Що відбувається

Хроніка подій 6 вересня — 195 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

Ключові події дня

📌 Повідомляє Генштаб ЗСУ:

  • Ворог спробував наступати на Соледар та Зайцеве, Донеччина, але відступив із втратами.
  • Уражено декілька взводних опорних пунктів, близько 5 позицій зенітних ракетних комплексів та артилерійську батарею противника.

📌 Українські воїни точково б'ють по скупченнях живої сили та техніки, командних центрах та вузлах матеріально-технічного забезпечення рф на півдні. Це руйнує потенціал рф на півдні та послаблює логістичні можливості противника, — пише Інститут вивчення війни (ISW).

📌 Вночі точкових ударів на Херсонщині зазнали позиції рашистів в Чорнобаївці, Голій Пристані та Новій Каховці. Вдень було чутно вибухи в Чаплинці та Томиній Балці. У Тягинці влучення по складу БК. Детонація боєкомплекту тривала понад 2 годин.

📌 Над Миколаївщиною силами та засобами протиповітряної оборони ОК "Південь" було збито дві керовані авіаційні ракети.

📌 За даними Генштабу українські військові знищили понад 50 тисяч путінських воїнів. А в росії все одно розповідатимуть, що "потєрь нєт".

📌 росія втратила в Україні 25 тисяч солдатів і не досягла жодної стратегічної мети, — така оцінка втрат рф від міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса. Він уточнив, що із вбитими, пораненими, взятими в полон та дезертирами ця цифра сягає понад 80 тисяч.

📌 Вночі й зранку росіяни знову обстріляли Харків. В Індустріальному районі ракета влучила прямо у приватне житло, загинула жінка. Ранкова ракета зруйнувала багатоквартирний будинок в центрі міста, з-під завалів будинку визволили 3 людей. Ще одна ракета влучила в адмінбудівлю у Київському районі Харкова.

📌 Окупанти також обстріляли Золочів, Харківщина, — загинули 2 людини. 

📌 На Дніпропетровщині Нікопольський район російські окупанти зранку тричі накрили "Градами". Поранено чоловіка і жінку. У Нікополі пошкоджено 20 багатоповерхових та 11 приватних будинків. Один будинок зруйнований. Також знову ракетами обстріляно Кривий Ріг — на нафтобазі вирує пожежа.

📌 Луганщина продовжує тримати оборону. Ворожі атаки відбито, є певні позитивні результати: наші захисники трохи просунулися і закріпилися.

📌 На Донеччині росіяни вночі завдали ракетного удару по гімназії в Кураховому. Постраждалих немає. Це вже 274-а школа в області, обстріляна росіянами з початку повномасштабного вторгнення, і 29-а, знищена вщент.

📌 Унаслідок російських обстрілів поранення отримали четверо мирних жителів у Хромовому, Георгіївці, Бахмуті та Костянтинівці.

📌 Сили ППО знищили 5 з 6 крилатих ракет Х-101, випущених із літаків Ту-95МС з району Каспійського моря, та російський ударний вертоліт Ка-52 "Алігатор", — відрапортувало вранці Командування Повітряних Сил ЗСУ.

📌 ЗРК "Бук" ЗСУ знищив російський військовий літак без жодного пострілу. Виявивши ціль, у Буку включили радар, а в кабіні російського літака зазвучали повідомлення, що літак став метою, пілот окупантів з переляку одразу катапультувався.  Його літак розбився. Про цей випадок розповів командир ракетної батареї "Бук М1", Герой України Ярослав Мельник.

📌 З'явилися фото деокупованого Високопілля на Херсонщині. На кадрах видно, на що перетворили  селище рашисти протягом 5,5 місяців окупації.

📌 Україна оцінює збитки від війни наразі у $326 млрд, — заявив прем'єр-міністр Шмигаль. Понад $105 млрд із цієї суми — витрати на відновлення зруйнованої інфраструктури.

📌 Україна повернула тіла ще 25 своїх військових під час чергової передачі тіл, — повідомили в Мінреінтеграції.

📌 Енергодар повністю знеструмлений через пошкодження ЛЕП у районі Запорізької АЕС. Як повідомив мер Енергодара Дмитро Орлов, о 12:20 мешканці чули сильний вибух, після чого у місті зникли світло та вода.

📌 Сумщина: вночі військові рф з артилерії обстріляли село Волфине Білопільської громади. Снаряди влучили в центр села, зруйновано приватний будинок та вибиті вікна. Близько 10:00 дісталося селу Манухівка (Новослобідська громада). Пошкоджено високовольтну підстанцію, електропостачання в населеному пункті відсутнє.

📌 На Мар'їнському напрямку (Донеччина) окупанти продовжують масово тікати від ЗСУ, кидаючи зброю, екіпірування та документи. На фото — табір військової частини 35390 з місцем постійної дислокації на Сахаліні. Крім покинутих гранатометів та автоматів також було знайдено документи зі списками особового складу.

📌 А це — Херсонщина. Так зараз виглядає Дар'ївський міст, знищені понтонна переправа та склад. Кутові відбивачі, розташовані між мостом та переправою знову виявилися марними.

📌 Тим часом в окупованому Бердянську підірвали автомобіль колаборанта, якого окупанти призначили комендантом міста. Гауляйтер Артем Бардін у лікарні в надважкому стані. 

📌 А в Кам'янці-Дніпровській Запорізькій області скоєно замах на місцеву колаборантку Ірину Зикову — їй у двір кинули гранати.

📌 Війна впливає на довкілля: на Одещині через бойові дії, що не дозволяють відновити водообмін із Чорним морем, висохли найкрасивіші заповідні озера академіка Зайцева.

📌 МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на Запорізьку АЕС: вирішили, що потрібно створення захисної зони навколо ЗАЕС, а обстріли "необхідно припинити". Ситуацію в Україні назвали "безпрецедентною".

Рішення для перемоги

💡 Єврокомісія цього тижня запропонує Україні ще 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги, — заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Вона наголосила, що ситуація в Україні досі вимагає неослабної підтримки з боку Євросоюзу.

💡 Також ЄС виділяє Україні €6 мільярдів на фінансування цифрових проєктів, кошти перераховуватимуть протягом 7 років.

💡 На Херсонщині більшість рятувальників відмовляються працювати з окупантами.

💡 В Одеській області вже відновили 176 об'єктів з 666, які постраждали через ракетні удари рф. У них встановили вікна, відремонтували покрівлю та відновили інженерні мережі. На жаль, 34 будівлі зруйновано вщент — їх уже не відновлять.

💡 У Чернівцях Соборна площа перетворилася на воєнний музей. Тут виставили трофеї наших славних ЗСУ. Доля бути спаленим чекає на кожний танк загарбників!

💡 Допоможуть в цьому Байрактари. У жовтні Україна отримає від імені громадян Польщі БПЛА "Bayraktar TB2", а три "Народних Байрактари", на які збирали кошти українці, вже в Україні.

💡 Єврокомісія запропонувала два варіанти обмеження цін на газ із росії:

  • Перший варіант передбачає введення стелі цін на російський газ, який діятиме на всій території ЄС, або створення єдиної компанії, яка займеться закупівлею газу у рф;
  • Другий — поділ країн-членів ЄС на "червону" та "зелену" зони, виходячи з того, наскільки їм загрожують перебої з постачанням газу.

💡 Що стосується віз для росіян, Єврокомісія затвердила пропозицію щодо повного зупинення угоди про спрощення візового режиму з росією з 12 вересня. 

💡 В Естонії суд оштрафував на 981 євро жінку, яка перевела 40 євро на підтримку російських окупантів

💡 Вихователів дитсадків та тренерів можуть звільнити від мобілізації. Дітям потрібні педагоги. Відповідний законопроєкт представили депутати. Єдина умова — навантаження за основним місцем роботи має становити не менше 0,75 ставки.

💡 Літера "Ї" стала символом спротиву Маріуполя. Тепер вона з'являється у різних куточках міста. Зокрема, в самому центрі біля пам'ятника Тарасу Шевченку. Маріупольців закликають малювати в парках, скверах, на площах, стовпах, огорожах. Щоб показати, Маріуполь — це Україна!

💡 У Вінниці вже створили понад 630 робочих місць на релокованих підприємствах. Наразі 121-е підприємство евакуювалось у Вінницьку громаду.

💡 А в Кам'янському, Дніпропетровщина, відкрили "Вільно-хаб". Це програма неформальної освіти для дітей та молоді, які евакуювалися з "гарячих" точок. Щомісяця для учасників від 6 до 35 років планують проводити півтора десятка заходів. 

💡 "Нова пошта" та банк ПУМБ об'єднали зусилля для допомоги бійцям у рамках проєкту "Ми однієї крові". Виручені завдяки проєкту кошти йдуть на доставку донорської крові в гарячі точки та закупівлю кровоспинних засобів тактичної медицини для військових та цивільних, які постраждали внаслідок російської агресії.

💡 Компанія SOCAR Energy Ukraine почала збирати гроші на медичні набори для школярів. Щоб долучитись — просто купіть особливий стаканчик з напоєм.

💡 Проєкт ЛУН Місто запустив благодійну ініціативу "Будинки війни", де можна допомогти мешканцям Ірпеня, Бучі та Гостомеля зібрати кошти на відбудову пошкоджених будинків.

💡 ​​10-річна дівчинка з Заставної, яка продавала на площі пиріжки та прикраси, передала Притулі понад 22 тисячі гривень. До цієї суми додадуть гроші та куплять дрон військовим.

💡 Лауреатом престижної німецької премії за захист свободи слова став весь український народ. Рада премії "M100 Media Award" відзначила, що народ України отримав нагороду за мужність та стійкість у боротьбі проти російського вторгнення. Жоден народ світу в останні кілька місяців не демонстрував такої пристрасної цінності свободи.

💡 На фото — тимчасово окупований Сімферополь. Партизани на тимчасово окупованих територіях не дають спокійно спати ворогу. Українці чекають на ЗСУ.

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.