fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:47 23 Сер 2022

Хроніка подій: 181 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 23 серпня і вже пів року триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Синьо-жовтий прапор для українців — завжди був і є символом свободи й боротьби за незалежність. Нині під синьо-жовтим прапором захищають нашу країну воїни ЗСУ, цілодобово працюють волонтери, співають і організовують ярмарки для допомоги нашим захисникам українські діти. 

Сьогодні День Державного прапора, вітаємо всіх патріотів України! Нехай кожного з тих, хто зараз виборює незалежність України, надійно захищає стяг нашої Держави!

Наші свята не дають спокою окупантам. "росія планує завдати ударів по інфраструктурі України найближчим часом", — пише Reuters. "У нас є інформація, що росія активізує зусилля щодо завдання ударів по цивільній інфраструктурі та державних об'єктах України найближчими днями", — пише видання з посиланням на одного з чиновників США.

У зв'язку з цим посольство США закликало своїх громадян виїхати з України

181 день війни

Наші воїни відповідають на погрози окупантів влучними ударами по складах і скупченнях противника. 30 складів БК і баз загарбників   знищили ЗСУ за тиждень!

ЗСУ відбили спроби наступу російських військ на Донбасі, — повідомляє Генштаб ЗСУ. Головне на ранок 23 серпня:

  • На Слобожанському напрямку ворог веде бойові дії з метою утримання раніше зайнятих районів та рубежів, намагається покращити тактичне становище.
  • На Донецькому напрямку зусилля ворога зосереджуються на веденні активних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках.
  • На Бахмутському напрямку противник намагався провести розвідку боєм у районі населеного пункту Зайцево, а також вести штурмові дії поблизу Соледара та Кодеми, успіху не мав, відійшов.
  • На Авдіївському напрямку ворог вів наступ біля Красногорівки та Первомайського, успіху не мав.
  • На Новопавлівському напрямку противник вів наступальні бої в районах населених пунктів Новомихайлівка, Золота Нива, успіху не мав.

В ОК "Південь" підтверджують суттєві ушкодження Антонівського мосту та мосту через Каховську ГЕС, а також знищення складу ворожих боєприпасів у Каховці.

Окрім цього, за минулу добу наші воїни знищили:

  • 17 рашистів,
  • зенітно-ракетний комплекс "Бук",
  • буксований мінометний комплекс "Сані" 150 мм 120 мм калібру.

Зеленський підписав закон, який зобов'язує будувати нові будинки та ЖК лише з наявністю бомбосховищ. Також нові будівлі повинні включати можливість для евакуації маломобільних громадян у будинках, де постійно проживають понад 50 осіб та у спорудах, де тимчасово можуть розміщуватись понад 100 осіб.

Україна не погодиться заморозити лінію фронту, щоби заспокоїти росію. Таку заяву зробив Володимир Зеленський на брифінгу після саміту "Кримська платформа". Він також заявив, що росія взагалі не думає про діалог і ніколи не думала про це, якщо світ покаже втому від війни в Україні, це буде великою загрозою для всього світу.

"Ми повернемо Крим будь-якими засобами, які вважатимемо за правильні, не консультуючись з іншими країнами", — наголосив президент Зеленський.

Трофеї ЗСУ


На фото — російський танк, що успішно пройшов "українізацію" і служить 93-ій бригаді.

У Запорізькій області військові територіальної оборони збили ворожий безпілотник. Літальний апарат залишився майже неушкоджений. Про це повідомляє Запорізька окрема бригада територіальної оборони.

А в Харкові на трофейному "Тигрі" Харківські спецпризначенці патрулюватимуть вулиці міста. Символічний подарунок від ЗСУ на День міста і День Державного прапора України.

Гуманітарні місії

ООН створила комісію з розслідування теракту в Оленівці, але поки що вона простоює. "Організація Об'єднаних Націй має команду зі встановлення фактів, яка готова розслідувати напад на в'язницю в Оленівці", — заявив речник генсека ООН Стефан Дюжаррик. І відразу додав: комісія поки не може зайнятися розслідуванням на місці події, оскільки ситуація навколо колонії в Оленівці продовжує залишатися небезпечною для візиту без відповідних гарантій від України та росії.

В Україні позбавлятимуть опіки над дітьми через відмову від обов'язкової евакуації. Про це повідомляє представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук у своєму Telegram. Як уточнюється у новій постанові Кабміну, в разі якщо особи, які замінюють батьків, відмовилися від обов'язкової евакуації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, опіку чи піклування над такими дітьми буде припинено. Розпорядження стосується також дітей, які виховуються у прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу, а також тих, які влаштовані в сім'ї патронатних вихователів.

Ядерна безпека

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі в інтерв'ю ВВС повідомив, що планує особисто очолити місію на ЗАЕС. За його словами, візит має відбутися "протягом кількох днів, а не тижнів". Питання того, як інспектори МАГАТЕ діставатимуться станції — через підконтрольну Києву територію чи через захоплені росією райони, Гроссі запропонував "відставити убік", тому що ситуація потребує негайного вирішення.

Організація має намір оцінити загальний стан станції, цілісність та справність її систем безпеки, а також електропостачання, заявив глава МАГАТЕ. Інспектори також хотіли б поговорити як з українськими співробітниками станції, так і з росіянами, які там присутні, і встановити на АЕС постійну присутність.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

ЄС хоче розпочати масштабну місію з підготовки українських військових. Як повідомив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель, операцію хочуть розгорнути у сусідній з Україною країні. Він не розкрив подробиць щодо того, що це буде за програма підготовки, але зазначив, що "звичайно, це буде велика місія". "Здається розумним, що війна, яка триває і виглядає приреченою на закінчення, вимагає зусиль не лише з погляду поставок, а й навчання та допомоги в організації армії", — сказав головний дипломат ЄС.

Захід готує ЗСУ до ближніх контактних боїв. Такі висновки робить The New York Times, аналізуючи постачання озброєння Україні. Так, у новому пакеті допомоги від США Київ отримає 40 бронетранспортерів, оснащених катками для розмінування, а також легші гаубиці та безвідкатні гармати з дальністю вистрілу в кілька сотень метрів. Є ракетні установки з дальністю стрільби трохи більше 4,5 км. В адміністрації президента США зазначають — нове озброєння має підвищити мобільність української армії на півдні.

181 день війни

Армія США планує укласти контракт на виробництво та постачання Україні 10 удосконалених дронів-камікадзе Switchblade 600 у вересні, — про це повідомило Defence News з посиланням на пресслужбу Пентагону.

А Байрактар, який Україні подарувала Литва, вже на фронті й успішно знищує російських загарбників.

Нідерланди виділять Україні додатковий пакет допомоги на 80 мільйонів євро для підтримки економіки та допомоги в розмінуванні.

Не встигли ми порадіти словам Олафа Шольца про те, що його країна продовжить постачати в Україну "те, що їй потрібно для оборони", як Німеччина відмовилася давати Україні більше зброї. Про це повідомляє Deutsche Welle: "Німеччина не може ризикувати на тлі російських загроз", — заявив представник оборонного відомства.

Що стосується вже обіцяного, система ППО Iris-T буде поставлена ​​Україні найближчими тижнями, заявив глава МЗС Німеччини.

Президент Польщі Анжей Дуда у Києві

Сьогодні до Києва прибув польський президент Анджей Дуда для участі в саміті "Кримська платформа — 2".

Уже восени Україна очікує отримати системи протиповітряної та протиракетної оборони, які дозволять "закрити небо". Про це заявив заступник голови ОП з питань зовнішньої політики та стратегічного партнерства Андрій Сибіга.

Також ЗМІ повідомляють, що Туреччина передала Україні 50 бронемашин Kirpi MRAP. І це лише перша партія. Очікуються й інші постачання.

Крім цього, є ймовірність, що Словаччина направить в Україну 30 своїх танків Т-72.

Під час Кримської платформи Канада та Німеччина узгодили новий пакет військової допомоги, що включає системи ППО, ракетні системи та "тонни" боєприпасів, — канцлер Німеччини Шольц.

Швеція також виділить додатковий пакет допомоги Україні найближчим часом — заявила прем'єрка країни Магдалена Андерссон на Кримській платформі.

Крім того, готують подарунок Україні і Штати. Адміністрація США має намір оголосити про пакет військової допомоги Києву на $3 млрд; приурочили його до Дня незалежності. Про це повідомило агентство Associated Press із посиланням на власні джерела у Білому домі.

Новини від партнерів

181 день війни

Українці продають написи на снарядах, які запускають в росіян. Дев'яносто п'ять відсотків замовлень зроблено англійською мовою, і більшість — зі Сполучених Штатів. "Від НАТО з любов'ю", "Лондон вітає" та "Пам'ятайте про Аламо". Після  пожертви український військовий видряпує на боєприпасах повідомлення та фотографує його. Пожертви йдуть на ЗСУ.

У Канаді під час велопробігу намалювали герб України

У Канаді під час велопробігу "намалювали" герб України. У канадському Едмонтоні до Дня Незалежності України провели велопробіг та ходу центральними вулицями. Трек велопробігу було складено так, щоб у результаті утворився Герб України. "Цей велопробіг був присвячений нашим захисникам, які мужньо захищають Незалежність та Свободу України, нашу рідну землю!", — наголошують організатори велопробігу.

У Берлін теж прийшла війна росії в Україні  — у центрі столиці Німеччини виставили спалене окупантами авто, на якому чотири жінки намагалися евакуюватися з Бучі. Власниця авто — Жанна Каменєва. Вона припинила виходити на зв'язок 5 березня. Того дня вона везла до Києва свою співробітницю із 14-річною дочкою та сусідку. Автомобіль розстріляли з російського БТР і, ймовірно, з автоматів, внаслідок чого машина згоріла і всі пасажири загинули.

Тим часом Шольц заявив, що Захід ніколи не визнає анексію росією українських територій. Також канцлер ФРН повідомив, що Канада та Німеччина узгодили новий пакет "військової допомоги" Києву.

Президент Польщі Анджей Дуда закликав до демонтажу "Північного потоку-2".

А президент Туреччини Ердоган заявив, що за міжнародним правом Крим має бути повернутий Україні

Що там на росії

У селі Тимонове Білгородської області рф вибухають боєприпаси, — повідомив губернатор Гладков. За його словами, внаслідок спекотної погоди в районі села Тимонове сталося самозаймання боєприпасів ("спрацював ефект лінзи"), які ще не встигли знешкодити сапери. Версія про ефект лінзи — це щось новеньке. А що, курити вже всі росіяни кинули?

Російський брехунець 

Новопризначена "влада" в Запорізькій області оголосила незалежність окупованих районів областей, ідентифікуючи українських громадян, що виїжджають з неокупованої України, як осіб, що шукають тимчасового прихистку, — про це повідомляє Інститут вивчення війни.

Санкціями по агресору!

Канада вводить санкції проти 62 російських фізосіб та однієї організації оборонного сектору, — оголосив під час Кримської платформи-2 прем'єр Канади Джастін Трюдо.

Президент Франції Еммануель Макрон у ході виступу на Кримській платформі закликав не виявляти слабкість щодо росії. "росія зробила свій вибір, незважаючи на прийняті на себе зобов'язання… Ми не повинні виявляти жодної слабкості, ніякого духу компромісу, тому що йдеться про свободу для всіх і вся і світ у всіх частинах земної кулі", — заявив Макрон.

Голова МЗС Литви Габрієлюс Ландсбергіс в ефірі литовського телебачення заявив, що Литва може заборонити видачу віз росіянам на регіональному рівні, якщо Європейський Союз не погодиться на загальне рішення. В МЗС Литви наголосили, що громадяни росії не повинні перетинати кордони ЄС. "Передусім, ми шукаємо європейське рішення, тому що воно є найбільш стійким і юридично правильним. Якщо таке не буде знайдено, ми не виключаємо можливості пошуку регіонального рішення, яке включало б країни Балтії, Польщу і, можливо, Фінляндію", — сказав міністр.

А в Латвії розпочався збір підписів за видворення з країни осіб, лояльних до росії. Така пропозиція з'явилася на порталі громадських ініціатив.

Ощадбанк пішов із Казахстану після відмови Токаєва порушувати санкції. "Санкції є санкції", — заявив президент Казахстану, після чого місцеві банки припинили проводити платежі на адресу "дочки" Ощадка.

Життя з урахуванням бойових дій

Укрзалізниця відновлює курсування поїзда Інтерсіті+ Київ — Славське до Дня незалежності.

Оце так! Повідомлення про нові сигнали тривоги виявилося фейком. Співрозробники програми "Повітряна тривога" повідомили, що вони не мають жодного відношення до опублікованої інформації про нові сигнали тривоги та відео, яке вчора поширилося по мережі.

Служба таксі "Uklon" переказала 1 000 000 гривень на комплекс PD-2, повідомляє фонд "Повернись живим". Комплекс PD-2 складається з двох БПЛА та автомобіля керування.

Київ і область

181 день війни

На Контрактовій площі відкрили вуличну виставку про українських героїв. Експозицію "Кожен із нас — воїн" приурочено до Дня Незалежності України. На банерах фотопортрети сучасних бійців з тероборони пов'язані з інформацією про історію національного спротиву українців.

Володимир Зеленський та Анджей Дуда відкрили Алею сміливості в центрі Києва. Її створили на майдані перед Верховною Радою. Першим свою іменну табличку отримав польський президент.

На сайті Київської міськради з'явилася петиція, у якій кияни вимагають повертати гроші за поїздку в разі оголошення повітряної тривоги. Водії під час повітряної тривоги зупиняються і висаджують пасажирів, щоб ті пройшли в укриття. Автори петиції вважають, що стягувати плату в таких випадках несправедливо, адже послуга не виконана.

У столицю сьогодні прибув "Потяг до перемоги". Це спеціальний потяг із 7 вагонів, який відсьогодні курсуватиме Україною. На потязі зображено ілюстрації, створені Андрієм Присяжнюком, який зміг передати емоції українців-героїв під час війни, а кожен вагон — це історія з тимчасово окупованих територій нашої держави.

Донеччина і Луганщина

181 день війни

Замість підготовки до зимового періоду росіяни в Маріуполі підірвали труби котельні. Говорять, що на цьому місці "розпочнуть нове будівництво". Що будуватимуть — не повідомляється. Але опалення в Маріуполі вже точно не дочекаються.

На Луганщині окупанти випустили 14 ракет, здійснили 7 обстрілів зі ствольної та реактивної артилерії, неодноразово застосовували авіацію. ЗСУ відбили наступи ворога з чотирьох напрямків.

На Донеччині загарбники обстріляли Слов'янськ  — згорів приватний будинок, і Гірник — пошкоджено 6 багатоповерхівок і 3 приватні будинки. Також під обстрілами — Бахмут, Авдіївка, Костянтинопіль, Часів Яр, Кліщіївка, Максимільянівка. По області — один загиблий і 7 поранених. 

Головне у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ:

  • На Бахмутському напрямку росіяни намагалися наступати на Соледар, Кодему, Бахмут, Зайцеве та Курдюмівку. Скрізь — безуспішно.
  • На Авдіївському напрямку війська рф безуспішно намагалися просунутися у напрямках Красногорівки, Первомайського та Невельського.
  • На Новопавлівському напрямку росіяни невдало намагалися наступати у напрямках Новомихайлівки та Золотої Ниви.

Харківщина

Вранці рф обстріляла Харків: снаряд влучив у приватний будинок, загиблих та поранених, на щастя, немає. 

181 день війни

Також зранку у Харкові масштабна пожежа — горить дах однієї із будівель на заводі Шевченка. Харків'яни зазначають, що прильотів на момент початку пожежі в місті не було. Причини пожежі з'ясовуються.

На Харківському напрямку армія рф з артилерії обстріляла щонайменше 10 населених пунктів, поблизу Питомника та Мосьпанового завдала авіаударів, повідомив Генеральний штаб ЗСУ. Від російських обстрілів у області сталися шість займань, — кажуть у ДСНС Харківщини. Також російські окупанти обстріляли Шевченківський район Харкова з артилерії, — повідомив міський голова Ігор Терехов. Поранення дістала одна людина.

Дніпропетровщина 

181 день війни

Також неспокійно почався тиждень на Дніпропетровщині. Уночі російські війська чотири рази обстріляли область.

У Зеленодольській громаді росіяни убили 45-річну  жінку. Її чоловік поранений. Він у лікарні. Будинок родини понівечений. 

По Марганецькій громаді двічі стріляла російська  важка артилерія. Туди прилетіли 13 снарядів. У  Марганці постраждали двоє жінок — 61 та 63 років. Одна з них госпіталізована. Її стан медики оцінюють як середній.

11:35 — міський голова Дніпра Філатов підтвердив обстріл міста та закликав містян залишатись в укриттях. Попередньо відомо про падіння обломків ракет на приватні будинки. Один приватний будинок зруйнований, один пошкоджений. Обійшлося без постраждалих.

На Нікополь російська армія скерувала три дрони-камікадзе та 20 снарядів з "Градів". Понівечені декілька приватних будинків. Ще в кількох сталося загоряння. Зачепило і місцевий водно-спортивний комплекс.

При цьому наші військові збили три російські безпілотники-розвідники.

Запоріжжя

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районі Гуляйполя, Оріхова, Ольгівського. До правоохоронців надійшло 28 повідомлень про руйнування об'єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів російськими окупаційними військами.

У тимчасово окупованому Токмаку окупанти добрались до місцевого механічного коледжу. Обшукали всіх співробітників, вигнали на вулицю, забрали ключі від кабінетів та опечатали всі приміщення. Сказали на роботі не з'являтись.

У Василівці, де знаходиться останній блокпост рф, через який українці виїжджають на підконтрольну Україні територію, окупанти тепер хочуть створити фільтраційний пост, чим ще більше сповільнять рух.

Ситуація на ЗАЕС: повідомляють, що рашисти збирають техніку на території станції та збільшили кількість військових на станції. Загалом на території станції тепер дислоковано понад 40 одиниць військової техніки.

Новий вид російського тероризму. Окупанти обстрілюють золовідвали Запорізької ТЕС, щоб підняти хмари радіоактивного пилу, — повідомило ГУР. Це місця складування золи, що утворюється в процесі роботи теплових електростанцій. Ці відходи мають високу концентрацію отруйних речовин і рівень радіації, що мінімум в 2,5 рази перевищує природне тло. Під час висихання вони утворюють пил, здатний переміщатися на значні відстані. Моніторинг радіаційного фону, що здійснюється поблизу атомної станції, вказує на підвищення рівня радіації. Окупанти, як завжди, намагаються подати ці дані як результати міфічних "обстрілів з боку ЗСУ".

Херсонщина

На вихідних рф, ймовірно, почала переміщувати баржі на позицію для будівництва понтонного мосту через Дніпро поблизу пошкодженого Антонівського мосту, — припускає британська розвідка. Цю інформацію підтверджують місцеві жителі, які на власні очі бачать намагання окупантів реанімувати пошкоджений влучними пострілами ЗСУ міст. 

У ніч із 20 на 21 серпня між населеними пунктами Цукур та Кам'янка Каховського району на Херсонщині наші партизани "змусили прилягти" стовпи лінії електропередач. За допомогою цієї лінії окупанти планували викрадати електроенергію та постачати її до окупованого Криму.

Чорнобаївка ніколи не стане спокійним місцем для рашистів. Сьогодні нашими ракетно-артилерійськими підрозділами в рамках виконання вогневих завдань знищено склад з боєприпасами та командний пункт 247-го десантно-штурмового полку в Чорнобаївці.

Також відмінусовано командний пункт 331 парашутно-десантного полку в Нововоскресенському і ще один склад з боєприпасами в Благодатному.

Підтверджено втрати ворога в кількості 23 рашисти, одного танку Т-72 та легкого броньованого тягача. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

А в Херсоні на помічника гауляйтера Сальдо Ігоря Телегіна був замах. Про це повідомляють росЗМІ. Телегін вижив. Шкода.

Рух громадянського опору оголосив нову безстрокову акцію "Очистимо місто від рашистів — зривай макулатуру". "Жовта стрічка" закликає жителів окупованих територій зривати і замальовувати агітаційну російську "макулатуру". Фото і відео можна надсилати на @yellowribbonUA_manager

Миколаївщина 

Ворог обстрілював територію біля сіл Поляна, Червона Долина, Широке. Також під обстрілами — Березнегувате та околиці Новоолександрівки. Постраждалих немає.  

Одещина 

Ще одне судно "Зернової ініціативи" покидає Україну. Спільний координаційний центр у Стамбулі санкціонував вихід з українського порту судна з кількома тисячами тонн продовольства. Суховантаж Kafkam Etler з 2 437 тонн кукурудзи вирушить із Чорноморська до Туреччини. Вихід судна з українського порту заплановано на 23 серпня.

Волинь

У Луцьку демонтують радянську зірку з обеліску на меморіалі Вічної слави. Вона важить 300 кг і розташована на висоті 36 метрів, тож демонтаж відбувається за допомогою підіймача та болгарки. Це не перший апгрейд меморіалу. У квітні з меморіалу демонтували радянську символіку та замінили дату початку Другої світової війни з "1941" на "1939".

Захід України

181 день війни

Житель села Древині Іваничівської громади Микола Левчук виклав візерунок у вигляді вишиванки на стінах свого будинку кольоровими пластиковими кришечками. За його словами, кришечки він збирав близько 16 років. Втілювати ідею в життя розпочав минулоріч, у 2021 році, а завершив роботу вже під час повномасштабної війни, навесні 2022.

В Тернополі в районі Старого парку розпочала працювати виставка знищеної російської військової техніки. Виставку відкрили 21 серпня. Найбільше вона сподобалася найменшим жителям Тернополя — діти безперешкодно лазять по танках, роблять селфі та досліджують повернену військову техніку ворога. Виставка є безкоштовною, просто неба і буде діяти до 1 вересня.

​​В одній із лікарень Львівщини відкрили оновлене реабілітаційне відділення. Там лікуватимуться українські захисники. Зараз відремонтували 5 палат, — кожна з них мотиваційно стилізована — на стінах намальовані літак Мрія, Роман Шухевич, Тарас Шевченко.

484

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: