fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:42 14 Сер 2022

Хроніка подій: 172 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 14 серпня і вже 172 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Україна змінила стратегію та готується переламати хід війни, — про це пише The New York Times. В останні тижні ЗСУ змінили стратегію завдяки західному озброєнню й досягли успіху, принаймні, в уповільненні просування росії, — зазначає видання.

Зазначається, що:

  • Українська армія вдарила в тил супротивника завдяки далекобійному озброєнню, що дало ЗСУ перепочинок, поки рф перебудовувала тактику.
  • ЗСУ сповільнили просування російських окупантів. І змогли зменшити втрати. Але в росії ще достатньо сил для наступу.
  • У Херсонській області очікується перелом ходу війни на користь України. Використовуючи HIMARS та іншу артилерію, ЗСУ поступово позбавляють росію здатності постачати війська на захід від річки Дніпро.

П'ята частина підрозділів зс рф, залучених до бойових дій в Україні, розгромлена. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Головнокомандувач зазначив, що зараз активні бойові дії йдуть на 1300 км фронту і ЗСУ дуже потребують посилення артилерійського вогню.

росія вже задіяла близько 85% своїх діючих збройних сил у війні проти України, включаючи війська, перекинуті з Далекого Сходу і з усього світу, — пише The New York Times. 

Ну а нам своє робити — бити всю цю "міць" всіма доступними способами. Як повідомили в ОК "Південь", за добу на південному фронті загарбники втратили:

  • 15 окупантів;
  • танк Т-72;
  • чотири одиниці броньованої та автомобільної техніки;
  • два склади у Музиківці та Новій Каховці.

Крім цього, українська авіація завдала два удари по опорних пунктах росіян в Баштанському районі.

Нарешті офіційно. ЗСУ знову завдали влучного удару по Антонівському мосту. Керівниця об'єднаного координаційного пресцентру оборони "Південь" Наталя Гуменюк підтвердила нічні удари ЗСУ по Антонівському мосту. За її словами, чергового удару по Антонівському мосту було завдано, щоб "остаточно закріпити його статус" як непроїзного.

Трофеї і цілі ЗСУ

Підрозділи зенітно-ракетних військ оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" за суботу та неділю знищили 2 рашистські вертольоти вогневої підтримки Ка-52.

Гуманітарні місії

Евакуацію українців можуть провести ще в чотирьох областях. Про це розповів ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука. Так звані "референдуми", які росія хоче провести на окупованих територіях, можуть відбутися вже дуже скоро, кремль хоче їх приурочити до 11 вересня (дня єдиного голосування в росії). На тлі цього евакуацію можуть провести не лише для мешканців Донецької області. Йдеться також про частини Харківської, Дніпропетровської, Миколаївської, Запорізької областей. 

Ірина Верещук закликала мешканців Херсонщини евакуюватися, щоб урятуватися від холоду й окупантів. "Евакуюйтесь. Йде важка зима. Нам треба вам допомогти, врятувати від холодів і ворога", — наголосила міністерка. Зараз із Херсонщини виїхало 50% мешканців. На евакуацію чекають ще понад 20 тис. людей. Верещук зазначила, хто не може виїхати сам, повинен звернутися до ОВА. За словами очільника Херсонської ОВА Ярослава Янушевича, ситуація в області складна й люди чекають на деокупацію. "Саме тому ми закликаємо виїжджати, не може бути військових дій, де є люди. Не може бути військових дій без загрози", — пояснив він.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

До 10 тисяч українців з незначним військовим досвідом або без нього зможуть пройти у Великій Британії інтенсивні курси "солдатської служби" з метою захисту від російської агресії. Міністр оборони Британії Бен Воллес зазначив, що "ця нова амбітна програма є наступним етапом підтримки Сполученим Королівством Збройних Сил України у їх боротьбі з російською агресією".

Влада Казахстану передала ЗСУ машини швидкої допомоги та 20 тонн медобладнання та ліків.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Уряд Литви виділив понад €1 млн для вивчення литовської мови українцям, які виїхали після повномасштабного вторгнення росії. Мета підтримки полягає в тому, щоб допомогти людям набути основ литовської мови для забезпечення "успішної інтеграції в Литві, надаючи їм усі можливості вийти на ринок праці".

хаб

У Запоріжжі запрацював хаб "Я — Херсон" для тих, хто виїздить з окупованого регіону. Тут можна переночувати, повечеряти, прийняти душ та отримати всю необхідну допомогу.

Новини від партнерів

Хроніка подій: 172 день оборони України від російської агресії

У Парижі тривають маніфестації на підтримку України — вчора відбулася хода і мітинг. Учасники вимагали визнати рф державою-терористом і врятувати азовців, а також закликали французькі компанії, які ще досі не залишили російський ринок, вийти з нього.

Amnesty International хоче, щоб незалежні експерти перевірили процес складання її звіту про те, що українські військові нібито наражають на небезпеку цивільних. "У ньому не було приділено належної уваги російській агресії з порушенням міжнародного права та численним військовим злочинам, скоєним російськими військовими", — визнали в організації.

Президент Франції Емманюель Макрон ратифікував протоколи про прийняття Фінляндії та Швеції до НАТО, — повідомляє AFP.

Соціологи прогнозують перемогу Ліз Трасс під час виборів прем'єра Великобританії з 61% голосів консерваторів. За Ріші Сунака готові проголосувати 39% членів Консервативної партії.

42 країни закликали росію вивести війська із Запорізької АЕС та повернути контроль над станцією українським фахівцям.

Що там на росії?

Військовослужбовці повітряно-космічних сил росії підкупами та хабарами намагаються прибрати інформацію про себе з бойових наказів та розпоряджень армії агресора, щоб приховати свою причетність до воєнних злочинів проти українців, — дізналася ГУР. Разом із тим, екіпажі ворожих літаків, які випускали ракети по містах України, збирають документальні підтвердження отриманих ними наказів. Їх у подальшому планують передати до міжнародного трибуналу над керівництвом рф. Але відповісти все одно доведеться. ГУР публікує особисті дані окупантів, залучених до ракетних ударів по мирному населенню України. Перелік загарбників розміщений на офіційному сайті воєнної розвідки.

рф замовила в Ірані близько 1000 ударно-розвідувальних безпілотників, — стверджує іранський журналіст Елайджа Маньє. Контракт з Іраном на купівлю 1000 безпілотників підписано після того, як Іран поставив кілька безпілотників та тренажер. Також викривач пише, що перші дрони вже застосовували в Україні.

 удар по базі ПВК Вагнер

Російський воєнкор повідомив про удар по базі ПВК Вагнер в окупованій Попасній (Луганська область). "Джерела на Донбасі підтверджують. Ймовірно, "Хаймарс". Українські ресурси розганяють загибель Пригожина — не підтверджуємо", — написав російський військовий кореспондент Юрій Котенок. Офіційного підтвердження цієї інформації наразі немає, а ось фото вже є.

Російський брехунець 

Хроніка подій: 172 день оборони України від російської агресії

росія для фейків почала використовувати японський бренд, — повідомляє Центр протидії дезінформації. У російських ЗМІ 10 серпня опублікували зображення нібито білборда японського ресторану, де кухар закриває рота українці із закликом: "Давайте змінимо тему — давайте поговоримо про смачні суші". Виявилося, що білборд — фейк. "Компанія повідомила, що не підтримує дискримінацію жодної з країн чи національностей, і зображення, яке розповсюджується, не має відношення до їхньої компанії", — зазначає Центр протидії дезінформації.

Росіяни нахабно брешуть про українських військовополонених, — попереджають в РНБО. Зокрема, російське міноборони поширило фейк про те, що нібито "військовополонені ВСУ вирішили залишитися на підконтрольній рф території через небажання воювати". Нібито "всі вони добровільно здалися, щоб зберегти життя".

Санкціями по агресору

Латвія разом із Фінляндією, Естонією, Чехією та іншими країнами-однодумцями має висунути на європейському рівні вимогу про припинення видачі туристичних віз громадянам росії, — заявив президент Латвії Егіл Левітс.

Уряд Фінляндії у вівторок на неофіційній вечірній зустрічі обговорить обмеження поїздок росіян до країни, — повідомляє громадська телерадіомовна корпорація YLE.

Услід за країнами Балтії кроки до "візової блокади" росіян починають робити й інші країни Європи. Уряд Данії хотів би скоротити кількість туристичних віз, що видаються росіянам, на тлі ситуації в Україні, — пише газета "Politiken".

Також Польща сподівається створити механізм, який не дозволить росіянам отримувати візи до країн ЄС. Про це в інтерв'ю Польському радіо заявив заступник міністра закордонних справ Петро Вавжик. Для цього доведеться створити схему, яка зможе обійти небажання деяких великих країн (Німеччини, Франції, Нідерландів тощо) призупинити дію угоди про спрощення візового руху для громадян рф.

Життя з урахуванням бойових дій

Закон про легалізацію зброї ухвалять найближчим часом. Верховна рада України може вже найближчим часом ухвалити закон про легалізацію зброї.  Передбачається, що українці зможуть купувати пістолети та іншу вогнепальну зброю для охорони своїх будинків.  Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

В Україні цього року можуть відновити свою роботу ті бренди, які призупиняли її через війну. Про це розповів голова Української ради торгових центрів Максим Гаврюшин. "Я вважаю, що ще цього року, цього сезону на нас чекають цікаві відкриття. І компанії, які ще не відкрилися, можуть цього року поновити свою роботу". Спочатку це стосуватиметься тих регіонів, де не ведуться активні бойові дії, наголосив Гаврюшин. Також, як він зазначив, у тих регіонах та обласних центрах, де немає можливості відкритись, буде можливість купити речі через інтернет. Тож чекаємо yf Zara, Pull&Bearr, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti та H&M.

У Києві хакери-шахраї розсилають через "Телеграм" фейкові повідомлення про виплати від Червоного хреста. Нацполіція попереджає — потрібно уважно читати повідомлення, які розсилаються від імені міжнародних організацій і в жодному разі не вводити дані своїх банківських карток після переходу за незнайомими посиланнями. 

Уряд вніс до Верховної Ради законопроєкт про скасування пільгового оподаткування на пальне. Це може збільшити ціну на пальне на 4-4,5 грн за літр.

Київ і область

Хроніка подій: 172 день оборони України від російської агресії

У Києві Варвара Логвін перетворює протитанкові їжаки на витвори мистецтва. Вона розписує їх українськими орнаментами. "Я розписую протитанкові їжаки, бо хочу, щоб наша українська культура звучала голосно, сучасно, актуально і обов'язково життєрадісно. Особливо під час пильної уваги миру до України", — зазначає Варвара.

А в Броварах з'явилася креативна локація. Інсталяція "Вбий путлера" розташована вона в одному з парків Броварів. Кожен охочий може зробити кілька пострілів із пейнтбольної зброї.

На Київщині окупанти пошкодили 64 котельні, — повідомляє КОВА. Найбільше — у Бородянській, Білоцерківській, Бучанській та Великодимерській громадах. На сьогодні силами підприємств теплоенергетики із залученням коштів місцевих бюджетів та міжнародних фінансових організацій відновлено 47 котелень. Інші пошкоджені об'єкти теплопостачання — в процесі відновлення.

Мурал у селі Мощун

У селі Мощун Київської області на стіні зруйнованого будинку культури створили мурал-оберіг. На ньому зображені лелеки, які символізують продовження життя й уособлюють відроджену Київщину.

Чернігівщина

Учасники молодіжної громадської ініціативи "Repair together" почали відбудову пошкоджених російськими снарядами будинків у селі Лукашівка, що поблизу Чернігова, — розповідає Суспільне. Це вже друга акція від "Repair together", а починали вони з масштабних прибирань у селах Іванівської громади, що пережили окупацію. Читайте репортаж "Рубрики" про те, як волонтери ініціативи розбирали завали в Лукашівці за посиланням.

Донеччина і Луганщина

Луганська область: окупанти 15 разів обстріляли населені пункти ствольним та реактивним озброєнням.

Донеччина: росіяни вбили двох людей у ​​Красногорівці. Ще 10 людей поранено.

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що з 11 серпня російські сили збільшили кількість наземних атак у районі Сіверська. Ці удари, поряд з ударами, що продовжуються в напрямку Бахмута, можуть являти собою спробу відволікти українську техніку і особовий склад від контратак на півдні.

Протягом минулого тижня росія перекидала сили на південь України, проте запеклі бої під Донецьком продовжуються, особливо за село Піски, що поблизу Донецького аеропорту — повідомляє розвідка Міноборони Великої Британії. У Генштабі ЗСУ зранку заявили, що окупанти безрезультатно вели штурм у напрямках Красногорівки та Пісків, після чого відійшли.

Вночі окупанти обстріляли Слов'янськ. Постраждало селище Північне. Зруйновано декілька приватних будівель, — повідомляє мер Вадим Лях.

У вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ повідомляє про успішно відбиті ЗСУ спроби ворога штурму у бік Долини та неподалік Спірного та Івано-Дар'ївки. З тим самим результатом завершилася спроба розвідки боєм у напрямку Веселого. 

На Краматорському напрямку ворог зробив спробу ведення розвідки позицій наших військ у районі Серебрянки, зазнав вогневої поразки та відступив. 

На Бахмутському напрямку українські воїни знешкодили розвідгрупу супротивника у напрямку Соледара. Росіяни вели наступальні бої у напрямках Яківлівки, Соледара, Вершини, Кодеми та Зайцева, зазнали втрат і відійшли. У напрямку Бахмута підрозділи супротивника мали частковий успіх.

Харківщина

Хроніка подій: 172 день оборони України від російської агресії

Цієї ночі ударів по Харкову не зафіксували. А по області вночі Штаб оборони зафіксував пуски ракет з території рф. Близько першої години ночі росіяни завдали ударів по Зміївській громаді. Постраждали 3 жителів: чоловік 27 років та жінки 38 та 74 років. Стан — легкий. Пошкоджено навколишні будинки, авто. Одна з ракет влучила на території об'єкту критичної інфраструктури. 

Одна з ракет потрапила до густонаселеного кварталу Слобожанського, де розташовані п'ятиповерхові житлові будинки. Комунікації працюють, проте зник зв'язок одного з мобільних операторів.

Протягом доби окупанти завдали ударів по Богодухівському, Чугуївському, Харківському районах. Росіяни багаторазово обстрілювали Циркуни — горіли будинки, гаражі, господарчі споруди. 

Російська окупаційна армія вдень 14 серпня завдала удару по Золочеву Харківської області. Поранення дістала місцева жителька, — розповів голова громади Віктор Коваленко

Сумщина

Ворог продовжує тероризувати Сумщину. Близько 6 ранку росіяни обстріляли з мінометів Юнаківську громаду. Люди не травмувалися, руйнувань немає, — повідомили в ОВА.

На Сумщині хаб для переселенців з Луганщини

На Сумщині запрацював хаб для переселенців з Луганщини. "У ньому люди зможуть отримати усі необхідні консультації та допомогу, ми зробимо усе можливе, щоб луганчани почували себе добре, бо вони тут — вдома. Україна — наш спільний рідний дім", — повідомив Дмитро Живицький.

Полтавщина


Один із садочків Полтави показав Дмитро Лунін, Протавська ОВА. На фото діти сплять в укритті. "Цей дитсадок може бути показовим прикладом, як гарантувати безпеку дошкільнят. Укриття не лише безпечне, а й комфортне, адже дошкільнята потребують набагато більше уваги, ніж діти шкільного віку. В ігровій формі діток вчать, що треба робити під час повітряної тривоги. У малечі навіть є "тривожні валізки". Впевнений, за такої організації батьки можуть не переживати за дітлахів, про яких піклуватимуться досвідчені вихователі", — написав Лунін у своєму телеграм-каналі.

Кропивницький і область

В Олександрії Кіровоградської області демонтували погруддя російського письменника Максима Горького.

Дніпропетровщина 

Ситуація на Дніпропетровщині: вночі російська армія знову обстріляла два райони — Нікопольський і Криворізький. 

По Нікополю гатили зі ствольної артилерії. 20 прильотів. У місті пошкоджено 9 багатоповерхових і 8 приватних будинків, школа й кілька магазинів. Обстрілом зачепило газопроводи та лінії електропередач. Декілька тисяч нікопольчан залишились без світла. На місці працюють електрики. Обійшлося без постраждалих.

По Марганцю росіяни били з "Градів". У мирні квартали прилетіло 30 російських снарядів. "Поранено 69-річного чоловіка, він у лікарні. У місті пошкоджено понад 10 приватних будинків та електромережу", — повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Запоріжжя

Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки, — повідомляє "Енергоатом". Внаслідок атаки окупантів на станцію на одному з трьох енергоблоків спрацював аварійний захист, тепер його відключено. Також серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію, об'єднаний допоміжний корпус та насосну станцію господарсько-побутових стоків.

15:00 — запорізькі телеграм-канали повідомляють про вибухи в окупованих Енергодарі та Мелітополі. Мер Енергодара повідомив, що внаслідок обстрілу міста, який було здійснено сьогодні з передмістя — району яхт-клубу (СОТ "Волна"), в першому мікрорайоні є постраждалі серед цивільного населення.

Удень армія рф обстріляла Енергодар, зроблено щонайменше шість пострілів. 

Смертельні поранення отримав працівник Запорізької АЕС, майстер цеху, який вигулював собаку. Тварина також загинула, — повідомляє мер Дмитро Орлов. Ще двоє жителів Енергодара отримали поранення і наразі доправлені до лікарні. 

Це вже за межами допустимого, — говорить один з інженерів ЗАЕС. Він розповів про постійний тиск окупантів на персонал. "Те, що російська армія тут витворює — це ядерний тероризм. За останні тижні виїхала майже половина нашого колективу".

Запорізькі телеграм-канали пишуть, що в районі Мелітополя наші партизани підірвали залізничний міст. "Вже добу жоден ешелон із Джанкоя до Мелітополя не прийшов. Це означає, що у росіян почалися проблеми з перекиданням забезпечення. Сподіваємось, надовго".

Херсонщина

Хроніка подій: 172 день оборони України від російської агресії

Відрізане від поставок угруповання окупантів у Херсоні не зможе захищатися, — робить висновок Інститут вивчення війни (ISW). Каховський міст був єдиним автомобільним мостом, який росіяни могли використовувати після успішних зусиль ЗСУ щодо виведення з ладу Антонівського автодорожнього мосту.

Міністерство оборони Великої Британії заявило, що рашисти зараз не мають мостів, придатних для доставки важкої техніки або припасів через річку Дніпро в Херсонській області, і повинні покладатися в основному на понтонну переправу, яку вони встановили біля Антонівського автомобільного мосту.

Окупаційна "влада" захопила приміщення Херсонської початкової школи №7. Колектив школи заявив про чітку позицію, що працював і працюватиме з нового навчального року в рамках українського законодавства дистанційно, повідомила директорка школи Інна Поперечнюк.

У тимчасово окупованому Херсоні представники окупаційної адміністрації висувають вимоги співробітникам швидкої допомоги щодо написання заяв про згоду працювати під егідою "нової влади". Це також передбачає згоду отримувати заробітну платню в російських рублях. У разі відмови, співробітникам надається тимчасовий дозвіл на роботу з попередженням про можливе звільнення в будь-який момент.

Миколаївщина 

Вночі рашисти вдарили по інфраструктурі порту в Миколаєві. "Трьома реактивними снарядами системи залпового вогню "Ураган" атаковано портову інфраструктуру Миколаєва", — повідомили в ОК "Південь". Нагадаємо, Україна розглядає можливість приєднання Миколаївського морського порту до "зернового коридору".

Також увечері 13 серпня близько 20:00 Миколаїв зазнав обстрілів. За інформацію ОК "Південь" шістьма реактивними снарядами системи залпового вогню "Смерч" завдано удару по житлових кварталах та промислових об'єктах міста. Пошкоджень зазнали кілька будівель, поранення отримала одна цивільна особа.

Одещина

На одному з пляжів Затоки, в Білгород-Дністровському районі, в прибережних водах, від підриву невідомого пристрою загинуло 2 і поранено одну людину. Про це повідомило ОК "Південь". За попередніми даними група чоловіків, ігноруючи проголошені обмеження щодо відвідування узбережжя та купання в прибережних водах, нехтуючи попереджувальними знаками, влаштувала відпочинок з купанням на одному з пляжів, який закінчився трагедією. 

У порту "Південний" завантажили понад 23 тис. тонн пшениці на судно для відправки до Ефіопії. Відправлення судна заплановано на завтра.

Захід України

Хроніка подій: 172 день оборони України від російської агресії

11-річна франківка Альбіна танцює в середмісті Франківська, щоб зібрати гроші для армії. Дівчинка вирішила допомогти ЗСУ, виконуючи те, що чудово вміє — танцювати. Вона вже шість років займається сучасною хореографією і має багато нагород. Їй уже вдалося зібрати 5000 гривень на допомогу нашим Героям.

Співачка Тіна Кароль придбала на Прикарпатті квартиру для хлопчика, який вів щоденник у зруйнованому Маріуполі — згодом йому, його мамі, сестрі та бабусі вдалося вибратися з міста. Родині спочатку надали житло в Києві, мама почала шукати роботу. А згодом їм зателефонував менеджер Тіни Кароль. "Сказав, що Тіна читає на концертах з щоденника; він запитав, чи є де нам жити. Я сказала, що ні, і він сказав, що Тіна хоче подарувати нам квартиру. Це був шок", — розповіла Олена. Квартира у місті Бурштин на Івано-Франківщині. Поряд – ліс і озеро, а ще ігрові майданчики.

1
644

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: