Що відбувається

Хроніка подій 11 вересня — 200 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

Ключові події дня

Успіхи ЗСУ

🇺🇦 ЗСУ звільнили села Василенкове та Артемівку біля траси Печеніги — Великий Бурлук (Харківщина). Український прапор підняли у Великій Комишувасі на захід від Ізюму та в прикордонному селищі Козача Лопань.

🇺🇦 Завдяки 14-й окремій механізованій бригаді імені князя Романа Великого український прапор повернувся в смт Чкаловське Харківської області. 

🇺🇦 Село Мартове на півдні від Вовчанська (Харківщина) вже теж під контролем ЗСУ. Серед звільнених населених пунктів — села Байрак, Нова Гусарівка, Щурівка й Вільхуватка. Наступна зупинка — держкордон з росією. До речі, прикордонні Гоптівка і Токарівка вже теж під контролем ЗСУ. 

📌 ЗСУ в Харківській області прорвали лінії росіян на глибину до 70 кілометрів, пише американський Інститут дослідження війни (ISW). Українські війська за 5 днів звільнили понад 3000 кв.км території — це більше, ніж російські війська змогли зайняти у всіх операціях із квітня.

Знищений т-72 біля Куп'янська

🇺🇦 На Херсонщині під контроль ЗСУ перейшла Білогірка. Також, за повідомлення Генштабу "в Херсонській області окупанти відступили зі своїх позицій у деяких населених пунктах".

🇺🇦 Вранці ЗСУ зайняли населений пункт Дорожнянка в Запорізькій області. 

📌 Вчора ввечері рашисти повідомили, що ЗСУ увійшли до Кремінної на Луганщині

За інформацією голови Луганської ОВА Гайдая, росіяни почали тікати не лише з міст, окупованих після 24 лютого 2022-го, а й із міст, окупованих з 2014 року.

📌 Мінус 30 окупантів, спалена техніка (танк, БМП) та склад з БК — результат контрнаступальної спецоперації ССО АЗОВ Харків та 14-ї ОМБр.

📌 За добу авіація Сил оборони завдала 23 удари, в ході яких було знищено 4 зенітних ракетних комплекси, уражено 4 опорних пункти та 15 місць скупчення живої сили і техніки противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили 2 літаки (Су-25 та Су-34), 1 гелікоптер Ка-52, 1 БпЛА та одну керовану авіаційну ракету. 

📌 Звітує ОК "Південь". За добу знищено:

  • 80 рашистів, 
  • 8 танків, 
  • 17 одиниць авто-бронетехніки, 
  • 1 гаубицю "Мста-Б", 
  • 1 безпілотник "Орлан-10". 
  • 3 склади боєприпасів в Миколаївському, Херсонському і Бериславському районах.

Чергову поромну переправу в районі Нової Каховки також відправлено "вслід за кораблем".

📌 Сили оборони на Сході відбили атаки противника в районах 11 населених пунктів на Донеччині.

📌 Агенти ДБР і СБУ схопили "голову" окупаційної "поліції" Балаклії під час його спроби втекти в "лнр".

📌 Партизанський рух у дії. За інформацією від партизанів Руху Опору Південь УДА, у Херсоні підірвано військкомат. Будівля використовувалася для розміщення російських військових.

📌 ЗСУ вдарили в Херсоні по колишньому підприємству "Алкоресурс", в якому окупанти влаштували рембазу для своєї техніки, казарму та штаб. 

📌 Також було гучно в Новій Каховці. Був приліт по складу боєприпасів, який і досі детонує.

📌 Бійці ЗСУ затрофеїли БПЛА "Орлан" окупантів з комплектуючими та документацією. 

📌 Секретар РНБО Данилов заявив, що Україну вже не влаштує ні "здавання" росією Криму з Донбасом, ні репарації за "вторгнення".  Київ разом із західними союзниками добиватиметься "повної капітуляції та демілітаризації рф".

📌  Київ готовий до переговорів після деокупації всіх територій України — у межах 1 грудня 1991 року. "Варіантів "на 24 лютого" для України вже немає", — у свою чергу заявив міністр оборони Олексій Резніков.

Атаки рф

📌 На Дніпропетровщині ніч з обстрілами та пораненими. По Дніпру росіяни скерували ракету. Ударили прямо по житловому кварталу, де мирно спали дніпровці. 72-річний чоловік госпіталізований у важкому стані. 

📌 Нікополь обстріляли тричі за ніч. Туди  прилетіли понад 35 снарядів з російських "Градів" та важкої артилерії. Постраждали троє людей — двоє чоловіків та жінка. Ударив ворог і по Марганецькій громаді. Попередньо, без поранених та руйнувань. 

📌 Одну ракету наші захисники збили над Дніпропетровщиною.

📌 Миколаїв: внаслідок потужного обстрілу постраждали житлові будинки, 9 людей поранено, з них четверо у лікарні.

📌 По області обстрілів зазнало смт Березнегувате. Внаслідок чого 5 людей отримали поранення. Пошкоджені та зруйновані житлові будинки. Також вночі спрацювала ППО та було збито дві ворожі ракети у Вознесенському районі. Уражені ракети впали на відкритій місцевості Прибужанівської громади. 

📌 Ракетою окупанти вдарили і по Вознесенську, що на Миколаївщині. Влучили по цивільних об'єктах, є щонайменше двоє поранених.

📌 Сьогодні вночі було 9 прильотів по Покровську на Донеччині. Наразі відомо про 6 загиблих. 

📌 А це наслідки нічного удару по Краматорську. Влучення у промислове підприємство.

📌 Під артилерійський обстріл потрапив Бахмут. Пошкоджено дитсадок, ТРЦ та 8 багатоповерхівок. Також пошкоджено 2 будинки в Опитному, а в Соледарі 1 людина дістала поранення

📌 Вчора ввечері росіяни двічі обстріляли Харків, у тому числі з РСЗВ. 1 людина загинула, 2 — отримали поранення. Було щонайменше три прильоти — до житлових будинків та адміністративно-виробничого приміщення.

📌 Під час ранкової повітряної тривоги на Уманщині спрацювала ППО. Уламками збитого об'єкта пошкоджено приватне домоволодіння. На щастя, люди не постраждали.

📌 За 200 днів війни на Одещині внаслідок обстрілів окупантів постраждали 138 мешканців області, загинули 76 людей, троє з яких — діти.

📌 У Новій Каховці загарбники посилили фільтраційні заходи за участі співробітників фсб — перевіряють мобільні пристрої, шукають громадян, які допомагають ЗСУ. Схожа ситуація і в Енергодарі.

📌 Запорізьку АЕС сьогодні повністю знеструмили. Шостий енергоблок відключили від мережі. Йде підготовка до його охолодження. Через російські обстріли були пошкоджені всі лінії зв'язку ЗАЕС з українською енергосистемою, тому останні три доби енергоблок працював у режимі острова, підживлюючи лише власні потреби станції. Пізніше вдалося відновити резервну лінію електропередачі на Запорізьку АЕС.

📌 На звільнених від окупантів територіях Харківської області знайшли акти про вилучення зі шкіл української літератури. Це ще один доказ того, що росія під приводом боротьби з "нацизмом" веде політику геноциду українського народу. 

Життя в умовах війни

📌 Пресофіцер полку "Азов" переміг у престижному фотоконкурсі The Prix de la Photographie. Дмитра Козацького відзначено "золотом" у категорії "Преса. Війна". Серія його робіт з "Азовсталі" "Світло переможе" здобула друге місце у загальній категорії "Преса".

📌 В Україні не підвищуватимуть мінімальну зарплату у 2023 році. Вона залишиться на рівні грудня 2021 року — 6500 грн. 

📌 Речниця Міноборони Ганна Маляр нагадала про правила інформаційної гігієни: "Не споживайте неперевірену інформацію. Якщо наші війська фізично зайшли в населений пункт, це ще не означає автоматично, що ми його контролюємо. Попереду ще можуть бути бої та чимало спеціальних заходів зі звільнення". Офіційні канали інформації: 

Верховний Головнокомандувач (Офіс президента);

– Міністр оборони (Міноборони), 

– Головнокомандувач (ЗСУ, Генштаб).

📌 "Київстар" заявив про відновлення мобільного зв'язку у нещодавно звільненій Балаклії Харківської області.

Рішення для перемоги

Підтримка іноземних партнерів

💡 Генеральний директор турецької компанії Baykar Халук Байрактар ​​показав прототипи майбутнього заводу безпілотників на території України. Загальна площа центру Baykar в Україні буде понад 30 000 кв. метрів, а кількість українських фахівців інженерів та техніків має становити понад 300 осіб.

💡 США виділили на допомогу Україні $14,5 млрд з початку війни

💡 Остаточна концепція та деталі ленд-лізу ще невідомі — нюанси, якою буде ця програма допомоги, ще обговорюються. Також йдеться про передачу Україні натовських танків і літаків.

💡 У Тбілісі з'явився мурал, присвячений Україні. Стінопис можна побачити навпроти будівлі секції інтересів росії при Посольстві Швейцарії в Грузії.

Українці, об'єднуємось! 

💡 Цього тижня у Львові стартували курси української мови для переселенців. Для дорослих та підлітків організували як офлайн-, так і онлайн-навчання.

💡 На Рожнятівщині, Івано-Франківська область, щоб допомогти односельцям, які на війні, діти зробили блокпост у селі. Із синьо-жовтим прапором в руках дітям вдалося зібрати 2 тис.150 грн.

💡 А в Івано-Франківському драматичному театрі запрацювала нова освітня ініціатива — актори розпочали вивчення англійської мови, аби мати можливість більш вільно гастролювати з виставами світом, презентувати український театр та культурний фронт за кордоном

💡 На Полтавщині відновили дорогу до села Широка Долина в Миргородському районі, яка нещодавно постраждала після влучання російської ракети. 

💡 Жителі окупованого Мелітополя, натхненні українським контрнаступом, розповсюджують Козацький Хрест в місті та чекають на ЗСУ. Саме таким хрестом промаркована наша техніка, яка наступає зараз на окупантів.

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.