fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:10 02 Вер 2022

Хроніка подій: 191 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 2 вересня і вже 191 день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

У нашому народі — величезна сила. Вона завжди була й буде. Стільки, скільки ми віритимемо в себе. Стільки, скільки ми зберігатимемо нашу єдність. І стільки, скільки ми боротимемося за Україну та працюватимемо заради нашої спільної української перемоги.

Головне з ранкового зведення Генштабу ЗСУ:

  • Відбито атаки рф на Бахмутське, Бахмут, Веселу Долину та Майорськ.
  • Атаки та штурми в районі Авдіївки, Досвідченого, Первомайського, Невельського та Красногорівки також відбиті.
  • Під Херсоном сили рф вели наступ на Потьомкіне, але були зупинені.
  • Повідомляється про успішні ракетні удари ЗСУ по об'єктах у Новоосинівці Харківської області та в Таврійську під Херсоном.

ЗСУ знищили ворожу переправу в районі Нової Каховки, — повідомив спікер Одеської ОВА. Координатами ЗСУ забезпечили бійці Руху Опору Південь Української Добровольчої Армії.

Наші ракетно-артилерійські підрозділи вдарили по дев'ятьох пунктах управління, ще одній поромній переправі, двох пунктах управління безпілотниками, а також по засобах ППО та по скупченню ворога.

Загалом за останню добу українські воїни знищили на півдні:

  • 102 окупантів; 
  • шість танків;
  • гаубицю "Мста-Б";
  • реактивну систему залпового вогню "Град";
  • мобільний міномет калібру 120 мм;
  • вісім одиниць автомобільної й броньованої техніки;
  • п'ять складів із боєприпасами на Херсонщині.

У російських загарбників все йде так "добре", що вони вирішили перенести захват Донеччини на 15 вересня. Окупанти так і не вийшли на адмінкордон Донецької області до 1 вересня, як обіцяли. Тепер вони мріють зробити за два тижні те, що не змогли за пів року. "Противник продовжує утримувати окуповані райони Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, а також намагається створити умови для відновлення наступу. Так, російські окупаційні війська вкотре коригують свої плани та дії відповідно до наказу путіна щодо виходу на адміністративні кордони Донецької області до 15 вересня", — заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

Найкраща допомога, яку можуть надати Україні міжнародні партнери, — зброя. На цьому наголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. "Ми дуже цінуємо все, що надається Україні. Макрофінансова, гуманітарна, допомога в розмінуванні, у відбудові — це дуже важливо. Але якщо на фронті не буде успіху, то все інше не має сенсу", — сказав він. Найбільші пріоритети — артилерія будь-якого типу й боєкомплект для неї, системи ППО і РСЗВ. 

До викладачів із окупованих росією територій, які погодилися працювати у школах та ВНЗ за російською програмою, Україна запровадить спеціальні економічні санкції на 5 років, — повідомляє Мінреінтеграції. Під санкції підпадають також освітні установи, які поширюють так звані "освітні стандарти" російської влади. Усього під санкціями 81 фізичні та 53 юрособи.

З початку війни внаслідок ворожих обстрілів в Україні загинуло понад 7 тисяч мирних жителів, 5,5 тисяч — отримали поранення. Такі цифри навів перший замміністра внутрішніх справ Євген Єнін в ефірі телемарафону. З 24 лютого поліція зафіксувала 22 тисячі ворожих обстрілів, якими вражено понад 24 тисячі цивільних об'єктів, уточнив Єнін.

 Гуманітарні місії  

Місяць тому, 1 серпня, стартувала обов'язкова евакуація з Донецької області. Віцепрем'єрка Ірина Верещук повідомила, що всього за місяць із Донецької області вдалося евакуювати 15711 осіб, з них — 3118 дітей. Переселенців із Донецької області розселяють різними регіонами України. В основному у Кіровоградській, Дніпропетровській, Львівській областях, — зазначає Верещук. Загалом вона позитивно оцінює досвід обов'язкової евакуації.

У Донецькій області провели черговий обмін військовополоненими: Україна повернула 14 військових, які потрапили в полон навесні. Серед них — офіцер і військовий медик.

Ядерні об'єкти 

Ворожі гелікоптери обстрілювали Енергодар кожні 10-15 хвилин до приїзду місії МАГАТЕ. Вчора, 1 вересня, обстріли велися в районі набережної, більшість снарядів потрапила у воду. Але були пошкоджені цивільна інфраструктура, соціальні та житлові будівлі, є загиблі й постраждала одна дитина. Щойно в місто заїхала місія МАГАТЕ, обстріли припинилися. Щойно місія виїхала з міста — поновилися, — повідомила Яна Дабіжа, керуюча справами виконавчого комітету Енергодарської міської ради.

"Енергоатом" звинуватив рф у спробах приховати військову присутність на ЗАЕС під час візиту місії МАГАТЕ на станцію. Зокрема, росіяни не пустили місію МАГАТЕ до кризового центру ЗАЕС, де зараз дислокуються російські військовослужбовці, яких не мали бачити представники місії, — повідомляють в "Енергоатомі". Також повідомляється, що військові вантажівки, розміщені в машзалах енергоблоків з порушенням усіх вимог пожежної безпеки, були представлені експертам МАГАТЕ як техніка військ хімічного захисту.

Литва запропонувала розмістити на ЗАЕС поліцейські сили ООН. Про це повідомили в МЗС Литви. У відомстві додали, що генеральний комісар висловив готовність забезпечити безпеку на ЗАЕС та направити туди своїх людей.

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гросі повідомив, що фізична цілісність окупованої Запорізької АЕС була порушена кілька разів. Гроссі додав, що під час його перебування на АЕС звуки бойових дій лунали "незручно близько".

П'ятий блок Запорізької АЕС, який раніше було виведено з експлуатації через обстріл, знову підключено, — повідомив по обіді "Енергоатом".


Україна ввела персональні санкції проти чоловіка, який супроводжував членів місії МАГАТЕ (і брехав їм) під час їхнього відвідування Запорізької АЕС, — повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Ним виявився радник гендиректора "росатому" Ренат Карчаа. 

МАГАТЕ вирішили організувати постійну присутність представників місії на Запорізькій АЕС. Цього разу їх буде двоє, — повідомив гендиректор агенції Гроссі. Також він додав, що ЗАЕС контролюється російськими окупаційними військами, водночас станція продовжує працювати.

Перемовини України з росією

Президент Зеленський скасував низку своїх указів про створення делегації України в Тристоронній контактній групі. Це сигнал від Банкової, що переговорний процес із росією закривається.

ТКГ займалася врегулюванням конфлікту на Донбасі. До неї входили представники України, росії та ОБСЄ. Раніше делегацію очолював покійний Леонід Кравчук. Останнє засідання Тристоронньої контактної групи мало відбутися 19 лютого за п'ять днів до початку повномасштабного вторгнення. Але було зірвано представниками росії.

Президент Франції Еммануель Макрон виступив за продовження діалогу з росією. Він заявив, що Франція має "виходити з того, що завжди можемо продовжувати розмовляти з усіма", "особливо з тими, з ким ми не згодні". "Хто хоче, щоб Туреччина була єдиною державою у світі, яка продовжує вести переговори з росією?", — запитав Макрон.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

У Запоріжжя приїхав Пол Массаро, старший політичний радник Гельсінської комісії США, також відомої як Комісія з безпеки та співробітництва в Європі. Сфера діяльності Массаро включає боротьбу з корупцією, права людини, санкції, незаконне фінансування та енергетичну безпеку. Крім того, Пол Массаро добре відомий своєю підтримкою України за часів повномасштабної війни з рф.

Фінляндія продовжує підтримувати Україну. "1 вересня 2022 року Президент Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо за пропозицією Уряду ухвалив рішення, що Фінляндія надасть Україні більше оборонної допомоги. Це вже восьмий пакет військової допомоги з Фінляндії Україні", — офіційно оголосило Міністерство оборони Фінляндії. 

 

6 автономних мінно-пошукових апаратів передає нам Британія для розмінування моря. Найближчими місяцями десятки військовослужбовців  України навчаться користуватися безпілотниками, перший курс уже розпочато, — зазначили у ВМС України.

ЄС готується виділити Україні новий пакет фінансування в розмірі 5 мільярдів євро, — пише Bloomberg із посиланням на європейських дипломатів. За їхніми словами, Європейська комісія вже наступного тижня запропонує кредитний пакет, щоб допомогти Україні покрити нагальні витрати. Ці кошти є частиною більшого пакету в 9 мільярдів євро, обіцяного Євросоюзом ще в травні.

За океаном теж тримають "руку на пульсі". Білий дім запросить у Конгресу 11,7 мільярда доларів допомоги для України. У цю суму увійдуть постачання зброї та фінансова підтримка Києва, — повідомляє Reuters. За термінами — йдеться про перший квартал 2023 року.

Для біженців і внутрішніх переселенців

До шотландського портового міста Глазго прибув круїзний лайнер MS Ambition, який разом із MS Victoria використовуватиметься для тимчасового розселення українських біженців. Про це повідомляє BBC. Лайнер MS Ambition здатний прийняти 1750 осіб у 714 каютах. Він перебуватиме на якорі шість місяців; поселенці зможуть залишити його в будь-який час.

(На початку повномасштабної війни Шотландія зобов'язалася прийняти 3 тисячі біженців з України, але зараз це число перевищило 15 тисяч. У зв'язку з цим наприкінці липня Шотландія почала розміщувати українських біженців на круїзному лайнері MS Victoria, що пришвартувався біля Единбурга.)

Новини від партнерів

ЄС створив хаб для евакуації поранених та хворих з України неподалік польського міста Жешув, — повідомляє Die Zeit. Як оголосила Єврокомісія ЄС, у цьому центрі українцям нададуть першу допомогу, після чого розподілять до лікарень інших європейських країн. "Кількість поранених в Україні зростає з кожним днем", — заявив на відкритті хаба комісар ЄС із кризового регулювання Янез Ленарчич. "Крім того, життєво важливе лікування для хронічних хворих більше не може бути гарантовано через руйнування медичних закладів. Ми не можемо покинути цих людей", — додав він.

Війна війною, а своя сорочка ближча до тіла. Канцлер ФРН Олаф Шольц не вважає, що Німеччина має на шкоду собі форсувати відмову від російського газу. Проте він нагадав про заходи, які вжив уряд для скорочення залежності від російського газу. Йдеться про заповнення газосховищ, скорочення енергоспоживання та пошук альтернатив в інших країнах.

А ось США обговорюватимуть у G7 стелю цін на нафту рф, попри попередження про неприпустимість втручання у механізми ринку, — заявили в Білому домі. 

Очікується, що міністри фінансів країн G7 сьогодні, ймовірно, узгодять план обмеження цін на нафту з росії, — пише Reuters.

Влада Естонії може продати квартири росіян у рахунок оплати боргів за комуналку, — заявив віцеканцлер МВС Естонії Вейко Коммусаар. Звідки борги? Місцеві банки припинили приймати платежі з росії, тому громадяни рф без візи не можуть сплачувати комунальні рахунки.

Голова МЗС Данії поставив діагноз кремлівському диктатору: "путін і рф цю війну не виграють, вони програють. Він — маленька людина і в прямому, і у фігуральному значенні. Й усі ці надії кривавої жалюгідної людини наштовхнулися на масову та натхненну боротьбу українців", — заявив Єппе Кофод.

Що там на росії?

росіяни все менше хочуть воювати. Про це свідчить нове соцопитування, проведене Левада-центром. За продовження війни виступають 48% росіян. У травні цей показник сягав 72%.

ГУР інформує: у москві фсб шукає вихідців з України для звинувачення у "терактах". У місті проводиться поквартирний обхід групами людей, вдягнених в цивільне, які представляються співробітникам фсб. У мешканців з'ясовують, чи живуть десь поблизу українці, або чи хтось не здає українцям в оренду житло. Також з'ясовують ставлення громадян до так званої "СВО".

Санкціями по агресору!

Країни G7 домовилися запровадити стелю цін на російську нафту. Є намір ввести обмеження щодо нафти з грудня, а на російські нафтопродукти — з лютого 2023 року. Це стане додатковим ударом по російській економіці.

"Я твердо переконана, що настав час запровадити обмеження цін на трубопровідний газ, що постачається з росії до Європи", — сказала Урсула фон дер Ляєн.

Поки Європа думає, росія зайшла на нове коло газового шантажу: "Північний потік" повністю зупинено на невизначений термін, — заявили в "Газпромі". Причиною називають виявлення нібито несправностей на останній робочій турбіні, що залишалася.

Кабмін схвалив санкції проти дочок путіна — Катерини Тихонової та Марії Воронцової, — повідомляє пресслужба Мінреінтеграції. Загалом нові санкції торкнуться 99 фізичних та 178 юридичних осіб. Серед них — посадові особи нацбанків рф та Білорусі, підприємства військово-промислового комплексу рф.

Життя з урахуванням бойових дій

Хустка BERVY

Український бренд BERVY створює хустки із зображенням зруйнованих у Маріуполі мозаїк Алли Горської. Для створення дизайну аксесуарів було використано фото маріупольського фотографа Івана Станіславського. Як повідомила культурологиня та авторка проєкту Вікторія Зубенко, кошти від продажу тематичних аксесуарів підуть на підтримку митців із Маріуполя.

Українська тенісистка Марта Костюк

Українська тенісистка Марта Костюк під час чемпіонату US Open відмовилася потиснути руку суперниці Вікторії Азаренко — громадянці Білорусі. За словами Костюк, вона заздалегідь попередила опонентку про це й ухвалила рішення свідомо. "Це моє рішення, тому що ніхто з них публічно не засудив війну та дії своїх урядів. А я не можу таке підтримувати", — сказала українська спортсменка.

В Україні запрацював чат-бот на випадок хіматаки чи аварії. Додаток "Хімічна (не)Безпека! Як Діяти" розробили в Науковому центрі превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки і його головне завдання — пояснити українцям, як швидко і правильно реагувати на загрози, — пояснили в МОЗ. Чат-бот підкаже, як:

  • дізнатися про різні хімічні речовини та навчитися їх розрізняти;
  • виявити ознаки хімічної атаки;
  • отримати алгоритм дій у разі небезпеки;
  • проконтролювати стан домашньої аптечки.

Чемпіон світу з боксу, уродженець Сімферополя Олександр Усик висловився про Крим. Боксер заявив, що Крим — український і залишається українським.

Київ і область

191 день війни

Азербайджан відновив зруйновану школу в Ірпені. Українська "дочка" азербайджанської державної нафтової компанії SOCAR оголосила про завершення відновлення школи №12.

191 день війни

ДСНС Київської області публікує фото гасіння пожежі торфовища в Соснівці, через яку в Києві спостерігається задимлення. У ДСНС нагадують, що горіння торфовищ — сезонне явище і закликають не панікувати. Там повідомляють, що ситуація контрольована, але закликають без потреби на вулицю не виходити, а вдома закривати вікна.

Столиця з 1 вересня ввела в дію спецперепустки нового формату. Причина — підробка документів та порушення порядку пересування під час дії комендантської години. Саме тому нові перепустки матимуть складнішу систему захисту, —  повідомили в КМВА.

За півтора місяця кияни принесли до книгарні "Сяйво книги" майже 25 тонн російських книжок. За їхню переробку вдалося отримати майже сто тисяч гривень.

Приємна новина для киян: у Київському метро з 5 вересня скоротять інтервал поїздів, вони курсуватимуть кожні 3-4 хвилини, а в міжпікові години — кожні 6 хвилин. Наразі інтервал між поїздами метро становить близько 10 хвилин.

Житомирщина

Укриття у Житомирській школі

Після війни на базі укриття однієї з житомирських шкіл планують створити українську світлицю та музей етнографії.

Сумна звістка. На півночі області у Народицькому лісгоспі на протитанковій міні підірвався службовий автомобіль лісової охорони. На жаль, одна людина загинула, другий працівник лісництва перебуває в реанімації, — повідомив голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Донеччина і Луганщина

191 день війни

У Слов'янську вночі обстріляли та зруйнували дитячий садок "Теремок", — повідомив мер міста Вадим Лях.

За добу окупаційна армія здійснила 24 атаки на Донеччину. Ворог зруйнував і пошкодив дитячий садок, агросклади, базу відпочинку та 15 житлових будинків. Вбито та поранено цивільних мешканців. Окупанти завдали авіаудари ракетами Р-77 "повітря-повітря", застосували РСЗВ "Град", "Ураган", артилерію, танки.

"Бавовна" змушує росіян змінити плани: "референдуму" на тимчасово окупованих територіях найближчим часом не буде. Відмінна робота наших захисників та партизанів вкотре відтерміновує плани рашистів. "Днями Бавовнятко завітало і до Кремінної — про кількість орків на концерті у кобзона — скоро буде повідомлено. росіяни живуть у постійному страху і не можуть почувати себе вільно на нашій землі. Кара прийде до кожного!" — обіцяє Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

Ці жахливі руїни — все, що залишилося від Маріупольського краєзнавчого музею. До початку повномасштабного вторгнення фонди музею налічували понад 53 000 цікавих експонатів, у тому числі й друковані видання. Краєзнавчий музей Маріуполя був найстарішим музеєм Донецької області, колекції якого розповідали історію не тільки Маріуполя, а й всього приазовського краю. У квітні цього року внаслідок постійних обстрілів окупантів у краєзнавчому музеї сталася пожежа, а трохи згодом рашисти викрали та вивезли всі цінні експонати музею, які вціліли.

Повідомляється, що на одному з напрямків запеклих боїв у Донецькій області ворог вперше з початку повномасштабного вторгнення запросив кількагодинне перемир'я, щоб зібрати трупи своїх військових.

На Краматорському напрямку Сили оборони успішно відбили атаки ворога в напрямках населених пунктів Соледар, Бахмутське, Весела Долина. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу.

Харківщина

191 день війни

У Холодногірський район Харкова прилетіла російська ракета С-300. Пошкодження зазнали два підприємства інфраструктури, — повідомив мер Ігор Терехов. Руйнувань зазнав спорткомплекс.

Спортивний комплекс "Локомотив" у Холодногірському районі, який сьогодні зруйнували рашисти — це світова спортивна арена, де тренувалися наші "золоті рибки" — чемпіонки з синхронного плавання. У цих стінах виступали світові зірки із різних видів спорту, призери Олімпійських Ігор, — розповів Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА. Знищені басейн, сучасний боксерський клуб, який урочисто відкрили лише в лютому цього року.

Контррозвідка СБУ затримала двох агентів рф, які "полювали" на координати позицій ЗСУ та паролі блокпостів у Харківській області. Правоохоронці встановили, що це місцеві мешканці, які з ідеологічних міркувань погодились на співпрацю з росіянами.

На Харківському напрямку Сили оборони успішно відбили атаку ворога в районі населеного пункту Гусарівка, — повідомив Генштаб.

Сумщина

росіяни не припиняють обстрілювати українські території. Сьогодні на Сумщині рф здійснила 7 обстрілів 5 громад. Жертв немає, пошкоджені автомобілі, гараж та житловий будинок.

У Краснопільській громаді внаслідок обстрілів триває лісова пожежа. Після 10 ранку росіяни відкрили вогонь по території громади зі ствольної артилерії та мінометів, усього 35 прильотів. Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється. Про це повідомив Дмитро Живицький, Сумська ОВА.

На Сумщині відкрили тимчасовий низьководний автодорожній міст, що розрахований на дві смуги руху, обладнаний тротуарними смугами та огорожею. Зусиллями військовослужбовців Держспецтрансслужби ця споруда побудована лише за 21 день.

На Сумщині 85% відділень "Укрпошти" відновили свою роботу.

Дніпропетровщина 

191 день війни

Це — наслідки чергового терористичного удару росії по Дніпропетровщині. Окупанти вдарили з "Градів" по Нікопольському району, повідомив голова ОВА.

  • 56-річний чоловік отримав поранення — він намагався врятуватися від обстрілів, виїхавши з села. Снаряд поцілив поряд з його машиною.
  • У селах Червоногригорівської громади внаслідок удару знищений один будинок, ще шістнадцять — понівечені. 
  • Також зачепило приміщення місцевого ліцею, автівки, газогони та лінії електропередач. Без світла залишилися понад 2 тисячі людей, без води — майже 5 тисяч.

СБУ викрила ще одну корегувальницю. Мешканка Дніпропетровської області отримувала координати ЗСУ від чоловіка-військового та передавала їх спецслужбам рф. Вона передавала дані про розташування військових об'єктів та техніки ЗСУ по лінії фронту поблизу Донецької та Запорізької областей із травня, заявляють у СБУ. Цими діями жінка, за даними СБУ, займалася таємно від чоловіка, використовуючи його "в темну". Зловмисницю було затримано після чергової передачі даних.

Сьогодні військова напруга навколо Запорізької АЕС трохи спала. За весь день не зафіксовано жодного обстрілу Нікопольського району. Про це в телеграм-каналі повідомив голова районної адміністрації Євген Євтушенко. Крім того, він говорить про зменшення на протилежному березі (контрольованому росіянами) живої сили та техніки супротивника. Щоправда, ближче до вечора там таки спостерігався рух — але не такий жвавий, як раніше.

Менше пощастило Криворізькому та Синельниківському районам. Під пострілами ворога опинилося с. Велика Костромка. Там пошкоджено житловий будинок та лінію електропередач. Потерпілих серед мирного населення немає.

У Великомихайлівській громаді через обстріли сталася пожежа в лісі. Вигоріло 4 гектари території. На місці виявлено 30 вирв та уламки боєприпасу. Нині займання ліквідоване, люди не постраждали.

Запоріжжя

Ще одна пекельна ніч для окупантів у Мелітополі та ювелірна робота наших ЗСУ. За попередніми даними — влучення одразу по двох ворожих локаціях. Перша — склад боєприпасів в районі аеродрому, який окупанти вже вкотре безуспішно намагаються відновити. Поцілили настільки влучно, що детонувало ще декілька годин після вибуху. Щодо другої інформація уточнюється. Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

В окупованому Мелітополі чоловіки почали отримувати повістки від окупантів. Поки що це стосується тих людей, котрі отримали російський паспорт. І це незважаючи на обіцянки гауляйтера Балицького про відстрочку від "мобілізації" на 5 років. 

А в Запорізькій області рашисти запровадили виплати мешканцям "за загибель чи каліцтва через українські обстріли". Таким чином росія хоче змусити українців, які залишилися без близьких і джерел доходу, заявляти, що вони постраждали від рук "українського фашистського режиму".

Херсонщина

191 день війни

Цієї ночі ЗСУ завдали удару по казармі російських загарбників у тимчасово окупованому Херсоні. Окупанти перебували у гуртожитку університету Національної поліції. Місцеві це підтверджують: "Їх там багато повинно було бути, і ФСБ і вояки, їх туди місяць назад приблизно автобусами завозили". На фото — те, як виглядає гуртожиток школи після "візиту" ракети ЗСУ.

У Херсонській області рашисти вигнали вчителів зі шкіл, які відмовилися від співпраці, – написав Юрій Соболевський. За його словами, вчителям давали лише 30 хвилин на збирання речей. Але загалом, на думку Соболевського, 1 вересня в окупації провалилося.

На Херсонщині 12 жителів окупованого села пішки евакуювалися до безпечних місць. Вони пройшли кілька кілометрів, після чого вбрід через річку Інгулець дісталися найближчого населеного пункту, підконтрольного Україні. Там їх зустріли поліцейські та доправили до їх місця тимчасового прихистку.

Тим часом до Антонівського мосту знову завітала "бавовна". За словами місцевих жителів, прилетіло до складу боєприпасів та техніки. Також повідомляють про пошкодження катерів рашистів біля поромної переправи.

В районі Енергодара та Херсона точними ударами ЗСУ були знищені 3 артилерійські системи противника, а також склад з боєприпасами та до роти особового складу, — повідомив Генеральний штаб ЗСУ. Поранених вивезли в медичні заклади поблизу населеного пункту Борозенське Херсонської області. Через неналежний рівень медичної допомоги більшість окупантів померли від отриманих поранень.

21:35 — повідомляють про потужний приліт із детонацією в Козацькому Херсонській області. Це окупована територія на правому березі Дніпра в районі Нової Каховки.

Миколаївщина 

Ворог бомбардував фугасними 500-кілограмовими авіабомбами Миколаївський район, поранена 1 людина.

Уночі росіяни обстріляли села Первомайської громади. Попередньо, постраждалих немає, лише пошкоджені будівлі.

60-річного громадянина рф, який проживав у Миколаївському районі, підозрюють у співпраці з російськими спецслужбами та підготовці диверсії на території області. За версією слідства, з вересня по листопад 2021 року чоловік отримував завдання від спецслужб рф та збирав інформацію про ділянки берегової лінії Березанського лиману в районі однієї з громад Миколаївського району. Надалі на військових об'єктах, що розташовані на цих ділянках, мали відбутися вибухи.

2 вересня близько 09:00 у небі над Миколаївщиною зенітним ракетним підрозділом Повітряних Сил ліквідовано російський безпілотник "Картограф", що входить до сімейства багатоцільових безпілотних комплексів "Птеро". Він має камеру з 12-ма об'єктивами, призначеними для створення планів місцевості.

Одещина

День міста в Одесі

В Одесі сьогодні відзначають День міста. З цієї нагоди на Думській площі відбулося урочисте підняття прапору міста. Також представники влади Одеси та області погасили марку із зображенням пам'ятника Дюку де Рішельє, обкладеного мішками з піском.

Вінниччина 


У Вінниці заарештували бізнес російського олігарха, вартість активів — понад 2 млрд гривень. Імовірно, йдеться про компанію "Вінницяпобутхім", власником якої є Володимир Плесовських — російський олігарх, член партії "єдіная росія". Заарештовані активи передали в управління АРМА. Туди входять корпоративні права (100% статутного капіталу компанії в розмірі понад 1,5 млрд грн), а також продукція та сировина на понад 500 млн грн.

Захід України

діти-волонтери з Калуша

Юні волонтери з Калуша завдяки своїй небайдужості та наполегливості зібрали 1500 гривень. Починали зі збору макулатури, згодом продавали солодощі, газовані напої. А все для того, щоб допомогти 29‑річному калушанину Святославу Демидову та його побратимам на передовій. Маленькі помічники дуже добре знали бійця, адже всі живуть в одному дворі.

191 день війни

У Тернополі відкрили "Кімнату мінної безпеки". У ній – сотні експонатів, знешкоджених нашими піротехніками на територіях, звільнених від окупантів.

1
136

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: