fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:31 04 Вер 2022

Хроніка подій: 193 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 4 вересня і вже 193 день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Втрати зс рф у танках за задокументованими та підтвердженими даними перевалили за 1000 одиниць машин. Це безпрецедентний рівень: ЗСУ спалили за пів року повномасштабного вторгнення дві танкові армії! Зараз приступають до спалювання третьої. 

Українські Сили оборони продовжують чинити ефективний спротив ворогу. Головне з ранкового зведення Генштабу:

  • На Бахмутському та Авдіївському напрямках тривають наступальні дії.
  • Силам оборони вдалося успішно відбити атаки ворога в районах населених пунктів Богородичне, Пасіка, Долина, Бахмут, Покровське, Бахмутське, Піски, Первомайське.
  • Протягом доби авіація Сил оборони завдала шість ударів, спрямованих на ураження живої сили, бойової та спеціальної техніки, засобів радіоелектронної боротьби, ППО та об'єктів логістичного забезпечення росіян.
  • Крім цього, захисники України завдали ураження по ворожому пункту управління, районах зосередження бойової техніки та особового складу танкового батальйону.

ЗСУ знищили 138 росіян, їхні танки, гаубицю та "Ураган" на південному фронті. Про це повідомляє ОК "Південь". За останню добу на півдні окупанти втратили:

  • 138 солдатів;
  • дев'ять танків;
  • гаубицю "Мста-Б";
  • РСЗВ "Ураган";
  • пускову установку С-300;
  • гармату-гаубицю 152-го калібру;
  • 18 одиниць автобронетехніки;
  • склад боєприпасів на Миколаївщині.

Також українські війська вдарили по поромній переправі поблизу Берислава, що на Херсонщині.

втрати росії на 4 вересня

Фото: Генштаб ЗСУ

росія втратила вже 49 500 окупантів у війні проти України. За минулу добу найбільших втрат противник зазнав на Донецькому та Криворізькому напрямках.

ЗСУ зайняті знищенням шляхів постачання угруповання ворога на півдні України, — констатували в Інституті вивчення війни. Тобто найближчою метою контрнаступу залишаються логістичні вузли ворога, які забезпечують російську армію боєприпасами та технікою. Зрештою це має підірвати військовий потенціал самої росії.

За даними генштабу ЗСУ, зс рф випустила вже близько 500 зенітних ракет С-300 по наземних цілях в Україні. Окупанти мають у своєму розпорядженні кілька тисяч цих ракет, проте не всі з них перебувають в адекватному технічному стані — частина випущених ракет не долетіла до цілі. До застосування С-300 по наземних цілях окупантів підштовхнула наростаюча нестача ракет для високоточних ударів.

Британська розвідка дізналася, що в зс рф великі проблеми із виплатами зарплат та премій для власних військовослужбовців, що ще більше знижує бойовий дух окупантів.

Хроніка подій: 193 день оборони України від російської агресії

Потужний флешмоб у Twitter докотився до Криму. Офіційна сторінка півострову ще раз нагадала, чия це територія. Нагадаємо, суть флешмобу полягає в тому, щоб висловити одним словом свій девіз або принцип. Що стосується Криму, то точніше й не скажеш.

З початку війни до росії незаконно вивезли понад сім тисяч українських дітей. Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Це — справжній геноцид української нації. "росія робить все, щоб наші діти не поверталися до нас, навіть спростили своє законодавство щодо усиновлення", — наголосив омбудсмен. Всього 51 вивезену дитину вдалося повернути Україні у співпраці з російськими волонтерами.

Дивіться, український прапор повертається на Південь України! Це — Високопілля Херсонської області (117 км напряму від Херсона). Підняття прапора над селищною лікарнею вранці 04.09.2022. Рашисти, вам кінець!

У Міноборони заявили, що інформація про постановку жінок на облік, яка зараз поширюється мережею, є фейком. Як зазначила заступниця міністра оборони Ганна Маляр у себе на сторінці у Фейсбук, перелік спеціальностей буде скорочено, а постановка на облік буде добровільною. "З 2014 року жодна жінка примусово на фронт не потрапила, лише за її згодою", — нагадала Ганна Маляр.

Водночас юрист Міноборони Володимир Смілка заявив, що з 1 жовтня щодо військовозобов'язаних українок діятимуть ті самі обмеження, що й до чоловіків. Виїжджати з України під час воєнного стану їм буде заборонено. "Оскільки ми наближаємося до стандартів НАТО, ми йдемо до них не лише у зброї, а й у військовому обліку. Цей облік є однаковим як для жінок, так і для чоловіків", — сказав Смілка. Чекаємо на остаточні роз'яснення.

Перемовини України та росії

Раптово. "путін готовий вести переговори з президентом України Володимиром Зеленським про те, як відбуватиметься припинення "спецоперації" та дотримання не умов, але інтересів росії", — заявив пєсков.

Ядерні об'єкти

З'явилися відеодокази того, що російські РСЗВ стріляють із території ЗАЕС. У розпорядженні The Insider опинилося відео стрілянини з території Запорізької АЕС, зняте в ніч із 2 на 3 вересня. На кадрах видно, що РСЗВ перебувають у безпосередній близькості до енергоблоку і ведуть звідти обстріл.

Місія МАГАТЕ розповіла, що в разі надзвичайної ситуації на ЗАЕ  евакуації підлягають 69 населених пунктів України. Підготовлено два плани евакуації мирного населення в разі виникнення надзвичайної ситуації на АЕС: на мирний час та в умовах військової агресії. Зазначається, що в громадах є всі засоби безпеки та лікарські препарати на випадок надзвичайної ситуації. У разі аварії на атомній електростанції мешканців просять уважно відстежувати інформацію та виконувати настанови.

Близько 12 Запорізьку АЕС знову відключено від останньої основної лінії електропередач, — повідомляє МАГАТЕ. Три інші були раніше пошкоджені під час обстрілу. Станція подає електроенергію до мережі по резервній лінії. росія звинувачує в обстрілі ЗСУ, а Україна — зс рф. МАГАТЕ — "розводить руками".

Трофеї і цілі ЗСУ

Аналіз авіаційно-ракетних ударів росії показує, що від 50% до 70% ворожих ракет збивається засобами ППО як авіацією, так і зенітними ракетними підрозділами. На жаль, 100% ефективність не можна забезпечити через недостатню кількість засобів розвідки, авіаційних та зенітних ракетних комплексів, зазначив начальник Київської міської військової адміністрації генерал-майор Микола Жирнов в інтерв'ю Армія Inform.

А сьогодні ЗСУ збили вертоліт окупантів Мі-28 поблизу Гуляйполя в Запорізькій області.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Підрозділи Збройних сил України завершують тренування з управління військовими безпілотниками Poseidon H10 та Poseidon H6. Про це повідомив телеведучий та волонтер Сергій Притула. За словами Притули, волонтери передали українським військовим БПЛА виробництва кіпрської компанії Swarmly Ltd на загальну суму 703 940 євро. Вони дозволять бійцям проводити розвідку та коригувати вогонь артилерійських батарей.

З 204,6 млрд гривень доходів держбюджету України в серпні 109,7 млрд  — це західна допомога у вигляді грантів. Про це йдеться у повідомленні на сайті Мінфіну.

Україна отримає 5 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС. Гроші можуть надійти найближчими днями, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Цей транш допоможе забезпечити стійкість економіки, підтримку армії та проходження опалювального сезону.

Україна восени отримає сучасні німецькі системи ППО IRIS-T, — заявив прем'єр Шмигаль після зустрічі з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром. Також Україна сподівається на збільшення постачання важкого озброєння, оскільки РСЗВ MARS II та самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000, які передала Німеччина, добре показали себе на полі бою.

росія від цих новин просто біситься. "Жахливо, що німецькі озброєння перебувають у руках націоналістів в Україні,  які стріляють у російських хлопців", — тут само вистрибнув зі своєю думкою, якої ніхто не питав, пєсков.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Німеччина виділить $200 млн на допомогу українським переселенцям. Про це повідомила міністерка розвитку Свенья Шульце в інтерв'ю німецькій медіагрупі Funke. "Ці гроші призначені для того, щоб допомогти переміщеним особам в Україні і надалі мати можливість забезпечувати себе найнеобхіднішим", — сказала Шульце.

Новини від партнерів

"Не можна втрачати жодного дня", — президент Євроради закликав ЄС негайно вирішити питання цін на російські енергоносії. Шарль Мішель заявив, що для ЄС важливо вирішити питання цінових обмежень якнайшвидше і знайти рішення щодо енергетичної кризи.

А Єврокомісар з економіки Паоло Джентліоні заявив, що ЄС готовий витримати повне припинення постачання газу з рф.

Тим часом у Німеччині збільшується кількість атак на українців: стає відомо про все більше випадків нападів на вулиці та в громадському транспорті за українську мову або жовто-синю стрічку на одязі. Побільшало розмальованих буквою Z та закликами до насильства дверей, а в Лейпцигу невідомі намагалися спалити дитячий садок, до якого ходили українські діти-біженці. У багатьох атаках підозрюють російську діаспору, хоча відомі випадки атак з боку німців, які повірили російській пропаганді.

Вчора у Празі щонайменше 70 тисяч людей вийшли на мітинг. Вони вимагали почати купувати газ у росії та відправити уряд у відставку. Ще мітингувальники зажадали перестати приймати біженців із України, — пише газета Lidové noviny. Причинами протесту стали висока інфляція та стрибок цін на енергоносії. Уряд Чехії вважає, що акцію організували проросійські сили

Своєю чергою поліцейські сили Великої Британії розробляють екстрені заходи реагування та готуються до порушень правопорядку цієї зими, оскільки країна зіткнулася з небувалою економічною кризою. Про це пише The Times.

А коаліція, що править у ФРН, домовилася про новий пакет заходів підтримки громадян і економіки в умовах кризи розміром 65 млрд євро.

За оцінкою американської влади, росія планує провести "референдуми" на тимчасово окупованих територіях України до кінця вересня. Проте світ не визнає результатів цих "референдумів". Представник Ради нацбезпеки США Джон Кірбі пояснив, що проведенням фейкових голосувань російська влада хоче "добитися якоїсь подоби політичної легітимності військових успіхів" та компенсувати невдачі на полі бою.

Завтра в Женеві стартує цікава подія — зустріч країн-учасниць конвенції про заборону/розробку/виробництво та накопичення запасів біологічної зброї. Там росія знову спробує переконати країни-учасниці в тому, що Україна в "біолабораторіях" вирощувала бандероптахів/комах/гусей та інших фантастичних тварин, які "хотіли знищити виключно росіян" у якості "біологічної зброї".

Тим часом канцлер ФРН Шольц заявив, що "росія більше не є надійним енергетичним партнером". Він додав, що Німеччина планує повністю зупинити постачання газу з росії в грудні 2022 року.

Що там на росії?

Російський виробник інтегральних схем АО "Мікрон", Зеленоград, призупинив випуск "власної" продукції. Перевірки виявили, що замість випуску вітчизняних чіпів на "Мікроні" просто клеїли свої логотипи на німецькі. Після зупинки поставок випуск продукції зупинився.

На росії на фронт "добровольцями" відправляють залізничників. Влада рф доручила російській залізниці знайти серед своїх цивільних працівників 10 тисяч добровольців на короткостроковий контракт на війну в Україну.  Їм обіцяють платити до 300 тисяч рублів на місяць (близько 184 тисячі гривень), а також одноразові видатки по 200 тисяч рублів (близько 122,5 тисячі гривень) за укладення контракту.

До речі, на росії ті, хто відмовився їхати вмирати в Україну, змушені здавати до військових частин речі, які отримали раніше. У списку також шкарпетки та труси.

Хроніка подій: 193 день оборони України від російської агресії

А так бачить "бавовну" на москві нейромережа

А що чутно про російських посіпак?

У "днр" розклеїли листівки із фотографіями дезертирів. Втікачів так багато, що громадян "республіки" закликають писати доноси за гроші на "зрадників батьківщини", щоб втихомирити невдоволення в казармах. Листівками вже обклеїли більшу частину Донецька.

Російський брехунець

Росіяни розповсюджують новий фейк про Україну. На цей раз про хімічну зброю, — розповів Подоляк. "Нові фейки рф для Женеви… Ми вже чули про "брудну ядерну бомбу", "бойових голубів" та "диво-снаряди на ЗАЕС, що розвертаються на 180°". Нова серія — "хімічна зброя України". Безумовно, все це — суто пропаганда, якою росіяни хочуть виправдати свої масові воєнні злочини", — написав радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у Twitter.

Санкціями по агресору!

Чемпіонат світу зі стрільби переноситься з росії до Азербайджану. Про це стало відомо за підсумками кіпрського засідання виконавчого комітету Міжнародної Федерації спортивної стрільби (ISSF).

Шведський виробник побутової та професійної техніки Electrolux йде з російського ринку. Бізнес буде передано до місцевого керівництва.

Життя з урахуванням бойових дій

Хроніка подій: 193 день оборони України від російської агресії

Фронтмен гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк став пілотом ударного дрона Punisher ("Каратель").

А Британський актор Гʼю Бонневіль озвучив історію пошкоджених та зруйнованих культурних пам'яток Харкова.

Незважаючи на війну, про здоров'я все ще потрібно дбати. В Україні дозволять робити друге бустерне щеплення від COVID всім громадянам, — повідомило МОЗ.

Київ і область

Хроніка подій: 193 день оборони України від російської агресії

VOGUE написав про очільницю станції метро "Лук'янівська" Лесю Снігур, в рамках циклу "Портрети українок на війні". В інтерв'ю Леся Снігур розповіла про ситуацію, яка відбувалася всередині метро, бо саме метро стало справжнім притулком для тисяч киян. У перші дні на станції Лук'янівська переховувалося близько 800 осіб, серед яких були діти, люди похилого віку й тварини.

Жінка зазначила, що майже місяць вона й сама фактично жила на станції. Леся Снігур не могла поїхати додому, бо відчувала відповідальність за людей і співробітників. 

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: 193 день оборони України від російської агресії

У Слов'янську Донецької області внаслідок нічного обстрілу зруйновано спортзал та СТО, — мер Вадим Лях. Попередньо, без жертв. Також вночі окупанти обстріляли Сіверськ Донецької області.

"Росіяни зруйнували й затопили на Луганщині шахти та енергозатратні промислові підприємства, а гірників забрали на фронт", — повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай. Гайдай наголошує, що відновити шахти й підприємства неможливо. Більшість конструкцій росіяни порізали на металолом.

Українські нацгвардійці разом із теробороною заявили, що звільнили село Озерне. Воно знаходиться поруч із Сіверськом. Цікаво було б дізнатися про деталі операції, адже село стоїть на протилежному березі Сіверського Донця, і для успіху просування було потрібно перебратися на той бік річки.

Харківщина

Хроніка подій: 193 день оборони України від російської агресії

росіяни обстріляли Харків вночі 4 вересня: два влучання зафіксували попередньо, у приватному секторі Київського району, — повідомив міський голова Ігор Терехов. Інформація про руйнування та поранених уточнюється. А те, що на фото, ще вчора було красивезним рестораном "Дубровський", у якому харків'яни любили відзначати весілля та родинні свята. Але росзмі все одно напишуть, що це був "пункт керування", в якому розташовувалися танки, хаймарси і дві дивізії "нацистів".

Також минулої доби окупанти обстріляли Харківський, Ізюмський, Богодухівський та Чугуївський райони Харківської області. Пошкоджено приватні будинки, господарські споруди, сталися пожежі на відкритій території. Загинула 45-річна жінка. Ще двоє людей отримали поранення, — зазначив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Окупаційні війська обстріляли Харківську область — загинула жінка в селі Одноробівка, снаряд влучив у її будинок. Водночас в селі Андріївка через обстріли поранено трьох цивільних.

У Харкові обстріляно Холодногірський та Новобаварський райони. Мер міста Терехов повідомляє, що пошкоджено кілька приватних будинків та багатоповерхівку неподалік. Попередньо двоє людей поранено.

Ізюмського лісу більше немає. Супутникові знімки свідчать про те, що пожежею знищено ліс поблизу тимчасово окупованого міста Ізюм Харківської області, — повідомив заступник голови ДСНС Харківської області Анатолій Торяник. "Тимчасова адміністрація" навіть не намагалася його врятувати, — додав він. Нагадаємо, що місто Ізюм Харківської області було окуповане росіянами ще навесні.

Житловий масив Північна Салтівка в Харкові практично знищений. Російські варвари б'ють по ньому практично щодня.

Сумщина

Сьогодні ворог обстрілював північні громади області. Зафіксовано майже 40 прильотів

  • Зноб-Новгородська громада: ближче до 10 ранку було 15 прильотів (ймовірно, 120 мм міномет). Пошкоджено лінію електропередач.
  • Шалигинська громада: після 14:00 було 10 прильотів з міномету, продовжився обстріл ближче до 19 вечора, 14 вибухів.
  • Середино-Будська громада: з 16:00 зафіксовано 4 прильоти (імовірно з міномету 120 мм).
  • Есманьська громада: з 16:50 був мінометний обстріл, 6 прильотів.

На щастя, в усіх випадках без жертв.

Дніпропетровщина 

Хроніка подій: 193 день оборони України від російської агресії

Рашисти продовжують зухвалі нічні обстріли Дніпропетровщини. Цього разу під прицілом окупанта опинилися Нікопольський та Марганецький райони. Внаслідок цього — з десяток пошкоджених житлових будинків, господарських будівель, територія заводу.

У районі Кривого Рогу ППО збила ракету. Про це повідомляє повітряне командування "Схід".

Запоріжжя

"Окупанти  не пропустили в Енергодар організований нами гуманітарний вантаж", — розповідає Дмитро Орлов, міський голова Енергодара. Гуманітарка мала приїхати в місто ще вчора, але цього не сталося. Сьогоднішня повторна спроба  таки довезти людям необхідні їм речі теж не мала результату. Рашисти просто розвернули автівки з гумвантажем назад. Основний аргумент від них на першому ж рашистському блокпості — "Енергодар ні в чому не має потреби, у місцевих мешканців є все і навіть більше". До містян не доїхали необхідні людям речі: 1000 кв. метрів спеціальної захисної тканини для тимчасового ремонту вікон, памперси для дітей і для лежачих  дорослих, гігієнічні набори для багатодітних сімей та людей з інвалідністю, продукти харчування для соціально незахищених категорій родин. 

У ДСНС повідомили, що 3 серпня російські військові завдали ударів по місту Оріхів, внаслідок чого сталося 4 пожежі. Відбулося займання трьох житлових приватних будинків та покрівлі в четвертому житловому будинку.

Школярам в окупованому Мелітополі розповідають, що такої держави як Україна не існує, а є лише росія. Крім того, після уроку дітям на перерві запропонували зробити колективне фото з портретом путіна. Багато учнів відмовилися, а наступного дня не прийшли на заняття. "Навчання в таких школах на другому плані. Головне промити мізки — підняти прапори росії, прокрутити гімн ворожої країни", — прокоментував мер Мелітополя Іван Федоров.

Херсонщина

Від самого ранку на Херсонщині знову повідомляють про "бавовну". У місцевих телеграм-каналах пишуть, що удар зазнав з'їзд Антонівського мосту на лівому березі.

Крім того, раніше в росзмі встигли повідомили про 10 вибухів у Херсоні.

На території готельного заміського комплексу/кінного клубу Grand Prix біля Олешок ЗСУ знищили склад боєприпасів російських військових. Внаслідок детонації боєприпасів зруйновано майже всі його будівлі. Готельний комплекс був пограбований у перші тижні після того, як туди заїхали військові росії, — повідомив мер Євген Рищук. На фото вище — те, як виглядав клуб Grand Prix до приходу "русского міру".

Біля Херсона російські військовослужбовці 127 полку 1 армійського корпусу підняли бунт, написали відмову від участі в бойових діях. Відомо, що однією з причин є незадовільне всебічне забезпечення. Частину військовослужбовців забрали представники контррозвідки противника, подальша їх доля невідома, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

А ввечері знову прилетіло по Антонівському мосту. Не буде вам, рашисти, спокою на нашій землі!

Миколаївщина 

Вночі росіяни масовано обстріляли Миколаїв ракетами С-300. Пошкоджено 3 лікувальні заклади, 2 навчальних заклади, готель та музей. Попередньо без жертв. 

Близько 6 ранку ворог ударив по Очакову в об'єкт цивільної інфраструктури. Постраждав приватний будинок у селі Висунськ, одна дитина загинула, четверо отримали поранення.

В Очакові через обстріл знищено кілька тисяч тонн зерна. Про це повідомив заступник мера міста Олексій Васьков. За його словами, російські ракети потрапили до елеватора, де зберігалося зерно, також пошкоджено десятки житлових будинків.

Внаслідок влучання російських боєприпасів та їхніх уламків 4 вересня у місті Вознесенськ виникла пожежа. Там також загорівся зерносклад елеватора на площі 100 квадратних метрів.

Четвертого вересня внаслідок обстрілів у центральній частині Миколаєва пошкоджень зазнала водопровідна мережа. Тривають ремонтні роботи.

Одещина

З портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" вирушили 13 суден. Як повідомили в Міністерстві інфраструктури, це найбільший караван судів із початку реалізації "зернової ініціативи". Загалом на борту 13 суден 282,5 тис. тонн української агропродукції, що прямує до 8 країн світу.

Захід України

Хроніка подій: 193 день оборони України від російської агресії

У Мукачеві відкрилася благодійна виставка "Пензлем за мир". Виставка триватиме до 30 вересня, ознайомитися з 26 роботами 14 художників охочі можуть по буднях з 9 до 17 години.

1
1043

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: