300. Влучили по навчальному закладу, об'єктах інфраструктури та житлових будинках. Жодне з цих місць не має відношення до військових об'єктів, їх немає навіть поблизу. Загинули 2 людей, 3 поранені.

203 день війни

📌 Двічі за ніч зазнав атаки Нікополь на Запоріжжі. Окупанти випустили близько 75 снарядів. У місті пошкоджено до 20 будинків, кілька газопроводів та ліній електропередач. 

📌 Також росіяни обстріляли місто Оріхів на Запоріжжі з реактивних систем залпового вогню. Загинула 84-річна жінка, рятувальними знайшли загиблу під завалами її будинку.

📌 На Харківщині окупанти гатили по Ізюмському, Куп'янському та Чугуївському районах. Госпіталізовано 3 людей.

203 день війни

📌 Донеччина: окупанти обстріляли Мирноград, де пошкодили місцеву школу, У Миколаївці постраждав спорткомплекс. По Краматорську рашисти завдали ракетного удару — пошкоджено щонайменше 3 приватні будинки. Загалом за добу по області — 5 загиблих і 16 поранених. 

📌 На Луганщині не припиняються позиційні бої за населені пункти області — за ніч по позиціях Сил оборони завдали чотирьох ударів з РСЗВ. Також було 14 артобстрілів та 13 обстрілів з мінометів. Луганщина залишається без газу і частково без води й електрики.

📌 Після 17:00 масштабна повітряна тривога:

    • рф обстріляла ракетами Кривий Ріг, Дніпропетровщина. У місті вибухи. Внаслідок обстрілу в Кривому Розі почалися проблеми з водопостачанням та зв'язком.
    • Також ворог поцілив двома ракетами в передмістя Запоріжжя. Попередньо, без постраждалих.
    • Над Одесою спрацювала ППО.

203 день війни

📌 На стіні однієї з камер у відділі поліції у звільненій Балаклії на Харківщині, де окупанти тримали українців — знайшли текст молитви "Отче наш". Люди, яких там тримали, розповіли про жорстокі тортури. Більш того, росіяни спеціально вимикали систему вентиляції, щоб усі полонені чули крики людей, яких катували.

📌 Окупанти повернулися до міста Кремінна Луганської області. Зривають українські прапори. "Створюють видимість своєї масової присутності у місті", — сказав голова Луганської ОВА Гайдай в ефірі телемарафону.

📌 Контррозвідка СБУ затримала в Запоріжжі російську агентку із позивним "007". Дівчина приїхала з окупованих районів Запорізької області під легендою волонтерки. Але насправді виконувала завдання щодо виявлення дислокації українських підрозділів.

Життя в умовах війни

📌 Кабмін схвалив проєкт держбюджету України на 2023 рік — понад 1,1 трлн грн або майже 50% усіх грошей скерують на сектор безпеки та оборони. На соціальні програми виділять 35%.

📌 Міністр культури анонсував позбавлення звання "народний" тих артистів, які мовчать або підтримують російську агресію.

📌 Підготовлено законопроєкт, який запроваджує кримінальну відповідальність за отримання російського паспорта. Єдине виправдання — "лише у випадку, коли людина за допомогою цього "документу" намагається через рф та треті країни повернутися до України".

📌 Monobank видаляє російську мову зі свого додатку.

📌 На Харківщині в Балаклії та Граковому вже почали видавати пенсії одразу за пʼять місяців, що тривала окупація.

📌  А ще у звільнену Балаклію вперше за пів року прибув потяг з Харкова. Від завтра поїзди у звільнене місто знову їздитимуть регулярно. 

📌 Маріупольці звернулись до Президента України з пропозицією призначити Місто-Герой Маріуполь обласним центром замість Донецька. Саму область теж пропонують перейменувати.

Рішення для перемоги

Підтримка іноземних партнерів

💡 Найближчими днями США можуть оголосити про новий пакет військової допомоги Україні. У Білому домі не розкрили деталі, однак зазначили, що Сполучені Штати обговорюють з Україною її військові потреби "в режимі реального часу".

203 день війни

💡 Наразі за участі інструкторів з Канади, Нідерландів, Нової Зеландії, України та Сполученого Королівства у Великій Британії навчання успішно завершили майже 5 тисяч наших військовослужбовців. Найближчим часом воїни ЗСУ будуть навчатися і в Данії.

💡 Європейський Союз введе Україну у зону свого безкоштовного роумінгу.  

💡 Єврокомісія виділить Україні ще 100 мільйонів євро для відбудови 74 українських шкіл. Заклади мають відновити до початку зими. 

💡 Шольц запропонував путіну капітулювати після поразки армії рф під Харковом. Канцлер Німеччини зателефонував до кремля вперше з кінця травня та запропонував "повністю вивести війська" з України.

Інсталяція у Лондоні на підтримку українського балету

💡 У Лондоні створили інсталяцію на підтримку всесвітньо відомої постановки Об'єднаного українського балету "Жізель". Це унікальний балет, який танцюють на вершині вежі із мішків з піском. Весь прибуток від продажу квитків на балет спрямовується до DEC Ukraine Humanitarian Appeal та фонду United Ukrainian Ballet Foundation, який існує для захисту, підтримки та поширення української культури.

фермери з США підтримують Україну

💡 Фермери з українським корінням у США створили на власному кукурудзяному полі гігантський лабіринт зі слів  "Ми разом з Україною". Це не лише привертає увагу, але й допомагає збирати кошти на допомогу Україні.

Українці, об'єднуємось! 

Зеленський у звільненому Ізюмі

💡 У звільнений Ізюм — ще нещодавно найбільше окуповане місто на Харківщині, яке звільнили минулого тижня, приїхав президент Зеленський  для урочистого підняття прапора в місті.

бронеплити для жінок-військовослужбовців

💡 В Україні розробили бронеплити, які призначені для жінок-військовослужбовців. Вони важать значно менше, ніж звичайні бронеплити, але такі ж міцні.

маркетплейс Made With Bravery

💡 Україна запустила свій офіційний маркетплейс Made With Bravery. Новий майданчик має презентувати українських виробників у світі, а частина грошей від продажів піде на відбудову України.

 проєкт відновлення зруйнованого аеропорту у Миколаєві

💡 Архітектор Микола Зайцев презентував проєкт відновлення зруйнованого аеропорту у Миколаєві. Будівлю пропонують облаштувати у формі крил птаха. 28 березня російські ракети майже повністю знищили аеродром.

Ідея нової будівлі Миколаївської ОВА

А ось так архітектор бачить будівлю зруйнованої Миколаївської ОВА.

Вивезення будівельних відходів на Київщині

💡 На Київщині створили 50 локацій для вивезення будівельних відходів зі зруйнованих споруд. Перероблене сміття піде на відновлення доріг.

💡 Водночас проєкт "Україна без сміття" запустив благодійну ініціативу "Підвісь пакет" для допомоги військовим частинам та волонтерським штабам у вивезенні й сортуванні сміття.

203 день війни

💡 З Полтавщини до Харківської області прямує гуманітарна допомога. В деокуповані міста й села їдуть вантажівки з 50 тоннами найнеобхідніших продуктів, а також везуть засоби дитячої та жіночої гігієни. Українці одне одного в біді не кидають!

1
225

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: