fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:22 13 Бер 2022

Хроніка подій: вісімнадцятий день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 13 березня і вже вісімнадцятий день триває військовий напад Росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне.

"Російські окупанти не можуть нас підкорити. У них немає такої сили, немає такого духу. Вони тримаються лише на насильстві. Лише на терорі. Лише на зброї, якої в них багато. Але в окупантів немає жодної природної основи для нормального життя. Для того, щоб люди могли відчувати щастя. І мріяти.

Вони органічно не здатні робити життя нормальним! Всюди, куди прийшла Росія на чужу землю, мрії неможливі", –сказав у своєму відеозверненні Володимир Зеленський.

Також Зеленський повідомив, що підписав укази про відзначення державними нагородами 106-х військових, 17 з них — посмертно. Серед них — перша жінка-герой України, якій звання присвоїли посмертно.

Хроніка подій: вісімнадцятий день оборони України від російської агресії

З 24 лютого старший бойовий медик Інна Дерусова виконувала завдання у місті Охтирка Сумської області. Врятувала понад 10 військовослужбовців, ризикуючи власним життям. Загинула від артилерійських обстрілів російських військ, допомагаючи пораненим. Вічна пам'ять! 

​У Генштабі ЗСУ повідомили орієнтовні втрати російських військових на 17-й день війни проти України:

Хроніка подій: вісімнадцятий день оборони України від російської агресії

Кабмін призначив Верещук головою штабу із поводження з полоненими. Про це стало відомо з постанови уряду №257. Окрім Верещук до штабу увійшли представники профільних міністерств, силових відомств, РНБО та радник керівника Офісу президента.

А Володимир Зеленський вдень відвідав у шпиталі наших поранених воїнів. 

– Хлопці, швидше одужуйте. Вірю: найкращим подарунком до вашої виписки буде наша спільна перемога! – зазначив він.

Офіс Генерального прокурора разом з українськими та міжнародними партнерами створив ресурс https://warcrimes.gov.ua для належного документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російською армією в Україні. Задокументовані докази використовуватимуться для кримінального переслідування причетних до злочинів відповідно до українського законодавства у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та спеціальному трибуналі після його створення.

Надсилайте відео та фото матеріали на сайт, а також будь-яку інформацію згідно з протоколом.

Наразі розслідуються 1717 кримінальних проваджень воєнних злочинів росії проти України. Про це повідомила Генеральний прокурор Ірина Венедіктова. 

Попри Женевську конвенцію, російські окупанти прицільно б'ють українськими лікарнями. "Окупанти знищили 7 лікарень, які не підлягають відновленню.  104 заклади пошкоджені, їх можна відновити. 34 медичні машини обстріляно. 6 медпрацівників убито, понад 13 поранено", – розповів Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Російська армія зазнала великих втрат особового складу через помилку командування. ВСУ знищили майже всю 155-ту окрему бригаду морської піхоти росії.

Український журналіст Роман Цимбалюк повідомив, що Збройні Сили України практично знищили підрозділи 155-ї окремої бригади морської піхоти. 155-та ОБрМП дислокується у Владивостоці. Втрати росіян склали близько 600 військовослужбовців убитими. Ще стільки ж – поранених. Окрім того, особовий склад залишків бригади не має доступу до продуктів та житла.

Ввечері з ОП повідомили, що 14 березня відбудуться переговори України та рф для підбиття попередніх підсумків. Раніше делегації домовилися не коментувати зміст переговорів до того моменту, коли всі ключові позиції будуть узгоджені. 

Гуманітарні коридори

Хроніка подій: вісімнадцятий день оборони України від російської агресії

7:00 – З Луганської області сьогодні евакуюватимуть людей. Про відкриття гуманітарного коридору повідомив губернатор регіону Сергій Гайдай. Автобуси вивезуть місцевих жителів із Лисичанська, Кремінної, Рубіжного, Сєверодонецька, Золотого, Горського.  Далі вони вирушать у безпечні місця на поїзді. З 09.00 оголошено режим тиші.

11:00 – Евакуаційні автобуси на Луганщині не можуть виїхати через ворожі обстріли, — повідомляє голова Луганської ОДА (ОВА) Сергій Гайдай. Йдеться про масовані обстріли Кремінної, Рубіжного, Сєвєродонецька. Також бойові дії продовжуються у Попасній та Гірському. Стежимо за ситуацією.

13:30 –  на Луганщині окупанти зривають евакуацію мирного населення. 

Обстріли не припиняються. 20 автобусів чекають на припинення вогню, щоб вирушити за домовленим маршрутом.

Сьогодні відбудеться евакуація громадян з Броварщини. Населені пункти: Велика Димерка, Заря, Гоголів, Красилівка, Светильня, Плоске. Пункти збору:

  • Смт. Велика Димерка – сільрада, вул. Бобрицька 1
  • С. Светильня – сквер ім.Марченка

Чітко виконуйте всі інструкції правоохоронців і зберігайте спокій!

Очільник Сумської області Дмитро Живицький пише, що 13 березня "зелених коридорів" в області не буде.

А на західному кордоні у пункті пропуску "Краківець" облаштували "гуманітарний коридор" для людей, які перетинають українсько-польський кордон. Там жінки і діти зможуть зігрітися та перепочити.

20:00 – до Маріуполя вкотре не доїхав гуманітарний вантаж. Окупанти так і не зупинили обстріли. З маріупольцями власною провізією діляться бійці "Азову", щоб сім'ї змогли нагодувати бодай дітей. 

20:30 – Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай заявив, що сьогодні вдалося витримати режим тиші і за день з області вдалося евакуювати 1600 людей – зараз вони у безпеці та вже прямують на західну Україну. Гайдай повідомив, що якщо такий же гуманітарний конвой вдасться витримати завтра, то евакуаційний транспорт буде направлено до Попасної та Новоайдару.

22:30 – Сьогодні було заплановано 14 гуманітарних коридорів, з них працювало лише 9. Всього 13 березня врятували більше 5050 людей. Однак, через порушення домовленостей стороною рф, гуманітарні коридори не спрацювали у 5-ти населених пунктах. Маріуполь, що піддавався атакам цілий день, так і не отримав допомогу. Спроби будуть поновлені вже завтра вранці. 

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

США працюють над забезпеченням України потужнішою ППО – повідомлення The Washington Post.

Уряд України проводить переговори з найбільшими світовими компаніями щодо постачання бензину та дизельного пального для налагодження нових логістичних ланцюжків постачання цих продуктів в Україну.

Атомна енергетика 

Очільник МАГАТЕ говорив з головою "Росатому", який сказав, що росія не планує брати під повний і постійний контроль Запорізьку АЕС. Окупантам вірити не можна! Вони вже тримають ЗАЕС під своїм контролем і використовують станцію як військову базу. 

Голова МАГАТЕ заявляє, що ситуація на Запорізькій та Чорнобильській АЕС суперечить принципу безпеки.

18:30 – на Чорнобильській АЕС відновлено електропостачання, — повідомляє. Енергоатом. Тепер системи охолодження відпрацьованих ядерних зборок знову працюватимуть у штатному режимі, а не від резервного живлення.

Білоруські журналісти повідомляють про те, що у Чорнобильській зоні почалися пожежі. За їхніми даними, зараз там чотири пожежі, площа яких збільшується. Рятувальники не можуть дістатися до вогню через окупантів. 

Хімічна загроза 

Використання рф хімічної зброї в Україні може змусити НАТО переглянути своє рішення щодо невтручання у конфлікт у військовому плані, – заявив президент Польщі Анджей Дуда.

The Hill: "Офіційні особи США та України готуються до можливої ​​хімічної атаки рф".  Незважаючи на те, що Пентагон вустами прес-секретаря Джона Кірбі в неділю заявив, що не бачить ознак "неминучої хімічної або біоатаки прямо зараз», підготовка йде. У разі, якщо такий напад з боку рф відбудеться, за словами радника Білого дому Нацбезпеки Джейка Саллівана, "наслідки будуть серйозними для москви", – додав він, заявивши, що США повідомили про цю загрозу "безпосередньо росіянам".

Закрийте нам небо!

Рєзніков закликав закрити небо над Україною через атаку на Яворівський полігон.  "Це новий терористичний напад на мир та безпеку біля кордону ЄС – НАТО. Потрібно вжити заходів, щоб зупинити це. Закрийте небо", – заявив глава Міноборони України.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк звернулася до західних партнерів: "Діти України просять – закрийте небо! Міжнародні лідери, почуйте наших дітей! Ми будемо кричати і показувати всі відео – поки нас не почують!

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель знову заявив, що Захід не може закрити небо над Україною, оскільки це означатиме готовність відкрити вогонь російськими літаками і загрожує початком Третьої світової війни. За його словами, ЄС діє "на межі можливостей", щоб допомогти Києву, але не варто очікувати на миттєвий ефект від санкцій проти москви – вони покликані послабити економіку і "дорого обійдуться росії". 

Поки що млявість Заходу дорого обходиться Україні. Скільки ще потрібно загиблих, щоб до нас нарешті дослухалися?!

Новини з-за кордону

Біженці з України зможуть отримувати податковий номер, працювати у Польщі та отримати доступ до медичної допомоги. При цьому одноразова фінансова допомога складатиме 300 злотих на особу. Детально про новий закон – тут

Уряд Британії також розширив програму щодо біженців з України. Відтепер українці зможуть залишатися у країні, навіть якщо не мають родичів. А місцеві, які прихистять українців, отримуватимуть $450 на місяць.

Республіка Молдова починає приймати цифрові документи в Дії.

В Амстердамі парафія російської православної церкви перейшла під омофор Вселенського патріархату. Причина – незгода з підтримкою РПЦ російского вторгнення в Україну.

У Франції вчора напали на проросійського кандидата у президенти Еріка Земмура  та розбили на його голові яйце. Це пов'язано з тим, що він виступає за зняття санкцій із росії.

НАТО захищатиме свій вантаж зі зброєю від росіян: "Сьогодні керівник НАТО пан Столтенберг зробив заяву: якщо хоч один снаряд, хоч одна куля потрапить у конвой, який вони сьогодні доставляють в Україну – вони вважатимуть це порушенням п'ятої статті (Північноатлантичного договору), яка є на сьогоднішній день у країнах НАТО".

У столиці Іракського Курдистану Ербілі вночі пролунали вибухи: близько десяти ракет впали у місті, зокрема в районі консульства США, повідомляє Al Jazeera та інші видання з посиланням на місцевих та американських чиновників.

Під час телефонної розмови з Ердоганом путін заявив, що не проти зустрічі із Зеленським, – повідомив глава МЗС Туреччини. 

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк, у свою чергу, заявив, що зустріч Зеленського та путіна може відбутися вже в найближчому майбутньому.

Попри пропозиції стати посередником у перемовинах між росією і Україною, Туреччина не приєднуватиметься до санкцій Заходу проти росії  заявляє МЗС Туреччини. Війна війною, а туристичний сезон – це "святе".

На 18-й день війни Ізраїль засудив вторгнення росії в Україну. Тепер офіційно на зустрічі мзс Румунії та Ізраїлю.  

Академія наук Польщі висунула українського письменника, поета та громадського активіста Сергія Жадана на Нобелівську премію з літератури

 "Вільна Україна значною мірою говорить та думає словами Жадана, уважно їх слухає. Сьогодні поет у своєму Харкові. І він бореться", – йдеться у заяві.

А британський актор Бенедикт Камбербетч заявив, що планує взяти участь у програмі прийому українських біженців. Зірка стверджує, що неможливо ігнорувати те, що відбувається в Україні, тому "кожен має зробити стільки, скільки може".

путіну передають привіт в бункер: колишній командувач британської армії полковник Річард Кемп заявив, що Захід не повинен унеможливлювати ліквідацію путіна, як це зробили з терористом Усама бен Ладеном, який представляв загрозу. 

А поки що США наводять мости з Китаєм: Помічник президента США з національної безпеки Джейк Салліван та голова канцелярії Комісії ЦК Компартії Китаю із закордонних справ, член Політбюро Ян Цзечі зустрінуться 14 березня в Римі, щоб обговорити ситуацію в Україні, поточні зусилля з управління конкуренцією між США та Китаєм, а також вплив війни росії  проти України на регіональну та глобальну безпеку.

Що там на росії?

Грошей на війну залишається все менше: рф витратила на війну річний пенсійний бюджет, – повідомляє Bloomberg.

Шпаринку таки починають прикривати. Сербія скоротить кількість авіарейсів до росії через тиск Заходу, рішення буде ухвалено за кілька днів, заявив президент країни Александар Вучич. Вчора повідомлялося, що таким чином – за допомогою сербських авіакомпаній, росіяни уникають заборони на польоти в ЄС. 

700 ректорів російських вишів підписали листа на підтримку "спецоперації в Україні". Це все, що потрібно знати про російську інтелігенцію.

Тим часом через санкції росія втратила доступ до половини своїх золотовалютних резервів. Загальний обсяг резервів становить близько 640 мільярдів доларів, близько 300 мільярдів доларів резервів тепер перебуває у стані, в який неможливо використати.

"Путінська росія відкрила 14 центрів вербування найманців у Сирії на територіях, підконтрольних режиму Башара Асада (Дамаск, Алеппо, Хама, Ракка та Дейр ез-Зор). Після короткої підготовки найманців переправлять до росії через авіабазу "Хмеймім" – про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

На що голова МЗС України Дмитро Кулеба попередив громадян інших країн, які захочуть воювати на боці рф, що вони стануть військовими злочинцями.

А зараз росіяни не перестають підраховувати втрати. Під час боїв на території України армія противника втратила вже понад 30% складу. Про це сказав радник голови Офісу президента Олексій Арестович в ефірі телемарафону UA Разом: "Вони гинуть, гинуть сотнями. Біля Маріуполя точно 250 вбитих, більше 700 — поранено. Втрати точно ростуть, близько 500-1000 щодня, але порахувати важко. 14-15 тисяч є точно, але обережно кажуть понад 12 тисяч", — зазначає Арестович.

росія просить Китай надати їй військову техніку та фінансову допомогу. Білий дім побоюється, що цей крок є ознакою дедалі тісніших зв'язків між Пекіном та москвою. Подивимось, чи відгукнеться КНР на прохання світового ізгоя.

А білоруси?

У Білорусі лікують російських військових, які отримали поранення під час війни в Україні, повідомили в Генштабі ЗСУ. За їхньою інформацією, запасів крові для проведення операцій військовим рф не вистачає, тому цивільних додатково залучають до здачі крові. 

Санкціями по агресору!

Білоруських та російських спортсменів не допустять у змагання студентів як мінімум до кінця 2022 року. Зокрема, їм заборонено взяти участь літній у Універсіаді, яка пройде з 26 червня по 7 липня в Ченду. 

Toyota йде з ринку рф. 

Нові санкції Євросоюзу проти росії набудуть чинності сьогодні, – заявляє МЗС Франції. Чекаємо на подробиці.

Британія розглядає можливість використання санкційної власності російських олігархів для біженців. "Якщо ви під санкціями, якщо ви підтримуєте путіна, і ваш будинок тут, то ви не маєте права його використовувати або отримувати прибуток", — заявив міністр житлового будівництва Великобританії.

Німецький виробник електро-механічної індустріальної та побутової техніки Bosch заявив, що зупинив поставки побутової техніки з ЄС до рф. А також зупинила роботу двох заводів у Санкт-Петербурзі. Росіяни, діставайте з горіщ пральні дошки і праски на вугіллі.

І ще одна приємна новина: Дипломи, видані російськими університетами, більше не визнаються світом, — повідомляє Верховна Рада.

Життя з урахуванням бойових дій

Україна здобула ще одне "золото" в останній день Паралімпіади-2022 – перемога в естафеті у лижних перегонах. Це ще одна медаль України на рекордній для себе Зимовій Паралімпіаді, усього українці виграли 29 нагород!

Уряд впроваджує план підтримки посівної кампанії. Держава компенсуватиме відсотки за кредитами на покриття будь-яких витрат, пов'язаних зі здійсненням сільськогосподарської діяльності, – запевняє прем'єр-міністр України Шмигаль.

Також аграріям будуть надаватись державні гарантії на 80% суми залучених ними кредитів.

У додатку "Дія" з'явилася телетрансляція. Навіть якщо у вашому місті звичайне ТБ не працюють, можна дивитися українські новини у додатку, якщо є інтернет.

Усі мобільні оператори продовжують надавати національний роумінг, повідомляє Держспецзв'язку. Відсьогодні, національний роумінг можна використовувати не лише для голосового зв'язку та СМС-повідомлень, а й для доступу до мобільного інтернету.

Київ і область

В столиці сформовано двотижневий запас необхідних продуктів харчування для двох мільйонів киян, що залишились в місті.

70% міста Ірпінь Київської області перебувають під контролем України, за 30% тривають бої — про це повідомив міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

Окупанти цинічно вбивають навіть журналістів міжнародних ЗМІ, які намагаються показати правду про  безчинства російських військ в Україні. 

Сьогодні в Ірпені розстріляли 51-річного кореспондента  всесвітньовідомого медіа New York Times. Ще один журналіст поранений. Зараз потерпілого намагаються вивести із зони бойових дій. Громадянин США Брент Рено поплатився  життям за спробу висвітлити підступність, жорстокість та безжальність агресора.

19:00 – Вочевидь, враховуючи трагічний випадок з загиблим американським відеожурналістом, з міркувань безпеки, журналістам заборонено в'їзд до Ірпеня, — таке рішення оголосив міський голова.

Всього від початку ордою повномасштабної війни в Україні разом з Брентом Рено загинули вже три журналісти. Це журналіст Віктор Дудар, він загинув під час бойових дій під Миколаєвом, і телеоператор Live Євген Сакун, що  загинув під час ракетного обстрілу в Києві.

Оновлення – пораненого журналіста привезли в "Охматдит".

І знов ціллю російських фашистів став цивільний об'єкт на Київщині. Окупанти завдали артилерійського удару по Пуща-Водицькому психоневрологічному інтернату. За попередньою інформацією, постраждалих немає. 

А в районі Гостомеля рашисти вирішили навести пантонні переправи. Наші хлопці моментально підсмажили загарбників.

Для захисту Києва винесли протитанкові їжаки з 1941 року – експонати музею.  Символічно вийшло. Фото: Emin Sansar/Anadolu Agency.

А нижче чергове поповнення трофеів бійців ЗСУ: в Ірпені наші воїни захопили російську БМД-4. Абсолютно справна ворожа бойова машина десанту тепер служитиме українській армії.

Харків і область

У Чугуїв Харківської області з 13 березня в'їзд заборонено. Про це повідомила районна військова адміністрація. Заборона введена для "запобігання проникненню ворожих диверсійно-розвідувальних груп". Потрапити до міста можна, тільки якщо є прописка у Чугуєві або документи для супроводу гуманітарного конвою.

Держприкордонслужба повідомляє про знищення російського автомобіля "Тигр" на чолі ворожої колони у Харківській області під час спроби увійти до населеного пункту. "Не всі орки втекли, окрім підбитого "Тигра", ворог має втрати також у самохідній артилерії".

Сьогодні на Харківщині солдати рф збили власний безпілотник і доповіли своєму керівництву, що збили "Байрактар" українців. Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Залужний і додав: "Ця війна доводить, як далеко ми просунулися вперед за останні роки. Сьогодні армія РФ за рівнем професійності — це ми зразка початку 2014-го".

Донеччина і Луганщина

Укрзалізниця повідомляє: в ніч з 12 на 13 березня поблизу ст. Брусин у Донецькій області був уражений уламками під час обстрілу пасажирський потяг.

Потяг йшов до Лимана для евакуації мешканців Донбасу. Одна провідниця загинула, друга – зараз у лікарні.

Уночі війська рф відкрили вогонь у бік Попасної та Лисичанська на Луганщині. З вечора 12 березня не вщухають ворожі обстріли у Сєвєродонецьку та Рубіжному. Як повідомив перший заступник начальника Патрульної поліції Олексій Білошицький, ворог обстріляв Попасну фосфорними боєприпасами. Хімічна зброя такого типу заборонена.

Зранку окупанти обстрілюють Святогірську Лавру в Донецькій області. Зараз там знаходяться сотні біженців жінок та дітей.

У Волновасі російські окупанти зруйнували храм Миколи Чудотворця.

Папа Римський не може спокійно дивитися на російські звірства: "Місто Маріуполь стало містом-мучеником лютої війни, яка спустошує Україну", – висловив він своє співчуття.

На сьогодні вже 2187 маріупольців загинули від атак з боку рф, повідомили  у Маріупольській міській раді. На місто скинули близько 100 авіабомб.

Зміни щодо отримання гуманітарної допомоги у Льодовому в Сєвєродонецьку.  

Полонені орки в Маріуполі

Для того, щоб отримати гуманітарну допомогу, потрібно  звернутися за телефоном 0664795368!  Смс повідомлення НЕ відправляти. Лише дзвінки.  

16:00 – російські війська обстріляли з ракетних комплексів "Точка-У" Авдіївку на Донеччині. Поки що даних про постраждалих немає.

21:30 – ЗСУ повідомляє: окупанти обстріляли авдіївський коксохім. Також через обстріли зупинилася ТЕЦ, що забезпечує місто теплом.

Запоріжжя

Військові злочини росіян стають системними. Голова Запорізької ОДА Олександр Старух повідомляє, що викрали міського голову Дніпрорудного Євгена Мавєєва.

У тимчасово окупованому Мелітополі російські військові через гучномовець попереджають про заборону мітингів. Мелітопольці посилають їх у компанію до кораблю. Вони скандують: "Мелітополь – Україна!" і "Де наш мер?!"

В місті Енергодар панує повне беззаконня. Окупанти відкрито б'ють людей прямо на вулицях. У деяких забирають автомобілі, а когось "пакують" та відвозять у невідомому напрямку.

17:00 — знову викрадення! У Мелітополі окупанти викрали голову районної ради Сергія Прийму, — повідомляють ЗМІ. Спершу його дім обшукали, а потім кудись вивезли посадовця. 

Місцевий телеканал в Енергодарі "ЕНТС" припиняє своє мовлення на час окупації. Представники телеканалу сказали, що відтепер не мають стосунку до контенту, що транслюється. Таким чином медійники відмовляються від співпраці з окупантами

Депутату Мелітопольської міськради Галині Данильченко, яка "очолила" захоплене окупантами місто, повідомили про підозру у держзраді.

Херсонщина

Скадовськ наш! Міський голова Скадовська Олександр Яковлєв заявив, що місто повністю звільнене від російських загарбників.

В Херсоні знову багаточисельні мітинги. Кілька тисяч херсонців вийшли на вулиці протестувати проти російських окупантів.

14:00 – на мітингу у Херсоні окупанти відкрили вогонь! UPD: повідомляють, що постріли проводилися у повітря і по ногах мітингувальників. На щастя, ніхто не постраждав.

78 років тому 13 березня Херсон звільнили від нацистських загарбників. Віримо, скоро його звільнять і від російських окупантів, написав на особистій сторінці у Facebook перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський: "Історія повторюється і Херсон та область знову окуповані. Тільки тепер російські фашисти бомблять херсонську землю, окупують міста, грабують і розстрілюють села, вбивають мирних жителів. Але ми не здаємося! Ми боремося за життя у мирній, вільній і незалежній Україні".

Після обіду у Скадовськ на Херсонщині знову заїхала колона російських військ – близько 30 одиниць техніки. Вони розмістилися в одному з дитячих таборів, – повідомив міський голова Скадовська Яковлєв. Вдень знову заходили до будівлі міської ради. На той час працівників там не було. По решті пунктів ситуація без змін. Скадовськ — це Україна. 

21:40 – в село Чулаківка Херсонської області заїхали російські військові та взяли центр села під свій контроль, повідомив голова Чулаківської територіальної громади Мусієнко.

22:20 – російські війська обстріляли з реактивних систем залпового вогню "град" селище Високопілля Херсонської області. Пряме попадання в садок, виведена із ладу газотранспортна мережа. Відсутнє світло та пошкоджені будинки.

Миколаїв і область

Проспект Героїв України в Миколаєві

У Миколаєві зранку окупанти розбомбили науково-виробничий комплекс газотурбобудування "Зоря" — "Машпроект", повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім. Через бомбардування Миколаєва загинуло 9 людей.

Окупанти здійснили авіаудари по місту Баштанка на Миколаївщині. Внаслідок атаки в одному із пошкоджених будинків під завалами опинився чоловік. Наразі його доправили в лікарню.

Міноборони Британії повідомило, що окупанти намагатимуться обійти Миколаїв, щоб напасти на Одесу. За даними розвідки, росіяни намагаються оточити ЗСУ на сході з боку Харкова та Маріуполя.

Миколаївський зоопарк просить про допомогу! Зоопарк опинився у складній ситуації у зв'язку з безперервним обстрілом з боку російських нацистів. В закладі через відсутність відвідувачів і, відповідно, доходів, ось-ось підійде до кінця корм для тварин. Незважаючи на регулярний обстріл, Миколаївський зоопарк продовжує працювати в режимі воєнного часу.  Установа закрита для відвідувань, але співробітники продовжують доглядати її мешканців.

Надати підтримку тваринам можна, купивши онлайн-квиток на офіційному сайті зоопарку. Це найменше, що може зробити кожен з нас, щоб підтримати це героїчне місто! 

Сьогодні росіяни завдали авіаудар по школі у Миколаєві. "Потрібно бути моральний виродком, щоб віддавати і виконувати такі накази", – написав голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім. 

Внаслідок бомбардування школи в селі Зелений Гай, що на Миколаївщині, померло четверо людей, ще троє постраждало, повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки із посиланням на МВС.

Одеса

Російські військові готуються до десантування в Одесі. Про це у вечірньому телемарафоні UAразом повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов. Він додав, що десантників "є кому зустрічати".

Чернігівщина

Зранку військові рф нанесли авіаудар по Чернігову. Сталося руйнування 9-поверхового гуртожитку, будівля загорілася. Попередньо 7 осіб врятовано, 1 людина загинула і 1 травмована. Рятувальні роботи тривають.

В Чернігові протягом доби зареєстровано 10 пожеж, з яких 8 ліквідовано підрозділами ДСНС. Із них 5 пожеж внаслідок обстрілів. На пожежах загинуло 3 людей.

На Чернігівщині росіяни втратили черговий танковий підрозділ, що планував просунутись у напрямку столиці. Наші ЗСУ гарно погралися в танчики – техніка ворога відправилася за всім відомою адресою.

Загалом за дві доби українська артилерія знищила на Чернігівщині 80 одиниць військової техніки окупантів. "Два дні палали у вогні автомобілі з паливом, боєприпасами та озброєнням", — повідомляють військові.

19:00 – Мінус ще один літак окупантів. Цього разу під Черніговом.

Кропивницький

Уточнені дані: внаслідок вчорашнього ракетного удару по аеродрому Кропивницького загинули семеро людей.

Житомирщина

Житомирський міський голова Сергій Сухомлин розповів про ситуацію в місті. За його словами, попри регулярні "тривоги", 12 та 13 березня у Житомирі не було зафіксовано авіударів чи обстрілів. Нині місто продовжує підготовку до оборони.

Вінниччина 

Над Вінницькою областю збили ворожий безпілотник, – повідомляє голова обласної Військово-цивільної адміністрації Сергій Борзов.

Сумщина

22 500 абонентів на Сумщині залишаються без електрики. За інформацією обласної військової адміністрації, пошкодження внаслідок обстрілів є у Охтирці, Тростянці, Лебедині та Сумах. У Охтирці ТЕЦ та електропідстанція повністю зруйновані, теплоносій по місту відсутній. Водопостачання, водовідведення – з перебоями.

У селі Пологи Охтирського району внаслідок обстрілу російськими військами горіла автозаправка. За інформацією рятувальників травмованих та постраждалих немає.

Близько 21:00 в російська військова авіація бомбардувала околиці Охтирки. Постраждав житловий сектор. Інформація уточнюється.

 Захід України

Рашисти почали дотягуватися до раніше спокійних областей. У Львові тривають повітряні тривоги — людей закликають залишатися в укриттях. Близько 6:00 у Львові повідомили про звуки вибухів.

​​На Львівщині здійснили авіаудар по Міжнародному центру миротворчості та безпеки. За попередніми даними, випустили вісім ракет.

Хроніка подій: вісімнадцятий день оборони України від російської агресії

В результаті обстрілу Яворівського полігону у Львівській обл. 9 людей загинули, 57 – травмовані.

13:30 – кількість загиблих внаслідок обстрілу Яворівського військового полігону зросла до 35. Ще 134 перебувають у шпиталі. Авіаудар здійснили з акваторії Чорного та Азовського морів. Літаки підняли в аеропорту Саратово. Загалом окупанти випустили більше 30 ракет. 

Але спрацювала українська система ППО – частину ракет збили в повітрі.

На думку радника президента США Джейка Саллівана, удари рашистів по Яворівському полігону під Львовом є ознакою розчарування перебігом військових дій в Україні.

Івано-Франківську окупанти знову били по аеропорту", – пише мер міста. Він впевнений: Окупанти б'ють по Західній Україні з метою залякати населення.

Міністр оборони Олексій Рєзніков знову закликав західних партнерів закрити небо над Україною через атаку на Львівщині.

1
2002

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: