fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:28 22 Сер 2022

Хроніка подій: 180 день оборони України від російської агресії

English version here

фото: Рубрика

Сьогодні 22 серпня і вже 180 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Партизанський рух відіграє дедалі помітнішу роль у цій війні, — пише New York Times. Ідентифікація цілей, підрив залізничних колій, ліквідація колаборантів — неповний перелік діяльності українського підпілля. Активність партизанів посилюється, оскільки бійці опору знаходяться в добре знайомому їм середовищі.

Рух

Не всі партизанські рухи вживають радикальних дій. "Жовта стрічка" розклеює на окупованих територіях листівки та малює графіті. Всіма своїми діями ​​українське підпілля показує окупантам, що росіяни ніколи не будуть у безпеці.

На це працюють і наші ЗСУ. Орієнтовні втрати противника станом на 22 серпня від Генштабу ЗСУ — за добу знищено 200 російських окупантів.

А в офісі Генпрокурора повідомили страшні цифри: 373 дитини загинули внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну. Ще 723 поранені. За кожне обірване чи зламане дитяче життя окупанти відповідатимуть. Неодмінно відповідатимуть. 

Головне від Генштабу станом на ранок:

  • У районі села Благодатне на Миколаївщині окупанти мають частковий успіх.
  • ЗСУ відбили наступ противника на Слов'янському, Авдіївському, Запорізькому напрямках та в районах населених пунктів Вершина – Кодема і Гладосове – Кодема.
  • Наразі тривають бойові дії на напрямках Спірне – Веселе, Стряпівка – Соледар, Покровське – Бахмут, Травневе – Кодема, Семигір'я – Зайцеве та Гладосове – Курдюмівка на Донеччині.

А Інститут вивчення війни (ISW) акцентує на наступних фактах:

  • Війська рф зробили кілька невдалих спроб атакувати південніше Ізюму.
  • Російські сили провели локальні наземні операції на південний схід від Сіверська, а також на північний схід та південь від Бахмуту.
  • Окупаційним силам вдалося досягти обмежених успіхів на захід від Донецька, але водночас на південний захід від міста спроби наступати результату не мали.
  • Наступ росіян на захід від Авдіївки триває.
  • Війська рф провели кілька атак у південній оперативній зоні та  частково просунулися на схід від Миколаєва.
  • Напередодні Дня незалежності України російська адміністрація посилила заходи щодо фільтрації та викрадення людей на окупованих територіях.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що майже 9000 українських героїв загинули у війні з росією. Він зазначив, що наразі тривають "гарячі" бої на півдні та сході України.

Важлива новина! Перший документ щодо міжнародних гарантій безпеки для України може з'явитися вже 29-30 серпня, заявив керівник ОП Андрій Єрмак.

"Я підтверджую, що до кінця цього місяця — десь 29-30 число — ми можемо вже розраховувати на появу першого документа рекомендацій щодо нашої групи експертів з паном Расмуссеном (колишній генсек НАТО ). Над цим документом ми зараз працюємо. Я сьогодні проінформував наших колег, які теж зацікавлені і чекають. Можу відкрити вам таємницю: я вже знайомий з його текстом — це буде дуже потужний документ", — наголосив Єрмак.

 Атомні об'єкти 

Байден, Макрон, Джонсон та Шольц під час телефонної розмови обговорили необхідність уникати військових дій у Запорізької АЕС та важливість організації візиту МАГАТЕ у найкоротші терміни, — повідомив Білий Дім.

росія ініціювала проведення термінового засідання Ради Безпеки ООН "щодо ситуації навколо Запорізької АЕС" 23 серпня. Без коментарів. Лицемірство зашкалює.

Переговори України з росією

росія не хоче домовлятися про мир та очікує на довгий конфлікт з Україною. Отже, на зустріч путіна з президентом Володимиром Зеленським розраховувати не доводиться, — про це пише Financial Times. 

Водночас президент Туреччини Реджеп Ердоган не втрачає надії і планує організувати переговори президентів України та рф найближчим часом "Нашою метою є організація зустрічі путіна та Зеленського найближчим часом, щоб вирішити кризу (в Україні)", — цитує звернення Ердогана до нації CNN Turk.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Чехи до річниці подій 68 року оголосили флешмоб – перерахуй 1968 крон на ЗСУ. 

Україна отримала ще 5 тисяч станцій супутникового інтернету Starlink від компанії Ілона Маска. Про це під час брифінгу щодо інтеграції Дії з mObywatel повідомив віцепрем'єр-міністр — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Він наголосив, що загалом, разом з цією партією, в України вже близько 20 тисяч Starlink.

Новини від партнерів

180 день війни

Держдеп США опублікував твіт президента Джо Байдена, у якому той високо оцінив боротьбу українського народу з російськими загарбниками: "Завдяки мужності та відвазі українського народу надіслана нами та нашими колегами техніка була використана з руйнівним ефектом для захисту української землі та повітряного простору". Далі — більше, пане президенте!

Від наступного року США вироблятимуть рекордну кількість нафти, — про це заявила міністерка енергетики США Дженніфер Ґренголм в інтерв'ю на для Fox News. "Йдеться про попит та пропозицію. Коли росія вторглась в Україну, глобальні ринки втратили мільйони барелів. Оскільки нафтою торгують глобально, ми повинні компенсувати цю втрачену кількість палива", — зазначила Ґренголм. За її словами, до 2023 року США вироблятимуть 12,7 мільйона барелів нафти на день (наразі виробництво становить 12 мільйонів барелів на день). 

І ще до хороших новин — сьогодні Мінцифри, Держспецзв'язку та Канцелярія прем'єр-міністра Польщі підписали меморандум про взаєморозуміння у сфері кіберзахисту! Меморандум забезпечить посилення спільної боротьби зі злочинами у кіберпросторі та зробить обмін досвідом та інформацією про кіберінциденти швидшим і ефективнішим. 

Цікаві цифри: ​​Туреччина цьогоріч подвоїла імпорт російської нафти, повідомляє Reuters. В агентстві зазначили, що торгівля між цими країнами процвітає з весни: турецькі компанії заповнюють вакуум, утворений бізнесом ЄС, який залишив рф після її повномасштабного вторгнення в Україну.

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що ЄС має намір розмістити місію із підготовки українських військових у сусідній з Україною країні.

А що чутно про російських посіпак?

Як формується нова вісь зла. Участь у трибуналі, який планують провести окупанти в Маріуполі, підтвердили росія, Білорусь та Сирія. Про це з посиланням на заяви гауляйтера "днр" пушиліна повідомляють пропагандистські пабліки. Чекають також долучення Північної Кореї. Країни-терористи збираються спільно здійснити ще один військовий злочин перед очима всього цивілізованого світу. 

Крім того, за даними української розвідки, росія й Білорусь досягли "термінової домовленості" про ремонт пошкодженої російської авіатехніки. Надалі цю техніку використовуватимуть в Україні. На думку експертів Інституту вивчення війни (ISW), це може свідчити про спроби росії обійти секторальні санкції, адже на Білорусь накладено м'якший режим обмежень. Втім, дарма стараються — однаково ЗСУ спалять усю техніку, яку б окупанти не затягли в Україну.

А в окупованому Донецьку вночі було гучно. Місцеві пабліки писали про вибухи в Пролетарському районі міста. Пізніше з'явилася також інформація про пожежі та відео, на яких добре видно і чути процес детонації. Знову не там курили?

180 день війни

Пляжні фото можуть бути корисними для ЗСУ! Якщо це фото пляжників з-під Євпаторії на фоні російських установок ППО. Чергове таке фото з'явилося в мережі — чоловік опублікував у "ВКонтакті" знімки біля ЗРК С-400. За даними "Радіо Свобода", фото зробити на косі між озером Терекли та Чорним морем.

Під вечір з'явилися повідомлення про "бавовну" в Севастополі. Так званий "губернатор" Севастополя міхаіл развожаєв повідомив, що російська ППО збила над містом "об'єкт". Але місцеві на вибухи реагують яскраво. Мабуть, не подобається чути "хлопки" так близько.

Російський брехунець 

Наша розвідка попереджає, що росія може влаштувати провокацію із пожежею на ЗАЕС. Для цього на території станції окупанти розмістили велику кількість автомобільного палива. На підготовку до провокації вказує також направлення на станцію додаткових підрозділів РХБЗ (військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту). 

ФСБ росії заявила про завершення розслідування загибелі доньки ідеолога "руского міра" Олександра Дугіна Дар'ї. У підготовці вибуху звинувачують "українські спецслужби", а "виконавицею" назвали громадянку України. Ми не здивовані. За версію російського слідства, жінка з донькою нібито завчасно приїхали в росію, а після "виконання злочину" поїхали до Естонії. 

В полку "Азов" відреагували на вбивство Дар'ї Дугіної: "Жінка, ім'я та військове посвідчення якої опублікували фсб у своєму звіті щодо розслідування теракту проти доньки російського пропагандиста Дугіна – не має жодного відношення до полку "Азов" та ніколи не належала до нашого підрозділу", —  йдеться в повідомленні.

Зазначається, що так званий документ, яким спецслужби росії намагаються довести причетність "Азову" до підриву авто Дугіної, насправді є не більш ніж черговою "візитівкою Яроша". А сам теракт — це підготовка до "трибуналу" над азовцями. Адже таким чином росія підігріває суспільну думку своїх громадян щодо "необхідності" такого судилища.

Санкціями по агресору!

Влада Туреччини пообіцяла не дозволити жодній російській особі чи організації обійти санкції, накладені на росію. На початку серпня Financial Times із посиланням на шість чиновників писала, що серед західної влади наростає невдоволення через зближення Туреччини та росії. Захід готовий вжити заходів у відповідь, якщо Анкара допомагатиме москві обходити обмеження, говорили джерела.

Білорусь та росію усунуть від участі у змаганнях Міжнародної федерації хокею на сезон 2022/2023.

А в Німеччині представники блоку ХДС/ХСС, наразі перебуваючи в опозиції до правлячої коаліції, виступили за припинення видачі шенгенських віз росіянам, — про це повідомляє Bild. 

На тему шенгенських віз для росіян висловилися і в уряді Швеції — там, за словами міністра міграції Андерса Ігемана, хочуть бачити обмеження, але не повну зупинку видачі віз громадянам рф. "Я думаю, що повну зупинку було б важко реалізувати. 

З іншого боку, суворе обмеження, наприклад, шляхом скасування спрощеної візової процедури — це те, чого ми, Естонія, Фінляндія та інші прагнемо від ЄС", — зазначив він.

Сполучені Штати теж висловились — там не підтримують повну заборону видачі віз росіянам. "США не хотіли б закривати шляхи до притулку та безпеки для російських дисидентів або тих, кому загрожує порушення прав людини. Важливо провести межу між діями російської влади в Україні і народом росії", — наголосив представник Держдепартаменту США.

Життя з урахуванням бойових дій

Усім співробітникам Урядового кварталу рекомендують з 22 по 26 серпня працювати дистанційно з дому. Також відомо, що працівникам державних установ в Урядовому кварталі рекомендують наступного тижня по можливості менше там з'являтися.

Заслужений титул! Марію Примаченко посмертно нагороджено відзнакою "Національна легенда України". 

В Україні розпочався проєкт зі збору коштів на відбудову культурних пам'яток. Міністерство культури та інформаційної політики спільно з Vodafone Україна запустили проєкт зі збору коштів на відбудову культурних пам'яток, пошкоджених під час розв'язаної росією війни. Наразі головна мета проєкту – зібрати понад 470 млн грн для відновлення 15 пошкоджених об'єктів.

Понад 90% українців пишаються своїм громадянством! Про це йдеться в результаті спільного опитування Демініціатив та Соціологічної групи "Рейтинг". Цей показник є найвищим за весь час соціологічного моніторингу, зазначають дослідники.

Україна — цифрова держава! Водійське посвідчення та техпаспорт авто з сервісу "Дія" відображатимуться у польському mObywatel. Про це розповів очільник Мінцифри Михайло Федоров. Це унікальний кейс: дві країни вперше у світі проводять обмін цифровими документами в застосунках.

Київ і область

Мурал

Патріотичний мурал "Клич роду", з'явився на Осокорках в Києві, поблизу торгового центру "Аркадія", на вулиці Княжий Затон, 21. Волонтерський проєкт втілювали у життя майже 2 місяці. 23 серпня мурал зафіксують у книзі рекордів України, як "Найдовший патріотичний мурал". Джерело: Юлія Абрамова.

КМДА заборонила проводити масові заходи в столиці з 22 до 25 серпня у зв'язку з високою ймовірністю ракетних обстрілів міста російськими військовими.

Відсьогодні й до 24 серпня наземний громадський транспорт у Києві курсуватиме з 6:00 до 21:00. Про це повідомили в КМДА. Такий самий графік буде і в метро.

Донеччина і Луганщина

180 день війни

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив про те, що російські окупанти знищили ще одну школу на Донеччині. Усього від початку повномасштабного вторгнення росіяни пошкодили вже 594 заклади освіти в Донецькій області, у тому числі — 263 школи.

Також голова ОВА повідомляє про двох загиблих мирних жителів Донеччини. 

Харківщина

Одна людина постраждала внаслідок вчорашнього обстрілу Київського району Харкова. Потрапляння у приватне домоволодіння. Пожежі немає, – повідомив голова Харківської ОВА Синєгубов. На місці обстрілу виявили касетний снаряд.

Внаслідок ракетного удару в Харкові був зруйнований об'єкт інфраструктури у Київському районі міста, про це повідомив міський голова Ігор Терехов.

Рятувальники закінчили пошукові роботи у зруйнованій внаслідок ракетного удару триповерхівці в Салтівському районі Харкова, загальна кількість загиблих становить 19 людей, повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

Сумщина

Вчора ввечері над Сумським районом збили ворожий безпілотник.

Полтавщина 

180 день війни

У дворику Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського відкрили виставку, присвячену російсько-українській війні. Експозиція приурочена до Дня Незалежності та зроблена на пошану всіх військовослужбовців, які захищають суверенітет України. Працюватиме вона щодня протягом серпня-вересня.

Дніпропетровщина 

Вночі рашисти знову обстріляли Нікополь. По місту випустили 42 снаряди з "Градів", поранено чотирьох людей. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

180 день війни

Ворожі снаряди пошкодили дитячий садок, магазини, аптеки, ринки, суд та автовокзал. Через обстріл сталося п'ять пожеж — їх уже ліквідували рятувальники. Також виведено з ладу лінію електропередач, без світла залишилися близько двох тисяч людей.

15:20 — загроза артобстрілу в Нікопольському районі. Очільник Нікопольської РВА Євген Євтушенко повідомив, що окупанти вчинили провокацію на протилежному березі водосховища.

Крім того, у Криворізькому районі ворог із "Ураганів" обстріляв Зеленодольську громаду. На щастя, обійшлося без руйнувань та постраждалих.

Резніченко також повідомив про ракетний удар по Синельниківському району. Зруйновано сільгосппідприємство, школу та будівлю культури. Інформація про загиблих та поранених з'ясовується.

Запоріжжя

В окупованому Мелітополі партизани зарізали окупанта, котрий домагався до неповнолітньої дівчини, — повідомив мер міста Іван Федоров. Символічно, що це сталося на вулиці Героїв України.

Там само окупанти влаштували облаву — шукають партизанів. Містяни кажуть, що обшуки загарбники проводять у північній частині міста. Повідомляється, що росіяни вже забрали чотирьох осіб.

Новини з окупованого росіянами Енергодара, де розташована ЗАЕС, — звідти надходять повідомлення щодо загибелі чоловіка та про поранення кількох мирних мешканців. Окупанти обстріляли район Запорізької теплової електростанції, повідомив міський голова Енергодару Дмитро Орлов.

"Окупанти традиційно звинуватили в цьому ЗСУ. Але обставини події викликають великі запитання. Судячи з наявних на відео від самих окупантів пошкоджень автівки з рівними отворами від куль, машина була обстріляна практично впритул. Вірогідно, з автомату", — наголосив Орлов.

Херсонщина

У селищі міського типу Горностаївка Каховського району, військові рф зруйнували стелу "Україна єдина", яка стояла у центрі. Замість неї встановили бюст Леніну, — повідомила Херсонська ОДА.

Але є й добрі новини з Херсонщини! ЗСУ "відкоригували" пропускну спроможність Каховського мосту та завдали ударів по опорних пунктах противника в районах Олександрівки та Бурханівки. Про це повідомляє ОК "Південь".

Мед для наших вух — удари по Антонівському мосту! У мережі вже публікують відео з вибухами на Херсонщині. Було близько 8-10 "прильотів", пише журналіст Андрій Цаплієнко.

Депутат облради Сергій Хлань підтверджує удари! "ЗСУ знову завдають ударів по Антонівському мосту! Не довелось довго й чекати: росіяни відремонтували — наші Збройні сили підкоректували. Виснажуємо ворога на Херсонщині", — написав він.

А керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк заявила, що ЗСУ тримають під контролем Антонівський міст.

Українські військові не просто влучили в Антонівський міст, а зробили це саме в той момент, коли по ньому рухалася колона російських автомобілів з боєприпасами! Про це сказав депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань.

Миколаївщина 

Окупанти знову обстріляли Миколаїв, відомо про влучення. Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім: "Вночі, 22 серпня, орієнтовно 3:00 Миколаїв знову обстріляли. Внаслідок чого сталося загоряння кафе, також на даний момент відомо про влучення на територію підприємства", — сказав він. За словами голови ОВА, постраждалих немає, а інформація про наслідки уточнюється.

Кім також повідомив, що на 23 та 24 серпня Миколаїв не закриватимуть. Але закликав жителів Миколаєва працювати цього тижня дистанційно через загрозу обстрілів з боку рф. 

Одещина

Судячи з усього, хвиля повідомлень про замінування докотилася з Вінниччини до Одещини. В Одесі сьогодні евакуювали торговий центр "Афіна" — поліцейські та рятувальники перевіряють інформацію про замінування об'єкту.

А на фото вище — наслідки ранкового ракетного удару по Одеській області.

Захід України

Костюмована екскурсія в Івано-Франківському музеї

В Івано-Франківському обласному Музеї визвольної боротьби імені Степана Бандери вперше провели костюмовані екскурсії, щоб зібрати кошти для ЗСУ. Допомогу направлять у підрозділи, в яких служать нині працівники музею.

А в Чернівцях 23 серпня відкриють виставку кам'яної вишиванки "Окупована спадщина". Вона проходитиме на Соборній площі. Мета заходу — привернути увагу до тимчасово окупованої Нової Каховки та її архітектури.

4
156

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: