fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:36 12 Сер 2022

Хроніка подій: 170 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 12 серпня і вже 170 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Те, що для окупантів мішені, для нас — святині. Те, що для них невідомі назви на карті, для нас — місця, знайомі з дитинства. Вони виконують чужі злочинні накази, ми — захищаємо рідне.

Оперативна інформація станом на шосту ранку:

  • Окупанти намагалися вести наступальні бої в районах Спартака і Мар'їнки, успіху не мали, відійшли. Тривають бойові дії біля селища Піски.
  • В результаті наступу в напрямку Горлівка – Зайцеве противник частково мав успіх.
  • Ворог вів наступальні бої в напрямках населених пунктів Івано-Дар'ївка, Виїмка, Бахмут, Весела Долина та Кодема, успіху не мав, відійшов.

ОК "Південь" доповідає: Наша авіація нанесла 2 удари по опорному пункту ворога, неподалік Андріївки, та по скупченню ворожої сили і техніки біля Брускинського.

Ракетно-артилерійські підрозділи в рамках виконання вогневих завдань за добу забезпечили втрати ворога в кількості:

  • 19 загиблих, 
  • 4 одиниці броньованої та автомобільної техніки,
  • 1 складу боєприпасів в Бериславському районі Херсонщини.

Forbes підрахував, скільки коштують знищені російські літаки на аеродромі "Саки" в Криму. Перед вибухами там розміщувалася авіатехніка рф вартістю $650 млн — $850 млн. За попередніми даними, було знищено вісім Су-27, чотири Су-30СМ, п'ять Су-24, шість Мі-8 та один Іл-20. Це коштувало росії приблизно $380 млн.

170 день війни

СБУ ліквідувала чотири масштабні канали нелегального виїзду чоловіків за кордон у Києві, Харкові, Запоріжжі та Чернігівській області. Деякі маршрути незаконного переправлення призовників пролягали до країни-агресора і тимчасово окупованого Криму.

Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження воєнного стану та мобілізації на 90 діб. Їх розглянуть найближчим часом.

Міністр оборони України Олексій Резніков в ефірі датського телеканалу DR Denmark заявив, що територіальний компроміс із рф можливий лише в тому випадку, коли Україна вийде на межі 1991 року, а росія виплатить репарації.

Практично всі українці підтримують дії ЗСУ і вірять у перемогу. Про це свідчать результати соціологічного дослідження групи "Рейтинг", яке було проведено в Україні на замовлення Центру аналітичних досліджень (CISR) Міжнародного республіканського інституту (IRI). Згідно з результатами, 98% українців підтримують дії Збройних Сил України, 72% підтримують членство України в НАТО, а 64% переконані, що ми повернемо всі окуповані території.

 Гуманітарні місії  

З Донецької області в середньому за добу евакуюють 600-700 осіб. Більшість людей уже виїхала — це три чверті населення Донецької області. Осінньо-зимовий період в області буде без газу, з пошуком альтернативи, з мінімальною кількістю людей для збереження їхнього здоров'я та життя, як від постійних обстрілів, так і від холодів та небезпек, що нестимуть прилади для обігріву.

Сили безпеки та оборони України закликали весь цивілізований світ не допустити "трибуналу" в Маріуполі над військовими з полку "Азов". Заяву опублікувало Міністерство оборони України. "Усі державні інститути працюють над тим, щоб повернути захисників Маріуполя і всіх, хто перебуває в полоні… Тим часом рф не дотримується зобов'язань і нехтує домовленостями… Закликаємо весь цивілізований світ не допустити анонсованого судилища в Маріуполі над українськими захисниками та захисниками", — йдеться в заяві.

Ядерні об'єкти 

МАГАТЕ активізує контакти з росією, Україною та ООН для надсилання місії на Запорізьку АЕС, — таку заяву зробив гендиректор організації.

Результати засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації навколо ЗАЕС:

  • Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що загроза ядерній безпеці на Запорізькій АЕС на цю мить відсутня, але ситуація може змінитися будь-якої миті. Також він озвучив готовність очолити місію на ЗАЕС для посилення її безпеки.
  • Постпред КНР при ООН Чжан Цзюнь закликав росію та Україну сісти за стіл переговорів через ситуацію навколо ЗАЕС.
  • У Державному департаменті США заявили, що росія несе повну відповідальність за всі можливі ризики на ЗАЕС. США підтримали заклики до створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС.
  • "росія має дозволити МАГАТЕ забезпечити місію негайно і без будь-яких умов. Розмінуйте об'єкти ЗАЕС. Приберіть своїх військових, а також відведіть свою зброю. Досить уже ігор", — сказав постпред України при ООН Сергій Кислиця у зверненні до постпреда рф небензі.

Водночас на росії медведєв робить натяки, що ситуація, яка розгортається навколо Запорізької АЕС, може повторитись і з європейськими атомними електростанціями. "Що тут скажеш… Не слід забувати, що і в Європейському союзі є атомні станції. І випадковості там також можливі", — написав він у Telegram.

Трофеї та цілі ЗСУ

Запрацювала бонусна програма для наших військових.  Візьми у полон живого загарбника, отримай винагороди:

  •  За солдата "лнр-днр" — 200 $
  •  Солдата рф — 300
  •  Молодший офіцер — 400 $
  •  Старший офіцер (льотчик) — 500 $
  •  Кадировець — 600 $

Це робиться для того, щоб у майбутньому обміняти окупантів на наших полонених та повернути максимальну кількість бійців додому.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

170 день війни

В Україну прибули з Великобританії нові системи M270 MLRS.

Швеція допускає виробництво зброї для України. Йдеться про використання виробничих ліній у різних країнах для виробництва зброї, яку можна безпосередньо постачати до України. Словаччина, Польща та Чехія вже повідомили, що можуть допомогти із виробництвом зброї. 

Турецька компанія Baykar планує не тільки побудувати в Україні завод з виробництва безпілотників, а й створювати тут Bayraktar Akıncı та Bayraktar Kizilelma — нові безпілотні винищувачі.

У свою чергу Нідерланди приєдналися до програми навчання українських військових у Великій Британії. "Чим більше у нас буде добре підготовлених бійців, тим ближча наша перемога", — написав із вдячністю міністр оборони України Резніков.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Батьки дітей-переселенців зможуть обрати, як навчатися їхнім дітям: віддалено там, де вони навчалися раніше, якщо навчальний заклад працюватиме, або там, куди родина переїхала, — повідомили у пресслужбі Міносвіти. Щоб розпочати навчання в новому навчальному закладі, документи не потрібні. Проте бажано, щоб батьки чи опікуни надали хоча б мінімальний пакет документів. Також потрібно подати заяву до освітньої установи, яка обслуговує нинішню територію проживання сім'ї.

Угорський лоукостер Wizz Air виділив 100 тисяч безкоштовних квитків для українців. Пропозиція поширюється на всі рейси континентальної Європи та Великої Британії. Квитками можна буде скористатися для подорожей із 15 вересня по 8 грудня цього року. Нагадаємо, на початку березня Wizz Air вже надавав 100 тисяч безкоштовних квитків для українців. У травні лоукостер надавав українцям 10 тисяч квитків.

Новини від партнерів

У ЄС вживають заходів щодо економії ресурсів:

  • Користування душем заборонено на пляжах Лазурного Берегу Франції.
  • Паризькі магазини почали штрафувати за відчинені двері за увімкненого кондиціонера, — пише газета Parisien
  • Зараз, коли майже половина ЄС страждає від посухи, вирішити проблему нестачі води може її повторне використання з міських очисних споруд.

Amnesty заперечує, що збирала для скандального звіту свідчення у фільтраційних таборах. Нагадаємо, 4 серпня правозахисна організація Amnesty International опублікувала звіт, в якому звинуватила Збройні сили України у створенні баз поблизу шкіл та лікарень. Доповідь жорстоко розкритикували в Україні та світі. Зокрема Володимир Зеленський заявив, що правозахисники спробували перенести відповідальність за російські злочини на Україну.

Тим часом Фінська філія Amnesty International втратила 400 донорів після маніпулятивного звіту міжнародної організації щодо дій ЗСУ.  Про це заявив голова філії й додав, що вважає звіт організації помилкою комунікації, через що було не зрозуміло, що Amnesty засуджує військові дії росії в Україні.

А 80 співробітників норвезького філіалу Amnesty International подали у відставку в знак протесту після суперечливого звіту організації.

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер подав до суду на Бундестаг, щоб повернути особливі привілеї у вигляді офісу із співробітниками, — пише Der Spiegel. Мова про привілеї, яких у травні Шредера позбавив німецький парламент через тісні зв'язки ексканцлера з рф

Підлітки з Чикаго виклали величезний прапор України з коробок із пластівцями. Мозаїка побила рекорд Гіннеса, — повідомляє Reuters. Однак метою було привернути увагу до України. Підлітки вже отримали від донорів $15 тисяч — усі зібрані гроші планують передати на допомогу українцям.

Чехія підтримала пропозицію заборонити видачу європейських віз громадянам рф та пообіцяла порушити це питання на зустрічі глав МЗС Євросоюзу 31 серпня. Чехія виконує обов'язки голови ЄС до 31 грудня.

Але вже сьогодні на кордоні з Естонією утворилася багатогодинна черга з охочих залишити росію. Напередодні в Естонії затвердили заборону на в'їзд для росіян з естонськими візами з 18 серпня. Час очікування у живій черзі на проходження прикордонного контролю становить не менше 22 годин. Що, росіяни, не хочеться залишатися в рідному лайні?

США не визнають приєднання Донбасу до росії та результатів можливого "референдуму". Про це заявив високопосадовець Білого дому на брифінгу. "Приєднання частин України суперечило б статуту ООН. Ми відповімо швидко та жорстко", — заявив чиновник, пообіцявши подальші санкції проти рф. "Ми очікуємо, що росія маніпулюватиме результатами, щоб помилково заявити, що люди з України хочуть приєднатися до росії, — додав чиновник.

Що там на росії?

Російські ЗМІ опублікували урочисту новину про те, що у Сколково розробили російський аналог одноплатного комп'ютера Raspberry Pi.  З'ясувалося, що це повна копія китайського одноплатника, який продається на AliExpress.

На російських заводах через санкції виходить з ладу обладнання. Тож почали розконсервовувати станки часів срср. Оскільки майже ніхто вже не пам'ятає, як на них працювати, "на роботу" викликають 85-річних пенсіонерів, які намагаються згадати як це робиться і навчити цього молодих.

Але незважаючи ні на що, рівень довіри росіян путіну перевищив 81%, — про це свідчить свіже дослідження ВЦВГД.

А що чутно про російських посіпак?

У тимчасово окупованій Макіївці знову підозрілі "хлопки". Місцеві пишуть про стовп чорного диму, але інформації про те, що сталося, поки що немає.

У "днр" 15 серпня мають намір провести суд над громадянами Великої Британії, Швеції та Хорватії, які воювали на боці України. "Верховний суд" самопроголошеної республіки 15 серпня розгляне кримінальну справу п'яти іноземців, які воювали на боці України та потрапили в полон. Якщо "провину" підсудних буде "доведено", за "законами" самопроголошеної республіки, їм загрожує покарання аж до страти, мораторію на яку в "днр" немає.

У військовому госпіталі в окупованому Севастополі померли 8 і перебувають 18 військових зс рф. Це сталося після того, як керівництво лікарні вирішило знищити щурів у медзакладі, проте щуряча отрута потрапила в їжу і призвела до масового отруєння окупантів.

Російський брехунець

У росЗМІ почали розганяти фейки про заповнені пляжі в Криму. У мережі з'явилися відео, де видно заповнені кримські пляжі, а російські ЗМІ розганяють інформацію про те, що люди все одно відпочивають, оскільки ситуація знаходиться під контролем. Ролик виявився старим, а після вибуху на аеродромі багато людей виїхало з півострова, побоюючись за своє життя.

Як насправді справи на пляжах Криму сьогодні — можна побачити на скрінах з пляжних веб-камер.

Актор Стівен Сігал, який є гарячим прихильником путіна, з'їздив до Донбасу. Ось що він натхненно набрехав про це пропагандисту соловйову: "Я бачив сотні нацистів. Вчення Степана Бандери в Україні дуже поширене, є сотні тисяч послідовників, які хочуть боротися і вбивати. Це доктрина, у яку вони вірять, у багатьох татуювання свастики і портрети Гітлера на тілі. Ми провели інтерв'ю з багатьма військовополоненими, для більшості з них ця війна жахлива. Вони звичайні бідні люди, фермери, інженери, айтішники, просто їх поставили перед вибором — або вони воюватимуть, або їх уб'ють".

Санкціями по агресору!

Німецький виробник кави Tchibo GmbH, який займає четверте місце у світі, пішов із росії.

Посол України в США Оксана Маркарова заявила, що передала Мінфіну США запит із закликом внести до американських списків санкцій всі приватні російські банки. Як повідомила Маркарова в інтерв'ю агентству Bloomberg, Київ пропонує, щоб США додавали пару банків на тиждень у свій список санкцій.

Війна відкинула економіку рф на чотири роки назад за один квартал, — пише Bloomberg. Міжнародні санкції завдали відчутного удару по торгівлі та автомобілебудуванню, а споживчі витрати жителів рф скоротилися, — зазначає агентство.

Більш того, армія окупантів скоро зіткнеться з логістичними проблемами і не зможе компенсувати втрати в техніці. Такою думкою поділився заступник начальника Генерального штабу сил оборони Естонії Март Вендла. Військовослужбовець зазначив, що з моменту повномасштабного вторгнення росія втратила більше танків, ніж є на озброєнні Німеччини чи Великобританії. А західні санкції не дозволяють робити нову техніку. "З цим вони мають проблеми. А війни часто виграються саме за допомогою логістичної підтримки", — заявив Вендла.

Життя з урахуванням бойових дій

Kalush Orchestra скасували виступ на фестивалі у Чорногорії

"Виступати з нею на одній сцені немає бажання", —  Kalush Orchestra скасували виступ на фестивалі у Чорногорії, куди запросили також російську діджейку. Гурт закликав організаторів скасувати виступ росіянки, проте вони відмовились.

Ющенко передасть ЗСУ мед

Віктор Ющенко передасть Збройним силам України мед. Перша партія (приблизно 25 000 стіків) буде передана найближчим часом, — повідомив третій Президент України.

У Грузії випустили презервативи з путіним. Випуск контрацептивів пов'язаний зі збройним конфліктом у Грузії у 2008 році.

Усі чекають на Макдональдс: "Укрзалізниця" оригінально відреагувала на новину про швидке повернення McDonald's до України.

Українським студентам незабаром можуть дозволити виїжджати за кордон під час воєнного стану. Нардеп Гришина повідомила, що Головнокомандувач ЗСУ Залужний направив до Міноборони листа з проханням дозволити такий виїзд тим, хто не підлягає мобілізації, — зокрема студентам.

Київ і область

170 день війни

На Броварському проспекті біля Гідропарку з'явився гусак, повз який жодна ДРГ не пройде Птах та фраза "А ну, скажи па-ля-ниця" займає площу 48 кв.м.

росія могла навмисно знищити в бою 64-у ОМСБр, яка творила звірства в Бучі Київської області, — до такого висновку прийшов Інститут вивчення війни (ISW). Повідомляється, що після повернення до рф бригада була терміново знову перекинута на схід України без можливості реформування та поповнення запасів, щоб приховати їхні воєнні злочини у Бучі. Після важких боїв на Ізюмському та Слов'янському напрямках бригада практично припинила своє існування.

У школах Києва на 2022-2023 рік не передбачено викладання російською мовою та немає вивчення російської мови як предмета чи факультативно. Про це йдеться у відповіді Постійної комісії з питань освіти та науки, сім'ї, молоді та спорту Київської міськради на запит громадської організації "Молодіжний клуб Джура".

Команда "ЛУН. Місто" створила інтерактивну "Корисну мапу". На ній можна подивитися, де на Київщині розташоване тимчасове житло для тих, хто втратив свої будинки через повномасштабне російське вторгнення.

Чернігівщина

170 день війни

У мікрорайоні Бобровиця в Чернігові волонтери встановлюють перший модульний будинок на подвір'ї зруйнованого приватного помешкання. Вартість одного будинку приблизно тисяча євро. Фінансує все управління верховного комісара ООН у справах біженців в Україні. Це тимчасове житло, яке розраховане тільки на теплу пору року.

Вранці в області зафіксовано 40 вибухів: росіяни обстріляли Новгород-Сіверську громаду.

Донеччина і Луганщина

росія вбиває цивільних! За 11 серпня росіяни вбили 7 мирних жителів Донеччини: 3 у Бахмуті, 2 в Кураховому, 1 у Мар'їнці та 1 в Авдіївці. Ще 14 людей отримали поранення.

170 день війни

Ніч на Донеччині пройшла у вогні. 11 ракетних обстрілів пережив цієї ночі Краматорськ. Рашисти били по приватному сектору, за попередньою інформацією, пошкодили три житлові будинки. За щасливим збігом обставин жертв на поранених немає, — повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Так само цієї ночі армія рф обстріляла ракетами Курахово: поцілили в житлову двоповерхівку в центрі міста, пошкодили приватні будинки та Центр культури та дозвілля, де ночували люди — вимушені переселенці. Ніхто з них, на щастя, не постраждав. 

Через обстріл у місті сталися пожежі, під завалами зруйнованих будинків опинилися їхні мешканці. Наразі з-під завалів вдалося врятувати жінку та підняти на поверхню тіла двох загиблих чоловіків.

На Луганщині сьогодні вночі рашисти завдали ракетного удару, 7 разів обстрілювали зі ствольної та реактивної артилерії, двічі до штурмових дій приєднували танкові підрозділи. Також, як повідомив голова Луганської ОВА, протягом доби вісім разів росіяни атакували регіон із повітря.

Окупанти з різних боків намагалися прорвати оборону ЗСУ близько 14 населених пунктів, вкотре штурмували Верхньокам'янське, але знову відійшли на заздалегідь зайняті позиції.

В окупованому Старобільську Луганської області висадили в повітря машину начальника місцевого "МРЕО", — повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Постраждалий у лікарні.

У Маріуполі окупанти поспішають влаштувати судилище над полоненими українськими воїнами до 24 серпня і остаточно перетворюють камерну філармонію на тюрму. "Окрім кліток, прилаштовують спеціальний бункер / гараж для прийому автозаків, які будуть первозити наших полонених Героїв. Цієї споруди не було до війни, вона будується виключно для однієї мети. "Трибунал". Споруду зєєднають спеціальним коридором з клітками та камерами. Справжнє обличчя росіян — це навіть не неонацизм. Це — необольшевізм. Перетворювати Храм Мистецтва на місце злочину. МраZота. Лють. Просто лють", — написав Петро Андрющенко.

19:20 — мер Краматорська Олександр Гончаренко повідомив про новий удар по місту. "Знову приватний сектор. За попередньою інформацією є жертви", — говорить мер.

20:30 — наразі відомо про двох загиблих та 13 поранених мирних мешканців. Від обстрілу також пошкоджені щонайменше 20 будинків, у приватному секторі зайнялася пожежа

Харківщина

170 день війни

В 02:51 стався ракетний обстріл Харкова. Про це пише мер міста Ігор Терехов. Попередньо — п'ять вибухів, прильоти у трьох районах міста — Слобідському, Київському та Новобаварському. 4 ракети було випущено з Бєлгорода. У Слобідському районі пошкоджено їдальню в освітньому закладі та овочеві склади.

Водночас в Новобаварському районі ракета влучила в полотно дороги поруч з адміністративною будівлею. Уламки пошкодили фасад. Приліт ще однієї ракети зафіксовано в Київському районі. На щастя, без постраждалих.

Також цієї ночі удари окупантів зафіксували в с. Циркуни та між Циркунами та Черкаськими Тишками в Харківському районі. Наслідки встановлюються.

За добу 2 поранених у Циркунах, одна особа отримала легкі поранення в Дергачівській громаді. У Куп'янському районі тракторист підірвався на міні. У Золочівській громаді чоловік отримав поранення, жінка загинула

У Пісочині патрульні офіцери 5 годин полювали на… левицю. 8-місячна африканська левиця Василиса неквапливо ходила між дачними ділянками. Про прогулянку хижака повідомили очевидці. Хазяї тварини з початком повномасштабної війни поїхали за кордон, залишивши тоді ще двомісячне левеня на знайомих.

Сумщина

12 серпня близько 07:00 російські військові відкрили вогонь по Есманьській громаді Сумської області. Також були обстріли Юнаківської та Хотіньської громад, — повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. За попередньою інформацією, жертв немає.

Дніпропетровщина 

170 день війни

У Марганець прилетіли до 40 реактивних снарядів. Постраждали троє людей, двоє з них у лікарні. Серед госпіталізованих — 12-річний хлопчик.

По Нікополю росіяни 10 разів поцілили зі ствольної артилерії. Понівечені 4 приватних будинки та автівки. 

У Криворізькому районі ворог обстріляв з "Ураганів" Зеленодольську громаду. Є руйнування житла. Люди неушкоджені. 

Сьогодні ввечері російські війська знову обстріляли Криворізький район із РСЗВ. Про це повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук у своєму ТГ-каналі. За його словами, зафіксовано 8 "прильотів". Постраждалих немає.

Запоріжжя

9:30 — мер тимчасово окупованого Мелітополя Іван Федоров повідомив про гучний вибух в місті — працює рух опору.

Підрив "заднього місця" отримав один з очільників виборчого штабу "єдиної росії" — керівник пропагандистського відділу роботи зі ЗМІ Олег Шостак. "Тепер Шостак точно не зможе сидіти на стільці рівно — його частину тіла для сидіння буквально підірвано", — написав Іван Федоров.

Також з приємного: цього тижня підірвали головний штаб "єдиної росії" в Мелітополі, який знаходиться у самому центрі під цілодобовою охороною, підрізали ножем двох поплічників окупаційної влади. Полювання на організаторів референдуму триває.

У Запоріжжі взялися за бізнес-посіпак росіян! "Спонсор російського тероризму" — такими стікерами тепер у запорізьких супермаркетах обклеюють товари компаній, що не пішли з росії. Своїми мільярдними податками до російського бюджету вони оплачують вбивства українців, які відбуваються щодня. "Філіп Морріс", "Lаy's", "Mondelez", "Pepsi", "Хрустім", "Dilmah", "Дорітос" та інші — не купуйте бренди іуд і не платіть грошей росії, — закликають запорізькі активісти.

Запорізька ОВА змінила правила виїзду на неконтрольовану територію через Запорізьку область: З 12 серпня заявки подаватимуться виключно в електронному вигляді за оновленою формою. Про це йдеться у повідомленні на сайті ЗОВА. Охочим в'їхати на неконтрольовану територію слід мати при собі документи, що засвідчують особу, відповідні документи на транспортний засіб, документи на товар, що перевозиться.

19:35 — про велику кількість вибухів у Запоріжжі повідомляють місцеві телеграм-канали. У регіоні оголошено повітряну тривогу. Очільник Запорізької області Олександр Старух повідомив, що пр місту випущено п'ять снарядів. За його словами, пошкоджено об'єкти інфраструктури, почалася пожежа. На даний момент відомо про одну поранену жінку.

 Херсонщина

У Херсоні окупанти провели серію нічних затримань і обшуків,  — повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський. За його словами, затримання проводилися в "стилі 30-х". "Для людей набагато страшніше звуків "прильотів" шум двигуна "Уралу", лайка з російським акцентом у себе у дворі і думки, за ким приїхали в цей раз", — написав він.

Він також повідомив, що вночі звучала повітряна тривога і були чутні вибухи в районі Нової Каховки.

​​Військові рф протягом трьох місяців утримували в полоні й катували херсонця Павла Запорожця. Нині його доставили до Криму. фсб рф звинувачує учасника АТО у "міжнародному тероризмі" і збирається його судити.

14:40 — повідомляють про вибухи біля Каховської ГЕС. Призначена росією "влада" Херсонської області підтвердила удари по району Каховської ГЕС. Кажуть, що є влучення, але стверджують, що вони не критичні.

Для створення пропагандистської картинки окупанти вирішили відкрити "медіашколу". Достатньої кількості місцевих журналістів, які бажають працювати на окупаційну владу в Херсоні, не знайшлося. Регіональний представник Інституту масової інформації Сергій Нікітенко каже, що на засіданні побачив лише одну знайому особу. Такі збори, вважає він, робляться для того, щоб показати активну діяльність своїм московським кураторам.

Миколаївщина 

"Сьогодні в Миколаєві ніч минула відносно спокійно. Дякуємо за це нашим Силам оборони", — написав зранку мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

А от вчора від обстрілів постраждав житловий будинок у Корабельному районі. У ньому від потрапляння боєприпасу загорівся дах. Постраждалих немає.

Також учора російські окупанти тричі обстріляли лісові масиви недалеко від міста. Пожежі виникали в Балабанівському та Галицинівському лісництвах. За інформацією надзвичайників, загальна площа знищених лісів — 20 га.

19:40 — сили ППО збили ракету над селищем Доманівка на Миколаївщині, повідомив голова ОВА Віталій Кім.

Одещина

З портів Одещини вранці 12 серпня вийшли два судна з українським зерном. Про це повідомляє Міноборони Туреччини. Кінцевим пунктом призначення Сормовського судна є турецький порт Текірдаг. Star Laura прямує до Ірану.

Частину пам'ятників архітектури в Одесі хочуть захистити "Блакитним щитом". Так, 11 серпня у міськраді затвердили 51 визначну пам'ятку Одеси для розміщення на них відмітного знака "Блакитного щита". Серед них — Воронцовський палац, Будівля біржі, Оперний театр та багато інших. "Блакитний щит" — є захисною емблемою Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту від 1954 року.

Одеські ТГ-канали повідомляють, що центральну частину міста знову відкрили для пішоходів та машин. На перетинах Грецької вулиці з Пушкінською, Катерининською та Рішельєвською, а також на Катерининській площі вже прибрали бетонні блоки.

Захід України

170 день війни

Залишатись на зв'язку. Науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти та газу розробили мобільні станції живлення. За потреби ними можуть користуватись як наші захисники, так і цивільні.

На Закарпатті видобуватимуть сіль: це може перекрити потреби країни на 100%.

А у Львівській політехніці будуть навчати операторів дронів. Програма називатиметься "Безпілотні літальні апарати", вивчати її можна буде вже цього року в Інституті механічної інженерії за спеціальністю "Авіаційна та ракетно-космічна техніка". Відповідний меморандум університет підписав із компанією Culver Aviation.

У Чернівцях демонтували пам'ятник радянському солдату.

​​У Львові на День молоді у пам'ять про загиблих студентів внаслідок повномасштабного вторгнення влаштували скорботну акцію. На площі Ринок розмістили більше 40 дипломів студентів з усієї України, що загинули на війні із росією.

У м. Ланівці, що на Тернопільщині, діти зібрали понад 40 тис. грн на потреби ЗСУ! Діти організували невеличкий ярмарок у центрі міста. Продавали іграшки, солодощі та браслети. Більшість з цього — ручна робота. Про це повідомила громадська організація "Простір активної та сучасної молоді".

1
149

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: