fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:37 30 Сер 2022

Хроніка подій: 188 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 30 серпня і вже 188 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

"Хтось хоче знати, які в нас плани? Ви не почуєте конкретики від жодної справді відповідальної особи. Бо це війна. І так — на війні. Але окупанти мають знати: ми гнатимемо їх до кордону. До нашого кордону, лінія якого не змінювалась. Окупанти її добре знають", — сказав президент Володимир Зеленський у своєму традиційному зверненні. Ще Президент додав, що якщо російські військові хочуть вижити, то їм саме час тікати додому. Таке звернення Зеленський записав на тлі новин про початок контрнаступу ЗСУ на Херсонщині.

Головні тези з закритого брифінгу Міноборони США:

  • США вважають, що Україна набагато ближча до паритету сил на Херсонщині, аніж на Донбасі. ЗСУ "безсумнівно" погіршили здатність росіян перегруповуватись, вивівши з ладу основні мости.
  • Пентагон прямо поки не називає активізацію боїв на Херсонщині контрнаступом. Наразі це схоже на підготовку.
  • США не бачать масштабного передислокування російських сил з Донбасу на південь України.
  • США прогнозують, що зусилля путіна збільшити чисельність російських військових до 1,15 мільйона "навряд чи будуть успішними".

Водночас чиновники з Міноборони США кажуть про те, що Україна має "хороші шанси" повернути захоплені росією території на півдні країни, — про це пише Politico. Співрозмовники журналістів підтвердили, що ЗСУ знищили "більшість" мостів через Дніпро, використовуючи передану союзниками зброю — тепер окупанти не можуть оперативно поповнювати запаси озброєнь та боєприпасів, підвозити резерв.

"Мета цього етапу підготовки контрнаступу — відрізати російські сили біля річки та змусити їх здати Херсон. На цьому етапі перетнути річку буде дуже складно", — пояснюють співрозмовники видання.

За минулу добу українські захисники півдня вразили 13 пунктів управління ворога, атакували авіаційними ударами позиції протиповітряної оборони противника та знищили переправу, яку ворог налагоджував через Дніпро в районі села Львове, — повідомляє ОК "Південь". 

За даними військових, українські ракетно-артилерійські підрозділи знищили 30 одиниць російської техніки, серед яких: 

  • зенітно-ракетна система С-300, 
  • два танки Т-72, 
  • 11 гаубиць "Мста-Б", 
  • три системи залпового вогню "Град" та "Ураган".

Серед інших втрат російських окупантів:

  • важка вогнеметна система "Сонцепьок", 
  • самохідна артилерійська установка "Гіацинт-С", 
  • самохідна артилерійсько-мінометна установка "Нона-С" 
  • 120 мм мобільний міномет, 
  • самохідні гаубиці "Акація" та "Мста-С".

Ключові висновки американського Інституту вивчення війни (ISW) станом на 29 серпня:

  • Українські військові повідомили, що 29 серпня українські війська розпочали контрнаступальну операцію у Херсонській області.
  • Війська рф провели локальні наземні атаки на північ від Слов'янська, на південний схід від Сіверська, на південь від Бахмута і на заході Донецької області.
  • Сили рф продовжували просуватися довкола Донецька.
  • На північному сході Харківської області російські атаки не проводились.
  • Окупаційні сили здійснили локальну операцію на північному заході Херсонської області.

ЗСУ відбили наступ противника одразу на п'ятьох напрямках, повідомляє Генштаб. Зокрема українські захисники дали відсіч ворогу на:

  • Харківському напрямку в районі села Уди;
  • Слов'янському напрямку в районі села Шнурки;
  • Бахмутському напрямку поблизу Зайцевого, Шумів та Кодеми;
  • Авдіївському напрямку  поблизу Мар'їнки та Новомихайлівки;
  • Південнобузькому напрямку в районі Потьомкиного.

Сьогодні складно спрогнозувати можливі дати вигнання російських окупантів з України, але що міцніше Європа об'єднається навколо України, то швидше буде перемога над агресором, — про це сказав президент України Володимир Зеленський під час спілкування з учасниками Стратегічного форуму в словенському місті Блед. Тож продовжуймо боротьбу і продовжуймо об'єднувати світ навколо себе аж до Перемоги!

У порт Джибуті прибуло судно, яке привезло першу партію українського зерна для Ефіопії. Шлях з України до порту Джибуті зайняв два тижні.

Атомні об'єкти

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що місія на Запорізьку АЕС виїхала на станцію.

UPD: вдень місія лише прибула до Києва. Звідти МАГАТЕ прямуватиме на ЗАЕС. А поки Гроссі планує зустрітися з Зеленським.

росія ж навмисно обстрілює коридори, якими місія МАГАТЕ має дістатися до Запорізької АЕС, аби запропонувати прохід через окупований Крим чи ОРДЛО, — заявив радник голови ОПУ Михайло Подоляк. Однак, за його словами, позиція України незмінна — доступ лише через підконтрольну нам територію.

 Гуманітарні місії  

188 день війни

Російські загарбники обстріляли артилерією базу евакуаційного загону Українського Червоного Хреста у Слов'янську на Донеччині. Про це повідомив командир загону швидкого реагування Товариства Червоного Хреста України Тарас Логінов.

Промовиста заява від радника керівника ОП Михайла Подоляка: Україна готує маршрути для евакуації жителів тимчасово окупованого Криму на час його визволення від російських військ.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

До України приїхав Старший радник Конгресу США Пол Массаро, який підтримує Україну та неодноразово виступав за надання зброї, яка необхідна нам у війні проти росії.

ЄС передасть Україні 5,5 мільйонів таблеток йодид калію. Препарати попросив передати український уряд для захисту населення за можливого витоку радіації.

Президент Володимир Зеленський провів зустріч із сенатором США, співголовою Групи підтримки України в Сенаті Робертом Портманом та сенаторкою і членкинею Групи підтримки Емі Клобучар.

"Це важливий сигнал щодо підтримки України, її територіальної цілісності. Я хотів би подякувати за двопартійну та двопалатну підтримку в Конгресі США. Окремо хочу подякувати Президенту Байдену, його адміністрації за постійну роботу", — зазначив Зеленський. Наприкінці зустрічі Володимир Зеленський вручив сенаторам ордени "За заслуги" І ступеня, якими їх було нагороджено Указом Глави держави від 23 серпня 2022 року.

Новини від партнерів

Оператори електромереж Данії, Фінляндії та Швеції виступили із заявою, у якій закликали Норвегію не скорочувати експорт електроенергії до сусідніх країн, оскільки це може призвести до аналогічних заходів з боку інших держав та дестабілізувати ринок усієї Європи. "Якщо ми не працюватимемо разом, це допоможе росії", — сказав директор з ринку електроенергії данського Energinet Йоханнес Бруун. Норвегія ж планувала скоротити постачання через внутрішню енергетичну кризу.

Ціна європейських контрактів на постачання електроенергії на наступний рік зросла на понад 1000 євро за МВт-год — вперше в історії. Про це повідомляє Bloomberg.

188 день війни

Туреччина намагається всидіти на двох стільцях? Посла Туреччини в Україні Ягмура Ахмета Гюльдера викликали в МЗС України через ймовірне перевезення Босфором російських ракетних систем С-300. Їх везло з Сирії судно Sparta II, яке підпадає під визначення військового корабля. МЗС звернулося із запитом до турецької сторони про надання офіційної інформації про вантаж, який було перевезено судном «Sparta II» через протоку Босфор.

Сьогодні міністр оборони України Олексій Резніков взяв участь у неформальній зустрічі міністрів оборони країн ЄС. Важливий індикатор відносин!

Під час тієї ж зустрічі міністри оборони країн-членів ЄС досягли політичних домовленостей розпочати роботу над створенням для української армії тренувальної місії ЄС. Про це заявив високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики оборони Жозеп Боррель.

Також у ЄС заявили про те, що союз заповнив газосховища на території країн-членів до рівня 80%, достроково виконавши поставлену мету. Про це розповіла глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

А в Німеччині продовжуються гойдалки щодо заяв про надання Україні озброєння. Лише днями Шольц обіцяв передати Україні надсучасне озброєння і підтримувати стільки, скільки потрібно, а сьогодні міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила , що незабаром поставки зброї в Україну зі складів Бундесверу стануть неможливими. Вона пояснила, що Бундесвер повинен мати можливість гарантувати національну оборону та захист НАТО, і як міністерка оборони вона забезпечить, щоб так було й надалі.

Що там на росії?

У Бєлгороді близько опівночі лунала "бавовна". Місцеві кажуть про вибухи в районі аеропорту. Російська влада ж запевняє, що все під контролем та це робота їхньої армії. Ну-ну. 

Адміністрація Талібану перебуває на завершальній стадії переговорів у москві щодо умов контракту для Афганістану на закупівлю бензину та бензолу в росії, — повідомляє Reuters із посиланням на афганських чиновників. Цікаво, що москва на офіційному рівні вважає Талібан терористичною організацією. Що це, як не де-факто визнання терористами самих себе?

Середньовіччя в дії. У росії збираються оштрафувати соціальну мережу ТікТок на 4 млн рублів за "пропаганду фемінізму та ЛГБТ".

Ще новини від північного сусіда: у Воронезькій області росії двоє дітей залізли в кабіну РСЗО "Град" і підпалили установку. Про це пишуть місцеві Telegram-канали. 

Поки російські діти спалюють "Гради" в себе вдома, ЗСУ зробили Чорноморський флот рф практично небоєздатним. Про це пише Politico. А ще Україна змушує росіян витрачати дорогі крилаті ракети великої дальності (а саме ракети "Калібр") на несправжні цілі. Про це вже пише Washington Post. Так, українські "приманки" виготовлені з дерева, але їх неможливо відрізнити від артилерійської батареї через об'єктив російських безпілотників, які передають своє місцезнаходження морським ракетоносцям у Чорному морі. Повідомляється, що у перші тижні повномасштабної війни такі приманки витягли у ворога щонайменше 10 таких ракет.

А що чутно про російських посіпак?

Зомбування триває. Школярам з окупованого Криму з 1 вересня розповідатимуть про "героїв «спецоперації»", "друзів та ворогів російської федерації", а також про те, що "«ЛНР», «ДНР», Крим та Херсон — це росія", — повідомляють в АрміяInform. Відповідний "наказ" "Про організацію патріотичного виховання в установах загальної середньої освіти" виданий так званим "міноствіти" республіки, розіслали в навчальні заклади. Згідно з наказом, місцеві вчителі  зобов'язані провести уроки з "певних" тем.

Санкціями по агресору!

У Празі збирається неформальне засідання Ради ЄС, де планують розглянути питання заборони видачі віз громадянам рф. Про це повідомив очільник МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс.

"Я їду до Праги для участі в неформальному засіданні Ради ЄС із закордонних справ, разом із країнами-однодумцями ми будемо виступати за заборону ЄС на візи для громадян російської федерації як з міркувань безпеки, так і через агресію росії проти України", — написав міністр у своєму Twitter.

Водночас деяким компаніям набридло бути в "ліберальному мейнстрімі", як недавно назвали підтримку України в Угорщині, та вони вирішили повернутися на ринок рф. Так зробив виробник взуття Crocs. Думали, ніхто не помітить? Не помітити, коли прибуток важливіший за несправедливу війну, яку розв'язала росія та яка вбиває мирних людей, неможливо.

Нідерланди підтримають пропозиції щодо заборони в'їзду російських туристів до ЄС, — про це заявив глава МЗС Вопке Хукстра. А глава МЗС Німеччини Анналена Бербок як компроміс у суперечці щодо заморожування віз для росіян пропонує призупинити угоду про візовий режим з рф і видачу багаторічних віз. У Люксембурзі ж порядок денний із обмеженням видачі віз росіянам назвали "опусканням залізної завіси" і виступили проти цього. 

Життя з урахуванням бойових дій

Учора Володимир Зеленський представив до державних нагород американських акторів Шона Пенна, Бена Стіллера, Джесіку Честейн, Лів Шрайбер, а також експосла США у росії Майкла Макфола "за відстоювання свободи та незалежності України". 

Українська тенісистка Дар'я Снігур

Знай наших! Українська тенісистка Дар'я Снігур створила головну сенсацію першого кола US Open. Так, 20-річна українка у своєму дебюті на рівні основної cітки турнірів WTA перемогла колишню першу ракетку світу Сімону Халеп з Румунії — 6:2, 0:6, 6:4.

А Верховна Рада готується ухвалити законопроєкт, який дозволяє майбутнім водіям самостійно вивчати теорію водіння транспортних засобів, без автошколи. Із початком повномасштабної війни вміння керувати автомобілем для багатьох стало тим, що рятує життя. Тож чим більше людей матимуть цю навичку — тим краще.

Важливе нагадування від Міноборони й ЗСУ: там закликали утриматися від домислів у висвітленні воєнних дій та оцінок роботи захисників України. Військові просять не ширити власних прогнозів і альтернативних трактувань щодо війни. Пам'ятайте, що про хід боїв, їх наслідки й результати повідомляють ЗСУ.

А в Умані заборонили проведення масових заходів та обмежили доступ до місць паломництва на святкування Рош га-Шана, щоб уникнути можливих провокацій рф за участю хасидів.

Київ і область

Початок нового навчального року вже післязавтра. У Києві зі 180 тисяч школярів 138 тисяч розпочнуть навчальний рік у режимі офлайн, — повідомили в КМДА. За їх даними, 421 комунальна школа готова до навчального року.

В Ірпені пройшов благодійний забіг, щоби привернути увагу до відновлення міста. Участь у ньому взяли понад 80 бігунів, які могли на вибір подолати дистанцію або на 8, або на 19 кілометрів. Це вже четвертий етап серії пробіжок. Раніше Run Ukraine вдалося зібрати 248 344 гривень на відновлення Чернігівщини, Харківщини й Бучанського району.

Донеччина і Луганщина

Російські окупанти за добу вбили двох мирних жителів на Донеччині. Ще чотири людини отримали поранення, повідомив голова ОВА Павло Кириленко. 

На Донецькому напрямку морські піхотинці знищили склад з боєкомплектом та шість осіб живої сили військ рф.

Ще сьогодні українські військові відбили наступ окупантів неподалік Шнурків (Слов'янський напрямок), Зайцевого, Бахмута, Веселої Долини  (Бахмутський напрямок), Опитного, Авдіївки, Первомайського і Красногорівки (Авдіївський напрямок).

Харківщина

На Харківщині внаслідок російських обстрілів загинули дві жінки — їхні тіла знайшли в Богодухівському районі області. В Ізюмському та Чугуївському районах поранені троє людей. Про це повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

Ще наслідки обстрілів — цього разу Харкова. Міський голова Ігор Терехов повідомив про руйнування в центральних районах міста. За даними голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, внаслідок обстрілу центральної частини Харкова загинуло щонайменше чотири людини, ще четверо поранені.

Наслідки ранкового обстрілу.

UPD: кількість поранених внаслідок обстрілу Харкова зросла до 9 людей. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. На місцях працюють рятувальники.

А близько 15:40 Харків знову обстрілюють. Під ударом — Київський район міста.

Окупанти поцілили в житловий масив на Північній Салтівці, вдруге за день обстрілявши Харків, повідомляє Офіс генпрокурора. Один ворожий снаряд влучив у багатоповерхівку та зруйнував квартиру. Інший — пошкодив сусідній будинок, вдаривши у перекриття між 9 поверхом і дахом та знищивши ще одне помешкання. За попередніми даними, війська рф атакували місто з РСЗВ.

Запоріжжя

Сьогодні вночі ворог завдав ракетного удару по місту Запоріжжя. За попередньою інформацією, постраждалих немає, — очільник Запорізької ОВА Олександр Старух.

Терор у тимчасово окупованому Енергодарі не припиняється, а тільки набуває нових форм. Напередодні нового навчального року окупанти розпочали залякувати працівників освіти, — про це каже міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

"Сьогодні вони забрали із власних домівок та повезли у невідомому напрямку декількох педагогів! Прошу всіх освітян бути обачними. За можливості, виїздіть на підконтрольні Україні території", — зазначив Орлов.

Херсонщина

Херсон

Ніч на Херсонщині була гучною. Вибухи лунали, зокрема, у самому Херсоні та Новій Каховці. А ранок багато херсонців зустріли, чуючи автоматні черги.

188 день війни

По Антонівському мосту знову завдано ударів. На місці вибухів помітні клуби диму, — про це пишуть місцеві Telegram-канали.

Активіст Сергій Стерненко заявив, що колаборант та зрадник України, так званий "заступник голови" окупаційної адміністрації Херсонської області Кирило Стремоусов утік з України в росію та звідти запевняє своїх прибічників у провалі українського контрнаступу на Херсон. На тлі відеозвернення колаборанта видніє Благовіщенський собор у Воронежі.

Вдень та надвечір нові вибухи лунали в окупованих наразі Херсоні, Новій Каховці, Таврійську, Бериславі. Знову Антонівський міст, склад боєприпасів і, сподіваємося, жертви серед окупантів.

Миколаївщина

росія, як завжди, на успіхи України на фронті відповідає ударами по цивільних. Після відбою повітряної тривоги в Миколаєві мер міста Олександр Сєнкевич повідомив, що в результаті обстрілів загинув один мирний житель, ще один – отримав поранення.

Одещина

ЮНЕСКО підтримала заявку України щодо внесення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини!

Після зустрічі міністра культури Олександра Ткаченка із генеральним директором ЮНЕСКО Одрі Азулай, в організації заявили про мобілізацію міжнародних експертів для надання підтримки у терміновому розгляді ініціативи спеціальним комітетом держав-членів. Там також планують рекомендувати внести до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою, об'єкти в Києві та Львові. 

1
156

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: