fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:36 06 Сер 2022

Хроніка подій: 164 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 6 серпня і вже 164 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Штурмова авіація ЗСУ завдає болючих ударів по ворожих позиціях. За словами речника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, авіація щодня знищує російські склади боєприпасів, взводні, ротні, опорні пункти та живу силу. Повітряний простір щодня патрулює авіація, також небо контролюють зенітні ракетні війська разом із радіотехнічними військами. Тож ворог уже третій місяць не ризикує залітати в повітряний простір, контрольований Україною

А от наші насипають росіянам добряче. ЗСУ на півдні завдали 6 авіаударів по ворогові за останню добу, — повідомляє ОК "Південь". Втрати ворога становлять:

  • 79 тіл,
  • 4 танка Т-72,
  • 2 гаубиці "Мста-Б" та артустановка,
  • радіолокаційна станція,
  • командно-штабна машина,
  • 10 одиниць броньованої та автомобільної техніки, 
  • 11 одиниць автомобільної техніки,
  • 2 опорні пункти та склад боєприпасів у Бериславському та Херсонському районах.

Остаточні втрати ворога — дорозвідуються.

Загалом за добу знищено 8 складів російських військ та 2 бази на Донеччині, Херсонщині та Запоріжжі.

ЗСУ відбили наступ ворога в напрямках Яковлівка — Вершина, Кодема — Зайцеве та Лозове — Невельське, — говорить Генштаб.

На південь від Пісок був наступ з Лозового на Невельське. Противник зазнав невдачі, — повідомляє Генштаб.

На Донецькому напрямку російські війська ведуть наступальну операцію, основні зусилля зосереджують на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

ЗСУ розширюють плацдарм для наступу в Херсонській області. Про це заявив генерал-майор Дмитро Марченко, який командував обороною Миколаєва. Офіцер наголосив, що Україні на південному фронті потрібно втричі більше артилерії та літаків, ніж вона має зараз, щоб ефективно просуватися в наступі. За його словами, всі невеликі успіхи в захопленні поодиноких сіл на Херсонщині створюють фундамент для великої атаки

Війна росії з Україною ось-ось вступить у нову фазу, коли найзапекліші бої перемістяться на лінію фронту довжиною приблизно 350 км, що простягається на південний захід від Запоріжжя до Херсона паралельно річці Дніпро, — повідомляє британська розвідка. Українські сили все частіше зосереджують удари на мостах, складах боєприпасів та залізничних коліях у південних регіонах. У число цілей включена стратегічно важлива залізнична гілка — щоб спробувати вплинути на здатність росії поповнювати логістичні ресурси.

Хроніка подій: 164 день оборони України від російської агресії

Вчора окупанти двічі обстріляли Запорізьку АЕС, чим створили надзвичайно ризиковану ситуацію для всієї Європи, — про це говорив Володимир Зеленський у своєму нічному звернені: "Будь-які обстріли цього об'єкта — це відвертий і зухвалий злочин, це акт терору. росія повинна відповідати вже за сам факт створення загрози для АЕС. І це не тільки ще один аргумент на користь визнання росії державою-спонсором тероризму. Це аргумент і на користь того, щоб застосувати жорсткі санкції проти всієї російської атомної галузі — від "Росатома" до всіх пов'язаних компаній і осіб. Це питання суто безпеки. Той, хто створює ядерні загрози для інших народів, сам точно не здатний безпечно використовувати атомні технології", — наголосив Зеленський.

Глава Донецької ОВА Павло Кириленко заявляє, що інформація від "днр" про захоплення Пісків під Донецьком російськими військами — фейк. Це селище, як каже Кириленко, залишається під контролем ЗСУ. "Я чітко знаю, про що говорю —так, у Пісках дуже важко, але командування вжило додаткових заходів, щоб плани ворога не були реалізовані", — сказав Кириленко.

Секретар РНБО Олексій Данілов закликав набратися терпіння з приводу контрнаступу ЗСУ, оскільки його терміни визначають військові на чолі з верховним головнокомандувачем, а не "диванні" експерти.

Вечірнє зведення Генштабу. Що відбувалося на фронтах сьогодні:

  • На Харківському напрямку ворог активних наступальних дій не проводив. 
  • На Слов'янському напрямку окремі підрозділи ворога намагалися просунутися в район західної околиці Богородичного, успіху не мали, відійшли.
  • На Краматорському напрямку противник наступальних дій не вів. 

На Бахмутському напрямку штурмовими діями окупанти намагалися покращити тактичне положення на певних напрямках, отримали рішучу відсіч українських воїнів та відійшли.

Трофеї і цілі ЗСУ

Хроніка подій: 164 день оборони України від російської агресії

54 бригада приземлила рідкісного птаха рашистів "Орлан-30". 

Ядерні об'єкти

4-й енергоблок Запорізької АЕС відключений від енергосистеми, — голова Запорізької ОВА Олександр Старух. Вчора ввечері російський обстріл було здійснено магістраллю, яка транспортує водень на ЗАЕС. Виникла пожежа. Також внаслідок пошкоджень ліній електропередач 4-й енергоблок станції відключено від енергосистеми та переведено в резерв.

Російські окупанти могли замінувати Запорізьку АЕС, — пише The Insider. У розпорядженні видання з'явилося відео, на якому вантажівки та військова техніка рашистів заїжджають на територію АЕС в Енергодарі. За свідченням іншого джерела, на території станції знаходяться близько 500 російських солдатів та військова техніка.

Поблизу села Водяне, найближчого до АЕС, знаходяться батареї "Градів", а міни та боєкомплект російські солдати зберігають у безпосередній близькості до енергоблоків, під естакадами, причому частина боєкомплекту знаходиться всередині енергоблоку.

12:30 — російські загарбники зайняли всі підвальні приміщення ЗАЕС, — повідомляє Енергоатом. Український персонал наразі не має доступу до укриттів, тож у випадку нових обстрілів перебуває в небезпеці. Крім того, працівники ЗАЕС нині ліквідовують наслідки пошкоджень азотно-кисневої станції та об'єднаного допоміжного корпусу, у який учора поцілили росіяни.

"ЄС засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС. Це серйозне та безвідповідальне порушення правил ядерної безпеки та ще один приклад нехтування росією міжнародними нормами. МАГАТЕ має отримати доступ", — заявив представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Обстріл окупантами Запорізької АЕС — це реальний ризик ядерної катастрофи, — заявив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

CША планують передати Україні додатковий пакет військової допомоги на $1 млрд — повідомляє Reuters. Очікується, що пакет буде анонсований в понеділок і включатиме боєприпаси для РСЗВ HIMARS та ЗРК NASAMS, а також 50 медичних броньовиків M113.

Болгарія таємно через Польщу надіслала в Україну 4200 тонн зброї. Таку заяву зробив в. о. міністра економіки Болгарії Александер Михайлов, — повідомляє Nova.bg. "За перші чотири місяці з початку війни — до 30 червня було підписано дозволи на експорт болгарської зброї в один мільярд 16 мільйонів євро. За цей чотиримісячний період 4200 тонн болгарської зброї було доставлено до польського аеропорту біля кордону з Україною", — заявив він. У червні парламент Болгарії відправив уряд у відставку. Після цього прем'єр країни відмовився від постачання зброї до України.

Італія надала Україні 200 млн євро, ці кошти скерують на виплату зарплат вчителів.

Польські самохідні гармати AHS Krab

Польські самохідні гармати AHS Krab воюють та успішно нищать рашистів, їхні командні пункти, склади з боєприпасами та пальним, логістичні центри, опорні пункти, техніку та живу силу.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

У місті Клайпеда відкривають повноцінну українську школу. Тепер із початком нового навчального року у Литві українські діти зможуть відвідувати цей навчальний заклад п'ять разів на тиждень.

Новини від партнерів

Польське представництво Amnesty International виступило із засудженням злочинів рф в Україні. "Amnesty International з перших днів агресії росії проти України наголошувала, що російські війська чинять нелюдські напади не лише на окремі цивільні об'єкти, а й на мільйонні міста, невеликі містечка та села, часто населені лише цивільними. Українці воюють у своїй державі, захищають свою державу та свої родини, де б на них не нападали російські війська", — йдеться в заяві.

Хроніка подій: 164 день оборони України від російської агресії

Вчора в Братиславі (Словаччина) українська громада провела акцію перед представництвом Червоного Хреста. Нагадали, що метою організації є "збереження життів людей". В Оленівці цього не відбулося, хоча Червоний Хрест виступав посередником і брав на себе певні зобов'язання. Але росіяни жорстоко стратили наших військовополонених.

Конгресмени від обох партій США вимагають від Вікторії Спартц пом'якшення риторики щодо української влади. Про це пише CNN. Видання повідомляє, що Спартц не брали до поїздки групи конгресменів на кордон України, але вона поїхала власним коштом. І, як стверджують колеги, завдала більше шкоди, ніж користі. "Вона була, як слон у посудній лавці", — сказав один депутат-республіканець.

"Китай знаходиться в процесі нарощування ядерного арсеналу дуже швидкими темпами — у три або навіть у чотири рази", — заявив замміністра оборони США. А тільки вчора Китай запропонував усім країни укласти спільний договір про незастосування ядерної зброї першими.

Ердоган заявив, що запропонував путіну провести його зустріч із Зеленським у Туреччині.

Також Ердоган підтвердив, що 5 турецьких банків працюють над впровадженням російської платіжної системи "Мир". На його думку, це "принесе фінансову вигоду обом країнам". "Це дуже, дуже комфортно для туристів з росії. Ними [картками] можна оплачувати покупки та готелі", — сказав президент Туреччини. Схоже, саме Туреччина стає основним бенефіціаром війни росії в Україні.

Байден отримав негативний тест на коронавірус, — повідомляє його лікар. Президент США продовжує й надалі перебувати на самоізоляції, доки не отримає другий негативний тест.

Що там на росії?

З минулого тижня в росіян під час в'їзду до країн ЄС на прикордонному контролі почали вибірково перевіряти наявність коштів на період перебування. Потрібна готівка або банківська карта, що працює в Євросоюзі

Радіо

Радіо "Комсомольськая правда" закликає до розстрілів мирних українців, взяття сімей у заручники та організації ГУЛАГу на окупованих територіях.

Російський брехунець 

Хроніка подій: 164 день оборони України від російської агресії

За допомогою цих меседжів і тактик росія прагне виправдати свої злочини на території України.  

Meta видалила більше 1000 фейкових акаунтів, які залишали коментарі з підтримкою війни, розв'язаної росією. Розслідування компанії показало, що "тролі" працювали сім днів на тиждень з невеликою перервою на обід.

Міноборони росії знову заявляє, що нібито знищило "взвод HIMARS" у Харківській області. Україна поки що цього не коментувала. Але раніше в Києві та Вашингтоні спростовували російські удари по "Хаймарс".

Життя з урахуванням бойових дій

Поліція звітує: з 24 лютого кількість зареєстрованих аварій на дорогах України скоротилася більш ніж у 2,5 рази. Але, крім цього, поліція відкрила понад 1100 справ про колабораціонізм.

Зареєстрованих випадків ковіду в Україні стає дедалі більше. Зростання невелике, але стабільне, — повідомив в ефірі телемарафону міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко. COVID-19 нікуди не подівся, Ляшко закликав українців зробити щеплення проти коронавірусу — перше, друге та бустерне.

НБУ скасував частину валютних обмежень для волонтерів та бізнесу. Національний банк дав можливість банкам не застосовувати ліміт на розрахунки фізичних осіб-волонтерів із гривневих платіжних карток за кордоном з метою придбання товарів військового призначення. Визначено цілий список товарів військового значення, який можна купити волонтерам. І передбачено окремий валютний ліміт у 400 тисяч грн на рації.

Крім того, НБУ спрощує валютні обмеження, зокрема щодо використання корпоративних платіжних карток (на відрядження співробітників).

Відтепер за згадування віку та статі у вакансіях роботодавцям "прилетить" штраф. Порушників штрафуватимуть у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати — 65 тисяч гривень.

Київ і область

У Київській області продовжуються інтенсивні роботи з обстеження водойм — водолази Національної гвардії обстежили 93,5 квадратних кілометрів річок Дніпро, Ірпінь, а також київського водосховища. В ході обстеження виявлено та піднято на сушу два гвинтокрила, шість БМД, дві ББМ, три БМП, а також двадцять одну протитанкову міну.

В Ірпені та Бучі, в рамках соціального проєкту "Виходь грати!" з'явились безкоштовні футбольні тренування для дітей.

Щось дуже миле: в київському зоопарку народилась альпака.

Чернігівщина

Хроніка подій: 164 день оборони України від російської агресії

Вирізьблений на мармурі та вишитий Ленін, колгоспниці на полотнах та радіоли із червоними зірками. У Прилуках готується до показу експозиція з предметів радянської пропаганди. Так музейники хочуть показати, як людям штучно нав'язували чужу історію й персонажів.

Донеччина і Луганщина

Знову жертви серед цивільних. За даними Павла Кириленка, Донецька ОДА, 5 серпня армія рф вбила 5 мирних жителів Донеччини: 2 в Опитному, 1 в Авдіївці, 1 у Соледарі та 1 у Первомайському. Ще 14 людей отримали поранення.

Росіяни обстрілювали населені пункти області з танків, мінометів, артилерії, РСЗВ "Град". Пошкоджено приватні житлові будинки, багатоповерхівки, адмінбудівлі. Протягом ночі й зранку — ракетні удари по Костянтинівці, Кураховому, Дружківці. 

Російські та українські війська обмінялися важким артилерійським вогнем у Пісках — на думку аналітиків ISW, це свідчить про те, що росіяни навряд чи візьмуть повний контроль над Пісками.

Хроніка подій: 164 день оборони України від російської агресії

СБУ ліквідувала російську агентурну мережу, яка розвідувала позиції ЗСУ поблизу східного фронту. Агенти рф збирали розвіддані про дислокацію та переміщення підрозділів ЗСУ у Слов'янську, Краматорську та Покровському районі Донеччини. Крім того, зловмисники "доповідали" агресорам щодо наслідків обстрілів регіону, масштабу руйнувань житлових будинків та об'єктів цивільної інфраструктури.

Також заарештовано двох мешканців Донеччини, які передавали дані про переміщення українських захисників.

Маріуполь суд у філармоніїї над українськими військовополоненими

Фото: Маріупольська міська рада

Щось жахливе. На сцені філармонії в окупованому Маріуполі окупанти збирають клітки для людей. Планують провести самосуд над українськими захисниками. Показовий "суд" планують на вересень. Міський голова Маріуполя Бойченко звернувся до світової спільноти, ООН та "Червоного Хреста" з проханням втрутитися у ситуацію.

росіяни вночі двічі обстріляли Костянтинівк

росіяни вночі двічі обстріляли Костянтинівку і знищили під'їзд у багатоповерхівці. Голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив, що рятувальники витягнули з-під завалів та заблокованих квартир 7 людей. Другим обстрілом окупанти пошкодили школу — постраждалих немає.

Харківщина

На Харківському напрямку ворог обстріляв зі ствольної та реактивної артилерії райони Прудянки, Слатино, Розплідника, Петрівки, Коробочкіного, Мосьпанова та Замулівки, — повідомляє Генштаб.

Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА, починає день з розповіді про нові обстріли: окупанти знову завдали ударів по Харкову. Ракети випустили із сусіднього Бєлгорода. Вчергове під прицілом — виключно цивільна інфраструктура. 

Близько 00:30 6 серпня російська ракета поцілила в одноповерхову нежитлову будівлю в Слобідському районі. Приміщення частково зруйноване, зайнявся дах, — повідомили в ДСНС Харківщини.

Через кілька хвилин окупанти вдарили ракетою по населеному пункту Харківського району. У прилеглих нежитлових приміщеннях, біля яких упав снаряд, вибило вікна. Жертв та постраждалих немає.

По області протягом доби росіяни завдавали багаторазових ударів по Золочівській громаді, є пошкодження приватних домоволодінь та господарчих споруд. Крім того, окупанти протягом доби обстрілювали Чугуївський, Харківський, Ізюмський райони. 

Володимир Зеленський доручив головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному розглянути можливість посилення ППО Харкова та області. Про це йдеться у відповіді на відповідну петицію. Харків щодня зазнає ракетних обстрілів, мешканці міста вважають захист недостатнім.

У мікрорайонах Салтівка-4 та Салтівка-5 у Харкові відновили газопостачання. Фахівці обстежили понад 50 км газопроводів.

Сумщина

Понад 60 прильотів за добу! Під час обстрілів Шосткинського району росіяни влучили в будинок мирних жителів. Поранений 52-річний чоловік, наразі він у лікарні. Пошкоджена також електромережа — 71 домогосподарство району залишилося без світла. Аварійні служби працюють, все має бути відновлене найближчим часом, — повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Загалом за день ворог відкривав артилерійський вогонь 5 разів по територіях Середино-Будської, Есманьської, Глухівської громад. Усього було зафіксовано понад шість десятків прильотів.

Дніпропетровщина

Хроніка подій: 164 день оборони України від російської агресії

Ніч знову видалася неспокійною, — пише Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА. Після опівночі росіяни обстріляли з "Градів" Нікопольський район, зі ствольної артилерії — Криворізький. Як завжди, ударили по житлових кварталах — по людях, які у цей час спали. 

У Нікополі — 20 прильотів реактивних снарядів. Поранено троє людей. Пошкоджено будинки, виведено з ладу газовід, водовід та електромережу.

Також зі ствольної артилерії обстріляли Зеленодольську громаду. Частина села Мар'янське — без світла.

Хроніка подій: 164 день оборони України від російської агресії

А Дніпровський цирк вперше з повномасштабного вторгнення розпочинає вистави. Їх підлаштували під умови воєнного часу — скоротили та змінили формат. Участь у програмах беруть евакуйовані з "гарячих" точок артисти та тварини.

Поліцейські фіксують наслідки обстрілів Нікополя

Поліцейські фіксують наслідки обстрілів Нікополя військами рф у ніч на 6 серпня. Від жителів міста надійшло майже пів сотні повідомлень про руйнування. Пошкоджень зазнали як багатоповерхівки, так і приватні будинки містян, господарські споруди та автомобілі.

Протягом дня окупаційні війська рф кілька разів обстріляли Криворізький район. Вдарили по прикордонних територіях Широківської та Зеленодольської громад. Пошкоджено лінію електропередач, а також зайнявся очерет та поле із сухими залишками пшениці, загальна площа пожежі — близько 4 га. Ніхто не постраждав.

Стало відомо, що після нічного обстрілу Нікополя окрім трьох чоловіків також постраждала жінка 1971 року народження. В неї осколкові поранення ніг, — повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Запоріжжя

Сьогодні вночі ворог завдав ракетного удару по Запоріжжю. За попередньою інформацією, постраждалих немає. Значних руйнувань також не зафіксовано, — повідомляє голова Запорізької ОВА Старух. "Вночі обстріл з боку окупанта зазнав проммайданчик смт Степногірськ. Пошкоджено електропідстанцію. Наразі у всіх населених пунктах громади електропостачання відсутнє", — повідомив він.

Вчора ввечері ворожий обстріл було здійснено магістраллю, що транспортує водень на ЗАЕС. Виникла пожежа. Інформації щодо постраждалих немає. Також внаслідок пошкоджень ліній електропередач 4-й енергоблок станції відключено від енергосистеми та переведено в резерв.

Близько 9 ранку в тимчасово окупованому Бердянську пролунав вибух біля захопленої будівлі міського відділу поліції. Про це повідомили місцеві паблики. За словами очевидців, квартал оточили перелякані рашисти, вибух було добре чутно у всій центральній частині Бердянська. Чекаємо на подробиці з нетерпінням.

Відповідальність за ранковий вибух у Бердянську взяли на себе місцеві партизани: "Ми й надалі організовуватимемо підривну діяльність, доки окупанта не буде остаточно дискредитовано й знищено. Ви тут чужі, а ми серед вас. Радійте, що цього разу без жертв, на цьому ми не зупинимося", — таке повідомлення розповсюджують у місцевих пабліках.

Повідомляють про вдалу роботу партизанів у Токмаку. Там пошкодили залізничну колію.

Мешканцям Запоріжжя влада порадила запастись дровами. Цьогорічний опалювальний сезон у Запорізькій області буде найскладнішим, — наголосив голова обласної військової адміністрації Запоріжжя Олександр Старух.

Херсонщина

Хроніка подій: 164 день оборони України від російської агресії

Бізнес чинить супротив окупантам! Мережа будівельних матеріалів "Стройка" та "33кв.м"  захоплена російськими загарбниками на Херсонщині, однак працівники відмовилися працювати на "нового господаря".

Хроніка подій: 164 день оборони України від російської агресії

Волонтери фонду "Українці переможуть" доставили гуманітарну допомогу до сіл Високопільської громади, наближених до фронту. Жителям Українки, Федорівки, Володимирівки, Сергіївки, Тополиного та Зарічного передали продуктові набори та засоби гігієни, — повідомив депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко.

Війська рф продовжують наступ на Херсонщині. Росіяни намагаються просуватися в напрямку звільненого ЗСУ селища Лозове, але їхні дії не досягають мети. Про це пишуть експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) в черговому звіті.

Колишньому директору Херсонської філії "Укрпошти" Віктору Фірману повідомили про підозру в пособництві державі-агресору. Текст підозри опублікований на сайті Офісу генерального прокурора України. За даними слідства, з 22 червня він активно допомагає окупаційній владі Херсонської області організовувати "нове поштове підприємство". Підозрюваний займається закупкою обладнання для поштових відділень та передає матеріальні ресурси херсонської "Укрпошти" загарбникам. Також він агітував співробітників співпрацювати з окупаційною адміністрацією. Зрадникові загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Колишньому директору Херсонської філії "Укрпошти" Віктору Фірману повідомили про підозру в пособництві державі-агресору. Текст підозри опублікований на сайті Офісу генерального прокурора України. За даними слідства, з 22 червня він активно допомагає окупаційній владі Херсонської області організовувати "нове поштове підприємство". Підозрюваний займається закупкою обладнання для поштових відділень та передає матеріальні ресурси херсонської "Укрпошти" загарбникам. Також він агітував співробітників співпрацювати з окупаційною адміністрацією. Зрадникові загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

У Херсоні розповсюдили пілотний випуск

У Херсоні розповсюдили пілотний випуск "Голос Партизана" тиражем 1200 примірників. Рух опору "Жовта стрічка" повідомив про запуск підпільної газети, у якій доноситимуть правдиву інформацію до жителів окупованих територій.

Росіяни заявляють, що в Новій Каховці вчинено замах на так званого "заступника голови Новокахівської ВДА з питань ЖКГ". Інформацію підтверджують відео зі слідами крові та гільзами в одному із приватних будинків. Ймовірно, це будинок колаборанта. Сам зрадник у тяжкому стані, його планують перевезти до Криму.

16:00 — Віталій Гура, "заступник голови окупаційної адміністрації Нової Каховки", помер від ран, одержаних сьогодні від українських партизанів.

Миколаївщина

Хроніка подій: 164 день оборони України від російської агресії

Вдень 5 серпня російські окупанти обстріляли житлові квартали Корабельного району Миколаєва. Відомо про 21 пораненого, серед яких 13-річний підліток. Одна особа загинула. Пошкоджено 21 приватний будинок. 

Вночі 6 серпня близько 03:30 ворог завдав ракетних ударів по місту. Внаслідок чого важко поранені дві людини. Також пошкоджено житлові будівлі. Детальна інформація щодо наслідків обстрілів уточнюється, — повідомляє Віталій Кім. 

Також обстріли відбувалися обстріли районів області. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.

СБУ викрила агентів фсб, які допомагали ворогу нищити суднобудівну інфраструктуру на півдні. Двоє зловмисників здійснювали розвідувально-диверсійну діяльність у Миколаївській області: збирали та передавали ворогу розвіддані про важливі інфраструктурні об'єкти, склади з  пальним, дислокацію й переміщення живої сили і техніки ЗСУ.

17:00 — росіяни обстріляли смт Березнегувате на Миколаївщині: є поранені та загибла. "У результаті артилерійського обстрілу 5 людей поранено. Є загибла — пенсіонерка, яка все життя пропрацювала медсестрою", — повідомила очільниця Миколаївської облради з гуманітарних питань Ганна Замазєєва.

Сьогодні, 6 серпня, у небі над Миколаївщиною воїнами повітряного командування "Південь" виявлено та знищено черговий російський безпілотник оперативно-тактичного рівня.

Стало відомо, як відбувається операція з пошуку навідників у Миколаєві. Місто закрили до 5:00 8 серпня. Голова Миколаївської облради розповіла, що перевірку проходять усі мешканці міста. "Ходять прямо по квартирах — перевіряють кожну, перевіряють документи та мобільні телефони — перевіряють усе", — сказала Ганна Замазєєва. Виїзд із міста дозволили лише тим, хто заздалегідь купив квитки. 

У середині липня очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім пообіцяв по 100 доларів за інформацію про коригувальників російських ударів. Наразі влада виплатила 1000 доларів за надану інформацію. Водночас, за словами Кіма, люди часто відмовляються від грошей і просять передати їх на ЗСУ.

Одещина

У Чорному морі лишилось 9 бойових кораблів та катерів, що маневрують поблизу кримського узбережжя, решта укривається в пунктах базування. На бойовому чергуванні два надводні і два підводні носії крилатих ракет типу "Калібр", а також 1 великий десантний корабель, — повідомив офіцер ОК "Південь" Владислав Назаров.

​​Уперше з початку повномасштабного вторгнення в український порт прибуло судно під завантаження — балкер FULMAR S під прапором Барбадосу зайшов у Чорноморськ, — повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Вінниччина 

11-річна Соломія та 9-річний Остап Баланюки з Вінниці

11-річна Соломія та 9-річний Остап Баланюки з Вінниці вирішили зібрати кошти, аби допомогти захиснику. Брат і сестра навчаються у музичній школі — Соломійка грає на скрипці, Остапчик — на кларнеті. Коли дізналися від мами про те, що потрібні кошти для купівлі каски знайомому на передову, відразу ж вирішили виступити десь у центрі міста та спробувати таким чином зібрати кошти. За 4 години гри їм вдалося зібрати майже 3400 гривень! Залишок доклали батьки, після чого радісні діти разом із мамою вже придбали заповітний шолом та передають його власнику на передову.

У Вінниці в укритті облаштували басейн з кульками. Ідею реалізували переселенці з Києва. Купили 30 000 кульок іі організували дозвілля дітям. Тепер можна під час тривоги трохи порелаксувати. На жаль, "пірнання" у кульки не безкоштовне.

Захід України

Хроніка подій: 164 день оборони України від російської агресії

​​У селі на Вижниччині, Чернівецька область, облаштовують модульне містечко для вимушених переселенців. Поки що встановили два модульних будиночки площею по 20 квадратних метрів. Там є душ із вбиральнею, кухня та спальня. У таких помешканнях переселенці зможуть жити безкоштовно впродовж двох років.

А на будівлі Чернівецького національного університету тестують нову ілюмінацію. Ідея — зробити освітлення, як на Ейфелевій вежі. Хочуть поєднати традиційну підсвітку і 3D-меппінг проєкцію. Університет візуально розповідатиме історію України та міста. Кажуть, це може зробити Чернівці одним із головних туристичних напрямків у країні.

Хроніка подій: 164 день оборони України від російської агресії

У селі Лішня, що на Тернопільщині, священник Андрій Любунь будує Всеукраїнський храм-пантеон на честь загиблих воїнів у російсько-українській війні. Храм розташовуватиметься біля зведеної у 2014 року каплиці. На стінах у каплиці, а в майбутньому — у новозведеному храмі, замість образів святих розміщені гранітні плити з іменами загиблих у російсько-українській війні.

1
1435

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: