fbpx
Сьогодні
Рекомендуємо 09:15 09 Лис 2020

Які українські книжки читати: 20 новинок 2020 року

До Дня української писемності ділимося найяскравішими книжковими новинками, які точно варті вашої уваги

English version here

Фото Unsplash

День української писемності та мови – державне свято, яке вже 23 роки відзначається в Україні на початку листопада. 

Дату, 9 листопада, було обрано не випадково — за православним календарем у цей день вшановують пам'ять преподобного Нестора-літописця. Він був письменником, основоположником давньоруської історіографії, першим істориком Київської Русі, мислителем, вченим. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам'ятки історіографії та літератури українців – "Повісті минулих літ", яка була завершена близько 1113 року. Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів та оповідань.

Сучасна українська література побудована на фундаменті віко­вих традицій і водночас це самодостатній, якісно новий продукт. Поряд з уже відомими і визнаними письменниками в Україні постійно з'являється чимало яскравих молодих літераторів, які мають здатність "брати у полон" читачів не гірше за метрів.

Твори сучасних українських майстрів слова допомагають дізнатися, якою насправді була наша країна у минулі часи, побачити картину сьогодення такою, якою вона є зараз, помандрувати до омріяного майбутнього. Непроста історія України — одне з основних джерел натхнення сучасних повістярів. Але далеко не всі новітні письменники є суворими літописцями буремних років нашої держави, серед них багато романтиків і казкарів, мемуаристів і сатириків, фантастів і віртуозів детективного жанру.

Читати рідне стало не просто "модно", а і цікаво. Кожен рік книгомани з нетерпінням очікують на нові презентації українського книжкового ринку. 

Зібрали для вас 20 новинок 2020 року від українських авторів і видавництв, які варто мати на своїй книжковій полиці.

«Галицька сага. Велика війна»

  • Видавництво: Фоліо
  • Автор: Петро Лущик

«Галицька сага. Велика війна»

У галицькому селі Перетині життя протікає неквапно й навіть нецікаво. Можливо, єдиним винятком посеред сірої буденщини є протистояння між прихильниками української «Просвіти» та москвофілами, яке іноді переростає у бійку. Однак спокійне буття раптово закінчується погожого липневого дня 1914 року, коли мешканці Перетина дізнаються про початок війни. У кожного з них відтепер свій шлях і своя доля. На москвофілів чекає перший в Європі концентраційний табір Талергоф; дорослих чоловіків призивають до австрійської армії; патріотично налаштована молодь вступає до лав Українських січових стрільців. Селяни, що залишилися вдома, уповні насолодилися «принадами» російської окупації та свавіллям «своїх», авст­рійських, жандармів. Коли ж ті, кому належало загинути, загинули, а щасливці повернулися додому, стало зрозуміло, що все тільки починається…

«Хроніка одного голодування»

  • Видавництво: Видавництво Старого Лева
  • Автор: Олег Сенцов

«Хроніка одного голодування»

Лауреат премії BookForum Best Book Award 2020 "Хроніка одного голодування" — тюремний щоденник, який кремлівський в'язень Олег Сенцов почав вести у травні 2018 року, на третій день після того, як оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити українських політв'язнів. День за днем, протягом 145-ти днів, незважаючи на моральний тиск і фізичне виснаження, дрібним нерозбірливим почерком у зошиті Олег відверто, різко і гранично точно фіксував свої тюремні будні в російській в'язниці, спостереження і думки. Після звільнення автору дивом вдалося вивезти свої записи з Росії. Тепер із «Хронікою одного голодування» може познайомитися і україн­ський читач.

У комплект видавництва входять дві книги Олега Сенцова: «Хроніка одного голодування» та «4 з половиною кроки».

«4 з половиною кроки» — збірка малої прози Олега Сенцова, написана в російській тюрмі. Що відчуває людина, вперше потрапивши до в'язниці? Як за товстими стінами й тьмяними вікнами з подвійними ґратами, у тісних і брудних камерах живуть арештанти? Яких правил і законів доводиться дотримуватися, опинившись там? Автор розповідає про життя в'язнів та про обставини, що привели їх у неволю, максимально об'єктивно й відсторонено — не виправдовує, не засуджує, лише засвідчує. Разючі, часом жахливі факти поруч із вивіреними точними деталями створюють переконливе тло, на якому й розгортаються події чиїхось життів. Автор здебільшого не робить висновків — він залишає це право читачеві.

«Амадока»

  • Видавництво: Видавництво Старого Лева
  • Автор: Софія Андрухович

«Амадока»

Понівечений до невпізнаваности в одній із гарячих точок на Сході України, герой роману «Амадока» тільки дивом залишився живим. Це сумнівна втіха, оскільки важкі травми призвели до повної втрати пам'яті: чоловік не пам'ятає ні свого імени, ні звідки походить, не пригадує жодної близької людини, жодного фрагмента свого попереднього життя. Таким його і віднаходить жінка, любов і терпіння якої здатні творити дива: сягати найглибших пластів забуття і спогадів, поєднувати розрізнені клапті понівеченої свідомости, зшивати докупи спільну історію.

Амадока — найбільше в Європі озеро, розташоване на території сучасної України, вперше згадане Геродотом і впродовж кількох століть відтворюване на мапах середньовічними картографами, аж до свого раптового і цілковитого зникнення. Яким чином безслідно випаровуються великі озера, як зникають цілі світи, цілі культури — і що залишається натомість? Чи може існувати зв'язок між єврейською Катастрофою Східної Европи і знищенням української інтеліґенції в часи сталінських репресій? Чи може забуття однієї людини сягати на кілька поколінь під землю? Чи пов'язують нас знаки і шрами понівеченої пам'яті? Чи здатні любов і терпіння дати змогу торкнутися свідомости іншої людини?

«Магнетизм»

  • Видавництво: Видавництво Старого Лева
  • Автор: Петро Яценко

«Магнетизм»

Новий роман Петра Яценка — магічна історія про те, як у диво­вижний спосіб пов'язані люди й міста: вони притягуються і відштовхуються, можуть із легкістю знищити одні одних, а можуть дати одні одним життя… Головна героїня Марія на прізвисько Гайка тікає з окупованого Донецька останнім потягом до Києва й опиняється сама в чужому великому місті. Ще в дитинстві вона відкрила в собі дивний хист бачити історії людей, записані на металі, а тепер чує мову будинків і знає їхні імена. День за днем перед нею постають нові химерні виклики, але найголовніший із них — чи зможе вона своєю жертвою врятувати рідне місто, серце якого перестало битися?

«Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР»

  • Видавництво: Vivat
  • Автор: Вахтанг Кіпіані

«Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР»

Не можемо обійти увагою твір Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», який хоч і вийшов друком в травні 2019 року у видавництві Vivat, але саме цогоріч набув приголомшливої популярності і термінових додаткових тиражів. 

Ця книга — правда про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса. У книжці зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Ознайомившись із наведеними матеріалами, читачі дізнаються про невідомі факти щодо життя, ув'язнення та загибелі Стуса, які досі охороняли під грифом «Секретно».

Книга отримала ряд премій: Book Forum Lviv — персональна відзнака директорки ГО «Форуму видавців», Черкаського книжкового фестивалю в номінації «Науково-популярна книга для дорослих», а члени Українського ПЕН-клубу включили «Справу Василя Стуса» до переліку найкращих книжок 2019-го, які з'явилися друком у вітчизняних видавництвах.

"Справа Василя Стуса" на 90% складається з архівних документів. Думки автора побудовані на фактах, які містяться, в тому числі, в фактологічній частині книги. В результаті тривалого судового процесу за позовом Віктора Медведчука, в жовтні 2020 року Дарницький районний суд у Києві заборонив розповсюдження тиражів книги без дозволу позивника.

«Я, Ніна»

  • Видавництво: #книголав
  • Автори: Яніна Соколова, Ольга Купріян

«Я, Ніна»

Ще одна соціально значуща книга, лауреат премії BookForum Best Book Award 2020. «Я, Ніна» – історія про життя журналістки Ніни, написана у сповідальній формі та, фактично, є щоденником пережитого нею від початку хвороби і до кінця лікування. Ольга Купріян та Яніна Соколова написали повість, в основі якої лежать власні пережиті події, які у тексті тісно переплітаються з художніми вимислами. Це оповідь зі щасливим фіналом, сповнена чесних емоцій та фізичних переживань. Героїня ділиться тим, як поступово змінювався її фізичний і зовнішній стан та про ті потрясіння, які спіткали її на шляху в складний період. «Я, Ніна» – це книжка про любов, віру та силу, яка рухає скелі і доводить, що життя варте того, щоб за нього боротися. «Це буде найчуттєвіша історія, яку ви коли-небудь читали. Не шукайте співпадінь із моїм життям. Їх там обмаль, проте я впевнена, що після цієї книжки ви станете іншими, бо «Я, Ніна» зробить ваше життя таким, за яке варто боротися», – ділиться співавторка Яніна Соколова. 

Книга стала початком для проекту «Я, Ніна», який не фінансується ніякими іншими джерелами окрім добровільних пожертв, зібраних на цьому сайті. На даний момент зібраний бюджет вже витрачено на препродакшн період, а також на зйомки ключових сцен повнометражного художнього фільму «Я, Ніна» в Одесі. Збір коштів триває, долучайтеся!

«Загублений острів. Книга репортажів з окупованого Криму»

  • Видавництво: Видавництво Старого Лева
  • Автор: Наталя Гуменюк

«Загублений острів. Книга репортажів з окупованого Криму»

Це збірка репортажів з окупованого Криму, куди відома журналістка Наталя Гуменюк їздила упродовж 2014–2019 рр. У книжці — справжні історії і трагедії людей, життя яких кардинально змінилося після 2014 року, бо відтоді хтось із кримчан живе в окупації, а хтось — просто в іншій країні. То яка ж їхня неприхована правда? Підприємці та пенсіонери, кримські татари, студенти й громадські активісти, правозахисники та військові, люди з різними політичними та ідеологічними поглядами відверто розповідають свої історії: одні діляться тихим, глухим болем, інші — просто втомилися мовчати й боятися.

Ця книжка є справжнім голосом анексованого Криму, його багатоголоссям, у якому окремі розповіді творять єдину спільну історію, яка ще не завершилася.

«Моцарт»

  • Видавництво: Видавництво Старого Лева
  • Автор: Дорж Бату (Андрій Васильєв)

«Моцарт»

Уявіть собі — Моцарт у сучасному Нью-Йорку! Так-так, той самий, Вольфганг Амадей. У сучасному місті його вражає і дивує все: метро та галас, одяг, особливо жіночий, спосіб життя, звички й манери людей. Навіть вбиральні тут такі пахучі і красиві, наче у цісарському палаці. А ще, виявляється, сучасний рояль суттєво відрізняється від звичного Моцартові клавікорда… Та доведеться пристосовуватися, адже видатному композиторові хоч і випав шанс на нове життя, але дещо залишається незмінним — музика і Моцарт нероздільні. У цій книжці переплітаються вигадка й реальні та дуже цікаві факти про життя і творчість Моцарта, детективний сюжет за участі нової подруги композитора офіціантки Стейсі та роздуми про сенс життя. А завдяки дотепним ілюстраціям від Юлії Самелюк і QR-кодам із відеороликами, що розкривають секрети створення книжки, читачі поринуть в особливу атмосферу цієї історії.

«Таке різне Різдво»

  • Видавництво: Видавництво Старого Лева
  • Автор: колектив авторів

«Таке різне Різдво»

«Таке різне Різдво» — нова збірка короткої прози сучасних українських письменників продовжує традицію різдвяних антологій «Видавництва Старого Лева».

Ми завжди так чекаємо Різдва! Щоразу плекаємо нову надію на диво. І, знаєте, дива таки трапляються: яскраві й буденні, великі і непомітні. Примирення братів, зустріч земляків, можливість, зависнувши в аеропорту між рейсами, прос­то добре виспатися у затишній «штуці» — готельній капсулі чи посмакувати «різдвяним поліном», французьким святковим десертом, десь у порожньому готелі в Нормандії. Різні дива, різне Різдво. Когось застає вдома, когось — у дорозі, а когось — у лікарні… Тихе Різдво й наповнене дитячим сміхом, самотнє і у колі сім'ї, урочисте і скромне, замріяне і ностальгійне, традиційне і не схоже ні на що. У кожного своя різдвяна історія, своє особливе Різдво. До книги увійшли історії від таких авторів: Катерина Бабкіна, Дорж Бату, Христя Венгринюк, Надійка Гербіш, Богдан Коломійчук, Богдана Матіяш, Дзвінка Матіяш, Василь Махно, Катерина Міхаліцина, Костянтин Москалець, Ірина Савка, Ірина Славінська, Людмила Таран, Петро Яценко.

«Все почалося з того…»

 

  • Видавництво: Арт Економі
  • Автор: Єва Басіста

«Все почалося з того…»

Успішний київський менеджер Антон Зубрик оселяється в невеличкому містечку Ясіня. Які манівці долі завели хлопця в цей край і чому він знаходиться на межі фізичного та психічного руйнування? Молода авторка розкриває історію головного героя через його спогади, аналізуючи: нещасливе кохання чи власна брехня призвели до морального занепаду. Мальовниче містечко мало б вилікувати душевні рани самими лише краєвидами, але чи все спокійно в загубленому серед гір поселенні, чи воно приховує купу скелетів у шафах мешканців, нагадуючи Твін Пікс. Замість одужання герой усе більше поринає в примарний світ, перетинаючи грані… Проте читач дізнається про все з повісті, яка, своєю чергою, стала спойлером для наступної книжки авторки «Дві грані».

«Експрес до Ґаліції»

  • Видавництво: Видавництво Старого Лева
  • Автор: Богдан Коломійчук

«Експрес до Ґаліції»

«Експрес до Ґаліції» — новий детективний роман Богдана Коломійчука, у якому на читача чекають заплутані справи та небезпечні розслідування. Весна 1906 року. Під час відпустки у Швейцарії комісар львівської поліції Адам Вістович несподівано втягується у небезпечну шпигунську гру, в якій на карту поставлено не лише людські життя, але й долі імперій. Розшифрувавши секретний документ, Вістович дізнається занадто багато, як на звичайного детектива з далекого австрійського Львова. У цей же час з клініки в курортному Бадені зникає дивний російський пацієнт, якого розшукують розвідки одразу кількох країн, а у Венеції стається вбивство непримітного перекладача з німецької. Вістовичу доведеться з'ясувати, як пов'язані ці події і чому сліди, здавалося б, непов'язаних справ ведуть до Львова.

«Казки з Півдня»

  • Видавництво: Темпора
  • Автор: Марина Смагіна

«Казки з Півдня»

Південь завжди дихає теплом. Навіть саме це слово, здається, в змозі трохи підвищити температуру вашого тіла (якщо, звісно, ви живете у Північні півкулі). На Півдні зароджувались і занепадали культури й цілі цивілізації, зрештою опинившись заметеними пісками часу. Південь — це місце великих і маленьких історій, що сплітаються, наче повівання вітру над тамтешніми морями. Він для кожного свій. Мінливий і манливий. І Південь України — не виняток. І його маленькі історії, як історії будь-якого поважного Півдня, мабуть, найкраще звучатимуть у формі казок. Казок, героями яких стають білки й коти, маршрутки й потяги, русалки й домовики, і навіть звичайні, здавалося б, травневі зливи. Казок, які колись оточували чи не кожну людину на цьому світі. Казок, які робили і роблять наше життя бодай на крихту чарівнішими.

«Я бачу, вас цікавить пітьма»

  • Видавництво: Видавництво Старого Лева
  • Автор: Ілларіон Павлюк

«Я бачу, вас цікавить пітьма»

Київського кримінального психолога Андрія Гайстера відправляють консультантом у богом забуте селище Буськів Сад. Зимової ночі там зникла маленька дівчинка. А ще там водиться Звір — серійний маніяк, убивств якого тамтешні мешканці воліють не помічати… У цьому проклятому селищі, де все по колу і всі живуть життям, яке ненавидять, розслідування постійно заходить у глухий кут. Андрій вірить, що загублена дівчинка, попри все, жива і він її знайде. Але нікому, крім нього, це не потрібно.

 «Я бачу, вас цікавить пітьма» — історія про непробивну людську байдужість і пітьму всередині нас. Про чесність із собою й ціну, яку ми готові заплатити за забуття. Про гріхи, що матеріалізуються, і спокуту, дорожчу за спокій.

«Marginalis»

  • Видавництво: Темпора
  • Автор: Кірил Стаселько

книга «Marginalis»

«Marginalis» — насичений і захопливий роман, дія якого охоплює понад чотириста років, півтори сотні персонажів і десятки країн. Це пазл із сюжетних ліній, психологічних та філософських мотивів, що складаються в одне ціле. Дія роману розгортається навколо укладачів загадкової давньої книги. У пошуках себе і свого «я» герої приходять до розуміння, що часом не менше значення має те, що лишається на полях — поза центром, поза межами. Поза межами історії, життя, уваги…

«Десять дзвіночків»

  • Видавництво: Час Змін Інформ
  • Автор: Євген Хміль

 «Десять дзвіночків»

Наприкінці 90-х років ХХ століття космополітичний Лондон стривожений. Скотленд-Ярд намагається розплутати клубок загадкових убивств і виходить на «український слід». Чи існує вірне кохання і чи отримає покарання вбивця читайте в гостросюжетному, динамічному романі Євгена Хміля. Для читацької аудиторії віком старше 16-ти років.

«Зелена, 19»

  • Видавництво: #книголав
  • Автор: Марк Лівін

«Зелена, 19»

Цього листопада видавництво #книголав видасть книжку «Зелена, 19» з вибраними творами українського письменника, журналіста та видавця Марка Лівіна. До видання увійдуть найвідоміші повісті письменника — «Бабине літо» та «Рікі та дороги», а також оповідання «Уяви, що тут бузок» та «Стриж чорний». Твори автора стали бестселерами та неодноразово опинялися у довгих та коротких списках літературних премій. За повістю «Бабине літо» створили також сценарій, що став одним із переможців конкурсу «Коронація слова», а «Рікі та дороги» представлена у престижному міжнародному каталозі IBBY. «Усі чотири тексти цієї збірки об'єднані тим же сумом – поверненням дорослого у дім, в якому він зростав. Тепер, здається, там усе не так, як колись, і ледь не єдине, що залишається — це перезбирувати себе самого у ретроспективі. Згадувати якісь події, розглядати та обмацувати давні речі, відтворювати за допомогою запахів та смаків сюжети дитинства. І, виявляється, цей процес стає цілющим для душі, розумієш, що щем запросто може стати любов'ю — до себе та своєї історії. Усі події цієї збірки, чи то грядки з «Бабиного літа», чи ґанок зі «Стрижа чорного», у різний спосіб та в різний час відбулися за однією адресою – вул. Зелена, 19. Це місце, в якому я народився як автор. І мені б хотілося зафіксувати його у власній історії», — розповідає про появу нового видання Марк Лівін.

«Ключі Марії»

  • Видавництво: Фоліо
  • Автори: Андрій Курков, Юрій Винничук

«Ключі Марії»

Події у новому романі Андрія Куркова та Юрія Винничука розгортаються одразу в трьох сюжетних зрізах: Хрестовий похід 1111 року, описаний у Хроніці лицаря Ольгерда з Галича, початок Другої світової у Львові та Кракові, а також сучасний період. Хто така Діва, і чому на неї полюють декілька століть поспіль, ким насправді є чорний археолог Олег, і головне – куди ведуть двері, які можна відчинити ключами Марії? Про це дізнаєтеся зі сторінок одного з найбільш очікуваних романів сучасної української літератури останніх років.

«12 сезонів жінки»

  • Видавництво: Видавництво 21
  • Автор: Ксенія Фукс

«12 сезонів жінки»

«12 сезонів жінки» можна назвати романом, якщо вважати, що головна героїня – це сучасна жінка. 12 новел, об'єднаних між собою головними персонажами, але не пов'язаних хронологічно, присвячені соціальним та психологічним проблемам, з якими стикається сучасна жінка. Кар'єра або дитина? Як протистояти насиллю? Як визначити власну сексуальну ідентичність? Чи дійсно кохання та війна крокують поряд одне з одним? Ці та інші запитання ставлять собі 12 героїнь книжки.

«Земля з-під рукава»

  • Видавництво: Арт Економі
  • Автор: Анатолій Танцюра

«Земля з-під рукава»

«Земля з-під рукава» — збірка з шістнадцяти оповідань, які занурюють читача у світ пригод, випробувань і хвилювань. Герої цієї книжки — мрійники, що пізнаю́ть себе в новому для них досвіді виживання, кохання й авантюр. Вони виходять із зони комфорту, щоб пережити виклик і радість межі, яка веде за собою, як обіцянка нового життя. Це перша паперова книжка українського письменника, який досі публікував свої твори онлайн. Розрахована на широке коло читачів.

«Серпентарій для людей»

  • Видавництво: Арт Економі
  • Автор: Наталія Розумна

«Серпентарій для людей»

Наскільки чудово було б мати чарівний клубочок, духовного наставника або оповиту містикою мудру книгу, котрі дадуть відповіді на будь-яке запитання. Інша річ, що життя не однозначне, а отже й універсального дороговказу не існує. Чи можна точно сказати, яких місць уникати, з якими людьми не знатися, як поводитися в тій чи тій ситуації? Адже й сприйняття життя людей різне: для когось шматок металу – то майбутній ювелірний виріб надзвичайної краси, отрута – сировина для ліків, книга – не зшиток паперу, а ґрунт для роздумів чи суперечок. Ось і ця книжка, котру читач тримає в руках, – не готове рішення, а ключ до розв'язання проблем і пошук відповідей на запитання. Бо насправді всяка проблема – це лише питання, а на питання завжди можна хоча б спробувати знайти відповідь.

42822

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: